Ετικέτες

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Η απελευθέρωση της Αθήνας : 12 Οκτωβρίου 1944


Στις αρχές του Οκτωβρίου του 1944 η αντίστροφη μέτρηση για τη χιτλερική Γερμανία έχει ήδη αρχίσει, καθώς βρετανικά στρατεύματα αποβιβάζονται στη χειμαζόμενη από τις δυνάμεις του Άξονα μαρτυρική ελληνική γη. Ο γερμανικός στρατός εγκαταλείπει σταδιακά την Πελοπόννησο και τα νησιά και στις 12 Οκτωβρίου αποχωρεί από την Αθήνα, σφυροκοπούμενος διαρκώς, αλλά ανατινάζοντας εγκαταστάσεις στον Πειραιά και βυθίζοντας πολλά ελλιμενισμένα πλοία. Ο ΕΛ.Α.Σ. τις μέρες εκείνες δίνει την τελευταία μεγάλη μάχη κατά των κατακτητών, εμποδίζοντάς τους να ανατινάξουν το ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο του Κερατσινίου. Οι μάχες στη Βόρεια Ελλάδα συνεχίζονται, ωστόσο, με αμείωτη ένταση.

Ο Παύλος Μελάς ενώνει (ακόμα) τους Έλληνες.

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Οκτωβρίου 15, 2012

Δείτε στο τέλος του άρθρου και θα καταλάβετε. Το παράδειγμα του Παύλου Μελά είναι ο δρόμος για την Εθνική ανεξαρτησία και την Λευτεριά του λαού απέναντι σε όσους την επιβουλεύονται.

ΑΛΕΚΟΣ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ σπάνια Εκπομπή - αφιέρωμα ΕΡΤ (Video)

ΑΛΕΚΟΣ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ σπάνια Εκπομπή - αφιέρωμα ΕΡΤ (Video)

Ένα μεγάλο ευχαριστώ, στην Ολύνα Ξενοπούλου για την ανακάλυψη του βίντεο.

Εκπομπή-αφιέρωμα στον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ, η οποία περιλαμβάνει συνέντευξη που παραχώρησε, με κάθε μυστικότητα, ο Α. ΠΑΠΑΓΟΥΛΗΣ στον Ιταλό δημοσιογράφο SILVANO AGOSTI λίγες μέρες μετά την αμνήστευση που απένειμε το καθεστώς των συνταγματαρχών στους πολιτικούς κρατουμένους στις 21/8/1973. 

Πόντιοι στην σημερινή Τουρκία μιλάνε αρχαία Ελληνικά

 


Μπορεί οι περισσότεροι νεοέλληνες να γνωρίζουν ελάχιστα ή να αγνοούν παντελώς την αρχαία ελληνική γλώσσα όχι όμως και μία απομονωμένη κοινότητα στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, στη βορειοανατολική Τουρκία.Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βρετανικού Independent, περίπου 5.000 άνθρωποι φαίνεται ότι μιλούν μία διάλεκτο που πλησιάζει εκπληκτικά στην αρχαία ελληνική γλώσσα.Όπως επισημαίνουν ειδικοί γλωσσολόγοι μέσω αυτής της διαλέκτου μπορούν να εξάγουν πολύ σημαντικά συμπεράσματα για τη γλώσσα του Σωκράτη και του Πλάτωνα, καθώς και το πώς αυτή εξελίχθηκε.

Η κοινότητα ζει σε ένα σύμπλεγμα χωριών κοντά στην τουρκική πόλη της Τραπεζούντας, όπου κάποτε ήταν η αρχαία περιοχή του Πόντου....Οι γλωσσολόγοι διαπίστωσαν ότι η διάλεκτος, Romeyka, μια ποικιλία από ποντιακά ελληνικά, έχει δομικές ομοιότητες με την αρχαία ελληνική που δεν παρατηρούνται σε άλλες μορφές της γλώσσας που ομιλείται σήμερα. Επίσης η Romeyka παρουσιάζει και πολλές ομοιότητες με το αρχαίο λεξιλόγιο.Όπως λέει η λέκτορας Φιλολογίας Ιωάννα Σιταρίδου του Πανεπιστημίου του Cambridge «η χρήση του απαρεμφάτου έχει χαθεί στα νέα ελληνικά. Όμως, στα Romeyka έχει διατηρηθεί».

Μια πιθανότητα είναι ότι οι ομιλητές αυτής της διαλέκτου είναι οι απευθείας απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων που ζούσαν κατά μήκος των ακτών της Μαύρης Θάλασσας πριν από τον 6ο ή 7ο αιώνα π.Χ., όταν η περιοχή αποικίστηκε αρχικά.Αλλά είναι επίσης πιθανό να είναι απόγονοι αυτόχθονων πληθυσμών ή μίας μεταναστευτικής φυλής οι οποίοι αναγκάστηκαν να μιλούν τη γλώσσα των αρχαίων ελληνικών αποικιοκρατών.

Οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής είναι ευσεβείς μουσουλμάνοι, γι΄ αυτό και είχαν το δικαίωμα να παραμείνουν στην Τουρκία μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923.
http://www.xanthipress.gr/

Ο τουρκικός Στόλος βγήκε σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο και λαμβάνει θέσεις μάχης...

Όπως μεταδίδουν ρωσικές πηγές, το 80% των κύριων σκαφών επιφανείας καθώς και πυραυλάκατοι των ναυστάθμων από το Aksaz μέχρι την Αλεξανδρέτα (Aksaz, İskenderun, Mersin, Antalya) έχουν αποπλεύσει και λαμβάνουν θέσεις μάχης...
Συγκεκριμένα 6 κύριες μονάδες βρίσκονται μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, υπό την κάλυψη άσκησης με το αιγυπτιακό ναυτικό, 4 μονάδες (φρεγάτες και πυραυλάκατοι) έχουν αφιχθεί και βρίσκονται στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμοχώστου, 3 φρεγάτες βρίσκονται στο λιμάνι της Μερσίνας και ένα τουρκικό υποβρύχιο βρίσκεται μεταξύ Κρήτης και Κύπρου (έχει εκδοθεί σχετικό subnote).
Η κίνηση προφανώς αφορά την κατάσταση στη Συρία, αλλά με δεδομένο ότι καλύπτει μια περιοχή από τα Δωδεκάνησα μέχρι την Κύπρο, το ελληνικό σύστημα επιτήρησης έχει τεθεί σε επιφυλακή.
Η αιφνιδιαστική έξοδος του τουρκικού Στόλου συνάδει απόλυτα με τις πληροφορίες που έρχονται και αναφέρουν υπερσυγκέντρωση δυνάμεων στα τουρκοσυριακά σύνορα.

Ταυτόχρονα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας έχουν απογειωθεί και προσεγγίσει τις συριακές αρχές παρακολουθούμενα πάντα από ρωσικά πλοία ηλεκτρονικού πολέμου που περιπολούν στις ακτές της Συρίας.


Πηγή : http://attikanea.blogspot.gr/2012/10/blog-post_2400.html

Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΔΑΞΕΙ

undefined
του Χρήστου Βούλγαρη
    Ένας από τους μύθους που γεννήθηκαν από την γρήγορη κατάρρευση της Γαλλίας το 1940 (10 Μαίου 1940-18 Ιουνίου 1940)  (και δυστήχως διαιωνίζωνται μέχρι σήμερα χάρη στον Βρετανικό “κίτρινο” τύπο, το ελληνόφωνο  αντίστοιχο του και τους διαδικτυακούς “κλώνους” τους) είναι ότι οι Γάλλοι ηττήθηκαν ένεκα δειλίας.Βέβαια η θέση ότι ένας Στρατός ο οποιός ήτταται έχωντας υποστεί περί τις 200.0000 απώλειες (βλέπε Ραιύμον Καρτιέ “Ιστορία του Β! Παγκοσμίου Πολέμου”τόμος Α! μετάφραση στα Ελληνικά από την Πάπυρος Πρές, Αθήνα, 1968) μπορεί να θεωρηθεί ως ένας “δείλος Στρατός” είναι μια θέση η οποία δεν μπορεί να αντισταθεί ένα σοβαρό επιστημονικό έλεγχο καθώς έχουμε και άλλες περιπτώσεις στην Ιστορία κατά τις οποιές ενας Στρατός υφιστάται ήττα κατακλυσμιαίων διαστάσεων π.χ. ο Πρώσσικος το 1806 χώρις κανείς να προσάψει στους Πρώσους ούτε τότε ούτε αργότερα την κατειγορία της δειλίας.
   Έχει παρατηρηθεί πολλές φορές κατά την διάρκεια της Ιστορίας ότι  όταν συγκρούονται δύο Στρατοί εκ των  εκ των οποιών ο ένας έχει έναν σημαντικά καλύτερο τρόπο διεξαγωγης πολέμου αυτός ο Στρατός  σημειώνει νίκες με σάφως μικρότερες απώλειες π.χ. οι Αθηναίοι εναντιόν των Περσών στο Μαραθώνα, οι Ισπανοι εναντιον των δυνάμεων της αυτοκρατορίας των ‘Ινκα στην Καξαμάρκα κτλ.Το 1940 οι Γερμανοί ειχαν εξελιξεί τον παραδοσιακο Πρωσικό τρόπο διεξαγωγης πολέμου Bewegungskrierg”( “πόλεμος κινήσεων”βλ. Ρόμπερτ Μ. Κιτινο “The Wehrmark Retreats”, University Press of Kansas ΗΠΑ 2012 σελ. xviii του προιοιμίου, καθώς αξιζεί να θυμόμαστε ότι ο όρος “Blitzkrieg” είναι επινοήση των Βρετανών πολεμικών αντοποκριτών των TIMES  και δεν απαντάται στα γερμανικά στρατιωτικά κείμενα της περιόδου) και σε συνδυασμό με την μεγαλυτέρη χρήση των τεθωρακισμένων/τακτικής αεροπορίας είχαν αποκτησεί ένα ποιοτικό πλεονέκτημα απέναντι στους Αγγλογάλλους (οι βασικές συνιστώσες δυνάμεις των Συμμάχων το 1940)