Ετικέτες

Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Ο αγαπημένος κωμικός Νίκος Σταυρίδης, (1910 -1987)

Ο αγαπημένος κωμικός Νίκος Σταυρίδης, (1910 -1987)

Ο Ελληνικός Κινηματογράφος και οι πρωταγωνιστές του
(2)
Επιμέλεια Γ.Γ.Γ
==============
Ο Νίκος Σταυρίδης ήταν Έλληνας ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου. Γεννήθηκε στο Βαθύ της Σάμου. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1929 στο μουσικό θέατρο, συμμετέχοντας σε επιθεωρήσεις, οπερέτες και παραστάσεις βαριετέ. Τη δεκαετία του 1940 άρχισε να συγκροτεί δικούς του θιάσους και να συνεργάζεται με σπουδαίους συναδέλφους του, όπως τη Ρένα Βλαχοπούλου, τις αδελφές Καλουτά, την Καίτη Ντιριντάουα και τη Μαρίκα Νέζερ, την Καίτη Μπελίντα και τη Μαρίκα Νέζερ (1958: Τεντυμπόυς των Γιαλαμά-Θίσβιου-Πρετεντέρη), τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο και τη Σοφία Βέμπο (1959), τον Κώστα Χατζηχρήστο (1963) κ.ά. 
Μεσολάβησε ένα διάστημα (1954-55) κατά το οποίο ίδρυσε μαζί με τον Τάκη Μηλιάδη και τη Νανά Σκιαδά το θίασο «Ελληνική Μουσική Κωμωδία», στον οποίο ανέβασε επιθεωρήσεις αλλά και έργα πρόζας, όπως η κωμωδία "Δέκα μέρες στο Παρίσι" (με τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο το 1960).

Οι γυναίκες της Αρχαίας Σπάρτης

arxaia ellinida (4)
Ο γυναικείος πληθυσμός της Σπάρτης αποκλειόταν από το στρατιωτικό λειτούργημα, διότι οι νόμοι της πόλεως προσδιόριζαν ως καθήκον τους την γέννηση και ανατροφή υγιών τέκνων. Η αγωγή των γυναικών δεν άγγιζε, ούτε καν προσέγγιζε, τα όρια αυστηρότητας εκείνης των ανδρών, διότι ο προορισμός και η αποστολή τους εντός της Πολιτείας ήταν διαφορετικής φύσεως. Αυτό βεβαίως δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως μία καταπίεση του γυναικείου φύλου, το αντίθετο μάλιστα.
Η γυναικεία ελευθερία σε καμία άλλη πόλη του αρχαίου Ελληνικού Κόσμου δεν εκδηλώθηκε τόσο έμπρακτα, όσο στην Λακωνική Πολιτεία. Στη Σπάρτη, οι γυναίκες είχαν το αποκλειστικό προνόμιο, απ’ όλες τις άλλες Ελληνίδες, να γυμνάζονται ισότιμα με τους άνδρες και να κυκλοφορούν άνευ περιορισμών. Όπως γνωρίζουμε, ευγονικές μέθοδοι ίσχυαν και ως προς τις γυναίκες, οι οποίες άπτονταν του καθορισμού της υγείας των γυναικών και της καταλληλότητάς τους να φέρουν στον κόσμο υγιή παιδιά.

Ιερά Μονή Διονυσίου του Αγίου Όρους

Γερ. Γερολυμάτος: Ι.Μ Διονυσίου –Άγιον Όρος,
μολύβι-χαρτί
του Γεράσιμου Γ. Γερολυμάτου
ΜΑΗΣ-19-2002-Κυριακή των Μυροφόρων
Μονή Διονυσίου-Άγιον Όρος *
Στις 13 μ.μ, πήραμε το καραβάκι και μετά από μια αντίστροφη περίπλευση μέχρι τα Κατουνάκια, γυρίσαμε πάλι προς στα πάνω και αποβιβαστήκαμε στη μονή Διονυσίου, γύρω στις 14 μ.μ. Όμορφο μοναστήρι με καλαίσθητους εσωτερικούς χώρους και ξενώνες. Ο αρχοντάρης π. Παύλος, που είναι από την Κύπρο και είναι ευγενέστατος, μας οδήγησε σε ένα δίκλινο κελάκι, όπου βρήκα και μερικά ωραία βιβλία. Ο π. Παύλος είναι πνευματικός-εξομολόγος, καθώς είδα εξομολογούσε κάποιους στο ενδιάμεσο διάστημα της αναμονής, που εμείς κεραστήκαμε τα εθιμοτυπικά κεράσματα, ρακί και λουκούμια. 

Ενθυμούμενος, μάλιστα, κάποια λεγόμενα του π. Ραφαήλ, σχετικά με την εξομολόγηση, σκέφτηκα πως θα έπρεπε ίσως, να ρωτήσω τον π. Παύλο, αν θα μπορούσα να εξομολογηθώ. Όμως, πριν καν το κάνω, με ρώτησε ο ίδιος, αν επιθυμώ να εξομολογηθώ. Του απάντησα πως ναι, ήταν πρόθεσή μου να τον ρωτήσω, άλλωστε. Κανονίσαμε να γίνει αυτό, μετά τις 7 μ.μ, όταν θα είχε τελειώσει και η ακολουθία του Απόδειπνου.

Γιατί η Γερμανία, είναι ο σκληρόκαρδος δούλος της Παραβολής του Ευαγγελίου;

αι ο σκληρόκαρδος δούλος της Παραβολής του Ευαγγελίου;
Ευαγγ. Aνάγνωσμα: Ματθ. 18:23-35
Του Γεράσιμου Γ. Γερολυμάτου
Απόδοση στη νεοελληνική
Γι΄ αυτό η βασιλεία των ουρανών μοιάζει μ΄ένα βασιλιά, που θέλησε να του αποδώσουν λογαριασμό οι δούλοι του. Μόλις άρχισε να κάνει τον λογαριασμό, του φέρανε κάποιον που όφειλε δέκα χιλιάδες τάλαντα. Επειδή δεν μπορούσε να τα επιστρέψει, ο κύριός του διέταξε να πουλήσουν τον ίδιο, τη γυναίκα του, τα παιδιά του κι όλα τα υπάρχοντα του και να του δώσουν το ποσό από την πώληση. Ο δούλος τότε έπεσε στα πόδια του, τον προσκυνούσε κι έλεγε: δείξε μου μακροθυμία και θα σου τα δώσω όλα τα χρέη μου πίσω. Τον λυπήθηκε λοιπόν ο κύριος του εκείνον τον δούλο και τον άφησε να φύγει· του χάρισε μάλιστα και το χρέος.

Ο Ακάθιστος Ύμνος εις Την Υπεραγίαν Θεοτόκον

Ακάθιστος ύμνος επικράτησε να λέγεται ένας ύμνος «Κοντάκιο» της Ορθόδοξης Εκκλησίας, προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου, από την όρθια στάση, που τηρούσαν οι πιστοί κατά τη διάρκεια της ψαλμωδίας του. Οι πιστοί έψαλλαν τον Ακάθιστο ύμνο όρθιοι, υπό τις συνθήκες που θεωρείται ότι εψάλη για πρώτη φορά, ενώ το εκκλησίασμα παρακολουθούσε όρθιο κατά την ακολουθία της γιορτής του Ευαγγελισμού, με την οποία συνδέθηκε ο ύμνος.

O αξέχαστος κωμικός μας Βασίλης Αυλωνίτης, (1904-1970)


Επιμέλεια Γ.Γ.Γ ==============
Ο εμβληματικός ηθοποιός, ο πρωτοπόρος της επιθεώρησης, ο ξεκαρδιστικός πλακατζής!
Η γνήσια λαϊκή μορφή του Βασίλη Αυλωνίτη να γεμίζει πληθωρικά την οθόνη είναι μια εικόνα γνώριμη σε κάθε Έλληνα κινηματογραφόφιλο.

Μπέλες : Λοχίας (ΠΖ) Ίτσιος Δημήτριος του Ευσταθίου ….Παρών !



 Νεκρός ο Ήρωας Ίτσιος φώτο ντοκουμέντο απο το αρχείο της Βερμαχτ
Ο Δημήτριος Ίτσιος αντιμετώπισε μόνος του σαν παλληκάρι την πολεμική μηχανή των Ναζί και θυσιάστηκε για την ελευθερία – Μια μοναδική ηρωική σελίδα βγαλμένη από την Ιστορία της Ελλάδας και ήταν ο πρώτος που εκτελέστηκε εν ψυχρώ από τους Γερμανούς επειδή αντιστάθηκε!

ΤΟ ΘΕΩΡΗΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΗΔΗ ΚΑΙ Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΣΟΦΩΝΙΔΟΥΣ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ…




“του Χρήστου Τσοκακτσή”
  • Το ΒΑΡΟΣ – δηλαδή το “τεχνητό χρέος” ή διαφορετικά ο “Υπέρογκος Δανεισμός” είναι το τέχνασμα του Καπιταλιστικού Συστήματος ώστε σε βάθος χρόνου και με μαθηματική ακρίβεια να γονατίσει η οικονομία ενός Κράτους (Δημόσιος Τομέας), των Επιχειρήσεων (Ιδιωτικός Τομέας) κατά συνέπεια οι Έλληνες Πολίτες όσον αφορά την χώρα μας.

  • Ο “ΜΟΧΛΟΣ” – δηλαδή το “Εργαλείο” μέσω του οποίου οι Έλληνες Πολίτες μπορούν να αντιδράσουν και να αντισταθούν σθεναρά απέναντι στον “Έντεχνο Δανεισμό” της Ελλάδος – είναι η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.


  • Το “ΥΠΟΜΟΧΛΙΟ” δηλαδή το “Ελληνικό Κοινοβούλιο” ή διαφορετικά η “Βουλή των Ελλήνων” είναι το κατά παραγγελίαν “Κατασκεύασμα” στα Μέτρα και Σταθμά του Καπιταλιστικού Συστήματος και έχει μάλιστα κατασκευασθεί και δομηθεί κατά τέτοιον τρόπο (από το Καπιταλιστικό Σύστημα) ώστε αυτό (το ΥΠΟΜΟΧΛΙΟ) να τοποθετηθεί τόσο κοντά στους Έλληνες Πολίτες, όπου οι τελευταίοι να απαιτείται να καταβάλουν “Υπεράνθρωπες Προσπάθειες” για να επηρεάζουν το “ΒΑΡΟΣ” κάθε φορά. Πράγμα αδύνατον!

Στέλιος Μάϊνας: «Ζούμε σε συνθήκες κατοχικές»




Μάϊνας
Κάτια Πουλοπούλου
Γεια σου, Στελάρα», «Καλημέρα παιδιά», πρωινό στα Εξάρχεια, αγαπημένη γειτονιά του δημοφιλούς ηθοποιού, που δεν αλλάζει το κέντρο της Αθήνας για τίποτα. Πίνουμε καφέ, αγοράζει χαρτομάντιλα από περαστικούς, μιλάει με τον κόσμο, ζει χρόνια στην πλατεία Βικτωρίας και απορώ πώς δεν είναι υποψήφιος στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

ΜΠΟΝΥ ΚΑΙ ΚΛΑΪΝΤ: ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΩΣΑ ΕΛΙΤ



Τόλιοςτoυ Γιάννη Τόλιου
Το χρηματιστικό κεφάλαιο είναι συνύφανση μονοπωλιακών τραπεζών, βιομηχανίας, εμπορίου, ναυτιλίας, κλπ οργανωμένο σε μεγάλους οικονομικούς ομίλους. Η «χρηματιστική ελίτ» είναι οι ιδιοκτήτες, κάτοχοι μεγάλου πακέτου μετοχών, ομολόγων, repos και διαφόρων ειδών χρεογράφων. Πρόκειται για παρασιτικό στρώμα που ζει από την κερδοσκοπία και ιδιοποίηση όλο και μεγαλύτερου μέρους του εισοδήματος και ανακατανομής συσσωρευμένου πλούτου. Η κρίση ανέδειξε πιο καθαρά την ασυδοσία του χρηματιστικού κεφαλαίου και ιδιαίτερα των μεγάλων τραπεζών με την ανεξέλεγκτη πιστωτική επέκταση, τις κερδοσκοπικές φούσκες κά. Για την αποφυγή κατάρρευσης του χ/π-συστήματος η κυβερνώσα ελίτ εφαρμόζει πακέτα διάσωσης εκατοντάδων δις σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Χρηματιστική και κυβερνώσα ελίτ είναι σύγχρονοι «Μπόνυ και Κλάϊντ» του καπιταλιστικού συστήματος.

ΜΠΑΛΤΑΚΙΑΔΑ (MIKΡΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΡΘΡΩΝ)

Πέρα από τα προφανή: η πραγματική σχέση Κυβέρνησης-Χρυσής Αυγής


barikat
Είναι γνωστό ότι ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης είχε μια ιδιαίτερη ενασχόληση με το ζήτημα της Κρυπτείας. Με το θεσμό δηλαδή που αναφέρεται στις μαζικές δολοφονίες Ειλώτων από Σπαρτιάτες. Δεν επιθυμούμε να εμπλακούμε στην ιστορική συζήτηση γύρω από το συγκεκριμένο θεσμό.  Αξίζει όμως να κρατήσουμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα κρίσιμο μηχανισμό ταξικής κυριαρχίας για την αναπαραγωγή της κοινωνικής ειρήνης στην αρχαία Σπάρτη. Στο βαθμό που δεν μπορούσε να εξασφαλιστεί η κυριαρχία πάνω στους Είλωτες, έμπαινε σε αμφισβήτηση συνολικά η αποτελεσματικότητα της Σπαρτιατικής πολεμικής μηχανής.

Δεν με λένε Μπαλτάκο, με λένε Σαμαρά.



Στάθης
Δεν με λένε Μπαλτάκο με λένε Σαμαρά.
Με λένε Σαμαρά και είμαι ανδρείκελο της Μέρκελ.
Δεν προεδρεύω απλώς, αλλά κυβερνώ αυτόν τον τόπο. Στο όνομα της Τρόικας. Εγώ εκτελώ τις εντολές της. Εγώ και η κυβέρνησή μου, Βενιζέλος, Στουρνάρας, Χρυσοχοΐδης, Γεωργιάδης, Χατζιδάκις σας κόψαμε τους μισθούς και σας λυσάξαμε στους φόρους.

Κ. Ακριβοπούλου: Κατασκεύασμα των μυστικών υπηρεσιών η Χ.Α



σημ.Αμετανόητου: να και μιά αλήθεια…
Μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση έκανε σήμερα η δημοσιογράφος Κατερίνα Ακριβοπούλου στην τηλεοπτική εκπομπή του Ευαγγελάτου, σχετικά με το ναζιστικό μόρφωμα του Μιχαλολιάκου. Εκτίμησε ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι παρά ένα κατασκεύασμα των μυστικών υπηρεσιών, κάτι που το ισχυρίστηκε «μετά λόγου γνώσεως» όπως είπε.

Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΔΙΑΣΠΑΤΑΙ (;)- 1 (MΙΚΡΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΡΘΡΩΝ)


A)ΤΩΡΑ: ΕΞΕΓΕΡΣΗ στην Ανατολική Ουκρανία! Χιλιάδες λαου απαιτούν Ένωση με την Ρωσία…
Σε Ντόνετσκ, Χαρκοφ και Λουγκανσκ οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις! Κοινή απαίτηση το δημοψήφισμα…

7 Απριλίου του 2004 – Το «ΟΧΙ» του Τάσσου των Ελλήνων (ΒΙΝΤΕΟ)


Ο ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΠΟΜΑΚΩΝ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΜΑΧΕΣ ΤΟΥ ΟΧΥΡΟΥ ΕΧΙΝΟΥ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ ’41



οχυρο εχινου αντισταση

«Έπεσαν μαχόμενοι για τη πατρίδα, αναβιώνοντας τις Θερμοπύλες εδώ στον Εχίνο. Τρείς μέρες τους πάλευαν οι Γερμανοί εισβολείς, τον Απρίλιο του ’41. Εικοσιένα ελληνόπουλα θυσιάστηκαν σε αυτή τη μάχη του οχυρού Εχίνου. Ελληνόπουλα από όλη την Ελλάδα και πολλά από εδώ, τα Πομακοχώρια.
Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, είπαν το δικό τους όχι με αίμα και σήμερα έψαλλαν στη μνήμη τους, μπροστά στο Ηρώο, σε μιά συγκινητική τελετή, ο Μητροπολίτης και ο Μουφτής Ξάνθης.
Αδέλφια στη ζωή, αδέλφια και στον θάνατο. Με τους απογόνους τους να ζουν το ίδιο αγαπημένα και δημιουργικά.

Άγνωστοι Έλληνες ήρωες: Λοχίας Χριστόφορος και η θρυλική μάχη του 1922



Συνεχίζοντας την έρευνά μας πάνω στους αγνώστους, στο ευρύ κοινό, Έλληνες ήρωες, οι οποίοι ξεπροβάλλουν από κάθε σελίδα της μακραίωνης ιστορίας μας θυμίζοντάς μας πως ακόμα κι αν οι πιθανότητες σε κάθε περίσταση της ζωής μας δείχνουν να είναι εναντίον μας, πάντα θα υπάρχει κάποια μικρή δίοδος που θα φέρει την ανατροπή… Ή ακόμα κι αν δεν την φέρει, αξίζει σίγουρα η προσπάθεια…

Η 100η επέτειος από τη Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού


6 Απριλίου 2014

Εκατό χρόνια πριν, οι πρόγονοί μας αναγκάστηκαν να υπομείνουν το πρώτο ολοκαύτωμα του 20ου αιώνα μαζί με τους Αρμένιους και Ασσύριους της Οθωμανικής Επικράτειας. Ενορχηστρωμένη από τον Otto Liman Von Sanders και την τζιχαντιστική Οθωμανική Αυτοκρατορία, η Ελληνική Γενοκτονία είδε την εξόντωση των Θρακιωτών,

Βιθυνών, Ιώνων, Καππαδόκων και Ποντίων. Η 6η Απριλίου, ή όπως αναφέρθηκε το 1914, “Μαύρο Πάσχα” τιμά τη μνήμη των εκτοπισμών και των σφαγών που ξεκίνησαν στη Θράκη και αργότερα εξαπλώθηκαν στη Μικρά Ασία και τον Πόντο. Αυτή η ξεχασμένη περίοδος της Ελληνικής Γενοκτονίας ονομάζεται από τους Θρακιώτες “Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού”.

Απόβαση στις Βρυξέλλες έκαναν οι Πόντιοι… Για την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας!


20140407-080908.jpg
Φέτος συμπληρώνονται ενενήντα πέντε (95) χρόνια από τότε που ο Μουσταφά Κεμάλ πασάς μπήκε με τους τσέτες του στην Σαμψούντα και έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο για τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου (19 Μαΐου 1919). Το τέλος της αποτρόπαιης αυτής πράξης, το 1923, είχε ως τραγικό απολογισμό 353.000 αθώα θύματα και τον ξεριζωμό από τις
πατρογονικές εστίες εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου.
Αυτοί διωκόμενοι για να σωθούν εγκατέλειψαν ότι για τρεις χιλιάδες χρόνια δημιούργησαν στον ιστορικό Πόντο και εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία και τις χώρες της πρ. Ε.Σ.Σ.Δ.

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΥ ΣΤΗ ΘΗΡΑ!


Η 40 στίχων επιγραφή της ονομαζόμενης «Στήλης της Καταιγίδας»,  στην οποία διαπίστωσαν ότι γίνεται λόγος για βροχή, 
σκοτάδι και θύελλα χωρίς διακοπή,
 φαίνεται πως συνδέεται με το ηφαίστειο της Θήρας
Τις συνθήκες που επικράτησαν μετά την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας φέρεται να περιγράφει ένα από τα αρχαιότερα δελτία καιρού που βρίσκεται χαραγμένο σε αιγυπτιακή στήλη από ασβεστόλιθο ηλικίας 3.500 ετών. 

ΡΟΥΠΕΛ: Οι νέες Θερμοπύλες απεναντι στα βάρβαρα ναζιστικά κτήνη.

20140406-084305.jpg
Πολύ γνωστή από τους δύο παγκοσμίους πολέμους είναι η οχυρή στενωπός του Ρούπελ, που σχηματίζεται μεταξύ του όρους Αγκίστρου και των ανατολικών προσβάσεων της Κερκίνης (Μπέλες), (μέσα από τη στενωπό αυτή ρέει ο ποταμός Στρυμώνας και κοντά στη βόρεια έξοδο της βρίσκεται η ελληνοβουλγαρική μεθόριος). Λόγω της στρατηγικής της σημασίας μετά τον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο κατασκευάσθηκε στη θέση αυτή ανασχετικό σύστημα οχυρών, από το οποία ισχυρότερο ήταν αυτό του Ρούπελ, που βρίσκεται προς τη βόρεια έξοδο της στενωπού.

Πώς η Ρωσία πούλησε την Αλάσκα στους Αμερικάνους


 
 
 
 
 
 
2 Votes

ΑΛΑΣΚΑ
Το 1867 η Ρωσία πούλησε στις ΗΠΑ την Αλάσκα αντί 7,2 εκατ. δολαρίων. Μόνο τα πρώτα 50 χρόνια, οι Αμερικάνοι κέρδισαν από αυτή τη γη 100 φορές περισσότερα. Πώς συνέβη, και η τσαρική εξουσία έχασε ένα τόσο προσοδοφόρο μέρος;
Το αναρτημένο στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης «αίτημα» για «προσάρτηση» της Αλάσκας στη Ρωσία, μάζεψε ήδη περισσότερες από 35 χιλιάδες υπογραφές. Πολλοί, ακόμα και σήμερα, θεωρούν ότι οι Αμερικάνοι έκλεψαν την Αλάσκα από τους Ρώσους, ή την ενοικίασαν και δεν την επέστρεψαν. Σε αντίθεση με τους μύθους που κυκλοφόρησαν, η συναλλαγή ήταν «καθαρή» και οι δυο πλευρές είχαν σοβαρούς λόγους για να την πραγματοποιήσουν.