Ετικέτες

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Ο επίσκοπος Σαλώνων ΗΣΑΪΑΣ, (1769-1821)

=

Πινακοθήκη ηρωικών μορφών
(11)
  
Επιμέλεια Γ.Γ.Γ
============
Φεύγοντας ο Μαρκόπουλος άκουσε τον Ησαΐα να φωνάζει:
"Παναγία μου, σώσον τουλάχιστον την Πατρίδα".
Ο Βαλαωρίτης ως επίλογο στο τρίτο άσμα του Αιακού, βάζει αυτούς τους στίχους:

"... Στ´ αγέρι κρεμασμένα
ωσάν καντήλια τ´ ουρανού, αποβραδίς δυο φώτα
εφάνηκαν στη σκοτεινιά... Κανείς δεν τάχε ανάψει...
Κ´ ένας που πέρασε απεκεί, καλόγερος, διαβάτης,
κ´ είδε το θάμμα κ´ έδραμε, στη λάμψη δυο κεφάλια
ηύρε που πλάγιαζαν γλυκά... τώνα του Παπαγιάννη
και τάλλο του Δεσπότη του. Γονατιστός εμπρός τους
έμειν´ ο γέρος κ´ έκλαψε. Τους έρριξε τρισάγιο
τα φίλησε στο μέτωπο και με το δοκανίκι
έσκαψε λάκκο κ´ έθαψε τ´ αχώριστα τ´ αδέρφια.
Βλογάει το χώμα τρεις φοραίς... Έκαμε το σταυρό του
και χάνεται στην ερημιά... Εσβήστηκαν τα φώτα".
Όσο κι αν ψάξουμε ττς σελίδες του ´21 δεν θα βρούμε άλλο δεσπότη να λαβαίνει μέρος σε μάχες. Ιεράρχες μάρτυρες ήταν αρκετοί στον Αγώνα. Πολεμιστής όμως παραμένει μοναδικός ο Ησαΐας!

Ο κορυφαίος Έλληνας γλύπτης Γιαννούλης Χαλεπάς (1851-1938)


Άρθρο της Μαρίνας Λαμπράκη
Ο Γιαννούλης Χαλεπάς γεννήθηκε στον Πύργο Τήνου στις 14 Αυγούστου 1851 και ήταν γόνος οικογένειας φημισμένων Τηνίων μαρμαρογλυπτών. Ο πατέρας του, Ιωάννης και ο θείος του είχαν μεγάλη οικογενειακή επιχείρηση μαρμαρογλυπτικής με παραρτήματα στο Βουκουρέστι, την Σμύρνη και τον Πειραιά. Ο Γιαννούλης, ο μεγαλύτερος από τα πέντε αδέλφια του, είχε έφεση στην μαρμαρογλυπτική και βοηθούσε τον πατέρα του στα έργα που ετοίμαζε ο τελευταίος για διάφορες εκκλησίες. Οι γονείς του τον προόριζαν για έμπορο, αλλά ο ίδιος τελικά αποφάσισε να σπουδάσει γλυπτική.

Από το 1869 έως το1872, μαθήτευσε στο Σχολείον των Τεχνών (την μετέπειτα Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών) με δάσκαλο τον Λεωνίδα Δρόση. Το 1873 έφυγε για το Μόναχο με υποτροφία του Πανελληνίου Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου, για να συνεχίσει τις σπουδές του στην εκεί Ακαδημία Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον Μαξ φον Βίντμαν (Max von Windmann). Κατά την διάρκεια της παραμονής του στο Μόναχο, εξέθεσε τα έργα του Το παραμύθι της Πεντάμορφης και Σάτυρος που παίζει με τον Έρωτα, για τα οποία και βραβεύθηκε. Παρουσίασε επίσης τον Σάτυρο που παίζει με τον Έρωτα, μαζί με το ανάγλυφο της Φιλοστοργίας, στην Έκθεση των Αθηνών το έτος 1875.

Ο Παναγιώτης Ποταγός, ο νέος Οδυσσεύς, (1838 –1903)

το Φώτη Κόντογλου
Αυτό το βιβλίο δεν είναι γραμμένο για σοβαρούς ανθρώπους. Δόξα σοι ο Θεός, υπάρχουνε ακόμα άνθρωποι, που τους αρέσουνε τα απλά πράγματα, οι ιστορίες και τα παραμύθια. Κ’ η δική μου τέχνη είναι απλή και την κάνω για τους απλούς. Τι δεν τραβήξανε τόσοι και τόσοι δυνατοί άνθρωποι, απ’ αυτά τα ζωντόβολα, απ’ αυτουνούς τους σοβαρούς ανθρώπους, που κρίνουνε την πολιτεία τους και τους περιφρονάνε και τους τυραγνάνε και που στο τέλος σπέρνουνε τσουκνίδες και απήγανο απάνω στο κιβούρι τους.

Διάσκεψη της Γιάλτας





69 χρόνια μετά τη διάσκεψη της Γιάλτας και ενώ ένα καινούργιο γεωπολιτικό παιχνίδι βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία που αφορά όμως ολόκληρη την Ευρώπη , καθώς οι παίκτες επανατοποθετούνται στη σκακιέρα, ας ρίξουμε τη ματιά μας στο παρελθόν.

Ρωσικές μονάδες μεταφέρονται στα σύνορα με Ουκρανία.



Την ώρα που η Μόσχα αμφισβητεί τη νομιμότητα της νέας ουκρανικής ηγεσίας, μετά την καθαίρεση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς,μονάδες των Ρωσικών δυνάμεων μετακινούνται στην ουκρανική Κριμαία.
Την ίδια ώρα η Ρωσική πολεμική αεροπορία έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.

Τη συρρίκνωση του αμερικανικού στρατού θα ανακοινώσει το Πεντάγωνο


Το Αμερικανικό Πεντάγωνο σκοπεύει να ανακοινώσει σχέδια για τη συρρίκνωση του αμερικανικού στρατού, το μέγεθος του οποίου αναμένεται να φτάσει στο μικρότερο επίπεδο εδώ και δεκαετίες. Η κίνηση αυτή γίνεται σε μια προσπάθεια μείωσης του κόστους.
Μια κλάση μαχητικών αεροσκαφών αναμένεται να καταργηθεί, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που θα κάνει ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ, παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του για το 2015.

«Η Δύση υποστήριξε τη ρωσική επέμβαση στη Γεωργία» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος



Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι,πηγαίνουμε πίσω στον Αύγουστο του 2010.
Αναδημοσιεύουμε από http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=190540
«Οι ηγέτες των δυτικών χωρών είχαν εκφράσει κατ’ιδίαν την υποστήριξή τους στην επέμβαση των ρωσικών δυνάμεων στη Γεωργία τον Αύγουστο του 2008» είπε ο Νμιτρι Μεντβέντεφ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με το νοτιοαφρικανό ομόλογό του Τζέικομπ Ζούμα. .
“Για να μιλήσω ειλικρινά, όταν γίνονταν συζητήσεις χωρίς την παρουσία Τύπου, πρακτικά σχεδόν όλοι με τους οποίους συνομίλησα για αυτό το θέμα αναγνώρισαν το γεγονός της (γεωργιανής) επίθεσης και τη βάσιμη απάντηση” της Ρωσίας, πρόσθεσε ο Μεντβέντεφ.

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και οι άνθρωποι που εμπορεύονται τα έθνη



Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης υπήρξε το αποτέλεσμα της πολιορκίας της βυζαντινής πρωτεύουσας, της οποίας Αυτοκράτορες ήταν ο Αλέξιος Δ' ο Αλέξιος Ε' Μούρτζουφλος και ο Θεόδωρος Α' από την Δ' Σταυροφορία, με επικεφαλής τον Ερρίκο Δάνδολο, τον Βονιφάτιο τον Μομφερατικό και τον Βαλδουίνο Α'. Η σταυροφορία διήρκεσε μέχρι το 1204 , όταν τελικά η Κωνσταντινούπολη αλώθηκε.
Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης υπήρξε το αποτέλεσμα της πολιορκίας της βυζαντινής πρωτεύουσας, της οποίας Αυτοκράτορες ήταν ο Αλέξιος Δ” ο Αλέξιος Ε” Μούρτζουφλος και ο Θεόδωρος Α” από την Δ” Σταυροφορία, με επικεφαλής τον Ερρίκο Δάνδολο, τον Βονιφάτιο τον Μομφερατικό και τον Βαλδουίνο Α’. Η σταυροφορία διήρκεσε μέχρι το 1204 , όταν τελικά η Κωνσταντινούπολη αλώθηκε.

Γελέτς: Η πόλη με τις 33 εκκλησιές

Γελέτς: Η πόλη με τις 33 εκκλησιές
Πηγή: Lori / Legion Media
Τετρακόσια χιλιόμετρα από τη Μόσχα υπάρχει μια πόλη, όπου η ζωή έχει διατηρήσει την ίδια όψη με την εποχή που σπούδασε σε αυτή και έγραψε τα πρώτα έργα του ο Ιβάν Μπούνιν, ο πρώτος Ρώσος που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Η πόλη από τότε χωρίζεται όχι σε περιοχές, αλλά σε ανεξάρτητους τομείς που συνδέονται με κάποιο είδος δραστηριότητας. Δηλαδή παραγωγής ζάχαρης, βυρσοδεψίας, ποτοποιίας, καπνοβιομηχανίας. Όλες τους έχουν ιστορία εκατό ετών. Εδώ δεν υπάρχουν σύγχρονες τουριστικές υποδομές, δεν φτάνουν υπερταχείες σιδηροδρομικές συνδέσεις. Κάθε πόρτα όμως, κάθε σπίτι και κάθε δρόμος, έχουν την ίδια μορφή με εκείνη του 19ου αιώνα.

Αναζητώντας την ομορφιά στη βόρεια χώρα των θαυμάτων

Αναζητώντας την ομορφιά στη βόρεια χώρα των θαυμάτων
Πηγή: Igor Georgiev / strana.ru
Για τους περισσότερους Ρώσους, σύμβολο της μεσαιωνικής ξύλινης αρχιτεκτονικής αποτελεί το νησί Κίζι όπου άγνωστοι τεχνίτες, χρησιμοποιώντας μόνο ξυλουργικά τσεκούρια, δημιούργησαν αρχιτεκτονικά αριστουργήματα παγκόσμιας σημασίας.
Δεν είναι τυχαίο ότι στον κατάλογο της Unesco με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ρωσίας, το αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα καταλαμβάνει μια από τις πρώτες θέσεις και πιο συγκεκριμένα, τη δεύτερη, αμέσως μετά την Αγία Πετρούπολη και τα μέγαρα των προαστίων της. Το Κίζι Πογκόστ (σ.σ. το Πογκόστ υπό την ευρεία έννοια σημαίνει «ξωκλήσι») του Σωτήρος έχει καταστεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της βορειοδυτικής Ρωσίας και περιλαμβάνεται οπωσδήποτε στο τουριστικό και πολιτιστικό πρόγραμμα όσων επισκέπτονται την πρωτεύουσα της Καρελίας, Πετροζαβόντσκ.
Το πρώτο υπαίθριο μουσείο
Το Κίζι Πογκόστ αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία του πρώτου στη Ρωσία υπαίθριου μουσείου, η πλήρης ονομασία του οποίου είναι Κρατικό ιστορικό, αρχιτεκτονικό και εθνογραφικό υπαίθριο μουσείο «Κίζι». Η έκταση του μουσείου καταλαμβάνει 10.000 εκτάρια και περιλαμβάνει υπό την προστασία του 76 παλαιά κτίσματα, μεταξύ αυτών και την παλαιότερη στη Ρωσία εκκλησία της Ανάστασης του Λαζάρου, καθώς και περίπου 500 θαυμάσιες εικόνες.
Βρίσκεται σε ένα από τα 1650 νησιά και νησίδες της λιμνοθάλασσας Ονέγκα, στο βόρειο τμήμα της. Η αποβάθρα για την προσάραξη των πλοιαρίων είναι ξύλινη, έχει δυο κιόσκια και από εκεί ξεκινούν τα μονοπάτια για τους ναούς, τον ανεμόμυλο και τα άλλα κτίρια. Το νησί έχει μήκος 5 χλμ. και πλάτος 500 μέτρα.
Η λίμνη Ονέγκα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Σχηματίστηκε πριν από 12.000 χρόνια, όταν το βόρειο ημισφαίριο απελευθερωνόταν από τον τελευταίο παγετώνα. Υποχωρώντας προς τα βόρεια, ο παγετώνας πάχους ενός χιλιομέτρου άφησε βαθιές σχισμές στη γη, οι οποίες γέμισαν με το νερό από τον λιωμένο πάγο, ενώ τα υψώματα που εξείχαν μετατράπηκαν σε πολυάριθμα νησιά. Με την υποχώρηση του παγετώνα στα βόρεια, στις περιοχές αυτές εμφανίστηκαν οι πρώτοι άνθρωποι. Στις ανατολικές βραχώδεις ακτές της λίμνης οι επιστήμονες ανακάλυψαν ανάγλυφα πάνω σε πέτρες, τα οποία μαρτυρούν την παρουσία ανθρώπων εδώ από το 4000 ως το 2000 π.Χ.
Ο ναός της Μεταμόρφωσης

Δείτε τη συλλογή μας!

Από τον 11ο ως τον 15ο αιώνα, οι γαίες αυτές αποτελούσαν τμήμα του Μεγάλου Πριγκιπάτου του Νόβγκοροντ, ενώ από το 1478 τα εδάφη του Νόβγκοροντ ενώθηκαν με εκείνα το κράτους της Μόσχας. Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου τα μέρη αυτά βρίσκονταν υπό φινλανδική κατοχή, αλλά ήδη από το 1945 το Κίζι Πογκόστ μαζί με μερικές αγροικίες που είχαν απομείνει, ανακηρύχθηκαν κρατική ιδιοκτησία. Το 1951 μετέφεραν στο νησί από μια γειτονική περιοχή το σπίτι του αγρότη Οσέβνιεφ και από εκείνη τη στιγμή το μουσείο ξύλινης αρχιτεκτονικής άρχισε να εμπλουτίζεται με νέα εκθέματα. Το 1994, ύστερα από διάλειμμα μισού αιώνα, ξανάρχισαν οι Θείες λειτουργίες στην εκκλησία της Αγίας Σκέπης του Κίζι Πογκόστ.
Το σπουδαιότερο μνημείο του νησιού είναι ο ναός της Μεταμόρφωσης του Κυρίου, ο οποίος κατασκευάστηκε το 1714 και έχει ύψος 37 μέτρα. Οι 22 τρούλοι του που είναι διαφορετικοί, τοποθετήθηκαν με ένα σύστημα από σειρές. Οι τεχνίτες εκείνου του καιρού δημιούργησαν με αξιοθαύμαστο τρόπο την εντύπωση ότι αν παρατηρήσεις για αρκετή ώρα το ναό, δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι ανυψώνεται προς τον ουρανό. Αυτό συμβαίνει επειδή οι διαστάσεις των τρούλων κατακόρυφα από τη μια πλευρά αυξάνονται και από την άλλη μειώνονται. Επίσης, η παράδοση αναφέρει ότι η εκκλησία φτιάχτηκε χωρίς να χρησιμοποιηθεί ούτε ένα καρφί. Καρφιά ωστόσο, υπήρξαν, αλλά μόνο για τη στερέωση των πλακών στους θόλους, αλλά αυτά ήταν ελάχιστα, μόλις ένα για την κάθε πλάκα.
Χωρίς καρφιά
Πηγή: Karyak Pari / strana.ru
Κοιτώντας από κάτω οι τρούλοι φαίνονται σαν να είναι καλυμμένοι με «λέπια», τα οποία έχουν γκριζάρει από τον καιρό. Η αγριόλευκα, από την οποία είναι φτιαγμένα, έχει εκπληκτικό χαρακτηριστικό ότι δεν ραγίζει από την επίδραση της βροχής και του ήλιου. Η εκκλησία έχει διαστάσεις 20 х 29 μέτρα και το ξύλο που χρησιμοποιήθηκε είναι από καλής ποιότητας ανθεκτικό πεύκο που φύτρωσε σε πολύ ξηρή γη και γι’ αυτό ήταν πολύ ρητινώδες. Τα κούτσουρα κόβονταν και κατεργάζονταν με τσεκούρι και σμίλη, με υψηλότατη ακρίβεια, ενώ το σιδηροπρίονο -αν και είχε εφευρεθεί ήδη εκείνη την εποχή- δεν χρησιμοποιήθηκε. Η βίαιη τομή από το κτύπημα του τσεκουριού δεν χαλαρώνει το ξύλο όπως το πριόνι και δεν επιτρέπει στα κούτσουρα να εμποτίζονται με νερό.
Ένα ακόμη οπτικό αποτέλεσμα είναι ότι, από όποια μεριά και αν κοιτάξεις την εκκλησία, δείχνει ίδια. Ακόμη περισσότερο εντυπωσιάζουν οι τεχνικές που εφάρμοσαν οι ρώσοι τεχνίτες για να προσδώσουν στις ξύλινες κατασκευές μακροβιότητα και προστασία από τη βροχή και την υγρασία. Αν παρακολουθήσει κανείς την πορεία της σταγόνας της βροχής που πέφτει από το σταυρό του κεντρικού τρούλου ή από την κλίση της στέγης, τότε θα φανεί ότι πολλά διακοσμητικά στοιχεία εξυπηρετούν στην πραγματικότητα πρακτικούς σκοπούς για την προστασία του ναού από τη διείσδυση της υγρασίας στο εσωτερικό. Ακόμη και αν κάπου εισρεύσει νερό κάτω από τη σκεπή, κάτω από αυτή είναι τοποθετημένη δεύτερη κεκλιμένη στέγη με επίστρωση από φλοιό σημύδας. Από εκεί το νερό περνά ανάμεσα από ένα κενό στη σύνδεση των κομματιών, κυλά σε ένα προσαρμοσμένο λούκι και φεύγει προς τα έξω.
Στο νησί υπάρχουν 89 μνημεία ρωσικής ξύλινης αρχιτεκτονικής που έχουν δημιουργηθεί από τον 15ο ως τον 20ο αιώνα. Η συνηθισμένη ξενάγηση στο νησί-μουσείο διαρκεί τρεις ώρες.
Τα υλικά
Για την κατασκευή της διακόσμησης των τρούλων, οι τεχνίτες διαλέγουν με πολλή προσοχή την αγριόλευκα, η οποία δεν πρέπει να είναι ούτε νεαρή, αλλά ούτε και μεγάλη σε ηλικία. Ο πλέον έμπειρος ξυλουργός μπορεί να φτιάξει την ημέρα 30 από τα τριγωνικά ή καρό σχήματος εξογκώματα-ξύλινες πλάκες, που χαρακτηρίσαμε σαν «λέπια». Επομένως, για την καθεμιά εκκλησία χρειάζονται περίπου δυο χρόνια.
Πόσα άραγε χρειάστηκαν για τους 22 τρούλους του ναού της Μεταμορφώσεως; Μέσα στο 2014 ολοκληρώνεται η κολοσσιαία ανακαίνιση της εκκλησίας. Είναι αναγκαίο να αντικατασταθεί το 20-30% των δοκαριών του. Τα αναγκαία υλικά τα ανεβάζουν με μοχλούς ανύψωσης παλαιότατης τεχνολογίας, ίδιους με εκείνους που χρησιμοποιήθηκαν 300 χρόνια πριν.
Πώς να μεταβείτε
Καθημερινά πραγματοποιούνται δρομολόγια με ιπτάμενα δελφίνια («kométa») από το Πετροζαβόντσκ, στις 8:45 και 11:30. Το κόστος είναι 45 ευρώ, ενώ για τα παιδιά ισχύει έκπτωση 50%. Η διαδρομή διαρκεί μιάμιση ώρα. Η ξενάγηση στοιχίζει κοντά στα πέντε ευρώ για τους ενήλικες και δύο ευρώ για μαθητές και φοιτητές. Το χειμώνα και την άνοιξη πετάει στο Κίζι ελικόπτερο.

Διαβάστε επίσης:

Το Πετροζαβόντσκ διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο με το λίγο περίεργο όνομα «Μπεσοβέτς» (μπορεί να μεταφραστεί και ως «Δαιμονικό»), όπου μπορείτε να αφιχθείτε από τη Μόσχα με ένα αντίτιμο 110-200 ευρώ. Στην πρωτεύουσα της Καρελίας μπορείτε να φτάσετε και με το τρένο. Η διαδρομή από τη Μόσχα διαρκεί 15 ώρες (τα φτηνότερα εισιτήρια στοιχίζουν 30 ευρώ), ενώ από την Αγία Πετρούπολη επτά ώρες (τα εισιτήρια ξεκινούν απ’ τα 20 ευρώ).
Υπάρχουν και επιλογές επίσκεψης του Κίζι στα πλαίσια κρουαζιέρας. Για παράδειγμα, μια πενθήμερη εκδρομή Αγ. Πετρούπολη - Σβιρστρόι - Κίζι - Πετροζαβόντσκ - Μάντρογκι - Αγ. Πετρούπολη, με διαμονή σε καμπίνα τριών ατόμων θα στοιχίσει γύρω στα 150 ευρώ το άτομο.
Πού να μείνετε
Κίζι το καλοκαίρι. Πηγή: Pavel Pelevin / strana.ru
Ξενοδοχεία δεν υπάρχουν στο νησί, οπότε η κοντινότερη επιλογή είναι το Πετροζαβόντσκ. Στο κέντρο της πόλης, σε περιοχή με πάρκο και κοντά στη λίμνη Ονέγκα, υπάρχει το ξενοδοχείο «Karélia», όπου η διαμονή σε ένα μονό νούμερο ξεκινά από τα 90 ευρώ. Επίσης, στη λεωφόρο Súiski αρ.16, υπάρχει το τουριστικό-ξενοδοχειακό συγκρότημα «Piotr», στο οποίο το δωμάτιο για ένα άτομο ξεκινά από τα 30 ευρώ. Μπορεί κανείς επίσης να προτιμήσει το σανατόριο-ξενοδοχείο «Bélyie Klyuchί» που βρίσκεται στην οδό Sudostroitelnaya και κατ’ αυτό τον τρόπο να συνδυάσει τα ιαματικά λουτρά με το εκδρομικό πρόγραμμα. Εκεί, το κόστος της διαμονής ξεκινά από τα 50 ευρώ την ημέρα.

Γιαροσλάβλ: Το μαργαριτάρι του «Χρυσού δακτυλιδιού»

Γιαροσλάβλ: Το μαργαριτάρι του «Χρυσού δακτυλιδιού»
Πηγή: Lori / Legion Media
Εκτός από την φημισμένη πόλη, Γιαροσλάβλ, το «Χρυσό δακτυλίδι» περιλαμβάνει ακόμη επτά ως έντεκα πόλεις, οι οποίες βρίσκονται αρκετά κοντά από τη Μόσχα. Ωστόσο, τα πρωτεία καταλαμβάνει το Γιαρισλάβλ. Και ιδού πόσα πολλά μπορείτε να δείτε εκεί:

Μοναχικό ταξίδι στην καρδιά της Σιβηρίας

Μοναχικό ταξίδι στην καρδιά της Σιβηρίας
Πηγή: Ιβάν Ντεμέντιεβσκι
Δεν είναι τόσο εύκολο να φτάσει κάποιος εκεί. Ο δρόμος περνά μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τα σύνορα του δρυμού. Η είσοδος σε αυτόν με αυτοκίνητο είναι απαγορευμένη και για την παραμονή εκεί χρειάζεται άδεια. Υπάρχει ένας πιο απλός, αλλά και πιο ακριβός τρόπος μετάβασης στη λίμνη: Το ελικόπτερο.

Τα καταφύγια της σοβιετικής κυβέρνησης και το μυστικό «Μετρό-2»

Τα καταφύγια της σοβιετικής κυβέρνησης και το μυστικό «Μετρό-2»
Πηγή: Vladimir Astapkovich / RIA Novosti
Υπόγεια καταφύγια που μπορεί να αντέξουν σ ένα πυρηνικό χτύπημα, σήραγγες αυτοκινήτων με κατεύθυνση από το Κρεμλίνο προς το εξοχικό του Στάλιν, υπόγεια αεροδρόμια και τούνελ αρμάτων μάχης στη Μόσχα! Αναρωτιέστε αν όλα αυτά ακούγονται λίγο ανόητα. Θα συμφωνήσω, αλλά μόνο σε κάποιο βαθμό, αφού φαίνεται πως τα καταφύγια και οι συγκοινωνίες για τη σοβιετική κυβέρνηση υπήρξαν πράγματι.

Φόβος και παράνοια στη μεγαλούπολη

Φόβος και παράνοια στη μεγαλούπολη
Το εγκαταλειμμένο νοσοκομείο στο Χόβρινο. Πηγή: Βικιπαιδεία
Το εγκαταλειμμένο νοσοκομείο στο Χόβρινο
Το εγκαταλειμμένο νοσοκομείο στο Χόβρινο συγκαταλέγεται στη λίστα «των πιο τρομακτικών τόπων στον κόσμο». Το προβάδισμα του Τσερνόμπιλ είναι ελάχιστο. Η ανέγερση του συγκροτήματος ξεκίνησε το 1981 και η οικοδομή είχε τεράστια κλίμακα: 1500 κλίνες, 11 όροφοι, εξωτερικά ιατρεία, εργαστήρια, ελικοδρόμια. Αλλά στην πορεία φάνηκε ότι η χωροθέτηση ήταν εσφαλμένη. Το έδαφος δεν άντεξε και το οικοδόμημα, που ήταν σχεδόν αποπερατωμένο, άρχισε σιγά-σιγά να βυθίζεται στα υπόγεια ύδατα. Ως αποτέλεσμα, η κατασκευή πάγωσε.

Πλατεία Λουμπιάνκα: Από την KGB στην FSB





Ντμίτρι Ρομεντίκ, Γκεόργκι Μανάεφ

Οι συντομογραφίες αλλάζουν, αλλά η ουσία μένει. Στην πλατεία «Λουμπιάνκα», στην καρδιά της Μόσχας, βρισκόταν μια από τις σκληρότερες serial killers, επίσης οι γνωστές Ν.Κ.V.D. (Λαϊκό Κομισαριάτο Εσωτερικών Υποθέσεων) και K.G.B. (Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας), και σήμερα η F.S.B. (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας).

Η Αυτοκρατορία αντεπιτίθεται: Ουκρανία, Βενεζουέλα, Συρία


 

 
του Απόστολου Αποστολόπουλου
Η αποτροπή ενός γενικευμένου πολέμου στη Συρία και η ματαίωση μιας ανοιχτής επέμβασης των ΗΠΑ θεωρήθηκε  από τους περισσότερους (και τα διεθνή ΜΜΕ) ως νίκη της Ρωσίας. Άλλοι φαρμακώθηκαν, άλλοι ενθουσιάστηκαν.

Ουκρανία: Αμφισβητεί η Μόσχα τη νομιμότητα της νέας κυβέρνησης


Μεντβέντεφ: «Δεν υπάρχει κανείς με τον οποίο να μπορούμε να μιλήσουμε σήμερα» συνέχισε, σημειώνοντας ότι είναι δύσκολο να υπάρξουν συνομιλίες με μια κυβέρνηση ανθρώπων που «περιπλανώνται στο Κίεβο φορώντας μαύρες κουκούλες και κρατώντας Καλάσνικοφ».
Ουκρανία: Αμφισβητεί η Μόσχα τη νομιμότητα της νέας κυβέρνησης
Υπό αμφισβήτηση θέτει η Μόσχα τη νομιμότητα της νέας ουκρανικής κυβέρνησης, μετά την καθαίρεση του προέδρου Βικτόρ Γιανουκόβιτς.

Η Ουκρανία και το νέο «Ανατολικό»

τoυ Κωνσταντίνου Χολέβα
Τον 19ο αιώνα η διεθνής διπλωματία ονόμαζε Ανατολικό Ζήτημα το ερώτημα περί της διανομής των εδαφών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία ήταν πλέον υπό κατάρρευση και υπό διάλυση. Σήμερα, το νέο Ανατολικό Ζήτημα αφορά την κατανομή σε ζώνες επιρροής των χωρών, των περιοχών και των εθνοτήτων που ζούσαν μέχρι το 1990 στην ενιαία Σοβιετική Ένωση. Η περίπτωση της Ουκρανίας είναι χαρακτηριστική. Διεκδικείται και από τους δυτικούς (κυρίως ΗΠΑ και Γερμανία) ως οικονομικός και ενεργειακός εταίρος, διεκδικείται βεβαίως και από τη Ρωσία λόγω ιστορικών δεσμών και λόγω των λιμανιών στον Εύξεινο, τα οποία είναι απαραίτητα για τον ρωσικό στόλο.

Φυλάκιση σε οδηγό λεωφορείου που «κατέβασε» Αφρικανούς επιβάτες





Ποινή φυλάκισης δέκα μηνών, με τριετή αναστολή, και χρηματικό πρόστιμο 1000 ευρώ, επέβαλε το Δ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε βάρος οδηγού του ΟΑΣΘ, ο οποίος κατηγορείτο ότι υποχρέωσε δύο Αφρικανούς επιβάτες να αποβιβαστούν από λεωφορείο του Οργανισμού, με το πρόσχημα ότι ήταν δήθεν «λαθρεπιβάτες».


Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για άρνηση παροχής υπηρεσίας για λόγους ρατσιστικής συμπεριφοράς.


Η υπόθεση ήρθε στο «φως» της δημοσιότητας, τον περασμένο Απρίλιο, ύστερα από σχετική αναφορά που έκανε ομάδα δικηγόρων, καταγγέλλοντας τον συγκεκριμένο οδηγό για ρατσιστική συμπεριφορά.


Επικαλούμενοι μαρτυρία επιβάτιδας, οι δικηγόροι υποστήριξαν ότι ο καταγγελλόμενος επιτέθηκε φραστικά στους υπόλοιπους επιβάτες, που θορυβήθηκαν από τη συμπεριφορά του και απευθυνόμενους προς το μέρος τους φέρεται να είπε ότι είναι «χρυσαυγίτης», επιδεικνύοντας -κατά την ίδια μαρτυρία- μενταγιόν που φορούσε με το σύμβολο του κόμματος.


Η υπόθεση είχε προκαλέσει την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, από την οποία διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η παραπομπή τού οδηγού σε δίκη.


Απολογούμενος στο δικαστήριο, ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος έκανε έλεγχο στους δύο επιβάτες, επιμένοντας ότι όντως δεν είχαν εισιτήρια. Διέψευσε δε, τα όσα κατήγγειλε η αυτόπτης μάρτυρας ότι ακολούθησαν μετά το περιστατικό.


Προκειμένου να ενισχύσει τον ισχυρισμό του ότι δεν τρέφει ρατσιστικά αισθήματα, επιστράτευσε ως μάρτυρα υπεράσπισης αλλοδαπό φίλο του.
Πηγή :  newpost.gr/

Δάκρυσε ξανά η αρκούδα

Επιμέλεια:
 
Μια άψογη επίδειξη του πλούσιου ρωσικού πολιτισμού ήταν η τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι Ρώσοι αυτοσαρκάστηκαν, ενώ δεν έλειψε η αναφορά στον θρυλικό Μίσα (φωτογραφίες)