Ετικέτες

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Κούρδοι Ιράκ: Δημοψήφισμα για ανεξάρτητο Κουρδικό Κράτος


Ο Κούρδος ηγέτης της κουρδικής περιφέρειας του Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί ανακοίνωσε  σε συνέντευξή του στο BBC τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία των Κούρδων και τη δημιουργία του πρώτου Κουρδικού Κράτους.

Ο Μασούντ Μπαρζανί σε συνέντευξή του στο βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό συγκρότημα ανέφερε την Τρίτη: 

« Η ανεξαρτησία είναι φυσικό δικαίωμα του λαού του Κουρδιστάν, και όλες οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι από τώρα και στο εξής δεν πρέπει να κρύβουμε το στόχο μας  για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν».

Επεσήμανε ότι το Ιράκ έχει, ήδη, χωρισθεί σε περιφέρειες και ότι «οι Κούρδοι δεν θα εγκαταλείψουν το στόχο τους και τη βασική τους κατεύθυνση που είναι η ανεξαρτησία του Κουρδιστάν».

Πρόσθεσε αμέσως:

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε τη μοίρα μας για άλλα δέκα χρόνια, δεν μπορούμε να παραμένουμε όμηροι σε ένα άγνωστο μέλλον», είπε.

Ο Μπαρζανί είπε ότι για το δημοψήφισμα θα αποφασίσει το Κοινοβούλιο και σε αυτό θα λάβουν μέρος όλοι οι Κούρδοι.


«Δεν υπάρχει απειλή από τους Κούρδους»

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι Κούρδοι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους Άραβες και τους Σουνίτες «αδελφούς» στην κρίση που διέρχεται το Ιράκ.
Είπε χαρακτηριστικά στο BBC «Εμείς θα διεξάγουμε δημοψήφισμα και θα γίνει σεβαστή η απόφαση του λαού μας, ελπίζουμε ότι και οι άλλοι (λαοί) θα κάνουν το ίδιο».

Οι αμυντικές δυνάμεις της κουρδικής διοίκησης στο βόρειο Ιράκ- που ονομάζεται Πεσμέργκα- απέκτησε τον έλεγχο της πλούσια σε πετρέλαιο πόλης του Κιρκούκ, μετά την αποχώρηση του ιρακινού στρατού, στα μέσα Ιουνίου κατόπιν επίθεσης των ένοπλων ανταρτών υπό την ηγεσία της  ισλαμικής ομάδας «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε»- ΙΚΙΛ.

Ο Μπαρζανί δήλωσε στο BBC ότι το μελλοντικό κράτος θα έχει «τις καλύτερες σχέσεις με όλους τους γείτονες  και δεν θα αποτελεί απειλή για κανέναν», είπε με έμφαση.
Haberler
--
© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου