Ετικέτες

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

ΑΡΧΑΙΕΣ ΓΕΡΟΝΘΡΕΣ Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΦΡΥΚΤΩΡΙΩΝ‏

 

Αναρτήθηκε από τον/την ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ στο Νοεμβρίου 21, 2012

Φωτογραφική Επιμέλεια ΧΡΟΝΟΣ
Ο Παυσανίας αναφέρει στα Λακωνικά…
…Μαριος δε αλλο Ελευθερολακώνων πόλισμα, ο απο Γερονθρών στάδια εκατον αφέστηκεν. ιερόν εστιν αυτόθι αρχαιον κοινον θεων απάντων και περι αυτο αλσος παρεχόμενον πηγάς, εισι δε και εν Αρτέμιδος ιερω πηγαί: υδωρ δε αφθονον ειπερ αλλο τι χωρίον παρέχεται και Μαριός. κώμη δε υπερ το πόλισμά εστιν εν μεσογαίι και αυτή, Γλυππία: και ες κώμην ετέραν Σελινουντα εκ Γερονθρων εστιν οδος σταδίων εικοσι…
ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΓΕΡΟΝΘΡΩΝ
ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΓΕΡΟΝΘΡΩΝ
ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΓΕΡΟΝΘΡΩΝ
ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΓΕΡΟΝΘΡΩΝ
ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΓΕΡΟΝΘΡΩΝ
ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΓΕΡΟΝΘΡΩΝ
ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΓΕΡΟΝΘΡΩΝ
ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΓΕΡΟΝΘΡΩΝ
ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΓΕΡΟΝΘΡΩΝ
ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΓΕΡΟΝΘΡΩΝ
Η Δημοτική Ενότητα Γερονθρών με έδρα το Γεράκι έχει 1.961 κατοίκους (απογραφή 2001) , και βρίσκεται στο 39ο χλμ. της διαδρομής Σπάρτη- Μονεμβάσια σε υψόμετρο 300 μέτρων, περιλαμβάνει τα χωριά Αλεποχώρι, Καλλιθέα, Καρίτσα, καθώς και τον οικισμό Βελωτά.
Αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν την ύπαρξη οικισμού από τη νεολιθική εποχή (4000 π.Χ.): Οι Δωριείς, που κατέβηκαν τις Γερόνθρες, τον καιρό του βασιλιά Τήλεκλου. Η πόλη αναπτύχθηκε κατά την αρχαιότητα, και μάλιστα έμεινε ημιανεξάρτητη από τη Σπάρτη ως περίοικος. Οι Γερόνθραι πήραν το όνομα Γεράκι πιθανότατα κατά τη Βυζαντινή περίοδο.
Την άμεση σχέση μεταξύ διαμόρφωσης φυσικού περιβάλλοντος και ιστορικής πορείας, θα διαπιστώσουμε αν εξετάσουμε μία αρχαία πόλη της Λακεδαίμονος, που έφερε το όνομα Γερόνθραι, το σημερινό Γεράκι. Η ακρόπολη των αρχαίων Γερονθρών και το κάστρο του μεσαιωνικού Γερακίου, αποτελούν δϋο χωριστά και διαφορετικά λαμπρά παρατηρητήρια, από τα οποία το μάτι του ανθρώπου αγκαλιάζει ολόκληρη τη γύρω περιοχή από όλα τα σημεία του ορίζοντα. Άκρως κατατοπιστική και αλληλοσυμπληρούμενη έχει κανείς από το ύψος και την ορατότητα των δύο παλαιών οχυρών τη γεωγραφική λακωνική εικόνα προς κάθε κατεύθυνση . Η συλλαμβανόμενη έκταση είναι ευρεία και ολοκληρώνεται με νοητές χαράξεις ορίων απωτέρων ή εγγυτέρων, που αποτελούν ορατά ή νοητά ορόσημα, ώστε δίνουν με πληρότητα το γεωγραφικό τοπίο ολόκληρης της Λακωνικής, παραπέρα δηλαδή από εκεί που σταματά ο γυμνός οφθαλμός.
ΚΑΣΤΡΟ ΓΕΡΑΚΙΟΥ
Η καίρια αυτή θέση έδινε στις Γερόνθραις τη δυνατότητα να αποκρούσει κάθε εχθρική επιδρομή από Βορρά και Ανατολή, κατέχοντας έτσι μία από τις ηγετικές θέσεις της Λακεδαίμονος μαζί με τη Σπάρτη, τις Αμύκλες και τη Φάριδα.
Η Σπάρτη όμως σαν ισχυρότερη θέλησε να κατέχει και τις τρεις αυτές καίριες θέσεις και κυρίως των Γερονθρών, που ήταν εμπόδιο για την πρόσβαση στο Μαλέα. Οι δύο άλλες υποχώρησαν εύκολα, όχι όμως οι Γερόνθραι που λόγω της δύναμης τους αλλά και της σχετικά μεγάλης απόστασης που τις χώριζε από τη Σπάρτη θέλησαν να την αντιμετωπίσουν. Η Σπάρτη όμως ως ισχυρότερη, τις υποδούλωσε το 750 – 740 π.Χ. Επομένως μοιραίο ήταν, ως νέα πόλη οι Γερόνθραι μέσα στη Σπαρτιατική επικράτεια να διαδραματίσει το ρόλο του προωθημένου σπαρτιατικού φυλακείου, ώστε να φυλάσσεται η προσπέλαση προς βορρά, παράλληλα δε να διευκολύνεται η διακίνηση και εγκατάσταση προς τα υπόλοιπα σημεία και κυρίως προς τη θάλασσα. Ένα τέτοιο ρόλο επιφύλαξε ο μεσαιωνικός βίος στη διάδοχη πόλη των Γερονθρών, να μη διευκολύνει εχθρικές εξορμήσεις, να φράζει εχθρικές επιδρομές στο χώρο και οι κάτοικοι να ευεργετούν την ενδοχώρα.
Το γεγονός αυτό, έκανε τις Γερόνθραις πλούσιες και με ανεπτυγμένο το εμπόριο ώστε να στείλει ο τότε Ρωμαίος αυτοκράτορας Διοκλητιανός το διάγραμμα των τιμών.
Ο πλούτος των Γερονθρών ενισχύθηκε και από τις γεωργικές καλλιέργειες στον κάμπο, κατά τρόπο που είχαν δημιουργηθεί φεουδάρχες και αριστοκρατική τάξη.
ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΡΝΩΝΑ(2012)
Ο σημαντικός ρόλος των Γερονθρών συνεχίστηκε στο Μεσαίωνα μέχρι και τα νεότερα χρόνια. Η ορατότητα προς Σπάρτη και Μυστρά αυτομάτως δίνει δικαίωση στις Γερόνθρες, που είχαν στο μεταξύ ονομαστεί Ιέρακα και ύστερα Γεράκι, για την ιστορική αξία τής σπουδαίας σημασίας της θέσης του κατά το Μεσαίωνα, οπότε με το σύστημα των Φρυκτωριών, δίνονταν σήματα από το Μυστρά στο Γεράκι από το Γεράκι στον Πασσαβά και από τον Πασσαβά στη Μονεμβάσια, φυσικά μέσω της παραφυάδας του Πάρνωνα που λέγεται Κουρκούλα.
ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΕΤΙΚΩΝ ΦΡΥΚΤΩΡΙΩΝ ΓΕΡΑΚΙΟΥ
ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗ
ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΣΠΙΤΙ
Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι η γεωλογική θέση του Γερακίου που βρίσκεται πάνω σε ενεργή ηφαιστειακή ζώνη, είχε επιδράσει αρνητικά στην ιστορική πορεία του, οπού εξαιτίας κάποιου σεισμού πριν από πολλά χρόνια, ολόκληρη η κώμη είχε καταστραφεί και εξαφανιστεί. Ευτυχώς όμως κατάφεραν να σωθούν κάποιοι κάτοικοι για να την ξαναχτίσουν από την αρχή. Ακόμα η θέση του Γερακίου, έδωσε τη δυνατότητα στον Ιμπραήμ Πασά να το κάψει ολόκληρο στις 12 Σεπτεμβρίου 1825 (αφού πρώτα το είχαν εγκαταλείψει οι κάτοικοι) όπως αναφέρει ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.
Οπωσδήποτε η θέση αυτή του Γερακίου δεν μπορούσε να έχει μόνο θετικά αποτελέσματα. Αναμφίβολα όμως το Γερακι χρωστά την πλούσια ιστορία του – ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος της στη γεωγραφική θέση και στη διαμόρφωση του φυσικού περιβάλλοντος, γιατί μέχρι σήμερα η θέση αυτή εκτός από τον τουρισμό που προσελκύει του δίνει χαρακτήρα επιβλητικό.
Το Γεράκι κτισμένο στη θέση που βρίσκονταν στην αρχαιότητα οι Γερόνθρες ή Γεράνθρες, απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τη Σπάρτη. Όπως φαίνεται από τις εκκλησίες του χωριού κατοικούνταν από τα προχριστιανικά και μεσαιωνικά χρόνια, ενώ κατά τον Παυσανία οι Γερόνθρες κατοικούνταν πριν από την κάθοδο των Ηρακλειδών. Εξάλλου στο λόφο που βρίσκεται πάνω από το Γεράκι, υπήρχε σημαντική εγκατάσταση στην εποχή του χαλκού και πιθανόν και στη νεολιθική, ενώ έχουν βρεθεί και λείψανα υστεροελλαδικών τειχών.
Ο Παυσανίας αναφέρει πως οι γερανθράτες απέκλειαν τις γυναίκες από την ετήσια εορτή του Άρη, καθώς και από το ιερό όπου γινόταν η λατρεία του, γιατί πίστευαν ότι η συναναστροφή με την αδύνατη γυναικεία φύση έβλαπτε τον ανδρισμό. Οι γυναίκες μπορούσαν να λατρέψουν το θεό Άρη ή κάποια άλλη θεότητα μόνο αν είχαν δείξει εξαιρετικό ηρωισμό ή άλλη πολεμική αρετή αλλά και σε αυτήν την περίπτωση ξεχωριστά από τους άνδρες. Σύμφωνα πάλι με τον Παυσανία, γυναίκες λάτρευαν τον Άρη τον γυναικοθοίνα στην Τεγέα και του προσέφεραν θυσίες.
Στην ακρόπολη του χωριού βρίσκεται, σε αρκετά καλή κατάσταση, το μεσαιωνικό κάστρο το οποίο κτίσθηκε στις αρχές του 13ου αιώνα από το βαρώνο Guy de Nivelet. Εκεί υπάρχει μεγάλη δεξαμενή καθώς και αρκετές εκκλησίες. Το κάστρο εγκαταλείφθηκε το 18ο αιώνα.
ΚΑΣΤΡΟ ΓΕΡΑΚΙΟΥ
ΚΑΣΤΡΟ ΓΕΡΑΚΙΟΥ
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ
ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΓΕΡΑΚΙΟΥ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ- ΚΑΣΤΡΟ ΓΕΡΑΚΙΟΥ
undefined
ΚΑΣΤΡΟ ΓΕΡΑΚΙΟΥ
Πληροφοριες Δήμος Ευρώτα

About these ads

ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΣΤΟΕΣ ΚΑΙ ΑΓΝΩΣΤΑ ΟΧΥΡΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑ‏

 

Αναρτήθηκε από τον/την ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ στο Νοεμβρίου 21, 2012

Φωτογραφική επιμέλεια ΧΡΟΝΟΣ
Σε πολύ κοντινή απόσταση από το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού συναντήσαμε ένα οχυρωματικό έργο των κατοχικών δυνάμεων του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Η μείζονος σημασίας θέση του αεροδρομίου επέτασσε την παρουσία αμυντικών οχυρωματικών έργων. Ένα από αυτά βρίσκονται στον λόφο Πανί. Βέβαια, μετά το πέρας του πολέμου οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις ανατίναξαν μέρος αυτού, με αποτέλεσμα σήμερα να βλέπουμε μόνο κάποια ίχνη .

Η μεταμόρφωση του Ερντογάν: Από "δημοκρατική περιστερά" σε γκρίζο λύκο

 



Του Σάββα Καλεντερίδη
Έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν στο φαινόμενο Ερντογάν και στις ελπίδες που στήριξαν σ’ αυτόν όλοι οι κατατρεγμένοι λαοί και θρησκευτικές ομάδες της Τουρκίας και μαζί μ’ αυτούς οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και η Ελλάδα.
Έχουμε επίσης παραδεχτεί ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις τις έκανε στην Τουρκία, μόνο που αυτές περιορίστηκαν και σταμάτησαν σε εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που εξουδετέρωσαν ε μεγάλο βαθμό το κεμαλικό βαθύ κράτος, που αποτελούσε ζωτική απειλή για τον ίδιο και για το κόμμα του.
Από τη στιγμή που εξουδετέρωσε τις απειλές, ο Ερντογάν επιστρέφει μέρα με τη μέρα στον παλιό καλό του εαυτό, που σφυρηλατήθηκε στα κουράν κουρσού (σχολεία εκμάθησης κορανίου) και στις αυλές των ισλαμικών σεχτών, που είναι ό,τι εθνικιστικό πιο σκοταδιστικό έχει να επιδείξει η γειτονική χώρα.

Η αυξανόμενη ισχύς της Ρωσίας προβληματίζει την Δύση


 

 
 

 


 



 



undefined
Οι μέρες περνούν και η Ελλάδα παραμένει μαζί με την Μέση Ανατολή στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. ΔΝΤ και Γερμανία προσπαθούν να βρουν λύση, με τους Αμερικανούς να πιέζουν, διότι τρέμουν μπρος στο ενδεχόμενο ελληνό-ρωσικής προσέγγισης λόγω της κρίσιμης κατάστασης στην οικονομία. Στην Ουάσινγκτον γνωρίζουν ότι, όπου αναμειχθεί διπλωματικά η Ρωσία του Πούτιν, αποτελεί δύσκολος έως ανίκητος αντίπαλος.
Η Ρωσία, αυτό που είναι τώρα, το οφείλει πάνω απ’ όλα στην εξυπνάδα αλλά και την εμπειρία του Ρώσου Προέδρου, η οποία απορρέει από την θητεία του στις μυστικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με τον Πούτιν η Ρωσία δεν έπρεπε να γίνει μια δυτική δημοκρατία με ευρωπαϊκά πρότυπα αλλά να αναπτύξει τον δικό της χαρακτήρα. Βασικό μέλημά του λοιπόν ήταν η αποκατάσταση της πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής ισχύος με την εκπόνηση ενός προγράμματος που θα αντιμετώπιζε την φτώχεια, θα ενίσχυε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και θα ανέπτυσσε την βιομηχανική βάση της «Αρκούδας».

Ένα τέρας γεννιέται πάνω στα ερείπια κρατών και λαών

 

Του Μίκη Θεοδωράκη
Η δημιουργία ενός ενιαίου Μετώπου Αντίστασης των Λαών της Ευρώπης θα οδηγούσε σε ολοκληρωτική ήττα των δυνάμεων της καταστροφικής εισβολής και στη δημιουργία της Ευρώπης των Λαών, της Ειρήνης και της Προόδου. Της οποίας η δύναμη και ακτινοβολία θα ήταν τόσο μεγάλη, ώστε να μπορεί να παίξει κυρίαρχο ρόλο σε διεθνή κλίμακα…
Σήμερα η βασική αντίθεση βρίσκεται ανάμεσα στο σύνολο των λαών της Ευρώπης και των δυνάμεων που εκπροσωπούν και στοχεύουν στην παγκόσμια επικράτηση της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης, με κέντρο μια σειρά τεράστιες Τράπεζες, όπως οι Ροκφέλερ-Ρότσιλντ και Γκόλντμαν-Ζάξ, με παραρτήματα όπως η Ντόϋτσε Μπανκ και η Τράπεζα της Ευρώπης, με «Κυβερνητικό Εκπρόσωπο» την Λέσχη Μπίλντεμπεργκ και τους δορυφόρους του ΔΝΤ, Οργανισμός Διεθνούς Εμπορίου και με όργανα όπως λ.χ. τη Σχολή Σικάγου (Φρήντμαν-βλ. τις αποκαλύψεις της Ναομι Κλάϊν στο βιβλίο της «Σοκ και Δέος»). Στόχος αυτού του νέου Ολοκληρωτισμού είναι η Παγκοσμιοποίηση, δηλαδή…
Το χτίσιμο ενός νέου, άγνωστου τύπου κοινωνίας πάνω στα ερείπια των Λαών-Εθνών-Κρατών, με τη δημιουργία ενός νέου τύπου υπηκόων υποταγμένων και πιστών στα σχέδια και στις βλέψεις της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης που θα ελέγχεται και θα κατευθύνεται και θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Τραστ των Διεθνών Τραπεζών.
Ο σημερινός πολιτικός κόσμος των Ευρωπαϊκών Κρατών είναι διηρημένος σε δύο τμήματα: Σ’ αυτούς που γνωρίζουν τη νέα πραγματικότητα και είναι συνειδητά στην υπηρεσία των δυνάμεων της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης, και σ’ αυτούς που αγνοούν τη νέα πραγματικότητα και συνεργάζονται έστω και ως αντιπολίτευση μέσα στο πολιτικό γίγνεσθαι με τους πρώτους, τους συνειδητούς υπαλλήλους του νέου Ολοκληρωτισμού. Έτσι οι σημερινές πολιτικές εξουσίες όλων των κομμάτων, Δεξιές, Κεντρώες, Αριστερές, Πράσινες κλπ. βρίσκονται μέσα στον ίδιο συρμό της πολιτικής εξουσίας, που τρέχει πάνω στις ράγες που ελέγχει η Παγκόσμια Διακυβέρνηση και οδηγούν στον θάνατο Εθνών-Λαών και στην αντικατάστασή τους με τη δημιουργία μιας νέας διεθνούς κοινωνίας απολύτως υποδουλωμένης στα συμφέροντα και τα κελεύσματα της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης.
Επομένως, τα σημερινά Κοινοβούλια που βρίσκονται σήμερα κάτω από τον έλεγχο του ΔΝΤ και της Ευρώπης των Τραπεζών, έχουν μεταβληθεί σε όργανα του νέου Ολοκληρωτισμού, οπότε δεν υπάρχει καμμιά πιθανότητα αντίστασης μέσα απ’ αυτά τα συστήματα εξουσίας. Οι δυνάμεις που θέλουν να αντισταθούν μέσα σ’ αυτές τις νέες συνθήκες, θα πρέπει να έχουν ως κέντρο της δράσης τους την φυσική τους παρουσία μέσα στον Λαό.
Η πείρα στην χώρα μου από την παρουσία της Τρόικα στα τελευταία δυόμιση χρόνια, μάς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο έλεγχος της οικονομίας και της κυβέρνησης από ξένους επιβάλλει συνθήκες ουσιαστικής ξένης κατοχής. Για το λόγο αυτό η Αντίσταση του Λαού οφείλει να λάβει μορφές απελευθερωτικού αγώνα. Το όπλο μας είναι η ενεργητική αντίσταση του ενωμένου λαού. Επομένως η πατριωτική ενότητα του λαού είναι το κλειδί. Αυτό σημαίνει, ότι επειδή πλήττεται ο Λαός στο σύνολό του, η μορφή της ενότητας θα πρέπει να είναι πάνω από τις υπάρχουσες ταξικές, ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές. Δηλαδή εθνική-πατριωτική. Εάν ένας Λαός δεν αντιπαραθέτει το σύνολο των δυνάμεών του χωρίς καμμιά εξαίρεση στην λαίλαπα των δυνάμεων της παγκοσμιοποίησης, τότε είναι χαμένος.
Γιατί η επίθεση με όπλο το χρήμα είναι πολύ πιο βαθειά και αποτελεσματική από την όποια αστυνομική ή στρατιωτική δύναμη. Γιατί προσβάλλει τον πολίτη συνολικά. Όχι μόνο την ακεραιότητα του σώματος αλλά κι εκείνη του πνεύματος και της ψυχής του. Όπως στα πειράματα του Κάμερον που περιγράφει η Ναόμι Κλάϊν, στα οποία με 50 ηλεκτροσόκ έσβηνε από τον εγκέφαλο η μνήμη, δηλαδή η προσωπικότητα, έτσι το χρήμα με τα σοκ της ανεργίας, της εξαθλίωσης και του φόβου διαλύει την ατομικότητα-προσωπικότητα του πολίτη και καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό που συγκροτεί τη μορφή και το περιεχόμενο του Λαού-Έθνους-Κράτους.
Είναι ανάγκη λοιπόν ο κάθε λαός να κατορθώσει να αντιτάξει το σύνολο των δυνάμεων που διαθέτει. Παράδοση, ιστορία, επιστήμη, τέχνη, πολιτισμός, εθνικός πλούτος και αναπτυξιακές δυνατότητες. Έτσι που το εθνικό-πατριωτικό κίνημα να μπορέσει να αντισταθεί από θέση ισχύος. Να απομονώσει τις δυνάμεις που υπηρετούν είτε επιμένουν να αγνοούν τον κίνδυνο από την επίθεση του νέου Ολοκληρωτισμού. Να βαθύνει την ενότητα του Λαού και να την οδηγεί ολοένα σε πιο ψηλά επίπεδα ισχύος και αποφασιστικότητας προβάλλοντας συνάμα το σχέδιο μιας νέας κοινωνίας στα πλαίσια μιας ολοκληρωτικά ελεύθερης Πατρίδας.
Φυσικά η δημιουργία ενός ενιαίου Μετώπου Αντίστασης των Λαών της Ευρώπης θα οδηγούσε σε ολοκληρωτική ήττα των δυνάμεων της καταστροφικής εισβολής και στη δημιουργία της Ευρώπης των Λαών, της Ειρήνης και της Προόδου. Της οποίας η δύναμη και ακτινοβολία θα ήταν τόσο μεγάλη, ώστε να μπορεί να παίξει κυρίαρχο ρόλο σε διεθνή κλίμακα.

Πρόεδρος SPD: Οι πλούσιοι στην Ελλάδα πρέπει επιτέλους να πληρώσουν-Σχόλιο του Αλεξάνδρου Κουτσομιτοπούλου, δημοσιογράφου και πολιτικού επιστήμονα

Πρόεδρος SPD: Οι πλούσιοι στην Ελλάδα πρέπει επιτέλους να πληρώσουν



Σχόλιο του Αλεξάνδρου Κουτσομιτοπούλου, δημοσιογράφου και πολιτικού επιστήμονα
undefined«Δεν μπορώ να διανοηθώ ένα νέο πακέτο βοήθειας, χωρίς να πρέπει και οι πλούσιοι Έλληνες να πληρώσουν», δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε συνέντευξη του στην Bild am Sonntag.