Ετικέτες

Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Ευρασιατική Οικονομική Άνθηση και Γεωπολιτική: χερσαία γέφυρα της Κίνας προς την Ευρώπη: η σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας Κίνα-Τουρκία

Σάββατο, 28 Απριλίου 2012

Ευρασιατική Οικονομική Άνθηση και Γεωπολιτική: χερσαία γέφυρα της Κίνας προς την Ευρώπη: η σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας Κίνα-Τουρκία

γράφει ο F. William Engdahl

Ο Ερντογάν ξέχασε την αυτοκτονία των Ουιγούρων για το οικονομικό όφελος.
Κινεζικό τραίνο πολύ ψηλής ταχύτητας
Η προοπτική μιας άνευ προηγουμένου οικονομικής άνθησης της Ευρασίας που θα διαρκέσει στον επόμενο αιώνα και πέρα υφίσταται. Τα πρώτα έργα για την σύνδεση του τεράστιου οικονομικού χώρου κατασκευάζονται, με μικρή δημοσιότητα, με σιδηροδρομικές γραμμές που συνδέουν την Κίνα, τη Ρωσία, το Καζακστάν και μέρη της Δυτικής Ευρώπης. Καθίσταται σαφές στους περισσότερους ανθρώπους στην Ευρώπη, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ευρασία, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας και της Ρωσίας, ότι η φυσική τάση τους να αναπτύξουν αυτές τις αγορές αντιμετωπίζει μόνο ένα σοβαρό εμπόδιο: Το ΝΑΤΟ και την πλήρη εμμονή για κυριαρχία του Πενταγώνου των ΗΠΑ. Η σιδηροδρομική υποδομή αποτελεί μείζον κλειδί για την οικοδόμηση τεράστιων νέων οικονομικών αγορών σε όλη την Ευρασία.

Αυστραλία: Νέο βιβλίο αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές συμμετοχής Ελλήνων στρατιωτών στα αυστραλιανά στρατεύματα

Αυστραλία: Νέο βιβλίο αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές συμμετοχής Ελλήνων στρατιωτών στα αυστραλιανά στρατεύματα


H παρουσίαση του βιβλίου «Ελληνοαυστραλοί στα αυστραλιανά στρατεύματα στον Α' και Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», που έγραψε ο βετεράνος του πολέμου του Βιετνάμ Στιβ Κυρίτσης, θα γίνει την Παρασκευή 18 Μαΐου στην αίθουσα της Πολιτειακής Βουλής, από τον βουλευτή Sandringham, Murray Tompson.

Το βιβλίο είναι δίγλωσσο και αποκαλύπτει άγνωστες ιστορικές πτυχές συμμετοχής στρατιωτών με ελληνικές ρίζες στα αυστραλιανά στρατεύματα και ο συγγραφέας εκτός από την ικανοποίηση ότι μετά από επίπονη έρευνα κατάφερε και κατέγραψε αυτό το πολύτιμο κομμάτι της ιστορίας, δηλώνει πλουσιότερος σε γνώσεις. 

«Αισθάνομαι ικανοποίηση και περηφάνια για τους ελληνικής καταγωγής, όχι μόνο για τη συμμετοχή αλλά και την προσφορά τους. Ξέρετε, έχουμε μια μεγάλη και πλούσια ιστορία. Περιληπτικά αναφέρω, ότι 80 στρατιώτες ελληνικής καταγωγής, έλαβαν μέρος στον Α' Παγκόσμιο, οι 12 στην Καλλίπολη και 6 από αυτούς και στον Β' Παγκόσμιο», εξηγεί στο «Νέο Κόσμο» ο κ. Κυρίτσης.

Διαστημικός δορυφόρος από Ελληνες μαθητές

Σάββατο, 28 Απριλίου 2012

Διαστημικός δορυφόρος από Ελληνες μαθητές


«Πολυμήχανοι» μέχρι και στην κατασκευή διαστημικών δορυφόρων οι Έλληνες! Μαθητές του 3ου Λυκείου Μυτιλήνης κατέκτησαν τη δεύτερη θέση στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Διαστημικής «CanSat», που πραγματοποιήθηκε στην Νορβηγία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποστολή από τη Μυτιλήνη, ήταν η μοναδική ελληνική συμμετοχή σε σύνολο 14 σχολικών ομάδων από χώρες της Ευρώπης. Την πρώτη θέση έλαβε η ομάδα της Σκωτίας, ενώ την τρίτη, εκείνη της Πορτογαλίας.
Ο δορυφόρος «Icaromenippus 3D», που δημιούργησαν οι Έλληνες μαθητές, κατάφερε να βρεθεί ένα χιλιόμετρο πάνω από το έδαφος της Γης και να απεικονίσει, τρισδιάστατα τις λήψεις, που έλαβε. Το «ταξίδι» του «Icaromenippus 3D» πραγματοποιήθηκε στην χιονισμένη περιοχή Άντεα, στο βορειότερο τμήμα της Νορβηγίας, στον Αρκτικό κύκλο.

Ειρήσθω Άγ. Ιλαρίων 1964, Ήρωες Γαλακτίου…

Ειρήσθω Άγ. Ιλαρίων 1964, Ήρωες Γαλακτίου…

Με τον Λάζαρο Μαύρο
 Σ Α Ρ Α Ν Τ Α ΟΚΤΩ χρόνια από τη μεγάλη μάχη της πατρίδας στον Άγιο Ιλαρίωνα. Έτσι την είχε χαρακτηρίσει και η τότε «Χαραυγή», με επιτόπου απεσταλμένο τον Π. Παιονίδη. Οι Κοκκινοσκούφηδες του Λυσσαρίδη κι οι Λόχοι της Εθελοντικής Εθνοφρουράς που εσπευσμένα συγκροτήθηκαν για ν’ αντιμετωπίσουν από 21.12.1963 την προσχεδιασμένη ένοπλη Τουρκανταρσία, εκεί στον Πενταδάκτυλο μ’ επικεφαλής τον, μετέπειτα θυσιασθέντα στην Αμμόχωστο, ταγματάρχη Δημήτριο Πούλιο, από 23η Απριλίου 1964 πραγματοποιούν επιχειρήσεις εκκαθάρισης των ενόπλων Τούρκων στασιαστών της ΤΜΤ και της ΤουρΔυΚ, στην οροσειρά, από Άσπρη Μούττη έως Κυπαρισσόβουνο. Κυριακή 26η Απρ. 1964, 1η σελίδα «Χ»: «Εκκαθαρίστηκαν οι συμμορίτες δυτικώς του Αγ. Ιλαρίωνα. Σαρωτική 4ωρη επιχείρηση. Απελευθερώθησαν από το τρομοκρατικό άγος επτά ελληνικά χωριά της περιοχής. Εφονεύθησαν αρκετοί στασιαστές. Μέλος της Εθνοφρουράς έπεσε μαχόμενο» («Χ» 26.4.1964)...

Απόβαση στη Δ. Θράκη

Σάββατο, 28 Απριλίου 2012

Απόβαση στη Δ. Θράκη

Η Υeni Safakμε τον τίτλο «Απόβαση από τον ΜUSΙΑD της Προύσας στη Δυτική Θράκη» γράφει ότι ο πρόεδρος του ΔΣ του Παραρτήματος του ΜUSΙΑD στην Προύσα Χασάν Τσεπνί και τα μέλη του δ.σ. επισκέφθηκαν την περιοχή της Δυτικής Θράκης στο πλαίσιο των περιοδειών εργασίας τους στο εξωτερικό. Η αντιπροσωπεία, συμμεριζόμενη τα οικονομικά προβλήματα της «τουρκικής» μειονότητας Δυτικής Θράκης, εξέφρασε την επιθυμία να αναπτυχθούν δυνατότητες συνεργασίας. Η Επιτροπή επισκέφθηκε τον δήμαρχο της Κομοτηνής κ. Γεώργιο Πετρίδη και στη συνέχεια τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Νίκο Αγγελίδη, με τους οποίουςσυζήτησε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. http://www.philenews.com/digital/

Ριζικές αλλαγές για τους εφέδρους 24ωρες-48ωρες παρουσιάσεις, σκοπιές, έλεγχος φυσικής κατάστασης

Σάββατο, 28 Απριλίου 2012

Ριζικές αλλαγές για τους εφέδρους 24ωρες-48ωρες παρουσιάσεις, σκοπιές, έλεγχος φυσικής κατάστασης

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟκαι ενεργό ρόλο στους αμυντικούς σχεδιασμούς της Εθνικής Φρουράς αποκτά ο θεσμός της εφεδρείας. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν μερικές μέρες στο ΓΕΕΦ επεξηγήθηκαν στους αρμόδιους αξιωματικούς των Τμημάτων Επιστράτευσης της ΕΦ οι αλλαγές που εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των εφέδρων. Ο Αρχηγός της ΕΦ, αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης, προ μηνών έδωσε οδηγίες στα Τμήματα Επιστράτευσης των μονάδων και αυτά με τη σειρά τους υπέβαλαν γραπτώς προτάσεις για βελτίωση της εφεδρείας. Βάσει των προτάσεων αυτών, το ΓΕΕΦ και το υπουργείο Άμυνας κατέληξαν στις τελικές αλλαγές που θα τεθούν σε εφαρμογή από το ερχόμενο καλοκαίρι, με στόχο να αλλάξουν την εικόνα περί λούφας και παραλλαγής των εφέδρων.

Will Gülen and Gülenists testify before the Prosecutor for supporting the military coup in 1997?

Will Gülen and Gülenists testify before the Prosecutor for supporting the military coup in 1997?

In 1996, a coalition government was formed in Turkey between Necmettin Erbakan’s Islamic Welfare Party and another center-right group, the True Path Party, led by former Prime Minister Tansu Ciller. However, this coalition government was defeated by a psychological warfare campaign designed and pursued by the Turkish military on Feb.28, 1997. The National Security Council took measures purportedly concerning the threat posed by the rise of Islamic fundamentalism. The following year the Constitutional Court closed the Welfare Party and banned Erbakan and some Refah party members from politics, including from running for office for several years. The military forced the elected government to step down in a revolt known as a ‘postmodern coup’.

Τα οστά των πεσόντων

Σάββατο, 28 Απριλίου 2012

Τα οστά των πεσόντων

Tου Σταυρου Τζιμα
Δεν είναι πολλές, ούτε θετικές, οι εξελίξεις στα ανοιχτά θέματα με τους γείτονες, σε μια περίοδο κατά την οποία η θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και της διπλωματίας μας διεθνώς, κυρίως στον βαλκανικό περίγυρο, όπου έχουμε μπόλικο «τραχανά απλωμένο», εμφανίζεται εξασθενημένη. Οι πληροφορίες ότι Τίρανα και Αθήνα κατέληξαν σε οριστική συμφωνία στο θέμα των νεκροταφείων για τους Ελληνες στρατιώτες που σκοτώθηκαν στα αλβανικά βουνά, πολεμώντας το 1940-41 τους Ιταλούς, μονάχα στις καλές ειδήσεις πρέπει να καταχωρισθεί. Σιγά το θέμα, εδώ καράβια χάνονται και εμείς συζητάμε για τα κόκαλα των προγόνων μας, θα πει κάποιος. Δεν είναι καθόλου έτσι.

Καρατόμηση Spartan

Καρατόμηση Spartan

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Απριλίου 28, 2012

Επιβεβαιώθηκαν τελικά κατά τον χειρότερο τρόπο οι φήμες για την τύχη του προγράμματος των μεταγωγικών αεροσκαφών C-27, καθώς το ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε χθες αποφάσισε την ακύρωση της παραλαβής των υπολοίπων τεσσάρων αεροσκαφών, που ενώ έχουν κατασκευαστεί από την Alenia Aeronautics παρέμεναν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα σε εκκρεμότητα πιστοποίησης του συστήματος εναέριου ανεφοδιασμού που θα έφεραν (διαφοροποίηση έναντι των 8 πρώτων που έχουν παραδοθεί).

«Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΗΣ ΔΟΜΝΑΣ ΒΙΖΒΙΖΗ»

«Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΗΣ ΔΟΜΝΑΣ ΒΙΖΒΙΖΗ»
Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Απριλίου 29, 2012
Επιτέλους μια ευχάριστη είδηση για την Θράκη μας.

Είναι ένα «πνευματικό σχολείο», το οποίο συστήνεται μετά από πρωτοβουλία ανθρώπων του πνεύματος και επιστημόνων, οι οποίοι αφουγκράστηκαν την ανάγκη για την κάλυψη του κενού που έχει δημιουργήσει η κρίση ηθών και αξιών, η οποία έχει επιφέρει και την οικονομική. Οικοδομείται, βάσει της ιδέας πως κάθε είδους προσωπική και εθνική κρίση αντιμετωπίζεται επιτυχώς με την πνευματική αναγέννηση, τη νοητική αφύπνιση, την απόκτηση υγιούς πολιτικής συνείδησης και την εύρεση του μέτρου και της μεσότητος σε προσωπικό, πολιτικό και εθνικό επίπεδο.Η οικοδόμηση μίας ενωμένης και αρμονικής ελληνικής κοινωνίας, η ισχυροποίηση της πατρίδος μας σε όλα τα επίπεδα, καθώς και η επαναφορά της στο διεθνές γίγνεσθαι προϋποθέτουν την άμεση επιστροφή στις ρίζες μας και την εμβάθυνση στον ανυπέρβλητο πολιτισμό, στην τεράστια ιστορία και στην πάμπλουτη γλώσσα του Ελληνικού Έθνους.

“Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης ».

“Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης ».

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Απριλίου 28, 2012
Όμηρος
Αποφθέγματα από το έργο του Ομήρου.
“Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης».
Ένας είναι ο καλύτερος οιωνός, ν’ αγωνιζόμαστε για την πατρίδα. Ιλιάδα, Μ 243
“Αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων, μηδέ γένος πατέρων αισχυνέμεν».
Πάντα να είσαι πρώτος και ανώτερος από τους άλλους και να μην ντροπιάζεις τη γενιά των προγόνων. Ιλιάδα, Ζ 208
“Ανδρί δε κεκμηώτι μένος μέγα οίνος αέξει».
Τον κουρασμένο άνδρα γρήγορα το κρασί θα ξεσηκώσει. Ιλιάδα, Ζ 261
“Ώλετο μεν μοι νόστος, ατάρ κλέος άφθιτον έσται».
Δεν υπάρχει για μένα επιστροφή, μα αιώνια θα είναι η δόξα. Ιλιάδα, Ι 413
“Επεί η μάλα πολλά μεταξύ ούρεά τε σκιόεντα θάλασσά τε ηχήεσσα».
Γιατί πολλά στη μέση μας χωρίζουν και κορφοβούνια απλόσκιωτα και θάλασσα αφρισμένη. Ιλιάδα, Α 157
“…Έρις άμοτον μεμαυία… η τ’ ολίγη μεν πρώτα κορύσσεται, αυτάρ έπειτα ουρανώ εστήριξε κάρη και επί χθονί βαίνει».
…Έριδα λυσσασμένη… που στην αρχή μικρή ξεσηκώνεται και γρήγορα μετά αγγίζει τον ουρανό με την κορυφή και τη γη με τα πόδια. Ιλιάδα, Δ 442-444
“Ω πόποι, η μέγα πένθος Αχαιίδα γαίαν ικάνει!».
Ω, αλίμονο τι μεγάλο πένθος πλάκωσε την χώρα των Αχαιών! Ιλιάδα, Α 154
“Τυδεύς τοι μικρός μεν έην δέμας, αλλά μαχητής».
Ο Τυδέας (ο πατέρας του Διομήδη) μικρός ήταν ως προς το κορμί, αλλά (υπήρξε) μαχητής. Ιλιάδα, Ε 801
“Ιητρός γαρ ανήρ πολλών αντάξιος άλλων».
Γιατί ο γιατρός είναι άνδρας που αξίζει όσο πολλοί άλλοι μαζί. Ιλιάδα, Λ 514
“Ου γαρ από δρυός έσοι… ουδ’ από πέτρης».
Γιατί ούτε από δρυ ούτε από πέτρα γεννήθηκες (αλλά από ανθρώπους είσαι γεννημένος). Οδύσσεια, τ 163
“Τέτλαθι δη, κραδίη και κύντερον άλλο ποτ’ έτλης».
Κράτα καρδιά μου, πολύ σκληρότερο έχεις βαστάξει πόνο. Οδύσσεια, υ 18
“Ος κε θεοίς επιπείθηται, μάλα τ’ έκλυον αυτού».
Αν ακούς (τα κελεύσματα) των θεών και αυτοί περισσότερο σε ακούν. Ιλιάδα, Α 218
“Αλλ’ ούπως άμα πάντα θεοί δόσαν ανθρώποισιν».
Αλλά οι θεοί δεν τα έδωσαν όλα συγχρόνως στους ανθρώπους. Ιλιάδα, Η 102
“Αφρήτωρ αθέμιστος ανέστιός εστιν εκείνος, ος πολέμου έραται επιδημίου, οκρυόεντος».
Ακοινώνητος, άγριος και άπατρις είναι αυτός που τον εμφύλιο πόλεμο αγαπά. Ιλιάδα, Ι 63
“Ως γαρ επεκλώσαντο θεοί δειλοίσι βροτοίσιν, ζώειν αχνυμένοις. Αυτοί δε τ’ ακηδέες εισίν».
Γιατί για τους δυστυχείς θνητούς αυτά έχουν οι θεοί κλωσμένα, να ζουν με λύπες. Μα καημός το τι είναι αυτοί δεν γνωρίζουν. Ιλιάδα, Ω 525-526
“Πριν τι κακόν παθέειν. Ρεχθέν δε τε νήπιος έγνω».
Πάντα ο φρόνιμος πριν πάθει λογαριάζει. Ιλιάδα, Ρ 32
“Ουκ αγαθόν πολυκοιρανίη. Εις κοίρανος έστω, εις βασιλεύς».
Δεν είναι καλό πράγμα η πολυαρχία. Ένας ας είναι ο αρχηγός, ένας βασιλιάς. Ιλιάδα, Β 204
“Ου μεν γαρ τι που εστίν οϊζυρώτερον ανδρός πάντων, όσσα τε γαίαν έπι πνείει τε και έρπει».
Γιατί δεν υπάρχει πιο δυστυχισμένο πλάσμα από τον άνθρωπο, από όσα πάνω της αναπνέουν και περπατούν. Ιλιάδα, Ρ 446-447
“Οπποίον κ’ είπησθα έπος, τοίον κ’ επακούσαις».
Όποιο λόγο κι αν πεις τέτοιον και θα ακούσεις. Ιλιάδα, Υ 250
“Θεοί δε τε πάντα ίσασιν».
Οι θεοί γνωρίζουν τα πάντα. Οδύσσεια, δ 422
“Ζευς δ’ αυτός νέμει όλβον Ολύμπιος ανθρώποισιν, εσθλοίς ηδέ κακοίσιν, όπως εθέλησιν, εκάστω».
Ο ολύμπιος Δίας μοιράζει μόνος αυτός την ευτυχία στους ανθρώπους καταπώς θέλει στον καθένα, άσημους ή και επιφανείς. Οδύσσεια, ζ 230-231
“Αίψα γαρ εν κακότητι βροτοί καταγηράσκουσιν».
Γιατί πριν από την ώρα τους γερνούν όσοι τους χτύπησε συμφορά. Οδύσσεια, τ 382
“Αιδώς δ’ ουκ αγαθή κεχρημένω ανδρί παρείναι».
Η ντροπή δεν ταιριάζει σε αυτόν που τον δέρνει η ανάγκη. Οδύσσεια, ρ 347
“Άνθρωποι δε μινυνθάδιοι τελέθουσιν».
Στον άνθρωπο γοργά η ζωή διαβαίνει. Οδύσσεια, τ 351
“Ως ουδέν γλυκίων ης πατρίδος ουδέ τοκείων γίγνεται».
Εγώ δεν ξέρω να έχω δει κάτι γλυκύτερο απ’ τη γης της (της πατρίδας μου της Ιθάκης). Οδύσσεια, ι 31-32
(Οι μεταφράσεις των αποσπασμάτων ανήκουν στους Αλέξανδρο Πάλλη, Ιάκωβο Πολυλά, Νίκο Καζαντζάκη-Ιωάννη Κακριδή και Δημήτρη Μαρωνίτη.)
http://www.xrysalogia.gr/apofthegmata_omirou.html