Ετικέτες

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ



Από την ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ

     Αφού κόπασε προσώρας (;) το θέμα της απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών, ζήτημα που άνοιξε η υφυπουργός Σία Αναγνωστοπούλου σε ραδιοφωνική συνέντευξη (ενδεικτικό κι αυτό της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζεται το θέμα), θα επιχειρήσουμε μια προσέγγιση μακριά από την δικαιολογημένη αγωνία των θεολόγων για το εργασιακό τους μέλλον (εύλογη, αλλά και παραμορφωτική του διακυβεύματος), μακριά επίσης και από ψευτοπροοδευτικές ιδεοληψίες και στερεότυπα.

Η Δύση φλερτάρει με τον φασισμό… ξανά, για να καλύψει την οικονομική δυσλειτουργία της

ee_nazi
Δεν φαίνεται να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Δυτικές λεγόμενες δημοκρατίες περιστρέφονται προς όλο και περισσότερο αυταρχικές πολιτικές.
Η εκτελεστική εξουσία ασκείται από μυστική χάραξη πολιτικής, για να επιβληθεί στο εκλογικό σώμα, ή σε άλλες χώρες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο δημοκρατικός έλεγχος. Τα Δυτικά κράτη για άλλη μια φορά φλερτάρουν με το φασισμό – όπως και στις προηγούμενες σκοτεινές περιόδους τον περασμένο αιώνα.
Εδώ είναι ένα πρόσφατο παράδειγμα της ανησυχητικής τάσης.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ αυτή την εβδομάδα εξέφρασε ανοιχτά την απογοήτευσή του με δημοκρατική διαδικασία ως κάτι που είναι «δυσκίνητο» για την επιδίωξη των ξένων στρατιωτικών στόχων.

Οι Ρότσιλντ βύθισαν τον Τιτανικό για να φτιάξουν την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ;


Μία θεωρία συνωμοσία που έχει δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες, συνδέει τους Ρότσιλντ με τη βύθιση του Τιτανικού, με στόχο τη δημιουργία της Fed ή αλλιώς της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Την περασμένη Παρασκευή κυκλοφόρησε στο twitter μία ασπρόμαυρη φωτογραφία τριών ανδρών, επιβατών του Τιτανικού στο παρθενικό, πρώτο και τελευταίο του ταξίδι.
Σύμφωνα με την περιγραφή που ακολουθεί τη φωτογραφία, οι τρεις άνδρες ονομάζονται Benjamin Guggenheim, Isa Strauss (το πραγματικό του όνομα ήταν Isidor Straus), και Jacob Astor και ήταν τρεις εκατομμυριούχοι της εποχής που πέθαναν στη νύχτα του ναυαγίου του Τιτανικού.

Κοντσέρτο για Πιάνο και Τρομπέτα


Σύνθεση του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, ο πλήρης τίτλος της οποίας είναι «Κοντσέρτο για πιάνο, τρομπέτα και ορχήστρα εγχόρδων σε ντο ελάσσονα, έργο 35».
Γράφτηκε μεταξύ 6ης Μαρτίου και 20ης Ιουλίου του 1933, όταν ο ρώσος συνθέτης ήταν 27 χρονών, και πρωτοπαρουσιάστηκε στις 15 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου από τη Φιλαρμονική του Λένινγκραντ. Την ορχήστρα διηύθυνε ο αυστριακός αρχιμουσικός Φριτς Στίντρι, με σολίστ τον Ντμίτρι Σοστακόβιτς στο πιάνο και τον Αλεξάντρ Σμιτ στην τρομπέτα.

«Η Θάλασσα» του Κλοντ Ντεμπισί


Κορυφαία μουσική σύνθεση του Ασίλ - Κλοντ Ντεμπισί (1862-1918). Ο πλήρης τίτλος της είναι «Η Θάλασσα: Τρία συμφωνικά σκίτσα για ορχήστρα» («La mer, trois esquisses symphoniques pour orchestre» στα γαλλικά).
Ο γάλλος Κλοντ Ντεμπισί θεωρείται ο συνθέτης με τη μεγαλύτερη επιρροή στη μουσική του 20ου αιώνα. Αμφισβήτησε την παραδοσιακή γλώσσα του 19ου αιώνα και ανέπτυξε ένα εξαιρετικά πρωτότυπο σύστημα αρμονίας και μουσικής δομής, με επιρροές από τον Μουσόργκσκι και Μποροντίν και τη μουσική της Άπω Ανατολής, την οποία γνώρισε από τις εμπορικές εκθέσεις που ήταν τότε της μόδας στο Παρίσι. Θεωρούσε τη μουσική του «ιμπρεσιονιστική», όρος που παραπέμπει κυρίως στη ζωγραφική, και θεωρούσε ότι μπορούσε να αποδώσει καλύτερα με νότες τις αλλαγές και το παιγνίδισμα του φωτός από τη ζωγραφική που παρουσιάζει το φως στατικά και επομένως χωρίς φυσικότητα.

Υπατία, η πρώτη γυναίκα μαθηματικός στην Ιστορία


image

Ελληνίδα νεοπλατωνική φιλόσοφος, αστρονόμος και μαθηματικός. Έζησε και δίδαξε στην Αλεξάνδρεια της Ρωμαϊκής (Βυζαντινής) Αιγύπτου, όπου και δολοφονήθηκε από όχλο φανατικών χριστιανών. Θεωρείται η πρώτη γυναίκα που διακρίθηκε στα μαθηματικά.
Η Υπατία γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 370 και ήταν κόρη του μαθηματικού και αστρονόμου Θέωνα του Αλεξανδρέως (335-405). Έλαβε πολύ καλή εκπαίδευση στην Αθήνα και στην Ιταλία. Στην Αθήνα παρακολούθησε μαθήματα στη νεοπλατωνική σχολή του Πλούταρχου του Νεότερου και της κόρης του Ασκληπιγένειας, ενώ μαθήτευσε και κοντά στο Πρόκλο και τον Ιεροκλή.

Turkey's Grisly Dances with the Islamic State

  • If a "mere" 11.3% of Turks thought so generously of the Islamic State, it meant that there were nearly nine million Turks sympathetic to jihadists. Only 5% of that would mean an army of nearly 450,000.
  • Apparently, the people of Turkey did not "rise up and fight against these atheists [Kurds], these Crusaders and these traitors." So they had to be killed by jihadists in suicide-bombing attacks. IS promised to attack, and it did.
  • 450,000 minus two (suicide-bombers) leaves behind too big a number. Turkish cities are unsafe.
  • Davutoglu cannot admit that jihadists alone had simply murdered people en masse in a twin bomb attack.

Η ΣΥΡΙΑΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ-24 (ΙΙΡΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΥΒΑΝΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ;),( Μικρή συλλογή άρθρων)

A) Διπλωματικό κουβάρι με κλιμάκωση μαχών στη Συρία
ΗΠΑ – ΡΩΣΙΑ – ΤΟΥΡΚΙΑ – ΙΡΑΝ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

 

Ολοένα και περισσότερο μπλέκεται το διπλωματικό κουβάρι σε σχέση με τον πόλεμο της Συρίας, καθώς η Τουρκία εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της προς ΗΠΑ και Ρωσία για την υποστήριξη που παρέχουν στους Κούρδους της Συρίας, την ώρα που η κατάσταση στο έδαφος περιπλέκεται με την αναμενόμενη είσοδο στα πεδία των μαχών ιρανικών δυνάμεων στο πλευρό των κυβερνητικών στρατευμάτων.

Η ΣΥΡΙΑΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ-23 (ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ),( Μικρή συλλογή άρθρων)

Α)Γιατί θέλει η Γαλλία την ανατροπή της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας;
του Τιερί Μεϊσάν
Επιστρέφοντας στην ιστορία της γαλλικής αποικιοκρατίας στη Συρία και συγκρίνοντας την με τη δράση των προέδρων Σαρκοζί και Ολλάντ, ο Τιερί Μεϊσάν (Thierry Meyssan) αποκαλύπτει την προθυμία ορισμένων Γάλλων ηγετών να επαναποικιοποίησουν τη χώρα. Μια αναχρονιστική και ποινικά κολάσιμη θέση που κάνει τη Γαλλία σήμερα μια από τις πιο μισητές χώρες στον κόσμο.
JPEG - 24.1 ko




Ο Νικολά Σαρκοζί και ο Ντέιβιντ Κάμερον υπογράφουν τις συμφωνίες του Lancaster House. Επαναλαμβάνουν έναν αιώνα αργότερα, την “εγκάρδια συνεννόηση” των Συμφωνίων Σάικς-Πικό.

Τζιοβάνι Ρεάλε 1931 – 2014


Τζιοβάνι Ρεάλε
Ιταλός καθηγητής της ιστορίας της φιλοσοφίας κι ένας από τους πιο γνωστούς σύγχρονους πλατωνιστές. Άφησε κληρονομιά ένα μνημειώδες φιλοσοφικό έργο για την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή φιλοσοφία. Το κύριο επιχείρημά του είναι ότι η φιλοσοφία των αρχαίων Ελλήνων οδήγησε στη γέννηση και την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας στη Δύση.

Μικρός Νέμο


Χάρτινος ήρωας του αμερικανού κομίστα Γουίνσορ ΜακΚέι (Winsor McCay, 1869-1934), που εμφανίστηκε για πρώτη φορά από τις σελίδες της εφημερίδας New York Herald στις 15 Οκτωβρίου 1905.
Ο Μικρός Νέμο (Little Nemo, nemo= «κανένας» στα λατινικά), είναι ένα μικρό αγόρι, που ζει μέσα από τα βραδινά του όνειρα. Σκοπός του είναι να φθάσει στη Σλάμπερλαντ (Slumberland = Η Χώρα του Ελαφρού Ύπνου), την οποία κυβερνά ο Βασιλιάς Μορφέας και ο οποίος τον χρειάζεται για να κάνει παρέα στην κόρη του, την Πριγκίπισσα. Η κάθε περιπέτεια ολοκληρώνεται με τον Μικρό Νέμο να ξυπνά στο κρεββάτι του ή κοντά σε αυτό, συχνά με ένα εφιάλτη από τις περιπέτειες που βίωσε για να φθάσει στη Σλάμπερλαντ και να τον παρηγορεί ένα από τα ενήλικα πρόσωπα της οικογένειάς του.
Αν και παιδικό κόμικ, έχει συχνά ύφος σκοτεινό, σουρεαλιστικό, απειλητικό, ακόμη και βίαιο. Διακρίνεται για την εικαστική του αρτιότητα, τα ζωντανά χρώματα, τις λεπτομέρειες του σχεδίου και τη μεγάλη ποικιλία παράξενων χαρακτήρων και τοπίων.

Media: Μέθοδος Μανδραβέλη


Γράφει ο Πέτρος Αργυρίου

Παρακάτω αντιπαραβάλονται κείμενα και οι πηγές τους. Τα σχόλια και τα συμπεράσματα δικά σας….
Κείμενο Μανδραβέλη α) Μανδραβέλης, “Όταν η πολιτική συνάντησε την τηλεόραση”
Μπαίνοντας στο στούντιο του τοπικού CBS στο Σικάγο, το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου 1960, ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον
ήταν κάτωχρος.
Μόλις είχε χτυπήσει το προσφάτως εγχειρισμένο γόνατό του και πάλι με τον ίδιο τρόπο –κατεβαίνοντας από το αυτοκίνητο– και πονούσε. Είχε χάσει δώδεκα πολύτιμες μέρες από την προεκλογική εκστρατεία …

Οι τρεις σταρ των αμερικανικών δικτύων που θα έκαναν τις ερωτήσεις στην πρώτη τηλεοπτική μονομαχία της ιστορίας –Γουίλιαμ Πάλεϊ (CBS), Ρόμπερτ Σάρνοφ (NBC), Λέοναρντ Γκόλντενσον (ABC)
– πρόσεξαν ότι
ο υποψήφιος πρόεδρος είχε χάσει βάρος και ίδρωνε. «Εμοιαζε με άνθρωπο που πήγαινε σε κηδεία, τη δική του κηδεία, παρά σε ένα ντιμπέιτ», έγραψε την επόμενη μέρα ένας δημοσιογράφος.
Αλογο κούρσας
αργότερα έμπαινε στο στούντιο, λεπτός, ξεκούραστος και μαυρισμένος, ο … Τζον Κένεντι. «Εμοιαζε με αθλητή που απλώς ήρθε να τού φορέσουν το δαφνοστέφανο», παρατήρησε ο συντονιστής του ντιμπέιτ Χάουαρντ Κ. Σμιθ.
Σε αντίθεση με τον Νίξον, ο οποίος τις προηγούμενες μέρες αρνήθηκε να προβάρει με τους συνεργάτες του πιθανές απαντήσεις,
ο γερουσιαστής της Μασαχουσέτης είχε περάσει ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο με πρόβες και ξεκούραση….
Ολα πήγαν στραβά εκείνο το βράδυ για τον Νίξον




Ακόμη και το γκρι κοστούμι που φορούσε τον έδειχνε χαμένο στο γκρι σκηνικό που οι δικοί του άνθρωποι είχαν προκρίνει.


Οταν οι μακιγιέρ πλησίασαν τους δύο υποψηφίους, ο Κένεντι αρνήθηκε αμέσως. Ο Νίξον αρνήθηκε κι αυτός…
… Αυτό που δεν ήξερε είναι ότι οι βοηθοί του Κένεντι ήδη είχαν βάλει κάποιες πινελιές μακιγιάζ στο πρόσωπο του υποψηφίου τους.

Ο Κένεντι «την ώρα που άκουγε τον αντίπαλό του έδειχνε προσηλωμένος, σε επαγρύπνηση και είχε ένα ίχνος χαμόγελου στα χείλη του. Ο Νίξον έδειχνε καταβεβλημένος. Οι γραμμές του προσώπου του έμοιαζαν με βαθιές ουλές. Είχε μια τρομακτική όψη», έγραψε ο ιστορικός των ΜΜΕ, Ερικ Μπάρνοου.
Πρωτότυπα κείμενα Alan Schroeder, «The Presidential Debates: Fifty Years of High Risk TV»


26 September 1960. At exactly 7:30 P.M., a shiny Oldsmobile carrying Vice President Richard M. Nixon pulled into an interior drive at the CBS broadcast facility..
..saw the color drain from his face



Just two weeks earlier, the vice president had concluded twelve days of hospitalization for a knee infection caused by a similar mishap with a car door



Gathered to greet this first of the star debaters were the titans of American broadcasting:… William Paley of CBS, Robert Sarnoff of NBC, and Leonard Goldenson of ABC





he looked exhausted, underweight, and was—“better suited for going to a funeral, perhaps his own, than to a debate,” in the view of journalist David Halberstam




John F. Kennedy arrived fit, rested, and ready. .. bronzed and glowing. Journalist Howard K. Smith, who moderated the first debate, would compare JFK to an “athlete come to receive his wreath of laurel.”
Vice President Nixon… dismissing suggestions that he rehearse


Senator Kennedy, by contrast.. spent much of the weekend … in a hotel suite practicing his responses

For Richard Nixon, White concluded, “everything that could have gone wrong that night went wrong.”

Exacerbating his misfortune, Nixon had selected a light gray suit, which… “blended into the background…


..offered the services of CBS’s top makeup artist.. When Kennedy said no, Nixon quickly followed suit


Meanwhile, unknown to Nixon, Kennedy got a touch-up from his own people.

Media historian Erik Barnouw noted that …“A glimpse of the listening Kennedy showed him attentive, alert, with a suggestion of a smile on his lips. A Nixon glimpse showed him haggard; the lines on his face seemed like gashes and gave a fearful look.”
ADVERTISEMENT
Αυτό είναι κάτι παραπάνω από το πρώτο τρίτο του κειμένου Μανδραβέλη και το πρωτότυπο κείμενο που “χρησιμοποιεί” πιστά είναι η εισαγωγή στο βιβλίο του Alan Schroeder που και ο ίδιος αναφέρει, «The Presidential Debates: Fifty Years of High Risk TV», εκδ. Columbia University Press. Αυτό που δεν αναφέρει όμως είναι ότι το 90% του κειμένου του έχει παρθεί και με ελάχιστες παραποιήσεις και λίγο ανακάτεμα αντιγραφεί από την εισαγωγή του βιβλίου.

Σαν σήμερα το 1962 ξέσπασε η Κρίση των Πυράυλων



image


Ήταν 15 Οκτωβρίου του 1962, όταν Αμερικανός πρόεδρος Τζον Κένεντι πληροφορήθηκε από τις υπηρεσίες κατασκοπίας ότι 42 σοβιετικοί βαλλιστικοί πύραυλοι με πυρηνικές κεφαλές, βρίσκονταν εγκατεστημένοι στην Κούβα και μπορούσαν μέσα σε λίγα λεπτά να πλήξουν οποιαδήποτε πόλη των ΗΠΑ. Την ανάπτυξή τους είχε επιτρέψει ο Φιντέλ Κάστρο, φοβούμενος αμερικανική επέμβαση.

Οι δεκατρείς μέρες που ακολούθησαν ήταν οι πιο επικίνδυνες που πέρασε η ανθρωπότητα. Στις 22 Οκτωβρίου ο πρόεδρος Κένεντι ανακοίνωσε ότι το αμερικανικό Ναυτικό θα επέβαλλε αποκλεισμό της Κούβας και θα προχωρούσε στην «κατάσχεση επιθετικών όπλων και συναφούς υλικού» που σοβιετικά σκάφη θα επιχειρούσαν ενδεχομένως να τα παραδώσουν στην Κούβα. Τις επόμενες ημέρες σοβιετικά πλοία που κατευθύνονταν προς την Κούβα άλλαξαν πορεία και απομακρύνθηκαν από τη ζώνη του αποκλεισμού.

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 15 Οκτωβρίου

μ. Χ.
533
Ο βυζαντινός στρατηγός Βελισάριος εισέρχεται θριαμβευτικά στην Καρχηδόνα, την οποία καταλαμβάνει από τους Βανδάλους, φύλο γερμανικής προελεύσεως.
1837
Ιδρύεται η Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα (Σχολείο των Τεχνών)

Σίμων Σίνας 1810 – 1876



Σίμων Σίνας
Βιεννέζος επιχειρηματίας με τίτλους ευγενείας, ελληνικής καταγωγής, που διέθεσε μεγάλο μέρος της περιουσίας του για ευεργεσίες.
O βαρώνος Σίμων Σίνας (Simon Georg freiherr von Sina zu Hodos und Kizdia, το πλήρες όνομά του στα γερμανικά) γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 1810 στη Βιέννη και ήταν γιος του πάμπλουτου βορειοηπειρώτη επιχειρηματία και εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Σίνα (1783-1856) και της ελληνοουγγαρέζας Αικατερίνης Δέρρα φον Μόροντα.
Διδάχθηκε τα πρώτα γράμματα κατ’ οίκον και στη συνέχεια φοίτησε αλληλοδιαδόχως στο κλασικό γυμνάσιο της Βιέννης και στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, όπου σπούδασε φιλοσοφία, ιστορία και πολιτική οικονομία. Γνώριζε έξι γλώσσες (Ελληνική. Γερμανική, Ουγγρική, Ιταλική, Γαλλική, Αγγλική).

Μάτα Χάρι 1876 – 1917


Μάτα Χάρι
Η πιο διάσημη κατάσκοπος του κόσμου γεννήθηκε στην Ολλανδία, στις 7 Αυγούστου του 1876, με το όνομα Μαργκαρίτ Γκερτρούντι Ζελ. Το ερωτικό της ταμπεραμέντο φάνηκε από πολύ νωρίς, όταν εκδιώχθηκε από το σχολείο της, επειδή συνελήφθη να ερωτοτροπεί με τον διευθυντή. Στα 18 της παντρεύτηκε έναν σκωτσέζο αξιωματικό του Ναυτικού, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά, όμως χώρισε 12 χρόνια αργότερα, λόγω του άστατου χαρακτήρα της.

Υπόθεση Ντρέιφους


Άλφρεντ ΝτρέιφουςΆλφρεντ Ντρέιφους

Η πολύκροτη «Υπόθεση Ντρέιφους» έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις μεγαλύτερες δικαστικές πλάνες και αποτέλεσε το επίκεντρο μιας έντονης αντιπαράθεσης, που ταλάνισε τη γαλλική κοινωνία για πολλά χρόνια.
Στις 15 Οκτωβρίου 1894 ο αξιωματικός του πυροβολικού Άλφρεντ Ντρέιφους συνελήφθη για προδοσία, μία κατηγορία που βασίστηκε σε απλές υποψίες και κυρίως στην εβραϊκή καταγωγή του. Οδηγήθηκε ενώπιον στρατοδικείου και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, σε καθεστώς πλήρους απομόνωσης, στο Νησί του Διαβόλου, στη Γαλλική Γουινέα.
Η υπόθεση πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις. Έγινε πολιτικό και ιδεολογικό λάβαρο, δίχασε βαθιά τη Γαλλία, συντάραξε τα θεμέλια της Γαλλικής Δημοκρατίας, και έφερε στο φως δηλητηριώδεις χυμούς που διαπότιζαν το σώμα της γαλλικής κοινωνίας, όπως π.χ. το ανερχόμενο κύμα αντισημιτισμού. Ο στρατός, όταν διαπίστωσε το λάθος, χρησιμοποίησε κάθε μέσο για να το συγκαλύψει.

ΑΔΕΔΥ: Πληρώνουν το χρέος από συντάξεις και μισθούς

Η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για πλήρη ανατροπή του Ασφαλιστικού, υποκύπτοντας στις πιέσεις για πληρωμή του χρέους από συντάξεις και μισθούς, καταγγέλλει η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της, καλώντας σε κινητοποιήσεις ενάντια στο πολυνομοσχέδιο
Αναλυτικά, σε ανακοίνωση με τίτλο «η κοινωνική ασφάλιση στον Καιάδα», η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ αναφέρει: