Ετικέτες

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

«Η Δύση υποστήριξε τη ρωσική επέμβαση στη Γεωργία» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος



Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι,πηγαίνουμε πίσω στον Αύγουστο του 2010.
Αναδημοσιεύουμε από http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=190540
«Οι ηγέτες των δυτικών χωρών είχαν εκφράσει κατ’ιδίαν την υποστήριξή τους στην επέμβαση των ρωσικών δυνάμεων στη Γεωργία τον Αύγουστο του 2008» είπε ο Νμιτρι Μεντβέντεφ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με το νοτιοαφρικανό ομόλογό του Τζέικομπ Ζούμα. .
“Για να μιλήσω ειλικρινά, όταν γίνονταν συζητήσεις χωρίς την παρουσία Τύπου, πρακτικά σχεδόν όλοι με τους οποίους συνομίλησα για αυτό το θέμα αναγνώρισαν το γεγονός της (γεωργιανής) επίθεσης και τη βάσιμη απάντηση” της Ρωσίας, πρόσθεσε ο Μεντβέντεφ.

“Γεγονός είναι ότι για άλλους λόγους κάποιοι από τους εταίρους μας δεν μπόρεσαν να εκφραστούν δημόσια”, τόνισε ο Μεντβέντεφ, οι δηλώσεις του οποίου μεταδόθηκαν απευθείας από την κρατική τηλεόραση της Ρωσίας.
Παράλληλα, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (ΔΠΔ) ανακοίνωσε ότι θα συνεδριάσει από τις 13 έως τις 17 Σεπτεμβρίου για το θέμα της διαμάχης μεταξύ της Ρωσίας και της Γεωργίας, η οποία κατηγορεί τη Μόσχα για “εθνοκάθαρση” στις αποσχισθείσες περιοχές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.
Οι συνεδριάσεις “θα ασχοληθούν αποκλειστικά με τις προκαταρκτικές ενστάσεις αναρμοδιότητας που έθεσε η Ρωσία”, η οποία εκτιμά ότι το ΔΠΔ δεν είναι αρμόδιο να κρίνει το αίτημα που υπέβαλε η Γεωργία τον Αύγουστο του 2008 για τη λήψη έκτακτων μέτρων.
Στις 15 Οκτωβρίου 2008 το ΔΠΔ είχε διατάξει το Τμπιλίσι και τη Μόσχα να απέχουν από κάθε είδους φυλετική διάκριση στη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία, έπειτα από το αίτημα για τη λήψη έκτακτων μέτρων που κατέθεσε η Γεωργία, ώστε η Μόσχα να σταματήσει την “εθνοκάθαρση” σε αυτές τις περιοχές.
Η Γεωργία είχε καταθέσει αγωγή κατά της Ρωσίας στις 12 Αυγούστου 2008, τέσσερις ημέρες μετά την είσοδο ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Νότια Οσετία σε απάντηση της επίθεσης του Τμπιλίσι, με βάση τη Διεθνή Συνθήκη του 1965 για την εξάλειψη κάθε είδους φυλετικής διάκρισης.
Η διαδικασία της αγωγής αναβλήθηκε την 1η Δεκεμβρίου 2009 όταν η Ρωσία επικαλέστηκε προκαταρκτικές ενστάσεις αναρμοδιότητας του ΔΠΔ.

Geopolitics & Daily News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου