Ετικέτες

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Η ιστορία του χαρταετού


Η ιστορία του χαρταετούΣτην αρχαιότητα, 4ο αιώνα π.Χ., ο μαθηματικός και αρχιμηχανικός Αρχύτας (440-360 π.Χ.), από τον Τάραντα της Νότιας Ιταλίας, καλός φίλος του Πλάτωνα και οπαδός του Πυθαγόρα, χρησιμοποίησε στην αεροδυναμική του τον χαρταετό και λέγεται ότι ήταν ο εφευρέτης του. Ο Αρχύτας θεωρείται ο τελευταίος αλλά και ο σημαντικότερος των Πυθαγορείων. Κείμενα του Αρχύτα λένε ότι μελέτησε και ο Γαλιλαίος.Ο χαρταετός φαίνεται να άνοιξε για πρώτη φορά τα πολύχρωμα εύθραυστα φτερά του περίπου στα 1000 π. Χ., και έκτοτε δεν έπαψε να χρωματίζει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο τον ουράνιο θόλο, από την Ανατολή έως τη Δύση. Από την Κίνα, φτιαγμένος από μετάξι και μπαμπού, με τη μορφή του δράκου που ήταν ιερό, θεϊκό σύμβολο, αντικείμενο θαυμασμού και λατρείας για τον λαό, πέταξε μακριά.

Η Ουκρανία στο Μνημόνιο






Μέτρα στήριξης τουλάχιστον 11 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπής για την Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, υπογράμμισε ότι πρόκειται για "φρέσκα" χρήματα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό που θα έχουν ως στόχο τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων στην Ουκρανία με έμφαση στην τόνωση του εμπορίου, την οικονομική ανάπτυξη και τη δημοσιονομική βοήθεια.

«Mια συγγνώμη»…



.....δεν ειπώθηκε από κανένα γερμανό αξιωματούχο για τις θηριωδίες των Ναζί στην Ελλάδα, αλλά θα είχε άλλη βαρύτητα παλαιότερα από ό,τι τώρα, αναφέρει ο καθηγητής Νεώτερης Ιστορίας Χάγκεν Φλάισερ στο Γερμανικό Ραδιόφωνο.



Η επίσκεψη του Γερμανού προέδρου αυτές τις μέρες στην Ελλάδα φέρνει και πάλι στην επιφάνεια θηριωδίες από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, που για όσους επέζησαν, δεν μπορούν να ξεχάσουν. Οι νεότερες γενιές τις διαβάζουν στα βιβλία ιστορίας ή τις ακούν από τους μεγαλύτερούς τους.

Τι πλήρωσε η Ελλάδα στους οίκους αξιολόγησης


Στοιχεία με τις πληρωμές στους οίκους αξιολόγησης για την περίοδο 2009-2013 διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους.
Το έγγραφο υπογράφεται από τον Γενικό Διευθυντή του ΟΔΔΗΧ Στυλιανό Παπαδόπουλο ο οποίος σπεύδει να επισημάνει ότι «στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας που γίνεται την τελευταία περίοδο για την εδραίωση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας, το υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις των δαπανών για τη συνεργασία με τους οίκους αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας» και ότι οι μειώσεις αυτές κυμαίνονται σε σχέση με το 2010, μεταξύ 48% και 82%.

Εγχειρίδιο μάχης για το Ραδιο-ηλεκτρονικό πεδίο απο τον στρατό των ΗΠΑ.





Αν και η απόφαση ήταν ειλημμένη από το 2013 ο χρονισμός έκδοσης είναι αν μη τι άλλο περιέργος λόγω των γεγονότων που συμβαίνουν αυτή την στιγμή. Θυμίζουμε πως με την σχετική αναφορά του Πενταγώνου όσον αφορά τον Ραδιο-ηλεκτρονικό χώρο και το τι επιπτώσεις έχει στις δράσεις του Αμερικανικού στρατού , αναγνώριζε την ανάγκη ύπαρξης σχετικών οδηγιών για το ένοπλο προσωπικό των ΗΠΑ.

Διάταγμα για την κατασκευή γέφυρας που θα συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία υπέγραψε ο Μεντβέντεφ


AFP, Reuters
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ενα σχέδιο για την κατασκευή μιας γέφυρας που θα συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο όπου οι ρωσόφωνοι αποτελούν την πλειονότητα και όπου ένοπλοι υποστηρικτές της Ρωσίας έχουν πάρει τον έλεγχο, ενώ η σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, παρουσίασε σήμερα το Κρεμλίνο.
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψε ένα διάταγμα με το οποίο εξουσιοδοτεί την κρατική εταιρεία Rossavtotor για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού, για το οποίο οι τεχνικές μελέτες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως το Νοέμβριο του 2014.

Τα 'τσέκια' και η ακεραιότητα της Ουκρανίας...

Old sins have long memories.                                                                   
Δεν προφταίνουν να πηγαινοέρχονται στην Ουκρανία, να διακηρύσσουν τον σεβασμό τους στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και να διατυμπανίζουν την παν-ετοιμότητά τους για απλόχερες προσφορές δισεκατομμυρίων προς την  Ουκρανία οι δυτικοί φιλάνθρωποι ηγέτες. Άκρατη  υποκρισία, διπλοπροσωπία, ήθη δύο μέτρων και δύο σταθμών δίχως ίχνος πραγματικού ανθρωπισμού.
Πρώτος ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον  στις 28 Φεβρουαρίου 2014 κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν  να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.  Στις 2.3.2014  οι G7 διαλάλησαν: « Εμείς, οι ηγέτες του Καναδά, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Ηνωμένων Πολιτειών, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από κοινού μαζί σήμερα καταδικάζουμε την ξεκάθαρη παραβίαση της κυριαρχίας και εδαφικής  ακεραιότητας της Ουκρανίας από την Ρωσική Ομοσπονδία, εις παραβίαση των υποχρεώσεων της Ρωσίας σύμφωνα με το χάρτη των Η. Εθνών και της συμφωνίας της του 1997 με την Ουκρανία...».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1917: ΣΠΑΝΙΟ ΣΕΡΒΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1917: ΣΠΑΝΙΟ ΣΕΡΒΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ Ένα σπάνιο ντοκουμέντο από το Κινηματογραφικό Τμήμα του Σερβικού Στρατού!
18 Αυγούστου 1917

Στη Θεσσαλονίκη η μεγάλη πυρκαγιά διήρκεσε αρκετές μέρες προκαλώντας την καταστροφή μεγάλου μέρους της πόλης, πολλές εκτεταμένες υλικές ζημιές και την απώλεια ενός ανθρώπου.
Λιγότερο από ένα χρόνο πριν ο σερβικός στρατός είχε ιδρύσει κινηματογραφικό τμήμα. Κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς δεν καταστράφηκε τίποτα από το εργαστήριο επεξεργασίας ταινιών το οποίο είχε αγοραστεί από την Ιταλία. Με τη σειρά του, ο υπολοχαγός Mika Mihajlović Afrika του κινηματογραφικού τμήματος τράβηξε σκηνές από τον στρατό και τους πολίτες στην παραλία, ένα πανοραμικό πλάνο της πόλης, τη σταδιακή εξάπλωση της φωτιάς και την πόλη να καλύπτεται από μαύρο καπνό, δείχνοντας την πραγματική έκταση της καταστροφής της. 

Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΛΑΔΗΣ (494 π.Χ.



ΦΩΤΟ: Ιωάννης Σ. Θεοδωράτος
Στρατηγικά λάθη
Η Ιωνική Επανάσταση (499-494 π.Χ.) παρά την άποψη του Ηρόδοτου ότι ήταν τυχαία και εξελίχθηκε χωρίς σχέδιο, εκδηλώθηκε πρόωρα σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία δεν είχαν συνεκτιμηθεί ορθώς όλοι οι παράμετροι και οι δυσκολίες. Χωρίς ικανή και ενιαία ηγεσία, υποτιμώντας
την περσική στρατιωτική ισχύ και εσωτερικά διασπασμένοι, οι Ίωνες της Μικράς Ασίας οδηγήθηκαν σε μια εξέγερση η οποία γρήγορα κατέληξε σε αδιέξοδο. Ο γεωγράφος και ιστορικός Εκαταίος ο Μιλήσιος προσπάθησε να τους συμβουλέψει προτείνοντας έγκαιρα τη ναυπήγηση ισχυρού στόλου, διαβλέποντας ότι η τελική σύγκρουση –από την οποία θα κρινόταν και η τύχη της Μιλήτου, του σημαντικότερου κέντρου της επανάστασης– θα πραγματοποιείτο στη θάλασσα. Πράγματι η τελευταία πράξη του δράματος της Ιωνικής Επανάστασης εκτυλίχθηκε στη νήσο Λάδη την άνοιξη του 494 π.Χ.

Η υπόθεση Μέρτεν και η «συγγνώμη Γκάουκ»

Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος
Δεν τίθεται θέμα γερμανικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα, επιμένει το Βερολίνο
Η υπόθεση Μέρτεν και η «συγγνώμη Γκάουκ»
Ο Γιόαχιμ Γκάουκ πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα από 5 ως 7 Μαρτίου.
Ένα από τα ερωτήματα που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την επίσκεψη του Γιόαχιμ Γκάουκ από τις 5 ως τις 7 Μαρτίου στην Ελλάδα είναι αν ο γερμανός πρόεδρος θα ζητήσει συγγνώμη για τις θηριωδίες που διέπραξαν οι ναζί κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Σύμφωνα με δε με ορισμένες πληροφορίες, αυτό είναι κάτι που εξετάζεται, στο πλαίσιο έστω μίας συμβολικής κίνησης και ίσως ο κ. Γκάουκ αναφερθεί κάτι τέτοιο σε κάποιες αππό τις δημόσιες τοποθετήσεις του.

Η Τουρκία θέλει να αγοράσει από τις ΗΠΑ μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Θα είναι άοπλα και θα χρησιμοποιούνται μόνο για κατασκοπεία, αναφέρει η Αγκυρα
Ενα Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος (UAV) τύπου MQ-9 Reaper, το οποίο χρησιμοποιείται από τον αμερικανικό στρατό στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν
Όπως αναφέρει η τούρκικη εφημερίδα Hurriyet, τo αμερικανικό Κογκρέσο παρέλαβε αίτημα από το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας για την προμήθεια κατασκοπευτικών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV). Η πρώτη αίτηση του τούρκικου υπουργείου αφορούσε στην αγορά ένοπλων drones, αλλά είχε απορριφθεί απ' το Κογκρέσο.

Ιστορία: οι εδαφικές προσαρτήσεις της Ουκρανίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις!
Μια απλή εικόνα αλλά πολύ αποκαλυπτική για τη κατάσταση στην Ουκρανία.


Réseau International (Γαλλία)
 infognomonpolitics@gmail.com

Το Αγιο Ορος απειλεί με έξωση δύο τμήματα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου


Υπό την απειλή της έξωσης βρίσκονται το τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, όπως και εκείνο των Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.
Η Ιερά Μονή Αγίου Ορους έστειλε στα τμήματα εξώδικα, για τη μη καταβολή ενοικίων από το Πανεπιστήμιο.

Το ΠΑΣΟΚ «μπλοκάρει» τη διάσπαση των μεγάλων νησιωτικών δήμων


-Η «Χαρ. Τρικούπη» απαιτεί να μην τεθεί σε ψηφοφορία η τροπολογία Σηφουνάκη και στο βάθος σύγκρουση Αθανασίου-Μιχελάκη
'Έντονο παρασκήνιο εξελίσσεται από χθες το βράδυ μετά την τροπολογία που κατέθεσε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Σηφουνάκης για τη διάσπαση των 5 μεγάλων νησιωτικών δήμων (Λέσβος, Κέρκυρα, Σάμος, Ρόδος, Κεφαλονιά).

Ο υπολογιστής των 5 ευρώ!




Ένα θαυματουργό USB stick μετατρέπει σε πανίσχυρο μηχάνημα και το πιο παλιό pc.

Οι σκαντζόχοιροι μας προστατεύουν από τα φίδια και κρατούν τα παράσιτα μακριά από τον κήπο μας. Υπάρχει όμως ένας σκαντζόχοιρος που έχει βαλθεί να αλλάξει τον κόσμο.

Πώς θα το κάνει; Κατασκευάζοντας έναν υπολογιστή που κοστίζει επτά δολάρια, δηλαδή μόλις πέντε ευρώ!

Παρουσιαστής…



Πριν από χρόνια, όταν ο Σταύρος το πάλευε ακόμη στις εφημερίδες, του είχα πει…

κάτι, που ίσως το σκεπτόταν και ο ίδιος.
Είσαι πρόσωπο που μπορεί να παίξει στο «γυαλί».
Ήταν η εποχή που είχε ήδη ανατείλει, το άστρο του Χατζηνικολάου.
Αργότερα, βλέποντας τις πρώτες εκπομπές του, σκέφτηκα πως σαν παρουσιαστής σε δελτίο ειδήσεων θα ΄σκιζε.
Το ΄πα στον ΑΝΤ-1.
Δεν ενθουσιάστηκαν.
Το ΄πα και στον ίδιο ένα πρωί σ΄ ένα καφέ.
Χαμογέλασε.
Αλλά, ούτε ο ίδιος-κατάλαβα-δεν ενθουσιάστηκε.

Ουκρανία: Το ΔΝΤ κτυπά δύο φορές





Καζίνο και φτώχεια
του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ
Ads by Media PlayerAd Options
 «Λίγες περιοχές στην Ευρώπη δέχθηκαν ένα τόσο σοβαρό κτύπημα από την παγκόσμια οικονομική κρίση όσο η καρδιά της βιομηχανίας στην ανατολική Ουκρανία, έδρα τεράστιων επιχειρήσεων στη βιομηχανία χάλυβα και μετάλλου, όπου οι παραγγελίες έχουν σχεδόν ολοκληρωτικά παγώσει και οι τιμές έχουν καταρρεύσει».
 Έτσι ξεκινούσε το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Ντέϊβιντ Στερν στους Νιού Γιορκ Τάϊμς με τίτλο «Η οικονομική κρίση εξαπλώνεται στην ανατολική Ουκρανία». Το ρεπορτάζ δεν αφορά τις πρόσφατες εξελίξεις. Είναι δημοσιευμένο στις 08/04/2009 και αφορά την «ξεχασμένη» κρίση του 2008, καθώς η Ουκρανία ήταν μία από τις πρώτες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ και τις λεγόμενες αναδυόμενες οικονομίες, που επλήγη από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε με την κατάρρευση της LehmanBrothers το 2008. Προσέφυγε μάλιστα στο ΔΝΤ, μία ημέρα μετά την ανάλογη προσφυγή που είχε κάνει η Ισλανδία, μία ακόμη χώρα που πλήρωνε από πολύ νωρίς το τίμημα της κρίσης, πριν ακόμη ανακαλύψουμε στην Ελλάδα το ΔΝΤ αλλά και την ΕΕ-θυμάμαι σε συσκέψεις στην εφημερίδα που εργαζόμουν, στην Ελευθεροτυπία, το 2010 δεν ήθελαν να πιστέψουν τον ερχομό του ΔΝΤ, λέγοντας πως η Ελλάδα ανήκε στην ΕΕ και το ευρώ, άρα δεν θα μπορούσε να δεχθεί παρεμβάσεις που προορίζονταν μέχρι τότε για υποανάπτυκτους της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής ή χωρών του πρώην «υπαρκτού σοσιαλισμού». Ως αντεπιχείρημα για αυτό που φαινόταν ήδη να έρχεται έφερνα το γεγονός ότι το ΔΝΤ είχε ήδη παρέμβει σε χώρες της ΕΕ(Ουγγαρία, Λετονία) ή φιλόδοξες κάποτε να ενταχθούν σε αυτήν(Ουκρανία).

Προκλητικός ο Γερμανός Ομοσπονδιακός Πρόεδρος : «Ηθικό χρέος» οι θηριωδίες στην Ελλάδα!


Αναρτήθηκε από τον/την economikos στο Μαρτίου 5, 2014

85E5AAD9223184AC64A50EB5EA310C1AΣε συνέντευξή του στην Καθημερινή ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας, ενόψει της τριήμερης επίσκεψής του στην Ελλάδα που ξεκινά σήμερα, χαρακτήρισε «ηθικό χρέος» τα όσα συνέβησαν στην χώρα μας από τους Γερμανούς.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟ ΒΙΒΛΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟ 450 Π.Χ. – Η αποδειξη της Ελληνικότητας του Βυζαντίου.


Αρχές του εμπορίου του βιβλίου στην Ελλάδα Γύρω στο 450 π.Χ.
Δεν είναι μόνο ότι μέχρι τα μέσα του πέμπτου αιώνα ή λίγο αργότερα ότι το εμπόριο στο βιβλίο μπορεί να θεωρηθεί ότι υπήρχε στην Ελλάδα,  θα βρει κανείς αναφορές σε ένα τμήμα της αθηναϊκής αγοράς, όπου τα βιβλία μπορούν να αγοραστούν και ο Σωκράτης που εκπροσωπείται από τον Πλάτωνα, και όπως λέει στην απολογία του ότι ο καθένας μπορεί να αγοράσει έργα Αναξαγόρα για μια δραχμή Όλες οι
λεπτομέρειες του εμπορίου, ωστόσο, παραμένει άγνωστο» (Reynolds & Wilson, Γραμματείς και μελετητές, 3ο. ed. [1991] 2).