Ετικέτες

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Ουκρανία: Χτυπήθηκε το χωριό Σαρτανά




Τους πρώτους νεκρούς από την έναρξη των συγκρούσεων στην Ουκρανία μετρά από την Τρίτη η ελληνική κοινότητα της χώρας, καθώς τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν όταν όλμοι έπληξαν το χωριό Σαρτανά. Το χωριό, όπου η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων είναι ελληνικής καταγωγής, βρίσκεται σε απόσταση 10 χλμ. από τη Μαριούπολη.

Σε δήλωσή του στα Νέα ο πρόξενος της Ελλάδας στη Μαριούπολη Δημήτρης Παπαδημητρίου επιβεβαίωσε πως μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν έλληνες ομογενείς. Οι όλμοι, που όπως όλα δείχνουν εκτοξεύτηκαν από φιλορώσους αυτονομιστές, έπεσαν στον κεντρικό δρόμο του χωριού κοντά στο νεκροταφείο, την ώρα που δεκάδες κάτοικοι επέστρεφαν από κηδεία.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, οι παραβιάσεις της εκεχειρίας που έχει συμφωνηθεί μεταξύ Κιέβου και φιλορώσων αυτονομιστών, είναι καθημερινές. Το χωριό Σαρτανά βρίσκεται πολύ κοντά στην «πρώτη γραμμή του μετώπου».

Την Τρίτη, ο κ. Παπαδημητρίου βρέθηκε στην περιοχή, καθώς μετέβη με τον δήμαρχο του Σαρτανά Στέφανο Μάχσμα και την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας Αλεξάντρα Προτσένκο στο Ταλακόφκα, το πιο προκεχωρημένο σημείο του μετώπου.

«Όλα ήταν ήσυχα εκείνη την ώρα, δεν υπήρχε ένταση» είπε στα Νέα. Οι καλές καιρικές συνθήκες όμως και ο καθαρός ορίζοντας που προσφέρονται για επιθέσεις με όλμους, ώθησαν τους αξιωματούχους να επισπεύσουν την αναχώρησή τους, στη 1.45 μ.μ. Ένα τέταρτο αργότερα έπληξαν οι όλμοι το Σαρτανά, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας αμάχους.

Σήμερα, Τετάρτη, ο έλληνας πρόξενος θα επιχειρήσει να μάθει περισσότερες πληροφορίες για τα θύματα και να επισκεφθεί τους τραυματίες στο νοσοκομείο της Μαριούπολης όπου μεταφέρθηκαν.

Πηγή :in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου