Ετικέτες

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

Κίνημα Γεωργίου Κονδύλη 22ης Αυγούστου 1926



Το Κίνημα Γεωργίου Κονδύλη της 22ης Αυγούστου 1926 ήταν η καθοριστική ενέργεια που οδήγησε στην ανατροπή της δικτατορίας του Θεόδωρου Πάγκαλου. Ηγέτης του κινήματος ήταν ο επικεφαλής των «Δημοκρατικών Ταγμάτων» Γεώργιος Κονδύλης ο οποίος αιφνιδίασε τον δικτάτορα που παραθέριζε στις Σπέτσες. Αποτέλεσμα του κινήματος υπήρξε η επαναφορά του δημοκρατικού πολιτεύματος και η φυλάκιση του στρατηγού Παγκάλου επί διετία.

Το καλοκαίρι του 1925 η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του Ανδρέα Μιχαλακόπουλου ταλανιζόταν από προβλήματα και διαφωνίες που είχαν οδηγήσει τη χώρα σε πολιτική αστάθεια. Το γεγονός αυτό εκμεταλλεύθηκε ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος, παλαιός πρόμαχος της Δημοκρατίας και την ανέτρεψε με στρατιωτικό κίνημα. Ακολούθως, διεκήρυξε την απόφασή του να εγκαθιδρύσει μονοκομματικό κράτος, επεξεργάσθηκε νέο Σύνταγμα το οποίο επέβαλε στη Βουλή, την οποία εν συνεχεία διέλυσε.

ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΟΥ ΚΕΔΡΟΥΣ (22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1944)




Η ομιλία αυτή του εκλεκτού Βασίλη Αποστολάκη έγινε στο Αμαριώτικο Σπίτι Σοφοκλέους 53Α στην Αθήνα στις 7 Οκτωβρίου 2012 στο Αρχιερατικό Μνημόσυνο προς τιμή των Ηρώων Αμαριωτών.

Αιδεσιμώτατε, Ερίτιμες κυρίες, Αξιότιμοι κύριοι, που τιμάτε και κοσμείτε τη σεμνή αυτή εκδήλωση,
Συναισθανόμενος την τιμή και την ευθύνη, που απορρέουν από τη θέση, στην οποία ευρίσκομαι αυτή τη στιγμή, επιθυμώ να ευχαριστήσω, από καρδιάς και την Ομοσπονδία Σωματείων επαρχίας Αμαρίου, για την εξαιρετική τιμή που μου έγινε να είμαι ο ομιλητής και όλους εσάς, για την ευγενική σας παρουσία.