Ετικέτες

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

ΜΠΟΜΠ ΜΑΡΛΕΫ- Γέννηθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 1945





Γεννημένος στις 6 Φεβ. 1945 στο Nine Mile, του Saint Ann της Τζαμάικα
πέθανε  στις 11 Μαΐου του 1981

ΑΡΗΣ (ΜΙΚΡΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΡΘΡΩΝ)

«Να πάω στον Αρη κι' ας πεθάνω»
Αρτιόμ Γκοντσαρόφ και Αναστασία Στεπάνοβα . Πηγή: Αικατερίνα Τούρισεβα
Η δημοσιογράφος, Αναστασία Στεπάνοβα, από τη Μόσχα και ο τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, Αρτιόμ Γκοντσαρόφ από το Βορόνεζ, είναι δύο επιλαχόντες, που μαζί με άλλα 1056 άτομα πέρασαν στο δεύτερο γύρο για την επιλογή των υποψηφίων που θα στελεχώσουν την επανδρωμένη αποστολή για τον Άρη με τον ονομασία «project Mars One». Σε συνέντευξη που παραχώρησαν στην ΡΒΤΗ, μίλησαν για τα όνειρά τους, για το πώς βλέπουν το ταξίδι και πως είναι να προετοιμάζεσαι για να αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις ζωής και θανάτου.
Αναλυτικά, η συνέντευξη έχει ως εξής:

«Προληπτική» επικοινωνιακή επίθεση των ΗΠΑ κατά της Μόσχας

«Προληπτική» επικοινωνιακή επίθεση των ΗΠΑ κατά της Μόσχας
Πηγή: Sergey Kazak / RIA Novosti
 Συνθήκη INF απαγορεύει σε ΗΠΑ και Ρωσία να παράγουν, να δοκιμάζουν και να αναπτύσσουν βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους τύπου Κρουζ, μέσου βεληνεκούς (από 1000 έως 5500 χλμ.), καθώς και μικρού (από 500 έως 1000 χλμ.) που εκτοξεύονται από χερσαίες βάσεις. Κρίνοντας από τα δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου, οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία πραγματοποίησε δοκιμές «ύποπτου» πυραύλου το 2008. Για ποιον ακριβώς πύραυλο γίνεται λόγος, τα αμερικανικά ΜΜΕ δεν αναφέρουν, αλλά αφήνουν καθαρά να εννοηθεί ότι μπορεί να είναι ο RS-26, ο οποίος έχει προς το παρόν δυο ονομασίες: «Rubezh» (Σύνορο) ή «Avangard» (Πρωτοπόρος).

Οι μοναδικοί Ιλφ και Πετρόφ και πάλι στο Σινεμά

Οι μοναδικοί Ιλφ και Πετρόφ και πάλι στο Σινεμά
Πηγή: pioner-cinema.ru
Στις 7 Σεπτεμβρίου 2013 ο σκηνοθέτης του ανεξάρτητου κινηματογράφου, Ρομάν Λίμπεροφ, παρουσίασε στη Μόσχα τη νέα του ταινία ντοκιμαντέρ-ανιμέ «Ilfipetrov». Το «ΙλφΠετρόφ» είναι το πέμπτο κατά σειρά φιλμ από τον «λογοτεχνικό» κύκλο του Λίμπεροφ. Είναι αφιερωμένο στους σοβιετικούς συγγραφείς, Ιλιά Ιλφ και Γεβγκένι Πετρόφ, οι οποίοι έγραψαν μαζί δυο από τα πιο δημοφιλή μυθιστορήματα: Το «Δώδεκα καρέκλες» και το «Χρυσό μοσχάρι». Προηγουμένως, ο σκηνοθέτης είχε γυρίσει τις ταινίες «Ο Γιούρι Ολέσα με το παρατσούκλι συγγραφέας», «Συζήτηση με έναν άθεο» για τον Ιωσήφ Μπρόντσκι, τα «Μια ημέρα του Ζόρα Βλαντίμοφ» και «Γράφτηκε από τον Σεργκέι Ντοβλάτοφ».

Απεβίωσε ο πεζογράφος και δραματουργός Μπορίς Βασίλιεφ

Απεβίωσε ο πεζογράφος και δραματουργός Μπορίς Βασίλιεφ
Πηγή: ITAR-TASS
Το 1954 ο 30χρονος λοχαγός του Μηχανικού Μπορίς Βασίλιεφ απολύθηκε από το στρατό για να γίνει συγγραφέας. Κουβαλούσε μαζί του τον πόλεμο, στον οποίο πήγε εθελοντής σε ηλικία 17 ετών, έναν βαρύ τραυματισμό, σπουδές στην ακαδημία τεθωρακισμένων, και ένα διάστημα όπου εργάστηκε ως δοκιμαστής αρμάτων. Οι σημαντικές εμπειρίες του θα τον βοηθούσαν στη λογοτεχνική καριέρα του, που ξεκίνησε με θεατρικό έργο «Αρματιστές».

Η απίστευτη ζωή ενός Πολωνοεβραίου

Η απίστευτη ζωή ενός Πολωνοεβραίου
Λιουντμίλα Ουλίτσκαγια, μια από τις πιο δημοφιλείς συγγραφείς στη Ρωσία και στο εξωτερικό. Πηγή: RIA Novosti

Στο ράφι ή στην πυρά βιβλία που προάγουν το μίσος;

Στο ράφι ή στην πυρά βιβλία που προάγουν το μίσος;
Μπορίς Κουπριάνοφ, συνιδιοκτήτης του καλτ βιβλιοπωλείου λογοτεχνίας διανοουμένων «Φαλάνστερ» και διευθυντής προγράμματος του Φεστιβάλ βιβλίου της Μόσχας. Πηγή: Kommersant
Πρέπει ή όχι να επιβάλλεται απαγόρευση στην κυκλοφορία ενός βιβλίου; Αν το βιβλίο αυτό έχει εξτρεμιστικό περιεχόμενο η απαγόρευση μήπως βοηθά αντί να εμποδίσει την προπαγάνδα; Αυτά είναι λίγα από τα ερωτήματα που προέκυψαν στη Ρώσικη κοινωνία μετά και τις δύο πρόσφατες αποσύρσεις δύο φασιστικών βιβλίων από τα σημεία πώλησης.

ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ (ΜΙΚΡΗ ΣΥΛΟΓΗ ΑΡΘΩΝ)

Το προφίλ του Ντοστογιέφσκι μέσα από το twitter
Πηγή: Anna Artemyeva / Novaya Gazeta
Η Λιουντμίλα Σαράσκινα απάντησε στις πιο συχνές και τις πιο ενδιαφέρουσες ερωτήσεις των αναγνωστών για τον μεγάλο Ρώσο συγγραφέα Φιόντορ Ντοστογιέφσκι. 
Η σχέση του με τη Θρησκεία 
Ερώτηση: Είχε ο Ντοστογιέφσκι κάποια ιδιαίτερη τάση προς τη θρησκεία; Ποιο από τα έργα του αποκαλύπτει με περισσότερη σαφήνεια τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις; Brice Jordan 
Απάντηση: Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας των αντιλήψεων του Ντοστογιέφσκι για τη θρησκεία έγκειται στο γεγονός ότι η πίστη του πέρασε από τη μεγάλη και σκληρή δοκιμασία της αμφιβολίας. Σε πιο έκδηλη μορφή οι θρησκευτικές του πεποιθήσεις εκφράζονται στο μυθιστόρημα “Αδελφοί Καραμάζοφ”. 

Σύζυγοι συγγραφέων: Μαζί στον έρωτα, το έργο και τον θάνατο


Σύζυγοι συγγραφέων: Μαζί στον έρωτα, το έργο και τον θάνατο
Πηγή: Ignatovich / RIA Novosti

Σόφια Τολστάγια
Ο γάμος της Σόφιας Μπερς με τον κόμη Λέοντα Τολστόι, που κράτησε 48 χρόνια και τον βοήθησε να γράψει τα αριστουργήματα “Πόλεμος και Ειρήνη” και “Άννα Καρένινα”, ξεκίνησε με την παραίτηση του Τολστόι από τις συνήθειες της νεότητάς του. Διακεκριμένος συγγραφέας, ήρωας της πολιορκίας της Σεβαστούπολης, ο Τολστόι υπήρξε επίσης πότης, χαρτοπαίκτης και γυναικάς. Εξομολογήθηκε τα πάντα στη Σοφία, υποσχόμενος ότι “δεν θα 'χω καμία γυναίκα στο χωριό μας, πλην σπανίων περιπτώσεων, απροσδόκητων και αναπόφευκτων” - λαμπρή δικαιολογία!

Προτεραιότητα για το Ρωσικό Ναυτικό η Αρκτική το 2014

Η περιοχή της Αρκτικής θα αποτελέσει προτεραιότητα το 2014 για τις ρωσικές ναυτικές δυνάμεις, που προσανατολίζονται στην ενίσχυση της πολεμικής εκπαίδευσης και ετοιμότητας στις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Πέντε χιλιάδες πολικά αρκουδάκια θα φέρει η πρωτοχρονιά στην Αρκτική!

Την πρωτοχρονιά διαλέγουν… παραδοσιακά οι πολικές αρκούδες της Αρκτικής για να φέρουν στον κόσμο τα μωρά τους! Φέτος αναμένονται περίπου 5.000 αρκουδάκια, βάση των υπολογισμών της WWF.

«Παγοθραυστικά» υποβρύχια στην Αρκτική

«Παγοθραυστικά» υποβρύχια στην Αρκτική
Πηγή: Αλεξάντερ Γεμελιάνινκοφ
Τα ρωσικά υποβρύχια που κινούνται στα ύδατα της Αρκτικής, σύντομα θα αναβαθμίσουν τις δυνατότητές τους. Πιο συγκεκριμένα, μέχρι το 2015 έχει προγραμματιστεί να ενισχυθούν τα κύτη των σκαφών με κατασκευαστικά στοιχεία που έχουν αναπτυχθεί ειδικά για τα βόρεια πλάτη, παρέχοντας έτσι στα υποβρύχια τη δυνατότητα της ασφαλούς διέλευσης μέσα από τα στρώματα πάγων της Αρκτικής κινούμενα με ταχύτητα! Και το σημαντικότερο, η διάτρηση των πάγων θα γίνεται χωρίς καμιά ζημιά στο εξωτερικό περίβλημα και στο κύτος του σκάφους.

Τα γεγονότα… σαν σήμερα




Τα γεγονότα… σαν σήμερα

Στις 6 Φεβρουαρίου 1982 καταργούνται οι ποδιές για τις μαθήτριες σε ελληνικά σχολεία.
1685 – Ο Ιάκωβος Β’ γίνεται βασιλιάς της Αγγλίας μετά το θάνατο του αδελφού του, Κάρολου Β’.
1778 – Υπογραφή της Συνθήκης του Παρισιού με την οποία η Γαλλία αναγνωρίζει επισήμως τις ΗΠΑ.

Παγοθραυστικά: Οι ρώσοι «κατακτητές» του Βόρειου Πόλου

Παγοθραυστικά: Οι ρώσοι «κατακτητές» του Βόρειου Πόλου undefined

undefined
Αρτούρ Κάρλοφ
Εδώ και καιρό γίνεται αγώνας δρόμου ανάμεσα σε μεγάλες δυνάμεις για την «κατάκτηση» του Βορείου Πόλου και του πλούτου του. Σε αυτή την προσπάθεια, η Ρωσία διαθέτει ένα «υπερόπλο»: Τα πυρηνοκίνητα παγοθραυστικά της.

Πλωτά πυρηνικά εργοστάσια για φτηνή ενέργεια

Πλωτά πυρηνικά εργοστάσια για φτηνή ενέργεια
Πηγή: Βικιπαιδεία
Πλωτοί πυρηνικοί σταθμοί είναι η απάντηση των Ρωσικών ερευνών στην ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για περισσότερη και φτηνότερη ηλεκτρική και θερμική ενέργεια.
Αυτό τονίστηκε στη Σύνοδο της Γενικής Διάσκεψης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) που διεξήχθη στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Ο κύριος στόχος της συνόδου, αφορούσε στη συγκεκριμενοποίηση των σχεδίων για την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας στον κόσμο. «Η Διάσκεψη συνέβαλλε στην προώθηση των σχεδίων που αφορούν στη χρήση νέων τεχνολογιών τόσο στον τομέα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, όσο και στην ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Βορονκόφ, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στους διεθνείς οργανισμούς με έδρα την Βιέννη.

Τα πρώτα μαρμάρινα γλυπτά: Το αφιέρωμα της Νικάνδρας




undefined
Τα γλυπτά που εξετάσαμε ως τώρα είναι όλα κατασκευασμένα από μαλακό ασβεστόλιθο, ένα υλικό που υπάρχει σχεδόν παντού στην Ελλάδα και δουλεύεται εύκολα, αλλά η επιφάνειά του δεν είναι λεία και στιλπνή και φθείρεται σχετικά γρήγορα. Οι Έλληνες όμως άρχισαν από νωρίς να αξιοποιούν ένα άλλο είδος πετρώματος, πολύ καταλληλότερο για την
κατασκευή γλυπτών: το λευκό μάρμαρο. Το ασβεστολιθικό αυτό πέτρωμα έχει συμπαγέστερη δομή και αποτελείται από κρυστάλλους που αντανακλούν και διαχέουν το φως, δίνοντας στην κατεργασμένη και λειασμένη επιφάνεια του γλυπτού μια μοναδική λάμψη. Το μάρμαρο παραμένει ως σήμερα ένα από τα υλικά που προτιμούν οι γλύπτες. Ωστόσο, μάρμαρα κατάλληλα για την κατασκευή γλυπτών υπάρχουν σε λίγες σχετικά περιοχές και η κατεργασία τους είναι πολύ πιο δύσκολη από εκείνη του μαλακού ασβεστολίθου. Η μαρμαρογλυπτική είναι μια απαιτητική και εξειδικευμένη τέχνη που την ανέπτυξαν, όπως φαίνεται, πρώτοι οι Κυκλαδίτες και ιδιαίτερα οι Νάξιοι και οι Πάριοι, καθώς τα νησιά τους είχαν μάρμαρο κατάλληλο για την κατασκευή γλυπτών. Το καλύτερο από όλα είναι ένα μάρμαρο της Πάρου που το εξόρυσσαν από βαθιές στοές με τη βοήθεια λυχναριών και γι᾽ αυτό το ονόμαζαν λυχνίτη. Από αυτό το μάρμαρο έχουν γίνει μερικά από τα ωραιότερα αρχαία γλυπτά που σώζονται ως σήμερα.

Επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη



undefined
Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ο Μανώλης Γλέζος ζητά τη σύσταση διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής:
«Αγαπητέ Ευάγγελε Μεϊμαράκη,
Στις 20 και 28 Μαρτίου 2012 συνεδρίασαν από κοινού οι Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων, Εθνικής ‘Αμυνας, και Εξωτερικών Υποθέσεων με θέμα τις γερμανικές οφειλές. Τα μέλη των παραπάνω Επιτροπών που συμμετείχαν στη συνεδρίαση συμφώνησαν ως προς την ανάγκη σύστασης Επιτροπής με αντικείμενο τη διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Την άποψη αυτή συμμερίζονται πολλοί ακόμα συνάδελφοι Βουλευτές, ανάμεσα στους οποίους και μέλη της κυβερνώσας παράταξης, όπως ο Προκόπης Παυλόπουλος και η Σοφία Βούλτεψη, οι οποίοι ενώπιον του Σώματος έχουν υποστηρίξει αυτή τους τη θέση. Επίσης, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, σας έχει ζητήσει με επιστολή του τη σύσταση διακομματικής Επιτροπής.
Είναι πολλές οι φορές που δημοσίως, είτε από το βήμα της Βουλής, είτε με άρθρα, με βιβλία μου ή με ομιλίες, αλλά και κατ’ ιδίαν σε εσάς τον ίδιο, έχω εκφράσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την άποψή μου ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν χρέος να διεκδικήσουν όσα η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα. Επιπλέον, στις 24 Απριλίου 2013 κατά τη συζήτηση επερώτησης που είχαμε καταθέσει από κοινού με Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση αποδέχτηκε ότι πρέπει να διεκδικήσει τις εν λόγω οφειλές, παράλληλα δε απ΄ όλα τα κόμματα εκφράστηκε η ανάγκη σύστασης διακομματικής Επιτροπής.
Είμαι βέβαιος ότι και εσείς αντιλαμβάνεστε την αναγκαιότητα ύπαρξης αυτής της Επιτροπής και ότι θα κάνετε χρήση του δικαιώματος που σας δίνει ο κανονισμός της Βουλής, σύμφωνα με το άρθρο 44, να υποβάλετε πρόταση σύστασης Επιτροπής για τη μελέτη ζητημάτων εθνικού ενδιαφέροντος.
Καθώς πλησιάζουν ήδη δύο χρόνια που συζητείται η ανάγκη σύστασης της διακομματικής αυτής Επιτροπής, αλλά τίποτα δε γίνεται, αναμένω τη δική σας άμεση παρέμβαση ώστε να προχωρήσει στην υλοποίησή του το δίκαιο αυτό εθνικό ζήτημα».
ΒΗΜΑ

Διονύσιε Σολωμέ, σε κράζω!...


Του Μίκη Θεοδωράκη
Ήταν ένας κόκκινος τόμος: ο Διονύσιος Σολωμός με πρόλογο του Πολυλά. Ένα βιβλίο που μεγάλωσα μαζί του.
Το θυμάμαι, παιδί στο Αργοστόλι, σε περίοπτη θέση της βιβλιοθήκης του πατέρα μου, που την είχαμε πάντοτε μαζί μας όταν μετακομίζαμε από πόλη σε πόλη, σε κάθε μετάθεσή του ως διευθυντή νομαρχιών ανά την Ελλάδα του Μεσοπολέμου.

Οδεύουμε ολοταχώς προς μια Μέση Ανατολή χωρίς Χριστιανούς


undefinedΓράφει ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης*
          Οι επιπτώσεις από τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή είναι πολλές και σε πολλά θέματα. Μία από τις πλέον σοβαρές, που η «πολιτισμένη» Χριστιανική Δύση θα έπρεπε να είχε εστιάσει και να είχε  επιμείνει, είναι το άγνωστο και αδιάφορο για τους «ψευτοπροοδευτικούς διανοητές» και εραστές των πολυπολιτισμικών εθνών και κρατών είναι το θέμα της μεγάλης μείωσης του χριστιανικού πληθυσμού σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή.
Έτσι οδεύουμε ολοταχώς σε μια Μέση Ανατολή χωρίς Χριστιανούς και δεν είναι κινδυνολογία, ούτε οι συνήθεις υπερβολές, καθόσον αποδεικνύεται τούτο  με αριθμούς.

ΓΑΠ: Eτοιμάζει σύγγραμμα για αποστάτες, διαπλοκή, ΕΕ


Ο ειδήμονας Γιώργος Παπανδρέου, που έστειλε μια ολόκληρη χώρα στην ανεργία και στην εξαθλίωση ετοιμάζει σύμφωνα με πληροφορίες, βιβλίο για τη διετή θητεία της κυβέρνησης του! Αντικείμενο της νέας στοχαστικής μελέτης θα είναι όσοι τον υποχρέωσαν να εγκαταλείψει-κατά τη γνώμη του- τη θέση του πρωθυπουργού.

Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, το δώρο της Ελλάδας στην Αλβανία!



anastasiosτης Γεωργίας Κουμπούνη
Πριν από περίπου 4 χρόνια επισκέφθηκα την Αλβανία για πρώτη φορά. Είχα διαβάσει οτιδήποτε σχετικό με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο. Στα περισσότερα ιστολογία παρουσιαζόταν ως ένας πνευματικός θρησκευτικός ηγέτης με μεγάλο έργο. Αλλά, όσο κι αν ήμουν προετοιμασμένη να συναντήσω έναν ιδιαίτερο άνθρωπο, η γνωριμία μαζί του αποτέλεσε μια εμπειρία ζωής…

Τα πρώτα μεγάλα χάλκινα αγάλματα: Το σύνταγμα των Τυραννοκτόνων και ο Ηνίοχος των Δελφών


undefined
Είδαμε ότι, σύμφωνα με τις γραπτές μαρτυρίες, στη μνημειακή χαλκοπλαστική διέπρεψαν ήδη από τα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. οι Αιγινήτες. Αλλά τα πρώτα μεγάλα χάλκινα αγάλματα που μνημονεύονται από αρχαίους συγγραφείς (αν εξαιρέσουμε εκείνο που κατασκεύασαν ο Ροίκος και ο Θεόδωρος) ήταν στημένα στην Αθήνα. Ο λόγος είναι για τα αγάλματα των Τυραννοκτόνων, του Αρμόδιου και του Αριστογείτονα, έργα του γλύπτη Αντήνορα, που έχει υπογράψει τη μεγαλύτερη από τις σωζόμενες κόρες της Ακρόπολης και ήταν ίσως ο δημιουργός των γλυπτών συνθέσεων των
αετωμάτων του υστεροαρχαϊκού ναού του Απόλλωνα στους Δελφούς (βλ. σ. 131-132), του οποίου την κατασκευή είχαν αναλάβει οι Αθηναίοι Αλκμεωνίδες.

Οἱ Τούρκοι γελοιοποιοῦνται διεθνῶς


agia sofia
Ἡ προκλητικότης τῶν ἐξ Ἀνατολῶν γειτόνων μας δὲν ἔχει ὅρια. Οὔτε κὰν ἐνδιαφέρονται ἂν γελοιοποιοῦνται στὰ μάτια τῆς διεθνοῦς κοινῆς γνώμης. Τυφλωμένοι ἀπὸ τὸ πάθος τῆς ἀλαζονείας καὶ στὴν προσπάθειά τους νὰ παρουσιασθοῦν ὡς δημιουργοὶ πολιτισμοῦ διεκδικοῦν τώρα ὡς δημιούργημά τους τὸ Ναὸ τῆς Ἁγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως.