Ετικέτες

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Ο γεροντισμός και ο Παΐσιος…

 

Κάποτε κάποιος πολύ πιο καταρτισμένος από εμένα θα γράψει την ιστορία του γεροντισμού στην Ελλάδα του 20ου αιώνα. Με τη νεορθόδοξη παλινόρθωση ήρθε η αναμενόμενη και αναγκαία απαξίωση των χριστιανικών οργανώσεων, αυτών των σκοτεινών άντρων άδηλης εξουσίας, των εργοστασίων αυταρχισμού και σκυθρωπής χρηστομάθειας. Παράλληλα, οι διάφορες εκκλήσεις για «επιστροφή» στην ενοριακή ζωή έπεσαν στο κενό στις περισσότερες περιπτώσεις: οι ενορίες ήτανε διοικητικού χαρακτήρα οργανισμοί, ενώ οι ενοριακές εκκλησίες παρέμεναν χώροι όπου θα τράκαρες τη μισότρελη γιαγιά με το σκαμπό, την καταχθόνια κακιασμένη κακιόγκα, τον επιεικώς ανώμαλο κύριο Χ, τον ανύπαντρο κουραμπιέ και την ανύπαντρη μαραμένη κόρη. Το περιβάλλον ήτανε λοιπόν ακατάλληλο για τις νεορθόδοξες κοινοτικές φαντασιώσεις ημιδιανοούμενων νέων και κρυπτοδεξιών εστέτ παιδιών. Όλα αυτά εκεί στα μέσα προς τέλη της δεκαετίας του ’80.

Tι είναι οι Αλκυονίδες μέρες


Tι είναι οι Αλκυονίδες μέρες
Ως Αλκυονίδες μέρες λέγονται από τους Έλληνες ημέρες του χειμώνα κατά τις οποίες επικρατεί καλός καιρός με ηλιοφάνεια.
Οι ημέρες αυτές έλαβαν το όνομά τους («αλκυόνιαι») από το μύθο της ελληνικής μυθολογίας τον σχετικό με το θαλάσσιο πτηνό Αλκυόνη, που αποτελεί την αλληγορική σημασία του ομώνυμου αστέρα Αλκυόνη των Πλειάδων που φέρεται με το όνομα του πτηνού.

Οι Ελληνες της Αυστραλίας εναντίον του ανιστόριτου Ράσελ Κρόου


Το θυμό της ελληνικής κοινότητας της Αυστραλίας έχει προκαλέσει το σκηνοθετικό ντεμπούτο του..
Ράσελ Κρόου, το οποίο επιστρέφει στα γεγονότα της Καλλίπολης και παρουσιάζει τον ελληνικό στρατό ως «Satan’s Army»

Φαίνεται πώς ο Ράσελ Κρόου δεν προκάλεσε το μένος μόνο των γυναικών στο Χόλιγουντ (διαβάστε την απάντηση της Τζέσικα Τσαστέιν στις δηλώσεις του περί μεσήλικων γυναικείων ρόλων) αλλά τώρα ήρθε και η σειρά των Ελλήνων. Τουλάχιστον των Ελλήνων της Αυστραλίας, όπου το σκηνοθετικό του ντεμπούτο «The Water Diviner» έκανε την πρεμιέρα του μέσα στα Χριστούγεννα (στην Αμερική θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο, στην επέτειο της απόβασης στη χερσόνησο της Καλλίπολης).
Το «The Water Diviner» αναφέρεται στην εκστρατεία των ΑΝΖΑΚ (ακρωνύμιο του στρατιωτικού εκστρατευτικού σώματος Αυστραλών και Νεοζηλανδών) στην Καλλίπολη, ή μάλλον, στις συνέπειές της. Ο Κρόου ερμηνεύει τον κεντρικό χαρακτήρα, έναν Αυστραλό αγρότη, ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας του ’20, αφήνει την πατρίδα του και ταξιδεύει στην Κωνσταντινούπολη, αναζητώντας τα ίχνη των τριών αγοριών του που χάθηκαν στη μάχη της Καλλίπολης. Εκεί θα ακούσει από Τούρκους κυρίως αξιωματούχους τι συνέβη στους ΑΝΖΑΚ, όταν τους απέκρουσαν οι τουρκικές δυνάμεις υπό τον Κεμάλ, συνεπικουρούμενες από γερμανικά και αυστριακά στρατεύματα.

Απάτη της ΝΔ με τις τράπεζες…

 

Γράφει ο mitsos175.
Η ΝΔ παίζει βρώμικα παιχνίδια με τις τράπεζες. Κάνει το άσπρο μαύρο και προσπαθεί μάταια να μεταθέσει τις βαρύτατες ευθύνες της στην αντιπολίτευση. Όπως ο Σημίτης εξαπατούσε με το χρηματιστήριο έτσι και η ΝΔ προσπαθεί να εξαπατήσει. Τα παπαγαλάκια της διασπείρουν ψεύδη.
Δυο ελληνικές τράπεζες ζητούν τη συνδρομή του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος. Κατ΄ αρχήν αυτό είναι κάτι που έχει ξαναγίνει τόσο το 2012 όσο και το 2011.
Ήταν επίσης προγραμματισμένο να γίνει και φέτος. Τα προβλήματα ρευστότητας οφείλονται καθαρά στην πολιτική της ΝΔ που κυριολεκτικά έχει στεγνώσει τις καταθέσεις των μικροεπενδυτών τόσο με τα απανωτά χαράτσια όσο και με την μείωση μισθών και συντάξεων, που δεν αφήνει κανένα περιθώριο αποταμίευσης. Αλλά και τις διευκολύνσεις σε κάθε πλούσιο κηφήνα που δεν πληρώνει φόρο ή παίρνει κι από πάνω επιδοτήσεις, όπως δανεικά κι αγύριστα σαν τους ιδιοκτήτες των καναλιών. Μην ξεχνάμε ότι πληρώνουμε τα χρέη των τραπεζών.

«Το καθήκον τους είναι να πληρώνουν και να υπακούν όποιον και αν τους διοικεί.»

«Το καθήκον τους είναι να πληρώνουν και να υπακούν όποιον και αν τους διοικεί.»

 


[…] Ποιός ήταν ο λόγος ύπαρξης του απλού λαούεκτός από την αύξηση της ευχαρίστησης των κυβερνητών του ?(σύμφωνα με τους κυβερνήτες βέβαια!)
Βεβαίως όχι η ικανοποίηση των δικών του επιθυμιών.Η πείρα του λαού της περιοχής του Μπαλχ (Κεντρική Ασία-Βακτριανή, βόρειο Αφγανιστάν) είναι πολύ χαρακτηριστική.
Κάποτε που ο κυβερνήτης του βρισκόταν μακριά πολεμώντας τους Ινδούς, ένας νομαδικός λαός που βρισκόταν κοντά, επωφελούμενος από την απουσία του, κυρίευσε την πόλη. Οι κάτοικοι πολέμησαν γενναία υπερασπίζοντας όχι μόνο τα σπίτια τους και τις οικογένειές τους, αλλά και το σπίτι και την οικογένεια του απόντος κυβερνήτη. Έχασαν όμως τη μάχη. Όταν ο κυβερνήτης επέστρεψε, ανακατέλαβε την πόλη. Και όταν έμαθε πόση ανδρεία επέδειξαν οι υπήκοοί του, τους επέπληξε. Ο πόλεμος, τους είπε, δεν είναι δική τους υπόθεση. Το καθήκον τους είναι να πληρώνουν και να υπακούν όποιον και αν τους διοικεί. Οι ηγέτες του λαού ζήτησαν δεόντως συγγνώμη και υποσχέθηκαν ότι δεν θα επαναλάβουν αυτό το έγκλημα καθοσιώσεως.[…]
«Ο πλούτος και η φτώχεια των Εθνών», David S. Landes, σελ. 72

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ… O Μίνωας και οι «Θεόλστατοι» νόμοι του


ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ… O Μίνωας και οι «Θεόλστατοι» νόμοι του
Ο Μίνωας, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ήταν γιος του Δία και της Ευρώπης και ο πρώτος βασιλιάς του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Ήταν από τους πλέον σοφούς, που θέσπισε νόμους, και μάλιστα περιβεβλημένους με θεϊκή εντολή.
Ο σοφός Μίνωας, επειδή γνώριζε το μεγάλο σεβασμό που έτρεφαν για τους θεούς τους, οι υπήκοοι του, οι Μινωίτες, είχε οργανώσει για τον σκοπό αυτό ένα είδος μυστηριακής τελετής, ώστε να τους πείσει, ότι οι νόμοι, και οι αποφάσεις του ήσαν θεόσταλτες. Με τον τρόπο αυτό μετέθετε την τυχόν δυσαρέσκεια των υπηκόων του, για τις αποφάσεις του, στους θεούς. Το τέχνασμα του Μίνωα βλέπουμε να επαναλαμβάνεται μερικές εκατοντάδες χρόνια αργότερα περί το 1300 π.χ. από τον Μωυσή όταν συνάντησε δήθεν τον Θεό στο όρος Σινά.

Γιάννης Παπαϊωάννου 1913 – 1972





Γιάννης Παπαϊωάννου
Ο Γιάννης Παπαϊωάννου υπήρξε ένας από τους θεμελιωτές και κύριους εκφραστές του λαϊκού μας τραγουδιού. Γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου του 1913 στην Κίο της Προποντίδας. Σε ηλικία δυο ετών ορφάνεψε από πατέρα κι επτά χρόνια αργότερα έζησε τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Βασίλης Τσιτσάνης 1915 – 1984




Βασίλης Τσιτσάνης
σχόλια
Συνθέτης, στιχουργός, δεξιοτέχνης του μπουζουκιού και τραγουδιστής· από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ρεμπέτικου και γενικά της ελληνικής λαϊκής μουσικής του 20ου αιώνα.
Ο Βασίλης Τσιτσάνης γεννήθηκε στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας στις 18 Ιανουαρίου 1915. Οι γονείς του ήταν Ηπειρώτες κι εκτός από τον Βασίλη είχαν άλλα τέσσερα παιδιά, τρία αγόρια κι ένα κορίτσι. Αργότερα, οι φίλοι του οι ρεμπέτες του κόλλησαν το παρατσούκλι «Ο Βλάχος», επειδή ήταν ο μόνος  ρεμπέτης με στεριανή προέλευση.

Δανάη Στρατηγοπούλου 1913 – 2009


Δανάη Στρατηγοπούλου
Τραγουδίστρια, τραγουδοποιός, δημοσιογράφος, ποιήτρια, συγγραφέας, καθηγήτρια λαογραφίας και φωνητικής μουσικής, που έμεινε στην ιστορία ως το «αηδόνι του Αττίκ».
Η Δανάη Στρατηγοπούλου γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1913 (κατ' άλλους το 1911) στην Αθήνα και πέρασε τα παιδικά της χρόνια στη Γαλλία. Γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο για να σπουδάσει οικονομικά και πολιτικές επιστήμες, αλλά το μεγάλο πάθος της ήταν η μουσική. Ασχολήθηκε από πολύ νωρίς με το ελαφρό τραγούδι και σπούδασε ορθοφωνία και φωνητική μουσική.

Τι εξόντωσε τον πολιτισμό του Νησιού του Πάσχα;


Το Νησί του Πάσχα είναι γνωστό από τα περίφημα μοάι, μνημειώδη αγάλματα με ανθρώπινη μορφή
Το Νησί του Πάσχα είναι γνωστό από τα περίφημα μοάι, μνημειώδη αγάλματα με ανθρώπινη μορφή
Πολλοί αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ο λαός των Ράπα Νούι κατέρρευσε στο Νησί του Πάσχα λόγω της απερίσκεπτης αποψίλωσης του δάσους. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι ο απομονωμένος πολιτισμός τους καταστράφηκε λόγω της άφιξης των Ευρωπαίων. Νέα μελέτη προσφέρει τώρα μια εναλλακτική εξήγηση: οι Ράπα Νούι ίσως έπεσαν θύματα κλιματικών αλλαγών.

Ράβδοι ορείχαλκου φουντώνουν το μυστήριο της χαμένης Ατλαντίδας


Ράβδοι ορείχαλκου φουντώνουν το μυστήριο της χαμένης Ατλαντίδας


Το μυστήριο της Ατλαντίδας αναζωπύρωσαν οι 39 ράβδοι ορείχαλκου που ανέσυραν οι δύτες της ιταλικής υπηρεσίας Εναλίων Ερευνών από τον πυθμένα θαλάσσιας περιοχής ανοιχτά της πόλης Γέλα, στη Σικελία.
Οι 39 ράβδοι βρέθηκαν κοντά στα κατάλοιπα αρχαίου πλοίου που βυθίστηκε πριν από 2.600 χρόνια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το πλοίο που μετέφερε τις ράβδους είχε ξεκινήσει το ταξίδι του είτε από την Ελλάδα είτε από τη Μικρά Ασία. Προορισμός του ήταν η Γέλα, αλλά λίγο πριν φτάσει στο λιμάνι βυθίστηκε εξαιτίας καταιγίδας. 

Ο Απόστολος και το Ευαγγέλιο της Κυριακής 18 Ιανουαρίου 2015 (Κυριακή ΙΒ´ Λουκά)


Ο Απόστολος και το Ευαγγέλιο της Κυριακής 18 Ιανουαρίου 2015 (Κυριακή ΙΒ´ Λουκά)
Το Αποστολικό Ανάγνωσμα
(῾Εβρ. ιγ´ 7-16)
Αδελφοί, μνημονεύετε τῶν ἡγουμένων ὑμῶν, οἵτινες ἐλάλησαν ὑμῖν τὸν λόγον τοῦ Θεοῦ, ὧν ἀναθεωροῦντες τὴν ἔκβασιν τῆς ἀναστροφῆς μιμεῖσθε τὴν πίστιν. ᾿Ιησοῦς Χριστὸς χθὲς καὶ σήμερον ὁ αὐτὸς καὶ εἰς τοὺς αἰῶνας. Διδαχαῖς ποικίλαις καὶ ξέναις μὴ παραφέρεσθε· καλὸν γὰρ χάριτι βεβαιοῦσθαι τὴν καρδίαν, οὐ βρώμασιν, ἐν οἷς οὐκ ὠφελήθησαν οἱ περιπατήσαντες. ῎Εχομεν θυσιαστήριον ἐξ οὗ φαγεῖν οὐκ ἔχουσιν ἐξουσίαν οἱ τῇ σκηνῇ λατρεύοντες· ὧν γὰρ «εἰσφέρεται» ζῴων «τὸ αἷμα περὶ ἁμαρτίας εἰς τὰ ῞Αγια» διὰ τοῦ ἀρχιερέως, τούτων τὰ σώματα «κατακαίεται ἔξω τῆς παρεμβολῆς»· διὸ καὶ ᾿Ιησοῦς, ἵνα ἁγιάσῃ διὰ τοῦ ἰδίου αἵματος τὸν λαόν, ἔξω τῆς πύλης ἔπαθε. Τοίνυν ἐξερχώμεθα πρὸς αὐτὸν «ἔξω τῆς παρεμβολῆς» τὸν ὀνειδισμὸν αὐτοῦ φέροντες· οὐ γὰρ ἔχομεν ὧδε μένουσαν πόλιν, ἀλλὰ τὴν μέλλουσαν ἐπιζητοῦμεν. Δι᾿ αὐτοῦ οὖν «ἀναφέρωμεν θυσίαν αἰνέσεως» διὰ παντὸς τῷ Θεῷ, τοῦτ᾿ ἔστι «καρπὸν χειλέων» ὁμολογούντων τῷ ὀνόματι αὐτοῦ. Τῆς δὲ εὐποιΐας καὶ κοινωνίας μὴ ἐπιλανθάνεσθε· τοιαύταις γὰρ θυσίαις εὐαρεστεῖται ὁ Θεός.

Ράντγιαρντ Κίπλινγκ 1865 – 1936


Ράντγιαρντ Κίπλινγκ
Εμβληματικός άγγλος μυθιστοριογράφος, διηγηματογράφος και ποιητής, που τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1907, σε ηλικία μόλις 42 ετών. Στο ελληνικό κοινό είναι γνωστός κυρίως για το παραινετικό ποίημά του «Αν» («If-») , τη συλλογή διηγημάτων «Το Βιβλίο της Ζούγκλας» («The Jungle Book») με ήρωα τον Μόγλη, που ενέπνευσε τον ιδρυτή του Προσκοπισμού Μπέιντεν - Πάουελ στη δημιουργία των «Λυκόπουλων» και τη νουβέλα «Ο άνθρωπος που θα γινόταν βασιλιάς» («The Man Who Would Be King»), που μετέφερε στη μεγάλη οθόνη ο Τζον Χιούστον το 1975.
Ο Τζόζεφ Ράντγιαρντ Κίπλινγκ (Joseph Rudyard Kipling) γεννήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1865 στη Βομβάη της Βρετανικής Ινδίας, όπου ο πατέρας του υπηρετούσε ως έφορος του μουσείου της Λαχώρης. Ο Τζον Λόκγουντ Κίπλινγκ ήταν καλλιτέχνης και λόγιος και άσκησε αξιοσημείωτη επίδραση στο έργο του.

Αλέξανδρος Καραμανλάκης 1888 – 1912


Αλέξανδρος Καραμανλάκης
Έλληνας δημοσιογράφος και πρωτοπόρος αεροπόρος. Υπήρξε ο πρώτος νεκρός της ελληνικής αεροπορίας.
Ο Αλέξανδρος Καραμανλάκης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 18 Ιανουαρίου 1888. Πρωτότοκος γιος του εμπόρου Θεμιστοκλή Καραμανλάκη και της Ευρυδίκης Καραμανλάκη, σπούδασε στη Μεγάλη του Γένους Σχολή. Το 1908 η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, μετά το κίνημα των Νεοτούρκων.
Ο Καραμανλάκης ασχολήθηκε από μικρός με τη δημοσιογραφία και στις 7 Ιανουαρίου 1911 εξέδωσε την εβδομαδιαία εφημερίδα Ανεξάρτητος Αθηνών με τον υπότιτλο «Πολιτική, κοινωνιολογική και φιλολογική εβδομαδιαία επιθεώρησις». Η εφημερίδα κυκλοφόρησε 43 φύλλα και ανέστειλε την έκδοσή της στις 28 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς.

Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας 295 – 373


 Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας
Εξέχουσα μορφή της Χριστιανικής Εκκλησίας, που διακρίθηκε για τους μακροχρόνιους και σκληρούς αγώνες του υπέρ της ορθής πίστης και εναντίον της αίρεσης του Αρειανισμού. Γι’ αυτό τον λόγο ονομάσθηκε από την εκκλησία Μέγας. Η μνήμη του εορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Ιανουαρίου από την Ορθόδοξη Εκκλησία και στις 2 Μαΐου από την Καθολική Εκκλησία. Την ημέρα αυτή η Ορθοδοξία τιμά την ανακομιδή των λειψάνων του. Στα καθ’ ημάς, είναι πολιούχος Άγιος του Διδυμοτείχου, της Ιστιαίας και της Αμφιλοχίας.
Ο Αθανάσιος γεννήθηκε το 295 στην Αλεξάνδρεια από γονείς χριστιανούς. Υπάρχει ένας θρύλος, σύμφωνα με τον οποίο, όταν ήταν ακόμα παιδί, βάφτιζε στην ακρογιαλιά παιδιά ειδωλολατρών, τηρώντας τους ιερούς κανόνες. Ο τοπικός επίσκοπος Αλέξανδρος, γεμάτος θαυμασμός γι' αυτό το αυθόρμητο έργο του νεαρού παιδιού, λέγεται ότι αναγνώρισε ως έγκυρες όλες της βαπτίσεις του. Στη συνέχεια τον πήρε υπό την προστασία του και ανέλαβε τις σπουδές και τη γενική μόρφωσή του. Με τον καιρό, ο Αθανάσιος έγινε γραμματέας του επισκόπου και σε ηλικία 24 ετών χειροτονήθηκε διάκονος.

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 18 Ιανουαρίου

Αλμανάκ Βασική Έκδοση
18 Ιανουαρίου

 Προβάλλονται μόνο τα σημαντικότερα!
Η πλήρης έκδοση της ημερομηνίας αυτής περιλαμβάνει 95 Γεγονότα, 38 Γεννήσεις και 20 Θανάτους.
Για να δείτε την πλήρη έκδοση ή να ενεργοποιήσετε τα φίλτρα θα πρέπει πρώτα να .   Δεν είστε ακόμα μέλος; Εγγραφείτε!
μ. Χ.
532

Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιουστινιανός καταστέλλει τη Στάση του Νίκα.
1823

Το Ναύπλιο ορίζεται ως έδρα της κυβέρνησης των επαναστατημένων Ελλήνων.