Ετικέτες

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Η Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 υπήρξε το πραγματικό αλλά και συμβολικό τέλος μιας μεγάλης ιστορικής διαδικασίας, που συνδέθηκε με την οριστική είσοδο της Εγγύς Ανατολής στην εποχή των εθνών-κρατών.



Η Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 υπήρξε το πραγματικό αλλά και συμβολικό τέλος μιας μεγάλης ιστορικής διαδικασίας, που συνδέθηκε με την οριστική είσοδο της Εγγύς Ανατολής στην εποχή των εθνών-κρατών.
Τις φωτογραφίες τις τράβηξε ο αρχαιολόγος Felix Sartaux, ο οποίος επόπτευε τις αρχαιολογικές ανασκαφές για την αρχαία Φώκαια. Η φωτογραφία με τον έφιππο τσέτη τραβήχτηκε ενώ είχαν βάλει φωτιά στην ελληνική συνοικία και ο κόσμος περίμενε με αγωνία τα πλοιάρια για να φύγει για Μυτιλήνη. Ο τσέτης κρατούσε τα λάφυρα που είχε πάρει από το ελληνικό σπίτι, μεταξύ αυτών και την ομπρέλα που είχε ανοίξει και περήφανα κρατούσε, τονίζοντας τη νίκη ενάντια στους γκιαούρηδες!!! Οι κάτοικοι θα επιστρέψουν στην πατρίδα του

Θα γίνει πόλεμος;


Θα γίνει πόλεμος;

Του Ανδρέα Παράσχου
Ένα ερώτημα που ακούς ολοένα και περισσότερο, καθώς περνούν οι μέρες και φτάνει η στιγμή που από την πλατφόρμα της Noble Energy στο Οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ θα βυθιστεί το γεωτρύπανο για την πρώτη διερευνητική διάτρηση.

Λευκός Οίκος: Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της Noble Energy!


Λευκός Οίκος: Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της Noble Energy!

undefined
ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα θα υποστηρίξει τα συμφέροντα της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy, η οποία συμφώνησε με την Κυπριακή Δημοκρατία να αναλάβει τις γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 12.

Γαλλία: Απαγόρευσαν την προσευχή των μουσουλμάνων στους δρόμους


Γαλλία: Απαγόρευσαν την προσευχή των μουσουλμάνων στους δρόμους


Αντιδράσεις προκαλεί στη Γαλλία η απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις προσευχές των μουσουλμάνων στους δρόμους, με αποτέλεσμα χιλιάδες πιστοί να χρησιμοποιούν ως προσωρινό χώρο λατρείας ένα παλιό κτίριο.

Τουρκία: Κρίση με την Ευρώπη αν δώσετε στην Κύπρο την προεδρία της ΕΕ


Τουρκία: Κρίση με την Ευρώπη αν δώσετε στην Κύπρο την προεδρία της ΕΕ

Η Τουρκία θα παγώσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν η Κύπρος αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ το 2012, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι, κάνοντας λόγο για κρίση μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο “κόκκινος δράκος” δείχνει τα δόντια του στον Λευκό Οίκο!


Ο “κόκκινος δράκος” δείχνει τα δόντια του στον Λευκό Οίκο!

Νταβούτογλου: ”Πρόκληση” οι έρευνες της Κύπρου στη Μεσόγειο


Νταβούτογλου: ”Πρόκληση” οι έρευνες της Κύπρου στη Μεσόγειο

undefined
Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι τα σχέδια της Κύπρου να ξεκινήσει έρευνες για την εκμετάλλευση φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της στη Μεσόγειο αποτελούν “πρόκληση”, ενώ προειδοποίησε ότι, αν προχωρήσει στην εξόρυξη αερίου, τότε η ‘Αγκυρα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να κάνει και εκείνη έρευνες με τη συμμετοχή της (κατεχόμενης) Βόρειας Κύπρου.

Πιάνει δουλειά το γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ


Πιάνει δουλειά το γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ

Η Κύπρος ετοιμάζεται για την “επίσημη πρώτη” των ερευνών στην θαλάσσια περιοχή του οικοπέδου 12, αλλά και για το δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων σε άλλα οικόπεδα της ΑΟΖ την οποία χάραξε σε συμφωνία με το Ισραήλ στην ΝΑ Μεσόγειο.

Βάζουν φωτιά οι Τούρκοι στη Μεσόγειο


Βάζουν φωτιά οι Τούρκοι στη Μεσόγειο


Έχοντας εμπλακεί σε διαρκή αντιπαράθεση με το Ισραήλ, η Αγκυρα επιχειρεί να ακυρώσει την έναρξη των γεωτρήσεων στην Κύπρο, γνωρίζοντας ότι αυτές μπορεί να αναβαθμίσουν τη γεωστρατηγική θέση της Λευκωσίας

Τα πέντε “μέτωπα” της Τουρκίας! Θα αντέξει;


Τα πέντε “μέτωπα” της Τουρκίας! Θα αντέξει;

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Η δομή του τουρκικού στρατού από τις αρχές της δεκαετίας του 90’ είναι σχεδιασμένη «για να προσπαθήσει να αντέξει σε 2.5 πολέμους». Το ένα μέτωπο με την Ελλάδα, το δεύτερο στα ανατολικά σύνορα, με τις χώρες όπως Συρία , Ιράκ ή Ιράν και το μισό είναι το PKK. Όμως ο Ερντογάν τώρα ανοίγει  5 μέτωπα και στην Άγκυρα γνωρίζουν καλά πως κανένας στρατός δεν μπορεί να αντέξει και στα 5.

Έκοψαν το ρεύμα σε ανάπηρο πολέμου!


Έκοψαν το ρεύμα σε ανάπηρο πολέμου!

undefined
“Το ένα μου πόδι το έδωσα για την πατρίδα μου. Και τώρα έρχεται η Ελλάδα και μου κόβει το ρεύμα”.
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν δεκάδες νοικοκυριά στην Κρήτη, καθώς αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Πριν επιβληθεί το νέο χαράτσι στα ακίνητα, καθημερινά στο Ηράκλειο συνεργεία της ΔΕΗ, προχωρούν σε δεκάδες διακοπές ηλεκτροδότησης, λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών.

Ο περιορισμός της Ελληνικής Ναυτικής Ισχύος εν όψει κρίσεως – Στέλνοντας το λάθος μήνυμα


Ο περιορισμός της Ελληνικής Ναυτικής Ισχύος εν όψει κρίσεως – Στέλνοντας το λάθος μήνυμα

Γράφει ο Σάββας Δ. Βλάσσης
Η πρόβλεψη μιας πιθανής κρίσεως στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον, ήταν ευχερής από την στιγμή που η Λευκωσία ανακοίνωσε την απόφασή της να καθορίσει την ΑΟΖ της και να προβεί σε έρευνες για εκμετάλλευση τυχόν κοιτασμάτων υποθαλάσσιου πλούτου.

Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας σε κρίση



Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας σε κρίση

Του Βασίλειου Δαμηρά
Η Ελλάδα, αφού άγγιξε το όριο της οικονομικής καταστροφής, αφού υπέστη έναν ανηλεή διεθνή διασυρμό, εξαιτίας των εσφαλμένων πολιτικών επιλογών των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης, που απεμπόλησαν κάθε ευκαιρία εξέλιξης και προόδου, σήμερα αδυνατεί να παράξει πολιτική στο εσωτερικό της, ενώ εισέρχεται σε βαθιά κρίση, η οποία είναι πρωτίστως πολιτική και κοινωνική και δευτερευόντως οικονομική. Είναι κρίση θεσμών και αξιών, που απειλεί την κοινωνική συνοχή και μέλλει να προκαλέσει τριγμούς στις δομές της Ελληνικής κοινωνίας, που αμφισβητεί το σαθρό, παρακμάζον πολιτικό σύστημα.
Κατ΄ακολουθίαν, η διαπραγματευτική ικανότητα της Ελλάδας έχει υποβαθμισθεί και η παρουσία της στο διεθνές περιβάλλον έχει τρωθεί! Η Ελληνική εξωτερική πολιτική πάσχει από έλλειψη οραματισμού και ρεαλισμού. Η Ελλάδα και ο Ελληνικός πολιτισμός κινδυνεύουν να εκλείψουν από την παγκόσμια σκηνή. Τα τελευταία χρόνια η κρατική μηχανή έχει αναπαράγει κυρίως φαυλοκρατία και διαφθορά. Έτσι η Αθήνα δεν μπορεί να βρεί λύση για την Κύπρο, το Αιγαίο και το Μακεδονικό.
Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ ακολουθούν μια λαικiστικη συναισθηματική εξωτερική πολιτική, που δημιουργεί την εικόνα, πως οι Έλληνες είναι θύματα της παγκοσμιοποίησης. Αυτή η πολιτική κατάσταση έχει περιορίσει την Ελλάδα σε μια κουκίδα στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χώρο. Η Τουρκία παράλληλα εκτελεί το δόγμα του «νεο-Οθωμανισμού». Πατέρας αυτού του δόγματος ήταν ο Τουργκούτ Οζάλ. Το νέο τουρκικό δόγμα αποσύρει την Ελλάδα απο το Αιγαίο και τον ευρύτερο μεσογειακό χώρο. Η Άγκυρα παρουσιάζεται ως ο νέος γεωπολιτικός ηγεμόνας, ενώ η Ελλάδα ως ο κομπάρσος της περιοχής. Επομένως, η Αθήνα πρέπει να εγκαινιάσει μια νέα περίοδο δυνατής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
Η Ελληνική κυβέρνηση για να θέσει τις βάσεις για μια καινούργια ρεαλιστική γεωπολιτική και γεωστρατηγική εποχή στην εξωτερική της πολιτική, πρέπει να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις… να παράσχει υψηλή εκπαίδευση, καλές αμυντικές υποδομές και σωστή τεχνογνωσία για τα αμυντικά και τα εξωτερικά θέματα. Ειδικότερα, τα καινούρια οπλικά συστήματα και οι καινούριες αμυντικές επιχειρησιακές δομές και αντιλήψεις θα πρέπει να έχουν σαν στόχο, πως να κάνουν τις ένοπλες δυνάμεις σύγχρονες και ικανές για την άμυνα της Ελλάδας. Είναι απαραίτητο οι ΄Ελληνες πολιτικοί να καταλάβουν την γεωπολιτική της Ελλάδας.
Μέχρι τώρα η ελληνική εξωτερική πολιτική προτιμά τη ουσιάς το θεαθήναι ταξιδιών χωρις καμία ουσια και κανένα αντίκρισμα.  Είναι άνευρη, χωρίς ιδέες, έστι οδηγεί την Ελλάδα σε συνεχείς υποχωρήσεις. Οι ΄Ελληνες πολιτικοί πρέπει να καταλάβουν καλά οτι η εξωτερική πολιτική δεν είναι φιλανθρωπία ούτε απλά καλοί τρόποι συμπεριφοράς. Χρειάζεται οραμαντισμός και σχεδιασμός για μια ενεργητική και αποτελεσματική εξωτερική πολιτική.
Καθίσταται σαφές, πως η αναγκαιότητα σχεδιασμού της εξωτερικής πολιτικής προβάλει τώρα πιο έντονα παρά ποτέ, καθώς οι Η.Π.Α. επιζητούν την εξομάλυνση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων με την παράλληλη αποσύνδεσή τους από τον κανόνα της ισορροπίας δυνάμεων στο Αιγαίο, όπως εφαρμόζονταν μέχρι σήμερα. Περαιτέρω, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, πως η Αμερικανική εξωτερική πολιτική τα τελευτεαία χρονια έχει καταστήσει την Τουρκία «ρυθμιστή» στη Μέση Ανατολή, γεγονός που ενισχύει τις επιδιώξεις της Άγκυρας! Το μεγαλεπήβολο σχέδιο του Νταβούτογλου τοποθετεί την Τουρκία μεταξύ Δύσης και Ανατολής και της επιφυλάσσει τον ρόλο της υπερδύναμης στην περιοχή. Αφετηρία αποτέλεσε η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετώπιζε παλαιότερα με τον Αραβικό κόσμο. Το επόμενο βήμα ήταν να γίνει χρήσιμη για τα συμφέροντα της Αμερικής προκειμένου να αναβαθμισθεί από τον Μπαράκ Ομπάμα, να εξελιχθεί σε υπολογίσιμο εταίρο και να αποτελέσει τον διαμεσολαβητή μεταξύ Η.Π.Α. και Μέσης Ανατολής, καθώς η τελευταία συγκεντρώνει το Αμερικανικό ενδιαφέρον.
Την ίδια ώρα η Τουρκία αναδεικνύεται ως η εικοστή οικονομία παγκοσμίως! Η δύσκολη εσωτερικά ισορροπία μεταξύ κοσμικού κράτους και Ισλάμ δεν εμπόδισε τον Ερντογάν, που είναι εκλεγμένος Ισλαμιστής, να οδηγήσει την οικονομία της χώρας του σε ανοδική πορεία με το υψηλότερο ΑΕΠ στο μουσουλμανικό κόσμο. Ειδικότερα, η Τουρκία κατάφερε να γίνει σημαντική για Ρωσία και Ευρώπη ως ενεργειακός κόμβος, ενώ παράλληλα επεξεργάζεται το πυρηνικό της πρόγραμμα μετά την υπογραφή συμφωνίας με τη Ρωσία, η οποία την εφοδιάζει με τεχνολογία αιχμής. Παρότι η Τουρκία επικαλείται ειρηνικούς σκοπούς και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο στρατιωτικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, με ορατό τον κίνδυνο ανατροπής των αναλογιών στο Αιγαίο.
Κατά συνέπεια, η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να αδρανεί αφήνοντας την πρωτοβουλία κινήσεων και το πλεονέκτημα στην Άγκυρα, δεν έχει δικαίωμα να υποχωρεί απέναντι σε μια προκλητική Τουρκία, που δεν κρύβει τις επεκτατικές της διαθέσεις, δεν έχει δικαίωμα να εθελοτυφλεί, όταν η γειτνίαση με την Τουρκία απειλεί την εύθραυστη ισορροπία δυνάμεων. Ωσαύτως, οφείλει να χαράξει εκ νέου την εξωτερική της πολιτική για να εξελιχθεί σε γεωπολιτική δύναμη της Μεσογείου και του Βαλκανικού χώρου, για να εισέλθει σε μια νέα εποχή, προκειμένου να προβάλει τον ελληνικό, ελληνιστικό, ελληνορωμαϊκό και βυζαντινό πολιτισμό, κληροδότημα μιας ιστορίας τριών χιλιετηρίδων, που την ανέδειξε ως την κοιτίδα της Δημοκρατίας.
Του Βασίλειου Δαμηρά
Η Ελλάδα, αφού άγγιξε το όριο της οικονομικής καταστροφής, αφού υπέστη έναν ανηλεή διεθνή διασυρμό, εξαιτίας των εσφαλμένων πολιτικών επιλογών των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης, που απεμπόλησαν κάθε ευκαιρία εξέλιξης και προόδου, σήμερα αδυνατεί να παράξει πολιτική στο εσωτερικό της, ενώ εισέρχεται σε βαθιά κρίση, η οποία είναι πρωτίστως πολιτική και κοινωνική και δευτερευόντως οικονομική. Είναι κρίση θεσμών και αξιών, που απειλεί την κοινωνική συνοχή και μέλλει να προκαλέσει τριγμούς στις δομές της Ελληνικής κοινωνίας, που αμφισβητεί το σαθρό, παρακμάζον πολιτικό σύστημα.

Ἡ κατάρα τοῦ Πατροκοσμᾶ


Ἡ κατάρα τοῦ Πατροκοσμᾶ

Τήν Ἑλλάδα πάντα ἔσωζαν οι ἱππότες τῆς αὐταπαρνήσεως. Μέ τή δική τους θυσία ἔσβηναν τό ἄγος τῆς προδοσίας. Ἔτσι θά γίνει καί τώρα.

Κατά τήν τελευταία ἐπίσκεψή μου στήν Πρέβεζα, εἶχα τήν εὐκαιρία νά συναντηθῶ μέ ἕναν παλαιό γνώριμο πολύ στοχαστικό. Εἴπαμε πολλά καί γιά τά παλιά καί γιά τά τωρινά. Ὁ συνομιλητής μου δέν εἶχε κανένα δισταγμό νά μέ προειδοποιήσει ὅτι ἐπίκειται καταστροφή σάν αὐτή πού ἔχει μείνει γνωστή στήν ἱστορία μέ τήν ὀνομασία «Χαλασμός τῆς Πρέβεζας».