Ετικέτες

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Νέα θεραπεία ενισχύει το ανοσοποιητικό των ασθενών με HIV


Νέα θεραπεία ενισχύει το ανοσοποιητικό των ασθενών με HIV

Μια γονιδιακή θεραπεία για να αναβαθμίσουν το ανοσοποιητικό σύστημα 12 ασθενών με HIV, με στόχο την προστασία τους από την επίθεση του ιού, χρησιμοποίησαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.
Αυτή η τεχνική αυξάνει την προοπτική των ασθενών να μη χρειάζεται πλέον να λαμβάνουν καθημερινή φαρμακευτική αγωγή για τον έλεγχο της ασθένειάς τους.

Νανοφάρμακα κατά του καρκίνου



Ελληνες επιστήμονες τα δοκιμάζουν τόσο για τη διάγνωση όσο και για την αντιμετώπιση της νόσου.
Μια νέα εποχή επιχειρούν να ανοίξουν στη θεραπεία του καρκίνου έλληνες επιστήμονες οι οποίοι δοκιμάζουν νανοφάρμακα για τη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου.
Πρόκειται για τη νέα γενιά φαρμάκων που πηγαίνουν απευθείας στον στόχο και δεν ταλαιπωρούν τον οργανισμό με παρενέργειες. Μάλιστα αρκετά από αυτά έχουν λάβει έγκριση και κυκλοφορούν σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά όχι στην Ελλάδα.

Napoleon’s hair, shirt he died in for sale


Relics taken from Napoleon Bonaparte in his final days — including a lock of his hair and the sweat-stained shirt he died in — will go up for auction in France later this month.

Torvosaurus gurneyi: Αυτός ήταν ο πιο φονικός δεινόσαυρος της Ευρώπης


Επιστήμονες στην Πορτογαλία ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι έχουν εντοπίσει τα απολιθώματα του μεγαλύτερου σαρκοφάγου δεινόσαυρου που βρέθηκε ποτέ στην Ευρώπη.
Ο δεινόσαυρος με την επιστημονική ονομασία Torvosaurus gurneyi, που έζησε στο ευρωπαϊκό χώρο κυρίως στην περιοχή της Πορτογαλίας πριν από 150 εκατομμύρια χρόνια, είχε μήκος 10 μέτρων και ήταν η «μάστιγα» της περιοχής του.

Ο Μαραθώνας πολιτιστικό τοπίο της Unesco





Έκθεση φωτογραφίας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την ελληνική Προεδρία στην ΕΕ
Τη διεθνή προβολή του Μαραθώνα ως «Πολιτιστικού Τοπίου» επιχειρεί η Unesco στο Παρίσι, με έκθεση φωτογραφίας, που εγκαινιάσθηκε την Τρίτη το απόγευμα, παρουσία του Φραντσέσκο Μπανταρίν, αναπληρωτή γενικού διευθυντή του Οργανισμού για τον Πολιτισμό. Τον Μαραθώνα εκπροσώπησε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Στέργιος Τσίρκας.

Stratfor : Ukraine's Oligarchs Will Play a Decisive Role







Οι ολιγάρχες Ρινάτ Αχμέτοφ και Ντμίτρι Φιρτάς είναι τα πρόσωπα κλειδιά που κινούν τα νήματα στην Ουκρανία. Εδώ και χρόνια, οι δυο τους έχουν μοιραστεί με τέτοιο τρόπο την ουκρανική πολιτική «πίτα» που την ελέγχουν σαν επιχειρηματική κοινοπραξία. Είναι οι «παίκτες» που έκαναν «ρουά ματ» στον Γιανουκόβιτς και που θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο-κλειδί στις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις στην ουκρανική σκακιέρα.

131 χρόνια από το θάνατο του Μαρξ…





marx_1_414x290
Με αφορμή την 130η επέτειο του θανάτου του Κάρλ Μαρξ, που πέθανε στο Λονδίνο την Τετάρτη 14 Μάρτη 1883, παραθέτουμε την ομιλία του Φρήντριχ Ένγκελς στον κηδεία του, που έγινε 3 ημέρες μετά.
«Στις 14 του Μάρτη στις 3 παρά τέταρτο το απόγευμα, ο μεγαλύτερος εν ζωή στοχαστής έπαψε να σκέφτεται. Είχε αφεθεί μόνος για μόλις δυο λεπτά, και όταν γυρίσαμε τον βρήκαμε στην πολυθρόνα του ειρηνικά κοιμισμένο, αλλά για πάντα. Μια ανυπολόγιστη απώλεια έχουν υποστεί και το μαχητικό προλεταριάτο της Ευρώπης και της Αμερικής και η ιστορική επιστήμη, με το θάνατο αυτού του ανθρώπου. Πολύ σύντομα θα γίνει αισθητό το κενό που έχει δημιουργηθεί με την αναχώρηση αυτού του ρωμαλέου πνεύματος.

Why Kazakhstan and Belarus are watching Crimea very, very carefully






The Eurasian Union (Laris Karklis/The Washington Post)
The Eurasian Union (Laris Karklis/The Washington Post)
For most former Soviet states, the consensus about Russia's overtures in Crimea is very simple: It's bad.
Georgia, itself on the receiving end of Russia's military in 2008, isn't too pleased, with President Giorgi Margvelashvili saying Moscow's moves "represent flagrant interference in the internal affairs of the sovereign state […] and pose a threat to Ukraine’s territorial integrity." Estonia's Foreign Ministry said that Russia's actions threatened the "sovereignty and territorial integrity" of Ukraine, while representativesof Lithuania and Latvia have also spoke out to criticize Moscow.
There are, however, two states where the reactions are far more complex, and far more interesting: Kazakhstan and Belarus. On Monday, Kazakhstan's President Nursultan Nazarbayev was said to "understand" Russia's position, according to Reuters, which struck many as a very carefully worded way of phrasing it. While Belarus has been relatively quiet on the issue, it has apparently recognized the new, post-Maidan government in Kiev, an unusual break with Moscow.

What explains these cautious, mixed messages? Well, it's simple: Kazakhstan and Belarus are the two other states currently signed up to join Russia's "Eurasian Union": Their very future is tied to the Russian plan that has been referred to by virtually everypublication as President Vladimir Putin's "dream" of a continent-spanning alliance that would rival Europe and the United States.

Κίνδυνος χρεοκοπίας για την Κίνα.






Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, το ομόλογο του κινεζικού δημοσίου παρουσιάζει άνοδο της βαθμίδα ρίσκου χρεοκοπίας πολύ υψηλότερη από το αντίστοιχο ιρλανδικό.

Θηλυκός Νονός η Μέρκελ;


Φωτογραφία για Θηλυκός Νονός η Μέρκελ;
της Ευάννας Βενάρδου
Ο τρόπος που η Μέρκελ διαχειρίζεται την εξουσία έχει μαφιόζικα χαρακτηριστικά», λέει στο ντοκιμαντέρ η «Νονά» η Γκέρτρουντ Χέλερ, συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου Δεν είναι η μόνη που συμμερίζεται αυτήν την άποψη στην αποκαλυπτική ταινία του Στέλιου Κούλογλου, που θα προβληθεί σε λίγες μέρες στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (14-23/3). Το ντοκιμαντέρ κλείνει το μάτι στον «Νονό» του Κόπολα…Ο γνωστός σκηνοθέτης-δημοσιογράφος τεκμηριώνει αυτήν την άποψη φέρνοντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Τα υπερσύγχρονα υποβρύχια που αγόρασε η Ελλάδα από τη Γερμανία, τα οποία σήμερα σκουριάζουν, στοίχισαν δισεκατομμύρια. Οσα δηλαδή εξοικονομήθηκαν από τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Αλλά το μήνυμα ήταν σαφές: “Αν δεν αγοράσετε, δεν θα βοηθήσουμε την Ελλάδα”…».

Προβοκάτσια ενόψει του δημοψηφίσματος από Αμερικανούς – Ξεμπροστιάστηκαν από hackers


Προβοκάτσια ενόψει του δημοψηφίσματος από Αμερικανούς - Ξεμπροστιάστηκαν από hackers
Ουκρανοί hackers αποκάλυψαν τα σχέδια των Αμερικανών και Ουκρανών αξιωματούχων. Την παραμονή του δημοψηφίσματος στην Κριμαία η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο και οι οπαδοί της στο ουκρανικό Υπουργείο Αμύνης ετοίμαζαν ένοπλες προβοκάτσιες στο έδαφος της Ουκρανίας με περαιτέρω στόχο να κατηγορήσουν τη Ρωσία. Για το γεγονός αυτό έμαθαν οι Ουκρανοί hackers, αφού «έσπασαν» το e-mail των αξιωματούχων Αμερικανών και Ουκρανών.
Της Μαρίας Γιαχνάκη/briefingnews.grΤην είδηση μετέδωσε και το τηλεοπτικό κανάλι «Ρωσία 24». Η  ομάδα η οποία αυτοαποκαλείται “Ουκρανοί ανώνυμοι ” και είναι παράρτημα μια παγκόσμιας οργάνωσης των hackers, «έσπασε», όπως δηλώνει, τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία μερικών αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, καθώς και των πολιτικών τους φίλων στην Ουκρανία. Εντύπωση προκαλεί η επιστολή του βοηθού του στρατιωτικού ακολούθου στην Ουκρανία Τζέισον Τρες στον Ουκρανό συνάδελφό του από το Γενικό αρχηγείο του Υπουργείου Αμύνης Ίγκορ Πρότσικ. Ο Αμερικανός επιτακτικά συμβουλεύει την παραμονή του δημοψηφίσματος στην Κριμαία οι ίδιοι οι Ουκρανοί, προσποιούμενοι Ρώσοι, θα επιτεθούν στο ουκρανικό αεροδρόμιο της Μελιτόπολης.
Ιδού το απόσπασμα από την επιστολή αυτή: “Ίγκορ, τα γεγονότα στην Κριμαία εξελίσσονται πολύ γρήγορα. Ο φίλοι μας στη Ουάσιγκτον περιμένουν από το δίκτυό σας πιο δραστικές ενέργειες. Ήρθε η ώρα να πραγματοποιήσουμε το σχέδιο το οποίο έχουμε συζητήσει τις προάλλες. Ο στόχος σας: να διασφαλίσετε κωλύματα στους μεταφορικούς κόμβους της νοτιοανατολικής Ουκρανίας για να κατηγορήσετε για το λόγο αυτό τους γείτονές σας (τους Ρώσους). Η δράση αυτή θα δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για ενέργειες του πεντάγωνου και της εταιρίας. Μην χάνετε χρόνο, φίλε μου “.

Γιώργος Σεφέρης. Ημερολόγιο, 1945..


20140314-095125.jpg
«Η βλακεία, η εγωπάθεια, η μωρία, η γενική αναπηρία της ηγέτιδας τάξης στην Ελλάδα, σε φέρνει στην ανάγκη να ξεράσεις.
Είμαι βέβαιος πως τούτοι οι ελεεινοί δεν αντιπροσωπεύουν τη ζωντανή…
Ελλάδα»

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΑΧΟΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ!


Τουρκικό δημοσίευμα καινουριοΓράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Την ίδια περίοδο που στην ελληνική πρωτεύουσα ετοιμάζονται με δημόσια δαπάνη να αναγείρουν ένα μουσουλμανικό τέμενος ενώ παράλληλα λειτουργούν περί τα 100 ανεπίσημα τζαμιά σε πολλές περιοχές της Αθήνας, στην Τουρκία συνεχίζεται το άθλιο έργο της κακοποίησης χριστιανικών εκκλησιών, σε βαθμό  να έχουν καταντήσει κυριολεκτικά αχούρια, ακόμα και κοινόχρηστες τουαλέτες, όπως ομολογούν ακόμα και τα ίδια τα τουρκικά ΜΜΕ. Αλήθεια τι έχουν να πουν για αυτό το θέαμα οι κάθε είδους ακτιβιστές, που κόπτονται για τις θρησκευτικές ελευθερίες και για την προστασία των θρησκευτικών μνημείων σαν δείγμα δημοκρατίας  και προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ; Μάλλον στην περίπτωση αυτή έχουν τυφλωθεί από τους γνωστούς πάτρωνες και χρηματοδότες τους.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: 100% Ελληνικό αυτοκίνητο υδρογόνου – Με ένα λίτρο κάνεις 500 χιλιόμετρα!


Τι να πει κανείς για το λαό του, όταν εκείνος βάζει τα χέρια του και βγάζει τα μάτια του; Μια ομάδα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης κατασκεύασε αυτοκίνητο υδρογόνου που είναι μάλιστα έτοιμο να βγει στην αγορά, ενώ έχει ήδη λάβει διεθνείς διακρίσεις και αναγνώριση. Ωστόσο η ελληνική νομοθεσία εμποδίζει την εμπορική αξιοποίηση του εντός… συνόρων.Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, το Εco Racer, αυτοκίνητο 100% ελληνικής σύλληψης, σχεδίασης και κατασκευής, που “γεννήθηκε” στα εργαστήρια του Πολυτεχνείου Κρήτης, κινείται με υδρογόνο και με εξαιρετικές επιδόσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας, αφού καταναλώνει ένα λίτρο καύσιμου για 434 χιλιόμετρα.

Ουδείς αθώος


Του Γιάννη Λαζάρου

Τα χειρότερα έχουν τον φερετζέ της ελπίδας και της αλληλεγγύης. Μετά από τους αθώους νόμους που πέρασαν μέσω των οποίων τεμάχισαν την χώρα και έδωσαν ακόμα και αρχαιολογικούς χώρους προστατευόμενες περιοχές, νερά, θάλασσες και ποτάμια με το προκάλυμμα της τουριστικής ανάπτυξης, έχουμε και το ProWork.

«Περισσότερες από 16 χώρες θέλουν να γυρίσουν στην Ελλάδα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα»


Συνάντηση του Ευ. Βενιζέλου με τον πρόεδρο του Παγκοσμίου Συνδέσμου για επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα
«Δεν θα σταματήσουμε μέχρι τα γλυπτά να επιστρέψουν στην Ελλάδα όπου ανήκουν», υποστήριξε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Συνδέσμου για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα Ντέιβιντ Χιλ, στη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Θολωτοί τάφοι στην αρχαία Ελλάδα


ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Κατά την Υστεροελλαδική ΙΙ εποχή (1600-1400 π.Χ.), στο μυκηναϊκό κόσμο εμφανίζονται δύο νέοι τύποι τάφων, οι θαλαμωτοί (θαλαμοειδείς ή λαξευτοί) και οι θολωτοί και για ένα διάστημα χρησιμοποιούνται συγχρόνως με τους λακκοειδείς. Οι νέες μεγαλοπρεπείς και επιβλητικές ταφικές κατασκευές αντικατοπτρίζουν την επιθυμία των ανθρώπων να τοποθετούν το νεκρό σε μια μνημειώδη κατασκευή όμοια με την επίγεια κατοικία του. Ό,τι εκπροσωπούν για την Αίγυπτο οι πυραμίδες (μνημειώδεις διαστάσεις, αντοχή στο χρόνο, προηγμένη τεχνολογία, την αγωνία του ανθρώπου να χτίσει μια άφθαρτη αιώνια κατοικία και να προβάλει ένα σύμβολο επίγειας ισχύος και γοήτρου) αντιπροσωπεύουν για την Ελλάδα οι θολωτοί τάφοι της μυκηναϊκής εποχής, που συγκαταλέγονται χωρίς αμφιβολία στα πιο λαμπρά αρχιτεκτονικά επιτεύγματα του Μυκηναϊκού Πολιτισμού. Είναι τα μεγαλύτερα θολωτά μνημεία του αρχαίου κόσμου, που το ύψος τους ξεπεράστηκε μόνο με την κατασκευή του Πάνθεον στη Ρώμη. Θολωτοί τάφοι συναντώνται όχι μόνο στις Μυκήνες, αλλά και στη Βοιωτία, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, την Αττική, μερικά νησιά των Κυκλάδων, τα Επτάνησα, τη Ρόδο. Πρόκειται για τάφους βασιλέων, ευγενών και αρχόντων, που είναι χτισμένοι σε ειδυλλιακές, περίοπτες θέσεις, κοντά σε μεγάλους προϊστορικούς οικισμούς που συχνά δεν έχουν ακόμα ανασκαφεί. Πολλοί από αυτούς έχουν κηρυχθεί ως προστατευόμενοι αρχαιολογικοί χώροι, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν όμως απαλλοτριωθεί και κινδυνεύουν από την εγκατάλειψη, τη βλάστηση και την υγρασία. Όλοι οι θολωτοί τάφοι της ηπειρωτικής Ελλάδας βρέθηκαν συλημένοι ολοκληρωτικά ή μερικώς, γι’ αυτό δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς τα έθιμα ταφής.

Μήπως έχεις αγαπήσει τον λάθος άνθρωπο;


Πολλοί άνθρωποι συγκρίνουν τον τωρινό τους σύντροφο με τυχόν προηγούμενους, και βλέπουν αν αυτή η σχέση είναι σχετικά καλύτερη. Αλλά, αν οι προηγούμενες σχέσεις είναι κακές, το γεγονός ότι η τωρινή σχέση είναι καλύτερη δεν σημαίνει και πολλά. Το μόνο που μπορεί κανείς να πει είναι ότι αυτή η σχέση είναι καλύτερη απ’ τις προηγούμενες. Αυτό είναι το πρόβλημα με την τακτική της βιαστικής επιλογής. Όταν πρόκειται να διαλέξεις αυτόν που θα παντρευτείς, το να είναι απλά καλός, δεν είναι αρκετό.

Απάτη- μαμούθ από επιχειρηματία ιατρικών ειδών




Απάτη-μαμούθ σε βάρος πάνω από 100 ελληνικών δημοσίων νοσοκομείων με υπερκοστολογήσεις, μέσω πλαστών και εικονικών τιμολογίων , ιατρικών ειδών που ξεπερνούσαν το 241% φέρεται να είχε στήσει ένας 55 χρονος επιχειρηματίας ο οποίος ήδη συνελήφθη , προκαλώντας ζημία σύμφωνα με το κατηγορητήριο στο ελληνικό δημόσιο για δυο χρόνια που ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ.
Η απάτη αποκαλύφθηκε μετά από έρευνα τουλάχιστον ενός μήνα , η οποία ξεκίνησε με εντολή της Εισαγγελέα διαφθοράς Ελένης Ράικου, και ολοκληρώθηκε μετά από συντονισμένες προσπάθειες των επίκουρων εισαγγελέων Διαφθοράς Γιάννη Δραγάτση και Αντώνη Ελευθεριάνου, οι οποίοι ξεσκονίζουν τα στοιχεία καθώς εκτιμάται ότι στην υπόθεση ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας “είχε βοήθεια από μέσα”, γεγονός που σημαίνει ότι υπό έρευνα τίθενται τουλάχιστον 100 δημόσιοι υπάλληλοι, δηλαδή διοικήσεις νοσοκομείων και αρμόδιοι υπαλλήλου για τις προμήθειες των νοσοκομείων.

ΠΡΟΤΟΜΕΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ


alexander the great 1
Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, Αθήνα, Ελλάς. Ο Αλέξανδρος σε νεαρή ηλικία, έργο ρωμαϊκής περιόδου, από μάρμαρο.΄Υψος 0,316 εκατοστά. Καταχωρημένο με τον αριθμό 2497.

O Αντιδυτικισμός στην Τουρκία

Anti–westernism in Turkey

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΣΤΗΝ ΣΑΜΨΟΥΝΤΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΜΟΝΤΡΕ!


αμερικανικο κατασκ. μοντρεΓράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Την αποκάλυψη ότι κατά παράβαση της συνθήκης του Μοντρέ και χωρίς να ζητήσει και να πάρει επίσημη άδεια από την Τουρκία ένα αμερικανικό ειδικό κατασκοπευτικό πλοίο βρίσκεται αυτές τις μέρες στη τουρκικό λιμάνι της Σαμψούντας της Μαύρης Θάλασσας, κάνει η τουρκική επιθεώρηση Aydınlık.

Σόιμπλε: Διαχειρίσιμες οι οικονομικές επιπτώσεις από την κρίση στην Ουκρανία

Γράψτε ένα σχόλιο Go to comments

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτιμά ότι υπάρχει «πολύ σοβαρός» κίνδυνος η αντιπαράθεση με τη Ρωσία για την Ουκρανία να έχει οικονομικές επιπτώσεις στην Ευρώπη, όμως αυτές θα είναι διαχειρίσιμες και δεν αναμένεται να επηρεάσουν τα δημοσιονομικά της Γερμανίας, δήλωσε σήμερα.

Τουρκία: Στο προσκήνιο η οργή της νεολαίας και των Αλεβιτών


Του Κώστα Ράπτη
Εξαγορά χρόνου με “κουκούλωμα” του εκάστοτε μετώπου: αυτή ήταν κατά τους προηγούμενους μήνες η τακτική επιβίωσης της κυβέρνησης Erdogan στην Τουρκία. Όμως το τελευταίο 24ωρο τα ρήγματα που διαπερνούν την τουρκική κοινωνία ήρθαν στην επιφάνεια όλα ταυτοχρόνως.

Ζητούν λύση από τον Σουλτς




Να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα τους ζητούν από τον Μάρτιν Σουλτς οι απλήρωτοι εδώ και μήνες εργαζόμενοι του ΠΑΣΟΚ.
Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, «αντιδρώντας στις προκλητικές προτάσεις της διοίκησης του κόμματος για εξόφλησή τους με το 20% των οφειλούμενων, απέστειλαν επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις ευρωεκλογές με την οποία καταγγέλλουν τις πρακτικές της ηγεσίας του κόμματος απέναντί τους».
Παράλληλα, δηλώνουν «αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, δηλαδή την πλήρη καταβολή των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων που δικαιούνται».

Γιατί οι ΗΠΑ αποκαλούν τους Κούρδους τρομοκράτες;


Why Does the U.S. Call Kurds Terrorists?


Given how the Turkish government has both used its security services and judiciary to target the prime minister’s political enemies rather than those who contravene the law, and how Prime Minister Recep Tayyip Erdoğan has apparently developed close business relations with a designated Al Qaeda financier, the idea that anyone in the United States government should take the Turkish government at its word with regard to terrorism is risible.
And yet, successive administrations still do (and, admittedly, I once did as well) when it comes to the Kurdistan Workers Party (PKK) and its offshoots, one of which now governs much of northeastern Syria, which under Kurdish leadership has become a remarkably placid and functioning region in sharp contrast to just about everywhere else in Syria.

Η μέθοδος ισορροπίας του Αρχιμήδη




Είναι εκπληκτικό πόσες από τις σημαντικές εξελίξεις των μαθηματικών της σύγχρονης εποχής έχουν την προέλευση τους σε εργασίες που έγιναν δυο χιλιετίες πριν, από τους αρχαίους Έλληνες· όπως άρεσε στον Τζούλιαν Λόουελ Κούλιτζ (Julian Lowell Coolidge), τον διάσημο γεωμέτρη του Χάρβαρντ που έζησε στις αρχές του αιώνα μας, να λέει: «Τότε στη γη κατοικούσαν γίγαντες». Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως ο μεγαλύτερος από όλους αυτούς τους γίγαντες ήταν ο περίφημος Αρχιμήδης από τις Συρακούσες, ένας άνθρωπος με απίστευτο μαθηματικό ταλέντο. Σ’ αυτή τη διάλεξη θα δούμε ότι ο Αρχιμήδης βρίσκοντας, με τα… περιορισμένα μέσα που είχε στη διάθεση του, τα εμβαδά ορισμένων καμπυλόγραμμων επίπεδων σχημάτων και τα εμβαδά και τους όγκους ορισμένων καμπύλων επιφανειών έβαλε τα θεμέλια του ολοκληρωτικού λογισμού, που πολλά πολλά χρόνια αργότερα έμελλε να προχωρήσει προς την τελειοποίηση του με τους Κέπλερ (Kepler), Καβαλιέρι (Cavalieri), Φερμά (Fermat), Ουόλλις (Wallis), Μπάρροου (Barrow), Λάιμπνιτς (Leibnitz) και Νεύτωνα.



Πολλές από τις ανακαλύψεις του ο Αρχιμήδης τις έκανε πάνω σε σχήματα που σχεδίαζε στις στάχτες της θράκας ή στο στρώμα του λαδιού που έβαζε στο σώμα του όταν τελείωνε το λουτρό του. Ρωμαίοι ιστορικοί αναφέρουν ότι το τέλος του ήρθε μια μέρα όταν, απορροφημένος με ένα γεωμετρικό σχήμα που είχε σχεδιάσει σ’ ένα δίσκο με άμμο και καθώς οι φρουροί απρόσεχτα είχαν χαλαρώσει την επιτήρηση τους, ο Μάρκελλος και οι άνδρες του έσπασαν τον κλοιό της πολιορκημένης πόλης. Σύμφωνα με μια εκδοχή, όταν ο ίσκιος ενός ρωμαίου στρατιώτη έπεσε πάνω στο σχήμα, ο Αρχιμήδης ένευσε στον ανεπιθύμητο επισκέπτη πίσω του να μην καταστρέψει το σχήμα, οπότε εκείνος εξαγριωμένος κάρφωσε το σπαθί του στο σώμα του γέρου άντρα.

Ευαγόρας Παλληκαρίδης


ΕΥΑΓΟΡΑΣ-ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ1Εις μνήμην Γεννήθηκε στην Τσάδα της Πάφου, στις 26 Φεβρουαρίου 1938. Ήταν το τέταρτο παιδί της οικογένειας του Μιλτιάδη. Στην οικογένεια του Ευαγόρα ανήκει – δεύτερος ξάδερφος – και ο Στέλιος Μαυρομμάτης.
Πέρασε τις 6 τάξεις του Δημοτικού σχολείου με άριστα. Την 1η Απριλίου 1953, ο Ευαγόρας πρωταγωνιστεί σε διάφορες διαδηλώσεις κατά των Άγγλων. Συγκεκριμένα, στις 2 Ιουνίου θα γινόταν η στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ. Στην Αγγλία και σε όλες τις αποικίες γίνονταν προετοιμασίες για το μεγάλο γεγονός. Στην Πάφο στο «Ιακώβειο Γυμναστήριο» αναρτάται η αγγλική σημαία, γεγονός που εξοργίζει τους μαθητές. Παραμονή της στέψης, οι μαθητές της Πάφου και οι φοιτητές του Λιασιδίου Κολεγίου οργάνωσαν διαδήλωση με αίτημα να υποσταλεί η αγγλική σημαία και να εκκενωθεί το γήπεδό τους από στρατιώτες και αστυνομικούς. Ο 15χρονος τότε Ευαγόρας αναρριχάται στον ιστό, κατεβάζει και σκίζει την αγγλική σημαία: το γεγονός αυτό έδωσε το έναυσμα για επέκταση των διαδηλώσεων.

H Δύναμη του Τραγουδιου και η Mουσικοθεραπεία στην αρχαία Eλλάδα



Η Mουσικοθεραπεία είναι η εφαρμογή της μουσικής και η χρησιμοποίησή της, ως θεραπευτικό μέσο,μέσα από διάφορες μεθόδους και τεχνικές με σκοπό τη βελτίωση και τη διατήρηση της ψυχικής, πνευματικής και σωματικής υγείας.H μουσική είναι ένα δημιουργικό, μη λεκτικό μέσο που προωθεί την προσωπική έκφραση και ανάπτυξη του ατόμου, όπως και την επικοινωνία και την επαφή του με τους άλλους. H θεραπευτική ιδιότητα του ήχου και της μουσικής αποτελεί αντικείμενο έρευνας και μελέτης.O ακριβής χαρακτήρας και η δομή της θεραπευτικής μουσικής είναι βέβαια άγνωστος, αφού μέχρι στιγμής έχουν χρησιμοποιηθεί για πειραματισμό διάφορα μουσικά ακούσματα, όπως η κλασική, η ελαφρά ποπ, ή η τζαζ μουσική και φυσικα η επιλογή της μουσικής για θεραπευτική χρήση επηρεάζεται από την κουλτούρα με την οποία κάποιος έχει ανατραφεί.

Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΑΣΠΑΣΙΑΣ


Ο Περικλής καταγόμενος απο τον οίκο των Αλκμαιωνιδών, διακεκριμένη οικογένεια των Αθηνών, απο νωρίς ξεχώρισε για το ήθος του, τη ρητορική του δεινότητα, την μεγαλοφυία, την ανδρεία του και εξελίχθηκε σε ήρωα της Αθηναικής Δημοκρατίας. Όταν συναντήθηκε με την Ασπασία ήταν ήδη παντρεμένος και είχε δυο γιούς.

Το…. μυστικό του Γόρδιου Δεσμού.


ΓΟΡΔΙΟΣ-ΔΕΣΜΟΣ-300x211(αναπαράσταση με υπογραφή του δημιουργού, απο  ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο)
Δεν υπάρχει….. μυστηριώδες  μυστικό.
Ο Γόρδιος Δεσμός  ή  ακριβέστερα  η  βίαιη  κοπή  του από τον Αλέξανδρο,
οδήγησε  στην έννοια της   Γόρδιας  Λύσης.
Κάποιες φορές, ίσως συχνότερα από όσο νομίζουμε,  χρειάζεται  ένα  άμεσο-βίαιο τέλος,
για μια  ηρεμότερη στην συνέχεια…. επανεκκίνηση….!
Φυσικά δεν μιλάμε για  Γόρδια Λύση τύπου…. κατακλυσμού του Νώε: Ένα βίαιο δηλαδή  τέλος του  κόσμου, από μια οποιαδήποτε Υπερδύναμη ή τον οποιοδήποτε  Ιδεοληπτικό…. οραματιστή, προκειμένου να  γεννηθεί  ένας….. καλύτερος- ανώτερος κόσμος.
Αυτή η  γνωστή ΒΙΒΛΙΚΗ  Βιαιότητα  άλλωστε,
θα ανατραπεί  τόσο από τον  «λογο» των Προσωκρατικών, την  Πλατωνική  διαλεκτική,  όσο και από  την  Χριστιανική  ηθική   βιοθεωρία.

Πέντε νέοι βασιλικοί τάφοι βρέθηκαν στη Βεργίνα

\Philip Ivory ShieldΠέντε νέους βασιλικούς τάφους με πλούσια διακόσμηση και σημαντικά κτερίσματα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στη Βεργίνα.
Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν το απόγευμα της Πέμπτης από τη διευθύντρια της ΙΖ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αγγελική Κοτταρίδη, κατά την πρώτη μέρα των εργασιών της 27ης Συνάντησης για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, που γίνεται στη Θεσσαλονίκη.

Ο Ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας της Αθηναϊκής και της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας


marathonasΦώτης Σχοινᾶς

 Στήν Ἀθήνα τοῦ 5ου π. Χ. αἰῶνα ὅσο ἡ δημοκρατία ριζοσπαστικοποιεῖται, διευρύνεται καί παγιώνεται τόσο ἡ Ἀθηναϊκή πολιτεία γίνεται πιό ἰμπεριαλιστική, ἐπιθετική καί ἐπεκτατική. Ἐγκαθιδρύει τήν ἡγεμονία της σέ ἄλλες Ἑλληνικές πόλεις, ἡ ὁποία ἡγεμονία εἶναι ἔργο οὐσιαστικά τῆς δημοκρατικῆς παρατάξεως (κυρίως τοῦ Θεμιστοκλῆ καί Περικλῆ), καί ἐντείνει σέ ἀκραῖα ὅρια τόν ἀνταγωνισμό μέ τήν Σπάρτη. Ὀπαδοί καί ὑποστηρικτές τῆς πολιτικῆς ρήξεως μέ τήν Σπάρτη ἦσαν οὐσιαστικά οἱ δημοκρατικοί. Οἱ ἀριστοκρατικοί (π.χ. ὁ Κίμων) ἦσαν πιό μετριοπαθεῖς καί ὑπέρ τῆς προσεγγίσεως καί συνεργασίας μέ τή Σπάρτη. Ὅπως ἔχει γραφεῖ ἀπό τούς Ἄγγλους ἱστορικούς John Bury καί Russel Meiggs «οἱ δύο βασικές ἀρχές τῆς πολιτικῆς τοῦ Κίμωνα ἦταν ἡ συνέχιση τοῦ πολέμου ἐναντίον τῆς Περσίας καί ἡ διατήρηση καλῶν σχέσεων μέ τούς Λακεδαιμονίους. Ὑποστήριξε τό δόγμα τῆς διπλῆς ἡγεσίας: ἡ Ἀθήνα θά ἦταν κυρίαρχος τῶν θαλασσῶν, ἀλλά θά ἔπρεπε νά ἀναγνωρίσει τή Σπάρτη ὡς κυρίαρχο στήν ξηρά. Ἡ συμπάθεια τοῦ Κίμωνα πρός τήν Σπάρτη καί οἱ ἐκεῖ γνωριμίες του ἀποτέλεσαν ἕνα σημαντικό πολιτικό γεγονός καί χωρίς ἀμφιβολία βοήθησε νά ἀναβληθεῖ ἡ ρήξη μεταξύ Σπάρτης καί Ἀθήνας»[1]. Ὁμοίως μετά τό θάνατο τοῦ Κίμωνα οἱ ἀριστοκρατικοί ὑπό τήν ἡγεσία τοῦ Θουκυδίδη Μελησίου (δέν πρέπει νά συγχέεται μέ τόν ἱστορικό τοῦ Πελοποννησιακοῦ πολέμου Θουκυδίδη τόν Ὀλόρου) ἀντιπολιτεύονταν τήν ἐπεκτατική πολιτική τοῦ Περικλῆ, ἐπειδή ἀκριβῶς συνειδητοποιοῦσαν πώς αὐτή ἡ ἐπεκτατική πολιτική «ἦταν ἡ βάση τῆς ἀκραίας δημοκρατίας»[2]. Πράγματι ὁ Περικλῆς ἐκμεταλλευόμενος πρός ὄφελος τῆς Ἀθήνας τό κοινό συμμαχικό ταμεῖο μπόρεσε νά πετύχει δύο σημαντικά πράγματα. Πρῶτον τή μισθοδοσία τῶν πτωχῶν πολιτῶν πού συμμετεῖχαν στή Βουλή τῶν Πεντακοσίων καί στά Δικαστήρια, πού ἦσαν βασικοί δημοκρατικοί θεσμοί. Δεύτερον τήν ἀνέγερση τοῦ Παρθενῶνα καί τῶν λοιπῶν ἱερῶν μνημείων τῆς Ἀκροπόλεως. Ἡ μισθοδοσία τῶν ἀξιωματούχων τοῦ Ἀθηναϊκοῦ κράτους ἀποτέλεσε «τό κορυφαῖο στοιχεῖο τῶν δημοκρατικῶν μεταρρυθμίσεων τοῦ Περικλῆ» κατά τούς John Bury καί Russel Meiggs[3] γιά τόν προφανέστατο λόγο ὅτι ἐπέτρεπε καί στόν πλέον ἄπορο Ἀθηναῖο πολίτη, ἀπαλλαγμένο ἀπό τή μέριμνα τοῦ βιοπορισμοῦ, νά συμμετέχει πλήρως στά ἀξιώματα τῆς Ἀθηναϊκῆς πολιτείας. Οἱ ἀντιπολιτευόμενοι τόν Περικλῆ ἀριστοκρατικοί διετείνοντο – καί ὄχι ἀβάσιμα − ὅτι ἀποτελοῦσε βαρύτατη προσβολή γιά τήν Ἑλλάδα τά χρήματα πού συγκεντρώθηκαν ἀναγκαστικά γιά τόν πόλεμο ἐναντίον τῶν Μήδων νά διατίθενται γιά τόν καλλωπισμό καί διακόσμηση τῆς Ἀθήνας.[4]

Έργα και ημέρες του “Δεξίου Τομέα”, του συνεχιστή της 14. Waffen Grenadier Division der SS (galizische Nr.1) (Μικρή συλλογή άρθων)

Α)Οι Ουκρανοί απαντούν στη Μπερκούτ των Ρώσων, με Εθνοφρουρά από ναζί: Τη στελεχώνει ο «Δεξιός Τομέας»



Οι Ουκρανοί απαντούν στη Μπερκούτ των Ρώσων με Εθνοφρουρά από ναζί: Τη στελεχώνε

Μόλις λίγες ημέρες αφότου έγινε γνωστό πως οι Ρώσοι και οι Αρχές της Κριμαίας χρησιμοποιούν τις δυνάμεις της τρομακτικής Μπερκούτ, η προσωρινή κυβέρνηση της Ουκρανίας απαντάει με την συγκρότηση της δικής της πολιτοφυλακής η οποία θα αποτελείται από τις «ομάδες αυτοάμυνας» που έδρασαν με βίαιο τρόπο στη διάρκεια των επεισοδίων στην πλατεία Μαϊντάν.

ΜΠΡΕΖΙΝΣΚΙ ΓΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ (Μικρή συλλογή άρθρων)

P



Ο δρ Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, αμερικανός πολωνικής καταγωγής, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους θεωρητικούς στον τομέα των διεθνών σχέσεων. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ για πολλά χρόνια, ανέλαβε το 1977 την κρίσιμη θέση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του προέδρου Τζίμι Κάρτερ. Εγινε γνωστός λόγω των σκληρών θέσεών του έναντι της Σοβιετικής Ενωσης και των διενέξεων που είχε με τον τότε υπουργό Εξωτερικών Σάιρους Βανς. Ο Μπρεζίνσκι ήταν εξάλλου ένας από τους βασικούς αρχιτέκτονες της επιθετικής πολιτικής για την πρόκληση ρηγμάτων στο ανατολικό μπλοκ και την οικονομική εξόντωση της Μόσχας.Στο βιβλίο του ''Η μεγάλη σκακιέρα'' είχε περιγράψει τη σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία. Πρόσφατα σε άρθρο του στους Financial Times τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής του φιλανδικού μοντέλου στην Ουκρανία.
Κατά τη γνώμη του, την πρωτοβουλία στην Ευρώπη πρέπει να αναλάβουν Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο ως παράδεισος Ρώσων και Ουκρανών ολιγαρχών αποκτά ιδιαίτερη επιρροή στην κρίση. Ο Μπρεζίνσκι θεωρεί όμως ότι όλες οι χώρες της Ε.Ε. πρέπει να κάνουν θυσίες για να αποφευχθεί μια δυνάμει καταστροφική οικονομική κατάρρευση της Ουκρανίας

Γερμανικά πυρά προς Ρωσία για την Κριμαία.



Για «τεράστια πολιτική και οικονομική ζημιά» της ίδιας της Ρωσίας και αλλαγή των σχέσεων με την ΕΕ, εάν η Μόσχα συνεχίσει την ίδια πολιτική, προειδοποίησε η Ανγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στις εξελίξεις στην Κριμαία. Η καγκελάριος απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης, όχι όμως και των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.
Παράλληλα, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) παγώνει τις διαδικασίες ένταξης της Ρωσίας.«Εάν η Ρωσία συνεχίσει στο δρόμο των τελευταίων εβδομάδων, αυτό δεν θα συνεπάγεται καταστροφή μόνο για την Ουκρανία. Εμείς, ως γείτονες της Ρωσίας, δεν θα το δούμε μόνο ως απειλή και δεν θα αλλάξει απλώς η σχέση της ΕΕ με την Ρωσία.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΣΠΑΤΑΛΕΣ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ, ΜΠΑΛΤΑΚΟΣ ΚΑΙ ΣΑΜΑΡΑΣ…



Οι ακροδεξιοί της ΠΟΛΑΝ, που πήραν την εξουσία με ψέματα και συγκατοικούν πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου με τους απατεώνες του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζουν τη σπατάλη του δημόσιου χρήματος λες και δεν είμαστε σε χρεοκοπία.
Ενώ υπάρχει στο Υπουργείο Εξωτερικών ολόκληρο τμήμα με μεταφραστές ξένων γλωσσών, ο Μπαλτάκος, που κάθε μήνα του πληρώνουμε τα διόδια της Αττικής Οδού (εδώ για το Μάρτιο 2014:http://static.diavgeia.gov.gr/doc/%CE%92%CE%99%CE%9A%CE%A36%CE%94%CE%9B-4%CE%A47) αποφάσισε και διέταξε τη σύναψη σύμβασης για μεταφράσεις, ύψους 17.000 ευρό για 9 μήνες εργασίας( εδώ η απόφαση:http://static.diavgeia.gov.gr/doc/%CE%92%CE%99%CE%9A3%CE%98%CE%A9%CE%A0-%CE%9104).
Και τι έγινε που το Υπουργείο Εξωτερικών απέχει μερικά μόνο λεπτά περπατήματος από το Μέγαρο Μαξίμου?
Και τι έγινε που ο Μπαλτάκος σύναψε μία σύμβαση για μεταφραστή που θα τον πληρώνουμε με 1.889 ευρό το μήνα, μη γνωρίζοντας ακριβώς πόσες μεταφράσεις θα κάνει?
Δικό τους δεν είναι το Κράτος?
Εσύ δεν ψήφισες τους ακροδεξιούς να κυβερνήσουν με τα σοσιαλ(η)στικά λαμόγια?
Εσύ δεν έκανες κυβέρνηση ΞΑΝΑ τους αποδεδειγμένα ψεύτες, κλέφτες και απατεώνες?
Τώρα, μπορείς να τους λουστείς…