Ετικέτες

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Μόσχα: Επίσημη αίτηση πολιτικού ασύλου υπέβαλε ο Σνόουντεν


Επίσημο αίτημα για χορήγηση προσωρινού ασύλου υπέβαλε ο  πρώην σύμβουλος της αμερικανικής υπηρεσίας ασφαλείας ΝΣΑ, Έντουαρτν Σνόουντεν, σε εκπρόσωπο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης της Ρωσίας, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου RIA Novosti επικαλούμενο τα λεγόμενα του δικηγόρου και μέλους του Κοινωνικού Επιμελητηρίου, Ανατόλι Κουτσέρενα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Σνόυντεν υπέβαλε την επίσημη αίτηση για τη χορήγηση προσωρινού πολιτικού ασύλου σήμερα Τρίτη ενώ η  εκπρόσωπος της αρχής, Ζαλίνα Κορνιλόβα, ανακοίνωσε ότι το αίτημα θα εξεταστεί εντός της χρονικής περιόδου που ορίζει ο νόμος.
Κληθείς να σχολιάσει την εξέλιξη αυτή, ο προεδρικός εκπρόσωπος, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πώς το ζήτημα δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων του Προέδρου, και πως  αρμόδια αρχή για την εξέταση της αίτησης Σνόουντεν είναι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης.
Την ίδια ώρα,  πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να εγκριθεί το αίτημα από τις ρωσικές αρχές, έστω κι αν η υπόθεση Σνόουντεν επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις Ρωσίας –ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία έχει την ευκαιρία να απαντήσει με αυτό τον τρόπο στην υπόθεση της λίστας Μαγκνίτσκι και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Επίσης δεν αποκλείουν  το ενδεχόμενο να μείνει ο Σνόουντεν στη Ρωσία για μεγάλο χρονικό διάστημα και πως, αφού λάβει το καθεστώς του πρόσφυγα, θα προσπαθήσει να μετακινηθεί προς τη Λατινική Αμερική.

Ελεύθερα μπορεί να μετακινείται ο Σνόουντεν, εάν υποβάλλει αίτημα ασύλου στην Υπηρεσία Μετανάστευσης της Ρωσίας
Ελεύθερα θα μπορεί να μετακινείται ο Έντουαρντ Σνόουντεν στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της εξέτασης της αίτησής του για χορήγηση ασύλου, ενώ  θα πρέπει να του χορηγηθεί ένα ειδικό πιστοποιητικό, αναφέρει σε δημοσίευμα του πρακτορείου RIA Novosti επικαλούμενο αρμόδια δικαστική πηγή.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, εάν ο πρώην αμερικανός πράκτορας υποβάλει αίτηση στην Υπηρεσία Μετανάστευσης για να του αναγνωριστεί το καθεστώς πρόσφυγα, η αίτηση του τίθεται υπό εξέταση και την ίδια στιγμή θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω της ακύρωσης του διαβατηρίου από τις αρχές των ΗΠΑ.
Η προκαταρκτική εξέταση της αίτησης θα διαρκέσει έως και πέντε ημέρες, ενώ η ολοκλήρωση της διαδικασίας απαιτεί μέχρι τρεις μήνες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης μπορεί να παρατείνει την περίοδο εξέτασης για τρεις επιπλέον μήνες.
Και όπως αναφέρει η δικαστική πηγή στο Ria Novosti, κατά τη διάρκεια εξέτασης της αίτησης χορηγείται έγγραφο που πιστοποιεί την ταυτότητα του αιτούντος, και το οποίο του δίνει το δικαίωμα να παραμείνει στη Ρωσία για ολόκληρη την περίοδο που το αίτημά του βρίσκεται υπό εξέταση.
Επιπλέον, σε περίπτωση άρνησης χορήγησης ασύλου, ο Σνόουντεν μπορεί  να ασκήσει έφεση. Η έφεση θα τεθεί υπό εξέταση του δικαστήριο, ενώ ο καταγγέλλων δεν μπορεί να εκδιωχθεί από τη χώρα κατά την περίοδο εξέτασης.
Η Ρωσία Τώρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου