Ετικέτες

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Τα αρχαία ελληνικά και οι αποζημιώσεις των ναζί


Toυ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΣΩΝΙΤΗ
 Η είδηση μεταδόθηκε από την Γαλλία, 20-5, βάζοντας φωτιά στην  νοητική μας ραστώνη, αν  με την λέξη αυτή δεν εξωραΐζουμε την μνημειώδη αβελτηρία μας σε βασικούς τομείς. Στην Γαλλία, λοιπόν, οι καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης απήργησαν για 24 ώρες και κατέβηκαν στους δρόμους μ’ ένα αίτημα εξωπραγματικό, για τα ελληνικά δεδομένα. Να μη καταργηθεί η διδασκαλία λατινικών και αρχαίων ελληνικών στα σχολεία!

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα, η κοινωνία, έχοντας χάσει κάθε αντανακλαστικό από την καταχρηστική διεκδίκηση κάθε είδους υπερβολικού ή παράλογου αιτήματος, έμαθε, αν έμαθε, ότι ο υπουργός παιδείας, με τις επαμφοτερίζουσες αποφάσεις και ανακοινώσεις, περιορίζει την διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών και του μαθήματος της λογοτεχνίας στα σχολεία, αντικαθιστά δε την λογοτεχνία με κάποια ιστορία των κοινωνικών επιστημών.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ Λευκωσία κόντρα στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ: «Το Κυπριακό δεν είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής»

Η λέξη αθλιότητα είναι λίγη για να χωρέσει την θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στη Λευκωσία, που στην ουσία νομιμοποιεί την τουρκική βαρβαρότητα, που εκφράζεται με την εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή του 40% της Κύπρου  και την εθνοκάθαρση των 20 χιλιάδων εγκλωβισμένων. Αίσχος...
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του πρέσβη των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Τζον Κόνιγκ ότι προσωπικά δεν θεωρεί πως το Κυπριακό είναι κατά κύριο λόγο πρόβλημα εισβολής και κατοχής.
Μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ο κ. Κόνιγκ (η θητεία του οποίου στην Λευκωσία λήγει τον Αύγουστο) διατύπωσε την άποψη ότι «η ουσία του Κυπριακού δεν είναι η παρουσία (στην Κύπρο) 40.000 Τούρκων στρατιωτών».

Ζοζέφ Ινιάς Γκιγιοτέν 1738 – 1814

Ζοζέφ Ινιάς Γκιγιοτέν
1738 – 1814

Ζοζέφ Ινιάς Γκιγιοτέν
  
Γάλλος μοναχός, γιατρός και πολιτικός. Έμεινε στην ιστορία για τη χρήση του επωνύμου του στην ονομασία της λαιμητόμου («Γκιγιοτίν» στα γαλλικά, «γκιλοτίνα» στα ελληνικά), η οποία μετά την Επανάσταση του 1789 έγινε το μοναδικό μέσο για την εκτέλεση της θανατικής ποινής στη Γαλλία.
Ο Ζοζέφ Ινιάς Γκιγιοτέν (Joseph Ignace Guillotin) γεννήθηκε στις 28 Μαΐου 1738 στο Σεν της Δυτικής Γαλλίας. Το 1756 έγινε μοναχός και εντάχθηκε στο Τάγμα των Ιησουϊτών. Ασχολήθηκε και δίδαξε λογοτεχνία στο Κολέγιο του Μπορντό. Το 1862 εγκατέλειψε τον μοναχισμό και αποφάσισε να ασχοληθεί με την Ιατρική. Σπούδασε φαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο της Ρεμς και Ιατρική στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων.

Ναστούλης Δαγκλής 1800 – 1886

Ναστούλης Δαγκλής
1800 – 1886

Ναστούλης Δαγκλής
  
Αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης από το Σούλι.
Ο Αναστάσιος Δαγκλής (Ναστούλης ήταν το χαϊδευτικό του) γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1800 στο Σούλι. Ήταν γιος του οπλαρχηγού Γκόγκα Δαγκλή ή Νταγκλή (1762-1807), αρχηγού της ονομαστής φάρας των Δαγκλήδων.
Υπηρέτησε νεότατος ως αξιωματικός στον αγγλικό στρατό στην Κέρκυρα, όπου είχε καταφύγει η οικογένειά του από το 1803. Το 1819 επέστρεψε στο Σούλι για να υποστηρίξει την ανταρσία του Αλή Πασά κατά του Σουλτάνου. Μετά την υπογραφή της συνθήκης μεταξύ Σουλιωτών και Αλή Πασά, κρατήθηκε ως όμηρος στο Κάστρο των Ιωαννίνων έως τον θάνατο του Αλή Πασά και την κατάληψη της πόλης από τον Χουρσίτ Πασά (Ιανουάριος 1822). Ο Χουρσίτ τον έστειλε σιδηροδέσμιο στην Κωνσταντινούπολη, αλλά μετά από έξι μήνες απελευθερώθηκε και κατέφυγε στην Κεφαλλονιά.

Οι προκλήσεις της Αλβανίας και οι Τζιχαντιστές

Οι προκλήσεις της Αλβανίας και οι Τζιχαντιστές

του Ιωάννη Μιχαλέτου

Η Αλβανία ολοένα και περισσότερο γίνεται κέντρο της προσοχής από τις υπόλοιπες Βαλκανικές χώρες, όχι μόνο για την μόχλευση υπερεθνικιστικών αντιπαραθέσεων με όλους τους γείτονες της, αλλά και ως ένας κόμβος προώθησης, συνάντησης και πιθανότατα και εκπαίδευσης εξτρεμιστών και Τζιχαντιστών σε άμεση συνάρτηση με τους πολέμους στη Μέση Ανατολή. 
Ο παρών ιστότοπος έχει αναφερθεί τόσο σε πρόσφατα όσο και παλιότερα άρθρα στη σημασία της Αλβανίας και των υπόλοιπών Αλβανόφωνων περιοχών στα Βαλκάνια επί τους ζητήματος. 
Πρόσφατα Αμερικανοί αξιωματούχοι ευρισκόμενοι στα Τίρανα σε κλειστό συνέδριο περιφερειακής ασφάλειας,έκρουσαν για μια ακόμη φορά το κώδωνα του κινδύνου, ασχέτως βεβαίως της μη επαρκούς πίεσης προς πάσα κατεύθυνση εκ των ιδίων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προβληματική αυτή κατάσταση.Παρακάτω ορισμένες σταχυολογημένες πληροφορίες θα παρατεθούν ώστε να δοθεί μια  τωρινή εικόνα της κατάστασης.

Αμερικανικά ελικόπτερα Bell, made in Russia!


Συμφωνία με την UZGA για παραγωγή στο Εκατερίνμπουργκ
Kommersant, Ελισαβέτα Κουζνέτσοβα
Συμφωνία με την ρωσική UZGA, (Urals Civil Aviation Plant- Εταιρεία παραγωγής πολιτικών ελικοπτέρων στα Ουράλια, με βάση το Εκατερίνμπουργκ) υπέγραψε η γνωστή αμερικανική εταιρεία ελικοπτέρων Bell
Η συμφωνία προβλέπει την άδεια συναρμολόγησης και εκμετάλλευσης του τελευταίου μονοκινητήριου μοντέλου Bell 407GXP.
Παρ' ότι τα ελικόπτερα Bell εξάγονται σε όλον τον κόσμο και έχουν ενταχθεί στον πολιτικό στόλο δεκάδων χωρών (έχουν πρωταγωνιστήσει ακόμα και σε κινηματογραφικές ταινίες, όπως το M.A.S.H.)είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική εταιρεία παρέχει την άδεια συναρμολόγησης σε ξένο συνεργάτη.

«Μην πείτε σε κανέναν ότι είμαι Πόντια. Αν το ακούσουν, θα έλθουν να με ξαναπάρουν»!


Γεννήθηκε σε ένα χωριό της Αμισού το 1912, και όταν ήταν έξι χρονών, το 1918, εκτοπίστηκε μαζί με την οικογένειά της. Τότε, ενώ ήταν στην εξορία, δόθηκε ψυχοπαίδι σε μια οικογένεια μουσουλμάνων, στα Κοτύωρα (Ορντού).  Η Πελαγία έγινε έτσι μουσουλμάνα και πήρε το όνομα Λουτφιγιέ. Τώρα, έναν αιώνα μετά, τα εγγόνια της αναζητούν τους Έλληνες συγγενείς τους...

Ίαν Φλέμινγκ 1908 – 1964


Ίαν Φλέμινγκ
  
Άγγλος δημοσιογράφος, συγγραφέας και άνθρωπος των μυστικών υπηρεσιών, δημιουργός του Τζέμις Μποντ. Ο Ίαν Λάνκαστερ Φλέμινγκ (Ian Lancaster Fleming), όπως ήταν το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στις 28 Μαΐου του 1908 στο Λονδίνο και μεγάλωσε σ’ ένα πλούσιο περιβάλλον, στη σκιά του επιτυχημένου μεγαλογαιοκτήμονα και βουλευτή πατέρα του, ο οποίος πέθανε όταν ο Ίαν ήταν 9 ετών.
Φοίτησε στο Κολέγιο του Ίτον, στη Στρατιωτική Ακαδημία του Σάντχαρστ, από την οποία αποχώρησε λόγω «διαφωνίας με το σύστημα» και συνέχισε τις σπουδές τους στην Αυστρία και τη Γερμανία. Τα επόμενα χρόνια εργάστηκε ως δημοσιογράφος για το πρακτορείο Reuters και αργότερα ως χρηματιστής.

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 28 Μαΐου

Προβάλλονται μόνο τα σημαντικότερα!
π. Χ.
585
Ο Θαλής ο Μιλήσιος καταγράφει για πρώτη φορά στον κόσμο ηλιακή έκλειψη.