Ετικέτες

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Η αποκάλυψη σχεδίου «αποδόμησης Σαρκοζί» αναστατώνει τη Γαλλία



Μερίδα της αντιπολίτευσης αξιώνει την παραίτηση του γενικού γραμματέα της προεδρίας, μετά τις αποκαλύψεις για τη συζήτησή του με τον Φρανσουά Φιγιόν σε βάρος του Νικολά Σαρκοζί 

«Την κεφαλή επί πίνακι» του Γενικού Γραμματέα του Ελιζέ, του Ζαν-Πιερ Ζουγέ, στενού συνεργάτη και προσωπικού φίλου του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ζητά μερίδα της αντιπολίτευσης, εν μέσω της πολιτικής θύελλας που έχει προκληθεί από τις αποκαλύψεις ενός βιβλίου, μιας ηχογράφησης, και μιας διάψευσης.

Ενώ στην αρχή, η πέτρα σκανδάλου ήταν ο Φρανσουά Φιγιόν, πρώην πρωθυπουργός του Σαρκοζί και αντίπαλός του για το χρίσμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ώστε να είναι υποψήφιος για την προεδρία το 2017, μέσα σε λίγες ώρες τα πυρά στράφηκαν κατά του Ζουγέ που αυτοπαγιδεύθηκε με τις δηλώσεις του.

Η υπόθεση ξεκίνησε με τις αποκαλύψεις δύο δημοσιογράφων της εφημερίδας Le Monde σε ένα βιβλίο τους που κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα, τα σημαντικότερα σημεία των οποίων αναδημοσίευσε η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των δημοσιογράφων, ο Φρανσουά Φιγιόν είχε ζητήσει συνάντηση με τον Ζαν-Πιερ Ζουγέ, τον οποίον γνωρίζει καλά, αφού υπήρξε υφυπουργός του (επί προεδρίας Σαρκοζί). Οι δύο άνδρες γευμάτισαν τελικά μαζί, την 24η Ιουνίου.

Οι δημοσιογράφοι ζήτησαν από τον Ζουγέ να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που είχαν από άλλες πηγές, ότι κατά τη διάρκεια του γεύματος, ο Φιγιόν ζήτησε την παρέμβαση του Ελιζέ, για την επιτάχυνση των διαδικασιών όσον αφορά τις υποθέσεις που εκκρεμούν σε βάρος του Σαρκοζί στη δικαιοσύνη.

Απαντώντας, ο ΓΓ του Ελιζέ, φέρεται να αναγνωρίζει ότι ο Φιγιόν «υπήρξε ιδιαίτερα σκληρός για το θέμα του προστίμου» που έπρεπε να πληρώσει ο Σαρκοζί (σχεδόν 400.000) για την υπέρβαση των δαπανών της προεκλογικής του εκστρατείας το 2012, το οποίο τελικά πλήρωσε το κόμμα UMP.

«Ζαν-Πιερ», φέρεται να είπε ο Φιγιόν, «Δεν είχε δικαίωμα να ζητήσει κάτι τέτοιο από το κόμμα...πρόκειται για κατάχρηση κοινωνικού αγαθού». Στη συνέχεια πρόσθεσε «Ζαν-Πιερ, συνειδητοποιείς ότι εάν δεν χτυπήσετε γρήγορα, θα τον αφήσετε να επανέλθει» στην πολιτική.

Μετά τον αρχικό σάλο που ξέσπασε στο εσωτερικό του UMP εναντίον του Φιγιόν, ο Ζουγέ προχώρησε σε διάψευση αυτών που αποκάλυψαν οι δημοσιογράφοι, λέγοντας ότι κατά τη διάρκεια του γεύματος μίλησαν για διάφορα θέματα, αλλά όχι για τα της καμπάνιας 2012 του Σαρκοζί.

Ο Φιγιόν ανακοίνωσε ότι θα υποβάλλει μήνυση εναντίον των δημοσιογράφων και της Μοντ.
Οι δημοσιογράφοι ανταπάντησαν άμεσα, δηλώνοντας ότι η συζήτηση είχε ηχογραφηθεί και ότι το μαγνητόφωνο τους ήταν πάνω στο τραπέζι. Μάλιστα, επέτρεψαν σε δημοσιογράφο της δημόσιας τηλεόρασης France 2 να ακούσει την ηχογράφηση, την οποία θα παραδώσουν στη δικαιοσύνη εφόσον τους ζητηθεί, όπως τόνισαν.

Μετά την ανακοίνωση αυτή των δημοσιογράφων, ο Ζουγέ αναθεώρησε την πρότερη δήλωση της διάψευσης.

Με τη νέα του δήλωση αναγνωρίζει ότι συζήτησε με τον Φιγιόν το θέμα των πλαστών τιμολογίων (υπόθεση Μπιγκμαλιόν) για τα έξοδα της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί το 2012 καθώς και για το πρόστιμο που πλήρωσε το κόμμα UMP.

«Πρόκειται για μια διάψευση της διάψευσης που σημαίνει ότι ο Ζουγέ ψεύδεται» ήταν το συμπέρασμα πολλών σχολιαστών, γεγονός το οποίο μεταθέτει την κρίση στην προεδρία.
Οι προσκείμενοι στον Φιγιόν δεν έχασαν την ευκαιρία να υπογραμμίσουν ότι δεν υπάρχει ηχογράφηση με τον Φιγιόν, παρά μόνο με τα λεγόμενα του Ζουγέ.

Ο ίδιος Φιγιόν δεν δίστασε να «ανοίξει πυρ» τον ΓΓ, δηλώνοντας σε χθεσινοβραδινό τηλεοπτικό δελτίο ότι «ο Ζουγέ ψεύδεται» εάν πράγματι είπε αυτά που υποστηρίζουν οι δημοσιογράφοι.
Με τη νέα στροφή που παίρνουν τα πράγματα, η εσωκομματική κρίση στο UMP εις βάρος του Φιγιόν, μετατρέπεται σε κρατικό σκάνδαλο, με την υποψία πλεκτάνης εις βάρος της αντιπολίτευσης από τον ΓΓ της προεδρίας.

Κερδισμένος μοιάζει να βγαίνει τελικά ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος για άλλη μια φορά θα μπορέσει να υποστηρίξει ότι είναι «θύμα» της διαπλοκής της δικαιοσύνης και των πολιτικών του αντιπάλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου