Ετικέτες

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Aπό τον αρχαίο δήμο «´Eρμo» στο σύγχρονο Χαϊδάρι


Το "Παλατάκι" στο Χαϊδάρι

(συνοπτική παρουσίαση της ιστορίας της πόλης)

Επιμέλεια κειμένου: Κώστα Φωτεινάκη*

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ:

Η ιστορία της περιοχής στην οποία αναπτύχθηκε το σημερινό Χαϊδάρι συνδέεται με την ιστορία της Ελλάδος από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας.
Ιερά Οδός, Ελευσίνια Μυστήρια, Ιερό Αφροδίτης, Λίμνες Ρειτοί (Κουμουνδούρου), Σπήλαιο Πανός, Όρος Αιγάλεω (Θρόνος Ξέρξη), Μονή Δαφνιού, Ελληνική Επανάσταση (Μάχη Χαϊδαρίου 1826), Παλατάκι, Ολυμπιακοί Αγώνες, Μικρασιατική Καταστροφή, Δικτατορία Μεταξά, Κατοχή, Εθνική Αντίσταση, Βία και Νοθεία 1961, Πολυτεχνείο.

Εν Σφακτηρία, έτος 425 π. Χ.


Άνοιξη του 425 π.Χ. Βρισκόμαστε στην καρδιά της πρώτης περιόδου του Μεγάλου Πολέμου που, λόγω των αθηνοκεντρικών πηγών μας, μάθαμε να αποκαλούμε Πελοποννησιακό. Ο αθηναϊκός στόλος που πλέει ανοιχτά της Πελοποννήσου δεν έχει επακριβώς καθορισμένη αποστολή. Ο τελικός προορισμός των 40 πλοίων είναι η Δύση, αλλά οι Αθηναίοι έχουν τρία ανοιχτά μέτωπα στην πορεία. Στην ελληνική Δύση πρέπει να βοηθήσουν τη συμμαχική πόλη του Ρηγίου, την οποία έχουν ζώσει σαν τανάλια Συρακούσιοι και Λοκροί.

Πιο ανατολικά, πρέπει να βοηθήσουν το “δημοκρατικό” καθεστώς της Κέρκυρας, καθώς το νησί το έχει αποκλείσει πελοποννησιακός στόλος, ενώ στις απέναντι ακτές έχουν εγκατασταθεί οι ολιγαρχικοί Κερκυραίοι που είναι έτοιμοι να επιχειρήσουν να ανακτήσουν την εξουσία στην πατρίδα τους.
Τέλος, πρέπει να συνεχιστεί η τακτική των επιδρομών στις (λακωνικές και μεσσηνιακές) ακτές της σπαρτιατικής επικράτειας. Σύμφωνα με τις οδηγίες
της Εκκλησίας του Δήμου, οι τρεις αρχηγοί της αποστολής (Ευρυμέδων, Σοφοκλής και Δημοσθένης) έχουν το ελεύθερο να αποφασίσουν πώς, με ποιά σειρά ή ποιούς από τους στόχους θα προσπαθήσουν να πετύχουν, καθώς και το αν θα διαιρέσουν τις δυνάμεις τους ή όχι.
 Από τους τρεις, ο Δημοσθένης είναι ο μόνος που έχει στο μυαλό του ένα σαφές σχέδιο για το πώς θα μπορούσε να καταφέρει αποφασιστικό πλήγμα στον αντίπαλο. Ίσως είναι κι ο μόνος που μπορεί εκείνη τη στιγμή να υποψιαστεί ότι οι Αθηναίοι πρόκειται να εμπλακούν σε μια επιχείρηση που θα σημαδέψει την ιστορία του πολέμου και θα φέρει την πόλη μια ανάσα από την οριστική επικράτηση.

1.100 π.Χ: Οι Λαοί της Θάλασσας και η Ιορδανία


Νέα ευρήματα τα οποία έχουν έρθει στο φως στη γη της Ιορδανίας φέρνουν νέα στοιχεία σύνδεσης της νότιο-ανατολικής Ευρώπης, δηλαδή της Ελλάδας και της Κύπρου, με τη Μέση Ανατολή και την μεταφορά σε αυτήν πολιτιστικών στοιχείων που είχαν ανθίσει στον ελλαδικό γενικότερα χώρο της ανατολικής Μεσογείου πριν από την 1η χιλιετία π.Χ.

Σουηδοί αρχαιολόγοι με επικεφαλής τον καθηγητή Πέτερ Φίσερ, του πανεπιστημίου του Gothenburg έχουν ανακαλύψει ένα καλοδιατηρημένο κτήριο περίπου 60 μέτρων μήκους που ανάγεται στο 1100 π.Χ. και βρίσκεται στον αρχαίο οικισμό Τελ Αμπού αλ Χαράζ. Το κτήριο είναι της εποχής μια σημαντικής μετανάστευσης.

Τα νέα ευρήματα υποστηρίζουν τη θεωρία ότι ομάδες οι λεγόμενες Λαοί της Θάλασσας μετανάστευσαν στο Τελ Αμπού αλ Χαράζ. Αυτοί οι Λαοί δεν είναι άλλοι από εκείνους που κατοικούσαν στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη και οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στα παράλια και προς την κοιλάδα του Ιορδάνη πριν από 3.200 χρόνια.

Ο καθηγητής Φίσερ είναι κατατοπιστικός:

Αρης Βελουχιώτης. Σαν σήμερα γεννήθηκε στη Λαμία το 1905. Ενωτικός και Επίκαιρος


clip image002
σ.σ.Α.Χατζηχρυσός : Αντι βιογραφίας διαβάστε την ομιλία του στην Λαμία που θα κάνει πολλούς να προβληματιστούν για όσα συμβαίνουν σήμερα στην Πατρίδα μας
Άρης Βελουχιώτης, πραγματικό όνομα Αθανάσιος Κλάρας (Λαμία27 Αυγούστου 1905 – Μεσούντα Άρτας15 Ιουνίου 1945), 

Στις 19 Οκτωβρίου απελευθερώνεται η Λαμία. Δυνάμεις του ΕΛΑΣ, αντιπροσωπεία της ΠΕΕΑ και του ΕΑΜ, καταφτάνουν στην πόλη. Στις 29 Οκτωβρίου και με αφορμή την επέτειο του ΟΧΙ, συγκαλείται στην πλατεία Ελευθερίας της πόλης, πανηγυρική συγκέντρωση του ΕΑΜ με παμφθιωτική λαϊκή παρουσία. Ο Άρης εκφωνεί από το περίφημο μπαλκόνι τον παρακάτω λόγο.