Ετικέτες

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Ιστορικά στοιχεία για την Αυτονομία της Β.Ηπείρου από τον ολλανδό ταγματάρχη Τόμσον


κορυτσαΓια τα 100 χρόνια από τις ειρηνευτικές αποστολές της Ολλανδίας δημοσιεύθηκε η χρονολογία του ολλανδού Ταγματάρχη Τόμσον ο οποίος ήταν παρών στην Αλβανία κατά την δημιουργία αυτού του κράτους και μάλιστα έλαβε μέρος ως διαμεσολαβητής για την επίλυση του ζητήματος που προέκυψε με την Αυτονομία της Β Ηπείρου το 1914. Ας διαβάσουμε τις επιστολές και να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας.


Η πρώτη Επιστολή, Αυλώνα, Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 1914 (Ημέρα κήρυξης της Αυτονομίας της Β. Ηπείρου)

Επιστολή του Ταγματάρχη Τόμσον προς τον αδελφό του, ο οποίος ήταν λοχαγός στα σύνορα, Gerrit Jan Pieter Albert Thomson.

Την στιγμή που γράφτηκε η επιστολή ο De Veer και ο Τόμσον ήταν σε ερευνητική περιοδεία στην Αλβανία γιατί έπρεπε να αναφέρουν στην Ολλανδία για την δραστηριότητα τους. Το περιεχόμενο της επιστολής, οι οποία δημοσιεύεται για πρώτη φορά στα αλβανικά (και στα ελληνικά, μόνο στο Πελασγό Κορυτσάς) είναι το εξής: […] η δουλειά μου εδώ έχει ενδιαφέρον, αλλά είναι σχεδόν αδύνατον να συνεργαστείς με τον Στρατηγό De Veer.

Δεν έχω δει ποτέ μου τέτοιο πικρό πρόσωπο. Αυτός είναι ένας στρατιωτικός της παλιάς σχολής, με την άσχημη έννοια της λέξεως. Τα πάντα πρέπει να εξαρτώνται από το γεγονός ότι αυτός είναι ο στρατηγός εδώ. Όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να έρθουν σε επαφή με μένα αυτός στεναχωριέται

Ανάμεσα» (Inch’Allah)…

 


Της Αναίς Μπαρμπό – Λαβαλέτ

TEHzShhAds by HQ-Video-Pro-1.8
-Καλημέρα Παλαιστίνη, χάρηκα για τη γνωριμία… Αυτή είναι μια από τις πρώτες φράσεις που ακούγονται στην ταινία.
 Μα φράση που πραγματικά αφήνει το κοινό άναυδο, βγαίνει από το στόμα ενός παιδιού που παίζει χαλασμένο τηλέφωνο  κρατώντας ένα παπούτσι στο αυτί και βάσει της συνθήκης ότι μιλά στον εντιμότατο κύριο πρόεδρο, λέει:

Ο Αριστοτέλης και η γέννηση της πόλης…

Ο Αριστοτέλης και η γέννηση της πόλης…


O Πλάτωνας (αριστερά) και ο Αριστοτέλης (δεξιά), λεπτομέρεια της Σχολής των Αθηνών του Ραφαήλ
Γράφει ο Θανάσης Μπαντές
Ads by HQ-Video-Pro-1.8×Ο Αριστοτέλης στο έργο του «Πολιτικά» ξεκαθαρίζει ότι η πόλη δεν αποτελεί ανθρώπινη επινόηση προς εξασφάλιση της επιβίωσης, αλλά φυσική επιταγή προς επίτευξη της ευδαιμονίας. Φυσικά η πρώτη μορφή κοινωνίας που γνώρισε ο άνθρωπος είναι η οικογένεια: «Η κοινωνία λοιπόν που συγκροτήθηκε κατά ένα φυσικό τρόπο για να καλύπτει τις καθημερινές βιοτικές ανάγκες του ανθρώπου είναι η οικογένεια». (σελ. 277). Και βέβαια η συνένωση πολλών οικογενειών προκειμένου να αντιμετωπιστούν περισσότερο απαιτητικές ανάγκες στο πλαίσιο της επιβίωσης λέγεται κώμη:

Ελένο Σάνια, Χρειαζόμαστε επειγόντως μια επανάσταση των συνειδήσεων…

 

Η συνέντευξη του Ελένο Σάνια που ακολουθεί έχει δοθεί στον Αντρέου Χερέθ, για την επιθεώρηση El pollo urbano, τεύχος146, με αφορμή την κυκλοφορία στα καστιγιάνικα του βιβλίου του “Η ελευθεριακή επανάσταση”.
Μετάφραση Μιχάλης Τ. (εκδόσεις Στάσει Εκπίπτοντες),μέσω της Ελευθεριακής Συλλογικότητας Ουλαλούμ

Ads by HQ-Video-Pro-1.8×– Το βιβλίο σου, Η ελευθεριακή επανάσταση εκδόθηκε το 2001 στην Γερμανία και τώρα (Σ.τ.ε: 2010) μεταφράστηκε στα καστιλλιάνικα και εκδόθηκε στην Ισπανία: τι σε οδήγησε λοιπόν στο να ρίξεις το βλέμμα προς τα πίσω, στην ισπανική επανάσταση της δεκαετίας του ’30;

Αργεντινή: H εκδίκηση των φτωχών…



 


Αργεντινή: H εκδίκηση των φτωχών…
Συμπεράσματα (και με ελληνικό ενδιαφέρον) από την επίθεση των κερδοσκοπικών funds στην Αργεντινή

Του Γιώργου Τοζίδη
Ads by HQ-Video-Pro-1.8×Η «επιλεκτική αθέτηση πληρωμών» την οποία επέβαλαν στην Αργεντινή στις 30 Ιουλίου¹ τα κερδοσκοπικά κεφάλαια-γύπες με τη συνδρομή ενός δικαστή των ΗΠΑ επέφερε, τελικά, αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκούσαν οι εμπνευστές και θιασώτες του μέτρου (μεταξύ των οποίων και η εθελόδουλη ελληνική κυβέρνηση). Όχι μόνο δεν ξέσπασε κοινωνική αναταραχή, οικονομική κρίση, φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, αλλά οι λαϊκές τάξεις, αντιλαμβανόμενες τον κίνδυνο, στήριξαν την κυβέρνηση και συσπειρώθηκαν γύρω από αυτήν.
Όμως η «επιλεκτική αθέτηση πληρωμών» της Αργεντινής πυροδότησε εξελίξεις οι οποίες, ακόμη και βραχυπρόθεσμα, στρέφονται εναντίον όσων υπερασπίζονται τα συμφέροντα των κερδοσκοπικών κεφαλαίων και αμφισβητούν το δικαίωμα των κρατών να προχωρούν σε αναδιάρθρωση των χρεών τους όταν απειλείται η ευημερία των πολιτών τους.

Στο Κολοσσαίο…


monkey parliament by banksy
Άλλη μια “φιέστα” προς τιμήν της Δημοκρατίας προετοιμάζει η Δικομματική, δια χειρός Βενιζέλου – Σαμαρά.
Θα ζητήσει, λέει, ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή, αλλά και ορίζει ως ημερομηνία εκλογής ΠτΔ στις αρχές Φεβρουαρίου του ’15.
Και όλα αυτά για να κοπάσει η εκλογολογία και να δοθεί στην κυβέρνηση “καθαρός χρόνος” τεσσάρων μηνών.
Ότι δηλαδή δεν πέτυχαν τους τελευταίους 27 μήνες ( από τον Ιούνιο του ’12) θα το πετύχουν μέσα στον “καθαρό χρόνο” των τεσσάρων μηνών.
Έτσι λοιπόν από την ερχόμενη εβδομάδα η “παράσταση” αρχίζει.

Αραχτός στον καναπέ του ο Νεοέλληνας για μια ακόμα φορά θα απολαύσει το θέαμα που απλόχερα η Δημοκρατία του προσφέρει.
Οι κομματικοί αρχηγοί θα αρχίσουν να “διασταυρώνουν τα ξίφη τους” στο Κολοσσαίο της Δημοκρατίας.

Νυξ:Η κυρίαρχη αρχέγονη και κοσμογονική μορφή


Νυξ είναι γνωστή η θεότητα που προσωποποιούσε τη νύχτα. Η Νυξαναφέρεται ιδιαίτερα από τους αρχαίους Έλληνες ποιητές, αλλά η μεγάλη σημασία της στην ελληνική μυθολογία υπερβαίνει τα απλά λογοτεχνικά πλαίσια.
Ads by HQ-Video-Pro-1.8×Η Νυξ ήταν κυρίαρχη αρχέγονη και κοσμογονική μορφή, την οποία φοβόταν και σεβόταν ακόμα και ο ίδιος ο θεός Δίας.Η μορφή της ήταν αυτή μιας όμορφης γυναίκας με μεγάλες μαύρες φτερούγες…

Απίστευτο! Οι τουρκοι αντί να χτυπήσουν τους ισλαμοφασιστες, χτύπησαν δυτικούς δημοσιογράφους.


ΤΟ ΟΝΕΙΔΟΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ!
Η τουρκια που υποτίθεται θα χτυπούσε τους ισλαμοφασιστες, τους άφηνε να εισβάλλουν ανενόχλητοι στο Κουρδικό Kobane της Συριας. Την ίδια στιγμή χτυπούσαν το συνεργείο του BBC που κάλυπτε την σφαγή!
Να δουμε τωρα πως ο ελεεινός Κάμερον θα καλύψει τους χορηγούς του…

Ο στρατός στην Σομαλία επανέκτησε το τελευταίο μεγάλο λιμάνι που είχαν υπό την κατοχή τους οι ισλαμιστές της ”Chabab”.


shabbab

Αυτό είναι ένα νέο σοβαρό πλήγμα για την ”Chabab”, ένα μήνα μετά το θάνατο του ανώτατου ηγέτη τους. Ο στρατός της Σομαλίας και η δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης (AMISOM) κατέλαβαν την Κυριακή 5 Οκτωβρίου,τον έλεγχο του λιμανιού ” Baraawe”.Το συγκεκριμένο μέροςμία περιοχή ύψιστης στρατηγικής σημασίας και βρισκόταν μέχρι σήμερα στα χέρια της ομάδας των ισλαμιστών.
««Η κατάσταση είναι ήρεμη και οι ακτιβιστές [Shabaab] έφυγαν πριν φτάσουν οι δυνάμεις της πόλης»»,είπε ο ”Abdukadir Mohamed Nur”, κυβερνήτης της επαρχίας της ”Basse-Shabelle”, όπου βρίσκεται το λιμάνι  ”Barawe”.

Η κοινή μήτρα ναζισμού – τουρκισμού. Πως η “εταιρεία της Θούλης” προωθούσε τις γερμανοτουρκικές θηριωδίες και ολοκαυτώματα.


Nazi_turkey.JPGΤα τεκτονικά τάγματα των τούρκων οργάνωσαν σκοτεινές προσωπικότητες της Γερμανίας οι οποίοι ενέπνευσαν και τον Χίτλερ. Το πρόσωπο κλειδί είναι ο Rudolf Von Sebottendorf, εκ των ιδρυτών της μυστικής εταιρείας της Θούλης (προπομπός του ναζισμού) που οργάνωσε και πολέμησε με τον στρατό των Τούρκων αναπτύσσοντας παράλληλα τις ρατσιστικές “μυστικές εταιρείες” που πρέσβευαν την ανωτερότητα της γερμανοτουρκικής φυλής. Η δολοφονικότερη σύμπραξη παγγερμανισμού – παντουρκισμού που κόστισε δεκάδες εκατομμύρια ζωές γηγενών στην Ανατολή και την Ευρώπη. Διαβάστε:

Π.Καρύκας : “Η Αργοναυτική Εκστρατεία”

Ads by HQ-Video-Pro-1.8׫Οι αρχαίοι στο χρυσόμαλλο δέρας του κριού του Φρίξου, το οποίον κατά τον μύθο υπήρξε αντικείμενο του πανελληνίου υπό τον θαλασσοπόρο Ιάσωνα συναγερμού υποκαθιστούσαν τα πλούτη της μακρινής χώρας του Αιήτη σε μέταλλα κάθε είδους, εκ χρυσού, αργύρου, σιδήρου, δια την κατάκτηση των οποίων, ή για το άνοιγμα εμπορικής οδού εκστράτευσαν οι Αργοναύτες εκ των περισσοτέρων πόλεων της Ελλάδας ,όχι με ένα αλλά με περισσότερα πλοία, όπως εξάγεται από το χωρίο του Στράβωνος : «…καθάπερ τον Ιάσωνα όπερ και μέχρι Αρμενίας και της Μηδίας εκ των Κόλχων στρατεύσαντα, αφέντα τας ναύς» (Γεωγρ. Ι,3).