Ετικέτες

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Παγκόσμιοι χάρτες εθνικών διαφορών

 


Οι συνήθειες των λαών της οικουμένης όπως δεν τις έχετε ξαναδεί!

Οι γεωγραφικοί χάρτες μάς δίνουν συνήθως μια παραστατική απεικόνιση της οικουμένης, αν και αυτοί που θα δούμε κάνουν και κάτι παραπάνω.

Εκπληκτική ανάγνωση του όρκου του Ιπποκράτη, όπως ακουγόταν με την αρχαία ελληνική προφορά




Εκπληκτική απαγγελία του όρκου του Ιπποκράτη, όπως ακουγόταν με την αρχαία ελληνική προφορά

Ατάκτως ερριμένα παραδείγματα για το πώς αναπλάθουμε την αρχαία ελληνική προφορά

Όσα εκτίθενται παρακάτω δεν φιλοδοξούν να αποτελέσουν μια συστηματική απάντηση στο ζήτημα, αλλά μια διαφώτιση μέσω χαρακτηριστικών παραδειγμάτων για το πώς και με ποιες μεθόδους οι γλωσσολόγοι αναπλάθουν την αρχαία ελληνική προφορά :
Ήδη από τη χαρακτηριστική φράση του κωμικού Κρατίνου ότι τα πρόβατα έκαναν βη-βη καταλαβαίνουμε ότι και το β και το η δεν μπορεί να είχαν τη σημερινή προφορά, αλλά ότι το β=μπκαι το η=εε (ήταν το μακρό αντίστοιχο του βραχέος ε). Λέξεις της Ελληνικής με β που πέρασαν στα Λατινικά μεταγράφονται με b, μολονότι η Λατινική διέθετε το γράμμα Vπου θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει, αν ο φθόγγος προφερόταν τριβόμενος όπως σήμερα. Π.χ. ελλ. βαλανεῖον > λατ.balneum (όχι valneum) > ιταλ. bagno > νεολλ. αντιδάνειο μπάνιο. Ότι το η ήταν μακρά εκδοχή του ε φαίνεται από την ποντιακή του προφορά ακόμη και σήμερα: νύφε = νύφη. Πβ. κερί < κηρίον (και όχι κηρί).

Θρίλερ με το ρομπότ στον κομήτη



ΑΓΩΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΔΑΦΙΣΗ

Ιστορική από κάθε άποψη, η χθεσινή ημέρα στο κέντρο επιχειρήσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας έμελλε να εξελιχθεί από πανηγύρι σε ολονύκτιο θρίλερ, με τους επιστήμονες (και μαζί τους ολόκληρη την υφήλιο) να περιμένουν με κομμένη την ανάσα να διαπιστώσουν εάν το ρομποτικό όχημα «Philae» («Φιλαί» στα ελληνικά) κατάφερε όντως να «αγκιστρωθεί» πάνω στον κινούμενο κομήτη ή όχι.
Φωτογραφία της ESA την ώρα που το ρομπότ «Philae» προσεγγίζει τον κομήτη.
Φωτογραφία της ESA την ώρα που το ρομπότ «Philae» προσεγγίζει τον κομήτη.
Ηταν λίγο μετά τις έξι το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) όταν το όχημα «Philae» έφτασε στην… Ιθάκη του, προσεδαφιζόμενο πάνω στο αφιλόξενο έδαφος του κομήτη «67P», έπειτα από μια διαστημική περιπλάνηση περίπου δέκα ετών και 6,5 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων (σαν να λέμε 8.000 ταξίδια μετ’ επιστροφής στο φεγγάρι, με συνολικό κόστος κοντά στα 2 δισ. ευρώ). Η «Οδύσσεια του διαστήματος» που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2004, με την εκτόξευση του διαστημικού σκάφους «Rosetta» (μητρικού σκάφους του οχήματος «Philae»), έδειχνε να έχει φτάσει στον προορισμό της με επιτυχία.

«Έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα στον καπιταλισμό και τη δημοκρατία. Η ΕΕ είναι φτιαγμένη για να στηρίζει τον πρώτο…


 

Σπύρος Μαρκέτος*

Το κείμενο είναι ο πρόλογος που έγραψε ο Σπύρος Μαρκέτος για την ελληνική έκδοση της βιβλίου του Γάλλου θεωρητικού Ανρί Λεφέβρ «Ο Χίτλερ στην Εξουσία – Διδάγματα από τα πέντε χρόνια φασισμού στη Γερμανία», το οποίο κυκλοφόρησε την άνοιξη του 2014 από τις εκδόσεις Αφήγηση σε μετάφραση του Φοίβου Μαριά.

Ο μικρός τόμος που κρατάτε στα χέρια σας αναλύει την κατάσταση στη Γερμανία όταν ο ναζισμός έχει πλέον εδραιωθεί, αλλά δεν έχει ακόμη εξαπολύσει τον πόλεμο για την κατάκτηση της Ευρώπης. Αποτελεί πολύτιμο τεκμήριο για την εποχή, όπως άλλωστε και το αντίστοιχο έργο του γνωστού Γάλλου ιστορικού, συγκαιρινού του, του τότε τροτσκιστή Ντανιέλ Γκερέν, Η φαιά πανούκλα, που μεταφράστηκε νωρίτερα στη γλώσσα μας και δίδαξε πολλά στην αριστερά, ιδίως στους αναρχικούς, ήδη από τη δεκαετία του 1970.(1)
Είναι πολλαπλά χρήσιμος για εμάς σήμερα, που συνεχίζουμε τον αγώνα έχοντας πετύχει την πρώτη σημαντική μας νίκη σε βάρος των ελλήνων ναζί, καθώς δείχνει με οξυδέρκεια τις μεθόδους που οι γερμανοί ομόλογοί τους χρησιμοποίησαν για να πάρουν την εξουσία, την ωμότητα των συντηρητικών συμμάχων τους και τα λάθη της αριστεράς που τούς επέτρεψαν να το κάνουν, καθώς και τις βασικές πλευρές του χιτλερικού καθεστώτος. Ο Λεφέβρ δεν γράφει εδώ με την αποστασιοποίηση του θεωρητικού, αλλά με την αγωνία του δημοκράτη που βλέπει να εκτυλίσσονται στη χώρα του διαδικασίες ανάλογες με κείνες που έφεραν τον Χίτλερ στην εξουσία, και προσπαθεί να τις σταματήσει.

Τα αποτελέσματα των ερευνών για το μηχανισμό των Αντικυθήρων.



Antikythera-AUTH-modelΟ Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο αρχαιότερος υπολογιστής του κόσμου, θα βρεθεί στο επίκεντρο της Ημερίδας που διοργανώνουν η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής και η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Η εκδήλωση πραγματοποιείται ύστερα από πρόταση του πρώην Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, Καθηγητή Μιλτιάδη Παπανικολάου.
Στην Ημερίδα θα παρουσιαστούν οι τελευταίες εξελίξεις και τα αδημοσίευτα αποτελέσματα των ερευνών της Επιστημονικής Ομάδας του Α.Π.Θ. που διερευνά το Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Νύμφες Υάδες: Οι θεότητες της βροχής και τροφοί του Διόνυσου



Νύμφες Υάδες: Οι θεότητες της βροχής και τροφοί του Διόνυσου
Στην ελληνική μυθολογία οι Υάδες, λέξη που σημαίνει «οι της βροχής», ήταν αδελφές Νύμφες, που έφερναν τη βροχή (από το αρχαίο ρήμα υώ = βρέχω). Οι Υάδες θεωρούνταν οι θεότητες της βροχής στον ουρανό και στη γη οι νύμφες της γονιμοποιού υγρασίας, οι πηγές και οι ποταμοί, οι τροφοί της φύσης. Στα αρχαία κείμενα οι Υάδες αναφέρονται σαν βροχερά άστρα, τα οποία δημιουργούν θύελλες, υγρασία και«υετόν», γιατί η θέση τους σε σχέση με τον Ήλιο επιδρούσε στον καιρό…
Μερικοί, μάλιστα, υποθέτουν, ότι η ονομασία προέρχεται από τις λέξεις «ύειν» και «υετός», που σημαίνουν«βρέχει» και «βροχή».

Παραινέσεις..


Ρε συ λεβεντόπουλε, μετά από πέντε χρόνια σφαγής της κοινωνίας, το μόνο που σ’ ενδιαφέρει είναι πώς να μαζέψεις 180 κουκιά για να γλυτώσεις τον χοντρό από την φυλακή, και τον εαυτό σου από το ψυχιατρείο;
Και το άλλο που ακούγεται σαν σενάριο τελευταία, αλήθεια είναι; Πως δηλαδή, προσπαθείς έντεχνα να οδηγήσεις Τουρκία και
Ελλάδα σε έμα μίνι-ελεγχόμενο θερμό επεισόδιο,
..προκειμένου να παρατείνεις την θητεία τού δανειστή, για ”Εθνικούς λόγους”;
     Ξέρεις παλικαρόπουλε τί έκαναν στους χαρτοκλέφτες στο φαρ-ουέστ την εποχή του Λούκι Λούκ; Πίσσα και πούπουλα! Κι έξω απ’ την πόλη!

“Γιάννη χάσαμε!” Η Ιωάννα, ο Ευθύμης, το Βατερλώ του Πρετεντέρη – Και η ασύμμετρη απειλή της νεολαίας…


pretenderis
“Γράφει o Ιάκωβος Μαύρος “
Η νεολαία αποτελούσε τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς πάντοτε έναν απρόβλεπτο και δυναμικό παράγοντα επιτάχυνσης των κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων. Ιδιαίτερα σε ρευστές περιόδους όπως η σημερινή. Σε περιόδους όπου συσσωρεύεται σε μεγάλα τμημάτα της κοινωνίας αγανάκτηση, οργή και αδυναμία να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια λόγω των δυσχερών οικονομικών και εργασιακών συνθηκών. Η νεολαία και η «περίεργη» σχέση που έχει με το μέλλον μπορεί να σηματοδοτεί πάντοτε με έναν δυναμικό τρόπο μια μαχητική στάση απέναντι σε «ότι μας καίει, σε ότι μας τρώει την ψυχή..» Η χτεσινή εκπομπή «Ανατροπή» του γνωστού κ. Πρετεντέρη αποδεικνύει του λόγου το αληθές και αποτελεί ένα μνημείο γκρεμίσματος της βιτρίνας των θεσμικών λόγων, των στημένων ρεπορτάζ, του ασφυκτικού πλαισίου που δημιουργείται στα τηλεπαράθυρα και τα πάνελ για κάθε έναν άνθρωπο σε αυτή τη χώρα που θέλησε και θέλει να αγωνιστεί για να βελτιωθεί η ζωή του. Δύο μαθητές, 14 και 16 χρονών, ο Ευθύμης και η Ιωάννα ανέλαβαν να δώσουν ένα μάθημα στους ειδικούς που θα θυμούνται για καιρό…

Η Σύμπραξη με Ισραήλ και Αίγυπτο - Ευκαιρίες και Κίνδυνοι



ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΦΙΛΗ

Το τελευταίο διάστημα οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν πυκνώσει, πυροδοτώντας εν πολλοίς την τουρκική επιθετικότητα. Η ευρύτερη περιοχή σημαδεύτηκε από τις αραβικές εξεγέρσεις, τη διπλή αλλαγή σκηνικού στην Αίγυπτο, τον δραματικό εμφύλιο στη Συρία, τα κύματα προσφύγων, τη διατήρηση των εντάσεων στο Παλαιστινιακό, την αναβίωση θρησκευτικών και εθνοτικών διαφορών, την οικονομική ύφεση, την παρατεταμένη αστάθεια στη Λιβύη, εσχάτως δε και την ανάδυση της απειλής του Ισλαμικού Χαλιφάτου. 
Η γείτων, παρότι το επεδίωξε, δεν κατάφερε να επωφεληθεί από την κρισιμότητα της κατάστασης, κυρίως λόγω του ότι αντί να συμβάλει στις λύσεις, προσθέτει προβλήματα.

Αρμενία και Τουρκία για μια ακόμη φορά σε ένταση για το θέμα της Γενοκτονίας.






Η Τουρκία πρέπει να αναπτύξει μια στρατηγική για την αντιμετώπιση της πίεσης για να αναγνωρίσει τις δολοφονίες Παγκοσμίου Πολέμου Αρμενίων ως γενοκτονία στην 100η επέτειο των σφαγών δήλωσε κορυφαίος Τούρκος διπλωμάτης τη Δευτέρα.

Ο Altay Cengizer, γενικός διευθυντής για το σχεδιασμό της πολιτικής στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, δήλωσε στην Hurriyet πως ομάδες Αρμενίων της διασποράς με έδρα τις ΗΠΑ φαίνεται πως την εκατονταετηρίδα ως μια ευκαιρία για να αποδείξουν ότι η γενοκτονία διεξήχθη και είχε προγραμματιστεί από τις οθωμανικές αρχές.

Πώς ο Ρίγκαν καλόπιανε «τρυφερά» τη Θάτσερ





Ακόμη και οι πιο παθιασμένοι πολιτικοί έρωτες έχουν τα σκαμπανεβάσματά τους. Αυτό όμως που πραγματικά κάνει τη διαφορά σε μία τέτοιου είδους σχέση είναι τι κάνει κανείς για να επανορθώσει. Και ο Ρόναλντ Ρίγκαν είχε τον τρόπο του.

Ηχογραφημένες συζητήσεις εντός της Αίθουσας Εκτάκτων Καταστάσεων του Λευκού Οίκου, οι οποίες βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτουν μία πιο «τρυφερή» πλευρά του Αμερικανού πρώην προέδρου, στην προσπάθειά του να εξευμενίσει μια έξαλλη Μάργκαρετ Θάτσερ. 

Η αποκάλυψη σχεδίου «αποδόμησης Σαρκοζί» αναστατώνει τη Γαλλία



Μερίδα της αντιπολίτευσης αξιώνει την παραίτηση του γενικού γραμματέα της προεδρίας, μετά τις αποκαλύψεις για τη συζήτησή του με τον Φρανσουά Φιγιόν σε βάρος του Νικολά Σαρκοζί 

«Την κεφαλή επί πίνακι» του Γενικού Γραμματέα του Ελιζέ, του Ζαν-Πιερ Ζουγέ, στενού συνεργάτη και προσωπικού φίλου του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ζητά μερίδα της αντιπολίτευσης, εν μέσω της πολιτικής θύελλας που έχει προκληθεί από τις αποκαλύψεις ενός βιβλίου, μιας ηχογράφησης, και μιας διάψευσης.

Kινεζικό σχέδιο Μάρσαλ δισεκατομμυρίων για την Ασία




Ξεκίνησαν χθες οι διήμερες εργασίες της συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας – Ειρηνικού. Τα 21 κράτη-μέλη προσπαθούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να προωθήσουν την οικονομική συνεργασία. Στις εργασίες παίρνουν μέρος και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίντζο Άμπε. Η πρόσκληση του Ιάπωνα πρωθυπουργού στο Πεκίνο θεωρήθηκε μια κίνηση φιλίας ανάμεσα στις αιώνιες αντίπαλες Κίνα και Ιαπωνία με στόχο να προωθηθεί το εμπόριο στην ευρύτερη περιοχή.

Κάμερον: Δεν επιθυμούμε την επανάληψη ενός Ψυχρού Πολέμου με τη Ρωσία




Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε τη Δευτέρα ότι κανείς δεν επιθυμεί την επανάληψη ενός Ψυχρού Πολέμου με τη Ρωσία, ωστόσο επεσήμανε ότι είναι έτοιμος να υποστηρίξει αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Μόσχας εάν η κυβέρνηση συνεχίσει με τις πράξεις της να συμβάλει στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας.

Απευθυνόμενος σε ακροατήριο στο Λονδίνο, ο Κάμερον δήλωσε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν σημαντική απειλή και για την υπόλοιπη Ευρώπη, ωστόσο τόνισε ότι δεν είναι πολύ αργά να αποφευχθεί ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος.

Πούτιν και ο Άμποτ ζητούν επίσπευση της έρευνας για την συντριβή του Μπόινγκ στην Ουκρανία




Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσαν τους εμπειρογνώμονες να επισπεύσουν την έρευνα για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών τον περασμένο Ιούλιο, στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε  ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Θεοί: Δημιούργημα των ανθρώπινων δυστυχιών(;)





Όσο περισσότερο μια περιοχή πληττόταν από πείνα, λειψυδρία, αρρώστιες, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές, τόσο πιθανότερο ήταν να ξεπηδήσει μεταξύ των ανθρώπων αυτής της περιοχής η πίστη σε έναν Θεό κριτή και ηθικό νομοθέτη, σύμφωνα με μια νέα διεθνή διεπιστημονική έρευνα. Η μελέτη, που περιλάμβανε βιολόγους, οικολόγους, γλωσσολόγους, ανθρωπολόγους, θρησκειολόγους, ψυχολόγους κ.α., συσχετίζει τις οικολογικές και περιβαλλοντικές πιέσεις με την ανάδυση των θρησκευτικών πεποιθήσεων.

What is Azerbaijan accused of by Greeks


BY ECONOMICS SECTION
Greek mass media amazed the world public with their awareness in oil extraction sphere, as well as in sea and river navigation.
‘Turkey reached an agreement with Azerbaijan to explore gas fields near coasts of unrecognised Northern Cyprus Republic,’ they write, and affirm that Turkey has agreed with Azerbaijan on leasing two sea platforms for gas extraction in the Mediterranean Sea. These platforms will be delivered to Turkey in February and start operating on blocks 2 and 3 in the Mediterranean.
Let’s look at two questions of which Greek mass media did not care to think. Then we can continue with our reasoning. The first question – transportation of Azerbaijani platforms to the Mediterranean – may be omitted: Greek journalists have no idea of how vast are these objects. At the time when these platforms were built, the equipment was transported by ships to Black Sea ports of Georgia, from there to Baku by railway. Dear Greek journalists, it is impossible to drag the whole platform over from the Caspian sea to the Mediterranean – a distance is too great and parameters of Volga-Don system make it impossible.

Βρέθηκε ο σκελετός του νεκρού της Αμφίπολης


Πρόκειται για εξέχουσα προσωπικότητα

O Τάφος και ο σκελετός του νεκρού που έχει ταφεί στον τύμβο Καστά ήρθαν στο φως από την ανασκαφική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη σύμφωνα με τις νέες ανακοινώσεις που γίνονται αυτήν την ώρα από την εκπρόσωπο Τύπου της ανασκαφής Άννα Παναγιωταρέα και την γγ του Υπ.Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη στο Μουσείο της Αμφίπολης.

Οταν οι πολιτικοί γίνονται ρεζίλι -11 εξευτελιστικές στιγμές μεγάλων ηγετών



Οταν οι πολιτικοί γίνονται ρεζίλι -11 εξευτελιστικές στιγμές μεγάλων ηγετών [εικόνες&βίντεο]
Είναι κάτι στιγμές, που όλα πάνε στραβά. Συγκεκριμένα, οι χειρότερες στιγμές για κάτι τέτοιο. Οταν μεγάλοι ηγέτες συναντούν κάποιον ομόλογό τους και έχουν πάνω τους τις κάμερες, τα μικρόφωνα και όλα τα βλέμματα. Και τότε, γίνονται ρεζίλι.
Είτε πρόκειται για άτυχες στιγμές- μία ασθένεια, η ακατανίκητη νύστα και άλλα παρόμοια- είτε απλά για ξεκάθαρες γκάφες πολιτικών που έχουν την τάση να πέφτουν σε αυτές, το TIME παρουσίασε 11 από αυτά τα εξευτελιστικά περιστατικά με πρωταγωνιστές μεγάλους ηγέτες.

Πριν από τη συνάντηση των G7 το 2009 στη Ρώμη, ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, Σόιτσι Νακαγκάβα ήταν σε τραγική κατάσταση. Μπέρδευε τα λόγια του, απαντούσε τις λάθος ερωτήσεις και τον πήρε ο ύπνος. Αν απέδωσε την κατάστασή του στη φαρμακευτική αγωγή που λάμβανε για κρυολόγημα, τελικά αυτό του κόστισε τη δουλειά του. Παραιτήθηκε και αντικαταστάθηκε από τον Κάορου Γιοσάνο.

Ποιες είναι οι χώρες που δεν έχουν στρατό


Ποιες είναι οι χώρες που δεν έχουν στρατό
Οι χώρες που δεν έχουν στρατό, σύμφωνα με το World Fact book  της CIA, είναι 23.
«Ιστορικά τα κράτη αυτά δεν έχουν γίνει ποτέ στόχος εισβολής» εξηγεί ο καθηγητής Peter Stearns.

JY-26 – China’s new counter stealth radar



JY-26-radar
China’s Nanjing defense electronics technology group is unveiling a new phased array radar iterating in the VHF/UHF waveband, designed for long range air surveillance and target acquisition role. Operating in the long wave band – VHF/UHF  enables the JY-26 to detect targets presenting low radar cross section (stealth aircraft) at the decimetric, centimetre and millimetre wave bands. The use of phased array technology also provides users the ability to increase the power transmitted at a certain location where a target presence is suspected, thus increasing the probability of detection of low-RCS targets.