Ετικέτες

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Αντρέι Ταρκόφσκι: ένας ποιητής στον κινηματογράφο.



Στο κείμενο που βλέπετε στην Οθόνη πατήστε στο youtube και ακολουθείστε τις οδηγίες.

Η αιώνια αμετάβλητη στρατηγική σημασία του ελλαδικού χώρου



 
Tου Γιώργου Μαλούχου
Ads by HQ-Video-Pro-1.8×Κάτι η Αμφίπολη, κάτι τώρα τα Αντικύθηρα, η σημασία του ελλαδικού χώρου έρχεται αυτό τον καιρό όλο και περισσότερο στο διεθνές επίκεντρο. Ευτυχώς, όχι με τον συνήθη τρόπο των τελευταίων ετών, μέσα δηλαδή από την κρίση, αν και τις τελευταίες εβδομάδες αναδύεται ξαφνικά εκ νέου ένας τέτοιος κίνδυνος καθώς η επίσημη Ελλάδα κάνει παράξενες, νευρικές, καθαρά προεκλογικού τύπου «ακροβατικές» κινήσεις, επιθυμώντας να παρουσιάσει πρωθύστερα πλην όμως λίαν αμφίβολα και επισφαλή «επιτεύγματα», πέφτοντας σε μεγάλες αντιφάσεις…

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ (Μικρή συλλογή άρθρων)

Α)Η κοκκινομάλλα Περσεφόνη με τον λευκό χιτώνα στην Αμφίπολη που συγκλονίζει τους πάντες [εικόνες]


Ο τάφος της Αμφίπολης από την πρώτη στιγμή, με την αποκάλυψη των Σφιγγών, μάγεψε την υφήλιο. Στη συνέχεια ήταν τα μωσαϊκά, οι Καρυάτιδες και μετά το ψηφιδωτό που προκάλεσαν δέος. Το στοιχείο που αποκαλύφθηκε σήμερα, το ψηφιδωτό σε όλη του την έκταση με την κοκκινομάλλα Περσεφόνη με τον λευκό χιτώνα, προκαλεί τα ίδια συναισθήματα.

Δείτε τις εκπληκτικές φωτογραφίες από το ψηφιδωτό στην Αμφίπολη:

Τουρκικό “τέρας” μεγαλώνει σε Θράκη-Δωδεκάνησα! Επιστολή πρόκληση στην πρεσβεία των ΗΠΑ


Αυτοί που χρόνια τώρα προσπαθούν ν΄ “ανάψουν φωτιά” στην Θράκη τραβάνε το σχοινί με την απόλυτη ανοχή και αδιαφορία των Αθηνών. Οι εκπρόσωποι “τουρκικών συλλόγων” της Θράκης έστειλαν επιστολή στον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα στην οποία …διαμαρτύρονται επειδή η έκθεση του Στέητ Ντιπάρτμεντ αποκαλεί ορθώς την μειονότητα “μουσουλμανική” κι όχι “τουρκική” όπως οι ίδιοι απαιτούν! Και κάνουν λόγο για “καταπιεσμένους Τούρκους” σε Ρόδο και Κω!

Πέθανε ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου



Πέθανε ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου

Ads by HQ-Video-Pro-1.8×Μια ιστορική μορφή των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, πέθανε σήμερα το πρωί σε ηλικία 95 ετών.
Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος είχε αναπτύξει έντονη αντιδικτατορική δράση, είχε φυλακιστεί στη Γυάρο, ενώ υπήρξε αρχηγός του ΠΑΚ στην Ελλάδα. Διετέλεσε αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Άμυνας.
Γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1919 στο Ψάρι Μεσσηνίας, προερχόμενος από στρατιωτική οικογένεια. Πολέμησε στην πρώτη γραμμή ως διοικητής λόχου Πεζικού στο Αλβανικό Μέτωπο συμμετέχοντας στην απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου. Κατά την Κατοχή διέφυγε στη Μέση Ανατολή, όπου υπηρέτησε σε μάχιμες μονάδες. Μετά το 1945  συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία του Στρατού στo Ινστιτούτο Γούλιτς (Woolwich).
Yπήρξε διοικητής διάφορων Μονάδων του Στρατού, καθηγητής της Σχολής Ευελπίδων και παράλληλα ειδικός σύμβουλος στο τότε υπουργείο Συντονισμού. Τελικά παραιτήθηκε από τον στρατό με τον βαθμό του συνταγματάρχη (ΜΧ) και πολιτεύτηκε με την Ένωση Κέντρου στη Μεσσηνία, όπου εξελέγη βουλευτής το 1963 και το 1964. Καθ’ όλη τη διάρκεια της δικτατορίας ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση, συμμετέχοντας στη συλλογική ηγεσία της αντιστασιακής οργάνωσης ΕΚΔΑ.

Τουλάχιστον 662 οι νεκροί στο Κομπάνι






Οι νεκροί από τις μάχες των τζιχαντιστών με τους Κούρδους που παλεύουν να κρατήσουν το Κομπάνι στη συροτουρκική μεθόριο έχουν φτάσει τουλάχιστον τους 662, σύμφωνα με οργανώσεις ακτιβιστών -χωρίς να συνυπολογίζονται τα θύματα των αεροπορικών πληγμάτων.

Οι επιδρομές έχουν ενταθεί, με τους Κούρδους να δίνουν στοιχεία για τις θέσεις της ISIS ώστε τα πλήγματα να είναι ακριβέστερα. Το Πεντάγωνο θεωρεί πως οι τζιχαντιστές έχουν αποδυναμωθεί, αλλά παραμένουν απειλή για την πόλη.

Σερβία - Αλβανία:το τρίτο ημίχρονο




Σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις λαμβάνει το… τρίτο ημίχρονο του ποδοσφαιρικού αγώνα ανάμεσα στη Σερβία και την Αλβανία. Η αναμέτρηση των εθνικών ομάδων των δύο χωρών διεκόπη στο 41ο λεπτό με αφορμή τη… «Μεγάλη Αλβανία»!

Σοβαρές πολιτικές διαστάσεις προσλαμβάνει το ματς της ντροπής στο γήπεδο της ΠαρτιζάνΣυγκεκριμένα, με το σκορ στο 0-0, ένα τηλεκατευθυνόμενο ελικοπτεράκι (σ.σ.: drone) με κρεμασμένη «σημαία» της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας» εμφανίστηκε πάνω από τον αγωνιστικό χώρο.

Στα χέρια της σερβικής αστυνομίας το «drone του σκανδάλου»






Το drone που έφερε την σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας», με το Κόσοβο, πάνω από το γρασίδι στον αγώνα Σερβίας Αλβανίας και παγετό στις διμερείς σχέσεις εντοπίστηκε από την σερβική αστυνομία και θα εξεταστεί για να βρεθούν οι υπαίτιοι. 

Το περιστατικό έχει καλλιεργήσει κλίμα έντασης, με αναφορές για περιστατικά με υπόβαθρο εθνοτικής εχθρότητας να φτάνουν, δύο ημέρες μετά, ακόμη στα ΜΜΕ.

Εκατομμύρια άνθρωποι στη Δυτική Αφρική θα πεθάνουν από ασιτία.





Σε μία προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τον υποσιτισμό που μαστίζει τον πλανήτη, ο ΟΗΕ καθιέρωσε την 16ηΟκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, ωστόσο, σήμερα πάνω από 800 εκατ. άνθρωποι στον κόσμο υποσιτίζονται, ενώ πολλά ακόμα εκατομμύρια αναμένεται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτό σύντομα.

Τη στιγμή που ο Έμπολα «θερίζει» στη Δυτική Αφρική, οι πολίτες των χωρών αυτών αντιμετωπίζουν ένα ακόμα πρόβλημα: αυτό της εύρεσης τροφής, τη στιγμή που το κλείσιμο των συνόρων και η καραντίνα σε πολλές περιοχές έχει οδηγήσει στον περιορισμό τροφίμων.

Πούτιν: Προβληματική η μεταφορά αερίου στην Ε.Ε. μέσω Ουκρανίας






Προβληματική παραμένει η μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου διαμέσου αγωγών που περνούν από το έδαφος της Ουκρανίας στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, που ζητεί να εξεταστεί η αξιοποίηση εναλλακτικών λύσεων, όπως είναι ο υπό σχεδιασμό αγωγός South Stream.«Σε ό,τι αφορά το μέλλον των ρωσικών εξαγωγών αερίου στην Ευρώπη, το πρόβλημα της μεταφοράς διαμέσου της ουκρανικής επικράτειας παραμένει. Μια από τις πιο προφανείς λύσεις θα ήταν να διαφοροποιηθούν οι τρόποι μεταφοράς», ανέφερε ο Πούτιν σε συνέντευξη που παραχώρησε στη σερβική καθημερινή εφημερίδα «Πολίτικα» εν όψει της επίσκεψής του στο Βελιγράδι.
Η Μόσχα έχει αναστείλει την προμήθεια αερίου στην Ουκρανία από τον Ιούνιο, εξαιτίας των ανείσπρακτων οφειλών του Κιέβου και των διαφωνιών των δύο πλευρών σχετικά με την τιμή διάθεσης του προϊόντος.

Ο ποδοσφαιρικός αγώνας που ξεκίνησε τον εμφύλιο μεταξύ Σέρβων και Κροατών






Επειδή κάποιες φορές η ιστορία μοιάζει να επαναλαμβάνεται ως φάρσα και έχοντας ως αφορμή τα επεισόδια στο χθεσινό αγώνα Σερβίας Αλβανίας με την κίνηση προβοκάτσιας που είχε ως σκοπό να ρίξειλάδι στη φωτιά και στο μίσος που υποβάσκει ανάμεσα στους λαούς των Βαλκανίων, ας κάνουμε ένα ταξίδι στο παρελθόν και σε έναν άλλον αγώνα.





13 Μαΐου 1990. Στο γήπεδο Μαξιμίρ του Ζάγκρεμπ, θα διεξαγόταν το «ματς της δεκαετίας», μεταξύ της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και του Ερυθρού Αστέρα Βελιγραδίου.


Όχι μόνο γιατί οι δύο ομάδες αγωνίζονταν για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, αλλά κυρίως λόγω του «εκρηκτικού» πολιτικού κλίματος.

Είχαν προηγηθεί οι κροατικές εκλογές, στις οποίες είχε κερδίσει η Κροατική Δημοκρατική Ένωση, που ήταν υπέρ της ανεξαρτησίας της χώρας, ενώ το ίδιο είχε συμβεί και στη Σλοβενία.

Η Γιουγκοσλαβία βάδιζε προς τη διάλυση και τον πρώτο λόγο είχαν οι εθνικιστικές «κορώνες» από όλες τις πλευρές.

Στο Ζάγκρεμπ είχαν ταξιδέψει περίπου 3 χιλιάδες οπαδοί του Αστέρα, υπό την καθοδήγηση του διαβόητου παραστρατιωτικού Αρκάν. Ήταν ο επικεφαλής των «Ηρώων», όπως ονομάζονταν οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί της ομάδας.

Δεν πήγαιναν, όμως, απλώς για να παρακολουθήσουν έναν αγώνα, όπως φαινόταν και από τα δύο συνθήματα που τραγουδούσαν, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, στην πόλη, αλλά και μέσα στο γήπεδο.

Το πρώτο είχε ως εξής:

«Απόψε θα γίνουν ταραχές, απόψε θα γίνει της τρελής.

Να! Φτάνουν οι χούλιγκαν στους δρόμους του Ζάγκρεμπ.

Θ΄ αντιλαλούνε τα τσεκούρια, θα αντηχήσουν οι αλυσίδες,

να! Έρχονται οι τσιγγάνοι, οι τελείως τρελαμένοι».

Το δεύτερο σύνθημα ήταν διαφορετικό και σαφώς πιο εθνικιστικό:

«Εμείς είμαστε οι Ντέλιγε της άγριας Σερβίας.

Βγείτε στα μπαλκόνια, χαιρετίστε τη σέρβικη φυλή.

Από το Κόσσοβο μέχρι το Κνιν, ένας Σέρβος δίπλα στον άλλον.

Σέρβε Σλόμπο (Μιλόσεβιτς), η Σερβία είναι στο πλευρό σου.

Ποιος τολμάει να το πει, ψεύδεται όποιος λέει ότι η Σερβία είναι μικρή.

Δεν είναι μικρή, δεν είναι μικρή, έδωσε το Σλόμπονταν!

Μαναστίρσκα, Μαναστίρσκα, σέρβικο ρακί.

Τα επεισόδια είχαν ήδη αρχίσει στην πόλη πολλές ώρες πριν από τη διεξαγωγή του παιχνιδιού και συνεχίστηκαν στο γήπεδο Μαξιμίρ.






Τα επεισόδια μέσα στο γήπεδο και η απαθής αστυνομία

Με καρέκλες, μαχαίρια, καδρόνια και πάρα πολύ ξύλο, οι οπαδοί μετέτρεψαν τις εξέδρες σε πραγματικό πεδίο μάχης, ενώ οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων κοιτούσαν έκπληκτοι τις συγκρούσεις.

Για αρκετή ώρα, το ίδιο έκανε και η αστυνομία, παρά τις διαμαρτυρίες των Κροατών ποδοσφαιριστών, που φώναζαν στα όργανα της τάξης «τι κάνετε; Υπάρχει αστυνομία;».

Λίγη ώρα μετά, η ένταση μεταφέρθηκε στον αγωνιστικό χώρο, όπου βρίσκονταν πλέον μόνο μερικοί ποδοσφαιριστές της Ντιναμό και οι οπαδοί της ομάδας, που συγκρούονταν με τις δυνάμεις καταστολής.

Σε κάποια στιγμή, ένας αστυνομικός ξυλοκοπούσε με το γκλομπ του οπαδό της κροατικής ομάδας.

Ο αρχηγός της Ντιναμό, ο Ζβόνιμιρ Μπόμπαν, που δεν είχε πάει ακόμη στα αποδυτήρια, έτρεξε και με μια κίνηση καράτε κλώτσησε τον αστυνομικό, για να καταφέρει να απελευθερώσει τον συλληφθέντα.

Από εκείνη τη στιγμή, ο Μπόμπαν ήταν πλέον ο εθνικός ήρωας της Κροατίας, παρά το γεγονός ότι του στοίχισε τον εξάμηνο αποκλεισμό από κάθε επίσημη διοργάνωση, μεταξύ των οποίων και τη συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιταλίας, λίγες μέρες αργότερα.

Όταν τα επεισόδια έληξαν, 60 οπαδοί είχαν τραυματιστεί σοβαρά. Το παιχνίδι δεν έγινε ποτέ.

Στην πραγματικότητα όμως, ήταν η επίσημη έναρξη των εχθροπραξιών και του εμφυλίου πολέμου της Γιουγκοσλαβίας.

Σήμερα, έξω από το επονομαζόμενο και ως «καταραμένο Μαξιμίρ», υπάρχει επιγραφή που αναφέρει: «Για τους οπαδούς του συλλόγου, οι οποίοι ξεκίνησαν τον πόλεμο με τη Σερβία, σε αυτό το μέρος, στις 13 Μαΐου του 1990».


Ενός πολέμου που «άναψε» από τη σπίθα που του πρόσφερε ένας ποδοσφαιρικός αγώνας. Ο απολογισμός, τραγικός. Περισσότεροι από 2 εκατ. άνθρωποι «ξεριζώθηκαν» από τα σπίτια τους, 150.000 έπεσαν νεκροί και η Γιουγκοσλαβία χωρίστηκε σε έξι κομμάτια. 



Διαβάστε επίσης: http://www.geopolitics.com.gr/2014/06/blog-post_5716.html


Πηγή: Η Μηχανή του Χρόνου, Βικιπαιδεία
Επιμέλεια: Geopolitics Editorial Team

Στάση του Νίκα





Η Στάση του Νίκα (στάση = εξέγερση) έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη το 532 και είχε διάρκεια μίας εβδομάδας. Υπήρξε η χειρότερη περίοδος βίας και αναρχίας που γνώρισε η Κωνσταντινούπολη με τη μισή πόλη να έχει καεί ή καταστραφεί.

Η Ρωμαϊκή και η Βυζαντινή αυτοκρατορία είχαν αναπτύξει οργανώσεις φιλάθλων του ιπποδρόμου, ειδικά για τις αρματοδρομίες, μία δημοφιλή ενασχόληση για τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Υπήρχαν τέσσερις κύριοι σύνδεσμοι, καθορισμένοι ανάλογα με το χρώμα της στολής της αγαπημένης τους αγωνιστικής ομάδας. Αυτοί ήταν οι Βένετοι (Γαλάζιοι), οι Ρούσσοι (Κόκκινοι), οι Πράσινοι και οι Λευκοί, αν και κατά τη Βυζαντινή περίοδο οι μόνες ομάδες που εξακολουθούσαν να διαθέτουν κάποια επιρροή και πολιτική δύναμη ήταν οι Βένετοι και οι Πράσινοι. Οι αυτοκράτορες συχνά υποστήριζαν τη μία έναντι της άλλης ομάδας. Ο Ιουστινιανός ήταν υποστηρικτής των Βένετων, τουλάχιστον μέχρι τη Στάση.

Two-Faced Allies Complicate Obama's ISIS War

During the 1944 Warsaw uprising, Stalin ordered the advancing Red Army to stop at the outskirts of the city while the Nazis, for 63 days, annihilated the non-Communist Polish partisans. Only then did Stalin take Warsaw.
 
No one can match Stalin for merciless cynicism, but President Recep Tayyip Erdogan of Turkey is offering a determined echo by ordering Turkish tanks massed on the Syrian border, within sight of the besieged Syrian town of Kobane, to sit and do nothing.

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ερντογάν - Oμπάμα

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ερντογάν - Oμπάμα


MARK LANDLER, ANNE BARNARD, ERIC SCHMITT / THE NEW YORK TIMES
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
 Καθώς οι μαχητές του ISIS έσφιγγαν τον κλοιό στην πολιορκημένη συριακή πόλη Κομπανί, το σχέδιο του προέδρου Ομπάμα να πολεμήσει τους τζιχαντιστές χωρίς να εμπλακεί βαθύτερα στον συριακό εμφύλιο δεχόταν πλήγματα.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα αναμειχθεί ενεργώς στη σύγκρουση με το ISIS εκτός εάν οι HΠA συμφωνήσουν να ενισχύσουν αποφασιστικότερα τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες που προσπαθούν να ανατρέψουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ. Αυτή η τοποθέτηση κλιμάκωσε την ένταση μεταξύ Ερντογάν και Ομπάμα, ο οποίος θα ήθελε να αναλάβει πιο ενεργό δράση η Τουρκία εναντίον του ISIS και να αφήσει στην άκρη τον αγώνα εναντίον του Ασαντ.

Φονικές συγκρούσεις και ταραχές στην Τουρκία AFP, REUTERS



Καπνός αναδίδεται απο το Κομπανί μετά απο αμερικανικό βομβαρδισμό της συριακής πόλης.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Η πυρκαγιά από τις φονικές συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και ισλαμιστών στη Συρία μεταφέρεται και στη γειτονική Τουρκία, η οποία από τη νύχτα της Τρίτης βιώνει τις χειρότερες εθνοτικές ταραχές από τη δεκαετία του 1990. Τουλάχιστον 19 άνθρωποι είχαν χάσει μέχρι χθες το βράδυ τη ζωή τους, ύστερα από την εξέγερση της κουρδικής μειονότητας σε τουλάχιστον 22 πόλεις. Την ανάφλεξη προκάλεσαν η ασφυκτική πολιορκία της κουρδικής πόλης Κομπανί στη Βόρεια Συρία, σε απόσταση μόλις ενός χλμ. από τα τουρκικά σύνορα, και η άρνηση της τουρκικής κυβέρνησης να αναλάβει οποιουδήποτε είδους δράση για την αποτροπή της επαπειλούμενης σφαγής.
Αριστερά:

Η Κομισιόν επικρίνει την Τουρκία



ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια έκθεση προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, επισημαίνοντας τις προκλητικές ενέργειες της Αγκυρας με την αμφισβήτηση δικαιώματος της Λευκωσίας να εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της. Ιδιαίτερα επικριτική –σε σχέση με άλλες χρονιές– παρουσιάζεται εξάλλου η Κομισιόν για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ, καθώς τη χαρακτηρίζει «σε αδιέξοδο» και επισημαίνει ότι η χώρα έχει οπισθοδρομήσει σε διάφορους τομείς ελευθερίας της έκφρασης.

Α-Π-Ι-Σ-Τ-Ε-Υ-Τ-Ο: Ζητούν 4.5 εκατ. ευρώ ΕΝΦΙΑ από το… Παναθηναϊκό Στάδιο



Α-Π-Ι-Σ-Τ-Ε-Υ-Τ-Ο: Ζητούν 4.5 εκατ. ευρώ ΕΝΦΙΑ από το… Παναθηναϊκό Στάδιο
Το  εξωφρενικό ποσό των 4,5 εκατ. ευρώ θέλουν να πληρώσει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων,  στο  Παναθηναϊκό Στάδιο.
«Ακίνητο» το οποίο ανήκει στην ΕΟΕ και η αξία του προσδιορίστηκε βάσει έκτασης και αντικειμενικής αξίας.

Προκλητικό «ΟΧΙ» του Σταύρου Θεοδωράκη σε αυξήσεις μισθών



Προκλητικό «ΟΧΙ» του Σταύρου Θεοδωράκη σε αυξήσεις μισθών
Σε ένα άνευ προηγουμένου ατόπημα υπέπεσε ο πρόεδρος του «Ποταμιού», Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ ξεκαθάρισε ότι αν κυβερνήσει το κόμμα του δεν θα κάνει καμία αύξηση στον κατώτατο μισθό, που έχει κατρακυλήσει σε επίπεδα πείνας.
Μιλώντας στην εκπομπή «Ενικός» και στον Νίκο Χατζηνικολάου, ο κ. Θεοδωράκης δεν δίστασε να αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο επαναφοράς του βασικού μισθόυ στα προ μνημονίων επίπεδα.

La France a-t-elle perdu sa souveraineté budgétaire ?


Michel Sapin à l'Assemblée nationale, le 14 octobre.


Alors que la France a jusque dans la soirée du mercredi 15 octobre pourenvoyer à la Commission européenne son projet de budget 2015, qui prévoit un nouveau dérapage du déficit public en dehors des règles européennes, le gouvernement s’emploie à minimiser le bras de fer à l’œuvre avec Bruxelles etses conséquences.

Ευγένιος Ρωσσίδης


ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΣ
M.Μελετόπουλος
Ειχα την μεγάλη τύχη, το περασμένο Σάββατο, να γνωρίσω και να συζητήσω επί δύο ώρες με έναν σπουδαίο Αμερικανό και ταυτόχρονα σπουδαίο Έλληνα, τον Ευγένιο Ρωσσίδη.

Ο Ρωσσίδης γεννήθηκε στο Μπρούκλιν το 1927 από πατέρα Κύπριο και μητέρα Μανιάτισσα. Υπήρξε ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές των ΗΠΑ (απέκτησε το παρωνύμιο“GoldenGreek”), και ως πρωταθλητής απέκτησε τεράστια αναγνωρισιμότητα και δημοτικότητα. Σπούδασε νομική στο Columbia, έγινε νομικός και ασκεί την δικηγορία σε διεθνές επίπεδο. Ταυτόχρονα, ασχολήθηκε από νέος με την πολιτική και έχει συνεργαστεί με τρεις Αμερικανούς προέδρους (με πρώτον τον Άϊζενχάουερ, τον οποίον θεωρεί τον σπουδαιότερο όλων).

Turkey's Boomerang War in Syria

ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΑ "ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ": BICC: Η Ελλάδα πρέπει να μειώσει τους εξοπλισμούς της. Να βρεί σημείο επαφής με Τουρκία.




Στα χέρια του IISCA, έφτασε έκθεση από το 2012 του οργανισμού BICC (Γερμανικής έδρας) που παραθέτει με στοιχεία τις δαπάνες για τον αμυντικό εξοπλισμό της Ελλάδος.
Στο πλαίσιο αυτής της έκθεσης παραθέτουμε τα εξής στοιχεία:



Recommendations for Germany and the other EU and NATO states
 

 
• Governments and parliaments within the European Union should make it clear that they refuse to support
 
new Greek arms modernization and procurement projects with funding from the European Stabilisation
 
Fund. It should be forbidden to spend loan payments from the European Union and the International Monetary
 
Fund for arms purchases.

Το Κομπάνι, η Γκουέρνικα των Κούρδων





Μια μικρή πόλη περίπου 50.000 κατοίκων στα σύνορα Συρίας και Τουρκίας έγινε παγκοσμίως διάσημη, τον τελευταίο μήνα, χάρη στην πεισματική αντίσταση των Κούρδων υπερασπιστών της απέναντι στις κατά πολύ υπέρτερες δυνάμεις των φανατικών ισλαμιστών. Στη συλλογική συνείδηση των Κούρδων έχει ήδη πολιτογραφηθεί ως η δική τους «Γκουέρνικα», κατ’ αναλογία προς τη μαρτυρική πόλη του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, που ενέπνευσε τον Πικάσο: σύμβολο ηρωισμού, αλλά και προδοσίας από την πλευρά των γειτόνων και συμμάχων που θα έπρεπε, θεωρητικά, να την προστατεύσουν. Εκείνο που δεν γνωρίζει το ευρύ κοινό είναι ότι η μικρή αυτή πόλη αποτελεί λίκνο μιας σιωπηλής, αλλά πολύ ελπιδοφόρας επανάστασης, που κινδυνεύει να συντριβεί από τη βαρβαρότητα των τζιχαντιστών.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον ιό Έμπολα

Posted: 14 Oct 2014 11:38 AM PDT
14-10-14



Η επιδημία του ιού Έμπολα δεν αφορά πια μόνο τη Δυτική Αφρική, αφού σποδαρικά κρούσματά του εντοπίζονται τόσο σε ευρωπαϊκές χώρες, όσο και στις ΗΠΑ. Αν και οι ελληνικες υγειονομικές αρχές έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα για την διαχείριση πιθανού κρούσματος, καλό είναι όλοι να γνωρίζουμε βασικές πληροφορίες για τον ιό που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό. 

Τι είναι ο αιμορραγικός πυρετός Έμπολα;
Ο αιμορραγικός πυρετός Έμπολα είναι μια σπάνια, σοβαρή, συχνά θανατηφόρος ιογενής λοίμωξη. Η νόσος προσβάλλει ανθρώπους και άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά (π.χ. πιθήκους, γορίδες, χιμπατζήδες). Ο ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1976, σε ένα χωριό κοντά στον ποταμό Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και συγχρόνως στο Σουδάν. Η προέλευση του ιού είναι άγνωστη, ωστόσο «αποθήκη» του ιού στη φύση θεωρούνται ορισμένα είδη φρουτοφάγων νυχτερίδων που ενδημούν στην Αφρική.

Πως μεταδίδεται;
Ο ιός Έμπολα μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, με άμεση επαφή (μέσω αμυχών στο δέρμα ή των βλεννογόνων) με αίμα, εκκρίσεις, όργανα, ιστούς ή άλλα σωματικά υγρά (π.χ. σάλιο, ούρα, κόπρανα, σπέρμα κ.λπ.) μολυσμένων ατόμων, νεκρών ή ζωντανών, καθώς και με την έμμεση επαφή με αντικείμενα (όπως ρούχα, σεντόνια, χρησιμοποιημένες βελόνες) που έχουν μολυνθεί από σωματικά υγρά ασθενών. Στους τρόπους μετάδοσης περιλαμβάνεται και η χωρίς προφυλάξεις σεξουαλική επαφή με ασθενείς, έως και επτά εβδομάδες (περίπου δύο μήνες) μετά την ανάρρωση τους. Η μετάδοση στο περιβάλλον του νοσοκομείου είναι συχνή, με την έκθεση των επαγγελματιών υγείας και άλλων ατόμων που φροντίζουν ασθενείς χωρίς να λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις. Οι ασθενείς θεωρούνται μολυσματικοί από τη στιγμή που παρουσιάζουν συμπτώματα. Η ασθένεια μεαδίδεται, επίσης, μέσω της άμεσης επαφής με αίμα και άλλα σωματικά υγρά από μολυσμένα άγρια ζώα, νεκρά ή ζωντανά, όπως π.χ. πιθήκους, γορίλες, αντιλόπες και νυχτερίδες.

Μεταδίδεται με τον αέρα ο ιός;
Ο ιός Έμπολα δεν μεταδίδεται μέσω του αέρα, όπως η γρίπη ή η φυματίωση.

Από τη στιγμή που θα μολυνθώ σε πόσο χρόνο θα εκδηλώσω συμπτώματα; 
Τα συμπτώματα εκδηλώνονται από δύο έως και 21 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό, συνήθως μέσα σε 8 - 10 ημέρες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου; 
Η νόσος μπορεί να εκδηλώθεί με πυρετό, έντονους μυϊκούς πόνους, αίσθηση αδυναμίας, πονοκέφαλο και πονόλαιμο. Το επόμενο στάδιο της ασθένειας περιλαμβάνει εμετό, ναυτία, διάρροια, ανορεξία, κοιλιακό πόνο, εξάνθημα και δυσλειτουργία του ήπατος και των νεφρών. Μερικοί ασθενείς εμφανίζουν, επίσης, αιμορραγικές εκδηλώσεις εσωτερικών και εξωτερικών οργάνων (π.χ. αιμορραγίες από τη μύτη, τα ούλα, το δέρμα, αίμα στα εμέσματα ή/και στα κόπρανα, αιμορραγίες στα σημεία των ενέσεων) και πολυοργανική ανεπάρκεια. Η θνητότητα της νόσου κυμαίνεται από 25% έως 90%, ανάλογα με το είδος του ιού.

Υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο για τον ιό Έμπολα;
Δεν υπάρχει προς το παρόν ειδικό εμβόλιο ή θεραπεία για την ασθένεια, αν και πολλές επιστημονικές ομάδες ανά τον κόσμο αναπτύσσουν και χορηγούν σε πειραματικό επίπεδο διάφορα θεραπευτικά σχήματα. Σε κάθε περίπτωση, η αγωγή είναι σήμερα υποστηρικτική και συμπτωματική.

Ποιός ειναι ο κίνδυνος να μολυνθώ από τον ιό Έμπολα και πως μπορώ να προφυλαχθώ; 
Ακόμα και αν ζείτε ή έχετε ταξιδέψει σε περιοχές που έχουν πληγεί από την τρέχουσα επιδημία στην Δυτική Αφρική (Γουϊνέα, Λιβερία, Σιέρρα Λεόνε, Νιγηρία), ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό Έμπολα είναι εξαιρετικά χαμηλός, εκτός εάν έχετε εκτεθεί σε αίμα ή άλλα σωματικά υγρά νεκρού ή ζωντανού μολυσμένου ατόμου ή ζώου. Η συνήθης κοινωνική επαφή σε δημόσιους χώρους με άτομα που δεν φαίνεται να είναι άρρωστα δεν ενέχει κίνδυνο μετάδοσης του ιού Έμπολα. Δεν κινδυνεύετε να μολυνθείτε από τον ιό Έμπολα ανταλλάσσοντας χρήματα ή αγαθά, ή κολυμπώντας σε πισίνα. Ο ιός Έμπολα δεν μεταδίδεται με το τσίμπημα των κουνουπιών.
Ο ιός Έμπολα σκοτώνεται εύκολα με το καλό πλύσιμο με σαπούνι, χλωρίνη (αραίωση 1:10), τα συνήθη αντισηπτικά/απολυμαντικά ή το στέγνωμα κάτω από τον ήλιο. Το πλύσιμο των ρούχων που έχουν μολυνθεί με βιολογικά υγρά σε πλυντήριο με απορρυπαντικό σε υψηλή θερμοκρασία μπορεί να εξουδετερώσει τον ιό Έμπολα. Ο ιός δεν επιζεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε επιφάνειες που είναι εκτεθειμένες στον ήλιο ή έχουν στεγνώσει.

Έχω ταξιδέψει πρόσφατα σε χώρα όπου παρουσιάστηκαν κρούσματα της νόσου. Τι πρέπει να προσέξω; 
Ο κίνδυνος να έχετε εκτεθεί στον ιό Έμπολα είναι εξαιρετικά χαμηλός. 
Ωστόσο:
Σε περίπτωση που,

-εμφανίσετε πυρετό, ανεξήγητο αίσθημα κόπωσης, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, διάρροια ή άλλα σοβαρά συμπτώματα μετά την επιστροφή σας από τις χώρες/περιοχές που αναφέρουν κρούσματα ή

-έχετε εκτεθεί άμεσα σε σωματικά υγρά νεκρού ή ζωντανού μολυσμένου ατόμου ή ζώου, καθώς και αν είχατε χωρίς προφυλάξεις σεξουαλική επαφή με ασθενή που έχει αναρρώσει από αιμορραγικό πυρετό,


-αναζητήστε αμέσως ιατρική εκτίμηση και φροντίδα, αναφέροντας το ιστορικό των ταξιδιών σας. Τονίζουμε ότι, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να οφείλονται σε άλλη ασθένεια, όπως π.χ. ελονοσία, η οποία απαιτεί άμεση διάγνωση και θεραπεία.

Πριν την επίσκεψή σας σε υπηρεσία υγείας επικοινωνήστε τηλεφωνικά με το ΚΕΕΛΠΝΟ (210 - 52 12 054). Θα χρειαστεί να απαντήσετε σε λίγες ερωτήσεις που θα βοηθήσουν τους ειδικούς να αξιολογήσουν τον κίνδυνο που διατρέχετε και θα σας δώσουν οδηγίες που να απευθυνθείτε, ενώ παράλληλα θα ειδοποιηθεί το ιατρικό προσωπικό να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.


Πηγή: health.in.gr

Έμπολα: οι τελευταίες εξελίξεις παγκοσμίως!



14-10-14



Με την προειδοποίηση ότι αν η αντίδραση των υγειονομικών αρχών απένταντι στον ιό Έμπολα δεν ενταθεί τις επόμενες 60 ημέρες πολλοί περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν, ο βοηθός γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Δρ Μπρους Αϊλγουορντ, προέβλεψε ότι τα κρούσματα στη Δυτική Αφρική θα ξεπεράσουν τα 9.000 αυτή την εβδομάδα.

Καθώς, η επιδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται γεωγραφικά σε Γουϊνέα, Σιέρα Λεόνε και Λιβερία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι σε διάστημα δύο μηνών ο ρυθμός μόλυνσης από τον ιό Έμπολα θα φτάσει έως και τα 10.000 άτομα την εβδομάδα και τονίζει την ανάγκη λήψης περισσότερων μέτρων για τη διαχείριση του «σπιροειδούς» αριθμού των νέων κρουσμάτων. Στόχος του τομέα υγείας των Ηνωμένων Εθνών είναι να απομονώσει το 70% των κρουσμάτων το προσεχές δίμηνο προκειμένου να καταφέρει να αναχαιτίσει την επιδημία.

«Αν και υπάρχουν σημάδια ότι ο ρυθμός των νέων λοιμώξεων επιβραδύνει σε ορισμένες από τις πιο επιβαρυμένες περιοχές, η επιδημία έχει πλέον φτάσει σε πιο πολλές περιοχές, επαρχίες και νομούς, απ' ότι πριν από ένα μήνα, ενώ τα κρούσματα θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται», διευκρίνισε ο Δρ Αϊλγουορντ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου, ο Δρ Αϊλγουορντ ανέφερε: «Θα ξεπεράσουμε τα 9.000 κρούσματα την τρέχουσα εβδομάδα. Σε συγκεκριμένες περιοχές παρατηρούμε ότι η επιδημία εμφανίζει ύφεση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι νέες λοιμώξεις θα μειωθούν στο μηδέν», διευκρίνισε και ξεκαθάρισε ότι «είναι πραγματικά πολύ πρόωρο να ερμηνεύσουμε ως επιτυχία τη εμφανή επιβράδυνση των νέων κρουσμάτων σε μερικές περιοχές».

Ο ιός Έμπολα έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 4.447 άτομα από τον περασμένο Μάρτιο που ξέσπασε η επιδημία στη Γουϊνέα, ενώ οι λοιμώξεις ανέρχονται ήδη σε 8.914. Τελευταίο θανατηφόρο κρούσμα, ο Σουδανός, υπάλληλος του ΟΗΕ, που πέθανε χθες τη νύχτα. Είχε μολυνθεί με τον ιό Έμπολα και είχε μεταφερθεί την Πέμπτη στη Λειψία της Γερμανίας από τη Λιβερία.

Σε καραντίνα στρατιωτικό τάγμα
Εν τω μεταξύ, σήμερα, τάγμα 800 στρατιωτών από τη Σιέρρα Λεόνε που επρόκειτο να αναπτυχθεί στη Σομαλία για τη διατήρηση της ειρήνης στη χώρα, τέθηκε σε καραντίνα αφού ένας στρατιώτης βρέθηκε θετικός στον ιό Έμπολα.

Ο συνταγματάρχης Μάικλ Σαμούρα, εκρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων της Σιέρρα Λεόνε επιβεβαίωσε ότι όντως ένα μέλος του τάγματος έχει βρεθεί θετικό στον ιό Έμπολα και συμπλήρωσε ότι ο στρατιώτης μολύνθηκε αφού έφυγε από το στρατόπεδο χωρίς να πάρει σχετική άδεια.

«Οι στρατιώτες θα τεθούν σε καραντίνα για 21 ημέρες», δήλωσε άλλος ανώτερος αξιωματούχος του στρατού που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Να σημειωθεί ότι, το τάγμα ήταν προγραμματισμένο να αντικαταστήσει ομάδα στρατιωτών από τη Σιέρρα Λεόνε που βρισκόταν ήδη στη Σομαλία στο πλαίσιο της αποστολής της Αφρικανικής Ένωσης στη χώρα.



ΟΗΕ: Εκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον Εμπολα


Ο κίνδυνος εξάπλωσης του Εμπολα βρίσκεται στο επίκεντρο της αποψινής έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε μια προσπάθεια συντονισμού της διεθνούς κινητοποίησης για την αντιμετώπισή του ιού.

Νωρίτερα, τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

Όπως διευκρίνισε ο Λευκός Οίκος, οι δύο άνδρες συζήτησαν για άμεση δράση απέναντι στην απειλή που θέτει ο Έμπολα, «η διεθνής κοινότητα πρέπει να επιδείξει όλο και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και δέσμευση».

Την ίδια ώρα, η ραγδαία εξάπλωση του ιού αποτελεί κυρίαρχο θέμα στα αμερικανικά ΜΜΕ. Η εφημερίδα New York Times κάνει λόγο για διαβεβαιώσεις από αξιωματούχους του ομοσπονδιακού συστήματος υγείας ότι τα περισσότερα αμερικανικά νοσοκομεία μπορούν να αντιμετωπίσουν με ασφάλεια τον ιό και να επισημαίνουν ταυτόχρονο και «πόσο δύσκολο είναι αυτό», μπροστά σε μια τέτοια κρίση.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι «μέσα στους επόμενους δυο μήνες θα σημειώνονται έως και δέκα χιλιάδες κρούσματα κάθε εβδομάδα».

Στη Νέα Υόρκη, ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο συγκάλεσε νέα έκτακτη σύσκεψη ώστε να συζητηθούν όλες οι απαραίτητες προληπτικές ενέργειες.

Πρώτος νεκρός στη Γερμανία
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό το πρωί, υπάλληλος του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών ήταν το επόμενο θύμα του ιού Εμπολα σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Πρόκειται για γιατρό από το Σουδάν, ο οποίος είχε μεταφερθεί την περασμένη Πέμπτη από τη Λιβερία στη Γερμανία για να νοσηλευτεί.

«Ο ασθενής με τον Έμπολα πέθανε στη διάρκεια της νύχτας στην κλινική Σεν Τζορτζ της Λειψίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το νοσοκομείο. Ο άνδρας, ηλικίας 56 ετών ήταν ο τρίτος άνθρωπος με ιό Έμπολα που νοσηλευόταν στη Γερμανία.

Ο Εμπολα έχει στοιχίσει τη ζωή ήδη περισσοτέρων από 4.000 ανθρώπων από την έναρξη της χρονιάς μεταξύ των περίπου 7.400 κρουσμάτων που καταγράφηκαν σε επτά χώρες, κυρίως στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα.

Οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ αναμένεται να συνεδριάσουν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν κυρίως την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα και τον καλύτερο συντονισμό της πρόληψης απέναντι στον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου.

Μόνο η Βρετανία, η οποία προέβλεψε την αποστολή ομάδων με προστατευτική στολή στα σπίτια ανθρώπων που θεωρούνται ύποπτα κρούσματα, επέβαλε ελέγχους στις αφίξεις στα αεροδρόμια της και τους σιδηροδρομικούς της σταθμούς ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ και του Καναδά. Η Γαλλία εξετάζει την επιβολή αντίστοιχων ελέγχων στις πτήσεις από τη Γουινέα.

Απέναντι στις τεράστιες απαιτήσεις της εκστρατείας κατά της επιδημίας, ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του Εμπολα (UNMEER) Αντονι Μπάνμπερι απηύθυνε έκκληση «για παροχή βοήθειας από περισσότερες χώρες, από το στρατιωτικό τους προσωπικό, τους πολίτες του και το υγειονομικό τους προσωπικό».

Η διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν δήλωσε ότι «ουδέποτε είχε δει μια κρίση υγείας να απειλεί την ίδια την επιβίωση κοινωνιών και κυβερνήσεων σε χώρες που είναι ήδη πολύ φτωχές. Η επιδημία αυτή δείχνει πόσο ένας από τους πιο θανατηφόρους ιούς στον κόσμο μπορεί να εκμεταλλευτεί την παραμικρή αδυναμία του συστήματος υγείας» στην υποσαχάρεια Αφρική, που στερείται δυναμικού και κατάλληλων υποδομών, τόνισε η Τσαν.

Αρνητικά στον ιό τα ύποπτα κρούσματα της Βοστώνης
Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, οι πέντε επιβάτες που απομακρύνθηκαν χθες Δευτέρα από ένα αεροσκάφος στη Βοστώνη επειδή παραπονέθηκαν ότι είχαν συμπτώματα γρίπης δεν έχουν μολυνθεί από τον ιό Έμπολα.

Το αεροπλάνο της αεροπορικής εταιρείας Emirates που προερχόταν από το Ντουμπάι καθηλώθηκε στο έδαφος και τέθηκε σε καραντίνα επί δύο ώρες μόλις προσγειώθηκε στο αμερικανικό έδαφος.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν ότι οι πέντε επιβάτες δεν έχουν προσβληθεί από τον Έμπολα, αλλά ούτε και από το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (Mers).
Ξεκινούν έλεγχοι σε βρετανικά αεροδρόμια για συμπτώματα του Έμπολα

Η διαδικασία ελέγχου θα αφορά τους επιβάτες που έχουν ταξιδέψει στις πληγείσες περιοχές. Οι επιβάτες αυτοί θα συμπληρώνουν ερωτηματολόγια ώστε να ανακαλυφθεί κάθε πιθανή έκθεσή τους στον ιό και εάν κρίνεται απαραίτητο θα ελέγχεται η θερμοκρασία τους.

Όποιος εντοπιστεί να έχει προσφάτως εκτεθεί στον ιό ή να έχει συμπτώματα μόλυνσης θα υποβάλλεται σε ιατρική εξέταση και θα μεταφέρεται -αν κρίνεται απαραίτητο- σε νοσοκομείο.

Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας το πρόγραμμα ελέγχου θα επεκταθεί στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου αλλά και στη σιδηροδρομική σύνδεση Eurostar.

Αν και δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις προς τη Βρετανία από την περιοχή της δυτικής Αφρικής, πολλοί επιβάτες ταξιδεύουν στο Λονδίνο με πτήσεις με ανταπόκριση, μέσω άλλων αεροδρομίων.

Ο βρετανός υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ αναμένει ο έλεγχος των επιβατών να φτάσει στο 89% των ατόμων που φθάνουν από τις πληγείσες περιοχές.

Ο υπουργός δήλωσε δε χθες ότι η Βρετανία θα μπορούσε να αναμένει «μια χούφτα» περιπτώσεων της νόσου Έμπολα κατά τους επόμενους τρεις μήνες, καθώς θεωρείται δημοφιλής τουριστικός προορισμός.

Πάντως ορισμένα στελέχη του NHS (βρετανικό σύστημα υγείας) έχουν εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των συνοριακών ελέγχων, καθώς ο ιός, που προκαλεί πυρετό και αιμορραγία, μπορεί να μην εκδηλωθεί κατά τη διάρκεια της περιόδου επώασής του η οποία διαρκεί έως και 21 ημέρες.

Την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, που είναι ο κρατικός οργανισμός που ασχολείται με την πρόληψη και την αντιμετώπιση των μολυσματικών ασθενειών, προειδοποίησε ότι οι έλεγχοι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας.

Οι αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν ξεκινήσει μια παρόμοια διαδικασία ελέγχων στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης και προσεχώς σε άλλα τέσσερα μεγάλα αεροδρόμια.

Το ξέσπασμα της επιδημίας του ιού Έμπολα, το χειρότερο που έχει καταγραφεί στη ιστορία, έχει σκοτώσει περισσότερους από 4.000 ανθρώπους, κυρίως στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα.

πηγή:ΑΠΕ, in.gr, skai.gr, reuters