Ετικέτες

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Μνημείο 35 μέτρων στην Πύδνα


Αναπαράσταση του μνημείου από τους αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας
Αναπαράσταση του μνημείου από τους αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας
Eνα μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα μνημείο, μήκους 35 μέτρων, ύψους 4 μέτρων και πλάτους 4 μέτρων, με περισσότερες από 30 μορφές ανθρώπων και ζώων και ζωφόρους μήκους πάνω από 50 μέτρα, που χρονολογείται στα 320-316 π.Χ., αποκαλύφθηκε στην Πύδνα και θα παρουσιαστεί στην 28η Επιστημονική Συνάντηση για τη Μακεδονία και τη Θράκη.
Μάλιστα, οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας, Ματθαίος Μπέσιος και Αθηνά Αθανασιάδου, που έχουν φτιάξει και την αναπαράστασή του, θα αποκαλύψουν ότι πίσω από το μνημείο αυτό εντοπίστηκε ταφική συστάδα, ενώ εκτιμούν πλέον ότι κατασκευάστηκε από κάποια ισχυρή οικογένεια εταίρων της Πύδνας, τα μέλη της οποίας πήραν μέρος στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και γύρισαν φορτωμένα χρυσάφι.

Κώστας Λινοξυλάκης 1933 – 2014


Κώστας Λινοξυλάκης
Διεθνής ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού, που έπαιζε στη θέση του κεντρικού αμυντικού και διακρίθηκε για το δυναμικό του παιγνίδι. Υπήρξε ένας από τους κορυφαίους Έλληνες ποδοσφαιριστές τις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60.
Ο Κώστας Λινοξυλάκης γεννήθηκε στις 5 Μαρτίου 1933 στο Άνω Μέρος Ρεθύμνου, αλλά μεγάλωσε κι έμαθε μπάλα στις αλάνες των Αμπελοκήπων. Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική καριέρα του από τον Αστέρα Γκύζη (νυν Αστέρας Ζωγράφου) αμέσως μετά τον πόλεμο, αφού προηγουμένως είχε δοκιμαστεί και απορριφθεί από τον Παναθηναϊκό.

Ούγο Τσάβες 1954 – 2013



Ούγο Τσάβες
Αμφιλεγόμενος πολιτικός ηγέτης, που κυβέρνησε τη Βενεζουέλα από το 1998 έως το 2013. Για τα λαϊκά στρώματα της πετρελαιοπαραγωγού Βενεζουέλας και της Λατινικής Αμερικής ήταν ο ήρωάς τους, για τους Αμερικανούς ήταν δικτάτορας και ο κληρονόμος του Φιντέλ Κάστρο, που έθετε σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Δύσης στη Λατινική Αμερική.
Ο Ούγο Ράφαελ Τσάβες - Φρίας (Hugo Rafael Chávez Frías) γεννήθηκε στις 28 Ιουλίου 1954 στην πόλη Σαμπανέτα της βορειοδυτικής Βενεζουέλας. Ήταν το δεύτερο από τα επτά παιδιά ενός ζευγαριού δασκάλων, οι οποίοι τα έφερναν δύσκολα, γι’ αυτό και ο μικρός Ούγο μεγάλωσε με τη γιαγιά του. Πιστός Καθολικός, ξεκίνησε από παπαδάκι στην τοπική εκκλησία και προς στιγμήν σκέφτηκε να ακολουθήσει το ιερατικό σχήμα. Τελικά, τον κέρδισε ο στρατός και την περίοδο 1971-1975 φοίτησε στη Στρατιωτική Ακαδημία του Καράκας. Μετά την αποφοίτησή του τοποθετήθηκε ως αξιωματικός διαβιβάσεων κοντά στη γενέτειρα του

Ζαν Ταμπαρί 1930 – 2011



Ζαν Ταμπαρί
Γάλλος σκιτσογράφος, συνδημιουργός του Ιζνογκούντ, μαζί με τον συμπατριώτη του σεναριογράφο Ρενέ Γκοσινί (Αστερίξ, Λούκι Λουκ).
Ο Ζαν Ταμπαρί γεννήθηκε στη Στοκχόλμη στις 5 Μαρτίου 1930, από πατέρα μουσικό (έπαιζε βιολί) και μητέρα νοικοκυρά. Ξεκίνησε να δουλεύει ως γυψαδόρος, αλλά από το 1956 ασχολήθηκε με το σκίτσο στο εβδομαδιαίο γαλλικό περιοδικό Vaillant.

Κόπα Λιμπερταδόρες



Διεθνής διασυλλογική ποδοσφαιρική διοργάνωση, που διεξάγεται κάθε χρόνο μεταξύ των κορυφαίων ομάδων της Νοτίου Αμερικής. Είναι το ισοδύναμο του ευρωπαϊκού Τσάμπιονς Λιγκ. Τα τελευταία χρόνια στον θεσμό συμμετέχουν και ομάδες από το Μεξικό.
Η ονομασία «Κόπα Λιμπερταδόρες ντε Αμέρικα» (Copa Libertadores de America), όπως είναι ο πλήρης τίτλος της διοργάνωσης, σημαίνει στα ελληνικά «Κύπελλο των Απελευθερωτών της Αμερικής» και είναι αφιερωμένο στους ανθρώπους, που ελευθέρωσαν τη Νότιο Αμερική από τον ισπανικό ζυγό, όπως οι Σιμόν Μπολίβαρ (1783-1830), Αντόνιο Χοσέ ντε Σούκρε (1795-1830), Χοσέ Ντε Σαν Μαρτίν (1778-1850), Μπερνάρντο Ο’ Χίγκινς (1778-1842) και Πέδρο Α' (1798-1834).

Ο θρύλος του Δράκουλα


Σκηνή από την ταινία <em>Νοσφεράτου</em>
Σκηνή από την ταινία Νοσφεράτου
Ο Δράκουλας (Dracula) υπήρξε μυθιστορηματικός ήρωας, αλλά και ιστορικό πρόσωπο. Ο μυθιστορηματικός Δράκουλας «γεννήθηκε» από τη γραφίδα του άγγλου συγγραφέα Μπραμ Στόκερ και το ομώνυμο βιβλίο κυκλοφόρησε στις 18 Μαΐου του 1897. Πρόκειται για έναν ρουμάνο ευγενή, με γοητευτική προσωπικότητα, καλούς τρόπους, αλλά με δίψα για αίμα. Ο Δράκουλας είναι ένα επιστολικό μυθιστόρημα, ενταγμένο στη μεγάλη παράδοση της γοτθικής λογοτεχνίας.

Γεράρδος Μερκάτορ 1512 – 1594



Γεράρδος Μερκάτορ
Φλαμανδός χαρτογράφος και κοσμογράφος,που θεμελίωσε την σύγχρονη χαρτογραφία. Σημαντικότερη επινόηση του υπήρξε ένας χάρτης, αργότερα γνωστός ως μερκατορική προβολή, επί του οποίου οι παράλληλοι κύκλοι και οι μεσημβρινοί παριστάνονται με ευθείες γραμμές, σε τέτοιες μεταξύ τους αποστάσεις ώστε να διατηρείται σε κάθε σημείο ακριβής η αναλογία του γεωγραφικού πλάτους προς το μήκος. Χρησιμοποίησε επίσης πρώτος τον όρο «Άτλας» για μια συλλογή χαρτών.
Ο Χέραρντ ντε Κρέμερ (Gerard de Κremer), όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 5 Μαρτίου 1512 στο Ρούπελμοντε της Φλάνδρας (η περιοχή ανήκει στο Βέλγιο από την ίδρυσή του το 1830), όπου είχε μεταναστεύσει η οικογένειά του από τη Γερμανία. Την εποχή εκείνη αρκετοί ευρωπαίοι διανοούμενοι συνήθιζαν να εκλατινίζουν ή να εξελληνίζουν τα ονόματά τους. Ο Χέραρντ ντε Κρέμερ επέλεξε να το εκλατινίσει σε Γκεράντους Μερκάτορ (Gerardus Mercator), από το οποίο προήλθε το ελληνικό Γεράρδος Μερκάτορ (κανονικά όμως έπρεπε να γράφεται με ωμέγα και όχι με όμικρον όπως επικράτησε)
Η σχολική αγωγή του ξεκίνησε από το σχολείο τής Αδελφότητας τού Κοινού Βίου, όπου διδάχθηκε χριστιανική δογματική, διαλεκτική και λατινικά. Στην συνέχεια έκανε ανθρωπιστικές και φιλοσοφικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο τής Λουβέν, από όπου πήρε το πτυχίο του το 1532. Μετά την αποφοίτησή του έδειξε ενδιαφέρον για την γεωγραφία, την οποία διδάχθηκε από τον Γκέμα Φρίζιους, διαπρεπή μαθηματικό, γιατρό και αστρονόμο των Κάτω Χωρών. Διδάχθηκε, επίσης, μαθηματικά και αστρονομία. 

Τζέιμς Τόμπιν 1918 – 2002



Τζέιμς Τόμπιν





Αμερικανός νεοκεϊνσιανιστής οικονομολόγος, βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας το 1981. Στους ακαδημαϊκούς κύκλους αναγνωρίστηκε για το οικονομετρικό μοντέλο, γνωστό ως Tobit Model, ενώ ευρύτερα έγινε γνωστός το 1972, με την πρότασή του να φορολογηθούν τα διεθνή κερδοσκοπικά κεφάλαια, ώστε να γίνουν λιγότερο ασταθείς οι παγκόσμιες αγορές κεφαλαίου (Tobin Tax).
Ο Τζέιμς Τόμπιν (James Tobin) γεννήθηκε στις 5 Μαρτίου 1918 στην πόλη Σαμπέιν της πολιτείας του Ιλινόις. Ο πατέρας του ήταν δημοσιογράφος και η μητέρα του κοινωνική λειτουργός. Μεγάλωσε κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης μετά το Κραχ του 1929 και αυτός ήταν ένας λόγος για να ασχοληθεί με τα οικονομικά. «Ήταν εύκολο να ασχοληθείς με τα οικονομικά, επειδή ήταν ξεκάθαρο ότι τα πράγματα πήγαιναν λάθος», δήλωσε σε μία συνέντευξή του. Το 1935 έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όπου σπούδασε οικονομικά, με καθηγητές σπουδαία ονόματα της οικονομικής επιστήμης, όπως τους Γιόζεφ Σουμπέτερ, Τζον Κένεθ Γκαλμπρέιθ και Βασίλι Λεόντιεφ.

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 5 Μαρτίου


μ. Χ.
1913

Ο βασιλιάς των Ελλήνων Γεώργιος Α' πέφτει νεκρός στη Θεσσαλονίκη από τις σφαίρες του Αλέξανδρου Σχινά, στην 50η επέτειο από της αναρρήσεώς του στο θρόνο. «Κακούργοι χείρες παραφρόνων εδoλοφόνησαν εν Θεσσαλονίκη τον Βασιλέα, βυθίσασαι εις βαθύτατον πένθος το έθνος, εν ημέρες αγαλλιάσεως δια την πλήρωσιν πανελληνίων πόθων» ανακοινώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
1940

Παρθενική παράσταση της Λυρικής Σκηνής Αθηνών, με την οπερέτα του Στράους Νυχτερίδα. Εμπνευστής και πρώτος διευθυντής είναι ο Κωστής Μπαστιάς, τότε Γενικός Διευθυντής Κρατικών Σκηνών της Κυβέρνησης Μεταξά.

Ο Μακιαβέλι για τον Έρωτα…

 

Τη δύναμή σου την τρανή
Έρωτα, όποιος δε σε γνωρίζει
μάταια ελπίζει
να ιδεί τι μέγα κρύβουν οι ουρανοί.
Μακιαβέλι, τραγούδι στο θεατρικό έργο «Μανδραγόρας».
Γράφει ο Ερανιστής
Daphne 1 escapes Apollo by turning into a laurel tree. 3824: Jean-Etienne Liotard 1702-1789: Apollo and Daphne. Rijksmuseum, Amsterdam.

Daphne 1 escapes Apollo by turning into a laurel tree. 3824: Jean-Etienne Liotard 1702-1789: Apollo and Daphne. Rijksmuseum, Amsterdam.

Γεώργιος Α’ 1845 – 1913


 Γεώργιος Α’






    Βασιλιάς των Ελλήνων από τις 18 Οκτωβρίου 1863 έως τη δολοφονία του στις 5 Μαρτίου 1913. Ήταν το πρώτο μέλος της δυναστείας Σλέσβιχ - Χολστάιν - Σόντερμπουργκ - Γκλίξμπουργκ στον ελληνικό θρόνο.
Ο πρίγκηπας Χριστιανός Γουλιέλμος Φερδινάνδος Αδόλφος Γεώργιος Σλέσβιχ - Χολστάιν - Σόντερμπουργκ - Γκλίξμπουργκ (Prins Christian Vilhelm Ferdinand Adolf Georg Schleswig - Holstein - Sonderburg - Glücksburg), όπως ήταν το πλήρες  όνομά του, γεννήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 1845 στην Κοπεγχάγη και ήταν ο δευτερότοκος γιος του βασιλιά της Δανίας Χριστιανού Θ'.