Ετικέτες
- -Παράδοση (140)
- Αμερική-Η.Π.Α (148)
- Αμερική-Η.Π.Α. (2675)
- Ανταρκτική (7)
- Άρης (15)
- Ασία-Μ.Ανατολή (2763)
- Αστρονομία- Επιστήμη (895)
- Αυστραλία (82)
- Αφρικη (307)
- Αφρική (199)
- Αφροδίτη (3)
- Διεθνή (6429)
- Εναλλακτική Ιστορία (274)
- Εξ. Πολιτική (Αρχές) (152)
- Επιστήμη-Διάστημα (170)
- Εσωτερική πολιτική (3342)
- Ευρώπη (7882)
- Ζητήματα Ελληνισμού (12750)
- Ζητήματα Στρατηγικής (3077)
- Ζητήματα Στρατηγικής Μονάδες (2)
- Ζητήματα Στρατηφικής (365)
- Ζωικό Βασίλειο (102)
- Θρησκευτικά Ζητημάτα (1706)
- Ιατρικά (384)
- Ιστορία-Μέθοδολογία (278)
- Ιστορικά (9668)
- Κοινωνία (3026)
- Κουρδικό (301)
- Κρόνος (1)
- Κύπρος (743)
- Μαγειρική (123)
- Μεθοδολογία (33)
- Μονάδες (3570)
- Οικονομία (2581)
- Οπλικά συστήματα (1523)
- Οχήματα (270)
- Παιδεία (540)
- Περιβάλλον (122)
- Πλούτωνας (5)
- Πολιτισμός (1389)
- Ρομαντισμός (220)
- Σελήνη (6)
- ση (2)
- Σημαντική Ανάρτη (2)
- Σημαντική Ανάρτηση (199)
- Συγκριτική Ιστορική Ανάλυση (772)
- Τέχνη (1)
- Τεχνολογία (2)
- Τουρκία (2462)
- Τρομοκρατία (760)
- Φιλοσοφία (336)
- Χ.Α. (748)
- ΧΑ (1)
Σάββατο 29 Αυγούστου 2015
Το μεγάλο πάρτι από το 1824…
by Mαν.Αρκάς
Φαύλος κύκλος δανείων και κακοδιαχείρισης
Η Ελλάδα είναι ένα κράτος «δανειογενές» πριν από τη σύστασή του (1824-1825). Από τότε, οι Αλ. Μαυροκορδάτος και Ι. Ζαΐμης σύναψαν δύο δάνεια με αγγλικές τράπεζες. Για το ένα, καταβλήθηκε στην τότε κυβέρνηση το 59% της ονομαστικής του αξίας και για το άλλο το 43,6%! Τα υπόλοιπα ποσά κρατήθηκαν για τοκοχρεολύσια, προμήθειες, μεσιτείες, έξοδα σύμβασης και αγορές άχρηστων πολεμικών υλικών (!). Ωστόσο, η Ελλάδα πλήρωσε τόκους και χρεολύσια για το κεφάλαιο που ουδέποτε πήρε!
Ενδεικτικό του μεγάλου πάρτι της κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος ήταν τα «πανωγραψίματα» (1824. Τότε, ο στρατηγός Γκούρας «όριζε» 3.000 άνδρες. Δήλωνε ότι είχε 12.000. Τους μισθούς των υπόλοιπων 9.000 ανδρών τα μοιράζονταν οι ημέτεροι!). Ετσι «θεσμοθετήθηκε» η εξυπηρέτηση των πελατειακών σχέσεων κομματικών μηχανισμών με ουρά… μέχρι σήμερα.
Η ιστορία πίσω από διάσημες χειρονομίες
Διότι τα δάχτυλα και γενικά τα άνω άκρα, από πάντα είχαν τη δύναμη να εκφράζουν συναισθήματα που συχνά δεν μπορούσαν να εκφραστούν λεκτικά. Ήταν, τρόπον τινά, μια σιωπηρή διαμαρτυρία, ένας «ήσυχος» θυμός και μια φειδωλή δήλωση νίκης, απέχθειας ή αποτροπιασμού.
Η ελληνικότατη μούντζα, έχει τις ρίζες της στο Βυζάντιο ως μια ποινή που εφάρμοζε ο δικαστής ενώ έφτασε εκμοντερισμένη με διαφορετική ερμηνεία. Ή το διαδεδομένο παγκοσμίως μεσαίο δάχτυλο που παρατεταμένο, εκφράζει απρέπεια. Κι όμως, οι χειρονομίες έχουν τη δική τους ιστορία, έτσι όπως παρουσιάζεται στο παρακάτω κείμενο.
Το σήμα V
Δυο δάχτυλα, δυο χειρονομίες, δυο διαφορετικές ερμηνείες. Αν το σήμα γίνει προτάσσοντας το πίσω μέρος του χεριού, τότε είναι μια διόλου ευγενική χειρονομία που κυριαρχεί κυρίως στη Βρετανία για πάνω από έναν αιώνα. Σε μια απόπειρα μετάφρασης της έννοιας, θα ήταν στα ελληνικά «άρπα την», με την ακραία απόδοσή της. Ωστόσο, κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, τόσο η χειρονομία όσο και η ερμηνεία αυτής, είχαν μια τελείως διαφορετική έννοια.
Θέλει ο Τσίπρας να κερδίσει τις εκλογές;
Η πολιτική μετάλλαξη του Έλληνα πρωθυπουργού και της ομάδας που τον ακολουθεί ικανοποίησε τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στην Ελλάδα και τη λοιπή Ευρώπη.
Ξεκινώντας από έναν ακραία αντιμνημονιακό λόγο, ο Τσίπρας, μετά από αρκετές περιπλανήσεις ανά την υφήλιο, συνειδητοποίησε ότι οι αριστερές ιδεοληψίες δεν προσφέρονται για άσκηση ευρωπαϊκής πολιτικής, τουλάχιστον στην παρούσα συγκυρία. Και δεν υποστηρίζονται παρά μόνο σε επίπεδο δηλώσεων από συγγενείς ιδεολογικά δυνάμεις.
Δηλητήριο (ή αλλιώς μέρες καλοκαιριού 2015)…
της Μαριάννας Ρουμελιώτη
Στο
Πεδίο του Άρεως βράζει ο τόπος. Σε δύο παράλληλα δρομάκια μέσα στο
πάρκο κατασκηνώνει η φρίκη αυτού του κόσμου. Στο ένα προσπαθούν να
σταθούν χωρίς επιτυχία άνθρωποι που μπορεί και να πήραν την τελευταία
τους δόση. Μοιάζει σαν αμερικάνικη σειρά με ζόμπι στο κέντρο της πόλης.
Στο άλλο στενό, μικρά παιδιά, ξυπόλητα παιδιά, μάνες που θηλάζουν, νέοι,
πολλοί νέοι. όλοι έφτασαν πριν λίγες μέρες από τη συρία. Ή το
αφγανιστάν. Ή από κάπου που κάποιοι κήρυξαν πόλεμο.
Μια γυναίκα κρατάει στην αγκαλιά το μωρό της και με το αριστερό της χέρι πιάνει το μεγαλύτερο παιδί της. Τρέχουν να ξεφύγουν από τον πόλεμο. Χιλιάδες λαικς. Η φωτογραφία γίνεται βάιραλ και στο φωτόσοπ βάζουν δίπλα μια ακόμη μάνα από πιο παλιά, τότε που έτρεχε να ξεφύγει από τη μικρά ασία. Έτσι θα πιάσει ακόμα περισσότερα λαικς.
Μια γυναίκα κρατάει στην αγκαλιά το μωρό της και με το αριστερό της χέρι πιάνει το μεγαλύτερο παιδί της. Τρέχουν να ξεφύγουν από τον πόλεμο. Χιλιάδες λαικς. Η φωτογραφία γίνεται βάιραλ και στο φωτόσοπ βάζουν δίπλα μια ακόμη μάνα από πιο παλιά, τότε που έτρεχε να ξεφύγει από τη μικρά ασία. Έτσι θα πιάσει ακόμα περισσότερα λαικς.
Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος και Βαπτιστής
Ο Ιωάννης (εξελληνισμένος τύπος του εβραϊκού ονόματος Γιοχανάν, που σημαίνει «παρά Θεώ εύρον χάριν») γεννήθηκε με θαυμαστό τρόπο από τον ιερέα Ζαχαρία και τη γηραιά Ελισάβετ. Ήταν συγγενής του Ιησού Χριστού από την πλευρά της μητέρας του και έξι μόλις μήνες μεγαλύτερός του. Έζησε ασκητικό βίο στην έρημο και δεν δίστασε να ελέγξει απερίφραστα και κατά πρόσωπο την αδικία και την ηθική υπόσταση των ανθρώπων της εποχής του. Αυτό έγινε αιτία να συλληφθεί και να φυλακισθεί από τον τοπάρχη της Ιουδαίας Ηρώδη Αντύπα, που συζούσε παράνομα με την Ηρωδιάδα, σύζυγο του αδελφού του Ηρώδη Φιλίππου. Η Ηρωδιάδα έπεισε την κόρη της Σαλώμη να ζητήσει την «κεφαλήν του Ιωάννου επί πίνακι» (Μάρκου στ΄25) ως δώρο γενεθλίων και ο Ηρώδης Αντύπας για να την ευχαριστήσει διέταξε τον αποκεφαλισμό του Ιωάννη.
Μάικλ Τζάκσον 1958 – 2009
Ο Μάικλ Τζο Τζάκσον (Michael Joseph Jackson) γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1958 στο Γκάρι της Ιντιάνα. Προερχόταν από φτωχή οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν μεταλλωρύχος και η μητέρα του υπάλληλος σ’ ένα κατάστημα. Ο Μάικλ Τζο ήταν το έβδομο από τα εννιά παιδιά του ζεύγους.
Η μουσική καριέρα της οικογένειας ξεκίνησε με τους τέσσερις μεγαλύτερους αδελφούς του, στους οποίους σύντομα εντάχθηκε και ο Μάικλ, που τότε ήταν μόλις 6 ετών, δημιουργώντας έτσι το γκρουπ «Jackson Five».
Στέλιος Καζαντζίδης 1931 – 2001
Με τη μοναδική υφή της φωνής του κατάφερε να εκφράσει τις αγωνίες, τους φόβους, αλλά και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς ανθρώπων, για τους οποίους η επιβίωση δεν ήταν και τόσο αυτονόητη. Οικονομικά και κοινωνικά αποκλεισμένοι, πρόσφυγες, εργάτες, όλοι αγωνιστές της καθημερινότητας αναζητούσαν στα τραγούδια του παρηγοριά για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν καθημερινά. Και το κοινό του, βέβαια, δεν σταματούσε μόνο σε αυτούς.
Δημήτρης Παπαμιχαήλ 1934 – 2004
Γιώργος Σισιλιάνος 1920 – 2005
Συνέθεσε πάνω από 60 έργα για όλα τα μουσικά είδη: όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, χορωδιακά, μουσική μπαλέτου και μουσική υπόκρουση για αρχαίες ελληνικές τραγωδίες.
Είχε συνεχή καλλιτεχνική παρουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό έως τις τελευταίες ημέρες της ζωής του. Το τελευταίο του έργο «Επτά μυστικά τραγούδια για βαθύφωνο και ορχήστρα, έργο 62» παρουσιάστηκε σε πρώτη παγκόσμια στις 11 Μαρτίου 2005 στο Μέγαρο Μουσικής από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.
Τάσος Μαργαριτώφ 1925 – 2014
Ο Αναστάσιος Μαργαριτώφ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925. Σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών (Accademia di Belle Arti) και συντήρηση στο Κεντρικό Ινστιτούτο Αποκατάστασης (Instituto Centrale del Restauro) της Ρώμης.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα και όντας κάτοχος του αριθμού 1 στην άδεια άσκησης του επαγγέλματός του, υπηρέτησε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού από το 1958 έως το 1992. Διετέλεσε, επίσης, μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.
Αλμανάκ Βασική Έκδοση 29 Αυγούστου
- Επέτειοι: Διεθνής Ημέρα κατά των Πυρηνικών Δοκιμών.
- Γιορτάζουν: Αρκάδιος, Αρκαδία.
Προβάλλονται μόνο τα σημαντικότερα!
μ. Χ.
1824
Καταναυμαχείται ο τουρκικός στόλος απ' τον Ανδρέα Μιαούλη στο Γέροντα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη ναυτική επιχείρηση κατά τη διάρκεια της εθνεγερσίας. (Η Ναυμαχία του Γέροντα)
1842
Υπογράφεται η Συνθήκη του Νανκίνγκ μεταξύ Μ. Βρετανίας και Κίνας, που θέτει τέλος στον Α' Πόλεμο του Οπίου. Με τη συνθήκη επιβεβαιώνεται η παραχώρηση του Χονγκ Κονγκ στη Βρετανία.
Ετικέτες
Ασία-Μ.Ανατολή,
Διεθνή,
Ευρώπη,
Ζητήματα Ελληνισμού,
Ιστορικά,
Μονάδες,
Οπλικά συστήματα,
Οχήματα,
Πολιτισμός
Προσθέτοντας τα μηδενικά…
by Mαν.Αρκάς
Είναι να απορεί κανείς για το τι σχεδιάζει η πολιτική ελίτ της χώρας.
Ακόμα και ο πιο καλόπιστος παρατηρητής, είναι σίγουρο πως θα βρει τοίχο μπροστά του, κάθε φορά που θα αναρωτηθεί για το αύριο.
Βρισκόμαστε αισίως στο 6ο έτος του «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική». (TINA).
Μέσα σε αυτά τα έξι χρόνια το δημόσιο χρέος σχεδόν διπλασιάστηκε: Από το 110-115% έφτασε στο 180% και με την Νέα Συμφωνία που ψήφισε η Βουλή φλερτάρει επικίνδυνα με το 200%.
Το λόμπι της Δραχμής λοιδορήθηκε, συκοφαντήθηκε, κρίθηκε παράνομο, αλλά σήμερα μπορείς να αγοράσεις, αν δεν είσαι Έλληνας πολίτης, μετοχή Τράπεζας με έδρα την Ελλάδα, στην τιμή των 0.05€, ή με 15 Παλαιές Μεταλλικές Δραχμές.
Η Ναυμαχία του Γέροντα
«Εμπρησμός
της Οθωμανικής Φρεγάτας εις Γέροντα», πίνακας του Γ. Κ. Μιχαήλ, που
φιλοξενείται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Παλαιά Βουλή)
Μία από τις σημαντικότερες ναυτικές επιχειρήσεις της Επανάστασης του
’21, που τελείωσε νικηφόρα για τα ελληνικά όπλα. Διεξήχθη στις 29 Αυγούστου
1824 στ’ ανοιχτά του ακρωτηρίου Ποσείδιο ή Γέροντας της Μικράς Ασίας
(νυν Didim Τουρκίας), απέναντι από τα νησιά Λειψοί και Λέρος της
Δωδεκανήσου. Αντιμέτωποι τέθηκαν ο ελληνικός στόλος υπό τον Ανδρέα Μιαούλη,
που αριθμούσε γύρω στα 70 πλοία και ο υπέρτερος (τεχνολογικά και
ποσοτικά) τουρκοαιγυπτιακός στόλος υπό τους πασάδες Χοσρέφ και Ιμπραήμ, με πάνω από 250 πλοία.ΓΙΑΤΙ ΤΡΕΜΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ! Τα 10 υπερόπλα που φτιάχνει η Ρωσία για να κατακτήσει τον κόσμο
Η Μόσχα έλαβε την στρατηγικής σημασίας απόφαση να εκσυγχρονίσει τον στρατό της, πράγμα που επιθυμεί να κάνει με νέους βαλιστικούς πυραύλους, νέα υποβρύχια, το πλέον υπερσύγχρονο τανκ του κόσμου, αλλά και ενεργειακά όπλα και λέιζερ.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)