Ετικέτες

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Τουλάχιστον 662 οι νεκροί στο Κομπάνι






Οι νεκροί από τις μάχες των τζιχαντιστών με τους Κούρδους που παλεύουν να κρατήσουν το Κομπάνι στη συροτουρκική μεθόριο έχουν φτάσει τουλάχιστον τους 662, σύμφωνα με οργανώσεις ακτιβιστών -χωρίς να συνυπολογίζονται τα θύματα των αεροπορικών πληγμάτων.

Οι επιδρομές έχουν ενταθεί, με τους Κούρδους να δίνουν στοιχεία για τις θέσεις της ISIS ώστε τα πλήγματα να είναι ακριβέστερα. Το Πεντάγωνο θεωρεί πως οι τζιχαντιστές έχουν αποδυναμωθεί, αλλά παραμένουν απειλή για την πόλη.



Ανώτατο στέλεχος των κουρδικών δυνάμεων στην πόλη, ο Ιντρίς Νάσεν, επιβεβαίωσε την Πέμπτη στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι οι τζιχαντιστές έχουν αναγκάστεί να υποχωρήσουν από ορισμένα τμήματα της πόλης στα οποία είχαν προελάσει.

Τις τελευταίες δύο ημέρες, οι αεροπορικές δυνάμεις των χωρών που συμμετέχουν στη «συμμαχία προθύμων» υπό τις ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε 40 πλήγματα, ρυθμός που έχει αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με προηγουμένως.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, υποναύαρχος Τζον Κίρμπι, ανέφερε πως η κατάσταση επί του εδάφους είναι ακόμη ρευστή: Οι Κούρδοι παραμένουν στον έλεγχο της πόλης, αλλά με θύλακες υπό τον έλεγχο της ISIS.

Οι επιδρομές, υποστήριξε, έχουν μειώσει σημαντικά την ικανότητα των τζιχαντιστών να κινούνται και να ανατροφοδοτούν την ισχύ τους γύρω από την πόλη.

Ο εκπρόσωπος της κουρδικής YPG Πολάτ Τζαν είπε στο Reuters ότι οι κουρδικές δυνάμεις δίνουν πληροφορίες στις χώρες που επιχειρούν από αέρος εναντίον της ISIS.

«Οι ανώτεροι της YPG δίνουν τις θέσεις των τζιχαντιστών στις χώρες και εκείνες πλήττουν αναλόγως» είπε στο πρακτορείο, λέγοντας πως «κάποιοι από τους τζιχαντιστές υποχωρούν, αλλά ανασυντάσσονται και επιστρέφουν, αλλά λόγω του συντονισμού, τα πλήγματα είναι ακριβέστερα».

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τον συντονισμό, λέγοντας πως «δεν έχει λεπτομέρειες».



Δεν έχει περάσει ο κίνδυνος για την πόλη», λένε οι ΗΠΑ

Ο Ιντρίς Νάσαν,Κούρδος τοπικός αξιωματούχος, σημείωσε ότι το Ι.Κ. έχει χάσει πάνω από 20% του εδάφους της πόλης, το οποίο ήλεγχε νωρίτερα.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις σημειώνουν ότι εκατοντάδες μαχητές του Ι.Κ. έχουν χάσει τη ζωή τους γύρω από το Κομπάνι, σαν αποτέλεσμα και των αεροπορικών πληγμάτων της Διεθνούς Συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να αναχαιτιστεί η προέλαση του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία.

Σε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των κυβερνητικών ηγετών ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου, Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας επιβεβαιώθηκε η γραμμή της προασπάθειας για μια πλατιά εθνική ενότητα στο Ιράκ σε επίπεδο κυβέρνησης, η οποία να ενώνει τους Άραβες σιίτες και σουνίτες, καθώς και τους Κούρδους.

Για τη Συρία, όπως και για το Ιράκ, προκρίθηκε η εκπαίδευση εντόπιων δυνάμεων για τον πόλεμο στο έδαφος, όπως σημείωσε το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Τζον Κίρμπι τόνισε ότι «αρκετές εκατοντάδες» τζιχαντιστές έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα στο Κομπάνι και γύρω από την πόλη, ωστόσο πρόσθεσε ότι η πιθανότητα η πόλη να πέσει στα χέρια του Ι.Κ. «δεν έχει εξαλειφθεί καθόλου».


Ποταμός αίματος για την πόλη
Παράλληλα, η οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων που συλλέγει στοιχεία από το συριακό έδαφος αναφέρει ότι συνολικά 662 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην πόλη από την έναρξη της επίθεσης των τζιχαντιστών.

Από τις 16 Σεπτεμβρίου, 374 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν και 258 μελών των ομάδων της κουρδικής YPG.

Η μη κυβερνητική οργάνωση αναφέρει επίσης τον θάνατο 20 πολιτών, ενώ η πόλη έχει εγκαταλειφθεί από την πλειοψηφία των κατοίκων της, οι οποίοι έχουν καταφύγει κυρίως στη γειτονική Τουρκία.

Ο απολογισμός του Παρατηρητηρίου δεν συμπεριλαμβάνει τα θύματα των δεκάδων αεροπορικών πληγμάτων που διεξάγει ο υπό τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός.

Το Πεντάγωνο είχε κάνει την Τετάρτη λόγο για θάνατο «εκατοντάδων» τζιχαντιστών στο Κομπάνι και γύρω από αυτό εξαιτίας των επιδρομών.


Πηγή: ΑΠΕ,naftemporiki.gr, in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου