Ετικέτες

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης Νίκος Σκαλκώτας, (1904-1949)


undefined
από τη Χαλκίδα στο διεθνές μουσικό πάνθεον
Ο Νίκος Σκαλκώτας, ένας από τους σημαντικότερους έλληνες συνθέτες του 20ου αιώνα γεννήθηκε στη Χαλκίδα στις 8 Μαρτίου 1904 και πέθανε στην Αθήνα 19 Σεπτεμβρίου 1949. Επηρεασμένος από την Ελληνική παραδοσιακή μουσική συνέθεσε εξαιρετικά κομμάτια που την αναδεικνύουν σε μοναδικό συνδυασμό με την κλασσική.
Υπήρξε ένα ελεύθερο πνεύμα, ένας πραγματικά μεγάλος μουσουργός, που δυστυχώς αντιμετώπισε τον φθόνο των συγχρόνων του μουσικών σε πολύ μεγάλο βαθμό. Εφυγε πολύ νέος αλλά άφησε πίσω του ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο που έχει πλέον αναγνωριστεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Στα άδυτα της φρίκης: Εδώ βίαζε ανήλικα αγόρια και κορίτσια ο Καντάφι


Στα άδυτα της φρίκης: Εδώ βίαζε ανήλικα αγόρια και κορίτσια ο Καντάφι

- Ο Μουαμάρ Καντάφι διατηρούσε δεκάδες δωμάτια… σεξ στα παλάτια του
- Στα 42 χρόνια της εξουσίας του είχε αναγκάζει εκατοντάδες κορίτσια να γίνουν σκλάβες του σεξ
- Υπήρχε δωμάτιο με γυναικολογικό εξοπλισμό όπου τα κορίτσια ελέγχονταν για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα πριν τις βιάσει!

Ιλιά Μούρομετς: Ο φτερωτός ιππότης της Πολεμικής Αεροπορίας

7 Δεκεμβρίου 2013 Αικατερίνα Τούρισεβα
Ακριβώς πριν από έναν αιώνα, πραγματοποίησε κοντά στην Αγία Πετρούπολη την πρώτη πτήση του το ρωσικό αεροπλάνο «Ιλιά Μούρομετς» (S-22), το πρώτο στον κόσμο τετρακινητήριο αεροπλάνο και πρωτότυπο για πολλά άλλα τετρακινητήρια τον 20ο αιώνα.
Ιλιά Μούρομετς: Ο φτερωτός ιππότης της Πολεμικής Αεροπορίας
Πηγή: ITAR-TASS

Ο εφευρέτης που έγινε γνωστός στις ΗΠΑ

Το 1919 ο Ίγκορ Σικόρσκι μετανάστευσε στις ΗΠΑ, όπου και έγινε διάσημος ως σχεδιαστής των πασίγνωστων ελικοπτέρων «Σικόρσκι» που πετούν έως σήμερα και τα έχουν οι Ενοπλες Δυνάμεις και οι Πολιτικές Υπηρεσίες πολλών χωρών σε όλο τον κόσμο.
Το τεράστιο για εκείνη την εποχή αεροπλάνο είχε άνοιγμα φτερών 31 μέτρα και μήκος 19 μ. Όλα τα κύρια εξαρτήματά του ήταν φτιαγμένα από ξύλο. Είχε κατασκευαστεί από το εργοστάσιο κατασκευής βαγονιών «Ρωσίας-Βαλτικής» (Russo-Balt) υπό τη διεύθυνση μιας ομάδας, της οποίας επικεφαλής ήταν ο πιλότος και σχεδιαστής Ίγκορ Σικόρσκι.

Οι Ρωμιοί της Πόλης, μέσα από μια απώλεια


undefined
Ο κοιμητηριακός ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο νεκροταφείο των Ρωμιών στο Σισλί
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ
Την Κωνσταντινούπολη, το αδρό τουριστικό της περίγραμμα για να ακριβολογώ, το γνώριζα μέσα από σύντομα επαγγελματικά ταξίδια. Είχα εικόνες, γεύσεις, ακούσματα που έφτιαχναν ένα γρήγορο αλλά ελλιπές σκαρίφημα, ανάξιο του ιστορικού της βάθους, της γεωγραφικής έκτασης και της ανθρωπολογικής της πανσπερμίας. Το συμπλήρωνα σταδιακά με διαβάσματα.

Mig: Οι ιπτάμενοι εξολοθρευτές του Μικογιάν

Το πρώτο σοβιετικό αεριωθούμενο μαχητικό ήταν το MiG-9. Παρά το γεγονός ότι οι πιλότοι φοβούνταν να πετάξουν με αεροπλάνα χωρίς έλικες και οι μηχανικοί δεν διέθεταν πείρα από αεριωθούμενους κινητήρες, η εμπειρία που συσσωρεύτηκε κατά τη δημιουργία του αεροπλάνου επέτρεψε στο Σχεδιαστικό Γραφείο Μικογιάν και Γκουρέβιτς να φτάσουν στην κατασκευή του MiG-15, ενός από τα καλύτερα πολεμικά αεροσκάφη της εποχής του.
undefined
MiG-9. Πηγή: RIA Novosti
Η μεγάλη στιγμή για τα MiG έφτασε στον πόλεμο της Κορέας. Για τις ΗΠΑ, η εμφάνιση των νεότατων σοβιετικών μαχητικών αποτέλεσε μια τεράστια έκπληξη. Το MiG-15 αντιμετώπιζε με ευκολία το βραδυκίνητο F-80 και κατεδίωκε επιτυχώς τα βομβαρδιστικά, γεγονός που ανάγκασε τους Αμερικάνους να αποστείλουν εσπευσμένα στην Άπω Ανατολή τα μόλις πρόσφατα ενταγμένα σε υπηρεσία F-88 Sabre.

Αεροσκάφη στρατηγικού βομβαρδισμού Μ-4: Το «όπλο πυρηνικών αντιποίνων» της ΕΣΣΔ


Σοβιετικός «βίσωνας». Ετσι αποκάλεσαν στην Αμερική το βαρύ στρατηγικό βομβαρδιστικό τζετ, Μ-4, το οποίο έγινε ο πρώτος διηπειρωτικός φορέας πυρηνικών όπλων που εισήχθη σε επιχειρησιακή δράση στις σοβιετικές Ενοπλες Δυνάμεις.undefined
Φωτογραφία από την ελεύθερη πηγή
Ρίνα Μπίκοβα
«Τέκνο του Ψυχρού πολέμου» και σύγχρονο του Tu-95, το Μ-4 δημιουργήθηκε ειδικά για τη μεταφορά του «όπλου αντιποίνων» στην επικράτεια των ΗΠΑ, αλλά η αεροπορική ιστορία του επεφύλαξε έναν πιο ταπεινό και ειρηνικό ρόλο.

Τα γεγονότα… σαν σήμερα (ΜΙΚΡΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΡΘΡΩΝ)




Τα γεγονότα... σαν σήμερα
Σαν σήμερα, το 1830, η Ελλάδα αναγνωρίζεται ανεξάρτητο κράτος με τη Σύμβαση του Λονδίνου.
565 - Ο Πατριάρχης Ευτύχιος καθαιρείται από τον Αυτοκράτορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας Ιουστινιανό Α΄ και αντικαθίσταται από τον Πατριάρχη Ιωάννη Γ΄ Σχολαστικό.
1506 - Το πρώτο άγημα από 150 Ελβετούς φρουρούς φτάνει στο Βατικανό.
1771 - Η Ισπανία παραχωρεί τις Νήσους Φώκλαντ στη Μεγάλη Βρετανία.
1830 - Με τη Σύμβαση του Λονδίνου η Ελλάδα, αναγνωρίζεται ανεξάρτητο κράτος.
1840 - Οι πρώτοι Βρετανοί άποικοι εγκαθίστανται στη Νέα Ζηλανδία.
1842 - Η Εθνική Τράπεζα αρχίζει επισήμως τις εργασίες της, με πρώτο διοικητή τον Γεώργιο Σταύρου.

«Θέμα ταμπού» στο Νταβός η Ελλάδα…


«Οι ισχυροί του Νταβός δεν πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει φέτος στις αγορές», αναφέρει το Wirtschaftswoche
«Η χρεοκοπημένη χώρα του ευρώ θέλει να επιστρέψει φέτος στις αγορές, αλλά οι ισχυροί της πολιτικής και οικονομικής σκηνής στο Νταβός δεν το πιστεύουν και σχεδόν κανείς δεν θέλει να μιλά για αυτό».

Γύρισαν πορνοταινία σε φημισμένο βρετανικό πανεπιστήμιο


Στα δικαστήρια θα λύσουν όπως φαίνεται τις διαφορές τους ένας παραγωγός ταινιών πορνό και η διοίκηση του University of the West of England στο Μπρίστολ.

Όλα ξεκίνησαν όταν στους καθηγητές του Πανεπιστημίου έφτασαν καταγγελίες ότι ο παραγωγός χρησιμοποίησε τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου για να γυρίσει σκηνές από αισθησιακή ταινία και μάλιστα μέρα μεσημέρι.

State Department: Έτοιμοι οι Αμερικάνοι να επέμβουν για Ξηρό.



Έτοιμη να στηρίξει τις ελληνικές αρχές να βρουν τον Χριστόδουλο Ξηρό είναι η αμερικανική κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του State Department, Μαρί Χαρφ.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου, η Χαρφ δεν έκρυψε το γεγονός ότι υπάρχει έντονη ανησυχία όσο ο 55χρονος κυκλοφορεί ελεύθερος, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν εμπλακεί στην υπόθεση.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η υπόθεση παραμένει μία “ελληνική έρευνα”, αλλά “βεβαίως” οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να “παράσχουν υποστήριξη στην ελληνική κυβέρνηση, εάν αυτό χρειαστεί”.
Η κ. Χαρφ πρόσθεσε πως η Ουάσιγκτον παραμένει σε «στενές επαφές» με τις ελληνικές Αρχές αναφορικά με τις προσπάθειες εντοπισμού του Ξηρού.

Οι ανησυχίες για την επιστροφή πολεμιστών απο την Συρία μεγαλώνουν.



25.1.2014

Σε άρθρο μας, με αναδημοσίευση απο τον Ξένο Τύπο είχαμε αναφέρει πως υπάρχει εντεινόμενη ανησυχία πλέον σε όλη την Δύση για τις 10.000 περίπου ( !!!! ) ανθρώπων δεύτερης γενιάς μεταναστών που πολέμησαν και πολεμούν στην Συρία. Η ανησυχία αφορά φυσικά την επιστροφή τους αλλά και στο πως ακριβώς αυτό θα επηρρεάσει και θα δώσει ίσως συνέχεια σε καταστάσεις εντός συνόρων δυτικών χωρών.

Οργάνωση που εμπνέεται από την Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις στο Κάιρο






Μια αιγυπτιακή οργάνωση που εμπνέεται από την Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για τις τέσσερις αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις με στόχο την αστυνομία στο Κάιρο και συνέστησε στους «Μουσουλμάνους» να μείνουν μακριά σήμερα από τις εγκαταστάσεις των δυνάμεων ασφαλείας.

Σε ένα φόρουμ τζιχαντιστών, η ισλαμική οργάνωση Ανσαρ Μπέιτ αλ-Μάκντες, η οποία πραγματοποιεί από καιρό επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στη Χερσόνησο του Σινά, ανέλαβε την ευθύνη για τις τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε έξι ανθρώπους την Παρασκευή στο Κάιρο.

Turkey, EU talking at cross-purposes


The EU believes the independence of Turkey’s judiciary is under threat, while Prime Minister Erdogan believes the West is conspiring against him. After meeting with EU leaders in Brussels, many questions remain.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ



 
 
 
 
 
 
1 Vote

Βυζάντιο
ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ, ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ, ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ, ΛΑΩΝ ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ, ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΩΝ και ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ
Σημ.Αμετανόητου: Αφιερωμένο σε αυτό το παλιόπαιδο τον Μιχαήλ…αξίζει πολλά το κείμενο να αποθηκευτεί στον σκληρό…
Ενότητες:
Α. Ιστορικοί, φιλόλογοι, λόγιοι, φιλόσοφοι που αναφέρονται στην ελληνικότητα του Βυζαντίου.
Β. Σύγχρονοι των Βυζαντινών λαοί οι οποίοι αναφέρονται στην ελληνικότητα των Βυζαντινών.
Γ. Βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί που αναφέρονται στην ελληνικότητα των ιδίων και της Ρωμανίας.
Δ. Διαφωτιστές που αναφέρονται στην ελληνικότητα της Ρωμανίας και των Βυζαντινών.
Ε. Ελληνικά επαναστατικά κείμενα που αναφέρονται στην ελληνικότητα της Ρωμανίας και την εθνική συνέχεια με αυτήν.
ΣΤ. Αναφορές ξένων κατά την Τουρκοκρατία, σχετικά με τη σχέση Ρωμανίας και υπόδουλων Ελλήνων.