Ετικέτες

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Ἡ συμμετοχὴ τῶν Κυπρίων στὸν Ἀγώνα τοῦ 1821!

ΚΥΠΡΙΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟ 1821 ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΡΩΜΑΙΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟΜία μελέτη που λόγω και των εξελίξεων στην Κύπρο, νομίζουμε ότι ταιριάζει “κουτί” στη μέρα…

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΔΕΡΦΙΑ, τραγουδάμε το “Καλύτερα μιας ώρας…”,μέχρι να μπει στο πετσί μας! Το δεύτερο ’21 είναι μπροστά μας!

Όταν ο Θεός έβαλε την υπογραφή του για τη λευτεριά της Ελλάδας

Όταν ο Θεός έβαλε την υπογραφή του για τη λευτεριά της Ελλάδας
Ο Θεόδωρος Κολοτρώνης ξεσήκωσε το Γένος για ελευθερία ή θάνατο, ο Νικηταράς παρομοίασε τη μάχη του Ελληνισμού με την αναμέτρηση στις Θερμοπύλες κι ο Παλαιών Πατρών Γερμανών ζήτησε να αποτραπεί η διχόνοια στο όνομα της πίστης και της πατρίδας
Η 25η Μαρτίου 1821 αποτελεί μία από τις ημερομηνίες – σταθμούς στη μακραίωνη ιστορία του Ελληνικού Έθνους, σε μια γωνιά γης στην οποία γεννήθηκε, έζησε κι αναπτύχθηκε ο πολιτισμός.
Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, το 1453, καθώς και με την κατάκτηση κάθε σημείου που υπήρχαν Έλληνες χάθηκε κάθε έννοια ανεξαρτησίας κάτω από τον οθωμανικό ζυγό. Όπως διαπιστώνουν σύγχρονοι ιστορικοί και μελετητές, ο ελληνικός λαός έδειξε αξιοθαύμαστη αντοχή.
Διωγμοί, σφαγές, βίαιος εξισλαμισμός, παιδομάζωμα ήταν μερικές από τις μεθόδους που μετήλθαν οι Οθωμανοί για να εξαφανίσουν τον Ελληνισμό. Πέρασαν σχεδόν τέσσερις αιώνες, κατά τη διάρκεια των οποίων το έθνος επέζησε από μια «Οδύσσεια» χάρη στη συσπείρωσή του σε εθνικούς θεσμούς, όπως η εκκλησία, στις κοινότητες με την ορθοδοξία ως βασικό χαρακτηριστικό και φυσικά στη διατήρηση της εθνικής συνείδησης.

Το αιματοβαμμένο ’21 στην Κρήτη

Της Κορίνας Καφετζοπούλου
253 χρόνια έμεινε στην Κρήτη ο τουρκικός ζυγός, από το 1645, οπότε οι Τούρκοι αποφασίζουν να κατακτήσουν πλήρως την Κρήτη και να την κάνουν μέρος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Από τότε μέχρι την αποχώρηση τους από το νησί, μετά τη φρικτή σφαγή στο παλιό Βεζίρ Τσαρσί, στο Ηράκλειο (25ης Αυγούστου), στις 25 Αυγούστου 1898, θα γίνουν πολλές ιστορικές – και πάντα αιματοκυλισμένες – μάχες στην Κρήτη, τόσο πριν το 1821, όσο και μετά.
κρητικη επανάσταση 21Ο αγώνας για την απελευθέρωση είναι κλιμακωτός, με αποκορύφωμα τη διάρκεια της μεγάλης Κρητικής Επανάστασης την περίοδο 1866-1869, χρονική στιγμή που σηματοδοτείται από το Ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου.
Στα χρόνια 1895-98 ξέσπασαν νέοι αγώνες, το Κρητικό ζήτημα, είναι πλέον θέμα που απασχολεί και τις μεγάλες δυνάμεις. Οι Κρητικοί επαναστάτες είναι στην ύπαιθρο, οι Τούρκοι στην πόλη και οι εχθροπραξίες καθημερινό φαινόμενο.