Ετικέτες

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Η Κομματική παρακμή, σε πολιτική κρίση και υποβάθμιση Πολιτεύματος

Άρθρο Σπύρου Μαγκουφάκη, εκπαιδευτικού
Τα κόµµατα είναι θεσµοί πολιτικής εκπροσώπησης της κοινωνίας, που εξ ορισµού αποζητούν την διεύρυνση των (δηµοκρατικών) ορίων του πολιτικού συστήµατος.
Ταυτόχρονα όµως τα κόµµατα µε την ικανότητά τους να µετατρέπουν κοινωνικά και πολιτικά αιτήµατα σε κυβερνητικό πρόγραµµα είναι και διαχειριστές της κρατικής εξουσίας.

Διασπάστηκε η οικογένεια Μητσοτάκη!


Διασπάστηκε η οικογένεια Μητσοτάκη!
Διαλύει ακόμη και οικογένειες η μάχη διαδοχής στη Ν.Δ., καθώς ο μοναδικός, μέχρι τώρα, επίσημος υποψήφιος, Κυριάκος Μητσοτάκης, κινδυνεύει να μη βρει στην κάλπη, ούτε τις ψήφους της οικογένειας του, αφού η Ντόρα Μπακογιάννη, τουλάχιστον, δε φαίνεται διατεθειμένη να τον στηρίξει.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, μάλιστα, ξέσπασε άγριος καυγάς ανάμεσά τους, με την κ. Μπακογιάννη να υπενθυμίζει στον αδελφό της, πως ούτε αυτός την ακολούθησε όταν προχώρησε, μετά τη διαγραφή της από τον Αντώνη Σαμαρά, στη δημιουργία δικού της κόμματος. Η ρήξη, στους κόλπους της οικογένειας Μητσοτάκη, φαίνεται οριστικά, καθώς, όπως όλα δείχνουν η Ντόρα Μπακογιάννη έχει αποφασίσει να στηρίξει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, εφ` όσον ο νυν πρόεδρος θέσει, όπως θεωρείται πολύ πιθανό, υποψηφιότητα.

210 δισ. η βλάβη του Δημοσίου

210 δισ. η βλάβη του Δημοσίου

26/9/15 | 0 σχόλια | 0 απαντήσεις | 48 εμφανίσεις
 16_35
Συγκλονιστικά στοιχεία για το έγκλημα εις βάρος των Ελλήνων! Πώς απεκρύβησαν τα πλεονάσματα 500 Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και αποκαλύφθηκαν -όλως τυχαίως- το 2013
Ετσι αποκλείστηκε η χώρα από τις διεθνείς αγορές και ετέθη υπό ξένη επιτροπεία. 210 δισ. η βλάβη του Δημοσίου με την τεχνική διόγκωση. Ενέταξαν στα έξοδα της Γενικής Κυβέρνησης και το Μέγαρο Μουσικής

Η Ελβετία σταματά τις πωλήσεις VW


26/9/15 | 0 σχόλια | 0 απαντήσεις | 19 εμφανίσεις
ΑΦΟΡΑ 180.000 ΟΧΗΜΑΤΑ AUDI, SEAT, SKODA, VW

vw708

Στην απόφαση να αναστείλουν τις πωλήσεις οχημάτων της Volkswagen που πιθανόν φέρουν το παράνομο λογισμικό με το οποίο παραποιούν τις εκπομπές ρύπων στους κινητήρες ντίζελ προχώρησαν οι αρχές της Ελβετίας.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Οδική Υπηρεσία της χώρας, η απόφαση αυτή αφορά περίπου 180.000 οχήματα μάρκας Audi, Seat, Skoda και Volkswagen που κατασκευάστηκαν από το 2009 μέχρι το 2014.
Πηγή: www.iefimerida.gr

Σπουδαία ανακάλυψη. Άγνωστο μινωικό ανάκτορο στο Σίσι Κρήτης


ανακτορο

Τα ίχνη ενός μινωικού ανακτορικού συγκροτήματος του οποίου την ύπαρξη αγνοούσαμε μέχρι σήμερα, με εμβαδόν περί τα 900 τ.μ., ανακαλύπτει η αρχαιολογική σκαπάνη στη θέση Μπούφος, στο Σίσι Κρήτης. Πρόκειται για μικρό παραθαλάσσιο χωριό στην κοινότητα Βραχασίου του Δήμου Αγ. Νικολάου, όπου διεξάγονται ανασκαφές από τη Βελγική Σχολή Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η Σχολή διεξήγε ανασκαφική έρευνα με μία ομάδα από το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν Λα Νεβ, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή J. Driessen. Πρόκειται για το πρώτο μέρος ενός νέου πενταετούς προγράμματος ανασκαφικών ερευνών. Εκτός από τις δοκιμαστικές τομές που πραγματοποιήθηκαν για να αποσαφηνιστεί η πρωιμότερη ιστορία του χώρου, ο οποίος ερευνάται ήδη από το 2007, οι ανασκαφές επικεντρώθηκαν στη διερεύνηση του συγκροτήματος της Υστερης Εποχής του Χαλκού (16ος αι. π.Χ.), του οποίου κάποια στοιχεία ήδη ορατά από την ερευνητική περίοδο του 2011 επέτρεπαν την υπόθεση ότι πρόκειται για κτίριο με κεντρική αυλή.

Η αλληγορία του Μινώταυρου…



minotauros
Ο μύθος του Μινώταυρου
κρύβει ένα βαθύ συμβολισμό,
που δεν είναι άλλος από τη μεγάλη μάχη
που πρέπει να δώσει μέσα του ο κάθε άνθρωπος
για να κατακτήσει την Ελευθερία της Ψυχής του…
Ο Μύθος λοιπόν έχει κάπως έτσι..

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Φόβοι αναζωπύρωσης μετά το θάνατο Αρμένιων στρατιωτών



Πυκνώνουν τα συνοριακά επεισόδια
Τέσσερις Αρμένιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από μια επίθεση αζερικών δυνάμεων κοντά στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ στον Καύκασο, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της αποσχισθείσης επαρχίας.
Οι αρχές της Αρμενίας ανέφεραν νωρίτερα την Παρασκευή πως τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν και 2 τραυματίστηκαν αργά την Πέμπτη σε επίθεση αζερικών δυνάμεων σε αρκετά χωριά κοντά στα σύνορα των δύο χωρών.

Αμφισβητείται ο μύθος του Τσώρτσιλ



Σήμερα οποιαδήποτε κριτική στη στρατηγική πολέμου του Τσώρτσιλ θεωρείται από αντεθνική μέχρι ακόμα και αιρετική. Δεν θα μπορούσε να είναι τυχαίο ότι στην 50ή επέτειο από τον θάνατο του «πατέρα της νίκης» τα βρετανικά ΜΜΕ προέβαλλαν τον Τσώρτσιλ σαν σύγχρονο ημίθεο κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που χωρίς αυτόν η Βρετανία θα έχανε τον πόλεμο.
Η αλήθεια, όμως, είναι διαφορετική. Οι σύγχρονοί του θα διαφωνούσαν ριζικά για το μεγαλείο του Τσώρτσιλ. Ο ίδιος ο «πατέρας της νίκης» κατέβαλε αξιοσημείωτες προσπάθειες προκειμένου να δημιουργήσει τη λατρεία προς το πρόσωπό του.

Μαύρη “προφητεία” του Χόκινγκ: Το ανθρώπινο γένος θα πεθάνει εάν…


Μαύρη "προφητεία" του Χόκινγκ: Το ανθρώπινο γένος θα πεθάνει εάν...
Παγκόσμιο ενδιαφέρον προκαλούν πάντα οι προβλέψεις-«προφητείες» του πολυβραβευμένου Βρετανού Φυσικού, Στίβεν Χόκινγκ.
Ο 73χρονος επιστήμονας που βρίσκεται καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι και επικοινωνεί μέσω υπολογιστή, αυτή τη φορά, προειδοποιεί ότι το τέλος του πλανήτη Γη πλησιάζει.
Σύμφωνα με παρέμβασή του στην επιβλητική Όπερα του Σίδνεϊ ο άνθρωπος εντός των επόμενων 1.000 ετών θα πρέπει ήδη να κατοικεί στο Διάστημα, διαφορετικά κινδυνεύει με θάνατο.
«Πρέπει να συνεχίσουμε να πηγαίνουμε στο Διάστημα για το μέλλον της ανθρωπότητας», τόνισε ο Χόκινγκ, προειδοποιώντας: «Δεν πιστεύω ότι θα επιζήσουμε 1.000 ακόμα χρόνια χωρίς να βρούμε καταφύγιο εκτός του εύθραυστου πλανήτη μας»

Καυστικό πρωτοσέλιδο της “Liberation”: Ουγγαρία, η ντροπή της Ευρώπης


Στο πρωτοσέλιδο της, ένα χέρι κρατιέται από ένα συρματόπλεγμα. «Ουγγαρία, η ντροπή της Ευρώπης» είναι ο τίτλος του άρθρου στο οποίο η “Liberation” διερωτάται μήπως η Ουγγαρία πρέπει να αποκλειστεί από την Ευρώπη.
Η σκληρή στάση, αλλωστε, του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν και τα αγκαθωτά συρματοπλέγματα στα σύνορα με τη Σερβία, την Κροατία και την Σλοβενία προκαλούν παγκόσιο αποτροπιασμό.
koutipandoras.gr

ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ ΤΩΝ Η.Π.Α. ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ (Μικρή συλλογή άρθρων)

Α)Γιατί η εκπαιδευμένη από τις ΗΠΑ Νέα Συριακή Δύναμη αποτυγχάνει

2AF86D693BA91C8C65FAD36FB2200D2ATo κόστος της εκπαίδευσης των σύρων μαχητών ανήλθε στα 41 εκατομμύρια δολάρια

Φιάσκο αποδεικνύεται η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να εκπαιδεύσουν τους μετριοπαθείς αντάρτες στη Συρία προκειμένου να  πολεμήσουν κατά του Ισλαμικού Κράτους. Λίγο αφότου μία ομάδα 54 συνολικά μαχητών εισήλθε στη Συρία από την Ιορδανία, στα μέσα του περασμένου Ιουλίου, η αλ Κάιντα που συνδέεται με το μέτωπο αλ Νούσρα, επιτέθηκε στο αρχηγείο τους στην πόλη Αζάζ, σκοτώνοντας αρκετούς από αυτούς και απαγάγοντας τον αρχηγό τους. Λίγες ημέρες αργότερα επαναλήφθηκε το ίδιο σκηνικό και ακόμη περισσότεροι μαχητές έχασαν τη ζωή τους.

Στην Αίγυπτο πωλούνται τα ρωσικά ελικόπτερα Ka-52 Alligator που δεν μπήκαν στα πλοία Mistral


ka-52_alligatorΗ Ρωσία συμφώνησε να πουλήσει στην Αίγυπτο τα 50 ελικόπτερα Ka-52 Alligator τα οποία θα είχε στα ελικοπτεροφόρα πλοία Mistral αν η Γαλλία δεν είχε ακυρώσει τη συμφωνία μετά από αμερικανικές και άλλες πιέσεις λόγω της επανάκτησης της Κριμαίας και ενσωμάτωσής της πάλι στη Ρωσία μετά από δεκαετίες παραμονής υπό την Ουκρανία.
Τα τελευταίας γενιάς ελικόπτερα επιχειρούν σε μαχητικούς και αναγνωριστικούς ρόλους. Είναι κατάλληλα για αντιμετώπιση επιθέσεων από άρματα μάχης, άλλα τεθωρακισμένα οχήματα και εχθρικά ελικόπτερα. Η ναυτική έκδοση Ka-52K επιχειρεί από ελικοπτεροφόρα πλοία. Το Alligator μπορεί επίσης να συνοδεύει στρατιωτικά κομβόι οχημάτων και να παρέχει υποστήριξη πυρός για αποβατικές δυνάμεις. Μπορεί να πετάει σε ύψος ακόμη και άνω των 5.000 μέτρων.

Πώς βγήκε η φράση «κρύβε λόγια»

Πώς βγήκε η φράση «κρύβε λόγια»

26/9/15 | 0 σχόλια | 0 απαντήσεις | 21 εμφανίσεις
ΜΥΣΤΙΚΟ
Η έκφραση παραίνεσης για εχεμύθεια έρχεται από τα χρόνια πριν την επανάσταση του ’21
Όταν κάποιος αποκαλύπτει περισσότερα από αυτά που πρέπει, συνηθίζουμε να του λέμε τη φράση «κρύβε λόγια».
Η φράση μάς έρχεται από την εποχή των Φιλικών οι οποίοι επειδή φοβόντουσαν μήπως προδοθούν στους Τούρκους, πριν να κηρύξουν την επανάσταση, πρόσεχαν πάρα πολύ ποιους θα κάνουν μέλη τους.

Παρελθόν τα δίσεκτα χρόνια για την Ισλανδία




iceland
Λεωνίδας Βατικιώτης (Επίκαιρα, 11-17/9/2015)
Είναι ελάχιστες οι φορές που ένα συνέδριο οικονομολόγων απασχολεί τον Τύπο. Ακόμη λιγότερες είναι οι φορές που η δημοσιογραφία έχει βρει ενδιαφέροντα θέματα στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ένωσης.
Η φετινή χρονιά, ωστόσο, αποτέλεσε εξαίρεση. Αφορμή ήταν επιστημονική ανακοίνωση, εκ μέρους της Άρνα Βαρνταρντότιρ, όπου κατέγραφε τις αρνητικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης που έπληξε την Ισλανδία το 2008. (Εδώ ολόκληρο το άρθρο).

Μπουμπουλίνας 18: Η «ένδοξη» αίθουσα βασανιστηρίων…



Ανώνυμο-6

Διαβάζοντας την είδηση πώς ο αρχιβασανιστής της Χούντας Θεοφιλογιαννάκος πέθανε απόψε

τό μυαλό μου πήγε στήν περιβόητη ταράτσα καί τό ΕΑΤ/ΕΣΑ χώρους που βασανίστηκαν πατριώτες τά μαύρα χρόνια της 7ετούς χούντας…
Lefteria
Βασανιστήρια, ταράτσα της Μπουμπουλίνας, ΕΑΤ-ΕΣΑ: λέξεις άρρηκτα συνδεδεμένες με τη δικτατορία των συνταγματαρχών. Αμέσως μετά την επιβολή του καθεστώτος χιλιάδες συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν. Οι συλληφθέντες στην πλειοψηφία τους εκτοπίστηκαν, άλλοι κρατήθηκαν στην ασφάλεια και ορισμένοι οδηγήθηκαν στα έκτακτα Στρατοδικεία. Η χούντα σε όλη τη διάρκεια της επέβαλε απήνη διωγμό εναντίον των πολιτικών της αντιπάλων και κυρίως των κομμουνιστών, ενεργοποιώντας και επεκτείνοντας όλο το αντι-κομμουνιστικό μετεμφυλιακά νομοθετικό πλαίσιο (νόμος 509 «περί ασφάλειας του κοινωνικού καθεστώτος» κ.λπ.)

Η Χρυσή Αυγή, τα τηλεπαράθυρα και τα…διακοποδάνεια…




Σημεία των (λίγο πιο μακρινών) καιρών μας…

xa
Γράφει η Ειρήνη Παλαιολόγου

Αξιο απορίας είναι που όλοι μετά τα εκλογικά αποτελέσματα της 20ης Σεπτεμβρίου πέφτουν από τα σύννεφα για τα συντριπτικά ποσοστά που κατόρθωσε να αποκτήσει και πάλι η Χ.Α. [Σημειωτέον πως η αύξηση σε Κω και Μυτιλήνη –τα νησιά που δέχτηκαν τα μεγαλύτερα ρεύματα προσφύγων από τη Συρία τις τελευταίες εβδομάδες- των ποσοστών του κόμματος κατά 4,23% και 3,04% αντίστοιχα, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη]. Το ίδιο απότομα είχαν πέσει από τα ίδια σύννεφα και λίγα χρόνια πριν, το 2012, που για πρώτη φορά μπήκε με λαϊκή σφραγίδα ένα νεοναζιστικό κόμμα στη Βουλή.

Η ΕΕ οχυρώνεται και διαλέγει πρόσφυγες για εκμετάλλευση…



prosfyges
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με κάθε απόφαση της για τους πρόσφυγες, δείχνει πώς αντιμετωπίζει τους ανθρώπους, τους ανθρώπους που εξαθλιωμένοι -και μετά από ένα ταξίδι ελπίδας και απελπισίας- ψάχνουν το νήμα για να συνεχίσουν τη ζωή τους. Με την προϋπόθεση πως δεν έχουν πνιγεί. Ναι. Τόσο «απλά» και τόσο σκληρά είναι η πραγματικότητα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαχειρίζεται το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα, με δύο τρόπους, παράλληλα:

Τάκης Μηλιάδης 1922 – 1985


Τάκης Μηλιάδης
  
Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, που διακρίθηκε κυρίως σε κωμικούς ρόλους.
Ο Δημήτριος Μηλιάδης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Σεπτεμβρίου 1922, στους κόλπους μιας καλλιτεχνικής οικογένειας. Ο πατέρας του Νίκος Μηλιάδης και η μητέρα του Μαρίκα Ανθοπούλου ήταν ηθοποιοί του μουσικού θεάτρου.

Ήτα Βήτα



  
Χάρτινος ήρωας της Ντίσνεϊ, φίλος του Μίκι και του Γκούφι. Είναι ένα πανέξυπνο ανθρωποειδές, που έρχεται κατευθείαν από το μέλλον και συγκεκριμένα από το 2447. Το πρωτότυπο όνομα του είναι Eega Beeva (φωνητική απόδοση του ιδιωματισμού eager beaver = εργαζόμενος με υπερβάλλοντα ζήλο), ενώ το ελληνικό του όνομα Ήτα Βήτα είναι αντιδάνειο από το αντίστοιχο ιταλικό Eta Beta.
Ο Ήτα Βήτα γεννήθηκε από το πενάκι του Αμερικανού σκιτσογράφου Φλόιντ Γκότφρεντσον (1905-1986) κι έκανε την εμφάνισή του στο κόμικς του Μίκι The Man of Tomorrow (Ο αυριανός άνθρωπος), που δημοσιεύτηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 1947. Στην πρώτη αυτή ιστορία του νέου μέλους της Ντίσνεϋ, ο Μίκι και ο Γκούφι πέφτουν σε μια καταιγίδα και αναζητούν καταφύγιο σε μία σπηλιά. Εκεί συναντούν ένα παράξενο ον, που τους υποδέχεται με την κραυγή «Eega». Όταν κοπάζει η καταιγίδα, ο Μίκι προσκαλεί το ασυνήθιστο πλάσμα στο σπίτι του κι εκεί του δίνει το όνομα Eega Beeva, για να αποφύγει τον γλωσσοδέτη του πραγματικού ονόματος Pittisborum Psercy Pystachi Pseter Psersimmon Plummer-Push. Ενώ ο Μίκι δείχνει τη συμπάθειά του για τον Ήτα Βήτα, ο Γκούφι τον αγνοεί επιδεικτικά. Στο τέλος της ιστορίας, ο Ήτα Βήτα σώζει τον Γκούφι από ένα ατύχημα με σκι και οι δύο χάρτινοι ήρωες γίνονται φίλοι.

Η ανατίναξη του Παρθενώνα


image

Υπάρχουν στιγμές στη ζωή του ανθρώπου που, είτε η μοίρα είτε ο θεός – όπως τό ‘θελε κανείς – του χαρίζει απλόχερα τ’ αγαθά του πλούτου, της ειρήνης και της ευημερίας. Ευτυχισμένος και ευγνώμονας στο θεό του, ο άνθρωπος εκφράζει τότε με την τέχνη του τα αισθήματα του αυτά, χαρίζοντας παράλληλα στην αιωνιότητα τον καρπό της ευτυχίας και της ευημερίας. Όταν μάλιστα αυτά τα έργα τέχνης τυχαίνει να γίνονται από άτομα ή κοινωνίες με αναπτυγμένη την αίσθηση του ωραίου, εξαιρετική ευαισθησία και βαθύ πολιτισμικό πλούτο, αποτελούν πια μνημειώδη μεγαλουργήματα, θαύματα φτιαγμένα – θα ‘λεγε κανείς – με θεϊκή συνεργασία.

Η Αθήνα, «η διαμαντόπετρα στης γης το δαχτυλίδι» πήρε λάμψη από ένα τέτοιο έργο τέχνης, την Ακρόπολη με τον Παρθενώνα και τους άλλους της ναούς. Πάνω στον άγριο βράχο, όπου η φύση έχει σμιλέψει ένα άλλο καλλιτεχνικό αριστούργημα, η δουλειά εκατοντάδων δούλων, εργατών τεχνικών και καλλιτεχνών, γέννησε μέσα σε 9 χρόνια (447-438 π.Χ.) ένα από τα μεγαλύτερα αριστοτεχνήματα της αρχιτεκτονικής, γλυπτικής και ζωγραφικής τέχνης.

Εμίλ Ανρί 1872 – 1894


Εμίλ Ανρί

  
Γάλλος αναρχικός, που καταδικάστηκε σε θάνατο για τρομοκρατικές ενέργειες και εκτελέστηκε δι’ απαγχονισμού.
Ο Εμίλ Ανρί (Emile Henry) γεννήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 1872 στη Βαρκελώνη, σ' ένα φιλελεύθερο αριστοκρατικό περιβάλλον. Ο πατέρας του ήταν κομουνάρος (στέλεχος της Κομμούνας των Παρισίων) και πέρασε πολλά χρόνια εξόριστος στην Ισπανία για τα πιστεύω του. Ο αδελφός του Ζαν Σαρλ ήταν σημαίνον στέλεχος του γαλλικού αναρχικού κινήματος και το 1903 ίδρυσε μια πρότυπη κομμουνιστική αποικία στο Εγκλμόν των Αρδεννών.

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 26 Σεπτεμβρίου



μ. Χ.
1815

Ιδρύεται η «Ιερά Συμμαχία» μεταξύ Πρωσίας, Ρωσίας και Αυστρίας, που θα βάλει πολλά εμπόδια στην Ελληνική Επανάσταση.
1916

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος σχηματίζει στη Θεσσαλονίκη με το στρατηγό Δαγκλή και το ναύαρχο Κουντουριώτη (Επαναστατική Τριανδρία) την Κυβέρνηση Εθνικής Αμύνης, η οποία διακηρύσσει την επιθυμία της για έξοδο της Ελλάδας στον πόλεμο στο πλευρό των δυνάμεων της Αντάντ.