Ετικέτες

Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Η αργοναυτική εκστρατεία αναβιώνει στη Σλοβενία: Η ελληνική παράδοση της Βέρχνικα



Η αργοναυτική εκστρατεία αναβιώνει στη Σλοβενία: Η ελληνική παράδοση της Βέρχνικ
Η Αργώ και η ιστορία του Ιάσονα αποτελεί κάτι περισσότερο από αρχαίο ελληνικό μύθο για τους κατοίκους της Βέρχνικα στη Σλοβενία. Εχοντας ως έμβλημα το διάσημο πλοίο της αργοναυτικής εκστρατείας, αισθάνονται στενά συνδεδεμένοι με την αρχαία Ελλάδα και τιμούν το πέρασμα του Ιάσονα από την πόλη τους με ένα ετήσιο φεστιβάλ.
Σύμφωνα με το μύθο που επικρατεί στην περιοχή, οι Αργοναύτες, επιστρέφοντας από την Κολχίδα, διέπλευσαν κόντρα στο ρεύμα του Δούναβη και έφτασαν μέχρι τις πηγές του στη Βέρχνικα όπου στρατοπεύδεσαν για έναν ολόκληρο χειμώνα πριν βγουν στην Αδριατική.
Οι Σλοβένοι θεωρούν τους εαυτούς τους απογόνους του Ιάσονα και τη Αργώ είναι το έμβλημα της Βέρχνικα εδώ και τουλάχιστον 5 αιώνες.

19 – 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 1913 – Η ΕΠΙΚΗ ΜΑΧΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ



μαχη    «Η ΣΦΑΙΡΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗ ΛΟΓΧΗ»

“Πνοές κι αν πλανάσθε σ’ άλλη ζωή,
λείψανα κι αν κοιμάσθε,
σας λειτουργώ στη δόξα μου,
μακαρισμένοι νά ’στε”

      (Κωστής Παλαμάς)


ΕΙΣΑΓΩΓΗ

            Η Μάχη του Κιλκίς είναι μια από τις ενδοξότερες μάχες των Ελλήνων.

Δύο αδελφές άρχουσες τάξεις…



Του Πέτρου Θ. Πιζάνια*
Πέτρος Θ. Πιζάνιας
Η συζήτηση για τον ορισμό της οικονομικής άρχουσας τάξης στην Ελλάδα σήμερα, κάνει δειλά την εμφάνισή της έπειτα από δεκαετίες. Κατά κανόνα αυτή η τάξη ανάγεται από τους γράφοντες σε δέκα-δεκαπέντε επιχειρηματίες, συγχέοντας ανεπίγνωστα τη σημερινή άρχουσα τάξη με γαιοκτήμονες του Μεσαίωνα. Αλλες φορές γίνεται μια μεταφορική απεικόνιση της τάξης αυτής μέσω των κοτζαμπάσηδων, αγνοώντας πως οι τελευταίοι είχαν προκαλέσει τρεις εξεγέρσεις στην Πελοπόννησο και επιπλέον είχαν πάρει μέρος στην ελληνική Επανάσταση.
Η τάξη αυτή στην Ελλάδα δεν μπορεί να ερμηνευτεί απλοϊκά. Εχει εδραιώσει από χρόνια μια άρρηκτη συμμαχία με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ και διατηρεί σοβαρά ανοίγματα στη Χρυσή Αυγή. Ακόμη, διαθέτει πολλές κοινωνικές ομάδες-προσαρτήματα της αναπαραγωγής ισχύος της, με πιο γνωστές τα μέσα και ανώτερα στελέχη των περισσότερων ΜΜΕ, των τραπεζών και άλλων επιχειρήσεων. Επίσης ελέγχει αρκετά στελέχη της κρατικής διοίκησης, δήμων και περιφερειών, έχει εξασφαλίσει τη στήριξή της από τη ΓΣΕΕ καθώς και ηγεσιών πολλών συνδικαλιστών ομοσπονδιών. Τέλος, με το σύστημα της ανομίας που διέσπειρε στην ελληνική κοινωνία επί δεκαετίες διαχειριζόταν προς όφελός της την παθητικότητα πολύ μεγάλου μέρους των πολιτών. Σήμερα, παρά την κρίση, διατηρεί μέσω των δύο κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., έναν χώρο κοινωνικής επιρροής που ανέρχεται οπωσδήποτε στο 20% του ενήλικου πληθυσμού. Δεν είναι ασήμαντο ποσοστό, αν λάβουμε υπόψη την πολτοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, αλλά είναι ασφαλώς πολύ συρρικνωμένη σε σχέση με το παρελθόν της ευημερίας και της ανομίας. Αυτή η συρρίκνωση που συνέπεσε, αν και όχι τυχαία, με την αλλαγή των συσχετισμών κυριαρχίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπέρ της Γερμανίας, οδήγησε την ελληνική άρχουσα τάξη σε συμμαχία οικονομικής και πολιτικής σημασίας με την αντίστοιχη γερμανική.

Πρωτοποριακή ελληνική πατέντα: Ένεση μεγάλης διάρκειας!



Στον παγκόσμιο χάρτη της καινοτομίας στον φαρμακευτικό χώρο, εισήλθε η Ελληνική Φαρμακευτική Βιομηχανία Pharmathen, μετά το πιο πρόσφατο επίτευγμα του τμήματος Έρευνας & Ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων υγείας, που αφορά στην ανάπτυξη της τεχνολογίας Long Acting Injectable (LAI) – ή τεχνολογία ενέσιμων προϊόντων παρατεταμένης αποδέσμευσης.
Η τεχνολογία LAI, εφαρμόζεται σε μία σειρά προϊόντων και συμβάλλει δραστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών καθώς, μέσω της προοδευτικής αποδέσμευσης του φαρμάκου στον οργανισμό του ασθενούς, επιτρέπει τη μείωση των ενέσιμων θεραπειών τους. Η καινοτόμος αυτή τεχνολογία αναμένεται να διατεθεί σε εκατομμύρια ασθενείς σε ολόκληρο τον κόσμο, μετά τη συμφωνία της Pharmathen με αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία για την παγκόσμια διάθεση δύο προϊόντων LAI.

«Πεθαίνω σα χώρα» – Θεατρική Παράσταση



Το Κέντρο Πρόληψης Δήμου Ζωγράφου σε συνεργασία με το 18 Άνω ΨΝΑ και το Σωματείο Υποστήριξης του Θεραπευτικού και Κοινωνικού Έργου του 18 Άνω, σας προσκαλούν στη θεατρική παράσταση «Πεθαίνω σαν χώρα» του Δημήτρη Δημητριάδη που παρουσιάζει σε διασκευή της η θεατρική ομάδα της κοινωνικής επανένταξης του 18 Άνω το Σάββατο 21 Ιουνίου 2014 και ώρα 21:00 στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Ζωγράφου (είσοδος από πλατεία Αγίου Γεωργίου, Γ. Ζωγράφου 17, 7η στάση Ζωγράφου, γραμμή λεωφορείου 235).
[Από το πρόγραμμα του έργου] «Η ιστορία τού έργου είναι μια ιστορία ανομίας, δηλαδή όχι μιας κατάστασης έλλειψης νόμων, αλλά η στιγμή εκείνη στην οποία η κοινωνία παρέχει ελάχιστη ηθική καθοδήγηση στα άτομα τα οποία την απαρτίζουν. Η εφιαλτική απεικόνιση ολοσχερούς κατάρρευσης των κοινωνικών δεσμών, αταξίας και ηθικής έκπτωσης η οποία αναδεικνύει τη παντελή αδυναμία οικοδόμησης ενός βιώσιμου μέλλοντος.

«Κακή» χαρακτηρίζει ο ΑΠ τη διατύπωση, στο διαβιβαστικό προς τη Βουλή, για την υπόθεση των υποβρυχίων

Εξηγήσεις κλήθηκαν να παράσχουν στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, στο πλαίσιο πειθαρχικής έρευνας, οι επίκουροι εισαγγελείς Εγκλημάτων Διαφθοράς, Πόπη Παπανδρέου και Αντώνης Ελευθεριάνος, για το περιεχόμενο του διαβιβαστικού τους εγγράφου προς τη Βουλή σχετικά με την υπόθεση των υποβρυχίων και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
Σε αυτό, μεταξύ άλλων, γινόταν λόγος για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από την οποία «προέκυψαν στοιχεία για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του κ. Βενιζέλου και του κ. Παπακωνσταντίνου».

Πώς έκανε «φτερά» ο χρυσός

Πώς έκανε «φτερά» ο χρυσός
Από το 2011 μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι άνοιξαν πάνω από 10.000 ενεχυροδανειστήρια – Μέσα σε συνθήκες απόλυτης αδιαφάνειας «αετονύχηδες» έλιωσαν το χρυσό των πολιτών και τον «έσπρωξαν» σε Τουρκία και σε τράπεζες της Ε.Ε.

Ήρθαν… πήραν και απήλθαν. Ο λόγος για όλες αυτές τις εταιρείες αγοράς χρυσού που σαν μανιτάρια άνοιξαν, μάζεψαν όλο το χρυσό και εξαφανίστηκαν σε χρόνο ρεκόρ αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες συμπολίτες μας να «κλαίνε» τα τιμαλφή που «ακούμπησαν» για να μπορέσουν να αποπληρώσουν χρέη σε τράπεζες και στην εφορία καθώς επίσης και σε λογαριασμούς ρεύματος και χαράτσια.

Έλληνες Πομάκοι: «Εκτουρκίζουν τα παιδιά μας χωρίς να το καταλάβουμε»

image
Αυτό που εμείς φωνάζουμε εδώ και χρόνια, πως δηλαδή η Θράκη είναι εντελώς ξεχασμένη από την ελληνική πολιτεία και πως εδώ επί της ουσίας διοικεί το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής φάνηκε ξεκάθαρα και στις τελευταίες ευρωεκλογές και όλοι εκείνοι που κάποτε μας έλεγαν υπερβολικούς θα πρέπει μάλλον να αναθεωρήσουν την άποψη τους αυτή και να δουν πιο σοβαρά το θέμα της Θράκης. Είναι πλέον απόλυτη ανάγκη η επίσημη ελληνική πολιτεία να ασχοληθεί ενεργά και πάνω απ’ όλα αποτελεσματικά με τη συγκεκριμένη περιοχή και τους πολίτες της, αν θέλουμε να μιλάμε ακόμα για ελληνική Θράκη.

Τα θέματα της …«τουρκικής μειονότητας» συζητήθηκαν στη συνάντηση του Αμερικανού Πρόξενου με το DEB



Τα θέματα και τα αιτήματα της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης, η επιτυχία του DEB στις ευρωεκλογές και οι εργασίες του κόμματος βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχε η ηγεσία του τουρκόφωνου μειονοτικού κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (DEB), με τον πρόξενο των ΗΠΑ στην Θεσσαλονίκη κ. Ρόμπερτ Σάντερς, την περασμένη Τρίτη.

DW: Ποιοί χρηματοδοτούν τους τζιχαντιστές στο Ιράκ;

Η Σ. Αραβία, απαντά ο καθηγητής Γ. Μάιερ, αλλά και το πετρέλαιο. Από την κατάληψη της Μοσούλης η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας (ISIS) θεωρείται η πιο πλούσια τρομοκρατική οργάνωση του κόσμου.
Κατά την κατάληψη της Μοσούλης οι τζιχαντιστές πήραν 500 δισ. ιρακινά δηνάρια, γύρω στα 420 εκ. δολάρια, από την κεντρική τράπεζα. Έτσι η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας (ISIS) διαθέτει συνολικά 2 δισ. δολάρια για τον «ιερό πόλεμο». Η προέλευση των χρημάτων αποτελεί σημείο διαφωνιών.

Οι σχέσεις Ρωσίας-Δύσης και το «μεγάλο παιχνίδι» στην Ουκρανία

Νικολάι Λιτόβκιν
Τα διδάγματα της ευρωπαϊκής ιστορίας του 20ου αιώνα αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση των γεωπολιτικών προκλήσεων του 21ου αιώνα. Η επίσκεψη Πούτιν στη Νορμανδία απέδειξε τον καθοριστικό ρόλο της Ρωσίας στα ευρωπαϊκά ζητήματα.

Οι σχέσεις Ρωσίας-Δύσης και το «μεγάλο παιχνίδι» στην Ουκρανία
Πηγή: RIA Novosti

Την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 70η  επέτειο της απόβασης των Συμμάχων στη Νορμανδία (06.06.1944), που «άνοιξε το δεύτερο μέτωπο» -στη Δυτική Ευρώπη- κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα κατορθώματα των προγόνων μας, ήταν το κίνητρο για να συγκεντρωθούν στο ίδιο σημείο οι ηγέτες των ισχυρότερων κρατών του κόσμου, που το τελευταίο διάστημα έχουν «διασκορπιστεί» εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία. Ποιά είναι, όμως, τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης στη Γαλλία, και πως θα αναπτυχθούν οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση;
Οι εορταστικές εκδηλώσεις στη Νορμανδία, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της ουκρανικής κρίσης, έδωσαν μια ευκαιρία στους ηγέτες των κρατών της Ευρώπης και της Αμερικής για να συναντηθούν και να κάνουν διάλογο σχετικά με ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά ζητήματα της σημερινής παγκόσμιας επικαιρότητας. Το «μεγάλο παιχνίδι» για την Ουκρανία συνεχίζεται, και σε πρακτικό επίπεδο στη Γαλλία στάθηκε δυνατό να τεθεί κάποια βάση για την επίλυση του προβλήματος με τη συνάντηση που είχε ο Βλαντίμιρ Πούτιν με το νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Ουκρανίας, Πετρό Ποροσένκο. Εκεί, ακούστηκαν οι γνωστές δηλώσεις περί καλών προθέσεων για κατάπαυση του πυρός και για τη διευθέτηση της σύγκρουσης μέσω της διπλωματικής οδού. Ωστόσο, πίσω από όλα αυτά, υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και ανάλυσης.

ΡΩΣΙΑ -ΕΛΛΑΔΑ:ΚΑΡΟΤΟ ΚΑΙ ΜΑΣΤΙΓΙΟ (Μικρή συλλογή άρθρων)

Α)Ρωσική χείρα βοηθείας για την αναβάθμιση της αεράμυνάς της σκοπεύει να ζητήσει η Ελλάδα

Η Ελλάδα σχεδιάζει να ζητήσει τη βοήθεια της Ρωσίας για την αναβάθμιση του συστήματος αεράμυνάς της, δήλωσε την περασμένη Τετάρτη, 18 Ιουνίου, στους δημοσιογράφους ο Ιγκορ Σεβαστιάνοφ, αναπληρωτής επικεφαλής της Rosoboronexport.

«Η ελληνική πλευρά θέλει να ζητήσει βοήθεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχετικά με το θέμα της αναβάθμισης των συστημάτων πυραυλικής άμυνας και αεράμυνας. Η Ρωσία δεν λαμβάνει αρνητικά σχόλια γι' αυτά τα συστήματα» δήλωσε ο Σεβαστιάνοφ, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπίας στη διεθνή αμυντική έκθεση EUROSATORY-2014.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που έχει ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-300, τα οποία στα μέσα της δεκαετίας του 1990 αγόρασε η Κύπρος, ωστόσο, λόγω της σκληρής αντίδρασης της Τουρκίας, έπειτα από συμφωνία με την Αθήνα τα συστήματα μεταφέρθηκαν στην Κρήτη και στη συνέχεια προωθήθηκαν στην Ελλάδα. Επιπλέον, στον εξοπλισμό της Ελλάδας υπάρχουν σοβιετικά αντιαεροπορικά πυραυλικά συγκροτήματα ΟΣΑ («Σφήκα»). 
===================================================================

Β)Ξανά στα ύψη το ρωσικό αέριο, αλλά... μόνο για την Ελλάδα!

Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου ως αποτέλεσμα της κρίσης στο Ιράκ έχει άμεσες επιπτώσεις και στις τιμές του φυσικού αερίου.
Η έκπτωση 15% στο ρωσικό αέριο κινδυνεύει να εξανεμιστεί, καθώς και η νέα, δεκαετής σύμβαση της ΔΕΠΑ με την Gazprom, συνεχίζει να χρησιμοποιεί φόρμουλα προσδιορισμού τιμής, 100% συνδεδεμένη με τις τιμές πετρελαίου.
Αυτό έλεγε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής του ομίλου Μυτιληναίου Ευάγγελος Μυτιληναίoς, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης μετόχων της εταιρείας. Το θέμα δείχνει ότι τον ανησυχεί, από τη στιγμή που το εργοστάσιο του Αλουμίνιου χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες του ακριβού και υπερφορολογημένου στην Ελλάδα φυσικού αερίου, για την παραγωγή αλουμίνας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτήν τη στιγμή το 60% των ποσοτήτων που παραλαμβάνονται στην Ευρώπη έχει τιμές συνδεδεμένες με αυτές που διαμορφώνονται στην αγορά και μόνο το 40% με τις τιμές πετρελαίου. Μάλιστα, το δεύτερο ποσοστό μειώνεται συνεχώς, αφού σε αρκετές περιπτώσεις οι ίδιοι οι παραγωγοί είναι αυτοί που επιδιώκουν τις αλλαγές των συμβάσεων.
Μετά από αυτά, στα μεν ευρωπαϊκά hubs όπου οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα, οι συναλλαγές γίνονται στα 6,5 δολάρια το MBTU (εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες), ενώ στην Ελλάδα οι μεγάλοι καταναλωτές πληρώνουν στη ΔΕΠΑ 11,5 δολάρια συν τους φόρους.
Αν δε ρωτήσει κανείς για ποιο λόγο οι παραγωγοί συμφωνούν εύκολα στις αλλαγές, η απάντηση είναι απλή: για να διατηρήσουν τους πελάτες τους, αφού αυτήν τη στιγμή υπάρχει υπερπροσφορά αερίου, υγροποιημένου και από αγωγούς, ενώ όλα δείχνουν ότι η μείωση της ζήτησης θα συνεχιστεί.
Τώρα, ως προς το γιατί με υπερπροσφορά αερίου στις αγορές, ο Έλληνας καταναλωτής ακριβοπληρώνει το αέριο, αυτός που ρωτά πρέπει να απευθυνθεί σε όσους διαφήμιζαν τη μεγάλη επιτυχία της συμφωνίας με τους Ρώσους...
 

Η Κίνα «θα παραμείνει μακροπρόθεσμος επενδυτής» για τα ελληνικά ομόλογα

Ραβανός Αρης 
Υπογράφεται πλήθος συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών - Συγχαρητήρια για την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές με την έκδοση ομολόγων έδωσε ο κινέζος πρωθυπουργόςΑθήνα 
Η φράση «κλειδί» του Κινέζου Πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ το απόγευμα της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να θεωρηθεί μια προβολή από το μέλλον: «Όταν η Ελλάδα θα εκδώσει νέα ομόλογα, η Κίνα θα συνεχίσει να είναι μακροπρόθεσμος και υπεύθυνος επενδυτής» είπε ο Κινέζος ηγέτης, προαναγγέλλοντας ότι όταν η ελληνική οικονομία αναζητήσει χρήματα στις διεθνείς αγορές, η κινεζική πλευρά θα αγοράσει ομόλογα.
Η δήλωση αυτή, παρόντος του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ήταν μια σαφή στήριξη της δεύτερης οικονομίας του πλανήτη, μετά τις ΗΠΑ, προς την ελληνική οικονομία, ειδικά σε μια χρονική στιγμή που χρειάζονται τέτοιες διεθνείς παρεμβάσεις στην πορεία προς τη μεταμνημονιακή περίοδο.

Εφηβεία: Ένα πρόβατο με το τομάρι λύκου...!



Αν και η εφηβεία έχει το μερίδιό της σε προβλήματα, όπως κάθε άλλο στάδιο της ψυχο-κοινωνικής ανάπτυξης του ανθρώπου, ο φόβος μας για εκδήλωση σοβαρών συναισθηματικών διαταραχών στο στάδιο αυτό –περισσότερο απ’ό,τι σε άλλα στάδια- δεν είναι ρεαλιστικός...

Η Ψυχολογία της Οικειότητας: Αποδοχή & Ερωτική Σχέση!




Μολονότι στη διάρκεια της ζωής μας κάθε μας σχέση είναι αφορμή για μια σειρά από διδάγματα βοηθώντας μας να πάμε λίγο πιο πέρα, γνωρίζοντας λιγάκι καλύτερα το εαυτό μας, είναι απίστευτο το πόσες πολλές από τις απαιτήσεις και προσδοκίες μας έχουμε εναποθέσει στις ερωτικές μας σχέσεις!...
Ό,τι έχουμε επιθυμήσει και επιθυμούμε περισσότερο από την ζωή μας, το ζητάμε –ευθέως ή έμμεσα- από τον σύντροφό μας: ασφάλεια, φιλία, θεραπεία, «ντάντεμα», φρονίδα, σεξουαλική και συναισθηματική κάλυψη, ευτυχία, αγάπη και συντροφικότητα.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ NOBLE

Επιβεβαιώνεται το κινεζικό ενδιαφέρον για την ΑΟΖ


Η Noble έχει επιβεβαιώσει την ανακάλυψη υψηλής ποιότητας φυσικού αερίου στο οικόπεδο «12» με τις εκτιμώμενες ποσότητες να ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Σύμφωνα με ισραηλινά δημοσιεύματα, η κινεζική εταιρεία διαπραγματεύεται την αγορά του 40% από το τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑOZ.

Μιλώντας χθες στην κρατική τηλεόραση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών και Ενέργειας θα συζητήσουν την ερχόμενη Τρίτη στις Βρυξέλλες με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γκίντερ Έτινγκερ για θέματα ενέργειας, τρόπους με τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να βοηθήσει στην προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία τερματικού υγροποίησης.

Η Noble Energy έχει δηλώσει πρόσφατα για το θέμα πως στις επιλογές υπό αξιολόγηση περιλαμβάνονται το χερσαίο τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό, πλωτή μονάδα υγροποίησης φυσικού αερίου (floating LNG) και η εξαγωγή σε περιφερειακές μεσογειακές αγορές μέσω αγωγού ή συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG).

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΠΕΡΙ "ΙΡΑΚΙΝΟΥ" ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΒΕΝΖΙΝΗΣ (Μικρή συλλογή άρθων)

Α)Σαφές μήνυμα… το Ισραήλ αγόρασε κουρδικό πετρέλαιο

Οι Ισραηλινοί προβαίνουν στην πρώτη μεγάλη τους προμήθεια κουρδικού πετρελαίου (έχουν στο παρελθόν προμηθευτεί μικρότερες ποσότητες), στέλνοντας έμμεσο αλλά σαφές μήνυμα περί της υποστήριξης της φιλοδοξίας τους να αποκτήσουν το δικό τους εθνικό «σπίτι», με την ίδρυση ανεξάρτητου κουρδικού κράτους.
Το πετρελαιοφόρο πλοίο SCF Altai έχει «δέσει» από το πρωί στο λιμάνι της πόλης Άσκελον και αναμένεται να ξεφορτώσει το πετρέλαιο αύριο το πρωί.

Ενδιαφέρον έχει επίσης, το ότι η όλη συναλλαγή προχωρά με τουρκική διευκόλυνση, αν και θα ήταν εξαιρετικά πρώιμο να συμπεράνει κανείς ότι το γεγονός αυτό σχετίζεται με τις προβληματικές σχέσεις ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Τούρκους.

Αδιευκρίνιστο είναι το μέλλον του πρώτου φορτίου κουρδικού πετρελαίου, αφού η φημολογία περί του προορισμού του δεν επιβεβαιώθηκε, με το πλοίο που το μετέφερε να έχει ελλιμενιστεί στο Μαρόκο, αναμένοντας την εξεύρεση πελάτη, αφού οι τοπικές αρχές δεν έχουν επιτρέψει την εκφόρτωση στο διυλιστήριο «Μεχαμέντια».

DEFENCEPOINT 
=================================================================

Η ΗΤΤΑ(;) ΤΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ (Μικρή συλλογή άρθρων)

Α)Πλίνθοι και κέραμοι το δόγμα Νταβούτογλου
O Aχμέτ Νταβούτογλου, που αγκαλιάζει τους μουσουλμάνους της Μυανμάρ, στα πλαίσια του δόγματος που ήθελε την Τουρκία παγκόσμια δύναμη, ηγέτιδα του μουσουλμανικού κόσμου
Του Σάββα Καλεντερίδη
Όταν κυκλοφορήθηκε για πρώτη φορά το βιβλίο του Αχμέτ Νταβούτογλου «Στρατηγικό Βάθος: Η διεθνής θέση της Τουρκίας» το 2001, από τις Εκδόσεις Κιουρέ (Küre Yayınları), μας το έστειλαν αμέσως φίλοι, που ευτυχώς διατηρούμε ακόμα στην Κωνσταντινούπολη και όχι μόνο, γιατί, κατά την άποψή τους, είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Βαλκανική Μέση Ανατολή...

Γ. ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
Στις αρχές του 1991 ο τελευταίος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ενιαία Γιουγκοσλαβία Τσίμερμαν μόλις επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στις επαφές του με την ομοσπονδιακή και την τοπική ηγεσία της χώρας έστειλε μια ξεκάθαρη, κυνική αλλά ειλικρινή προειδοποίηση: Η γεωπολιτική αξία της Γιουγκοσλαβίας συρρικνώθηκε με το Τέλος του Ψυχρού Πολέμου και αν εσείς οι ίδιοι δεν συμφωνήσετε να διατηρήσετε τη χώρα σας ενωμένη, κανείς δεν θα το πράξει στη θέση σας.

FT - Editorial: Μπους και Μπλερ φταίνε για το Ιράκ

Η προσπάθεια της «τάξης του 2003» να βγάλει την ουρά της από τη σημερινή ταραχή στο Ιράκ είναι εξωφρενική. Άλλαξε μια προαιώνια ισορροπία δυνάμεων κι έδωσε μεγάλη ευκαιρία στους σκληροπυρηνικούς. Επιπλέον, επηρέασε βαθιά την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Δύο ερωτήματα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της συζήτησης αυτήν την εβδομάδα, καθώς η αναταραχή στο Ιράκ επιτείνεται και η χώρα οδεύει προς το ενδεχόμενο διάλυσης. Το ένα ζήτημα είναι, αναπόφευκτα, τι θα μπορούσαν να κάνουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, για να περιορίσουν το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε, την οργάνωση των τζιχαντιστών γνωστή ως Isis, που καταλαμβάνει σημεία της χώρας. Όμως υπάρχει κι ένα άλλο ερώτημα που συζητείται έντονα και θα επηρεάσει το πώς εν τέλει αντιδρά η Δύση: ποιος είναι υπεύθυνος για το χάος στο Ιράκ;

Ο πολύς κύριος Γκίκας Χαρδούβελης…




Επ’ ευκαιρία του Γιούρογκρουπ (για όσους δεν γνωρίζουν, έτσι αποκαλείται η άτυπη σύσκεψη των υπουργών οικονομικών των χωρών τής ευρωζώνης), όπου η χώρα μας εκπροσωπείται για πρώτη φορά από τον κύριο Γκίκα Χαρδούβελη, θέλω να διατυπώσω μερικές απορίες σχετικά με τον διάδοχο του -αλήστου μνήμης- τέως υπουργού οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Έτσι, για να βγάλω το άχτι μου, μιας κι από τότε που έγινε ο ανασχηματισμός, μας βομβαρδίζουν με πληροφορίες σχετικές τόσο με τους τίτλους σπουδών τού -εν πολλοίς άγνωστου μέχρι χτες- αξιότιμου κυρίου Χαρδούβελη όσο και με τις υψηλά ευρισκόμενες θέσεις ευθύνης στις οποίες υπηρέτησε το παρελθόν.

Irak, les pages d’histoire effacées




Comme dans le roman d’Orwell, le Grand Frère politico-médiatique réécrit continuellement l’histoire, en effaçant des pages comme celles des deux guerres contre l’Irak, essentielles pour comprendre les événements actuels. Il est donc important de les reconstruire dans leurs termes essentiels.
La Première guerre de l’après-guerre froide
L’Irak de Saddam Hussein, qui en envahissant le Koweït le 2 août 1990 fournit aux Etats-Unis le moyen de mettre en pratique la stratégie de l’après-guerre froide, est ce même Irak soutenu jusque peu de temps auparavant par les Etats-Unis. Depuis 1980, ils l’ont aidé dans la guerre contre l’Iran de Khomeiny, alors « ennemi numéro un ». Le Pentagone a fourni aussi au commandement irakien des photos satellitaires du déploiement iranien. Et, sur instruction de Washington, le Koweït a concédé à Bagdad de gros prêts.

Μιχάλης Γκανάς: Μουσική και ποίηση ενίοτε συνευρίσκονται, γεννώντας αγγέλους ή τέρατα…



Μιχάλης Γκανάς: Μουσική και ποίηση ενίοτε συνευρίσκονται, γεννώντας αγγέλους ή τέρατα…
Συνέντευξη στον Άγγελο Καλογερόπουλο
 Ο Μιχάλης Γκανάς δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι ένας αγαπημένος ποιητής. Και στιχουργός˙ διαβάζει κανείς αν αναζητήσει τα βιογραφικά του στο Διαδίκτυο. Αλλά έχω τη γνώμη πως ο Γκανάς παραμένει ποιητής κι όταν γράφει στίχους τραγουδιών, ακόμη και κατά παραγγελίαν πάνω σε μια δεδομένη μελωδία. Είχα ήδη αγαπήσει την ποίησή του για το απέριττο ύφος της και για το πλούσιο αίσθημά της όταν άκουσα το τραγούδι του Στο Σου Μι Τζου με μουσική του Νίκου Ξυδάκη. Και στο τραγούδι του κρατούσε ατόφια τα χαρακτηριστικά της ποίησής του, ακολουθώντας όμως πιστά τους κανόνες της τέχνης του τραγουδιού. Το ίδιο αίσθημα διατήρησα και σε όσα επόμενα άκουσα. Και στα ποιήματά του και στα τραγούδια του παραμένει ο ίδιος αυθεντικός ποιητής που με τα ταπεινά και γνώριμα υλικά του πλάθει έναν κόσμο, ίδιον μ’ αυτόν που γνωρίζαμε αλλά μετατοπισμένο σε μια παρθενική θέα.

Μια «βασίλισσα δίχως στέμμα»: Η απίστευτη ζωή της Βρετανίδας κατασκόπου που δημιούργησε το κράτος του Ιράκ



Μια «βασίλισσα δίχως στέμμα»: Η απίστευτη ζωή της Βρετανίδας κατασκόπου που δημι
Η πολύπαθη χώρα του Ιράκ βρίσκεται για ακόμη μια φορά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος εξαιτίας του φονικού εμφυλίου πολέμου που έχει συμπαρασύρει την πάλαι ποτέ «Μεσοποταμία» σε έναν ανελέητο κύκλο αίματος.
Στην μπαρουτοκαπνισμένη εδώ και αιώνες Μέση Ανατολή το κράτος του Ιράκ έμελλε να παίξει καθοριστικό ρόλο στις γεωπολιτικές εξελίξεις της περιοχής, ενώ αρκετές φορές τις όριζε η ίδια η ηγεσία του με πολέμους και διενέξεις.
Με αφορμή την νέα αιματηρή σύγκρουση στη χώρα και την συζήτηση στις ΗΠΑ εάν θα πρέπει να επέμβουν ή όχι, η thedailybeast πραγματοποίησε ένα αφιέρωμα στον δημιουργό του συγκεκριμένου κράτους, την βρετανίδα Γκέτρτρουντ Μπελ η οποία «εμπνεύστηκε» το κράτος αυτό.
Γεννημένη το 1868 στην Αγγλία, μεγάλωσε σε μια πλούσια οικογένεια και η ευμάρεια αυτή της επέτρεπε από πολύ νωρίς στη ζωή της να πραγματοποιεί μεγάλα ταξίδια και να γνωρίσει αμέτρητες περιοχές του κόσμου. Ηταν αρχαιολόγος, πολιτική αξιωματούχος, συγγραφέας και, παρεπιμπτόντως, κατάσκοπος.

O γερμανικός εθνικισμός-μεγαλοϊδεατισμός του Κάιζερ Γουλιέλμου Β’


Δημοσιεύθηκε από netakias.com στο Ιουνίου 20, 2014
του Παντελή Καρύκα
Πριν ο Χίτλερ οδηγήσει τη Γερμανία στα γνωστά σκοτεινά μονοπάτια, ο Κάιζερ Γουλιέλμος Β’ αποτελούσε την έκφραση του γερμανικού εθνικισμού, μεγαλοϊδεατισμού, αλλά και της αίσθησης ανωτερότητας του γερμανικού έθνους, έναντι των άλλων.Ο Κάιζερ, ως ανώτατος ηγέτης των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, ήταν πεπεισμένος για την «πρωσική» στρατιωτική ανωτερότητα, αλλά και για το προορισμένο από τη Θεία Πρόνοια να μεγαλουργήσει γερμανικό έθνος. Κάθε ομιλία του που έχει διασωθεί, αυτό ακριβώς αποδεικνύει. Ο Κάιζερ, όπως και ο Χίτλερ, συνέδεσε όλη του την πολιτική του με την εξεύρεση τρόπων επηρεασμού των Γερμανών, επί της εθνικιστικής οπτικής, διακηρύσσοντας ότι το γερμανικό έθνος είναι προορισμένο να κυριαρχήσει.

Η μάχη Κιλκίς – Λαχανά (19-21 Ιουνίου 1913)

\
Η μάχη Κιλκίς – Λαχανά (19-21 Ιουνίου 1913)
του Παντελή Καρύκα 
Από τα τέλη Οκτωβρίου 1912 οι ανταγωνισμοί μεταξύ των βαλκανικών δυνάμεων είχαν και πάλι αρχίσει να βγαίνουν στην επιφάνεια. Η κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τον Ελληνικό Στρατό είχε δώσει τη χαριστική βολή στην ενότητα της συμμαχίας. Για την ώρα βέβαια η παρουσία του κοινού εχθρού, επέβαλε στους Βαλκάνιους συμμάχους να τηρήσουν τα προσχήματα. Οι Βούλγαροι ήταν γνωστό ότι εποφθαλμιούσαν τη Θεσσαλονίκη.

Ο Θουκυδίδης, ο Αλκιβιάδης και τα παιχνίδια στις πλάτες της δημοκρατίας…



 
Αλκιβιάδης                                                               Θουκυδίδης
Γράφει ο Θανάσης Μπαντές
            Ο Αλκιβιάδης, αποδιωγμένος πλέον από τους Λακεδαιμονίους, δεν μπορούσε να προσδοκά τίποτε περισσότερο από την επιστροφή του στην Αθήνα. Έχοντας ως μοναδικό όπλο την επιρροή του στον Τισσαφέρνη θα παίξει το τελευταίο του χαρτί μέχρι το τέλος. Εξάλλου, η παντελώς αποδυναμωμένη Αθήνα μετά τα σικελικά, δεν έχει και πολλά περιθώρια διαπραγματεύσεων. Υπό αυτούς τους όρους μια ενδεχόμενη συμμαχία με τον Τισσαφέρνη είναι εξόχως δελεαστική. Ο Τισσαφέρνης αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα της ελληνικής διαμάχης, παίζοντας ρόλο απολύτως καταστροφικό, αφού δεν έχει άλλο στόχο από το να φθείρει και τα δύο στρατόπεδα για δικό του όφελος. Αυτή άλλωστε ήταν και η τακτική που τον συμβούλεψε να ακολουθήσει ο ίδιος ο Αλκιβιάδης, ο οποίος, επίσης, εξυπηρετούσε τα προσωπικά του σχέδια. Γιατί η εξαθλίωση και η απελπισία είναι το πιο γόνιμο έδαφος για την άνθηση του πολιτικού μεσσιανισμού, αφού ο απελπισμένος από τα μαλλιά του πιάνεται. Κι ο Αλκιβιάδης, μόνο ως πολιτικός μεσσίας θα μπορούσε να επιστρέψει στην πόλη που πρόδωσε, αφού μόνο το τέλμα που γεννά την ύστατη σωτηρία θα μπορούσε να τον κάνει ανεκτό. Κι αυτή ακριβώς είναι η ουσία του πολιτικού μεσσιανισμού. Το ομαδικό παράλογο ενός λαού που συντρίβεται και πρέπει κάπου να πιστέψει. Ο  ανορθολογισμός που μετατρέπεται σε πολιτική άποψη. Γι’ αυτό και τρέφεται από την απολυταρχία. Γιατί μόνο η καταπίεση εξασφαλίζει τη διαιώνιση του παραλόγου. Η ελεύθερη σκέψη δεν αρέσει στους πολιτικούς μεσσίες. Κι αυτά ο Αλκιβιάδης φαίνεται να τα παίζει στα δάχτυλα: «….. ο Αλκιβιάδης έστειλε μηνύματα στους δυναμικότερους παράγοντες του στρατού της Σάμου να κάμουν λόγο γι’ αυτόν στους πιο αξιόλογους άντρες, εξηγώντας τους ότι μ’ ένα πολίτευμα ολιγαρχικό, κι όχι με τη διεφθαρμένη δημοκρατία που τον είχε εξορίσει, θα ‘θελε να γυρίσει στην Αθήνα – εξασφαλίζοντας στην πόλη τη φιλία του Τισσαφέρνη – και να ζήσει ανάμεσα στους συμπολίτες του. Τόσο απ’ τις προτάσεις αυτές όσο, πιο πολύ, απ’ τη δική τους πρωτοβουλία οι τριήραρχοι κι οι άλλοι σημαντικοί παράγοντες του αθηναϊκού στρατού της Σάμου αποφάσισαν να ανατρέψουν τη δημοκρατία». (βιβλίο όγδοο, παράγραφος 47).

Υποχρεωτικό τσιπ παρακολούθησης για όλα τα Αυτοκινήτα από το 2017 !



Με πρόφαση την οδική ασφάλεια, όλα τα αυτοκίνητα που θα κυκλοφορούν στην Ευρώπη θα έχουν κάρτα sim και GPS που θα τα παρακολουθεί 24 ώρες το 24ωρο και σε περίπτωση ατυχήματος θα στέλνει σήμα στα κέντρα επιχειρήσεων των Πρώτων Βοηθειών !

Μετά τις κάμερες, τα κινητά, λίγο πριν εφαρμοστεί το τσιπάρισμα ανθρώπων μπαίνει από την πίσω πόρτα, χωρίς αντιδράσεις, η παρακολούθηση όλων των αυτοκινήτων στην Ευρώπη, την μεγαλύτερη Φυλακή του κόσμου !


Πηγή : periergaa.blogspot.gr/

Στην Ελλάδα ο Κινέζος πρωθυπουργός για… business



Έντονο είναι το ενδιαφέρον της Κίνας για επενδύσεις στη χώρα μας σε διάφορους τομείς, όπως η ναυτιλία, η ενέργεια και η αγορά ακινήτων και με αφορμή την τριήμερή του επίσκεψη στην Ελλάδα, ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ θα «υπενθυμίσει» το ενδιαφέρον αυτό.
Ο κ. Λι Κετσιάνγκ θα έχει κατ’ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και την Παρασκευή οι δύο πρωθυπουργοί θα βρεθούν στο Ικόνιο για να εγκαινιάσουν τη συνεργασία COSCO-ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη μεταφορά προϊόντων της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Huawei στην Τσεχία.
Επίσης Σαμαράς και Κετσιάνγκ θα είναι ομιλητές στο Ελληνοκινεζικό Φόρουμ Ναυτιλιακής Συνεργασίας.

Πηγή : zougla.gr

WikiLeaks: Μυστική συμφωνία απελευθέρωσης των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών





Το προσχέδιο συμφωνίας για την απελευθέρωση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που διαπραγματεύονται κάτω από άκρα μυστικότητα οι ισχυρότερες χώρες του πλανήτη -ΗΠΑ, όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, Καναδάς και άλλες 20 χώρες- φέρνει στο φως το WikiLeaks και δημοσιεύουν κατ' αποκλειστικότητα «Τα Νέα» για την Ελλάδα.

Εντάσεις μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών στο Κρεμλίνο.





Η είδηση έρχεται από τον Ρώσικο Τύπο και αφορά τον πόλεμο που υπάρχει εντός τειχών στις Ρώσικες υπηρεσίες πληροφοριών για επικράτηση και επιρροής , της μίας επί της άλλης.

Αναφορές για "καρφώματα" και "πισωμαχαιρώματα" όπου πολλά άπλυτα βγαίνουν στην φόρα , έτσι ώστε η κάθε υπηρεσία να έχει την καλύτερη θέση "εκ δεξιών" του V.Putin.

Ειρηνευτικό σχέδιο για την ανατολική Ουκρανία παρουσίασε ο Ποροσένκο



Ειρηνευτικό σχέδιο αποτελούμενο από 14 σημεία για τον τερματισμό της φιλορωσικής αυτονομιστικής εξέγερσης στην ανατολική Ουκρανία δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή ο νέος πρόεδρος της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο, δύο ημέρες αφότου το Κίεβο ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε μονομερή κατάπαυση του πυρός στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ.

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Ομπάμα






Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Αμερικανός ομόλογός του Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να επικοινωνήσουν "εντός των προσεχών ημερών" για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία, το Ιράκ και τη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα ο Γιούρι Ουσάκοφ, ο σύμβουλος του Κρεμλίνου για διπλωματικά θέματα.

Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ISIS (Μικρή συλλογή άρθρων)

Α)Θρησκευτικός εμφύλιος στο Ιράκ και πιθανές επιπτώσεις

Αναμφισβήτητα, η εσωτερική κατάσταση ασφάλειας στο Ιράκ επιδεινώθηκε αμέσως μετά την εισβολή των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων (2003). Έντεκα χρόνια αργότερα και αφού αποσύρθηκε η Πολυεθνική Δύναμη του Ιράκ (Multi-National Force – Iraq), η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας χαρακτηρίζεται ως χαοτική, καθώς διεξάγεται ένας διαρκής εθνο-θρησκευτικός εμφύλιος.

ΠΟΙΟΣ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΟ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΜΠΑΙΤΖΙ; (Μικρή συλλογή άρθρων)

Α)Ιράκ: Υπό τον Έλεγχο του Στρατού το Διϋλιστήριο του Μπαϊτζί

Ο ιρακινός στρατός έθεσε την Πέμπτη εκ νέου υπό τον πλήρη έλεγχό του το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της χώρας, έπειτα από μάχες που έγιναν με τους σουνίτες τζιχαντιστές που προσπαθούσαν να το καταλάβουν, ανακοίνωσαν Ιρακινοί αξιωματούχοι.
«Οι δυνάμεις ασφαλείας ελέγχουν πλήρως το διυλιστήριο του Μπαϊτζί», το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 200 χιλιομέτρων βόρεια της Βαγδάτης, δήλωσε στην ιρακινή τηλεόραση ο εκπρόσωπος του Ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι για θέματα ασφαλείας, στρατηγός Κάσεμ Άτα.

Ένας εργαζόμενος στο διυλιστήριο δήλωσε και αυτός ότι οι τζιχαντιστές έχουν αποσυρθεί, ενώ την πληροφορία επιβεβαίωσαν κι άλλοι αυτόπτες μάρτυρες, προσθέτοντας ότι οι μαχητές εγκατέλειψαν το διυλιστήριο έπειτα από σφοδρές επιθέσεις που πραγματοποίησε εναντίον τους ο στρατός.

Οι σουνίτες μαχητές εξαπέλυσαν την Τετάρτη επίθεση στο διυλιστήριο και κατόρθωσαν να διεισδύσουν σε αυτό, ενώ είχαν σφοδρές συγκρούσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις με αποτέλεσμα πολλές δεξαμενές πετρελαίου να τυλιχθούν στις φλόγες. Οι αρχές είχαν κλείσει το διυλιστήριο την Δευτέρα και οι ξένοι εργαζόμενοι σε αυτό είχαν απομακρυνθεί ενώ ορισμένοι Ιρακινοί υπάλληλοι είχαν παραμείνει εκεί.

Η περιοχή του Μπαϊτζί βρίσκεται κοντά στην πόλη Τικρίτ, πρωτεύουσα της επαρχίας Σαλαχεντίν, η οποία περιήλθε στον έλεγχο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) την περασμένη εβδομάδα. Το διυλιστήριο του Μπαϊτζί παρέχει πετρέλαιο στο σύνολο των ιρακινών επαρχιών και η παραγωγή του υπολογίζεται σε 600.000 βαρέλια ημερησίως. 

 
energia 
=================================================================
 
Β) Στις Φλόγες το Διυλιστήριο του Μπαϊτζί - Στον Έλεγχο του ISIS το 75% των Εγκαταστάσεων
Στις φλόγες έχουν παραδοθεί τμήματα του διυλιστηρίου Μπαϊτζί βόρεια της Βαγδάτης, το οποίο είναι το μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το διυλιστήριο Μπαϊτζί έπεσε στα χέρια των Τζιχαντιστών της οργάνωσης "Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και την Ανατολή" (ISIS), μετά από πολύωρες μάχες με τις κυβερνητικές δυνάμεις.
Οι τζιχαντιστές του ISIS εξαπέλυσαν σήμερα επίθεση με όλμους και πολυβόλα στο μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου του Ιράκ, το οποίο βρίσκεται στην πόλη Μπαϊτζί βόρεια της Βαγδάτης.

Η επίθεση εκδηλώθηκε στις 4 π.μ έξω από τις τρεις κύριες εισόδους των εγκαταστάσεων, είπαν οι ίδιες πηγές.
«Οι αντάρτες του ISIS κατόρθωσαν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τις μονάδες παραγωγής, το κτίριο της διοίκησης και τέσσερα παρατηρητήρια. Αυτό αντιστοιχεί στο 75% του διυλιστηρίου», δήλωσε αξιωματούχος μιλώντας από τους χώρους του διυλιστηρίου, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ.
Τα διυλιστήρια υπερασπίζονταν περί τους 300 στρατιώτες του τακτικού ιρακινού στρατού. Το διυλιστήριο του Μπαϊτζί παράγει περί τα 170.000 βαρέλια βενζίνης και άλλων προϊόντων πετρελαίου την ημέρα με τα οποία προμηθεύει τη Βαγδάτη και το Βόρειο Ιράκ.

energia

ΗΠΑ ΚΑΙ ΙΡΑΚ (Μικρή συλλογή άρθων)

Α)Ο Ομπάμα στέλλει 300 μέλη των ειδικών δυνάμεων στο Ιράκ

Ο Ομπάμα στέλλει 300 μέλη των ειδικών δυνάμεων στο Ιράκ
ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Οι ΗΠΑ θα αποστείλουν 300 μέλη των ειδικών δυνάμεων στην Βαγδάτη για να παρέχουν συμβουλές στον ιρακινό στρατό, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με την προέλαση των σουνιτών τζιχαντιστών, δήλωσε ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα από το Λευκό.. Ομως, δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν θα πραγματοποηθούν αεροπορικά πλήγματα εναντίον των τρομοκρατών. Αυτό θα συμβε.ι όταν και αν απαιτηθεί, είπε ο κ. Ομπάμα.