Ετικέτες

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Αποκλειστικό: Η περίεργη αστυνομική έρευνα για τη Marfin


undefined
Σε λίγες ημέρες φτάνει στο ακροατήριο η υπόθεση του εμπρησμού της Marfin. Το ThePressProject φέρνει σήμερα στο φως στοιχεία της αστυνομικής έρευνας που δημιουργούν πολλά ερωτηματικά. Μήπως οι οικογένειες των θυμάτων γίνονται για μια ακόμη φορά θύματα, αυτή τη φορά της αστυνομικής προχειρότητας;

Του Κώστα Εφήμερου
Στις 9 Δεκεμβρίου ξεκινάει η δίκη του Θεόδωρου Σίψα, ο οποίος κατηγορείται για τον εμπρησμό της Marfin στις 5 Μαΐου του 2010. Ήταν τότε που τρείς άνθρωποι (η μία έγκυος) έχασαν τη ζωή τους μετά τη δολοφονική επίθεση με μολότοφ στο υποκατάστημα της τράπεζα το οποίο βρισκόταν επί της οδό Σταδίου. Η τραγωδία αυτή άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια της και αποτέλεσε μοχλό πόλωσης στην ελληνική κοινωνία, αφού προσέφερε τα πρώτα θύματα «αριστερής» βίας μετά από πολλά χρόνια. Αυτοί όμως που βίωσαν εντονότερα τις συνέπειες είναι φυσικά οι οικογένειες των θυμάτων.
Ο Γάλλος φιλόσοφος Ρολάν Μπάρτ έλεγε ότι «ο καθένας μας έχει τον δικό του ρυθμό στο πένθος» και οι οικογένειες των θυμάτων σίγουρα χρειάζονται την τιμωρία των ενόχων προκειμένου να μπορέσουν -αν γίνεται στην πραγματικότητα αυτό- να προχωρήσουν παρακάτω. Όχι όμως την τιμωρία οποιουδήποτε «ενόχου» αλλά του πραγματικού. Και εδώ τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας περιπλέκουν πολύ την κατάσταση

H έκθεση της Black Rock για τις τράπεζες – Report on the Recapitalisation and Restructuring of the Greek Banking Sector, and Diagnostic Assessment of Greek Banks



blackrock-office

Tο 90% των στεγαστικών δανείων δεν δόθηκαν με τις συνήθεις πρακτικές
Η πρόταση για «κούρεμα» τουλάχιστον 39%


H «DEAL» αποκαλύπτει την έκθεση της BlackRock για τις ελληνικές τράπεζες. Πρόκειται για τη μελέτη που της ανατέθηκε από την Tράπεζα της Eλλάδος, τον Aύγουστο του 2011, κατόπιν εντολής της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας και του Διεθνούς Nομισματικού Tαμείου (Tρόικα) ως προϋπόθεση για το οικονομικό πακέτο των 109 δισ. το οποίο προβλέπεται από το Mνημόνιο της 21ης Iουλίου του 2011.

Ακόμη και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς επιτίθεται στις εφημερίδες «Τα Νέα» και το «Εθνος»



Ακόμη και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς επιτίθεται στις εφημερίδες «Τα Νέα» και το «Εθνος»

Σε σκληρούς τόνους έρχεται η απάντηση της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ σε δημοσιεύματα τα οποία την κατηγορούν πως επιτέθηκε εναντίον της Ελλάδας όσον αφορά το χρέος και δήλωσε πως «οι Γερμανοί φορολογούμενοι δεν μπορούν να πληρώνουν για τα χρέη της Ελλάδας».
Σε συνάντηση των προέδρων της Ευρωβουλής που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, μπορεί να μην υπήρχαν δημοσιογράφοι, ωστόσο το left.gr καταγγέλλει πως η εφημερίδα «Τα Νέα» και το «Εθνος» κάνουν λόγο για «επίθεση» της προέδρου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς εναντίον της Ελλάδας και για «υπεράσπιση» της χώρας από τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Η ίδια ωστόσο σε δήλωση της αποσαφηνίζει πως ποτέ δεν είπε κάτι τέτοιο και αναφερόμενο στον υπουργό Εξωτερικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης αναφέρει: «Δεν θέλω να υποθέσω πως είναι ο αρχιτέκτονας των διαρροών».

Συγκεκριμένα, το Εθνος σχολιάζει πως «η Γερμανίδα ευρωβουλευτής και συνοδοιπόρος του Αλέξη Τσίπρα, Γκάμπι Τσίμερ, έκανε το λάθος να αναφέρει ότι οι Γερμανοί και οι άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες πληρώνουν για την Ελλάδα. Η απάντηση ήρθε αμέσως από τον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος θύμισε ότι η Ελλάδα δεν πήρε βοήθεια από πολίτες, αλλά δάνεια από τις χώρες-μέλη και τον EFSF, τα οποία αποπληρώνονται κανονικά».

Ανεκδοτακι – ψυχιατρικό τεστ για καλημέρα!


20131127-073217.jpg
Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης σε ψυχιατρική κλινική,
ρώτησα το διευθυντή πώς καθορίζεται εάν ένας ασθενής πρέπει ή όχι να εισαχθεί στην κλινική για θεραπεία;…

“Λοιπόν,” είπε ο διευθυντής,
“γεμίζουμε ως επάνω μια μπανιέρα,
και έπειτα δίνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού, ένα φλιτζάνι τσαγιού και έναν κουβά στον ασθενή
και ζητάμε από αυτόν να αδειάσει τη μπανιέρα.”

“Ω, καταλαβαίνω»”, είπα,
“Ένα φυσιολογικό άτομο θα… χρησιμοποιούσε τον κουβά επειδή είναι μεγαλύτερος από το κουτάλι ή το φλιτζάνι τσαγιού.”
“Όχι” είπε ο διευθυντής…
“Ένα φυσιολογικό άτομο θα τραβούσε το βούλωμα.
Θέλετε κρεβάτι κοντά στο παράθυρο, ή μήπως σας ενοχλεί το φώς ;

www.olympia.gr

ΤΟ ΠΤΩΜΑ ΕΝΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ




Όπως έγραψε το 1947 ο Walter Lippman στην Herald Tribune: ” Αν μετά από τριάντα χρόνια η Γερμανία εξουσιάζει την Ευρώπη και κατέχει έτσι την ισορροπία δύναμης μεταξύ  της Ρωσίας και των αγγλόφωνων εθνών, οι γερμανοί ιστορικοί δεν θα μετρήσουν αυτόν τον πόλεμο ως αληθινή ήττα.”
Αυτή είναι η κατάσταση των πραγμάτων σήμερα … ήρθε 60 χρόνια αργότερα … και δεν ήρθε “κατά λάθος”

Πράγματι, ( όπως γράφαμε και προχθες ) η Γερμανία, τώρα που οι δομές εξουσίας της ΕΕ έχουν πλέον έλθει στα μέτρα τηςδεν κρύβει τον αυταρχικό χαρακτήρα της .
Το 2014 η αλλαγή στους κανόνες πλειοψηφίας ( ώστε να αντικατοπτρίζουν το μέγεθος του πληθυσμού ) θα δώσει πολύ περισσότερη δύναμη στη Γερμανία ενώ το Βερολίνο απαίτησε τα δικαιώματα ψήφου στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διανέμονται σύμφωνα με το εθνικό ΑΕΠ !

Θεραπευτές από τον Τρωικό Πόλεμο



undefined
«Η θεά της παπαρούνας». Ανακαλύφθηκε το 1936 στο Γάζι της Κρήτης,
πιο κάτω από την Κνωσό. Το διάδημα έχει κάλυκες από παπαρούνες
και η θεά έχει βλέμμα εκστασιασμένο

της ΝΙΝΕΤΤΑΣ ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ - ΡΑΣΣΙΑ

Ετοιμάζεται μεγάλη έκθεση από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με θέμα «ΙΑΣΙΣ: Υγεία, νόσος, θεραπεία από τον Ομηρο στον Γαληνό»

Κάψες από παπαρούνες φαίνεται να ξεφυτρώνουν από τα μαλλιά της πήλινης θεάς με τα υψωμένα χέρια που λάτρευαν οι Μινωίτες της Κρήτης. «Απεικονίζεται έτσι γιατί παράγει και ελέγχει το φυτό, τις ιδιότητες του οποίου γνώριζε η ίδια, οι υπηρέτες της, ιερείς και ιέρειες, οι γιατροί του ανθρώπινου πόνου, καθώς το γάλα από την κάψα του φυτού είναι το όπιο, ισχυρό παυσίπονο και αναλγητικό».

Κάπως έτσι, παραστατικά και τεκμηριωμένα, παρουσιάζει ο καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Νικόλαος Σταμπολίδης το θέμα της νέας μεγάλης έκθεσης του μουσείου που θα έχει τίτλο «ΙΑΣΙΣ: Υγεία, νόσος, θεραπεία από τον Ομηρο στον Γαληνό» (Νοέμβριος 2014).

Δραματικές αποκαλύψεις Θαπατέρο για τη νύχτα των μεγάλων μαχαιριών στις Κάννες


Του Πέτρου Παπακωνσταντίνου
undefined
Στην επεισοδιακή σύνοδο του G20, στις Κάννες, η Αγκελα Μέρκελ ήθελε να οδηγήσει στο ΔΝΤ την Ισπανία και την Ιταλία.

Η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη στις Κάννες, εκείνη τη βροχερή μέρα, στις 2 Νοεμβρίου του 2011, εν αναμονή της συνόδου κορυφής του G20. Πριν από δύο ημέρες, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ανακοινώσει δημοψήφισμα, το οποίο θα μπορούσε να σημάνει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Το μέλλον του κοινού νομίσματος κρέμεται επί ξυρού ακμής και οι γύπες των διεθνών αγορών ομολόγων περιμένουν την έκβαση των πυρετικών διαβουλεύσεων για να καθορίσουν τη στάση τους.

Στον διάδρομο του μεγάρου του φεστιβάλ, όπου στρώνεται το κόκκινο χαλί για να παρελάσουν, σε πιο θερμές εποχές, οι κινηματογραφικοί αστέρες, η Αγκελα Μέρκελ ξεμοναχιάζει τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο. Τον χαιρετάει με ένα φιλικό χαμόγελο και, χωρίς καμία εισαγωγή, εξαπολύει τη βόμβα της: Τι θα λέγατε να πάρετε έκτακτο δάνειο 50 δισ. ευρώ από το… Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Σκοπεύω να προτείνω και στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να πάρει βοήθεια 85 δισ. από το ΔΝΤ ώστε να σταθεροποιηθεί το κοινό νόμισμα.

Στη Γλασκώβη παρουσιάζεται η «Λευκή Βίβλος» για την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο


Η «Λευκή Βίβλος» είναι ένα έγγραφο με περισσότερες από 200 σελίδες και περιλαμβάνει περίπου 650 απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με το τι θα σήμαινε η ανεξαρτησία
Στη Γλασκώβη παρουσιάζεται η «Λευκή Βίβλος» για την ανεξαρτησία της Σκωτίας
Η κυβέρνηση της Σκωτίας αναμένεται να παρουσιάσει την Τρίτη την πολύ-αναμενόμενη «Λευκή Βίβλο» για την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, και η οποία όπως διατείνεται η τοπική κυβέρνηση είναι το πιο «ολοκληρωμένο και λεπτομερές σχέδιο» που δημοσιεύτηκε για το θέμα αυτό.

Η «Λευκή Βίβλος» είναι ένα έγγραφο με περισσότερες από 200 σελίδες και περιλαμβάνει κάπου 650 απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με το τι θα σήμαινε η ανεξαρτησία, τόνισε η περιφερειακή κυβέρνηση της Σκωτίας, η οποία είναι υπό την ηγεσία του Εθνικού Κόμματος που έχει ταχθεί υπέρ της ανεξαρτησίας.

Ανεπαισθήτως από την πολιτική φιλοσοφία στην πολιτική θεολογία διολισθαίνουμε έξω


Παναγιώτης Ήφαιστος 
Οι νεοέλληνες και οι εγχώριοι υβριστές τους
Σε στιγμές κρίσεων πληθαίνουν οι απελπισμένες, σπασμωδικές και ανορθολογικές φωνές. Η παρακμή συμβολίζεται από την κυριαρχία των ιδεολογημάτων και των φιλοσοφημάτων στις επιφυλλίδες.
Ιδεολογήματα και φιλοσοφήματα διατυπώνονται ακόμη και εκ μέρους πολιτικών φιλοσόφων που θα μπορούσαν να μιλήσουν πιο στέρεα. Η παρακμή κορυφώνεται όταν ο αλλοπρόσαλλος, επιφανειακός, ρηχός και ως εκ τούτου παρακμιακός λόγος πρυτανεύει.
Τίθεται το καίριο ερώτημα: Γιατί επιφανείς στοχαστές και λαμπρά μυαλά να μην μπορούν, τουλάχιστον, κάποια στιγμή να σκεφτούν την υστεροφημία τους, αλλά επίσης και τον έσχατο σκοπό της επιβίωσης της πατρίδας τους. Γιατί την εξυβρίζουν, γιατί κυριολεκτικά να την πατούν στο λαιμό και γιατί να την λοιδορούν!

Οι ευθύνες των Τουρκοκυπρίων


undefined
Για χρόνια τώρα και πριν ακόμα από την ανεξαρτησία της Κύπρου εκαλλιεργείτο συστηματικά η εντύπωση ότι οι Τουρκοκύπριοι ήταν θύματα των Ελληνοκυπρίων. Αυτή η προπαγάνδα προερχόταν βασικά από τους Άγγλους και τους Τούρκους για να εμπεδώσουν την πολιτική του διαμελισμού αλλά και για να χρησιμοποιούνται οι Τ/κ για τους πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους των Άγγλων και της Τουρκίας. Και ώς εδώ, δηλαδή ως μια εχθρική προς τους Ε/κ προπαγάνδα με βάση τις εν λόγω σκοπιμότητες έχει την εξήγησή της.
Η κατάσταση είναι ανεξήγητη από τη στιγμή που αυτή η προπαγάνδα άρχισε σταδιακά να υιοθετείται και από ορισμένη τάξη ανόητων Ε/κ οι οποίοι  διέδιδαν ότι πράγματι οι Τούρκοι είναι θύματά μας ή ότι «εκάμαμέν τους πολλά». Η άποψη αυτή προχωρούσε σε διάφορους ισχυρισμούς με αποτέλεσμα να τσιμεντώνουμε εμείς οι ίδιοι τους κακοήθεις στόχους της αγγλοτουρκικής πολιτικής. Δεν  απαλλάσσω τους Ε/κ από τα λάθη τους.

Στα άκρα η κρίση ανάμεσα στην Τουρκία και την Αίγυπτο


Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε και πάλι σήμερα το αιγυπτιακό καθεστώς που ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, παρά τη διπλωματική κρίση που προκάλεσαν οι δηλώσεις του το Σαββατοκύριακο.
“Δεν θα σταματήσουμε να λέμε το δίκαιο, ούτε να στηρίζουμε τον αιγυπτιακό λαό επειδή ενοχλείται η κυβέρνηση που κατέλαβε πραξικοπηματικά την εξουσία στην Αίγυπτο”, είπε ο Ερντογάν μιλώντας σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

“Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί θεατές” στα τεκταινόμενα της Αιγύπτου, πρόσθεσε.

Ο υπερσιβηρικός, «ατμομηχανή» ανάπτυξης για ξεχασμένες περιοχές της Ρωσίας


Ένα γιγαντιαίο σχέδιο έδωσε στη τις περασμένες ημέρες η κυβέρνηση της Ρωσίας το οποίο προβλέπει τον εκσυγχρονισμό των υποδομών στην... ξεχασμένη ασιατική πλευρά της χώρας και κυρίως στις περιοχές της Άπω Ανατολής.

Εξέχουσα όμως θέση στα φιλόδοξα σχέδια του υπουργείου Μεταφορών είναι η αναβάθμιση του ιστορικού υπερσιβηρικού σιδηροδρόμου, ο οποίος με αφετηρία την πρωτεύουσα Μόσχα, διατρέχει τις αχανείς εκτάσεις της Σιβηρίας για να καταλήξει στις πόλεις του Ειρηνικού.

Το πείραμα του Νegrοponte!


undefined
Ο ελληνικής καταγωγής ερευνητής του ΜΙΤ «έριξε» δέκα laptops σε χωριό της Αιθιοπίας
Της Κέλλυς Φαναριώτη, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Τη δύναµη της θέλησης των παιδιών για µάθηση και δηµιουργία, ανεξάρτητα από τον τόπο όπου ζουν και τα µέσα που έχουν στη διάθεσή τους, έδειξε µέσα από ένα εντυπωσιακό πείραµα που πραγµατοποίησε στην πιο φτωχή και αναλφάβητη γωνιά του πλανήτη o Nicholas Negroponte.

Ο ελληνικής καταγωγής ερευνητής του MIT το 2004 ίδρυσε τη ΜΚΟ «One Laptop per Child» (ένα laptop για κάθε παιδί), µε αποστολή να βοηθήσει τα παιδιά των αναπτυσσόµενων χωρών. Μάλιστα, προκειµένου να καταδείξει το γεγονός ότι η µάθηση αποτελεί τη µεγαλύτερη πλουτοπαραγωγική πηγή του κόσµου, προχώρησε σε ένα πείραµα µε συναρπαστικά αποτελέσµατα.

Οι αποτυχίες της εξωτερικής πολιτικής στους υδρογονάνθρακες συνεχίζονται

26/11/13 | 0 σχόλια | 0 απαντήσεις | 21 εμφανίσεις
2011_10_10_09_14_09__41f6349a539543bbaaa25ad8461f4fdb
του καθ. δρ. Γ. Ζουγανέλη
Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεν είμαι σίγουρος αν ποτέ υπήρξε πατριωτική ή φιλελληνική.
Πάντοτε άλλωστε στις θέσεις – κλειδιά δεν βρέθηκαν άνθρωποι που να ευνόησαν τα Ελληνικά συμφέροντα.
Θεωρώ μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα τη παρουσία του κ.Βενιζέλου απο την Εύβοια στο τιμόνι του υπ. Εξωτερικών.Οι υδρίτες είναι ένα είδος παγωμένου φυσικού αερίου και η Ελλάδα έχει πάρα πολλούς υδρίτες σε πολλές περιοχές της ΑΟΖ της.
Η Ιαπωνία έχει την τεχνολογία να εξορύξει αυτούς τους υδρίτες. Αντί όμως η Ελλάδα να προσεγγίσει τόσα χρόνια την Ιαπωνία όπως θα έκανε μια χώρα χωρίς ιλίγγους, προτιμάει να προσεγγίζει χώρες όπως τη Νότια Κορέα, την οποία σε λίγες μέρες θα επισκεφτεί ο Πρόεδρος της “Δημοκρατίας” Παπούλιας που με το περίφημο Μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ επέτρεψε στη Τουρκία να κάνει έρευνες στο Αιγαίο. Πρόκειται για ένα ακόμη τεράστιο πολιτικό λάθος.

Εκπαιδεύοντας όχι για το Kέρδος…








«Η μεγαλύτερη κρίση, που αυτή τη στιγμή περνάει σχεδόν απαρατήρητη, και η οποία θα αποδειχθεί πολύ πιο καταστροφική για το μέλλον της δημοκρατικής αυτο-κυβέρνησης, ακόμα κι από την οικονομική κρίση, είναι η κρίση στην εκπαίδευση». Αυτά γράφει ηMartha Nussbaum σε ένα από τα άρθρα της με τίτλο «Εκπαιδεύονται όχι για το Kέρδος, Εκπαιδεύοντας για την Eλευθερία».



Στη συνέχεια θα αναφερθούμε σε αποσπάσματα του εκτεταμένου αυτού άρθρου. Περιέχει πολλά ενδιαφέροντα σημεία, και άλλα τα οποία δεν μας βρίσκουν σύμφωνους, όπως για παράδειγμα η χρηματοδότηση των ΑΕΙ από ιδιώτες στους οποίους αποδίδει τα αγνότερα των κινήτρων. Παρά ταύτα, αξίζει να διαβαστεί για την ουσιαστική κριτική της στη λογική του εκπαιδευτικού συστήματος των περισσότερων χωρών σήμερα.

«Ριζικές αλλαγές συμβαίνουν σ’ αυτά που οι δημοκρατικές κοινωνίες διδάσκουν στους νέους, και τα οποία δεν έχουν καλοσκεφτεί. Πρόθυμα για κέρδος, τα κράτη και τα εκπαιδευτικά τους συστήματα, χαραμίζουν αστόχαστα δεξιότητες, οι οποίες είναι απαραίτητες για να κρατούν τη δημοκρατία ζωντανή. Αν η τάση αυτή συνεχιστεί, τα κράτη σε όλο τον κόσμο σύντομα θα ικανοποιούν τις φριχτές προβλέψεις τουRabindranath Tagor, με το να παράγουν γενιές χρήσιμων μηχανών, παρά πολίτες οι οποίοι μπορούν να σκεφτούν από μόνοι τους, να κρίνουν την παράδοση και να κατανοούν τη σημασία της δυστυχίας και των κατορθωμάτων των άλλων ανθρώπων.

Η Ιστορία έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου ο ηθικός άνθρωπος, ο ολοκληρωμένος άνθρωπος, ολοένα και περισσότερο δίνει χώρο, σχεδόν χωρίς καν να το γνωρίζει, στον αγοραίο, στον άνθρωπο περιορισμένου σκοπού. Η διαδικασία αυτή γιγαντώνεται σε αναλογία και δύναμη, προκαλώντας τη διατάραξη της ηθικής ισορροπίας του ατόμου, συσκοτίζοντας την ανθρώπινη πλευρά του κάτω από τη σκιά μιας απρόσωπης οργάνωσης.

Οι ανθρωπιστικές επιστήμες και οι τέχνες εξοβελίζονται σχεδόν σε κάθε μέρος του κόσμου. Ιδωμένες από αυτούς που ασκούν πολιτική, σαν περιττά μπιχλιμπίδια, σε εποχές μάλιστα, όπου πρέπει να γίνονται περικοπές σε κάθε τι άχρηστο, ώστε να επιτευχθεί η αύξηση της ανταγωνιστικότητας στην παγκόσμια αγορά, χάνουν τάχιστα τη θέση τους στα προγράμματα σπουδών, για να μην αναφερθούμε και στα μυαλά και τις καρδιές των γονιών και των παιδιών.

Πράγματι, οι ανθρωπιστικές πλευρές της επιστήμης και των κοινωνικών επιστημών, η φαντασία δηλαδή, η δημιουργικότητα και η ακριβής κριτική σκέψη, χάνουν επίσης έδαφος, καθώς τα κράτη προσανατολίζονται στο κυνήγι του βραχυπρόθεσμου κέρδους με την καλλιέργεια χρήσιμων, και εφαρμοσμένων δεξιοτήτων, κατάλληλων για να αποφέρουν κέρδος».

Ένα, από τα τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα που παραθέτει η Nussbaum, αφορά στα κριτήρια αξιολόγησης των πανεπιστημιακών και των ερευνητικών τους δραστηριοτήτωνστα βρετανικά πανεπιστήμια από την επιτροπή RAE ( Research Assessment Exercise). Σύμφωνα με τα νέα κριτήρια, το 25% της βαθμολογία κάθε ερευνητή θα βασίζεται στην «απήχηση» που αυτός έχει προσωπικά, γεγονός το οποίο μεθερμηνεύεται ως η ατομική του συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη και επιτυχία. Έτσι, οι των ανθρωπιστικών επιστημών θα υποχρεωθούν να μετατραπούν σε πωλητές προϊόντων, και τότε μόνο θα μπορούν να δικαιολογούν πόρους και την ίδια τους την ύπαρξη, εφ’ όσον αποδείξουν την βραχυπρόθεσμη οικονομική τους συμβολή. Το αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι ότι από το 2009 που πρωτοεφαρμόστηκε, πολλά τμήματα φιλοσοφίας υποχρεώθηκαν σε λουκέτο. Δεδομένου, ότι κάθε κράτος επιδιώκει την οικονομική του ανάπτυξη, πολύ λίγες ερωτήσεις έχουν τεθεί, τόσο στον αναπτυσσόμενο, όσο και στον αναπτυγμένο κόσμο για την κατεύθυνση της παιδείας και, μαζί μ’ αυτή, της δημοκρατικής κοινωνίας.

Το 1867, ο John Stuart Mill επαινούσε τα σκωτικά πανεπιστήμια για τη δέσμευσή τους στην πλατειά δημοκρατική παιδεία, στην οποία μετείχαν όλοι οι φοιτητές ανεξαρτήτως του ειδικού πεδίου, το οποίο είχαν διαλέξει να σπουδάσουν. «Η διακυβέρνηση και η κοινωνία των πολιτών», έλεγε, «είναι από τα πλέον περίπλοκα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο ανθρώπινος νους. Και αυτός που θα συνδιαλλαγεί μαζί τους σαν στοχαστής και όχι σαν οπαδός, χρειάζεται όχι μόνο μια γενική γνώση των κύριων συνιστωσών της ζωής, αλλά και μια πειθαρχημένη και εξασκημένη κατανόηση αυτών, πάνω στις αρχές και τους κανόνες της υψηλής σκέψης. Και η υψηλή σκέψη κατακτάται με τη μελέτη της λογικής και των φιλοσοφικών επιχειρημάτων».

Και περαιτέρω, ο Mill, εξυμνούσε τον τρόπο με τον οποίον εκλεπτύνονται και καλλιεργούνται η φαντασία και το ηθικό συναίσθημα, μέσα δηλαδή από τη μελέτη της ποίησης και της λογοτεχνίας. Αν επρόκειτο ο Mill να γυρίσει στην Αγγλία, την στενότητα αντίληψης της οποία πάντοτε ελεεινολογούσε, θα ανακάλυπτε ότι η πλατιά παιδεία ποτέ δεν βρήκε εκεί καλή υποδοχή. Αν γιαυτόν ο εχθρός της δημοκρατικής παιδείας ήταν η ελιτίστικη κλασσική εκπαίδευση, που διδασκόταν μηχανιστικά και άψυχα, χωρίς να στοχεύει στον εμπλουτισμό της ψυχής και τη δημιουργία πολιτών, σήμερα ο εχθρός είναι η ανελέητη δίψα των κρατών για οικονομικά οφέλη, η οποία και οδηγεί τις αντίστοιχες εκπαιδευτικές πολιτικές.



Επομένως, τι είδους νοητικές ποιότητες θα χρειαζόταν να παράγουμε, αν ήμασταν προσκολλημένοι στο οικονομικό κέρδος και μόνο, θεωρώντας το ως το μοναδικό κριτήριο ανάπτυξης και ποιότητας ζωής; Σύμφωνα με τη νέα θεώρηση των πραγμάτων, ο στόχος κάθε κράτους θα πρέπει να είναι η οικονομική ανάπτυξη, χωρίς να νοιάζεται για την κατανομή του πλούτου, την κοινωνική ισότητα, τις προϋποθέσεις για μια σταθερή δημοκρατία, την ισότητα των φύλων, την ίση πρόσβαση στην υγεία και παιδεία.

Ένα παράδειγμα του τι αυτό το μοντέλο αφήνει εκτός, είναι η Νότια Αφρική στην περίοδο του απαρχάιντ, με τους οικονομικούς της δείκτες να εκτοξεύονται. Υπήρχε πολύς πλούτος εκείνη την εποχή, ο οποίος και επιβραβευόταν, αγνοώντας ταυτόχρονα τις φοβερές ανισότητες, τη φυλετική καταπίεση και την ανεπαρκή περίθαλψη και μόρφωση. Οι κατακτήσεις στην υγεία και παιδεία πολύ λίγο συσχετισμό έχουν με την οικονομική ανάπτυξη. Ούτε φυσικά και οι πολιτικές και θρησκευτικές ελευθερίες, όπως φαίνεται από το παράδειγμα της Κίνας. Ούτε προφανώς και η δημοκρατία.

Κάποια, επίσης, κρατίδια της Ινδίας, (Andhra Pradesh, Gujarat), είδαν αύξηση του ΑΕΠ εξ αιτίας της εκπαίδευσης μια τενχικής ελίτ η οποία έχει καταστήσει την περιοχή ελκυστική στους ξένους επενδυτές. Παρά ταύτα, τα οικονομικά αποτελέσματα δεν έχουν διαχυθεί στο φτωχό αγροτικό λαό, ούτε στην εκπαίδευση, ούτε στην υγεία. Φυσικά, η νοοτροπία που κυριαρχεί, είναι ότι δεν υπάρχει λόγος να τους μορφώσεις όλους αυτούς. (Σημ. δική μουΑυτό ακριβώς κατοχυρώνεται σήμερα και στην Ελλάδα με τον νέο νόμο για τα ΑΕΙ). Το βασικό πρόβλημα με την αποτίμηση του ΑΕΠ, είναι ότι δίνει μεγάλους βαθμούς σε κράτη στα οποία ενδημούν τεράστιες ανισότητες.

Αυτή είναι και η μεγάλη αλήθεια με την εκπαίδευση. Δεδομένης της φύσης της πληροφορικής, τα κράτη μπορούν να αυξάνουν το ΑΕΠ τους χωρίς να νοιάζονται και πολύ για την εξάπλωση της μόρφωσης, αφού μπορούν να δημιουργούν μια ανταγωνιστική τεχνοκρατική και επιχειρηματική ελίτ. Η Ινδία ειδικά, το δρόμο αυτό, τον πήγε μέχρι το τέρμα!

Έτσι η κριτική σκέψη, δεν αποτελεί απαραίτητο στοιχείο της εκπαίδευσης που στοχεύει στην οικονομική μεγέθυνση και ποτέ άλλωστε δεν υπήρξε σε χώρες που την κυνήγησαν ανελέητα, όπως η Σιγκαπούρη και η Κίνα.

Εδώ, θα κλείσω, με ένα απόσπασμα από άρθρο του Stefan Collini, καθηγητή λογοτεχνίας από το Cambridge, ο οποίος σχολιάζει τα κριτήρια αξιολόγησης του RAE:

” Ο λόγος που κανόνες όπως αυτοί δεν προκαλούν ισχυρή αντίδραση είναι ότι τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες οι ευαισθησίες μας έχουν νεκρωθεί από τον πολλαπλασιασμό της γλώσσας της γραφειοκρατίας, όπως «ικανοποίηση του χρήστη», «οι δυνάμεις της αγοράς», «λογοδοσία», κ.λ.π. Πιθανόν, τ’ αυτιά μας, να μην μπορούν πλέον ν’ ακούσουν πόσο ανόητη και αμφιλεγόμενη είναι η φράση «Πλαίσιο για την Αριστεία στην Έρευνα», ή πόσο γελοία είναι η πρόταση, η ποιότητα μιας έρευνας να αξιολογείται από τον «αριθμό των εξωτερικών χρηστών αυτής», ή από τη γκάμα των «δεικτών απήχησης».

Αντί ν’ αφήνουμε όλη αυτή τη σαχλαμάρα να γίνεται το μοναδικό λεξιλόγιο στη δημόσια συζήτηση, αξίζει να επιμείνουμε ότι αυτό που ονομάζουμε ανθρωπιστικές επιστήμες, είναι μια συλλογή τρόπων συνάντησης της ανθρώπινης δραστηριότητας σε όλον της τον πλούτο και ποικιλία. Το να επιχειρήσουμε να εμβαθύνουμε την κατανόησή μας γιαυτή και την άλλη πλευρά της δραστηριότητας, αποτελεί σκοπό από μόνο του.

Αν δεν ανατραπούν αυτοί οι κανόνες αξιολόγησης, οι καθηγητές στα βρετανικά πανεπιστήμια θα μετατραπούν σε πωλητές, από πόρτα σε πόρτα, εκχυδαϊσμένων εκδόσεων των προϊόντων τους για κατανάλωση στις αγορές”.

Και καταλήγει, « Μπορεί και να μην είναι τόσο αργά για να το εμποδίσουμε να συμβεί!».

Υ.Γ. Τις ευχαριστίες μου στον Γιάννη Β. ο οποίος και μού έθεσε υπ’ όψιν το άρθρο της Nussbaum.

Πηγή.

ΣΟΚ: Κλείνουν σχολεία γιατί δεν έχουν πετρέλαιο θέρμανσης



ΣΟΚ: Κλείνουν σχολεία γιατί δεν έχουν πετρέλαιο θέρμανσης
Η επιδείνωση του καιρού και τα οικονομικά προβλήματα που  αντιμετωπίζουν τα σχολικά συγκροτήματα ανάγκασε το δήμαρχο Νάουσας να λάβει  απόφαση για αναστολή λειτουργίας τους αύριο στις 27 Νοεμβρίου 2013.
Σύμφωνα με την απόφαση του Δημάρχου Νάουσας Αναστάσιου Καραμπατζού,  «αναστέλλεται η λειτουργία των σχολείων Α/Βάθμιας και Β/Βάθμιας σε όλο τον Δήμο  Νάουσας, την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013, εξαιτίας των προβλημάτων  θέρμανσης των σχολικών μονάδων που οφείλονται στην υποχρηματοδότηση, αλλά και  την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών με τη μεγάλη πτώση της  θερμοκρασίας».
Πηγή: seleo.gr
Read more: http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/374846/sok-kleinoyn-sholeia-giati-den-ehoyn-petrelaio-thermansis#ixzz2lmHTHEfF

«Η κρίση απειλεί την ίδια τη δημοκρατία»




ΕΤΣΙΟ_ΜΑΟΥΡΟΕΤΣΙΟ ΜΑΟΥΡΟ Διευθυντής της ιταλικής εφημερίδας «LA REPUΒBLICA»
Διευθυντής τής «La Repubblica», της μεγαλύτερης ιταλικής κεντροαριστερής εφημερίδας, από το 1996, ο Ετσιο Μάουρο, 65 χρόνων, θεωρείται μια από τις εγκυρότερες φωνές της ιταλικής δημοσιογραφίας. Τον συναντήσαμε στο γραφείο του, στην οδό Κριστόφορο Κολόμπο της Αιώνιας Πόλης, για μια αποκλειστική συνέντευξη με κύριο θέμα τη δυνατότητα της Ευρώπης να ξεπεράσει τη βαθιά κρίση που διέρχεται, τη στάση της Αριστεράς και τον ρόλο του Τύπου. «Ειλικρινά με εκπλήσσει το ότι η κοινωνική συνοχή συνεχίζει να αντέχει» μας είπε ο Μάουρο, σύμφωνα με τον οποίο από την ύφεση και την κρίση «δεν κινδυνεύει μόνον η πολιτική, αλλά η ίδια η δημοκρατία».
Συνέντευξη στον Θεόδωρο Ανδρεάδη-Συγγελλάκη

“Ο Σημίτης είπε όχι στους S-300″ – Αδημοσίευτη συνέντευξη του Κληρίδη

undefined
Μια συνέντευξη του Γλαύκου Κληρίδη που δόθηκε στον συνεργάτη της κυπριακής εφημερίδας ΜΑΧΗ, Νίκο Θεοδώρου και δε δημοσιεύθηκε ποτέ μέχρι σήμερα.Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια ο Γλαύκος Κληρίδης έδωσε πολλές συνεντεύξεις και μίλησε για πράγματα που κρατούσε για δεκαετίες μέσα του. Μιαν από αυτές τις συνεντεύξεις την έδωσε στο συνεργάτη της «Μ» Νίκο Θεοδώρου στις 20 Ιουλίου του 2010 στο σπίτι του στο Μενεού. Ο Γλαύκος Κληρίδης μίλησε για ώρες και είχε μια εκ βαθέως συνομιλία με τον συνεργάτη μας για όλους και για όλα. Στην συνέντευξη του αναφέρεται στα παιδικά του χρόνια, στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και εξηγεί γιατί ο Στάλιν ήταν πολύ χειρότερος του Χίτλερ.

H απίστευτη ιστορία διάσημου παραγωγού του Χόλιγουντ -Ο δημιουργός του Fight Club ήταν Ισραηλινός πράκτορας



H απίστευτη ιστορία διάσημου παραγωγού του Χόλιγουντ -Ο δημιουργός του Fight Clu
Εχει βάλει την υπογραφή του σε μερικές από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες του Χόλιγουντ. Fight Club, Pretty Woman και LA Confidential είναι κάποιες από τις δημιουργίες του. Οπως φαίνεται όμως και η ζωή του θα μπορούσε να γίνει ένα εντυπωσιακό σενάριο. Γιατί ο Αρνον Μίλτσαν αποκάλυψε ότι υπήρξε Ισραηλινός πράκτορας.
Στη συνέντευξη που έδωσε σε κανάλι της πατρίδας του, ο διάσημος παραγωγός του Χόλιγουντ επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς που περιείχε η βιογραφία του, για την οποία δεν είχε δώσει έγκριση. Πως δούλευε για τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, κάνοντας διαπραγματεύσεις για εμπόριο όπλων και υποστηρίζοντας το μυστικό πυρηνικό πρόγραμμα της πατρίδας του.

Αμερικανική επίδειξη ισχύος – Έστειλαν βομβαρδιστικό B 52 εντός της κινεζικής ζώνης αεράμυνας!






Αμερικανική επίδειξη ισχύος έναντι της Κίνας. Αεροσκάφος B 52, πέταξε εντός της “διευρυμένης ζώνης αεράμυνας” που είχε ανακοινώσει προχθές το Πεκίνο.Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τσακ Χάγκελ, είχε δηλώσει  ότι “ο αμερικανικός στρατός δεν θα αλλάξει τον τρόπο που διεξάγει τις επιχειρήσεις του στην περιοχή της Ανατολικής Θάλασσας της Κίνας”, μετά την ανακοίνωση του Πεκίνου ότι οριοθέτησε μια «ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας», όπου τα αεροσκάφη που θα πετούν σε αυτή, υποχρεούνται να δίνουν στοιχεία στις κινεζικές αρχές.