Ετικέτες

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Το Βαν παραδόθηκε στο ΡΚΚ!




VAN-PK~1Ολόκληρη η “Έκθεση του Βαν” όπως δημοσιεύθηκε στο “Ινστιτούτο της Τουρκίας του 21ου Αιώνα”

 “Ο Δήμος εργάζεται ως επίσημο όργανο προπαγάνδας του ΡΚΚ. Σε όλες τις πόρτες των γραφείων του υπάρχουν δυο πινακίδες, μια στα τουρκικά και μια στα κουρδικά. Έκαναν τα κουρδικά δεύτερη επίσημη γλώσσα. Οι υπάλληλοι του κράτους δεν μπορούν πλέον να κάνουν εισπράξεις”.
Αυτά τα πράγματα γίνονται στην πατρίδα μας…
Οι συμπατριώτες μας που ζουν στην Ανατολική και τη Νοτιοανατολική Τουρκία έρχονται αντιμέτωποι και αντιλαμβάνονται πρώτοι γεγονότα και καταστάσεις που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας.
Κι αυτό γιατί αυτό συμβαίνει στην πατρίδα, το ζουν οι ίδιοι στο πετσί τους. Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας την περίληψη μιας έκθεσης που αναφέρεται στα όσα συμβαίνουν στην περιοχή του Βαν.

Βαρθολομαίος: “Οι Χριστιανοί της Μ. Ανατολής ζουν μέσα σε πολύ δύσκολες καταστάσεις”




article_14673Kωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα
Ομιλία με μηνύματα για τα δίκαια της Ρωμηοσύνης και των Χριστιανών της Μ. Ανατολής πραγματοποίησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο πλαίσιο του επίσημου δείπνου για το μήνα του Ραμαζανίου που παρέθεσε ο Δήμαρχος του Beyoğlu ( Πέραν) Ahmet Misbah Demircan το βράδυ της Κυριακής.
Στο δείπνο, “Ιφτάρ”, παρεκάθησαν ο Μουφτής της Πόλης, εκπρόσωπος του Πατριάρχου των Αρμενίων, οι θρησκευτικοί ταγοί των Συροϊακωβιτών και των Συροκαθολικών, ο Αρχιραββίνος της Πόλης, παράγοντες του πολιτικού βίου της Χώρας και της τοπικής Αυτοδιοίκησης, διπλωμάτες ξένων αποστολών, στελέχη των διαφόρων μειονοτήτων, ο εκπρόσωπος των μειονοτικών Ιδρυμάτων στο Δεκαπενταμελές Συμβούλιο της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων στην Άγκυρα Άρχοντας Παντελής Βίγκας και πλήθος προσκεκλημένων.

Αλλαγές στο καταστατικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας – Ερευνα για χειραγώγηση του Χρηματιστηρίου, μαζική έξοδος επενδυτών



Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΗ
Ilker Basbug, Isik Kosaner
Αλλαγές στο καταστατικό του στρατού πραγματοποίησε το τουρκικό κοινοβούλιο, κατά την διάρκεια ψηφοφορίας που διεξήχθη τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Σύμφωνα με την τροποποίηση βασικού άρθρου του καταστατικού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων ο ρόλος του στρατού επαναπροσδιορίζεται πλέον ως εξής:

Success story: το πιο σύντομο ανέκδοτο…


Του Μιχάλη Χατζηπέτρου
Το μνημόνιο στην υπηρεσία της “καταστροφής κεφαλαίου”
Πέντε βιοτεχνίες κλείνουν κάθε μέρα στην καθημαγμένη εδώ και χρόνια, πρώην βασίλισσα της βιοτεχνίας, Θεσσαλονίκη. Η Νούτρια, δηλ. Κατσέλης και Αλλαντίνι, καταρρέουν. Το πρωτοδικείο γράφει τέλος εποχής για την πάλαι πανίσχυρη Νεοσέτ. Η γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ, μετά από σαράντα κύματα, που ξεκίνησαν από την εποχή του εκσυγχρονισμού, φαίνεται μάλλον να εξέπνευσε. Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των εταιρειών είναι ότι απευθύνονταν, σε συντριπτικό ποσοστό, στην εσωτερική αγορά.

Υπό κατάρρευση το Taxisnet. “Μπλακ άουτ” στις δηλώσεις



Τεράστια προβλήματα στο σύστημα Taxisnet. Οι φοροτεχνικοί ζητούν παράταση από το ΥΠΟΙΚ.
Νεότερο: ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟ ΥΠ.ΟΙΚ.
αστειες εικονες με ατακες
Μόλις το 30% των δηλώσεων έχουν υποβληθεί από τις 24 Μαΐου, ενώ τα προβλήματα στη λειτουργία του TAXIS δίνουν και παίρνουν.

Όπως δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης ήδη έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά περίπου 1.800.000 δηλώσεις, ενώ βρίσκονται προσωρινά αποθηκευμένες στο σύστημα περίπου 350.000 δηλώσεις.
Σύμφωνα με το Έθνος, υπό κατάρρευση βρίσκεται το Taxisnet, ενώ υπάρχουν κενά στις βεβαιώσεις για αποδοχές και τόκους καταθέσεων ενώ πολλά Ταμεία δεν έχουν ακόμα στείλει τις βεβαιώσεις αποδοχών στους συνταξιούχους ή έχουν στείλει βεβαιώσεις με λάθος ποσά.
Με τις προθεσμίες να τρέχουν και να λήγουν από την ερχόμενη Δευτέρα ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των φορολογουμένων, οι σύλλογοι των φοροτεχνικών έχουν ήδη ζητήσει από την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ να παρατείνει τις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Απαγορεύονται πορείες και συγκεντρώσεις σε όποιο δρόμο περάσει ο Σόιμπλε


Φρούριο θα είναι η Αθήνα την Πέμπτη, λόγω της επίσκεψης του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας. Σε ποιους δρόμους απαγορεύονται οι συναθροίσεις
Με μία ανακοίνωση της ΕΛΑΣ δημοσιεύεται η απόφαση του αρχηγείου της Αστυνομίας με την οποία απαγορεύονται όλες οι συναθροίσεις και συγκεντρώσεις σε όλο το κέντρο της Αθήνας την Πέμπτη, λόγω της επίσκεψης στη χώρα μας του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η αξία του βουνού μας δεν μετριέται με δολάρια ανά ουγκιά



17 Ιουλίου 2013
Δελτίο Τύπου
Εχθές η Eldorado Gold Corp. ανακοίνωσε την καθυστέρηση έναρξης παραγωγής στις Σκουριές και μείωση των δαπανών της κατά 35%. Σύμφωνα με την ανακοίνωση η εταιρεία προβαίνει σε αυτές τις αλλαγές εξαιτίας της σημαντικής μείωσης της τιμής του χρυσού (-22% τον τελευταίο χρόνο) και οι αναθεωρήσεις σκοπεύουν στο να διατηρηθεί το προφίλ της εταιρείας ως “χαμηλού κόστους”, κερδοφόρας και αναπτυσσόμενης. Με το νέο διαχειριστικό σχέδιο η εταιρεία εκτιμά ότι εξασφαλίζεται η λειτουργία της με τιμή χρυσού 1.250 δολ/ουγγιά (περίπου 1.286 δολ/ουγγιά τώρα)

Σεξουαλική Τζιχάντ και μετά…. η φρίκη

Σεξουαλική Τζιχάντ και μετά…. η φρίκη

Al Nakheel (Ιράν)     (μτφ. Κριστιάν)
Ο εγκληματικός μουφτής που εξέδωσε τον φετφά της τζιχάντ για το γάμο, στέλνοντας εκατοντάδες κορίτσια «να εκπορνευτούν» στη Συρία δεν ήξερε ότι θα είχε τόσο μεγάλη επιτυχία!

Παράλληλα με την αστραπιαία επέλαση του Συριακού Αραβικού Στρατού και την άτακτη φυγή στις τάξεις της Αλ Νόσρα και του Ελευθέρου Συριακού Στρατού, τα εξαπατημένα κορίτσια από τον φετφά αποτελούν τώρα ένα βάρος για τους τρομοκράτες που τα σκοτώνουν χωρίς δισταγμό! 

Επετειακά στη χώρα της αρπαχτής… Όταν το καλοκαίρι του 1974 κάποιοι εκτισαν καριέρες



Fotiou-Anastasiadis01-15july2013Το σκηνικό είναι κάθε χρόνο το ίδιο. Μνημόσυνα, καταδίκες, επετειακές συνεδριάσεις της Βουλής, αφηγήσεις, κομματικές εκδηλώσεις και μετά οι σημαίες πίσω στα ντουλάπια. Η μνήμη διαρκεί μερικά 24ωρα και αξιοποιείται πολιτικά για να συντηρούνται τα κομματικά μαγαζιά. Στο υπόλοιπο του χρόνου, άλλες οι προτεραιότητες κι άλλης μορφής είναι οι συμμαχίες και οι επιλογές.

Γι αυτό και όροι πραξικοπηματίες- αντιπραξικοπηματίες, έχουν για πολλούς πλέον συμβολικό χαρακτήρα και εν πολλοίς μουσειακό. Όλοι κρίνονται από την πολιτική τους δράση και τις επιλογές και όχι από τα όσα λένε επετειακά. Δεν μπορεί για παράδειγμα να επιστρατεύεται σκληρή και απόλυτη ρητορική και την ίδια ώρα να υπάρχουν συνδιαλλαγές ( π.χ. το ηλεκτρονικό μήνυμα που έφυγε κατά λάθος προς τα ΜΜΕ με τα τηλεφωνικά ραντεβού και που επιβεβαίωνε τις επαφές με την «αντίπερα όχθη», οι χορηγίες και η συμμετοχή στο επιτελείο κ.α.).

Αντικατοχική πορεία και εκδήλωση για την μαύρη επέτειο της 20ης Ιουλίου 1974



undefined
Στα πλαίσια του αντικατοχικού μας αγώνα το απόγευμα της 20ης Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη αντικατοχική πορεία που θα ξεκινήσει στις 18:00 (προσυγκέντρωση στις 17:30) από τα φώτα του Debnhams στην Λεωφόρο Μακαρίου Γ με κατεύθυνση το οδόφραγμα της οδού Λήδρας όπου θα πραγματοποιηθεί αντικατοχική εκδήλωση στις 19:30.
Επίσημοι προσκεκλημένοι και ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο ιστορικός και πρόεδρος του ΕΛΚΕΔΑ, Σταύρος Καρκαλέτσης και ο αρθρογράφος-συγγραφέας Σάββας Καλεντερίδης.
Καθήκον όλων μας να είμαστε εκεί για να κρατήσουμε τη φλόγα του “ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ” ζωντανή και να βροντοφωνάξουμε το δίκαιο αίτημά μας για απελευθέρωσή της τουρκοκρατούμενής μας πατρίδας.
Το προηγούμενο βράδυ, 19 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί αγρυπνία στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας.20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013:
Προσυγκέντρωση Πορείας: Φώτα Debenhams Λεωφόρος Μακαρίου, στις 5:30 μ.μ.
Εκδήλωση: Τέλος Οδού Λήδρας, στις 7:30 μ.μ.
Εκ μέρους των Αυτόνομων Παρατάξεων
ΕΦΑΕΦΠ (ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ., Π.Ε.Ο.Φ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, Α.Φ.ΕΠΑΛξη, Τόλμη), 
ΜΕΤΩΠΟ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Η.Β.,
Α.Φ.Κ ΝΙΚΗ ΤΕΠΑΚ, 
ΑΚΜ ΕΦΕΝ
Βρείτε την εκδήλωση στο Facebook
undefined

Το δεύτερο κουρδικό κράτος είναι πλέον γεγονός και ιδρύεται βήμα-βήμα από το ΡΚΚ.


\

li-berline-konferansa-rojavaΣυναγερμός στην Άγκυρα!

Πέρυσι είχαμε επισημάνει την παγίδα στην οποία είχε πέσει η Τουρκία στη Συρία, θύμα της ίδιας της πολιτικής της, αφού ως αποτέλεσμα της επιχείρησης αποσταθεροποίησης του καθεστώτος Άσαντ, οι Κούρδοι επωφελήθηκαν και αρπάζοντας την ευκαιρία, πήραν τον έλεγχο έξι πόλεων και έβαλαν τα θεμέλια της ίδρυσης του δεύτερου κουρδικού κράτους στην περιοχή, αφού ήδη από το 1991 λειτουργεί ντε φάκτο το πρώτο, στο Νότιο Κουρδιστάν (Β. Ιράκ).

Kurds carve out autonomy in chaos of Syrian civil war


17/07/2013 Επεξεργασία
undefined
By Bassem Mroue
File – In this Sunday, March 3, 2013 file photo, A Kurdish female member of the Popular Protection Units stands guard at a check point near the northeastern city of Qamishli, Syria. Taking advantage of the chaos of the civil war, Syria

Να θυμίσουμε στο λάτρη της φτωχοποιησή μας, φτωχοδιάβολο Σόιμπλε που για άλλη μια φορά μας καταστρέφει..

Μόσχα: Επίσημη αίτηση πολιτικού ασύλου υπέβαλε ο Σνόουντεν


Επίσημο αίτημα για χορήγηση προσωρινού ασύλου υπέβαλε ο  πρώην σύμβουλος της αμερικανικής υπηρεσίας ασφαλείας ΝΣΑ, Έντουαρτν Σνόουντεν, σε εκπρόσωπο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης της Ρωσίας, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου RIA Novosti επικαλούμενο τα λεγόμενα του δικηγόρου και μέλους του Κοινωνικού Επιμελητηρίου, Ανατόλι Κουτσέρενα.

Δύο Ελληνες τραπεζίτες με αποδοχές άνω του 1 εκατ.



Δύο Ελληνες τραπεζίτες συγκαταλέγονται μεταξύ των 3.175 τραπεζικών στελεχών στην Ευρώπη, τα οποία το 2011 αμείφθηκαν με περισσότερο από ένα εκατομμύριο ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ).
undefined

Η Βρετανία αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στις αμοιβές τραπεζικών στελεχών το 2011

Του Κώστα Καρκαγιάννη
Η δημοσιοποίηση των στοιχείων εντάσσεται στη στρατηγική της Ε.Ε. να περιορίσει τις αμοιβές των τραπεζικών στελεχών και αποδεικνύει ότι πολλές τράπεζες εξακολούθησαν ν’ αμείβουν τα στελέχη τους με παχυλά ποσά ακόμη και μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά και καθώς συνεχιζόταν και μάλιστα εντεινόταν η κρίση της Ευρωζώνης.

Επίπεδα ρεκόρ για την ανεργία το 2014 προβλέπει ο ΟΟΣΑ


Οι νέοι της Ευρωζώνης θα συνεχίσουν να πλήττονται περισσότερο
Πηγή: AP Photo/Thanassis Stavrakis
Σε νέο επίπεδο ρεκόρ αναμένεται να φθάσει η ανεργία στα τέλη του 2014 στην Ευρωζώνη, ενώ οι νέοι θα συνεχίσουν να πλήττονται περισσότερο, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που δόθηκε στην δημοσιότητα την Τρίτη.
Στην έκθεση, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει τις «σημαντικές και διευρυνόμενες αποκλίσεις μεταξύ των χωρών» μελών του Οργανισμού. Ενώ η ανεργία αναμένεται να φθάσει ή ακόμη και να είναι υψηλότερη από 28% σε Ισπανία και Ελλάδα, τις χώρες που πλήττονται περισσότερο, στη Γερμανία, αντιθέτως, το ποσοστό ενδέχεται να μειωθεί ακόμη και κάτω του 5%.

Ταραχή στην Άγκυρα από τις διεκδικήσεις των Αρμενίων…


undefined
Προφανώς ο χάρτης δεν αποτυπώνει τις απόψεις μας, καθώς αναφέρει την ανύπαρκτη χώρα με το όνομα Μακεδονία, ένα νησί στο Αιγαίο… σαν τη Ρόδο με το χρώμα που είναι ζωγραφισμένη η Τουρκία και τον δημοσιεύσαμε μόνο λόγω της αποτύπωσης των διεκδικήσεων των Αρμενίων σε βάρος της Τουρκίας.
Όσο και να μην αισθάνονται απειλούμενοι στρατιωτικά, τουλάχιστον από τη σημερινή διαμόρφωση των συσχετισμών και των ισορροπιών, η νευρική απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στις ευθείες εδαφικές διεκδικήσεις που έθεσε με σχετικές αναφορές του ο γενικός εισαγγελέας της Αρμενίας, είναι αρκούντως αποκαλυπτική σε πολλαπλά επίπεδα…

Η Αποδόμηση της Ελλάδος από ξένους και ντόπιους


Βασίλειος Μαρκεζίνης* 
Μετά την διάλυση του στρατεύματος, την επίθεση κατά της δημοτικής αστυνομίας, τις εκδιώξεις δασκάλων, ήλθε – φαίνεται – τώρα και η σειρά των θρησκευτικών διωγμών ώστε να συμβεί το κατά τας γραφάς προβλεφθέν ότι δηλαδή όση αποδόμηση του κράτους έχει ήδη γίνει δεν αρκεί αλλά πρέπει να διαλυθούν όλοι οι παραδοσιακοί πυλώνες του πολιτισμού μας γιατί το ζητεί ο κ. Τόμσον και, ως συνήθως, δεν βλέπει κανένα πρόβλημα ο Υπουργός μας Οικονομικών!

Γιατί όλα αυτά; μα γιατί λεφτά δεν υπάρχουν ή έτσι τουλάχιστο μας λένε. Πιο ακριβές θα ήταν να λεχθεί ότι δεν υπάρχουν λεφτά για μερικούς αλλά υπάρχουν για άλλους πιο… χρήσιμους στην χώρα μας.Π.χ. δανεικά λεφτά για τους τραπεζίτες πάντα βρίσκονται. Λεφτά για του απειράριθμους συμβούλους που με αναμφισβήτητα προσόντα διορίζονται ως σύμβουλοί Υπουργών, του Εθνικού Θεάτρου, της Επιτροπής Iδιoτικοποιήσεων υπάρχουν. Για το κ Παπουτσή θέση κατάλληλη στις ικανότητες του βρέθηκε αμέσως, και για τον αιφνιδίως άνεργο ‘Μαλρώ της Ελλάδος’ ανασυστάθηκε το Υπουργείο Πολιτισμού που η ίδια η Κυβέρνηση είχε υποβαθμίσει σε Διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας. Προσθέσατε σ΄αυτούς τα γκόλντεν μπόυς και γκίρλς (μερικές όχι και τόσο νέες αλλά έμπειρες διπλό ή και τριτοθεσίτες), που κυβερνήσεις όλων των χρωμάτων διορίζουν σε καλοπληρωμένες θέσεις συμβούλων, και σχηματίζετε μια εικόνα της επικρατούσας διαφάνειας και αξιοκρατίας.
Φαίνεται ότι σ’ ένα ευνομούμενο κράτος όλοι οι ανωτέρω σαφώς προηγούνται ενός πτωχού ιερέως, ενός υποτιμημένου δάσκαλου, ή του υποβιβασμένου κοινωνικά στρατηγού. Αλλά ο τελών με τόσο κέφι αυτές της τελευταίες ανθρωποθυσίες Υπουργός των Οικονομικών προφανώς – και εν αντιθέσει με τον νέο και εξυπνότερο (ή πονηρότερο) συνάδελφο του εδικό στα περί Αναπτύξεως – δεν χάνει ύπνο για πενταροδεκάρες χάριν μερικών παπάδων.

Αμερικανός ξύπνησε απ' το λήθαργο κι άρχισε να μιλάει... σουηδικά


Ο 61χρονος Αμερικανός Μάικλ Τόμας Μπόουτραιτ έπαθε καθολική απώλεια μνήμης - κι άρχισε να μιλάει σουηδικά. Οπως αποδείχθηκε, παλιά είχε ζήσει για κάποια χρόνια στη Σουηδία.
Όταν η αστυνομία βρήκε στις 28 του περασμένου Φεβρουαρίου έναν αναίσθητο άντρα μέσα σε ένα μοτέλ στη Καλιφόρνια, θεώρησε πως βρήκε τον αμερικανό πολίτη Μάικλ Τόμας Μπόουτραϊτ, όνομα που ήταν γραμμένο στην ταυτότητα που έφερε πάνω του.
Όταν όμως ο άντρας ξαναβρήκε τις αισθήσεις του και κατάφερε να επικοινωνήσει με το περιβάλλον, μετά από μερικές ώρες, όχι μόνο δεν αντιδρούσε στο όνομα «Μάικλ» ή «Τόμας», αλλά δεν ήξερε καν τι έκανε στις ΗΠΑ. Το χειρότερο απ' όλα: δεν μιλούσε αγγλικά, αλλά σουηδικά!

Τα πορτρέτα δύο νεαρών κοριτσιών εντοπίσθηκαν σε πηγάδι του αρχαιολογικού χώρου στον Κεραμεικό


Θερμού Μαρία
Νέα εντυπωσιακά ευρήματα στον Κεραμεικό από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο
Βαθιά  μέσα  σε  ένα  πηγάδι  της  Κλασικής  εποχής  στον  Κεραμεικό,  δύο νεαρές  Ρωμαίες  περίμεναν  για  αιώνες να  τις βρει  κάποιος  και  να τις  ανεβάσει  πάλι  στο  φως.  Ενα αρχοντόπουλο; Μια  καλή νεράιδα; Εύκολα  θα  μπορούσε  να  στηθεί  ένα  παραμύθι με  ηρωίδες αυτές τις  αρχοντοπούλες,  οι  οποίες  όμως   αντίκρισαν τελικά  και  πάλι τον ήλιο, χάρη σε  μία  αρχαιολόγο την  κυρία Γιούτα Στρότσεκ  του Γερμανικού Αρχαιολογικού  Ινστιτούτου.
Αναπάντεχο  το  εύρημα,  αν  και οποιαδήποτε εργασία  γίνεται σε αρχαιολογικό  χώρο μπορεί να  επιφυλάσσει εκπλήξεις,  τα  δύο μαρμάρινα κεφαλάκια  ήρθαν στο φως  από τον  καθαρισμό ενός πηγαδιού ,  το οποίο  ανήκει  σε λουτρό της Κλασικής εποχής,  που  βρίσκεται   μπροστά στο Δίπυλο.
Εχοντας  λάβει  άδεια  από την  Γ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων για τον καθαρισμό του  πηγαδιού  η επικεφαλής των ανασκαφών του Ινστιτούτου κυρία  Στρότσεκ  χρησιμοποίησε  τέσσερις  αντλίες  για την  άντληση  του νερού,  που  υπήρχε  ακόμη  στο  πηγάδι και στο  βάθος  του  εντοπίσθηκαν  τα  δύο  ρωμαϊκά  πορτρέτα.  Τύχη  αγαθή για το  Ινστιτούτο  που  γιορτάζει  φέτος τα 100 χρόνια των  ανασκαφών του στον  Κεραμεικό 16 Ιουλίου του 1913 ήταν η  έναρξη  γι΄ αυτό το λόγο  άλλωστε τα δύο γλυπτά βρίσκονται  στην  επετειακή  αφίσα των  εορτασμών.

Γερμανός οικονομολόγος: Όσοι περισσότεροι άνεργοι τόσο το καλύτερο!!!



Διαβάστε το συγκλονιστικό ρεπορτάζ συνέντευξη του Γιάννη Παλαιολόγου στον Γερμανό οικονομολόγο Ντάνιελ Γκρος για την Καθημερινή και μείνετε με το στόμα ανοιχτό για τον τρόπο που σκέφτονται οι “δανειστές”
O Ντάνιελ Γκρος πιστεύει ακράδαντα στην οικονομική λογική. Γερμανός στην καταγωγή αλλά με θητεία στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, στο ΔΝΤ και στην επιτροπή Ντελόρ, ο διευθυντής του Centre for European Policy Studies ανήκει στη «συνομοταξία» των οικονομολόγων που υπηρετούν περισσότερο μια υπερεθνική ιδέα -τη νεοφιλελεύθερη τάξη πραγμάτων- παρά κάποια στενά εθνικά συμφέροντα.

Γερμανία: Ζητά Έλληνες γιατρούς με 2500 ευρώ το μήνα


H συμπεριφορά των γερμανών ιατρών απέναντι στους Έλληνες που έχουν πάει στη Γερμανία είναι άψογη- Οι συνθήκες εργασίας καλές - Ο βασικός μισθός ανέρχεται στα 2.500ευρώ καθαρά - ; Στην πραγματικότητα όμως είναι υψηλότερος επειδή οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι να κάνουν υπερωρίες, τις οποίες βέβαια πληρώνονται

Πολλά γερμανικά νοσοκομεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς ιατρικό προσωπικό από το εξωτερικό. Ζητούν ακόμα και γιατρούς, που θέλουν να εξειδικευθούν. Το παράδειγμα του Φρόϊντενστατ.

New York Times : Η δημόσια οργή στην Ελλάδα θα κορυφωθεί όταν φτάσει στην Αθήνα ο Σόιμπλε



undefined
«Χιλιάδες Ελληνες βγήκαν στους δρόμους της Αθήνας την Τρίτη για να διαμαρτυρηθούν για τα νέα μέτρα λιτότητας που η κυβέρνηση υποσχέθηκε στους ξένους πιστωτές της». Οι New York Τimes μεταδίδουν τον παλμό της πανελλαδικής απεργίας.
Στέκονται στο γεγονός ότι την Τρίτη παραμένουν κλειστές εφορίες και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, ότι στα νοσοκομεία υπάρχει μόνο προσωπικό έκτακτης ανάγκης, ότι τα μέσα μέσα μαζικής μεταφοράς υπολειτουργούν. Αναφορά, φυσικά, γίνεται και στην ακύρωση κάποιων πτήσεων, «γεγονός που ταλαιπωρεί τους ταξιδιώτες».

Κεφίρ:Ένα ποντιακό ποτό που είναι υπεύθυνο για τη μακροζωία και τη νεότητα



Το κεφίρ είναι ένα ποτό πολύ διαδεδομένο και αγαπημένο στον Πόντο, τη Ρωσία,όπως και σε πολλές χώρες της Ευρώπης,τη Μέση Ανατολή και τα τελευταία χρόνια στην Αμερική.Παρακάτω υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους μπορείτε να το φτιάξετε.
Η προέλευση του κεφίρ,είναι από τα Καυκάσια βουνά πριν από πολλούς αιώνες,όπου είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο για τα οφέλη στην υγεία.
Τo κεφίρ είναι ένα σύνθετο μίγμα μικροοργανισμών που οι γηγενείς λαοί των χωρών του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής καταναλώνουν πολλούς αιώνες τώρα. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως το Κεφίρ,το ιστορικό αυτό γαλακτοκομικό ποτό έχει ιδιότητές που ευνοούν την υγεία του ανθρώπου.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)



undefined
του Σπύρου Τασούλη
Χημικού Μηχανικού-Περιβαλλοντολόγου
Εισαγωγή
 
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι οι ενεργειακές πηγές (ο ήλιος, ο άνεμος, η βιομάζα, κλπ.), οι οποίες υπάρχουν σε αφθονία στο φυσικό μας περιβάλλον. Αποτέλεσαν τις πρώτες μορφές ενέργειας που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος, σχεδόν αποκλειστικά, μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, οπότε και στράφηκε στην εντατική χρήση του άνθρακα και των υδρογονανθράκων. Σήμερα, αφενός με την έκρηξη των διεθνών τιμών του πετρελαίου και γενικότερα των ορυκτών καυσίμων, αφετέρου με την συνεχή αύξηση των ενεργειακών αναγκών του πλανήτη σε συνάρτηση με τη μειωμένη διαθεσιμότητα των συμβατικών καυσίμων γίνεται επιτακτική η ανάγκη της στροφής προς τις ΑΠΕ.

Η Ρωσία βάζει μπλόκο στις εισαγωγές από την Ελλάδα



undefined
Την απαγόρευση εισαγωγών στη Ρωσία για νωπά ψάρια, κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα που προέρχονται από την Ελλάδα αποφάσισε από χθες, 15 Ιουλίου, η υγειονομική υπηρεσία της
Ρωσίας, Rosselkhoznadzor. Όπως αναφέρει το «Βήμα» σε σχετικό ρεπορτάζ, το καθεστώς που ισχύει για τις εξαγωγές στη Ρωσία προβλέπει τον επιτόπιο έλεγχο των ελληνικών μονάδων από Ρώσους ειδικούς, προκειμένου να πιστοποιηθούν τα προϊόντα, σύμφωνα με τα ρωσικά πρότυπα.
Μόνο με μια τέτοια σφραγίδα από τους Ρώσους ελεγκτές εξασφαλίζει ο κάθε εισαγωγέας την άδεια διανομής ελληνικών προϊόντων στη ρωσική επικράτεια. Αυτούς τους ελέγχους επικαλείται η Rosselkhoznadzor, για να δικαιολογήσει την παραπάνω απόφαση.

“Δεν αφήνει τίποτα όρθιο το πολυνομοσχέδιο”



undefined
Η αναπληρωτής γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη σχολιάζει ότι «κανέναν και τίποτα δεν αφήνει όρθιο το νέο πολυνομοσχέδιο που ελαφρά τη καρδία προωθεί η συγκυβέρνηση».
Οπως αναφέρει, «το μέγεθος της καταστροφής που προκαλεί σε ολόκληρο τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της χώρας αυτή τους η απόφαση είναι τεράστιο».
«Ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους πριν η ιστορία τους καταγράψει ως άλλους «κατακτητές» που άλωσαν την Ελλάδα με μαζικές λεηλασίες χωρίς καμία διάκριση», καταλήγει η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Πηγή :  http://www.defencenet.gr/

Οι Αμερικανοί απειλούν να ακυρώσουν παραγγελίες ύψους 250 εκ. ευρώ


Απίστευτες καταστάσεις διαδραματίζονται στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα με το υπουργείο Οικονομικών να μην ευθυγραμμίζεται με το Μαξίμου και να ακυρώνει τις δεσμεύσεις στη Βουλή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Η προκλητική αυτή συμπεριφορά προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για το ποια συμφέροντα εξυπηρετεί τελικά το υπουργείο Οικονομικών;

Στα πρόθυρα της πτώχευσης η Praktiker

Στα πρόθυρα της πτώχευσης η Praktiker


Ωρα μηδέν και για τη θυγατρική στην Ελλάδα,η οποία παρακολουθεί με αμηχανία τις εξελίξεις στη μητρική εταιρεία – Η πρώτη γερμανική εταιρεία που πληρώνει την καταστροφική μανία λιτότητας της Μέρκελ και του Σόιμπλε

Η προηγούμενη Πέμπτη ήταν ίσως η χειρότερη ημέρα για τους περίπου χίλιους εργαζομένους στην Praktiker Hellas, οι οποίοι άκουσαν θορυβημένοι κάτι που παλιότερα θα ηχούσε σαν κακόγουστο αστείο ή, πιο σωστά, πρωταπριλιάτικο ψέμα. Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν πως η μητρική Praktiker Γερμανίας βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώχευσης, λόγω έλλειψης ρευστότητας και υψηλών χρεών!

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΗΣ ΗΛΙΟΠΕΤΡΑΣ ΤΩΝ ΒΙΚΙΝΓΚΣ


Ενας κρύσταλλος που γινόταν φωτεινός ή σκοτεινός ανάλογα με τη θέση του Ήλιου...
Πώς κατάφεραν οι Βίκινγκ να φτάσουν στην Αμερική, δεδομένου ότι δεν γνώριζαν τη χρήση της πυξίδας, και δεν έβλεπαν καν τα άστρα στο διαρκές φως του αρκτικού καλοκαιριού;

Ίσως τους βοήθησε η θρυλική «ηλιόπετρα», ένας κρύσταλλος που γινόταν φωτεινός ή σκοτεινός ανάλογα με τη θέση του Ήλιου και την κατεύθυνση του πολωμένου φωτός.

Πένα συμβάλει στην αποφυγή ορθογραφικών λαθών



undefined
Η λέξη Lernstift αποτελεί νεολογισμό της γερμανικής γλώσσας και σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «η πένα που διορθώνει». Έτσι ονόμασε το επαναστατικό του gadget ο γερμανός εφευρέτης Falk Wolsky, ο οποίος κοινοποίησε την ιδέα του στο Kickstarter.
Η πένα αναγνωρίζει αυτά που γράφει ο χρήστης της μέσω ειδικών αισθητήρων και δονείται κάθε φορά που αντιλαμβάνεται ένα ορθογραφικό λάθος. Πέρα από την ορθογραφία όμως, νοιάζεται και για την καλλιγραφία μας αφού, αν το επιλέξουμε, δονείται και όταν εντοπίσει ένα κακογραμμένο γράμμα.

Δεκαέξι αυτοκτονίες αστυνομικών σε τρία χρόνια


Ανησυχητικά στοιχεία για την έκταση του φαινομένου των αυτοκτονιών αστυνομικών αποτυπώνονται σε έγγραφο του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από σχετική ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Τα στοιχεία προέρχονται από την αρμόδια Διεύθυνση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και αποκαλύπτουν ότι την περίοδο 2010-2013 καταγράφηκαν 16 αυτοκτονίες αστυνομικών, εκ των οποίων οι 5 σημειώθηκαν το τρέχον έτος.

Zoobotics-Νέα γενιά ζωόμορφων ρομπότ !!!


Η ρομποτική στρέφεται στη φύση για έμπνευση.Μέχρι πρόσφατα, τα ρομπότ γενικά χωρίζονταν σε δύο κύριες συνομοταξίες: τα ανθρωποειδή, που έμοιαζαν με τους δημιουργούς τους (δύο χέρια, δύο πόδια, κεφάλι, «πρόσωπο» ) και τα εντελώς «μηχανόσχημα» (δαγκάνες, αρπάγες, τροχοί κ.ο.κ).
Ωστόσο, υπήρχαν και κάποιες εξαιρέσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον ΑΙΒΟ της Sony: ρομπότ με τη μορφή ζώων, τα οποία παρόλα αυτά κατασκευάζονταν κυρίως σαν παιχνίδια/ ρομποτικά κατοικίδια.

Μας χρωστούν το χρέος μας! Του Νίκου Χατζηνικολάου


undefined
Η επίσκεψη Σόιμπλε στην Ελλάδα την ερχόμενη Πέμπτη αποτελεί ιδανική ευκαιρία για να διατυπωθούν επιτέλους επισήμως και σε υψηλούς τόνους οι δίκαιες απαιτήσεις της χώρας μας απέναντι στο Βερολίνο, έστω και με καθυστέρηση έξι και πλέον δεκαετιών.
Δυστυχώς, από το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου μέχρι σήμερα, καμμιά ελληνική κυβέρνηση δεν τόλμησε να πράξει το αυτονόητο: να θεμελιώσει δηλαδή με ακράδαντα επιχειρήματα, να διατυπώσει πειστικά και να προωθήσει με δυναμισμό τα εθνικά μας αιτήματα για αποπληρωμή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου προς τη ναζιστική Γερμανία, για επανόρθωση των τεράστιων βλαβών που προκάλεσαν οι κατακτητές στις υποδομές της χώρας και για επιστροφή των κλαπέντων αρχαιολογικών μας θησαυρών. 
Δυστυχώς, όπως έχουμε γράψει και στο πρόσφατο παρελθόν στη στήλη αυτή, το πολιτικό μας σύστημα επέδειξε -με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις- απίστευτη και ύποπτη ολιγωρία. Και το χειρότερο είναι ότι όσοι γενναίοι τόλμησαν κατά καιρούς και έθεσαν το ζήτημα αντιμετωπίστηκαν από τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτικών, αλλά και των δημοσιογράφων, περίπου ως… γραφικοί.Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ υπουργός Οικονομικών έρχεται στην Αθήνα, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου στη χώρα του, βέβαιος προφανώς ότι θα κάνει έναν… υγιεινό περίπατο, που θα τον ωφελήσει επικοινωνιακά και θα ενισχύσει τα ποσοστά του στις κάλπες του Σεπτεμβρίου.
Είναι στο χέρι μας να τον διαψεύσουμε! Η Ελλάδα της ύφεσης και της ανεργίας, η Ελλάδα των λουκέτων και των αυτοκτονιών, η Ελλάδα του μνημονίου και της τρόικας δεν μπορεί να μετατραπεί σε «σκηνικό» για την προεκλογική «παράσταση» του κ. Σόιμπλε.
Οι ευθύνες του ίδιου και της κυβέρνησής του για τη σημερινή εικόνα αποσάθρωσης της κοινωνίας μας και για τη συνακόλουθη εθνική μας κατάθλιψη είναι τεράστιες.
 Και γίνονται ακόμη μεγαλύτερες όταν το γερμανικό κράτος αρνείται προκλητικά να πληρώσει όσα αποδεδειγμένα μας χρωστά. Το Βερολίνο που έχει ήδη κερδίσει δεκάδες δισ. ευρώ στις «πλάτες» των υπερχρεωμένων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, την περίοδο της κρίσης, το Βερολίνο που δεν έδειξε ποτέ πραγματική αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, οφείλει τώρα να επιστρέψει τα λεφτά που μας έκλεψε επί κατοχής, υπό τη μορφή αναγκαστικού δανείου.ΣΕ ΑΡΘΡΟ ΜΑΣ του περασμένου Απριλίου, για το ίδιο θέμα, σημειώναμε ότι, αν και δεν έχουν δημοσιοποιηθεί τα ακριβή στοιχεία των αποζημιώσεων που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι πρόκειται για 108 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων υποδομών και 54 δισ. ευρώ για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, δηλαδή για 162 δισ. ευρώ συνολικά.
Τόσο ο Μανώλης Γλέζος, που πρωτοστατεί εδώ και δεκαετίες στον αγώνα για την επιστροφή των γερμανικών οφειλών, όσο και πολλοί διαπρεπείς οικονομολόγοι τονίζουν ότι στο ποσό αυτό δεν έχουν υπολογισθεί οι τόκοι.
Με δεδομένο ότι τα ποσά αυτά ήταν καταγεγραμμένα σε δολάρια, με το μέσο επιτόκιο των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, δηλαδή με 6%, η σημερινή αξία των αποζημιώσεων μπορεί να είναι πολλαπλάσια! Στις 2 Ιουλίου του 2011, ο οικονομολόγος και σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης κ. Ζακ Ντελπλά δήλωσε στην εφημερίδα Les Echos ότι οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα ανέρχονται σε 575 δισ. δολάρια.ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ σε ό,τι αφορά το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, η Τράπεζα της Ελλάδος, βάσει των λογαριασμών που τηρούσε, γνωρίζει το σύνολο των καταβολών προς τους κατακτητές, σε όλο το διάστημα της κατοχής.
 Μόνο από την πρώτη αποτίμηση, που είχε κάνει αμέσως μετά τον πόλεμο, φαίνεται ότι το ποσό αντιστοιχούσε σε 4,5 εκατ. χρυσές λίρες Αγγλίας… Σημειώστε ότι οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής είχαν αρχίσει να το αποπληρώνουν σε δόσεις, από τον Απρίλιο του 1943 έως τα τέλη του 1944.
Οι πληρωμές αυτές, για τις οποίες λογικά υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία στην κεντρική μας τράπεζα, αποτελούν ουσιαστικά αναγνώριση της οφειλής.Η ΝΟΜΙΚΗ και ηθική βάση των ελληνικών απαιτήσεων είναι εξαιρετικά ισχυρή. Και τώρα είναι -επιτέλους- η ώρα της αποφασιστικής και ανυποχώρητης διεκδίκησης.
Οπως εύστοχα υπενθυμίζει ο αιώνιος έφηβος Μανώλης Γλέζος στην ανοικτή επιστολή που απευθύνει σήμερα προς τον κ. Σόιμπλε, μέσω της εφημερίδας μας, «η φτωχή και καθημαγμένη Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις χώρες που δάνεισαν το 1953 την ηττημένη Γερμανία, προκειμένου να ανακάμψει». Είναι και ηθικό λοιπόν το χρέος του Βερολίνου απέναντι στη χώρα μας.
Και οι πολιτικοί μας ταγοί οφείλουν να το θυμίσουν στον Γερμανό υπουργό, για να πάψει να μας κουνά κάθε τόσο προκλητικά το δάκτυλο, απευθύνοντας προειδοποιήσεις και συγκεκαλυμμένες απειλές. Μας χρωστούν το χρέος μας! Τα ποσά τα γνωρίζουν πολύ καλά.
 Είναι αυτά που επιδίκασε το 1946 η Διασυμμαχική Επιτροπή υπέρ της Ελλάδας. Και όπως ο Μανώλης Γλέζος επισημαίνει: «Δεν επαιτούμε. Απαιτούμε! Δεν επιζητούμε εκδίκηση, αλλά δικαίωση»… Την Πέμπτη φθάνει στην Αθήνα, εκτός από τον κ. Σόιμπλε, και η ώρα της αλήθειας! Και για Ελληνες και για Γερμανούς…
Πηγή :  http://www.ramnousia.com/

Ποιος είναι ο Χερ Σόιμπλε; Το προφίλ του ψυχρού και αμείλικτου επισκέπτη της Ελλάδος…


.

undefined
Δεν κατάφερε να γίνει καγκελάριος στην Γερμανία, αλλα κυβερνάει το προτεκτοράτο που λέγεται Ελλάδα!Η φιγούρα του, η παράξενη εικόνα του γηραιού ημιπαράλυτου, ψυχρού και αμείλικτου κυρίαρχου της ευρωπαϊκής οικονομίας, μοιάζει φτιαγμένη για να γεννά παρεξηγήσεις, να διχάζει. Κι αυτό, βέβαια, ισχύει πολλαπλασιασμένο εις τη νιοστή δύναμη, σε ό,τι αφορά στους Ελληνες. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο αμείλικτος υπουργός οικονομικών της ήδη δαιμονοποιημένης Γερμανίας, στις 18 Ιουλίου θα βρίσκεται στην Αθήνα για μια επίσκεψη που προβλέπεται να είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από εθιμοτυπική.
Για κάποιους αναλυτές είναι «ο καλύτερος καγκελάριος που ήταν γραφτό να μη κυβερνήσει ποτέ τη Γερμανία», για άλλους, κυρίως πολιτικούς του αντιπάλους που δεν διστάζουν να κάνουν αναφορά στην αναπηρία του, «ο Σόιμπλε είναι μια απαίσια αράχνη, ένα ον μόνο με κεφάλι και χέρια» που επιβάλλεται στον περίγυρό του απλώς με την τρομακτική του παρουσία και τη δυσοίωνη ενέργεια που εκπέμπει.

Η Τουρκική Γεωπολιτική Απογοήτευση



4cc27df81afd686c0420394e090460cbdavutoglu-erdogan_jpg500Γράφει ο Γεώργιος-Στυλιανός Πρεβελάκης*
Όταν ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανέλαβε Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, πολλοί Έλληνες ειδικοί θεώρησαν ότι εγκαινίαζε μια πολιτική η οποία θα αναβάθμιζε την διεθνή θέση της Τουρκίας. Οι εξελίξεις διέψευσαν και τον μεν και τους δε. Η πανεπιστημιακή ρητορική δεινότητα δεν επήρκεσε για να αντισταθμίσει δύο εμπόδια στην ανανεούμενη εξωτερική πολιτική: αφ’ ενός τις δομικές γεωπολιτικές αντιφάσεις της Τουρκίας, εσωτερικές και εξωτερικές· αφ’ ετέρου την ρευστότητα του γεωπολιτικού περιβάλλοντος.
Το άνοιγμα στο Ισλάμ ανταποκρινόταν σε αλληλένδετους εσωτερικούς και εξωτερικούς στόχους. Η επίκληση της θρησκευτικής ταυτότητας θα μπορούσε να καταστείλει την σύγκρουση μεταξύ Τούρκων και Κούρδων, προϊόν εθνογλωσσικών διαφορών. Η Ούμμα, η μεγάλη μουσουλμανική οικογένεια, ανασυγκροτούμενη θα έσβηνε σταδιακά στους Μουσουλμάνους τις διαιρέσεις του εθνοφυλετισμού.
Όμως, η έμφαση στην θρησκευτική ταυτότητα όξυνε τις ενδο-ισλαμικές αντιθέσεις τις οποίες είχε αμβλύνει η επίφαση της τουρκικής ανεξιθρησκείας (laiklik). Οι πρόσφατες εξεγέρσεις στην Τουρκία τροφοδοτήθηκαν από την αναβίωση του πολιτικού αισθήματος των Αλεβιτών· πρόκειται για μια μουσουλμανική θρησκευτική ομάδα η οποία δεν αναγνωρίζεται ούτε από τους Σουνίτες ούτε από τους Σιίτες. Οι Αλεβίτες αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο των πολιτών της Τουρκίας.
Εξωτερικά, η επίκληση της μουσουλμανικής αλληλεγγύης διετάραξε την σχέση με το Ισραήλ, με αποτέλεσμα να ανατραπούν οι συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο και να διαμορφωθεί το νέο τρίγωνο Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ. Η αλλαγή είχε ως πρώτη συνέπεια τις συμφωνίες ανάμεσα στην Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο για την διανομή των υποθαλασσίων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Η τουρκική εξωτερική πολιτική έχει επενδύσει πολύ στον ενεργειακό ρόλο της Τουρκίας ως γέφυρας ανάμεσα στις χώρες που παράγουν και στις χώρες που καταναλώνουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Σε αυτή την ενεργειακή γεωπολιτική στρατηγική, οι συμφωνίες Κύπρου, Αιγύπτου και Ισραήλ απετέλεσαν ένα σοβαρό πλήγμα. Επίσης, η Τουρκία είχε επεξεργαστεί ένα σχέδιο για να αποτρέψει την ομαλή διερεύνηση των δυνατοτήτων για προσοδοφόρο εκμετάλλευση. Η διπλωματική αυτή στρατηγική έδινε ένα ισχυρό ρόλο στον Μοχάμεντ Μόρσι, τον μόλις ανατραπέντα πρόεδρο της Αιγύπτου: με επιχείρημα ότι η Αίγυπτος αδικήθηκε στην διανομή, ο ισλαμιστής τέως πρόεδρος επρόκειτο, κατά τις τουρκικές ελπίδες και μεθοδεύσεις, να δυναμιτίσει τις συμφωνίες. Είχαν προβλεφθεί και σχετικές συναντήσεις για την τρέχουσα εβδομάδα.
Το ρευστό πλαίσιο της Ανατολικής Μεσογείου ανέτρεψε το σχέδιο. Η ήττα των ισλαμιστών της Αιγύπτου και η ενίσχυση του ρόλου του αιγυπτιακού στρατού αφήρεσαν ένα σημαντικό εργαλείο από το τουρκικό διπλωματικό οπλοστάσιο.
Η αλλαγή στην Αίγυπτο είναι η δεύτερη αρνητική εξέλιξη για τα ενεργειακά γεωπολιτικά συμφέροντα της Τουρκίας. Ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει η επίσης πρόσφατη επιλογή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑP και η εγκατάλειψη του ανταγωνιστικού Nabucco. Η Τουρκία χάνει την δυνατότητα να επεκτείνει την επιρροή της στον βαλκανικό και κεντρο-ευρωπαϊκό χώρο· επιπλέον εξαρτάται από την Ελλάδα για να έχει πρόσβαση στην ευρωπαϊκή κατανάλωση του φυσικού αερίου το οποίο διοχετεύεται διά του εδάφους της. Σε μια πρόσφατη κλειστή συνάντηση στο Παρίσι με θέμα την τουρκική ενεργειακή στρατηγική, ήταν εμφανής η απογοήτευση των Τούρκων ειδικών για τα ενεργειακά ζητήματα.
Οι πρόσφατες επιτυχίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και η διάψευση των καταστροφολογικών προγνώσεων ως προς την αποτελεσματικότητα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής υπό τον Αχμέτ Νταβούτογλου απαντούν στην κυρίαρχη ελλαδική μεμψιμοιρία.
Οι εξελίξεις κατά τις τελευταίες εβδομάδες έδειξαν ότι η νέα Τουρκία του μετριοπαθούς ισλαμισμού ενδέχεται να αποδειχθεί “χάρτινος τίγρης”· ότι, δηλαδή, δεν είναι ο πανίσχυρος αντίπαλος τον οποίο η Ελλάδα αδυνατεί να αντιμετωπίσει. Η φυγή προς τα πρόσω, την οποία υιοθέτησε το τουρκικό κυβερνών κόμμα, πολλαπλασίασε τις πολιτισμικές εντάσεις, βασική απειλή σήμερα για την πολιτική σταθερότητα. Αν συνδυαστούν οι αμφιβολίες για την εσωτερική συνοχή με τον φόβο για γεωπολιτικές αποσταθεροποιήσεις, η ροή των επενδύσεων θα επιβραδυνθεί. Η συνεπαγόμενη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης στην οικονομία θα εντείνει τις εσωτερικές αμφισβητήσεις.
Αποδεικνύεται και πάλι ότι τα γεωπολιτικά ζητήματα πρέπει να προσεγγίζονται με μεγάλη σύνεση και επιφυλακτικότητα, χωρίς αστάθμητες φοβίες ή αβάσιμους ενθουσιασμούς.* Καθηγητής της Σχολής Γεωγραφίας και Χωροταξίας Πανεπιστημίου Σορβόνης-Paris 1, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ
Πηγή: Εφημερίδα ΕΣΤΙA/infognomon