Ετικέτες

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

6 Fascinating Finds from the London Wreck, 1665


Three hundred and fifty years ago, a second rate 72-gun warship known as the London spectacularly blew up after a gun powder explosion just off Southend-on-Sea in Essex. It is considered one of England’s most important 17th century shipwrecks. Historic England, Cotswold Archaeology and licensed divers have been excavating the wreck, bringing up more than 150 artefacts before they are lost forever to time, in the Thames Estuary. These finds create a unique snapshot of life on board this warship in 1665.

The Overlooked Asian Influence on Art of the Colonial Americas


Japanned high chest by John Pimm (1730-1739), soft maple, black walnut, white pine, mahogany, brass (Winterthur Museum, Gift of Henry Francis du Pont, courtesy Museum of Fine Arts, Boston)
Japanned high chest by John Pimm (1730-1739), soft maple, black walnut, white pine, mahogany, brass (Winterthur Museum, Gift of Henry Francis du Pont, courtesy Museum of Fine Arts, Boston)
The Asian influence on arts and crafts of the Americas goes back centuries earlier than most people think. On August 18, the Museum of Fine Arts (MFA), Boston opens Made in the Americas: The New World Discovers Asia with over 90 objects demonstrating how aesthetics and art traditions of China, Japan, and other Asian countries influenced the colonial-era Americas.

Προκλητικός ο Δήμαρχος του Λονδίνου: «Οι Έλληνες είναι… κακομοίρηδες!»


Σε ευρεία συνέντευξη του στο Spiegel, ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, αναφέρθηκε στο ελληνικό ζήτημα και αν και παραδέχθηκε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είχε ιδιαίτερο τακτ όταν πρότεινε Grexit, εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ευρώ και πως στο τέλος θα φύγει.

«Το πλάνο του Σόιμπλε δεν ήταν το έγγραφο με το μεγαλύτερο τακτ που έχω δει. Είναι μια συναρπαστική ματιά μέσα στο μυαλό ενός ακριβολόγου, οι σκέψεις ενός άνδρα με ξεκάθαρο όραμα για το πώς θα έπρεπε να λειτουργεί η Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και ο ρόλος του Μ. Γκορμπατσόφ


«Oι μοτοσυκλετιστές ενοχλούν το σήμερα μας! Οι ήρωες την συνείδησή μας»



Nα θυμάστε όμως πως το αύριο, δεν το σχεδιάζουν πολλοι. Ούτε το οραματίζεται το πλήθος. Οι λίγοι πάνε μπροστά..
Καταστηματάρχες κοιτούν περίεργα, άλλοι χειροκροτούν. Σε ένα καφέ ο ηλικιωμένος κύριος σηκώνεται σβήνει το τσιγάρο του στο πάτωμα και στέκεται προσοχή στην γαλανόλευκη που περνά από μπροστά του! Τουρίστες παίρνουν θέση με την φωτογραφική μηχανή τους και ρωτουν να μάθουν. Στο check point παρατεταγμένοι οι αστυνομικοί. Από πίσω τους οι ΟΗΕδες. Πίσω από αυτούς οι εγχώριοι τουρίστες (κυρίως ελληνοκύπριοι και ελλαδίτες) που πηγαίνουν για ψώνια ή στο κομμωτήριο στα κατεχόμενα! Αγανακτισμένοι με την ταλαιπωρία και το “κακό” που τους βρήκε! “Πώς τολμάτε ωρέ μηχανόβιοι” και διάφορα άλλα επίθετα που δεν επιτρέπεται να αναπαράξουμε…Ο λαός μας βλέπεις, είναι εθνικά ξεδιάντροπος και ξεπουλά συνειδήσεις και αρχές μόλις καταλαγιάσει το κακό… Οτι δεν συμβαίνει στο σπίτι μας (αλλά στου γείτονα) μας αφήνει παγερά αδιάφορους. Η μνήμη είναι προνόμιο των λίγων που είναι δακτυλοδεικτούμενοι γιατί χαλούν την πιάτσα… Το βόλεμα των πολλων έρχεται πακέτο με θράσος θυμό αλαζονεία αλλά και πολύ φόβο μη τυχόν ταρακουνήσει κανείς το πολυτετές κλουβί μας…
Aθηνά Κρικέλη

Pillage économique de la Grèce : Un partisan du oui fait la morale au peuple grec


Par Bruno Adrie

Le blog de Bruno Adrie
Url de l'article:
http://www.mondialisation.ca/pillage-economique-de-la-grece-un-partisan-du-oui-fait-la-morale-au-peuple-grec/5468487
Romain Perez
Dans son article intitulé « Pourquoi lAllemagne ne paiera pas... malgré les suppliques de Dominique Strauss Kahn » (La Tribune, 27 juillet 2015), Romain Perez, professeur à Science Po et coordinateur du pôle économie du think tank Terra Nova, prend le parti du couple Merkel-Schäuble et de lAllemagne dans laffaire grecque. Evoquant tout dabord les critiques les plus communes, celle de Joshka Fischer, « lAllemagne aurait bien changé », celle de Frédéric Lordon, « prisonnière dun récit trompeur sur lunion monétaire », celle de Romaric Godin, « elle chercherait à imposer une certaine vision ordo-libérale de la politique économique », manifestement trouvées dans une déclaration récente de Dominique Strauss-Kahn, il prend, sans apporter aucun argument, le contre-pied de « cette mise en accusation de nos riches cousins » et considère que ce nest pas parce que lAllemagne sest vu remettre ses dettes (accord de Londres de 1953) quelle devrait faire un cadeau à la Grèce en 2015. Son article se résume en trois affirmations lapidaires :

Φιντέλ Κάστρο… (γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου του 1926)


fidel65kentriki
Επιμέλεια: Οικοδόμος //

Ένας ζωντανός μύθος. Μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του εικοστού αιώνα. Λίγοι ηγέτες, σε όλον τον κόσμο, θα μπορούσαν να τοποθετήσουν το ανάστημά τους δίπλα στο δικό του.
Χάρη στον Φιντέλ στην Κούβα δεν υπάρχει η δυστυχία που υπάρχει στη Λατινική Αμερική, στις ΗΠΑ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε πολλά ακόμα μέρη του πλανήτη. Χάρη στον Φιντέλ εκατομμύρια άνθρωποι από δεκάδες χώρες του κόσμου δέχονται την πολύτιμη αλληλεγγύη του κουβανικού λαού στην υγεία, στη μόρφωση, αλλά και στον αγώνα για λευτεριά και ανεξαρτησία. Χάρη στον Φιντέλ πολλά εκατομμύρια άνθρωποι στη γη, αφού πρώτα πίστεψαν ότι ο σκοπός που ήρθαν στη ζωή δεν ήταν μόνο για να υποφέρουν, έχουν τη δυνατότητα να οραματιστούν το μέλλον που τους αξίζει και να οργανώσουν την πάλη για να το διεκδικήσουν.

Γιώργος Κατακουζηνός 1943 – 2013


Γιώργος Κατακουζηνός

Σκηνοθέτης του κινηματογράφου, γνωστός από την ταινία του Άγγελος (1982), η οποία αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου, ενώ προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις με τη θεματολογία της.
Ο Γιώργος Κατακουζηνός γεννήθηκε το 1943 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και μετά τις κινηματογραφικές σπουδές του στην Αθήνα και το Παρίσι, εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη σε αρκετές ελληνικές ταινίες («Διωγμός», «Τα 201 καναρίνια», «Το μπλόκο», «Ξεχασμένοι Ήρωες», «Ο αδελφός Άννα» , «Όταν ξυπνά το παρελθόν», «Όχι,..κύριε Τζόνσον»), προτού υπογράψει τις δικές του δημιουργίες. Το 1968 συμμετείχε ως ηθοποιός στην ταινία του Δήμου Θέου «Κιέριον».

Άντερς Γιόνας Άνγκστρομ 1814 – 1874


Άντερς Γιόνας Άνγκστρομ
Σουηδός φυσικός, ένας από τους ιδρυτές της φασματοσκοπίας. Το όνομά του δόθηκε σε μία μονάδα μήκους, που χρησιμοποιείται κυρίως στη μέτρηση του μήκους κύματος των ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών. Είναι ίσο προς 10-10 μέτρα και συμβολίζεται με το Å (1 Å = 10-10 m).
Ο Άντερς Γιόνας Άνγκστρομ (Anders Jonas Ångström) - Άντες Γιούνας Όνγκστρεμ η ορθή προφορά του ονόματός του στα σουηδικά- γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου 1814 στο Λέγκντε της βόρειας Σουηδίας. Σπούδασε φυσική στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα και εξελέγη καθηγητής φυσικής στο ίδιο πανεπιστήμιο το 1858.

Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ 1820 – 1910


Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ

Αγγλίδα φιλάνθρωπος και νοσοκόμος. Υπήρξε πρωτοπόρος της σύγχρονης νοσηλευτικής και θεμελίωσε το επάγγελμα των αδελφών νοσοκόμων. Προς τιμήν της γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Μαΐου η Διεθνής Ημέρα Αδελφών Νοσοκόμων.
Η Φλόρενς Νάιτινγκειλ (Florence Nightingale) γεννήθηκε στις 12 Μαΐου 1820 στη Φλωρεντία, όπου διέμεναν προσωρινά οι εύποροι γονείς της, και μεγάλωσε στην Αγγλία. Μορφώθηκε κατά μεγάλο μέρος από τον πατέρα της, ο οποίος της δίδαξε Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ιστορία, Φιλοσοφία και Μαθηματικά. Το 1850 έγινε δεκτή από το Ίδρυμα Διαμαρτυρομένων Διακονισσών τού Κάιζερβερτ της Γερμανίας και παρακολούθησε όλα τα μαθήματα εκπαίδευσης ως αδελφή νοσοκόμα. Το 1853 διορίστηκε επιθεωρήτρια του ιδρύματος για τη Φροντίδα Ασθενών Κυριών, στο Λονδίνο.

Καρλ Λίμπκνεχτ 1871 – 1919

Καρλ Λίμπκνεχτ
1871 – 1919

Καρλ Λίμπκνεχτ Γερμανός πολιτικός και δικηγόρος. Συνιδρυτής με τη Ρόζα Λούξεμπουργκ της Ένωσης Σπάρτακος (Spartakusbund στα γερμανικά), της αριστερής ριζοσπαστικής πολιτικής οργάνωσης που μετεξελίχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Γερμανίας. Είναι γνωστός για την αντίθεσή του στη συμμετοχή της Γερμανίας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και τον ρόλο του στην Εξέγερση των Σπαρτακιστών τον Ιανουάριο 1919.
Ο Καρλ Λίμπκνεχτ (Karl Liebknecht) γεννήθηκε στη Λειψία στις 13 Αυγούστου 1871. Ήταν γιος του Βίλχελμ Λίμπκνεχτ, ιδρυτικού μέλους του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Γερμανίας (από το 1891 Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας) και της δεύτερης συζύγου του Ναταλίε Ρεχ. Με την οικονομική βοήθεια του κόμματος σπούδασε νομικά και πολιτική οικονομία στα Πανεπιστήμια Λειψίας και Βερολίνου. Τη διετία 1893-1894 υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία και το 1900 άνοιξε δικηγορικό γραφείο στο Βερολίνο, μαζί με τον αδελφό του Τέοντορ. Την ίδια χρονιά έγινε μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και παντρεύτηκε τη Γιούλια Παραντίς, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά.

Το Τείχος του Βερολίνου


Η ανέγερση του Τείχους, 23 Αυγούστου 1961.Η ανέγερση του Τείχους, 23 Αυγούστου 1961.

Berliner Mauer στα Γερμανικά. Πρόκειται για ένα τοίχο ύψους 2 μέτρων, που χώριζε το Βερολίνο σε Ανατολικό και Δυτικό. Οι Δυτικοί το ονόμασαν «Τείχος του Αίσχους». Χτίστηκε το 1961 από τις αρχές της Ανατολικής Γερμανίας για να συγκρατήσει τη φυγή των κατοίκων της προς τη Δύση και γκρεμίστηκε από τους Βερολινέζους και των δύο πλευρών στις 9 Νοεμβρίου 1989, όταν άρχισαν να αποσαθρώνονται τα καθεστώτα του λεγόμενου «υπαρκτού σοσιαλισμού». Υπήρξε το κατ’ εξοχήν σύμβολο του «Ψυχρού Πολέμου» μεταξύ «δημοκρατικής» Δύσης και της «κομμουνιστικής» Ανατολής.
Μετά τη λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου το 1945, η ηττημένη Γερμανία χωρίστηκε σε τέσσερις ζώνες κατοχής, τη διοίκηση των οποίων ανέλαβαν οι νικήτριες δυνάμεις, Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία,  Μεγάλη Βρετανία και  Σοβιετική Ένωση. Με ανάλογο τρόπο χωρίστηκε και το Βερολίνο, η πάλαι ποτέ πρωτεύουσα της Πρωσίας, της Αυτοκρατορικής Γερμανίας και της Ναζιστικής Γερμανίας, σύμφωνα με τα όσα είχαν συμφωνηθεί το 1944 στο Λονδίνο.

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 13 Αυγούστου

Προβάλλονται μόνο τα σημαντικότερα!
μ. Χ.
1876
Ανοίγει τις πύλες του το Φεστιβάλ του Μπαϊρόιτ, με την ολοκληρωμένη παρουσίαση της τετραλογίας του Ρίχαρντ Βάγκνερ «Το δαχτυλίδι των Νιμπελούγκεν». Την πρεμιέρα παρακολουθούν, μεταξύ άλλων, οι αυτοκράτορες Γερμανίας και Βραζιλίας, οι συνθέτες Λιστ, Μπρούκνερ, Σεν Σανς, Τσαϊκόφσκι, Έντβαρντ Γκριγκ και ο φιλόσοφος Νίτσε.
1922
Έπειτα από προπαρασκευή πυροβολικού, τα τουρκικά στρατεύματα εξαπολύουν ευρείας κλίμακας αντεπίθεση στο μέτωπο της Μ. Ασίας εναντίον των ελληνικών θέσεων. Η τουρκική επίθεση επικεντρώνεται στο νότιο τομέα του μετώπου, δυτικά του Αφιόν Καραχισάρ. Η τουρκική αυτή ενέργεια θα οδηγήσει ύστερα από λίγες μέρες σε γενική υποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων