Ετικέτες

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Ρωσία: 49 αντάρτες νεκροί από τον στρατό στον βόρειο Καύκασο


Η εθνική αντιτρομοκρατική επιτροπή (ΝΑΚ) της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι 49 αντάρτες σκοτώθηκαν σήμερα - Κυριακή από το στρατό σε επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε σε αρκετές περιοχές του Βόρειου Καυκάσου, όπως οι ασταθείς δημοκρατίες της Ινγκουσετίας και του Νταγκεστάν, που γειτονεύουν με την Τσετσενία.

"Η συντονισμένη επιχείρηση επέτρεψε να τεθεί τέρμα στη δράση αρκετών αρχηγών συμμοριών, μελών συμμοριών και των συνεργών τους, πλήττοντας σημαντικά το σύστημα στο οποίο επιχειρούσαν", σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής, που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.


Μια ομολογία αρπαγής μοναστηριακής γης , απ’ το ΔΚ…

«Κόρακας κόρακα δε βγάζει μάτι» λέει η λαϊκή παροιμία. Κάπου – κάπου, όμως, βγάζει. Σαν εξαίρεση για να επιβεβαιώνεται ο κανόνας. Και απ’ την απεργία πείνας των πολιτικών κρατουμένων λύνεται μια απορία και ένα μυστήριο σε σχέση με μια περίεργη και καθόλα παράνομη ιδιωτικοποίηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Ι. Μονή του Αγίου Γεωργίου στο Δέμα, Τσούκα Αγίων Σαράντα. Ακούγονταν κάτι, φυλάγονταν όμως σαν ένα μυστήριο: ποιος, που, πότε;

O Fatmir Lamaj, ένας απ’ τους πολιτικούς κρατούμενους του κομμουνιστικού καθεστώτος, λαλίστατος μέχρι πριν λίγες μέρες στην εν εξελίξει απεργία των πρώην πολιτικών φυλακισθέντων απ’ το κομμουνιστικό καθεστώς, έδειξε ότι απ’ τη νοοτροπία του δεν είναι και πολύ μακριά απ’ τους ίδιους τους κομμουνιστές. Πριν λίγες μέρες μιλώντας εξ ονόματος και των άλλων που μετέχουν στην απεργία πείνας θέλησε να ευαισθητοποιήσει και τις θρησκευτικές κοινότητες να τους συμπαρασταθούν. Και τι δεν  είπε εις βάρος τους όμως. Τον επικεφαλής της Μουσουλμανικής Κοινότητας κατηγόρησε ως συνεργάτη της πάλαι ποτέ Σιγκουρίμι. Τον Καθολικό Αρχιεπίσκοπο κατηγόρησε ότι συνεργάζονταν στην Αμερική που ήταν ότι συνεργάζονταν με την Γιουγκοσλαβική ΟΥΝΤΕΜΠΕ για την εξουδετέρωση Κοσοβάρων πατριωτών. Ενώ για τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο είπε αφήνοντας υπονοούμενα: «τι να περιμένεις απ’ το Γιαννουλάτο;». Ο κύκλος όμως ήταν πολύ μικρότερος απ’ ότι νομίζει κανείς.

Ιταλία: Παραπομπή σε δίκη 89χρονου Γερμανού πρώην στρατιώτη για την σφαγή της Κεφαλονιάς

Αυτό το ιστολόγιο
Η λίστα ιστολογίων μου
Αυτό το ιστολόγιο
 
 
 
 
Η λίστα ιστολογίων μου
 
 
 
Νεράϊδα, Μνημείο για τους άνδρες της Ιταλικής Μεραρχίας "Pinerolo" που προσχώρησε στις δυνάμεις του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ το 1943

Νεράϊδα, Μνημείο για τους άνδρες της Ιταλικής Μεραρχίας "Pinerolo" που προσχώρησε στις δυνάμεις του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ το 1943

Η στρατιωτική εισαγγελία της Ρώμης παρέπεμψε σε δίκη τον ογδονταεννιάχρονο Γερμανό πρώην στρατιώτη, Άλφρεντ Στόρκ, για την σφαγή Ιταλών αξιωματικών που έλαβε χώρα στην Κεφαλονιά, πριν εξήντα εννέα χρόνια.Η πρώτη δικάσιμος ορίσθηκε για τις 19 Δεκεμβρίου, στην ιταλική πρωτεύουσα, χωρίς την παρουσία, όπως φαίνεται πολύ πιθανό, του κατηγορούμενου.
Το πρώην μέλος των ορεινών δυνάμεων (των «Κυνηγών του βουνού») του γερμανικού στρατού -αναφέρει ο Ιταλικός τύπος- πήρε μέρος στην εκτέλεση τουλάχιστον 117 Ιταλών αξιωματικών, μέλη της μεραρχίας Άκουϊ, που έπρεπε να θεωρηθούν αιχμάλωτοι πολέμου.

Γιουγκοσλαβία και Ε.Ε.

 

Αλλά πίσω από κάθε εθνικιστή, είναι ένας μετριοπαθής που δεν έκανε ό,τι έπρεπε, την ώρα που έπρεπε.

Μαριλένα Κοππά,

Η σύγκριση μεταξύ πρώην Γιουγκοσλαβίας και Ε.Ε., δεν είναι πρωτότυπη. Η τελευταία που κυκλοφόρησε στον ευρωπαϊκό τύπο, ήταν στην ολλανδική De Volkskrant του Άμστερνταμ (15/10) και ανήκει στον βετεράνο της δημοσιογραφίας, Olaf Τempleman.Και στη Γιουγκοσλαβία, η διαίρεση βασιζόταν στον άξονα βορά-νότου, ενώ ήταν συνυφασμένη με παρόμοια στερεότυπα: «Ο βοράς κερδίζει λεφτά, ο νότος τα ξοδεύει». Και στην πρώην Γιουγκοσλαβία, το μισθολογικό χάσμα ήταν τεράστιο μεταξύ, για παράδειγμα, του Κοσσόβου και της Σλοβενίας. Και εκεί, το Βελιγράδι ήταν το ίδιο απόμακρο με τις Βρυξέλλες, γεμάτο με γραφειοκράτες που είχαν χάσει την επαφή τους με την πραγματικότητα, γεμάτο με γνώστες του «ορθού δρόμου», που διαπίστωναν κάθε εκδήλωση λαϊκής δυσαρέσκειας καταρχήν με έκπληξη, για να την καταδικάσουν σε δεύτερο χρόνο ως έκρηξη «λαϊκισμού». Και εκεί, η αναδιανομή εισοδήματος και όχι τα εσωτερικά εμπορικά πλεονάσματα ήταν το κύριο θέμα συζήτησης. Και εκεί, υπήρχαν φωνές που έβρισκαν κάτι αφύσικο στην υπερεθνική ένωση των νοτίων Σλάβων (και Αλβανών).
Η σημαντικότερη όμως διαπίστωση είναι ότι και εκεί, η διάλυση δεν είχε σχεδιαστεί. Μια από τις σκανδάλες που εκπυρσοκρότησαν ήταν, επίσης, το νόμισμα. Η Ομοσπονδία, βρισκόμενη σε αδυναμία εξυπηρέτησης του εξωτερικού της χρέους, ξεκίνησε μια διαδικασία υπερπληθωρισμού που εξαφάνισε σ’ ένα βαθμό τις οικονομίες της μεσαίας τάξης, ενώ επέτρεψε σε άλλους να αγοράσουν φθηνά το σπίτι τους με τα μάρκα που είχαν μάθει να αποταμιεύουν. Η καταναλωτική δύναμη συρρικνώθηκε, ενώ πολλοί πίστεψαν ότι η ανεξαρτησία ήταν καλύτερη.