Ετικέτες

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΣΤΗΝ ΣΑΜΨΟΥΝΤΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΜΟΝΤΡΕ!


αμερικανικο κατασκ. μοντρεΓράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Την αποκάλυψη ότι κατά παράβαση της συνθήκης του Μοντρέ και χωρίς να ζητήσει και να πάρει επίσημη άδεια από την Τουρκία ένα αμερικανικό ειδικό κατασκοπευτικό πλοίο βρίσκεται αυτές τις μέρες στη τουρκικό λιμάνι της Σαμψούντας της Μαύρης Θάλασσας, κάνει η τουρκική επιθεώρηση Aydınlık.

Σύμφωνα με την τουρκική επιθεώρηση, εδώ και λίγες μέρες με την έκρηξη της ουκρανικής κρίσης και τις ρωσικές αντιδράσεις στην χερσόνησο της Κριμαίας, ένα πλοίο του αμερικανικού στόλου με ειδικό εξοπλισμό κατασκοπευτικών ραντάρ, βρίσκεται στο τουρκικό λιμάνι της Σαμψούντας για να παρακολουθεί τις ρωσικές κινήσεις στην περιοχή. Η ύπαρξη αυτού του πλοίου όμως, όπως αναφέρει και ομολογεί η ίδια η τουρκική επιθεώρηση, παραβιάζει την συνθήκη του Μοντρέ, καθώς δεν υπήρξε επίσημη άδεια και με καλυμμένο τρόπο προερχόμενο από το Αιγαίο πέρασε τα Στενά. Το πλοίο, σύμφωνα με την Aydınlık, βρίσκεται στην Σαμψούντα από τις 15 Φεβρουαρίου, έχει την ονομασία «USS Taylor (FFG-50)», ανήκει στην έκτη μοίρα του αμερικανικού στόλου της Μεσογείου και  το πλήρωμα του αποτελείται από 155 ναύτες που ειδικεύονται σε επιχειρήσεις παρακολουθήσεις και κατασκοπείας.

Τις αποκαλύψεις για την ύπαρξη αυτού του αμερικανικού πλοίου στο τουρκικό λιμάνι της Μαύρης θάλασσας, έκανε στην τουρκική επιθεώρηση ο διευθυντής του λιμανιού, Ayhan Ümit, ο οποίος μάλιστα πρόσθεσε ότι όπως του έχει αναφερθεί το πλοίο θα μείνει στο τουρκικό λιμάνι μέχρι τις 6 Απρίλιου. Το γεγονός αυτό έχει θορυβήσει τους κατοίκους της περιοχής που δεν θέλουν με κανένα τρόπο η Τουρκία να εμπλακεί ακόμα περισσότερο στην ουκρανική κρίση και κυρίως να δυσκολευτούν οι σχέσεις Τουρκίας με τη Ρωσία, που αποτελεί τον κυριότερο εμπορικό εταίρο της περιοχής. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην ίδια τουρκική εφημερίδα προβάλλονται δηλώσεις του Ρώσου στρατηγικού αναλυτή της Μαύρης Θάλασσας, Leonid Savin, ο οποίος τόνισε ότι κάθε αμερικανική κίνηση στην Μαύρη θάλασσα παρακολουθείται στενά από τους Ρώσους και είναι πολύ εύκολο η εξουδετέρωση της από τον ρωσικό στόλο που είναι πανίσχυρος στη  περιοχή.

Για το ίδιο θέμα και για τις τουρκικές ανησυχίες από μια επιδείνωση της κρίσης στην περιοχή, είναι χαρακτηριστικό το άρθρο, (12/3), στην φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα, Yeni Şafak,  με τον τίτλο, «Türkiye Ukranya olmayacak», δηλαδή, «Η Τουρκία να μην γίνει Ουκρανία». Στο άρθρο αυτό εκφράζονται οι έντονοι φόβοι της τουρκικής πλευράς να μην εξαπλωθεί η κρίση της Ουκρανίας νοτιότερα και να πλήξει την δια την Τουρκία που αυτή την περίοδο διέρχεται μια έντονη εσωτερική κρίση με ένα άκρως πολωτικό πολιτικό κλίμα, εν όψει των δημοτικών εκλογών της 30 Μαρτίου.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ

Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου