Ετικέτες

Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1936: Η μεταξική δικτατορία και ο πολιτικός κόσμος της εποχής


 

ΜΕΤΑΞΑΣ-1
Ο Γκαίμπελς, υπουργός Προπαγάνδας του Χίτλερ, δίπλα στον Μεταξά, όταν επισκέφθηκε την Ελλάδα, μετά από πρόσκληση του δικτάτορα. Η παραίνεσή του προς τα Σώματα Ασφαλείας, ήταν μονολεκτική: «Βασανήστε…»
Οταν στις 5 Μάρτη του 1936 ο βασιλιάς Γεώργιος έκανε τον Ι. Μεταξά υπουργό Στρατιωτικών στην κυβέρνηση Δεμερτζή, πολλοί ήταν αυτοί που νόμισαν- κι ακόμη περισσότεροι αυτοί που διέδωσαν- πως ο μονάρχης παρενέβαινε δυναμικά για να αποφύγει μια δικτατορία. Φαινομενικά έτσι είχαν τα πράγματα, αφού το πρωί της ίδιας ημέρας- και φυσικά πριν υπουργοποιηθεί ο Μεταξάς- πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Στρατιωτικών σύσκεψη της ανώτατης ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας με θέμα την κήρυξη δικτατορίας. Μάλιστα μετά τη σύσκεψη ο, μέχρι εκείνη τη στιγμή, υπουργός Στρατιωτικών, Αλ. Παπάγος, πήγε στα ανάκτορα και ζήτησε από το βασιλιά να παύσει την κυβέρνηση Δεμερτζή και να ορίσει νέα, εξωκοινοβουλευτική, της εμπιστοσύνης των ανακτόρων και των Ενόπλων Δυνάμεων1.

Η βιομηχανία συμβούλων και η αχρηστία τους…

 

Η μετ’ επαίνων και ευχαριστειών (τυπικών θα μου πείτε) αποχώρηση του κ. Χαρδούβελη από την Eurobank, στην οποία διετέλεσε  οικονομικός σύμβουλος και επικεφαλής του τμήματος Οικονομικών Μελετών για δεκατέσσερα συναπτά έτη από το 2000, για να αναβαθμιστεί σε Υπουργό Οικονομικών, σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως και με εύστοχο τρόπο στο διαδίκτυο, χωρίς να βρεθεί μια λογική  εξήγηση, (πέραν της διαπλοκής), για το πώς το ελληνικό κράτος έρχεται να εμπιστευτεί την αποτροπή της χρεοκοπίας της χώρας σε ένα στέλεχος το οποίο συνεισέφερε τα μάλα στη χρεοκοπία μιας μεγάλης και πάλαι ποτέ ελπιδοφόρας τράπεζας. Κι αν και οι άλλες τρεις αδελφές της χρεοκόπησαν ταυτόχρονα, η χρεοκοπία της Eurobank ήταν η πιο μεγαλειώδης.

Παγκόσμια φρίκη: 419 τα νεκρά παιδιά στη Γάζα



Τα παιδιά της Γάζας πληρώνουν το βαρύ τίμημα του πολέμου
 Το μόνο πράγμα που θυμάται η 11χρονη Γιασμίν Αλ Μπάκρι είναι ότι η μητέρα της ζύμωνε ψωμί. Όταν ξύπνησε, στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου της Γάζας, η μικρή είδε και τα δύο πόδια της και το δεξί της χέρι τυλιγμένα με επιδέσμους. Είχε υποστεί σοβαρά εγκαύματα και κατάγματα όταν το σπίτι της χτυπήθηκε από την ισραηλινή πολεμική αεροπορία. Έμαθε επίσης ότι έχασε τα περισσότερα μέλη της οικογένειάς της.

Έχουμε πόλεμο!

Πύρινο άρθρο στην Irish Times ενός Ιρλανδού που ζει στην Ελλάδα: Γιατί δεν θέλω πια να είμαι Ευρωπαίος


O Ρίτσαρντ Πάιν είναι κριτικός λογοτεχνίας, ζει στην Ελλάδα εδώ και δέκα χρόνια και όπως εκείνος τοποθετεί τον εαυτό του... εθνικά, είναι Άγγλος λόγω γέννησης, Ιρλανδός λόγω υιοθεσίας και Έλληνας ως επισκέπτης και κάτοικός της. Δεν δηλώνει, όμως, Ευρωπαίος. Αντιθέτως, γράφει πως δεν θέλει πλέον να είναι Ευρωπαίος.

Με ένα πύρινο άρθρο του στην Irish Times, o Ρίτσαρντ Πάιν γράφει γι' αυτά που ζει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και βγάζει ένα σκληρό συμπέρασμα που συγκεφαλαιώνεται στα εξής χαρακτηριστικά: «Η Ευρώπη έχει μολυνθεί από χυδαία συνθήματα όπως ''ενότητα στην πολυμορφία'' και από την πολιτική διγλωσσία του Μερκελισμού».

Έλληνες Θεοί στους δρόμους του Βελγίου



Δύο καλλιτέχνες από την Ισπανία εμπνέονται από την ελληνική μυθολογία και δημιουργούν ένα εντυπωσιακό art installation στο πλαίσιο του North West Walls Street Art Festival στο Βέλγιο.

Η πλούσια ελληνική μυθολογία με τις αξεπέραστες ιστορίες της και τους εμβληματικούς θεούς της έχει αποτελέσει κατά καιρούς πολύτιμη πηγή έμπνευσης για καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο. Από την Αμερική και την Αυστραλία μέχρι και την Ευρώπη, η ελληνική μυθολογία κεντρίζει το ενδιαφέρον των φίλων της Ελλάδας, οι οποίοι δεν χάνουν την ευκαιρία να αντλούν υλικό από αυτήν και να την προβάλλουν σε όλα τα μέρη της γης.

Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων (Βίντεο)


Το βίντεο αφορά την έκθεση  «Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των Αρχαίων Ελλήνων» που έγινε στο Κουρσούμ Τζαμί στα Τρίκαλα (22-11-2012), στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του "Μύλου των Ξωτικών" 2012-2013.