Ετικέτες

Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Η ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ


image

Για πολλούς η φυματίωση ήταν η κυρίαρχη ασθένεια του περασμένου αιώνα, που σήμερα έχει ξεπεραστεί και διαγραφεί από το χάρτη μολυσματικών ασθενειών. Όμως η ασθένεια
επιστρέφει και μάλιστα το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης, είναι περισσότερο επικίνδυνο από ποτέ, γιατί έχει αναπτύξει αντίσταση όχι μόνο στα αντιβιοτικά, αλλά και σε όλα τα παραδοσιακά φαρμακευτικά σκευάσματα αντιμετώπισής της. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας υπολογίζει ότι περισσότεροι από 400.000 ασθενείς έχουν μολυνθεί από ανθεκτική ή πολυανθεκτική φυματίωση.

Θεωρείται «ασθένεια των φτωχών», γιατί εκδηλώνεται συνήθως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Το μυοβακτήριο έχει εύκολο έργο σε οργανισμούς που δεν τρέφονται σωστά και επιπλέον ταλαιπωρούνται από κακές συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας. Και φυσικά στην Ευρώπη της κρίσης με τα εκατομμύρια ανέργους και ανασφάλιστους –κυρίως στον ευρωπαϊκό νότο- οι προοπτικές δεν είναι ευοίωνες. Προς το παρόν, οι χώρες που προέκυψαν από την πρώην Σοβιετική Ένωση, εμφανίζονται περισσότερο εκτεθειμένες, καθώς σε αυτές έχουν καταγραφεί οι περισσότεροι ασθενείς ανθεκτική φυματίωσης -γύρω στους 80.000-, που αποτελούν το 1/5 των συνολικών περιπτώσεων παγκοσμίως. Δεκαπέντε χώρες θεωρούνται πολύ επικίνδυνες, μεταξύ αυτών η Ρωσία, η Ουκρανία, η Λευκορωσία, η Βουλγαρία, η Μολδαβία και οι Βαλτικές χώρες.

«Η λεπίδα που τρέχει» του ΣΤΑΘΗ


stathis
του ΣΤΑΘΗ
Ο Ναπολέων έλεγε ότι «ο στρατηγός είναι το επιτελείο του» και μάλλον είχε δίκιο, αν κρίνουμε απ’ το γεγονός ότι για να φθάσει στο Βατερλώ του χρειάσθηκε δεκαπέντε χρόνια. Ο κ. Τσίπρας χρειάσθηκε μόνον πέντε μήνες. Διότι και ο Ελληνας πρωθυπουργός, τηρουμένων των αναλογιών, υπήρξε και αυτός «το επιτελείο του». Δηλαδή οι κ.κ. Παππάς, Βαρουφάκης, Σαγιάς, Δραγασάκης καιΦλαμπουράρης. Με αυτό το επιτελείο ο κ. Τσίπρας δεν είχε καμιά ελπίδα, ακόμα κι αν έφθανε στην ώρα του ο Γκρουσί, ή αργούσαν να φανούν οι Πρώσοι.
Εξ όλων αυτών ο κ. Βαρουφάκης δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ο αποδιοπομπαίος τράγος, ο αίρων τας αμαρτίας των άλλων, ούτε, πολύ περισσότερο, ο επί σφαγήν μόσχος ο σιτευτός προς το συνεχές και αδιατάρακτον μιας άδοξης ευωχίας των υπόλοιπων άσωτων υιών – όπου «άσωτοι υιοί» διάβαζεαδέξιοι κι αδαείς παρακοιμώμενοι.

Τσίρκας – Μας θέλουν γκαρσόνια…



Απόσπασμα από το μυθιστόρημα Η Χαμένη Άνοιξη του Στρατή Τσίρκα 

«Μας θέλουν γκαρσόνια, ταβερνιάρηδες, μαστροπούς, βαρκάρηδες, επιβήτορες, καμπαρετζούδες, μπουζουξήδες, χασισέμπορους, αχ αμάν αμάν και συρτάκι αμέ και Ζόρμπα δη Γκρηκ κι αυτοί ν’αρμέγουν τον τόπο το κρασί, το λάδι, τα πορτοκάλια, τις ντομάτες, τα ροδάκινα, το βαμπάκι, τα μάρμαρα, το βωξίτη, το λιγνίτη, τα μεταλλεύματα και τον ιδρώτα του κόσμου.»
«Κοίτα που καταντήσαμε κάθε πολιτικός και κόκκινο φανάρι στην πόρτα του και το όνομά του φωτισμένο σε ταμπελίτσα πλάι στο κουδούνι.»
«Σε άλλες χώρες που οι πολίτες ξέρουν τα δικαιώματά τους θα είχε αλλάξει από καιρό τέτοια κατάσταση. Εδώ τα εδραιωμένα συμφέροντα, η μονοπωλιακή εκμετάλλευση, τα «κλειστά επαγγέλματα», το συνάλλαγμα που σπαταλιέται σε πολυτέλειες και αργομισθίες.»
«Τετρακόσια χρόνια σκύβαμε το κεφάλι όταν σήκωνε τη φωνή κι ο τελευταίος αγάς. Ενάμιση αιώνα τώρα ελεύθερο κράτος κι ακόμη μας δυναστεύουν αγάδες κάθε λογής.»
«Παραμερίστε διαφορές με Παπατζήδες ή Σβωλοτσιριμώκους, παράπονα και μνησικακίες για Λίβανους και Δεκέμβρηδες και λοιπά. Όλοι μαζί, όλοι μαζί, να σώσουμε τον τόπο, γιατί η Γερμανίδα λύσσαξε και θα τον ξεπατώσει….»

China Reveals Explosive Information to Give Turkey a Warning,

Turkey's far-right National Movement Party (MHP) and its paramilitary youth wing, the Grey Wolves, have been leadingthe protests against "China's brutality in East Turkestan." Korean tourists and the Uyghur cook of a Chinese restaurant in Istanbul were the first ones to learn that Turkish ultranationalists don't flinch from using violence to protest China's "Ramadan ban" or other Chinese misdeeds. Even after Turkish police had to rescue the Korean tourists, MHP leader Devlet Bahceli tried to play down the recent wave of ultranationalist attacks and defended the attackers by pointing out that Chinese and Koreans both "have slanted eyes." While MHP-linked groups began openly printing death threats against Chinese, Beijing warned Chinese citizens traveling in Turkey to be on guard and stay away from anti-China protests. Amid rising tensions, Thailand further aggravated the situation by sending 173 Uyghur women and children to Turkey and then returning about 100 Uyghur migrants to China:

Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση

Σκουρλέτης στη θέση Λαφαζάνη στο υπουργείο Παραγωγικής ανασυγκρότησης - Ο Κατρούγκαλος στο υπουργείο Εργασίας με υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων τον Παύλο Χαϊκάλη - Νέες είσοδοι: Βερναρδάκης, Αλεξιάδης, Πολάκης, Βίτσας, Αμανατίδης, Σία Αναγνωστοπούλου - Κυβερνητική εκπρόσωπος η Όλγα Γεροβασίλη


Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης φεύγει, ο Παύλος Χαϊκάλης έρχεται. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα του ανασχηματισμού της κυβέρνησης που για πρώτη φορά ανακοινώθηκε με δελτίο Τύπου και όχι με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου. 

Εκτός κυβέρνησης τέθηκαν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Δημήτρης Στρατούλης και ο Κώστας Ήσυχος που διαφοροποιήθηκαν από την κεντρική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ και ψήφισαν «όχι» στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου. Εκτός Κυβέρνησης τέθηκε επίσης ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον Νίκο Φίλη και τον Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη. 

Οι ρίζες της σημερινής μας οικονομικής χρεοκοπίας βρίσκονται στο μαύρο καλοκαίρι της Κυπριακής Τραγωδίας του 1974


Kίμωνος, του Αθηναίου (γραμμένο αποκλειστικά για το http://www.istorikathemata.com/)

Η μεταπολιτευτική δημοκρατία γεννήθηκε πάνω στα ερείπια μιας μεγάλης εθνικής καταστροφής, την οποία ξεπερνά σε σημασία μόνο ο ξεριζωμός του Ελληνισμού της Ιωνίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης. Οι μέρες που διάγουμε σηματοδοτούν την οριστική κατάρρευση της μεταπολίτευσης, υπό το βάρος της οικονομικής χρεωκοπίας της χώρας. Όμως, πολύ πριν χρεωκοπήσει οικονομικά, η μεταπολιτευτική μας δημοκρατία είχε χρεωκοπήσει ηθικά.  Η σημερινή της κατάρρευση, μέσα σε μία ατμόσφαιρα σήψης, αποσύνθεσης και ηθικής παρακμής, ήταν  προδιαγεγραμμένη και έχει σε μεγάλο βαθμό τις ρίζες της σε εκείνο το μαύρο καλοκαίρι του 1974. Την προδίκασε η αδυναμία της, ή ακριβέστερα η συνειδητή της άρνηση, να αποκαθάρει το άγος του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής και να αποδώσει δικαιοσύνη για  την Κυπριακή Τραγωδία. Τιμωρώντας όσους άνοιξαν την Κερκόπορτα στο Πεντεμίλι της Κυρήνειας και τιμώντας όσους προέταξαν τα στήθη τους, υπερασπιζόμενοι τέσσερις χιλιάδες χρόνια ελληνικής ιστορίας στο νησί του Ευαγόρα.

«Ο Αγών μου»


«Ο Αγών μου», «Mein Kampf» (Μάιν Καμπφ) στα γερμανικά, είναι ο τίτλος του μοναδικού βιβλίου που συνέγραψε ο Αδόλφος Χίτλερ. Ένα πολύ μέτριο έως κακό συγγραφικό πόνημα, δίχως δομή, με αφηρημένες σκέψεις και απόψεις, και πάνω απ' όλα εξαιρετικά δυσανάγνωστο. Στις 500 σελίδες του ο Χίτλερ προσπάθησε να εμφανίσει τον εαυτό του ως ιδεολόγο ηγέτη. Συνδυασμός αυτοβιογραφίας και πολιτικού μανιφέστου, «Ο Αγών μου» είναι η Βίβλος του Εθνικοσοσιαλισμού και το αγαπημένο ανάγνωσμα των νοσταλγών του Ναζισμού.

Το Αλάθητο του Πάπα


Δόγμα πίστεως της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, το οποίο απορρίπτεται από τις λοιπές χριστιανικές ομολογίες, της Ορθοδοξίας συμπεριλαμβανομένης.
Στις 8 Δεκεμβρίου του 1869 ο Πάπας Πίος ο 9ος συγκάλεσε την Πρώτη Βατικάνεια Σύνοδο, η οποία ολοκλήρωσε τις εργασίες της στις 20 Οκτωβρίου του 1870. Ανάμεσα στις αποφάσεις που έλαβε ήταν η διαμόρφωση σε δόγμα του αλάθητου του Πάπα, που προϋπήρχε ως δοξασία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας από την εποχή της Αντιμεταρρύθμισης.

Νέλσον Μαντέλα 1918 – 2013


Νέλσον Μαντέλαφ
Εμβληματική μορφή του αγώνα για την εξάλειψη των ανισοτήτων και των διακρίσεων, φυλακισμένος για 27 χρόνια προτού γίνει ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής στις πρώτες εκλογές χωρίς φυλετικούς διαχωρισμούς, ο Νέλσον Μαντέλα έχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία του 20ού αιώνα ως μαχητής εναντίον του τελευταίου ρατσιστικού καθεστώτος στον δυτικό κόσμο.
Ο Μαντέλα γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου του 1918 στο μικρό χωριό Μβέζο, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, και του δόθηκε το όνομα Ρολιλάχλα Μαντέλα. Το όνομα Νέλσον το πήρε από έναν δάσκαλό του την πρώτη του μέρα στο σχολείο, αλλά στη χώρα θα γινόταν αργότερα γνωστός και απλά ως Μαντίμπα, το όνομα της φυλής του.

Διεθνής Ημέρα Νέλσον Μαντέλα



Η Διεθνής Ημέρα Νέλσον Μαντέλα καθιερώθηκε το 2009 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για να τιμηθεί η «προώθηση και η ποιότητα της ειρήνης» που ασπάστηκε στη ζωή του και για τις οποίες αγωνίστηκε ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Ιουλίου, ημέρα γενεθλίων του.

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 18 Ιουλίου

Προβάλλονται μόνο τα σημαντικότερα!
π. Χ.
588
Ο βασιλιάς της Βαβυλώνας Ναβουχοδονόσορ, ύστερα από πολιορκία δύο ετών, καταλαμβάνει την Ιερουσαλήμ και την καταστρέφει.
μ. Χ.
64
Μεγάλη φωτιά στη Ρώμη καταστρέφει τα δύο τρίτα της πόλης. Ο εμπρηστής αυτοκράτορας Νέρων, μπροστά στη γενική κατακραυγή, διαδίδει ότι υπαίτιοι είναι οι χριστιανοί και ξεκινά τους διωγμούς εναντίον τους.

Το νέο τοπίο…



Το νέο τοπίο
Το νέο τοπίο

Tου Γιώργου Παπαδόπουλου – Τετράδη

Την επόμενη μέρα από το δημοψήφισμα της χούντας για το Σύνταγμα του Παπαδόπουλου κυκλοφόρησε σε όλη τη χώρα η παρακάτω πολύ πετυχημένη μαντινάδα:
«Για ιδές ίντα πράμα μαγικό όπου είναι το σκοτάδι, να ρίχνεις όχι το πρωί, να βγαίνει ναι το βράδυ»
Φυσικά, δεν μπορεί κανείς να συγκρίνει τη χούντα με την παρούσα κυβέρνηση. Το αντίθετο μάλιστα. Αν στη χούντα είχαμε την απόλυτη επιβολή του νόμου και της τάξης, όπως την αντιλαμβάνονταν οι φασίστες στρατιωτικοί, σήμερα έχουμε την απόλυτη απαξία κάθε νόμου και τάξης, όπως την αντιλαμβάνονται εδώ και πολλά χρόνια οι ανιδεολόγητοι πολιτικοί ή οι πολιτικοί, που νομίζουν ότι η Δημοκρατία είναι συνώνυμο της ασυδοσίας. Αλλά, αυτή είναι μια άλλη συζήτηση.
Επέστρεψα από τη Μόσχα, έχοντας αφήσει πίσω μου μερικά άρθρα, με τα οποία κατέγραφα τι ακριβώς θα συμβεί με το δημοψήφισμα-οπερέτα και πώς η υφαρπαγείσα ΙΕΡΗ ψήφος του ελληνικού λαού θα κακοποιηθεί εκ των πραγμάτων από την πραγματικότητα, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει εκ των υστέρων η κυβέρνηση και την οποία την ήξερε και ήταν έτοιμη γι’ αυτήν.
Για να μη μακρηγορώ, ο πρωθυπουργός συμφώνησε με τους «εταίρους» αυτά και χειρότερα από εκείνα που καλούσε τον ελληνικό λαό να αρνηθεί στο δημοψήφισμα! Όπως ακριβώς έγραφα. Κάθε σχόλιο είναι περιττό.

Debt in Venice: German Pavilion Artists Show Support for Greece


(screenshot of Hito Steyerl's photo on Facebook)
(screenshot of Hito Steyerl’s photo on Facebook) (click to enlarge)
In response to the German government’s insistence on imposing austerity measures on Greece, the artists representing Germany at this year’s Venice Biennale have made a simple but powerful statement in support of the debt-ridden nation. As Hito Steyerl shared in a photo posted to Facebook, she and a number of artists and Biennale employees hung a Greek flag emblazoned with the word “GERMONEY” in red over the word “Germania” on the façade of the German pavilion in Venice’s Giardini to protest austerity. As per her post:
Today, the artists of the German Pavilion and a number of the workers of the 56th Venice Biennial covered the Germania sign on the pavilion with a Greek flag and the word “Germoney.” We show our solidarity with the people in Greece and all other places suffering from austerity. As cultural workers and artists we demand an end to austerity for health, culture, and education while public funding for banks and oligarchs seems unlimited.
#AusterityKills, #CancelGreekdebt, #Germoney
Below, Steyerl named the artists who signed the statement, commenting on her post — Julia Akimova, Teresa Bauer, Tim Bitten, Matteo Binci, Anna Böckers, Marco Carrino, Jacopo David, Antonia Deckert, Alexander Deubl, Davide Giacometti, Franke Helbig, Kim Eun Jeong, Christian Kliem, Corinne Mazzoli, Jasmina Metwaly, Anja Predeick Luca Pili, Philip Rizk, Konstantin Landuris, Olaf Nicolai, Michela Solinas, Steyerl, and Tobias Zielony. Hyperallergic reached out to the pavilion’s organizers for comment on the artists’ gesture of solidarity toward Greece, but has received no response.
The action comes in the wake of another recent protest by activists representing Global Justice Now and Jubilee Debt Campaign, who projected images of German Chancellor Angela Merkel between the words “CANCEL GREEK DEBT” on the German embassy in London.
11419159_1606105829627369_203856865_n
(photo by via @tobiaszielony/Instagram)

hyperallergic.com

‘Χαλιφάτο’: 90 άτομα σταυρώθηκαν γιατί δεν νήστεψαν στο Ραμαζάνι



Πάνω από ενενήντα άτομα, εκ των οποίων πέντε παιδιά, σταυρώθηκαν ή μαστιγώθηκαν στη Συρία από τους εξτρεμιστές του ισλαμικού κράτους, διότι δεν τήρησαν τη μουσουλμανική νηστεία στη διάρκεια του ραμαζανιού, όπως αναφέρει το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η οργάνωση έχει καταγράψει συνολικά 94 περιπτώσεις σταύρωσης, μαστίγωσης ή εγκλεισμού τους σε μεταλλικά κλουβιά. Μέχρι στιγμής κανένας από τα θύματα αυτά δεν πέθανε, σημειώνεται χαρακτηριστικά.