Α)Ποιο ήταν το fast food των Βυζαντινών και τι έπιναν για
να ξεδιψάσουν; Ποιο ήταν το πιτεράτο ψωμί και πως υπολόγιζαν τις μερίδες
στις ταβέρνες. Οι αρχές τιμωρούσαν τους παραβάτες με κούρεμα και
μαστίγωμα
Από την έκδοση «Η άγνωστη πλευρά του Βυζαντίου. Ιστορικά παράδοξα»
Όπου δεν πίπτει λόγος…
Πολλοί ταβερνιάρηδες, για να αυξήσουν τα κέρδη τους, νόθευαν το κρασί,
προσθέτοντας ποσότητες νερού. Εκτός από αυτό, συχνά εξαπατούσαν τους
πελάτες τους χρησιμοποιώντας δοχεία μικρότερα από το κανονικό. Τέτοια
δοχεία ήταν το «μέτρον», που χωρούσε 30 λίτρες, και η «μίνα», που
χωρούσε 3 λίτρες. Αν κάποιοι συλλαμβάνονταν να χρησιμοποιούν δοχεία που
δεν είχαν τη σφραγίδα του έπαρχου ή ήταν μικρότερα από τα επιτρεπόμενα,
μαστιγώνονταν, κουρεύονταν και διαγράφονταν από το σωματείο των καπήλων