Γράφει: Κωστής Μαργιόλης
Το καλοκαίρι θέλει θαλασσινά στο τραπέζι, φρέσκα κατά προτίμηση, αλλά στην ανάγκη και μια μακαρονάδα με γαρίδες αγορασμένες από το σούπερ μάρκετ δεν είναι άσχημη. Κι επειδή η πρακτική του μποϊκοτάζ δεν μου λέει και πολλά, υπόσχομαι στον εαυτό μου την επόμενη φορά που θα κάτσω με φίλους παρά θιν’αλός για ούζα, χταποδάκι και καλαμαράκια να τους πω τουλάχιστον την ιστορία που κρύβεται πίσω από την αλυσίδα της αλίευσης, συσκευασίας και εμπορίας θαλασσινών στην Ταϊλάνδη. Μια ιστορία σύγχρονης σκλαβιάς για γερά στομάχια.Ετικέτες
- -Παράδοση (140)
- Αμερική-Η.Π.Α (148)
- Αμερική-Η.Π.Α. (2675)
- Ανταρκτική (7)
- Άρης (15)
- Ασία-Μ.Ανατολή (2763)
- Αστρονομία- Επιστήμη (895)
- Αυστραλία (82)
- Αφρικη (307)
- Αφρική (199)
- Αφροδίτη (3)
- Διεθνή (6429)
- Εναλλακτική Ιστορία (274)
- Εξ. Πολιτική (Αρχές) (152)
- Επιστήμη-Διάστημα (170)
- Εσωτερική πολιτική (3342)
- Ευρώπη (7882)
- Ζητήματα Ελληνισμού (12750)
- Ζητήματα Στρατηγικής (3077)
- Ζητήματα Στρατηγικής Μονάδες (2)
- Ζητήματα Στρατηφικής (365)
- Ζωικό Βασίλειο (102)
- Θρησκευτικά Ζητημάτα (1706)
- Ιατρικά (384)
- Ιστορία-Μέθοδολογία (278)
- Ιστορικά (9668)
- Κοινωνία (3026)
- Κουρδικό (301)
- Κρόνος (1)
- Κύπρος (743)
- Μαγειρική (123)
- Μεθοδολογία (33)
- Μονάδες (3570)
- Οικονομία (2581)
- Οπλικά συστήματα (1523)
- Οχήματα (270)
- Παιδεία (540)
- Περιβάλλον (122)
- Πλούτωνας (5)
- Πολιτισμός (1389)
- Ρομαντισμός (220)
- Σελήνη (6)
- ση (2)
- Σημαντική Ανάρτη (2)
- Σημαντική Ανάρτηση (199)
- Συγκριτική Ιστορική Ανάλυση (772)
- Τέχνη (1)
- Τεχνολογία (2)
- Τουρκία (2462)
- Τρομοκρατία (760)
- Φιλοσοφία (336)
- Χ.Α. (748)
- ΧΑ (1)
Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014
Νέο video: Ειδικός Φρουρός κλωτσάει καθαρίστρια έξω από το Λογιστήριο του Κράτους
Στο Γένικό Λογιστήριο του Κράτους βρέθηκαν σήμερα οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες, που διακδικούν, όντας 2 μήνες σχεδόν κάθε μέρα στους δρομους, την επαναπρόσληψη τους.
Οι ηρωίδες μας, αποφάσισαν να κάτσουν μπροστά από την είσοδο του κτιρίου, χωρίς βία πάντα από την μεριά τους, αλλά ο Ειδικός Φρουρός που βρισκόταν εκεί με τις δυναμείς των ΜΑΤ, αποφάσισε να κλωτσήσει την καθαρίστρια, όσο ύπουλα μπορούσε, αλλά το βίντεο του Δρομογράφου, τον “τσάκωσε”!
Το πρόσωπο του Ειδικού Φρουρού φαίνεται, και δεν χρειάζεται να “κουραστεί” πολύ ο Κικίλιας για να τον εντοπίσει. Βέβαια, στην υπηρεσία του, “μάγκα” θα τον αποκαλούν, “λεβέντη”, κτλ μετά το ανδραγάθημα του!
Μέσα στις πέτρες…
by Mαν.Αρκάς
Παρακολουθούμε άφωνοι μπροστά στις τηλεοράσεις μας τα δελτία των οχτώ και τις βραδινές εκπομπές τρομοκράτησης. Ακούμε για εκποιήσεις υποδομών σε τιμές υποπολλαπλάσιες των αξιών τους ˑ υποδομές που έχουν χτιστεί από τους φόρους των πατεράδων μας και με δάνεια πληρωμένα διπλά και τρίδιπλα.
SYRIE : La politique du (dés)armement
Par Manlio Dinucci
Mondialisation.ca, 1er juillet 2014
Url de l'article:
http://www.mondialisation.ca/syrie-la-politique-du-desarmement/5389419
http://www.mondialisation.ca/syrie-la-politique-du-desarmement/5389419
Un chargement d’armes chimiques syriennes va être transbordé demain à Gioia Tauro[1] (Calabre), du navire danois Ark Futura au navire étasunien Cape Ray. C’est le dernier envoi, par lequel la Syrie a terminé le désarmement chimique, sous le contrôle de l’Organisation pour l’interdiction des armes chimiques. Damas a ainsi tenu son engagement pris dans le cadre de l’accord établi avec la médiation de Moscou, qui en échange avait obtenu de Washington la promesse de ne pas attaquer la Syrie. Le transfert et la destruction successive des armes chimiques syriennes –déclare la ministre des Affaires étrangères Mogherini- « pourrait ouvrir d’ultérieurs scénarios de désarmement et de non prolifération dans la région ». Elle tait par contre le fait que, alors que la Syrie a renoncé aux armes chimiques, Israël a construit un arsenal chimique sophistiqué, qui reste secret puisqu’Israël a signé mais non ratifié la Convention sur les armes chimiques. Comme il l’a fait avec son arsenal nucléaire, qui reste secret puisqu’Israël n’a pas signé le Traité de non-prolifération.
«Η χρηματοδότηση της Σαουδικής Αραβίας στους Ισλαμιστές απειλεί την ασφάλεια της Ευρώπης»
« Ο πλούτος της Σαουδικής Αραβίας δεν θα πρέπει να εξαγοράσει τη σιωπή μας. Η χρηματοδότησή της σε μαχητές Τζιχάντ, απειλεί την ασφάλεια μας.
Από τότε που ο πρίγκιπας της Ουαλίας μεταμφιέσθηκε για να εκτελέσει έναν χορό με ένα σπαθί στην έρημο, τον Φεβρουάριο, ήταν σαφές ότι η Σαουδική Αραβία παραμένει ένας καλός πελάτης για τη βρετανική αμυντική βιομηχανία.
Η διαφορά των τιμών για την τελευταία παρτίδα των αεροσκαφών «Typhoon» έχει διευθετηθεί, οι παραγγελίες ρέουν και5.000 θέσεις εργασίας στο Lancashire είναι ασφαλείς», γράφει το Roger Boyes.
Ιρακινό Κοινοβούλιο: Δυο ώρες συνεδρίαση και με το ζόρι
Μπορεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας αλλά και η προσωπική τους ασφάλεια να βρίσκονται σε κίνδυνο, όμως, οι 328 βουλευτές του καινούργιου Ιρακινού Κοινοβουλίου δείχνουν να τους απασχολούν περισσότερο οι εσωτερικές πολιτικές έριδες αντί να συμφωνήσουν σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας μπας και περισώσουν οτιδήποτε.
Πόσο ισχυρή θα είναι η εμπλοκή της Ρωσίας στο Ιράκ;
Russian soldiers unload a Russian Sukhoi SU-25 plane at al-Muthanna Iraqi military base at the Baghdad airport, June 28, 2014. The first batch of Russian fighter jets arrived in Baghdad on Saturday to help Iraqi forces battle ISIS fighters in the country's north. (photo by REUTERS)
ΠΗΓΗ: http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2014/06/russia-iraq-military-bid.html
ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Παντελής Καρύκας |
Έλληνες της Ιταλίας προς Σ. Αναστασιάδη: Να καθιερωθεί "Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας"
Έλληνες της Ιταλίας προς Σ. Αναστασιάδη: Να καθιερωθεί "Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας"
Το Προεδρείο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας αποτελούμενο από τους κ. Ιωάννη Κορίνθιο Πρόεδρο, κ. Φέσσα Αντιπρόεδρο και κ. Νίκο Φράγκο Γ. Γραμματέα, συνάντησε σήμερα στη Βουλή ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού, Βουλευτής κ. Σάββας Αναστασιάδης.
Αφιερώματα σε οπλικά συστήματα: Άρμα μάχης Leclerc
Γράφει ο Γιώργος Γεωπόνος από Θεσσαλονίκη για το ΜΕΤΩΠΟ ΟΧΙ
Πρώτο άρθρο-αφιέρωμα σε οπλικά συστήματα.
Το κύριο άρμα μάχης Leclerc σχεδιάστηκε από τη γαλλική εταιρεία Giat Industries το χρονικό διάστημα 1983-1989. Κατασκευαστής οπλισμού του άρματος ήταν η εταιρεία Bourges.
Σκοπός ήταν η σχεδίαση ενός σύγχρονου άρματος μάχης που θα κάλυπτε τις ανάγκες του γαλλικού στρατού ξηράς (Armée de Terre) και θα ήταν ο αντικαταστάτης του γαλλικού άρματος μάχης ΑΜΧ-30 που ήταν το κύριο άρμα μάχης του γαλλικού στρατού από τα 1966.
Η παραγωγή του άρματος μάχης Leclerc άρχισε το 1990 με πρώτο χρήστη τον Γαλλικό στρατό το 1992.
Το 1993 ο στρατός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έγινε ο δεύτερος και μοναδικός εξαγωγικός χρήστης του Leclerc.
Η μεγαλύτερη πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου - Έχει ύψος 50όροφου ουρανοξύστη
Σε κοίτασμα της Άπω Ανατολής τοποθετήθηκε στις 27 Ιουνίου η μεγαλύτερη πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου στη Ρωσία. Το ύψος της ισοδυναμεί με κτίριο 50 ορόφων. Μέτοχοι είναι η αμερικανική ExxonMobil, η ρωσική Rosneft, η ιαπωνική SODECO και η ινδική ONGC.
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Σαχαλίνη-1» τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα «Bérkut» στο κοίτασμα Αρκουτούν-Νταγκί στη ρωσική Άπω Ανατολή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ρωσικής -μεγαλύτερης στον κόσμο εταιρίας άντλησης πετρελαίου- Rosneft, η οποία ήταν ένας από τους μετόχους του έργου, το μήκος της πλατφόρμας είναι 105 μέτρα, το πλάτος 60 μ., ενώ το ύψος 144 μ.. Δηλαδή, αυτή μπορεί να συγκριθεί με ένα κτίριο 50 ορόφων.
Στη διάρκεια της κατασκευής, της μεταφοράς των τμημάτων και της συναρμολόγησης της πλατφόρμας, επιτεύχθηκε μια σειρά από ρεκόρ στον τομέα αυτό, όπως τόνισαν στην υπηρεσία Τύπου της Rosneft. Το συνολικό βάρος της πλατφόρμας μαζί με τη βάση ξεπερνά τους 200 χιλ. τόνους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εγκατάσταση του είδους παγκοσμίως. Το προσεχές διάστημα στη «Bérkut» θα τεθούν σε λειτουργία συστήματα πυροπροστασίας, ενώ θα αρχίσει και η πλήρωση της κατοικήσιμης μονάδας. Η εξόρυξη προγραμματίζεται να αρχίσει φέτος το φθινόπωρο, μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων δοκιμών. Η εκμετάλλευση αυτού του κοιτάσματος θα προσθέσει στην ετήσια παραγωγή του προγράμματος «Σαχαλίνη-1» μέχρι 4,5 εκατ. τόνους πετρελαίου.
Μοναδικός εξοπλισμός
Ο Βασίλι Ουχάρσκι, αναλυτής μακροοικονομίας του διεθνούς ομίλου εταιριώνπαροχής οικονομικών υπηρεσιών, UFS IC, αναφέρει ότι η ολοκλήρωση της πλατφόρμας είναι ένα σημαντικό γεγονός, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη πλατφόρμα στη Ρωσία και μια από τις αρτιότερες τεχνολογικά παγκοσμίως. Σε αυτή είναι εγκατεστημένο ένα κατασκευασμένο στη Ρωσία γεωτρύπανο, με το οποίο δεν μπορεί να συγκριθεί σε ισχύ κανένα ανάλογό του στον κόσμο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόγραμμα της κατασκευής προβλέπει τη λειτουργία της πλατφόρμας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, στις σκληρές συνθήκες του πολικού ψύχους. Ειδικότερα, στην «Bérkut» θα χρησιμοποιείται για πρώτη φορά παγκοσμίως ένα σύστημα αντισεισμικής προστασίας που επιτρέπει την αντοχή σε σεισμό ισχύος 9 Ρίχτερ χωρίς να διαταραχτεί η λειτουργία. Επίσης, η πλατφόρμα «δεν φοβάται» τις χαμηλές θερμοκρασίες και είναι σχεδιασμένη να λειτουργεί ακόμη και όταν το θερμόμετρο πέσει στους -44 βαθμούς, ενώ μπορεί να αντέξει σε τσουνάμι ύψους άνω των 18 μέτρων και στην πίεση πάγου πάχους 2 μέτρων.
Ο πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε δώσει το σύνθημα για την κατασκευή της πρώτης πλατφόρμας στην υφαλοκρηπίδα της Αρκτικής, το πρόγραμμα «Prirazlomnaya», του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου και πετρελαίου Gazprom. Όπως είχε πει στη διάρκεια τηλεοπτικών του δηλώσεων, «χάρη σε προγράμματα όπως η πλατφόρμα “Bérkut”, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πλουσιότατα αλλά δύσκολης πρόσβασης κοιτάσματα, να δημιουργήσουμε νέες παραγωγικές μονάδες, νέες θέσεις εργασίας, και γενικά να ενισχύσουμε την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη μιας σημαντικότατης για τη χώρα μας περιοχής, της Άπω Ανατολής».
Μεγάλες πολυεθνικές
Σύμφωνα με έναν από τους κορυφαίους ειδικούς της διαχειριστικής-επενδυτικής εταιρίας Finam Management, Ντμίτρι Μπαράνοφ, η έναρξη της λειτουργίας της πλατφόρμας αποτελεί μια σαφή επιβεβαίωση του γεγονότος ότι η Ρωσία διευρύνει την παρουσία της στις περιοχές με ορυκτό πλούτο. Πρόσθεσε δε, ότι η κατασκευή -και πολύ σύντομα η λειτουργία αυτής- της πλατφόρμας θα δώσει επίσης ώθηση στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Άπω Ανατολής, καθώς θα αναπτυχθούν και όλες οι συνακόλουθες υποδομές.
Το «Σαχαλίνη-1», είναι το πρώτο μεγάλο πρόγραμμα εκμετάλλευσης της υφαλοκρηπίδας που πραγματοποιείται στη Ρωσία στα πλαίσια της διαμοίρασης προϊόντος. Γι’ αυτό στην υλοποίησή του συμμετέχουν μια σειρά από μεγάλες διεθνείς εταιρίες. Το 30% των μετοχών του έργου ανήκει στην αμερικανική ExxonMobil, ένα άλλο 30% στην ιαπωνική SODECO, και από ένα 20% στη ρωσική Rosneft και στην ινδική ONGC.
Συνολικά, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σαχαλίνη-1» έχουν εξορυχτεί 64 εκατ. Τόνοι. Ωστόσο, η άντληση πετρελαίου στο συγκεκριμένο έργο, σταδιακά μειώνεται. Συνολικά το 2014 μπορεί να πέσει κατά 6% σε σύγκριση με το περασμένο έτος και να φτάσει τους 6,6 εκατ. τόνους. Πάντως, η εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αρκουτούν-Νταγκί θα βοηθήσει να διορθωθεί η κατάσταση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Rosneft, ως το 2018 η εξόρυξη -βάσει του προγράμματος «Σαχαλίνη-1»- θα ξεπεράσει του 10 εκατ. τόνους ετησίως.
Η Ρωσία Τώρα
Εννέα πετρελαϊκά οικόπεδα προς δημοπράτηση νοτίως της Κρήτης
Εννέα πετρελαϊκά οικόπεδα προς δημοπράτηση νοτίως της Κρήτης
Παρουσιάστηκαν προ ολίγου στο Λονδίνο τα προς δημοπράτηση οικόπεδα του ελληνικού νέου γύρου παραχωρήσεων και στις ανακοινώσεις που έγιναν υπάρχει μια πρώτου μεγέθους έκπληξη, καθώς θα παραχωρηθούν 9 οικόπεδα στην πιο ενδιαφέρουσα και πολλά υποσχόμενη περιοχή νοτίως της Κρήτης. Παράλληλα, θα δημοπρατηθεί μια περιοχή νοτίως της Πελοποννήσου, ενώ οι υπόλοιπες περιοχές αφορούν στο Ιόνιο και εκτείνονται μέχρι τα διαπόντια νησιά. Συνολικά τα προς δημοπράτηση οικόπεδα ανέρχονται σε 20.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΔΕΥ, Σοφία Σταματάκη, έχουν αποφευχθεί οι περιοχές κοντά στις ακτές ώστε να προστατευτεί ο τουρισμός.
Ο διαγωνισμός για το γύρο παραχωρήσεων αναμένεται να δημοσιευτεί εντός του τρίτου τριμήνου.
Για να συμμετάσχει μια εταιρεία στο διαγωνισμό θα πρέπει να αγοράσει 1.500 χλμ σεισμικών συν όλα τα δεδομένα για το μπλοκ για το οποίο γίνεται αίτηση και την ερμηνεία των δεδομένων (BEICIP & PGS).
Για κάθε μπλοκ προβλέπεται να γίνει χωριστή αίτηση (δεν επιτρέπεται να κατατεθεί μία αίτηση για περισσότερα μπλοκ), ενώ για την αξιολόγηση των προσφορών θα ληφθεί υπόψη σε ποσοστό 40% η τεχνική προσφορά και σε ποσοστό 60% η οικονομική προσφορά. Τέλος σε περίπτωση κοινοπραξιών δεν επιτρέπεται η συμμετοχή εταιρειών με ποσοστό κάτω από 10%.
Το Capital.gr αποκαλύπτει την πρώτη φωτογραφία από το συνέδριο του Λονδίνου με τα οικόπεδα που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση στους ενδιαφερόμενους επενδυτές και εταιρείες.
Υπενθυμίζεται ότι για την περιοχή της Κρήτης είχαν εμφανιστεί στο πρόσφατο παρελθόν πολλές μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες, υπάρχει προσδοκία για την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων στην περιοχή. Ωστόσο, η αίσθηση που υπήρχε στην πετρελαϊκή αγορά ήταν ότι τουλάχιστον στον πρώτο γύρο παραχωρήσεων δεν θα δημοπρατηθούν οικόπεδα στη συγκεκριμένη περιοχή. Όπως όμως αποκάλυψαν το Κεφάλαιο και το Capital.gr τελικώς τα δεδομένα που συνέλεξε η PGS καθώς και η ερμηνεία τους από το γαλλικό ινστιτούτο BEICIP ήταν θετικά και συνετέλεσαν καθοριστικά ώστε να αποφασιστεί να αξιοποιηθούν τώρα οι συγκεκριμένες περιοχές. Εξάλλου, όπως είχε αποκαλύψει το Capital.gr, στο συνέδριο το "παρών" δίνουν μεγάλες εταιρείες, oil majors, που έχουν τα κεφάλαια αλλά και την τεχνογνωσία να προχωρήσουν σε εξερεύνηση περιοχών σε μεγάλα βάθη όπως είναι αυτές τόσο στην Κρήτη όσο και στο Ιόνιο.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, στην παρουσίαση συμμετείχαν άνω των 180 στελεχών πετρελαϊκών εταιρειών, τραπεζικών ιδρυμάτων, εταιρειών παροχής συμβουλών, κα, που εκπροσώπησαν πάνω από 40 μεγάλες και μεσαίου μεγέθους εταιρείες.
Μεταξύ των εταιρειών που συμμετείχαν στην εκδηλωςη, ήταν οι BP, EXXONMOBIL, SHELL, TOTAL, CHEVRON, STATOIL, ANADARKO, REPSOL κι άλλες.
Γ. Μανιάτης: Η Ελλάδα αναβαθμίζει το γεωπολιτικό της ρόλο
Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους κατά την εκδήλωση ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, είπε:
«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για τη χώρα. Μετά από συνεχή προσπάθεια τεσσάρων ετών παρουσιάζουμε σήμερα εδώ στο Λονδίνο, την καρδιά της πετρελαϊκής αγοράς της Ευρώπης, με τη συνεργασία της ελληνικής Πρεσβείας, το μεγάλο γύρο παραχωρήσεων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Σήμερα βάζουμε τις στέρεες βάσεις για τη νέα αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας που στηρίζεται στους εθνικούς ορυκτούς πόρους και ιδιαίτερα τους υδρογονάνθρακες, καθώς και στους ανθρώπους μας και ειδικά τη νέα γενιά.
Η Ελλάδα αναβαθμίζει το γεωπολιτικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της νοτιοανατολικής Ευρώπης και διαμορφώνει τις προϋποθέσεις ανάδειξής της σε σημαντικό παράγοντα ενεργειακής ασφάλειας της Ευρωπ. Ένωσης. Η εθνική προσπάθεια βρίσκεται στην καρδιά των ευρωπαϊκών στρατηγικών για ανάπτυξη των ενδογενών πόρων, διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων και αναβάθμιση των ενεργειακών υποδομών.
Με επιμονή, διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και συνέπεια στα χρονοδιαγράμματα, η Κυβέρνηση διεκδίκησε και κέρδισε σήμερα μια σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης για την πατρίδα μας. Στην εθνική αυτή προσπάθεια πρέπει να είμαστε και είμαστε όλοι ενωμένοι».
Δείτε την παρουσίαση του κ. Μανιάτη (στα αγγλικά) στη δεξιά στήλη "Σχετικά αρχεία"
Πηγή
Παρουσιάστηκαν σήμερα στο Λονδίνο τα 20 συνολικά οικόπεδα (blocks) που θα δημοπρατηθούν στο μεγάλο γύρο παραχωρήσεων για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις πετρελαιοπιθανές περιοχές της χώρας σε Ιόνιο Πέλαγος και νοτίως της Κρήτης. Η παρουσίαση έγινε σε ειδική εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από το ΥΠΕΚΑ και την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο με τίτλο «Δυτική Ελλάδα και Νότια Κρήτη: Μία νέα περιοχή για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην καρδιά της Μεσογείου» στο «Ελληνικό Κέντρο» της Paddington Street της βρετανικής πρωτεύουσας, η οποία αποτελεί και το ευρωπαϊκό επιχειρηματικό και οικονομικό κέντρο της αγοράς υδρογονανθράκων. Με βάση το χάρτη που παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης, εννέα οικόπεδα παραχωρούνται στην περιοχή που εκτείνεται νότια της Κρήτης μέχρι τα όρια με τη Λιβύη, ένα σε περιοχή νοτίως της Πελοποννήσου ενώ τα υπόλοιπα δέκα βρίσκονται σε περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος και εκτείνονται από τα βορειοδυτικά της Κέρκυρας, στα όρια με την Αλβανία, μέχρι το Κατάκολο. Aρχικά οριοθετήθηκαν τέσσερις μεγάλες περιοχές με βάση τα ευρήματα των σεισμικών ερευνών της νορβηγικής PGS ενώ για την οριστική τους κατάτμηση ελήφθησαν υπόψιν 50 παράμετροι, όπως το βάθος της θάλασσας, η γεωλογία και οι περιβαλλοντικές συνθήκες που προκύπτουν από την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είναι σε εξέλιξη. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), Σοφία Σταματάκη, αποφεύχθηκαν οι ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές κοντά στις ακτές ώστε να προστατευτεί κι ο τουρισμός.
Για το ελληνικό MegaProject, όπως αποκαλείται πλέον στη διεθνή αγορά έρευνας και ανάπτυξης υπεράκτιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο επικείμενος γύρος αδειοδότησης θαλασσίων περιοχών, εκδήλωσαν ενδιαφέρον κορυφαίες εταιρείες του κλάδου, όπως η βρετανική BP, η αγγλοολλανδική Shell, οι αμερικανικές Exxon Mobil, Chevron και Αnadarko, η γαλλική Total, η νορβηγική Statoil που διαθέτουν τα κεφάλαια αλλά και την τεχνογνωσία να προχωρήσουν σε εξερεύνηση περιοχών σε μεγάλα βάθη όπως είναι αυτές τόσο στην Κρήτη όσο και στο Ιόνιο. Παρούσες ήταν και οι ελληνικές εταιρείες EΛΠΕ και Energean Oil που μόλις πρόσφατα υπέγραψαν τις συμβάσεις για τα κοιτάσματα Πατραϊκού Κόλπου, Ιωαννίνων και Κατάκολου και αναμένουν την κύρωσή τους από τη Βουλή, εντός των επομένων ημερών. Σημειώνεται ότι η Ανατολική Μεσόγειος βρίσκεται σταθερά στο στόχαστρο της διεθνούς αγοράς, τόσο λόγω των ευρημάτων σε Ισραήλ και Κύπρο, όσο και εξαιτίας του νέου γύρου παραχωρήσεων που προκήρυξε πρόσφατα η Κροατία.
Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να σταλεί προς δημοσίευση στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού. Με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, οι υποψήφιοι επενδυτές θα έχουν προθεσμία 90 ημερών από την ημέρα δημοσίευσης της προκήρυξης για να καταθέσουν τις προσφορές τους. Κρίσιμες επ’ αυτού θα είναι και οι αυριανές επαφές στο Λονδίνο με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες. Στις κλειστές αυτές συναντήσεις θα συμμετέχει εκπρόσωπος από το ΥΠΕΚΑ, τη νορβηγική PGS που πραγματοποίησε τις έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη και ενδιαφέρεται να πουλήσει τα σεισμικά δεδομένα που έχει συλλέξει και εκπρόσωπος του Γαλλικού κρατικού Ινστιτούτου Πετρελαίου BEICIP που αποτελεί τον σύμβουλο του ελληνικού Δημοσίου.
e-Amyna
Σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΔΕΥ, Σοφία Σταματάκη, έχουν αποφευχθεί οι περιοχές κοντά στις ακτές ώστε να προστατευτεί ο τουρισμός.
Ο διαγωνισμός για το γύρο παραχωρήσεων αναμένεται να δημοσιευτεί εντός του τρίτου τριμήνου.
Για να συμμετάσχει μια εταιρεία στο διαγωνισμό θα πρέπει να αγοράσει 1.500 χλμ σεισμικών συν όλα τα δεδομένα για το μπλοκ για το οποίο γίνεται αίτηση και την ερμηνεία των δεδομένων (BEICIP & PGS).
Για κάθε μπλοκ προβλέπεται να γίνει χωριστή αίτηση (δεν επιτρέπεται να κατατεθεί μία αίτηση για περισσότερα μπλοκ), ενώ για την αξιολόγηση των προσφορών θα ληφθεί υπόψη σε ποσοστό 40% η τεχνική προσφορά και σε ποσοστό 60% η οικονομική προσφορά. Τέλος σε περίπτωση κοινοπραξιών δεν επιτρέπεται η συμμετοχή εταιρειών με ποσοστό κάτω από 10%.
Το Capital.gr αποκαλύπτει την πρώτη φωτογραφία από το συνέδριο του Λονδίνου με τα οικόπεδα που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση στους ενδιαφερόμενους επενδυτές και εταιρείες.
Υπενθυμίζεται ότι για την περιοχή της Κρήτης είχαν εμφανιστεί στο πρόσφατο παρελθόν πολλές μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες, υπάρχει προσδοκία για την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων στην περιοχή. Ωστόσο, η αίσθηση που υπήρχε στην πετρελαϊκή αγορά ήταν ότι τουλάχιστον στον πρώτο γύρο παραχωρήσεων δεν θα δημοπρατηθούν οικόπεδα στη συγκεκριμένη περιοχή. Όπως όμως αποκάλυψαν το Κεφάλαιο και το Capital.gr τελικώς τα δεδομένα που συνέλεξε η PGS καθώς και η ερμηνεία τους από το γαλλικό ινστιτούτο BEICIP ήταν θετικά και συνετέλεσαν καθοριστικά ώστε να αποφασιστεί να αξιοποιηθούν τώρα οι συγκεκριμένες περιοχές. Εξάλλου, όπως είχε αποκαλύψει το Capital.gr, στο συνέδριο το "παρών" δίνουν μεγάλες εταιρείες, oil majors, που έχουν τα κεφάλαια αλλά και την τεχνογνωσία να προχωρήσουν σε εξερεύνηση περιοχών σε μεγάλα βάθη όπως είναι αυτές τόσο στην Κρήτη όσο και στο Ιόνιο.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, στην παρουσίαση συμμετείχαν άνω των 180 στελεχών πετρελαϊκών εταιρειών, τραπεζικών ιδρυμάτων, εταιρειών παροχής συμβουλών, κα, που εκπροσώπησαν πάνω από 40 μεγάλες και μεσαίου μεγέθους εταιρείες.
Μεταξύ των εταιρειών που συμμετείχαν στην εκδηλωςη, ήταν οι BP, EXXONMOBIL, SHELL, TOTAL, CHEVRON, STATOIL, ANADARKO, REPSOL κι άλλες.
Γ. Μανιάτης: Η Ελλάδα αναβαθμίζει το γεωπολιτικό της ρόλο
Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους κατά την εκδήλωση ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, είπε:
«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για τη χώρα. Μετά από συνεχή προσπάθεια τεσσάρων ετών παρουσιάζουμε σήμερα εδώ στο Λονδίνο, την καρδιά της πετρελαϊκής αγοράς της Ευρώπης, με τη συνεργασία της ελληνικής Πρεσβείας, το μεγάλο γύρο παραχωρήσεων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Σήμερα βάζουμε τις στέρεες βάσεις για τη νέα αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας που στηρίζεται στους εθνικούς ορυκτούς πόρους και ιδιαίτερα τους υδρογονάνθρακες, καθώς και στους ανθρώπους μας και ειδικά τη νέα γενιά.
Η Ελλάδα αναβαθμίζει το γεωπολιτικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της νοτιοανατολικής Ευρώπης και διαμορφώνει τις προϋποθέσεις ανάδειξής της σε σημαντικό παράγοντα ενεργειακής ασφάλειας της Ευρωπ. Ένωσης. Η εθνική προσπάθεια βρίσκεται στην καρδιά των ευρωπαϊκών στρατηγικών για ανάπτυξη των ενδογενών πόρων, διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων και αναβάθμιση των ενεργειακών υποδομών.
Με επιμονή, διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και συνέπεια στα χρονοδιαγράμματα, η Κυβέρνηση διεκδίκησε και κέρδισε σήμερα μια σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης για την πατρίδα μας. Στην εθνική αυτή προσπάθεια πρέπει να είμαστε και είμαστε όλοι ενωμένοι».
Δείτε την παρουσίαση του κ. Μανιάτη (στα αγγλικά) στη δεξιά στήλη "Σχετικά αρχεία"
Πηγή
20 οικόπεδα για έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη
Για το ελληνικό MegaProject, όπως αποκαλείται πλέον στη διεθνή αγορά έρευνας και ανάπτυξης υπεράκτιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο επικείμενος γύρος αδειοδότησης θαλασσίων περιοχών, εκδήλωσαν ενδιαφέρον κορυφαίες εταιρείες του κλάδου, όπως η βρετανική BP, η αγγλοολλανδική Shell, οι αμερικανικές Exxon Mobil, Chevron και Αnadarko, η γαλλική Total, η νορβηγική Statoil που διαθέτουν τα κεφάλαια αλλά και την τεχνογνωσία να προχωρήσουν σε εξερεύνηση περιοχών σε μεγάλα βάθη όπως είναι αυτές τόσο στην Κρήτη όσο και στο Ιόνιο. Παρούσες ήταν και οι ελληνικές εταιρείες EΛΠΕ και Energean Oil που μόλις πρόσφατα υπέγραψαν τις συμβάσεις για τα κοιτάσματα Πατραϊκού Κόλπου, Ιωαννίνων και Κατάκολου και αναμένουν την κύρωσή τους από τη Βουλή, εντός των επομένων ημερών. Σημειώνεται ότι η Ανατολική Μεσόγειος βρίσκεται σταθερά στο στόχαστρο της διεθνούς αγοράς, τόσο λόγω των ευρημάτων σε Ισραήλ και Κύπρο, όσο και εξαιτίας του νέου γύρου παραχωρήσεων που προκήρυξε πρόσφατα η Κροατία.
Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να σταλεί προς δημοσίευση στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού. Με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, οι υποψήφιοι επενδυτές θα έχουν προθεσμία 90 ημερών από την ημέρα δημοσίευσης της προκήρυξης για να καταθέσουν τις προσφορές τους. Κρίσιμες επ’ αυτού θα είναι και οι αυριανές επαφές στο Λονδίνο με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες. Στις κλειστές αυτές συναντήσεις θα συμμετέχει εκπρόσωπος από το ΥΠΕΚΑ, τη νορβηγική PGS που πραγματοποίησε τις έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη και ενδιαφέρεται να πουλήσει τα σεισμικά δεδομένα που έχει συλλέξει και εκπρόσωπος του Γαλλικού κρατικού Ινστιτούτου Πετρελαίου BEICIP που αποτελεί τον σύμβουλο του ελληνικού Δημοσίου.
e-Amyna
ΠΕΡΙ ΙΣΛΑΜΙΣΤΙΚΟΥ "ΧΑΛΙΦΑΤΟΥ" (Mικρή συλλογή άρθρων)
Ο «Χαλίφης» κήρυξε παγκόσμια τζιχάντ: «Μουσουλμάνοι ελάτε στη χώρα σας»!
Δημοσιεύθηκε από spitha80 στο Ιουλίου 1, 2014
Ο αυτοαποκαλούμενος «χαλίφης» του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι κάλεσε τους απανταχού μουσουλμάνους σε παγκόσμια τζιχάντ.
Σε ηχογραφημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο ο ηγέτης του ΙΚ (πρώην ΙΚΙΛ) κάλεσε τους μουσουλμάνους να γίνουν «πρωταθλητές στην θρησκεία του Αλλάχ» εφαρμόζοντας τις μεθόδους του ιερού πολέμου.
Τους κάλεσε επίσης να μεταναστεύσουν στο «σπίτι του Ισλάμ» από όποιο σημείο του πλανήτη κι αν βρίσκονται, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο αποτελεί καθήκον για κάθε μουσουλμάνο.
«Βιαστείτε μουσουλμάνοι, ελάτε στη χώρα σας. Ναι, είναι η χώρα σας», ακούγεται να λέει ο αλ Μπαγκντάντι.
====================================
Ετικέτες
Ασία-Μ.Ανατολή,
Αστρονομία- Επιστήμη,
Εσωτερική πολιτική,
Ζητήματα Στρατηγικής,
Θρησκευτικά Ζητημάτα
ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΕΠΑΥΣΕ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Α.DOUGUINE
Η ΜΝΗΜΕΙΩΔΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ- ΜΥΘΟ ΠΟΥΤΙΝ
Πορφύρης Δ Σταφυλά Π
Η Ρωσική Ομοσπονδία πότισε με κώνειο τον θεωρητικό του ευρωασιατισμού, τον ιδεολογικό ισντρούκτορα του Προέδρου Πούτιν, τον ακαδημαικό και φιλόσοφο Alexandre Douguine γνωστό για τις « αιρετικές» θέσεις του στο ουκρανικό.
Στις 27 Ιουνίου ο γνωστός πολιτειολόγος Alexandre Douguine καθηγητής Πανεπιστημίου της Μόσχας (MSU) ανακοίνωσε την παύση του από τη θέση του Διευθυντή του Τμήματος της Κοινωνιολογίας των Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Μόσχας (MGU). Ο Πρύτανης του Ιδρύματος την τελευταία εβδομάδα δήλωσε ότι το αντικείμενο του Πανεπιστημίου είναι οι επιστημονικές δραστηριότητες και όχι η πολιτική. Ενώ ανέφερε ότι ο Douguine ενέχεται στην πολιτική κάτι που αντιβαίνει τους ακαδημαικούς σκοπούς.
Οι κύριοι λόγοι που ο Χίτλερ έχασε τον πόλεμο
Το γεγονός ότι ο Χίτλερ, εντελώς ψυχρά ιδωμένο, αποτέλεσε την πηγή της γερμανικής ήττας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον οποίο ο ίδιος προκάλεσε, μόνο ορισμένοι αθεράπευτα φανατικοί δεν το αναγνωρίζουν.
Ωστόσο η ήττα αυτή μπορεί να στοιχειοθετηθεί σε μια σειρά από λόγους, που, βάσει της ιστορικής ανάλυσης, την επέφεραν.
Πρώτος και βασικός λόγος ήταν η εμπλοκή του Χίτλερ σε διμέτωπο αγώνα, γεγονός που προκάλεσε τη διάσπαση των προσπαθειών των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, οι πόροι των οποίων, σε έμψυχο και άψυχο υλικό, δεν ήταν ανεξάντλητοι.
Δεύτερος και σημαντικότατος λόγος ήταν η έξι εβδομάδων καθυστέρηση που οι Γερμανοί είχαν στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στη μικρή Ελλάδα.
Ετικέτες
Αμερική-Η.Π.Α.,
Διεθνή,
Ευρώπη,
Ζητήματα Ελληνισμού,
Ζητήματα Στρατηγικής,
Συγκριτική Ιστορική Ανάλυση
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)