Ετικέτες

Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Σταύρος Νιάρχος 1909 – 1996


Σταύρος Νιάρχος

Από τους δυναμικότερους και πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες του 20ου αιώνα, με διεθνή αναγνώριση και καταξίωση. Εφοπλιστής, από τους θεμελιωτές του μεταπολεμικού ελληνικού θαύματος στη ναυτιλία. Η «βεντέτα» του σε προσωπικό και επιχειρηματικό επίπεδο με τον σύγγαμβρό του Αριστοτέλη Ωνάση τροφοδότησε τις στήλες των εφημερίδων όλου του κόσμου και διαμόρφωσε μέρος του προσωπικό του μύθου.
Ο Σταύρος Νιάρχος γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου 1909 στην Αθήνα. Οι γονείς του, με καταγωγή από την Λακωνία, μόλις είχαν επιστρέψει στην πατρίδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου διατηρούσαν ένα πολυκατάστημα στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης. Ο πατέρας του Σπύρος ασχολήθηκε με το εμπόριο λαδιού, ενώ η μητέρα του Ευγενία καταγόταν από την πλούσια οικογένεια των αδελφών Κουμάνταρου, που διατηρούσε στον Πειραιά τον αλευρόμυλο «Ευρώτας».

Η πολιορκία και η πτώση της Μασάδα


Του φρούριο της ΜασάδαΤου φρούριο της Μασάδα

Το τελευταίο επεισόδιο του Α’ Ιουδαϊκο-Ρωμαϊκού Πολέμου, που διάρκεσε επτά χρόνια (66-73). Η κατάληψη του οχυρού βράχου Μασάδα από τους Ρωμαίους και η ομαδική αυτοκτονία των υπερασπιστών του, θυμίζει - τηρουμένων των αναλογιών - τον δικό μας Χορό του Ζαλόγγου.
Το 66 μία ομάδα Σικάριων (εξτρεμιστική σέχτα Εβραίων Ζηλωτών) υπό τον Ελεάζαρ μπεν Γιαΐρ κατέλαβε τον οχυρό βραχώδη λόφο Μασάδα κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα και σκότωσε τους Ρωμαίους φρουρούς του, δίνοντας το σύνθημα για την εξέγερση. Ο Νέρων δεν άφησε την πρόκληση αναπάντητη κι έστειλε τις ρωμαϊκές λεγεώνες υπό τον ικανό στρατηγό και μετέπειτα αυτοκράτορα Τίτο Βεσπασιανό να καταστείλει την εξέγερση των ανυπότακτων Ιουδαίων.
Ο Βεσπασιανός πέρασε δια πυρός και σιδήρου την περιοχή της Παλαιστίνης και μετά την καταστροφή της Ιερουσαλήμ το 70 κατόρθωσε να καταστείλει την εξέγερση. Η μοναδική ανυπότακτη περιοχή παρέμενε το οχυρό Μασάδα. Οι Ρωμαίοι έστειλαν τότε την επίλεκτη 10η λεγεώνα, με επικεφαλής τον κυβερνήτη της Ιουδαίας Λούκιο Φλάβιο Σίλβα.

Ο Ιούλιος Καίσαρας είχε πάθει πολλά «μίνι» εγκεφαλικά, δεν ήταν επιληπτικός


0
Ο Ιούλιος Καίσαρας βασανιζόταν από επιληπτικές κρίσεις. Αυτή τουλάχιστον ήταν η ιατρική διάγνωση του Έλληνα ιστορικού Πλουτάρχου και αυτή επικράτησε στην πορεία της ιστορίας. Τώρα, επιστήμονες στη Βρετανία έρχονται να ανατρέψουν αυτή την εικόνα, υποστηρίζοντας ότι στην πραγματικότητα ο διάσημος ρωμαίος στρατηγός είχε πάθει πολλά απανωτά «μίνι» εγκεφαλικά και δεν ήταν επιληπτικός.
Οι γιατροί του Imperial College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον ιταλικής καταγωγής Φραντσέσκο Γκαλάσι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο νευρολογικό περιοδικό "Neurological Sciences", σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», μελέτησαν εξονυχιστικά τα συμπτώματα του Ιούλιου Καίσαρα, τα οποία κατά καιρούς αναφέρονται σε κείμενα ελλήνων και ρωμαίων συγγραφέων. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια σειρά από μικρά εγκεφαλικά ευθύνονταν για την άσχημη κατάσταση της υγείας του, σωματικής και ψυχικής.

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 16 Απριλίου


μ. Χ.
1821
Ο πλοίαρχος Νικόλαος Παπαδόπουλος Σκλάβος από την Κεφαλλονιά περισυλλέγει στη θαλάσσια περιοχή της Κωνσταντινούπολης το σώμα του οικουμενικού πατριάρχη Γρηγορίου Ε', που απαγχονίστηκε με διαταγή του Σουλτάνου στις 10 Απριλίου 1821, ως αντίποινα για τον ξεσηκωμό των Ελλήνων.

Ρε, με τους φαντασιόπληκτους που μπλέξαμε!

 

Του Γ.Γ.
Για χαβαλέ και μόνο μπορείς να ασχοληθείς με την ιστορία που μας σερβίρουν για την Κωνσταντοπούλου, τα βενζινάδικα και τα ξεφουσκωμένα λάστιχα.
Η όλη φάση κάνει μπαμ ότι είναι καραμπινάτη μούφα, ποιότητας ποιήματος Μπογδάνου. Ο Αίσωπος να έγραφε το αφήγημα ποιο πιασάρικο και ευκολοχώνευτο θα ήταν και δεν θα έμπαιναν στην πρίζα Πορτοσάλτε, Χατζηνικολάου και το υπόλοιπο συνάφι να ζητούν απαντήσεις απ’ την Ζωή.

Από τον Γεωργαλά στο MEGA…



mega1-630

της Άντας Ψαρρά

«Το ψέμα και η προπαγάνδα
Διαδεδομένη σε όλες τις προπαγάνδες είναι κυρίως η χρήσις της ψευδούς ειδήσεως (πληροφορία, αποκάλυψις, καταγγελία κ.λπ). Η ψευδής είδησις ξεκινά συνήθως από ένα πραγματικό γεγονός το οποίο παραμορφώνεται σκοπίμως, συνδέεται με άσχετα γεγονότα και παίρνει διαφορετική σημασία από εκείνην που έχει. Εχει διαπιστωθεί ότι όσο πιο χοντρό είναι το εξαπολυόμενο ψέμα τόσο περισσότερο «πιάνει». Αιτία αυτού του φαινομένου είναι ότι το αφελές κοινό «σκέπτεται»: «Δεν θα τολμούσαν να πουν ένα τέτοιο βαρύ πράγμα αν δεν ήταν αλήθεια». Η «καπνός χωρίς φωτιά δεν γίνεται». Αλλωστε, για την Προπαγάνδα σημασία έχει κυρίως η πρώτη εντύπωσις που δημιουργείται. Και αυτήν δεν την εξαλείφει καμιά κατοπινή διάψευσις.
Ο Χίτλερ έγραφε: «Το πιο ξεδιάντροπο ψέμα αφήνει πάντοτε ίχνη, ακόμη και αν εκμηδενισθή. Πρόκειται για μια αλήθεια γνωστή σε όλους εκείνους που θεωρούνται ειδικοί στην τέχνη του ψεύδεσθαι και που εξακολουθούν να εργάζονται για την τελειοποίησί της.»
Γεώργιος Γεωργαλάς»