Ετικέτες

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Ο Ερμής της Επιδαύρου


Ο Ερμής της Επιδαύρου

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Οκτωβρίου 6, 2011
Η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων έκανε την μεγάλη ανακάλυψη
Ένα μαρμάρινο άγαλμα, μεγέθους ελαφρά πάνω από το φυσικό, που παριστάνει όρθιο γυμνό άνδρα με ριγμένο πάνω από τον αριστερό ώμο και τυλιγμένο γύρω από το βραχίονα ιμάτιο, ανακάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη, κατά τις εργασίες ανάδειξης του περιβάλλοντος χώρου του θεάτρου της αρχαίας πόλης της Επιδαύρου («Μικρό θέατρο Επιδαύρου»).

ΑΜΥΚΛΑΙ Ο ΘΡΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ


ΑΜΥΚΛΑΙ Ο ΘΡΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ

Αναρτήθηκε από τον/την ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ στο Οκτωβρίου 5, 2011

ΑΠΟΣΤΟΛΗ-ΕΡΕΥΝΑ ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ
Φωτογραφική επιμέλεια ΧΡΟΝΟΣ

Αμυκλαι.
ο θρόνος του Απόλλωνα
Το πανάρχαιο μυστηριακό κέντρο της αρχαίας Σπάρτης
Ένας άγνωστος τόπος στους περισσότερους Έλληνες που απέχει περί τα πέντε χιλιόμετρα απ’ την σημερινή πόλη της Σπάρτης. Και όμως, πολύ πιθανών, ο ιερός χώρος των Αμυκλών να είναι ο πρώτος οργανωμένος μυητικός και λατρευτικός ιερός τόπος στον Ελλαδικό χώρο. Μας είναι άγνωστο πότε κατοικήθηκε, ακόμη και οι αρχαιολόγοι δίδουν μια κατά προσέγγιση χρονολογία, γύρω στο 8000 π.Χ., από τα τελευταία ευρήματα.

Το χρυσό κύπελλο του Νέστορος

Το χρυσό κύπελλο του Νέστορος

Αναρτήθηκε από τον/την Βισάλτης στο Οκτωβρίου 3, 2011
Στις Μυκήνες
Ο Ερρίκος Σλήμαν ήταν πεπεισμένος ότι τα έπη του Ομήρου δεν ήταν παραμύθια των Ελλήνων, ούτε φαντασιώσεις ενός ποιητή, αλλά αποτελούσαν την ιστορική καταγραφή μια σημαντικής περιόδου της αρχαίας ελληνικής ιστορίας.
Τρία χρόνια μετά την ανακάλυψη της αρχαίας Τροίας, στο λόφο του Χισαρλίκ, το 1876 άρχισε ανασκαφές στις Μυκήνες. Γρήγορα έφθασε στα ταφικά συμπλέγματα των Μυκηνών. Στον ταφικό περίβολο Α’ ανακάλυψε πολλούς λακκοειδείς τάφους στους οποίους βρέθηκαν πλούσια κτερίσματα, συμπεριλαμβανομένων πολλών χρυσών αντικειμένων.

Eλληνικό “κεφαλοκλείδωμα” στο Στενό της Μυκάλης!


Eλληνικό “κεφαλοκλείδωμα” στο Στενό της Μυκάλης!

Σε απόσταση αναπνοής Τουρκικό Υποβρύχιο με Ελληνικά σκάφη χθες το απόγευμα στο Στενό της Μυκάλης τηςΣάμου. Στις 15:36μ.μ. χθες, Τουρκικό αναδυόμενο υποβρύχιο συνοδευόμενο από την τουρκική ακτοφυλακή άρχισε να βγαίνει από το Στενό της Μυκάλης. Δυο Ελληνικά σκάφη, ένα της Ελληνικής ακτοφυλακής και λίγο ποιο πέρα μιαΚανονιοφόρος του Πολεμικού μας Ναυτικού, παρακολουθούσαν σε απόσταση αναπνοής την πορεία της Τουρκικής ακταιωρού και του Τουρκικού υποβρυχίου.

Απάντηση PKK προς Ερντογάν: “Θα ηττηθείτε, είμαστε πιο δυνατοί”!


Απάντηση PKK προς Ερντογάν: “Θα ηττηθείτε, είμαστε πιο δυνατοί”!

O πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του KCK (Ένωση Κοινοτήτων του Κουρδιστάν)  και εκ των ηγετών του ΡΚΚ, Μουράτ Καραγιλάν απαντώντας στις απειλές του Ερντογάν δήλωσε: ¨ Ο πρωθυπουργός επιδιώκει να φέρει αποτέλεσμα με απειλές, με αστυνομική ισχύ, με στρατιωτική ισχύ, και με τα πιο θανατηφόρα όπλα που θα πάρει από τις ΗΠΑ. Εγώ το λέω ανοιχτά. Σε αυτό το θέμα δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα, θα αποτύχει. Εμείς είμαστε πιο ισχυροί. Αυτή η κυβέρνηση και αυτό το κράτος είναι καταδικασμένο να παραμείνει αποτυχημένο απέναντι στο Κίνημα Ελευθερίας Κουρδιστάν¨

ΗΠΑ: Θέμα χρόνου η πτώση Ασαντ στη Συρία


ΗΠΑ: Θέμα χρόνου η πτώση Ασαντ στη Συρία

Θέμα χρόνου είναι η πτώση του καθεστώτος του Σύρου προέδρου, Μπασάρ Αλ Άσαντ, ανέφερε σήμερα στο Τελ Αβίβ ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα. Οι ΗΠΑ και άλλες κυβερνήσεις έχουν “ξεκάθαρα δηλώσει ότι ο Άσαντ πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία”, δήλωσε ο Πανέτα. “Ακόμη κι αν (ο Άσαντ) συνεχίσει να αντιστέκεται, είναι προφανές ότι η αποχώρησή του δεν είναι παρά θέμα χρόνου. Πότε; Αυτό δεν το ξέρουμε”, πρόσθεσε. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ έφτασε σήμερα το πρωί στο Τελ Αβίβ για επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη και είχε συναντήσεις με τον Ισραηλινό ομόλογό του Εχούντ Μπαράκ και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Ο Ερντογάν και η Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Ο Ερντογάν και η Θεολογική Σχολή της Χάλκης

undefined
Με την Εκκλησία δεν τα πάμε και πολύ καλά, αλλά αυτό που διαβάσαμε δεν έχει σχέση με προσωπικές εκτιμήσεις ή απόψεις. Είναι δυνατόν να σπαταλά η ελληνική ομογένεια το μεγαλύτερο όπλο που έχει έναντι της Τουρκίας απλώς και μόνο με την ελπίδα ότι θα αποκτήσει την εύνοια του Ερντογάν, ο οποίος τελικά θα ανοίξει τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης μόνον όταν θα του είναι απολύτως ακίνδυνη και όταν θα εξασφαλίσει τα υπερβολικά ανταλλάγματα που ζητάει;

Πιο επικίνδυνη φάση επιθετικών εκβιασμών από τον «Αττίλα 3»


Πιο επικίνδυνη φάση επιθετικών εκβιασμών από τον «Αττίλα 3»

Του Α. ΛΥΚΑΥΓΗ
Όσοι έτρεφαν την ψευδαίσθηση ότι με την παρέμβαση τρίτων (και ιδιαίτερα των ΗΠΑ) η Άγκυρα «θα έκαμνε πίσω» ανακρούοντας πρύμναν όσον αφορά την επιδίωξη τετελεσμένων στην κυπριακή ΑΟΖ, πρέπει να έχουν προσγειωθεί. Εν πολλοίς ανωμάλως. Και όχι για πρώτη φορά. Γιατί αυτό το ίδιο έργο (σε άλλες του έστω παραλλαγές) το έχουμε ξαναδεί. Κι έχουμε ξαναβιώσει τις έως και βάναυσες συντεταγμένες του. Με την Τουρκία να εφορμά δείχνοντας τα δόντια τής επεκτατικής της αδηφαγίας.

Στρατηγική ευκαιρία και κίνδυνοι τετελεσμένων


New post on Geopolitics & Daily News

Στρατηγική ευκαιρία και κίνδυνοι τετελεσμένων

by Λουκάς

Η Άγκυρα «ξέχασε» το Ισραήλ και στρέφεται κατά της Κύπρου και της Ελλάδος 

Γράφει ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΝΕΑΡΧΟΥ Πρέσβυς ε.τ.
Για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1970 συντελούνται στην Ανατολική Μεσόγειο στρατηγικές αλλαγές και ανακατατάξεις που, επιτέλους, ευνοούν την ελληνική πλευρά: την Ελλάδα και την Κύπρο. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για τη ρήξη στις σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ, που φαίνεται να έχει βάθος και να μην είναι καθόλου συγκυριακή, και για την ανεύρεση μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πιθανόν υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Ανατολικής Μεσογείου, ειδικότερα στην ΑΟΖ της Κύπρου και πιθανότατα της Ελλάδος. Σε ό,τι αφορά την τελευταία, τα πιθανά κοιτάσματα δεν περιορίζονται στην περιοχή του Αιγαίου, αλλά εντοπίζονται, κατά πρώτον λόγο, στο Ιόνιο και στην ΑΟΖ νότια της Κρήτης, μέχρι την Κύπρο.

«Νέα Καλιφόρνια η περιοχή νότια της Κρήτης» λένε οι επιστήμονες!


«Νέα Καλιφόρνια η περιοχή νότια της Κρήτης» λένε οι επιστήμονες!

Ο τίτλος της συγκεκριμένης είδησης δεν αποτελεί καμία υπερβολή αφού κατά τη διάρκεια διεθνούς εκδήλωσης στο Εμπορικό Επιμελητήριο Χανίων το συμπέρασμα που εξήχθη ήταν πως η συγκεκριμένη περιοχή αναμένεται να λειτουργήσει όπως ακριβώς λειτούργησε και η Καλιφόρνια για τις ΗΠΑ τον 19ο αιώνα.

Χειρουργικό χτύπημα από CIA κατά της Αλ Κάιντα


Χειρουργικό χτύπημα από CIA κατά της Αλ Κάιντα

Με ένα σμπάρο… δύο τρυγόνια φαίνεται να έπιασαν οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας, καθώς στην επίθεση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή με μη επανδρωμένο αεροπλάνο σε ορεινή περιοχή της Υεμένης σκοτώθηκε εκτός από τον Ανουάρ αλ Αουλάκι, υποψήφιο για την ανάληψη της ηγεσίας της Αλ Κάιντα μετά την εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν, και ο Σαμίρ Καν, ένας από τους πιο γνωστούς προπαγανδιστές του ένοπλου Ισλάμ. Ομως ήδη στις ΗΠΑ έχει ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων, καθώς ο Αουλάκι και ο Καν είχαν αμερικανική υπηκοότητα και για την επιχείρηση εναντίον τους – την οποία συντόνισε η CIA – δεν ενημερώθηκαν καθόλου οι αμερικανικές δικαστικές Αρχές.

Χρηματοδότηση του ΡΚΚ από τη Γερμανία καταγγέλλει ο Ερντογάν!

Χρηματοδότηση του ΡΚΚ από τη Γερμανία καταγγέλλει ο Ερντογάν!

Βαρύτατες καταγγελίες και κατά της Γερμανίας, εξαπέλυσε ο απίστευτος πλέον – και πάσχον από βαρύτατο σύνδρομο καταδίωξης – Τούρκος πρωθυπουργός Ρ.Τ. Ερντογάν. Σύμφωνα με όσα δήλωσε σε Τούρκους δημοσιογράφους, επιστρέφοντας από το ταξίδι του στα Σκόπια, ούτε λίγο, ούτε πολύ κατηγόρησε ανοικτά τη Γερμανία ότι γνωρίζει πως γερμανικά ιδρύματα χρηματοδοτούν το ΡΚΚ, αλλά παρόλα αυτά δεν κάνει τίποτα!

Γκιουλ: Απειλεί με διχοτόμηση της Κύπρου


Γκιουλ: Απειλεί με διχοτόμηση της Κύπρου

undefined
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, αναφερόμενος στις γεωτρήσεις, έκανε λόγο για “έναρξη διαδικασίας που θα καταστήσει αδύνατη την ένωση του νησιού”. Π. Μπεγλίτης από τη Λευκωσία: Η Ελλάδα θα είναι παρούσα. Με νέες απειλές για αναπότρεπτη πορεία προς τη διχοτόμηση επανήλθε η Αγκυρα, αυτή τη φορά διά στόματος του προέδρου της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ από το βήμα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, καθώς η Τουρκία κλιμακώνει σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο τις προσπάθειες για διακοπή των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της βουλγαρικής κατοχής


Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της βουλγαρικής κατοχής

undefined
Μια άγνωστη πτυχή της ελληνικής ιστορίας αναβίωσε σε εκδήλωση που πραγματοποίησαν η Ομοσπονδία Σερραϊκών Συλλόγων Θεσσαλονίκης και η Ιστορική & Λαογραφική Εταιρεία Σερρών – Μελενίκου, που αφορούσε τα θύματα της βουλγαρικής κατοχής 1916-18. Σημνατικότερο όλων είναι το γεγονός ότι η 29η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως ημέρα μνήμης για τα θύματα εκείνης της σκληρής δίχρονης κατοχής.

Αποκλειστικές φωτογραφίες από την πλατφόρμα της Noble


Αποκλειστικές φωτογραφίες από την πλατφόρμα της Noble

Τις πρώτες αυθεντικές φωτογραφίες από τις γεωτρήσεις της αμερικανικής εταιρείας Νoble Energy οικόπεδο 12 “Αφροδίτη” της κυπριακής ΑΟΖ δημοσιεύει σήμερα κατά αποκλειστικότητα η κυπριακή εφημερίδα “Πολίτης”.

Ο Ελληνας που πήρε το «νόμπελ» στα Μαθηματικά…


Ο Ελληνας που πήρε το «νόμπελ» στα Μαθηματικά…

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Οκτωβρίου 3, 2011
Το βραβείο «Σο Πράιζ» της Ασίας στα Μαθηματικά, το οποίο είναι αντίστοιχο του βραβείου Νόμπελ, αφού δεν είχε προβλεφθεί βράβευση Μαθηματικών, παρέλαβε την προηγούμενη Τετάρτη σε επίσημη τελετή στο Χονγκ Κονγκ ο μεγάλος Ελληνας μαθηματικός, φυσικός και διανοητής των επιστημονικών ιδεών, Δημήτρης Χριστοδούλου, ο οποίος σε ηλικία 21 ετών ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Το βραβείο «Σο Πράιζ» που παρέλαβε ο Δ. Χριστοδούλου θεωρείται αντίστοιχο του Νόμπελ, αφού δεν έχει προβλεφθεί βράβευση μαθηματικώνΤο βραβείο «Σο Πράιζ» που παρέλαβε ο Δ. Χριστοδούλου θεωρείται αντίστοιχο του Νόμπελ, αφού δεν έχει προβλεφθεί βράβευση μαθηματικών Ο ίδιος, διαθέτοντας σπάνια αρχαιογνωσία, με υψηλή εξειδίκευση και στοχαστικό βάθος που θα ζήλευε οποιοσδήποτε καθηγητής Πανεπιστημίου Κλασικών Σπουδών στον κόσμο, θεωρεί ότι ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός στον επιστημονικό τομέα έκανε τέτοια τομή στην ιστορία της ανθρωπότητας και στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, η οποία δεν επαναλήφθηκε ποτέ μέχρι σήμερα, παρά την καινοτομία και την επαναστατικότητα νεότερων επιστημονικών ιδεών.

Is It Getting Too Late To Save the Euro Zone?


Is It Getting Too Late To Save the Euro Zone?

99 comments Is It Getting Too Late To Save the Euro Zone?

How Much Will Murdoch Pay To Settle Phone Hacking Claims?


How Much Will Murdoch Pay To Settle Phone Hacking Claims?

3 comments How Much Will Murdoch Pay To Settle Phone Hacking Claims?
More headaches loom on the horizon for Rupert Murdoch’s News International, the British media subsidiary of his Manhattan-based News Corporation. News International is now facing 63 more claims of alleged phone hacking, but these could just be the tip of the iceberg: Mark Lewis, the lawyer for some of the claimants, says that fewer than 5 percent of those whose phones were hacked by Glenn Mulcaire, the private investigator who worked for the now defunct tabloid News of the World, have been notified.

ΟΙ ΚΑΤΑΚΟΜΒΕΣ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ


ΟΙ ΚΑΤΑΚΟΜΒΕΣ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ

Αναρτήθηκε από τον/την ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ στο Οκτωβρίου 3, 2011

undefined
Φωτογραφική επιμέλεια DESPIPIOT
Κοντά στο χωριό Τρυπητή και σε μικρή απόσταση από το αρχαίο θέατρο βρίσκονται οι χριστιανικές κατακόμβες. Είναι ένα από τα γνωστότερα μνημεία της Μήλου και μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα. Οι κατακόμβες συγκεντρώνουν ετησίως μεγάλο αριθμό επισκεπτών, γύρω στις 30.000, σύμφωνα με τους φύλακες. Όπως και άλλα μνημεία των Κυκλάδων, τις κατακόμβες εξερεύνησε πρώτος ο ελληνιστής L. Ross το 1844, ο οποίος αναφέρει ότι είχαν ήδη συληθεί. Η συστηματική μελέτη τους όμως οφείλεται στον καθηγητή Γ. Σωτηρίου.