Ετικέτες

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Τσογλάνι: Η πραγματική έννοια της λέξης

Επειδή χρησιμοποιείται από πολλούς και σε διάφορες περιπτώσεις η λέξη "τσογλάν" ή "τσογλάνι", να εξηγήσουμε την ιστορία της λέξης, που πράγματι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

H λέξη προέρχεται από την τουρκική  "içoğlan", που σημαίνει "εσωτερικό παιδί" και χρησιμοποιούνταν επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για τα παιδιά που προέρχονταν συνήθως από το παιδομάζωμα και ζούσαν στο εσωτερικό του παλατιού του σουλτάνου, ανάμεσα στα οποία ο Οθωμανός ανώτατος αξιωματούχος επέλεγε κάθε φορά τους ευνοούμενούς τους.
Φυσικά, δεν αποτελεί μυστικό ότι τα παιδιά αυτά ζούσαν αποκομμένα από την κοινωνία και όταν ενηλικιώνονταν, αναλόγως της "στενότητας" της σχέσης που είχαν με τον σουλτάνο, αναλάμβαναν ως αντίτιμο και διάφορες διοικητικές θέσεις και αξιώματα.
Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες από τη ζωή των τσογλανιών στο παλάτι του σουλτάνου...























Το 1821 χωρίς μακιγιάρισμα



1neb7bτου Δημήτρη Μακροδημόπουλου.-
Ο Γιάννης Σκαρίμπας στο βιβλίο του «Το 1821 και η Αλήθεια» έγραφε: «Μεταξύ δουλείας και δουλείας δεν υπάρχει καμμιά διαφορά. Με το να κάμεις μιαν επανάσταση κι αποτινάξεις τον ζυγό δεν έκαμες τίποτα. Το 21 αυτό έκαμε. Το να μην ξαναεμπέσεις σε ζυγό, αυτό είναι επανάσταση». Πιο κάτω σημείωνε: «Οι Τούρκοι δεν ήσαν οι χειρότεροι…Ο ελληνικός λαός δεν θάκανε την επανάσταση για να αποκαταστήσει και πολιτικά τους κοτζαμπάσηδες. Οι λέγοντες ότι η Επανάσταση ήταν μόνον Εθνική, ή είναι αδιάβαστοι ή δεν μας λένε την αλήθεια. Σκοτώνοντας τον Τούρκο ήξερε ότι σκοτώνει τον σύμμαχο των κοτζαμπάσηδων. Χωρίς τον αφανισμό πρώτα αυτουνού, δεν μπόραε να ξεπάτωνε τους άλλους. Το ότι σε αυτό η Επανάσταση γελάστηκε δεν πάει να πεί ότι τους εφείσθη. Θα τους πέρναε εν στόματι μαχαίρας. Το ότι νόμισε ότι για τούτο είχε καιρό, αυτό την έφαγε…Η Επανάσταση απότυχε…». Ενώ ο Δημήτρης Φωτιάδης  γράφει για τον χαρακτήρα του 1821: «Δύο ήταν τα Εικοσιένα: Το ένα του λαού και των πιο προοδευτικών ανθρώπων εκείνου του καιρού, το άλλο των κοτζαμπάσηδων και των πολιτικάντηδων. Του πρώτου οι ρίζες αντλούνε τους χυμούς τους από τα “Δίκαια του ανθρώπου” του Ρήγα Βελεστινλή, πάνω στο άλλο πέφτει βαρύς ο ίσκιος της “Πατρικής Διδασκαλίας” του Μακαριωτάτου Πατριάρχη της Αγίας Πόλης Ιερουσαλήμ Κυρ Ανθίμου – ή πιο σωστά του Γρηγορίου(του Ε’)»

Όταν οι μέλισσες δημιουργούν μικρά έργα τέχνης



Υπάρχουν πάρα πολλά όμορφα πράγματα στη φύση που δεν τους δίνουμε την σημασία που τους αρμόζει. Πάρτε για παράδειγμα τις μέλισσες. Τις θεωρούμε δεδομένες αν και τελευταία ο πληθυσμός τους έχει αρχίσει να μειώνεται επικίνδυνα.

Ευτυχώς όμως, δεν αδιαφορούν όλοι. Υπάρχουν κάποιοι που με τον τρόπο τους προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για τέτοιου είδους ζητήματα. Μια από αυτούς είναι η Καναδή Αγκανέθα Ντικ, μια καλλιτέχνης που ενδιαφέρεται και το δείχνει ενσωματώνοντας τα μικρά έργα τέχνης των μελισσών στις δικές της δημιουργίες.

35 συγκλονιστικές εικόνες ανθρώπων που επέλεξαν να αντιμετωπίσουν τη βία με καλοσύνη!



Παρά τις διαφορές μας, είμαστε όλοι ανθρώπινα όντα. Αν το ξεχάσατε, οι δυνατές εικόνες που ακολουθούν θα φροντίσουν να αποκαταστήσουν την πίστη σας στην ανθρωπότητα…

Dwarf planet discovered at solar system's edge




(CNN) -- For anyone holding out hope of Pluto being reinstated as a major planet, you should probably do as they say in the movie "Frozen" and "let it go."
But here's a new exciting find from the far reaches of our solar system: Astronomers have discovered a dwarf planet that's even farther away than Pluto -- so far, in fact, that its orbit reaches into a new edge of the solar system.

Έφυγε από τη ζωή ο Λάκης Παππάς


«Μην κουραστείς να μ΄αγαπάς», «'Ηταν καμάρι της Αυγής» «Μανούλα μου», Ο Έκτορας κι η Ανδρομάχη», «Πάει κι αυτή η Κυριακή»,«Έλα μαζί μου», «Ρίχνω την καρδιά μου στο πηγάδι».
Ερμηνευτής των πιο αισθαντικών τραγουδιών του Νέου Κύματος ο Λάκης Παππάς πέθανε σήμερα το πρωί σε ηλικία 76 ετών, όπως επισημαίνει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Γεννήθηκε το 1938 στην Πρέβεζα και έκανε την πρώτη του καλλιτεχνική εμφάνιση το 1959, ενώ αναδείχθηκε στον καλλιτεχνικό χώρο με την «Οδό Ονείρων» του Μάνου Χατζιδάκι, ο οποίος και ήταν από τους πρώτους που διέγνωσαν το ταλέντο του στην κιθάρα και την ερμηνεία, το «Ματωμένο Γάμο» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα πάλι σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι και το «Παραμύθι χωρίς όνομα» σε στίχους του Ιάκωβου Καμπανέλλη (μουσική: Μάνος Χατζιδάκις).

12 γνωστές εταιρείες που συνεργαστήκαν με το Γ’ Ράιχ…



 
 
 
 
 
 
1 Vote


1. Allianz

Η γνωστή-στην Ελλάδα- ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία είχε στενούς δεσμούς με το χιτλερικό καθεστώς. Συγκεκριμένα, η εν λόγω εταιρεία είχε ασφαλίσει το Άουσβιτς και κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, αντί να πληρώνουν τις ασφαλιστικές παροχές από τις ασφάλειες ζωής στους Εβραίους, έστελναν αυτά τα λεφτά απευθείας στους ναζί. Επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας υπήρξε ένας από τους συμβούλους του Χίτλερ.

Germany to Greece: Forget WWII reparations & look towards a United Europe



Forget the past and issues like the World War II reparations and look in the future.
That was the admonition of Gunther Krichbaum, chairman of European Affairs Committee at the German Federal Parliament, to a delegation of Greek lawmakers consisting of representatives of several political parties. When the Greeks brought on the agenda of the talks the issue of World War II reparations Germany should pay to Greece, Kirchbaum’s comment was short and to the point, garnished with the famous German arrogance: