Ετικέτες

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Γιάννης Φλερύ 1914 – 2001


Γιάννης Φλερύ

O χορογράφος Γιάννης Φλερύ -Γιάννης Παπαντωνόπουλος το πραγματικό όνομά του- γεννήθηκε το 1914 στην Πάτρα, όπου παρέμεινε μέχρι τα 14 χρόνια του. Ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στην Αθήνα και κατόπιν γράφτηκε -έπειτα από επιμονή της μητέρας του- στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου ουδέποτε φοίτησε. Η ματιά του ήταν στραμμένη πάντα προς το θέατρο και τον κινηματογράφο.
Το 1934 πραγματοποιεί μία από τις πρώτες του εμφανίσεις στο θέατρο «Ριάλτο» σε παράσταση οπερέτας. Το 1937 έρχεται στην Ελλάδα ο περίφημος δάσκαλος κλασικού χορού Κώστας Νίκολας. Δημιουργεί ομάδα χορού, στην οποία το μοναδικό αγόρι είναι ο Γιάννης Φλερύ.
Με την κήρυξη του πολέμου ο Φλερύ βρίσκεται στο αλβανικό μέτωπο. Το καλοκαίρι του 1946 ήταν σημαδιακό για τον καλλιτέχνη. Τη χρονιά αυτή επισκέπτεται την Αθήνα ο μύθος του γαλλικού τραγουδιού Εντίθ Πιάφ. Σε μια από τις νυχτερινές της εξορμήσεις η Πιάφ βρίσκεται στο καμπαρέ «Μαϊάμι», όπου εμφανίζεται ο Γιάννης Φλερύ, ο οποίος στο μεταξύ έχει γίνει καλλιτεχνικό ζευγάρι με την επίσης σπουδαία χορεύτρια Λίντα Άλμα.

Μπάρι Άνσγουορθ 1930 – 2012

Μπάρι Άνσγουορθ

Άγγλος συγγραφέας, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ιστορικού μυθιστορήματος. Έγινε γνωστός παγκοσμίως για την αφηγηματική του δεινότητα και την ικανότητά του να διαπραγματεύεται ολόκληρες περιόδους του παρελθόντος μ' έναν ξεχωριστό και ολοζώντανο τρόπο.
Γιος ανθρακωρύχου, ο Μπάρι Φόρστερ Άνσγουορθ (Barry Unsworth) γεννήθηκε στις 10 Αυγούστου 1930 στο Γουϊνγκέιτ της Βόρειας Αγγλίας. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και μετά την αποφοίτησή του το 1951 δούλεψε στο εξωτερικό, διδάσκοντας αγγλικά. Πρώτα στη Γαλλία και στη συνέχεια στην Ελλάδα και την Τουρκία τη δεκαετία του '60. Τότε ήταν που άρχισε να πειραματίζεται με το γράψιμο και το 1966 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο, με τίτλο The Partnership (Ο Συνεταιρισμός), που αναφέρεται στην ιστορία δύο συνεταίρων μιας επιτυχημένης επιχείρησης, που φθάνουν στα πρόθυρα της ρήξης, εξαιτίας μιας μοιραίας γυναίκας.

Επιστημονική μελέτη αλλάζει τη χρονολόγηση του τάφου στην Αμφίπολη



Νέα δεδομένα έρχονται στην επιφάνεια αναφορικά με τον αρχαίο τάφο στην Αμφίπολη, καθώς -σύμφωνα με την Αυγή της Κυριακής- έκθεση αυτοψίας έγκριτων αρχαιολόγων με πολυετή ανασκαφική εμπειρία στη Μακεδονία, τοποθετεί η χρονολόγηση του μνημείου στους ύστερους ελληνιστικούς χρόνους, δηλαδή στο β' μισό του 2ου - 1ου αιώνα π.Χ., και όχι στον 4ο π.Χ αιώνα.
Το γεγονός αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη θεωρία πως ο τάφος της Αμφίπολης ανήκει στους Μακεδονικούς χρόνους και έκρυβε -αν όχι τον Μέγα Αλέξανδρο, όπως κάποιοι ήθελαν να πιστεύουν- κάποιο μέλος της μακεδονικής βασιλικής οικογένειας.

Η Πολωνία ίσως να είναι το επόμενο μεγάλο πρόβλημα της Ε.Ε.


Σκοπεύει η Πολωνία να γίνει απείθαρχη; Η ερώτηση μπορεί να φαντάζει παράλογη όταν αφορά τη μεγαλύτερη και οικονομικά πιο επιτυχημένη από τις κεντροευρωπαϊκές χώρες που έγιναν μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 2004, 15 χρόνια αφότου αποτίναξε τον κομμουνισμό και εγκαθίδρυσε σταθερή δημοκρατία και οικονομία της αγοράς. Η Πολωνία είναι η μόνη χώρα που απολαμβάνει συνεχή οικονομική ανάπτυξη και η οποία γλίτωσε την ύφεση μετά την κρίση του 2008.
Ωστόσο, στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ανησυχούν όλο και περισσότερο με την προοπτική η κοινωνικά συντηρητική και εθνικιστική αξιωματική αντιπολίτευση του Κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) να κερδίσει τις εκλογές της 25ης Οκτωβρίου απέναντι στο φιλοευρωπαϊκό κόμμα της νυν πρωθυπουργού Εύα Κόπαζ. Ευρωπαίοι και Γερμανοί αξιωματούχοι θυμούνται με αγωνία την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της τελευταίας κυβέρνησης του PiS υπό τον ευερέθιστο Γιάροσλαβ Καζίνσκι, ο οποίος ενεπλάκη σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία και τη Γερμανία και καθυστέρησε την υπογραφή της Συνθήκης της Λισσαβώνας. Δύο γεγονότα που συνέβησαν στην Πολωνία αναδεικνύουν το διακύβευμα.

Σφοδρή επίθεση Πρόντι σε Σόιμπλε: Πρέπει να σταματήσει η απαράδεκτη γερμανική επιχείρηση – «αστραπή»



Σφοδρή επίθεση Πρόντι σε Σόιμπλε: Πρέπει να σταματήσει η απαράδεκτη γερμανική επιχείρηση – «αστραπή»
Δριμεία επίθεση στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξαπολύει ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι.
«Η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει την απαράδεκτη γερμανική επιχείρηση- αστραπή», τονίζει o Ιταλός πολιτικός σε άρθρο του στην ιταλική εφημερίδα «il Messaggero».
Στο άρθρο του στην ιταλική εφημερίδα, ο Ρομάνο Πρόντι αναφέρει μεταξύ άλλων ότι λόγω της αντίθεσης των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων μεγάλων ηγετών στο σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «να εκδιωχθεί η Ελλάδα από το ευρώ», βρέθηκε, τελικά, ένας συμβιβασμός.
Όμως, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν κρίνει αρνητικά τον συμβιβασμό αυτόν, διότι «γεννήθηκε σε μια ατμόσφαιρα εγωισμών, μνησικακίας και φόβων» και σημειώνει ότι με τον τρόπο αυτόν «αποφεύχθηκε η αρνητικότερη εξέλιξη αλλά ετέθησαν οι προϋποθέσεις για νέες εντάσεις».
Ο Ρομάνο Πρόντι αναφέρεται στη «βαριά και απρόσμενη δήλωση του Σόιμπλε, με στόχο να περιορίσει τις δικαιοδοσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μεταθέτοντας τις πιο λεπτές αποφάσεις οικονομικής πολιτικής στα χέρια μιας τεχνικής Αρχής, με πλήρεις δικαιοδοσίες και, φυσικά, υπό τον έλεγχο του Βερολίνου».

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 10 Αυγούστου

Προβάλλονται μόνο τα σημαντικότερα!
μ. Χ.
1788
Ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ ολοκληρώνει τη Συμφωνία αρ. 41, γνωστή και ως «Του Διός».
1793
Ανοίγει τις πύλες του το μουσείο του Λούβρου.

Η μάχη της Γράνας



dervenakia_1822

Του Ηλία Γιαννικόπουλου, Δρ του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου

Η μάχη της Γράνας εντάσσεται στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου Κολοκοτρώνη για την κατάκτηση της Τριπολιτσάς, δηλ. για κτύπημα του εχθρού «στο κεφάλι», δεδομένου ότι η πόλη αυτή ήταν το διοικητικό κέντρο των κατακτητών και η έδρα του πασά της Πελοποννήσου. Ο στρατηγικός αυτός στόχος άρχισε να τίθεται σε εφαρμογή αμέσως μετά την έκρηξη της Επανάστασης.

Αυτός ήταν ο λόγος που από την πρώτη στιγμή τα διάφορα «ορδιά» (στρατόπεδα) που δημιουργήθηκαν πήραν θέση γύρω από την Τριπολιτσά, ώστε να περισφίγγουν την πόλη και να δυσκολεύουν την έξοδο των πολιορκημένων. Ιδιαίτερα μετά τις νίκες στο Λεβίδι, στο Βαλτέτσι, στα Βέρβενα και στα Δολιανά, ο κλοιός γύρω από την πόλη άρχισε να γίνεται ασφυχτικότερος.

Ντμίτρι Σοστακόβιτς 1906 – 1975


Ντμίτρι Σοστακόβιτς
Ρώσος συνθέτης, από τους κορυφαίους του 20ου αιώνα. Η ζωή του σημαδεύτηκε από την αντιφατική του σχέση με το σοβιετικό καθεστώς, το οποίο δυο φορές αποκήρυξε τη μουσική του (το 1936 και το 1948), ενώ κατά καιρούς απαγόρευε έργα του. Ταυτόχρονα, υπήρξε ο δημοφιλέστερος σοβιετικός συνθέτης της γενιάς του και τιμήθηκε με πολυάριθμες διακρίσεις και κρατικά βραβεία, ενώ θήτευσε και στο Ανώτατο Σοβιέτ.

Αλέξης Σολομός 1918 – 2012


Αλέξης Σολομός
Έλληνας σκηνοθέτης, συγγραφέας, μεταφραστής και θεωρητικός του θεάτρου. Υπήρξε μία από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες του ελληνικού θεάτρου και διακρίθηκε σε έργα Αριστοφάνη, αρχαίας τραγωδίας και Σέξπιρ, στα οποία άφησε έντονο το καλλιτεχνικό του στίγμα.
Ο Αλέξανδρος Σολωμός γεννήθηκε στην Αθήνα στις 9 Αυγούστου 1918 από γονείς κεφαλλονίτικης καταγωγής. Φοίτησε στο Κολέγιο Αθηνών, με καθηγητή τον Κάρολο Κουν. Στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου (1939-1942) και κατόπιν με υποτροφία στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών του Λονδίνου (1945-46), στο Πανεπιστήμιο Γέιλ και στο Δραματικό Εργαστήρι του γερμανού σκηνοθέτη Έρβιν Πισκάτορ (1946-48) στη Νέα Υόρκη.