Ετικέτες

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

A Europe for the World

MADRID – Despite the welter of economic problems surrounding Europe, one fact should not be forgotten: the European Union remains the world’s largest economy. With a GDP of more than €15.5 trillion, it is larger than that of the United States. And, with 20% of world trade, the EU is also the world’s second-largest exporter and importer, after China and the US, respectively. The EU is, quite simply, the world’s leading commercial power.

Κάρατζιτς: Έκανα ό,τι ήταν δυνατόν για να αποτρέψω τον πόλεμο

 


Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, άρχισε την υπεράσπιση του σήμερα ενώπιον του Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία λέγοντας πως έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να «αποτρέψει τον πόλεμο» και ότι θα έπρεπε να επαινείται για τις προσπάθειές του στην προώθηση της ειρήνης.
"Δεν θα έπρεπε να κατηγορούμαι, θα έπρεπε να έχω ανταμειφθεί για όλες τις καλές ενέργειες τις οποίες είχα κάνει. Έκανα ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να αποτρέψω τον πόλεμο και να περιορίσω τον ανθρώπινο πόνο», δήλωσε.
"Ουδείς σκέφθηκε ότι γινόταν μια γενοκτονία στη Βοσνία», είπε ενώπιον των δικαστών στη Χάγη, όπου εδρεύει το δικαστήριο, προσθέτοντας ότι είναι ένας άνθρωπος «ήπιος», «ανεκτικός» και με «μεγάλη ικανότητα κατανόησης των συνανθρώπων του».

Σε κατάσταση εξαθλίωσης 25,4 εκατ. παιδιά στην Ευρώπη

Αναρτήθηκε από τον/την arch στο Οκτωβρίου 18, 2012

Σε κατάσταση εξαθλίωσης 25,4 εκατ. παιδιά στην Ευρώπη
Άκρως απογοητευτικά είναι τα στοιχεία έκθεσης για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έγινε για την Κυπριακή προεδρία με την συμβολή του Προγράμματος της ΕΕ 2007-2013 για την εργασία και την κοινωνική αλληλεγγύη.
Σύμφωνα με την έκθεση 25,4 εκατ. (27%) παιδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Ειδικότερα τα 19,2 εκατ. ζουν σε νοικοκυριά των οποίων το εισόδημα είναι κάτω από το όριο της φτώχειας. Επιπλέον το 12,4% του παιδικού πληθυσμού της ΕΕ αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της παρατεταμένης φτώχειας.
Μόνο σε τέσσερα κράτη-μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, τα παιδιά βρίσκονται σε λιγότερο κίνδυνο από το σύνολο του πληθυσμού της Ε.Ε. Τα άλλα τρία κράτη-μέλη είναι η Δανία, η Σλοβενία και η Φινλανδία.
newsbomb.gr

Σαν σήμερα γεννήθηκε η Μελίνα

Αναρτήθηκε από τον/την economikos στο Οκτωβρίου 18, 2012

undefinedΣτις 18 Οκτωβρίου του 1920 γεννήθηκε η Μελίνα Μερκούρη, η μεγάλη ελληνίδα πολιτικός και ηθοποιός που προσπάθησε να φτάσει τον πολιτισμό της χώρας σε όλες τις γωνιές του κόσμου.

Συνεργάστηκε με κορυφαίους δημιουργούς, ενώ το ανήσυχο πνεύμα της την έστρεψε στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στη δισκογραφία, στην πολιτική καθώς και στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

"Δεξιά του Κυρίου" - ακροδεξιά του διαβόλου!

του Βασίλη Αργυριάδη*

Από τη "δεξιά του Κυρίου" στην ακροδεξιά του διαβόλου!
"Δεξιά του Κυρίου" - ακροδεξιά του διαβόλου!Το φλερτ των Ελλήνων πολιτικών με την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι φαινόμενο τωρινό. Πάμπολλοι πολιτευτές του κομματικού μας σκηνικού (με εξαίρεση την Αριστερά) φλέρταραν πάντα στις προεκλογικές περιόδους (και ενίοτε όχι μόνο) με τις χριστιανικές πεποιθήσεις των Ελλήνων, τους πνευματικούς τους ταγούς και την ορθόδοξη σημειολογία. Από τη μεριά τους, πολλοί Έλληνες επίσκοποι δεν άφηναν το φλερτ αναπάντητο.

Mπερλινγκουέρ, Μόρο και εγχώρια Κυβέρνηση Συνεργασίας

Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2012

Mπερλινγκουέρ, Μόρο και εγχώρια Κυβέρνηση Συνεργασίας

Νίκος Γκιώνης,

Ε ι σ α γ ω γ ή: Είναι ο Ιούνιος του 1984 και ο Τζ. Αλμιράντε, ηγέτης του ΜSI, δηλ. του Ιταλικού Νεοφασιστικού Κόμματος, αφήνει ένα λουλούδι στη σορό του Μπερλινγκουέρ, που λίγες ώρες πριν είχε φύγει. Στις δηλώσεις του για τον Ενρίκο, αναγνωρίζει το μεγαλείο του νεκρού αντιπάλου και τις προσπάθειές του για την ανάταξη της παραπαίουσας ιταλικής κοινωνίας. Έτσι, για την Ιστορία, το 1988 πεθαίνει ο Αλμιράντε και τον διαδέχεται ο σημερινός επίδοξος αρχηγός της ενωμένης Κεντροδεξιας, Τζ. Φίνι. Στο μεταξύ, και οι δυο τους, Αλμιράντε και Φίνι, ήδη από τις αρχές του 1970 είχαν καταδικάσει ρητά και απερίφραστα τόσο τη στοχευμένη δολοφονική τρομοκρατία των Ερυθρών Ταξιαρχιών, όσο (κι εδώ είναι το εντυπωσιακό) και τα τυφλά μαζικά τρομοκρατικά χτυπήματα εξωκοινοβουλευτικών φασιστών ακτιβιστών.
Είχαν σταδιακά εντάξει το MSI στο κοινοβουλευτικό τόξο, στα όριά του, σχηματοποιώντας το ως μια πολιτική λαϊκιστική δύναμη, που εντέλει αποδέχεται τα στοιχειώδη μιας αστικής δημοκρατίας. Παρόλα αυτά, οι Ιταλοί, μερικά χρόνια αργότερα θρήνησαν δεκάδες θύματα από το τυφλό χτύπημα φιλοναζιστικών ομάδων στο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Μπολόνια.

«Ιστοριογραφία και πηγές για την ερμηνεία της Επανάστασης του 1821»: Ένα Συνέδριο για Ελευθερία και Εθνική Ταυτότητα

Κωνσταντίνος Χολέβας-Πολιτικός Επιστήμων

«Ιστοριογραφία και πηγές για την ερμηνεία της Επανάστασης του 1821» ήταν το θέμα του Α΄ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου , το οποίο οργάνωσε στις 12 και 13 Οκτωβρίου η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος και ο Πρόεδρός της, Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος έχουν αναλάβει τη διοργάνωση δέκα συνεδρίων μέχρι το 2021, οπότε και συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Εθνεγερσία. Κάθε χρόνο το Συνέδριο θα έχει διαφορετική θεματολογία και οι εισηγήσεις θα εκδίδονται σε τόμο. Με αυτό τον τρόπο η Εκκλησία μας θέλει να δείξει τον σεβασμό της προς τους ήρωες και τους μάρτυρες που προετοίμασαν τον ξεσηκωμό και να προβάλει την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει στον εορτασμό των διακοσίων ετών. Επιπλέον η Εκκλησία της Ελλάδος δίνει το βήμα για να ακουσθούν ψύχραιμες φωνές και τεκμηριωμένες απόψεις ώστε να αντικρουσθεί η ιστορική παραπληροφόρηση που επιχειρείται από ορισμένα σχολικά βιβλία και τηλεοπτικές εκπομπές.

Τα “ξεχασμένα” βρετανικά έγγραφα…


Ξεκίνησε και η δεύτερη αποδέσμευση των «Ξεχασμένων Εγγράφων» της αποικιοκρατίας από το Κρατικό Αρχείο του Λονδίνου, στις 27 Ιουλίου 2012.  Τα έγγραφα αυτά, αν και βγήκαν στην επιφάνεια και διασώθηκαν λόγω της δίκης που ξεκίνησαν (και συνεχίζεται στο Λονδίνο) ζώντες Κενυάτες πρώην Μάου Μάου εναντίον της βρετανικής κυβέρνησης, ζητώντας αποζημιώσεις για τα βασανιστήρια που υπέστησαν επί αποικιοκρατίας, δεν περιλαμβάνουν στη δεύτερη αυτή αποδέσμευση ούτε ένα έγγραφο για την Κένυα. Σημειώνεται, όμως, ότι οι δικηγόροι των εναγόντων είχαν προ καιρού πλήρη πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα που αναφέρονται στην υπόθεσή τους. Για την Κύπρο, όμως, αποδεσμεύθηκε συγκριτικά μεγάλος αριθμός φακέλων, που καλύπτει τις χρονολογίες μεταξύ 1935 – 1960 και η αποδέσμευση θα συνεχιστεί μέχρι και τα μέσα του 2013. Ορισμένοι δημοσιογράφοι είχαμε πρόσβαση δύο μέρες πριν την αποδέσμευσή τους για να μπορέσουμε να δημοσιεύσουμε παράλληλα με την ημέρα της αποδέσμευσής τους στο Κρατικό Αρχείο. ΄Ετσι ξεκίνησα την κάλυψη και αυτών των εγγράφων στην εφημερίδα Σημερινή από τις 27 Ιουλίου 2012. Παραθέτω πιο κάτω για ευρύτερη ανάγνωση όλα τα σχετικά δημοσιεύματα, τα οποία έχει ήδη κυκλοφορήσει και η Κίνηση για Ελευθερία και Δικαιοσύνη στην Κύπρο. Παραθέτω και τους συνδέσμους (links) για τις δημοσιεύσεις στην εφημερίδα Σημερινή.

Ποιὸς εἶναι ὁ ὁρισμός τοῦ μορφωμένου ἀνθρώπου;

Αυτό το ιστολόγιο
Η λίστα ιστολογίων μου
Αυτό το ιστολόγιο
 
 
 
 
Η λίστα ιστολογίων μου
 
 
 

Ὅταν ρωτήσανε τόν Σωκράτη νά τούς δώσει τόν ὁρισμό τοῦ μορφωμένου ἀνθρώπου, δέν ἀνέφερε τίποτε γιά τήν συσσώρευση γνώσεων. Ἡ μόρφωση, εἶπε, εἶναι θέμα συμπεριφορᾶς. Ποιούς ἀνθρώπους λοιπόν θεωροῦσε μορφωμένους;
1. Πρῶτα ἀπ' ὅλους αὐτούς πού ἐλέγχουν δυσάρεστες καταστάσεις, ἀντί νά ἐλέγχονται ἀπό αὐτές...
2. Αὐτούς πού ἀντιμετωπίζουν ὅλα τά γεγονότα μέ γενναιότητα καὶ λογική..
3. Αὐτούς πού εἶναι ἔντιμοι σέ ὅλες τους τίς συνδιαλλαγές..
4. Αὐτούς πού ἀντιμετωπίζουν γεγονότα δυσάρεστα καί ἀνθρώπους ἀντιπαθεῖς καλοπροαίρετα..
5. Αὐτούς πού ἐλέγχουν τίς ἀπολαύσεις τους..
6. Αὐτούς πού δέν νικήθηκαν ἀπό τίς ἀτυχίες καὶ τίς ἀποτυχίες τους..
7. Τελικά αὐτούς πού δέν ἔχουν φθαρεῖ ἀπό τίς ἐπιτυχίες καί τήν δόξα τους...
http://www.agiazoni.gr

The Real Reason America Used Nuclear Weapons Against Japan. It Was Not To End the War Or Save Lives.


 

Χιροσίμα, 8 Αύγουστος 1945
Like all Americans, I was taught that the U.S. dropped nuclear bombs on Hiroshima and Nagasaki in order to end WWII and save both American and Japanese lives.
But most of the top American military officials at the time said otherwise.
The U.S. Strategic Bombing Survey group, assigned by President Truman to study the air attacks on Japan, produced a report in July of 1946 that concluded (52-56):

Όταν συμμαχείς με τον διάολο, μην παραπονεθείς για τις συνθήκες της κολάσεως…

Όταν συμμαχείς με τον διάολο, μην παραπονεθείς για τις συνθήκες της κολάσεως…

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Οκτωβρίου 18, 2012

φωτό: Εκατοντάδες βόσνιοι μουσουλμάνοι αποδίδουν τιμές μάρτυρα στον τρομοκράτη Σουλεϊμάν Τάλοβιτς που δολοφόνησε 5 “απελευθερωτές” Αμερικάνους σε βομβιστική επίθεση.

ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΛΟΓΩ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΟΥ ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΜΟΥ

Ο αριθμός των Καθολικών στη Βοσνία από τα χρόνια πριν, ακόμη, από τον πόλεμο, μέχρι σήμερα έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ, γράφει σήμερα η BosNews Life. 
Ο Καρδινάλιος Βίνκο Πούλιιτς ισχυρίζεται ότι κατά τα τελευταία χρόνια έχουν κτιστεί πολλά τεμένη, ενώ για την κατασκευή μια εκκλησίας δεν μπορεί να πάρει άδεια. «Ο Καρδινάλιος περιμένει 13 χρόνια για να πάρει άδεια να χτίσει ένα εκκλησάκι», ανέφερε η οργάνωση σε μια έκθεση που είχε τίτλο «Kerk in Nood», η οποία επισημαίνει την τάση της μαζικής αναχώρησης του χριστιανικού πληθυσμού από τη χώρα.

Αλλάζει η δομή των Ενόπλων Δυνάμεων ! …Δύναμη “Δέλτα” με επιθετικό σχηματισμό!

images.jpgΠλήρες ανατροπή του σκηνικού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με ενίσχυση της Δύναμης ”Δέλτα” και δημιουργία ταχυκίνητων μικρών Μονάδων με επιθετικό σχεδιασμό !
Το πείραμα πέτυχε ανέφερε στον Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωσταράκο ο επικεφαλής της διακλαδικής διεύθυνσης του ΓΕΕΘΑ σήμερα το μεσημέρι !
Τι εννοούσε όμως ο Αξιωματικός που για λόγους Ασφαλείας δεν αναφέρουμε το όνομά του

Το Κτήμα Επτάλοφος και ο Πύργος Βασιλίσσης στο Ίλιον

 

undefined
η είσοδος του κτήματος

Επιμέλεια Γ.Γ.Γ

Το Κτήμα Επτάλοφος, όπως και τα άλλα εξωραϊστικά έργα της βασίλισσας Αμαλίας- ο νυν Εθνικός Κήπος, κτήμα Χασεκή- απηχούν τη γερμανική παράδοση της ρομαντικής αρχιτεκτονικής τοπίου. Η ελεύθερη δενδροφύτευση μεσογειακών δένδρων, η διάνοιξη μονοπατιών για περίπατο ή ιππασία και ο οργανικός σχεδιασμός καθισμάτων, πλατειών, εξωστών μέσα στο φυσικό περιβάλλον του κτήματος, προ

Η Ελληνικότητα της ποίησης του Σεφέρη


Του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη
Δάσκαλου-Συγγραφέα


Το 1931 τυπώθηκε στην Αθήνα μια ολιγοσέλιδη ποιητική συλλογή με τον τίτλο «Στροφή». Από την πρώτη του συλλογή ο Γ. Σεφέρης σηματοδότησε μια ρήξη με τον εγωκεντρικό αρνητισμό που κυριαρχούσε στην ποίηση της προηγούμενης δεκαετίας( Καρυωτακισμός) και προσπάθησε να οραματισθεί ένα ανοιχτό ποιητικό σύμπαν.


Ο ποιητής παραμερίζει τα κείμενα που διαβάζει και σταματά για πολλή ώρα σε μια λέξη, σε μια φράση που θα γίνουν η αφετηρία μιας βαθειάς σκέψης και ίσως ακόμη ένας από τους σταθμούς της ποιητικής του συνείδησης. Η Ιλιάδα, η Οδύσσεια, ο Αισχύλος, ο Σοφοκλής, ο Ευρυπίδης, ο Πλάτων, ο Ηρόδοτος, ο Ησίοδος, ο Πίνδαρος είναι τα βιβλία που έχει κάτω από το προσκεφάλι του. Η γλώσσα που μιλάει είναι δύσκολη, είναι όμως καθαρή και έχεις την εντύπωση πως ο ποιητής πετυχαίνει την καίρια έκφραση που δεν μπορεί να ειπωθεί αλλιώς. (1)

ΣΠΥΡΟΥ ΠΡΟΣ ΡΟΜΝΕΪ: “Σταμάτα να χλευάζεις την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό”

Ο Κρις Σπύρου, με μια οργισμένη ανοικτή επιστολή προς τον Μιτ Ρόμνεϊ, υποψήφιο για την Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής καταγγέλει: «Kύριε Ρόμνεϊ, σταμάτα να χλευάζεις και να χρησιμοποιείς την Ελλάδα ως αρνητικό παράδειγμα κάθε φορά που θέλεις να αποπροσανατολίσεις την δημοσιονομική συζήτηση στην προεκλογική εκστρατεία.»

Οδοιπορικό στον Άθω

Οδοιπορικό στον Άθω

Άποψη της Μονής Σταυρονικήτα

Από τις σελίδες των Ημερολογίων μου

Γράφει ο ζωγράφος
Γεράσιμος Γ.  Γερολυμάτος

Ένα ηλιόλουστο πρωινό του Μάρτη του 1996 μέσα στην Σαρακοστή, προμηθευτήκαμε στην Ουρανούπολη τα ειδικά διαμονητήρια για την παραμονή μας στο Άγιον Όρος, στην χιλιόχρονη Αθωνική πολιτεία. Το οχηματαγωγό «Άξιον Εστί» απέπλευσε στις 9.45 π.μ, με κατεύθυνση το λιμανάκι της Δάφνης. Είχαμε αφήσει πια τον «κόσμο» που από εδώ και πέρα θα έμοιαζε περισσότερο μια ανάμνηση, και πλέαμε σε κοντινή απόσταση παράλληλα με τις ακτές που βρίσκονταν στα αριστερά μας.

Δούλοι κατ΄όνομα…οι δούλοι της αρχαίας Αθήνας


Πλήθος μαρτυριών αποδείχνει ότι οι δούλοι είχαν και δικαιώματα εκτός από υποχρεώσεις


Του Χρήστου Σκιαδαρέση
Φιλολόγου

Έχουν μέχρι σήμερα γραφεί χιλιάδες δυσφημιστικές σελίδες για το δουλοκτητικό καθεστώς της Αθήνας των κλασικών χρόνων από επαΐοντες και μη! Χωρίς φυσικά να παραγνωρίζονται οι άσχημες πλευρές του δουλεμπορίου και της αυθαίρετης καταπάτησης των στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων, θα ήταν καλό να διασαφηνιστεί ότι το ανθρώπινο εμπόρευμα ήκμαζε σε όλη την τότε γνωστή αρχαιότητα, ενώ δεν είναι αμελητέες σε αριθμό (κάθε άλλο μάλιστα!) οι μαρτυρίες αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων (Αριστοτέλης, Πλάτων, Ξενοφών, Θεόφραστος, Δημοσθένης, Διόδωρος, Σοφοκλής κ.λ.π), που αναδεικνύουν την ανύπαρκτη κατ΄άλλους κοινωνική ευαισθησία των Αθηναίων απέναντι στο ιδιαίτερα «λεπτό» αυτό ζήτημα. Συγκεκριμένα:

ΤΟ ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ -Περίοδος 1700-1905


«Αυτή η γλώσσα η νεοελληνική των δημοτικών τραγουδιών είναι μοναδική, είναι συγκροτημένη και ομοιόγενη, είναι η ωραιότερη ανάμεσα σε όλες  τις ευρωπαϊκές γλώσσες».                                                                           Claude Fauriel
«Chants populaires de la grece moderne- discours preliminaires», Paris (1824)

Γράφει η Φιλόλογος -Παιδαγωγός, Ελένη Καρυδά

Η έκφραση «γλωσσικό ζήτημα» αφ΄εαυτού παραπέμπει σε μια προβληματική γύρω από το θέμα της ελληνικής γλώσσας, η οποία καλλιέργησε σοβαρές αντιπαραθέσεις ιδεών και συμπεριφορών σε κρίσιμες φάσεις της ελληνικής κοινωνίας. Η κύρια αιτία που έφερε στην επιφάνεια οξύτητες και διαμάχες ήταν το γεγονός ότι, μια καθαρά επιστημονική «διένεξη» όπως ήταν το «Γλωσσικό» ταυτίστηκε με το  Εκπαιδευτικό  ζήτημα της χώρας και ως εκ τούτου συνδέθηκε σε μεγάλο βαθμό με στενά πολιτικές διεκδικήσεις ή και σκοπιμότητες.

Κινεζικά πολεμικά στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας

 


Επτά κινεζικά πολεμικά πλοία εθεάθησαν σήμερα νότια της Ιαπωνίας στην Ειρηνικό Ωκεανό να κατευθύνονται προς τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας.
Οι κινήσεις των κινεζικών πολεμικών πλοίων συμπίπτουν με την ένταση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στην Ιαπωνία και την Κίνα σχετικά με την κυριαρχία επί των ακατοίκητων νησιών Σενκάκου, τα οποία τελούν υπό ιαπωνική διοίκηση, αλλά το Πεκίνο διατυπώνει εδαφικές διεκδικήσεις επί αυτών υπό την ονομασία Ντιαογιού.
Η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες κλιμακώθηκε τον περασμένο μήνα, όταν η ιαπωνική κυβέρνηση αγόρασε τα νησιά από τον Ιάπωνα ιδιώτη στην ιδιοκτησία του οποίου βρίσκονταν προηγουμένως.
Έκτοτε κινεζικά πλοία θαλάσσιας περιπολίας έχουν εισέλθει επανειλημμένως στα χωρικά ύδατα των νησιών, καθώς και πλοία της ακτοφυλακής της Ταϊβάν, η οποία έχει επίσης διατυπώσει εδαφικές διεκδικήσεις.
Πηγή: ΑΜΠΕ