Ετικέτες

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Έργα και ημέρες μιας κυβέρνησης που φεύγει


“Ο αγώνας της µνήµης ενάντια στη λήθη είναι ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία”
Επιμέλεια: Πέτρος Ιατρίδης, Παναγιώτης Κάτσικας

Πώς ψηφίζουμε από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα


sfairidio6.jpg
Ψάχνοντας κανείς στο λεξικό την ετυμολογία της λέξης «ψήφος», θα δει ότι η προέλευσή της έχει βαθιές ρίζες στα αρχαία χρόνια. Η ψήφος γεννήθηκε από το αρχαίο ρήμα ψάω, που σημαίνει τρίβω, κάνω κάτι λείο.

Πραγματοποιείται η πρώτη παγκοσμίως πολεμική αποστολή ναυτικής συνεργασίας, στα Δαρδανέλια…


Πραγματοποιείται η πρώτη παγκοσμίως πολεμική αποστολή ναυτικής συνεργασίας, στα Δαρδανέλια…ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ… 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1913… Πραγματοποιείται η πρώτη παγκοσμίως πολεμική αποστολή ναυτικής συνεργασίας, στα Δαρδανέλια. Ο υπολοχαγός Μιχαήλ Μουτούσης και ο σημαιοφόρος Αριστείδης Μωραϊτίνης πετούν με υδροπλάνο και καταρτίζουν σχεδιάγραμμα των θέσεων του τουρκικού στόλου, εναντίον του οποίου ρίχνουν τέσσερις βόμβες. Κατά την επιστροφή το υδροπλάνο, λόγω βλάβης, προσθαλασσώθηκε αναγκαστικά και ρυμουλκήθηκε μέχρι τη βάση του από το αντιτορπιλικό «Βέλος» που παρακολουθούσε την πτήση. Η αποστολή αυτή χαρακτηρίστηκε από τους στρατιωτικούς παρατηρητές ως η πρώτη στον κόσμο ναυτικής συνεργασίας, ενώ ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με το γεγονός ο ελληνικός και διεθνής τύπος, αλλά και ο τουρκικός. Η σημασία της για τις ελληνικές δυνάμεις ήταν σημαντικότατη. Εκτός από το γεγονός ότι συγκεντρώθηκαν πολύτιμες πληροφορίες, διαφάνηκε πλέον η δυνατότητα να αξιοποιηθεί το αεροπλάνο σε διάφορες αποστολές προς όφελος της Ελλάδας.

«Είμαι Μαχαίρι» σε αντίποδα του «Είμαι ο Τσάρλι» χρησιμοποιούν οι ισλαμιστές!


μαχΜε αφορμή την δολοφονική επίθεση Παλαιστίνιου με μαχαίρι κατά Ισραηλιτών μέσα σε λεωφορείο!

Ευτυχία και χαμόγελα σκόρπισε μεταξύ των Παλαιστινίων η είδηση πως συμπατριώτης τους επιτέθηκε με μαχαίρι σε 13 Ισραηλίτες μέσα σε λεωφορείο σκορπίζοντας για άλλη μια φορά τον τρόμο στην χώρα.

Οι Παλαιστίνιοι, αλλά και οι απανταχού ομόθρησκοί τους, έσπευσαν να πανηγυρίσουν την αιματηρή επίθεση του μουσουλμάνου με αναρίθμητες αναρτήσεις στα ηλεκτρονικά μέσα δικτύωσης, παραφράζοντας, μάλιστα, το σύνθημα υπέρ της ελευθερίας του λόγου και υποστήριξης στο σατυρικό περιοδικό της Γαλλίας «Je Suis Charlie», με την ισλαμική εκδοχή του «Je Suis Couteau» που σημαίνει «Είμαι Μαχαίρι»!

Η Τουρκία κατέγραψε περίπου οκτώ χιλιάδες επίδοξους τζιχαντιστές


ικΣχεδόν 8 χιλιάδες άτομα από 90 χώρες προσπαθούν να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος Αυτό ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα 22 Ιανουαρίου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Tanju Bilgiç. Ο Μπιλγκίτς ανέφερε: «Έχουμε έναν κατάλογο που περιέχει τα ονόματα 7.833 ατόμων από 90 χώρες, οι οποίοι είναι ύποπτοι για προσπάθεια ένταξής τους στο ‘Ισλαμικό Κράτος’. Πρόσθεσε ότι από την Τουρκία έχουν απελαθεί πάνω από χίλιοι ξένοι, οι οποίοι προσπαθούσαν να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα με τη Συρία.Σύμφωνα με τον Μπιλγκίτς η Άγκυρα είναι πρόθυμη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας « και αυτό δεν πρέπει να αμφισβητηθεί από κανέναν, ιδιαίτερα όταν η τρομοκρατική δραστηριότητα του ‘ισλαμικού κράτους’ επηρεάζει την ίδια την Τουρκία. ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

«Ο ιρακινός στρατός είναι σε θέση να ανακαταλάβει τη Μοσούλη»

Posted by spitha80 στο Ιανουαρίου 24, 2015

ΜΟΣΟΥΛΗΟ πρωθυπουργός του Ιράκ Χάινταρ αλ Αμπάντι εκτίμησε σήμερα ότι οι ιρακινές δυνάμεις είναι σε θέση να ανακαταλάβουν τη Μοσούλη, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώρας, από το Ισλαμικό Κράτος

και το μοναδικό εμπόδιο είναι η έλλειψη οδικής σύνδεσης μεταξύ των στρατευμάτων που βρίσκονται κοντά στην πόλη και του υπόλοιπου στρατού.

«Υπάρχουν δικοί μας άνθρωποι στην περιοχή, οι Πεσμεργκά (σ.σ. οι Κούρδοι μαχητές) και Ιρακινοί στρατιώτες. Το μοναδικό πρόβλημα είναι η χερσαία σύνδεση με τις υπόλοιπες ιρακινές δυνάμεις», είπε ο Αμπάντι από το Νταβός της Ελβετίας, όπου συμμετέχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Ο Ιρακινός πρωθυπουργός τόνισε ότι οι δυνάμεις του στρατού μάχονται επί του παρόντος για να διασφαλίσουν την οδική σύνδεση της Μοσούλης με το υπόλοιπο Ιράκ.

Η Περίπτωση Ποτάμι: η Ιδεολογία της μη-Ιδεολογίας



«πρακτικοί άνθρωποι που θεωρούν ότι δεν υφίστανται οποιαδήποτε πνευματική επιρροή (ιδεολογία), συνήθως είναι οι δούλοι κάπου μακαρίτη οικονομολόγου. Παράφρονες στην εξουσία, που ακούν φωνές να τους καλούν, αποκρυσταλλώνουν την τρέλα τους από κάποιον πανεπιστημιακό γραφιά παρελθόντων ετών», (J. M. Keynes, Γενική Θεωρία).
Η περίπτωση ΠΟΤΑΜΙ χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης για πολλούς λόγους- και μάλιστα για περισσότερους από εκείνους που αφορούν τη περίπτωση της Χρυσής Αυγής.

Μακάβριος Χορός



Στις 24 Ιανουαρίου του 1875 δόθηκε στο Παρίσι η πρεμιέρα του συμφωνικού ποιήματος του Καμίλ Σεν Σανς «Μακάβριος Χορός» («Danse Macabre» ο πρωτότυπος τίτλος του στα γαλλικά), που έμελλε να γίνει το πιο δημοφιλές έργο του σπουδαίου γάλλου συνθέτη. Η υποδοχή του από το κοινό ήταν χλιαρή, εξαιτίας του θέματος, των μουσικών καινοτομιών, αλλά και μιας φήμης που κυκλοφόρησε, ότι η μητέρα του Σεν Σανς λιποθύμησε, όταν πρώτη αυτή άκουσε το έργο του γιου της. Στη συνέχεια ανέλαβε δράση ο φίλος του, Φραντς Λιστ. Το μετέγραψε για πιάνο και το διέδωσε μέσα από τις συναυλίες του, που προσήλκυαν πάντα μεγάλο αριθμό θεατών.

Λεόνιντας ντα Σίλβα 1913 – 2004


 Λεόνιντας ντα Σίλβα
Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής, από τους κορυφαίους παίκτες του πρώτου μισού του 20ου αιώνα. Ήταν γνωστός με τα παρατσούκλια «Μαύρο Διαμάντι» και «Άνθρωπος - Λάστιχο». Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1938, ενώ του αποδίδεται η ανακάλυψη της ποδοσφαιρικής κίνησης του «ανάποδου ψαλιδιού».
Ο Λεόνιντας ντα Σίλβα, γεννήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου του 1913 στο Ρίο ντε Ζανέιρο και άρχισε την ποδοσφαιρική του καριέρα στην Σαν Κριστοβάο το 1931. Το 1932 μετακόμισε στην Ουρουγουάη και αγωνίσθηκε στην Πενιαρόλ και τον επόμενο χρόνο επανήλθε στα πάτρια εδάφη, όπου αγωνίσθηκε με τη φανέλα της Βάσκο ντε Γκάμα, με την οποία κατέκτησε το πολιτειακό πρωτάθλημα του Ρίο.

Ο Αριστοτέλης και το πολίτευμα της Κρήτης…

 

Τοιχογραφία στο ανάκτορο της Κνωσσού
Τοιχογραφία στο ανάκτορο της Κνωσσού
_____________________________
Γράφει ο Θανάσης Μπαντές
Ο Ισαάκ Ασίμοφ στο βιβλίο του «Το Χρονικό του Κόσμου», αναφερόμενος στην περίοδο 2500 – 2000 π.Χ. είναι σαφής: «Η Κρήτη, ως πρώτος νησιωτικός πολιτισμός, είχε το εξής πλεονέκτημα: οι ισχυροί πολιτισμοί της Αιγύπτου και της δυτικής Ασίας δεν είχαν πλοία ικανά να απειλήσουν την Κρήτη. Γι’ αυτό το λόγο, οι πόλεις – κράτη του νησιού είχαν ενοποιηθεί ειρηνικά και παρέμεναν απεριτείχιστες πόλεις». (σελ. 53). Και είναι αλήθεια ότι η γεωγραφική θέση της Κρήτης έπαιξε ίσως το βασικότερο ρόλο στη διαμόρφωση όλων των συσχετισμών. Ο Αριστοτέλης στο δεύτερο βιβλίο απ’ τα «Πολιτικά» αναφέρει:

Φιάσκο Σαμαρά στο Ταεκ-Βοντό-Δεν είχαν ούτε 1500 οπαδούς!


σαμαρας

Μεγάλο φιάσκο η συγκέντρωση Σαμαρά στο Φάληρο. Παρά τα πούλμαν που είχαν έλθει από όλη την Ελλάδα η συγκέντρωση Σαμαρά ήταν…κηδεία προάγγελος των όσων έρχονται την Κυριακή. Υπάλληλοι του κόμματος στους οποίους υποσχέθηκαν να τους δώσουν δυο μισθούς αλλά την  Δευτέρα  (δηλαδή μην είδατε τον Παναή) και οι γνωστοί καρεκλοκένταυροι έδωσαν το παρών στη μικρή ΝΔ του Σαμαρά, που απειλεί μάλιστα ότι δεν θα φύγει και να χάσει. Θλιβεροί και λίγοι ακόμη και στο τέλος τους.

www.olympia.gr

Στο 6,7% η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ -Στο 3,5 ΑΝΕΛ


εκλογες3

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στις 6,7 ποσοστιαίες μονάδες καταγράφουν την τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας τα συνολικά αποτελέσματα της δημοσκόπηση της εταιρείας GPO για το Mega.
Τρίτο κόμμα εμφανίζεται, έστω και οριακά, η Χρυσή Αυγή, με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ να ακολουθούν σε
απόσταση αναπνοής. Στη Βουλή μπαίνουν επτά κόμματα, με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών να παραμένει οριακά εκτός.

Πόπλιος Αίλιος Αδριανός 76 – 138


Πόπλιος Αίλιος Αδριανός
Από τους σημαντικότερους ρωμαίους αυτοκράτορες, γνωστός για τα φιλελληνικά του αισθήματα. Γεννήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 76 στην πόλη Ιταλική, κοντά στη σημερινή Σεβίλλη της Ισπανίας. Καταγόταν από την πόλη Αδρία της Ιταλίας (σημερινό Άτρι), εξ ου και το όνομά του Αδριανός. Ήταν γιος συγκλητικού κι εξάδελφος του αυτοκράτορα Τραϊανού. Το πλήρες όνομά του ήταν Πόπλιος Αίλιος Τραϊανός Αδριανός.
Έλαβε άρτια εκπαίδευση και από μικρός είχε γνώση της ελληνικής γραμματείας, γι’ αυτό του δόθηκε το προσωνύμιο «Γκρεκούλους» (Ελληνάκι). Επί βασιλείας Δομητιανού, ο Αδριανός κατατάχθηκε στο στρατό και υπηρέτησε στις περιοχές της Γερμανίας, της Πανονίας (σημερινής Ουγγαρίας), διακρίθηκε στους πολέμους κατά των Δακών και Πάρθων, ενώ διετέλεσε κυβερνήτης της Συρίας. Λέγεται ότι συνδύαζε την ελληνική λεπτότητα και τη ρωμαϊκή σταθερότητα.

Καλιγούλας 12 – 41


 Καλιγούλας
Ο ρωμαίος αυτοκράτορας Γάιος Καίσαρ Γερμανικός, γνωστότερος ως Καλιγούλας (Caligula), γεννήθηκε στις 31 Αυγούστου του 12 μ.Χ. Σε ηλικία δύο ετών έγινε η μασκότ ενός στρατοπέδου που διοικούσε ο πατέρας του. Οι χαρακτηριστικές μπότες (Καλιγούλα στα Λατινικά), οι οποίες συνόδευαν τη μικροσκοπική στολή του λεγεωνάριου που φορούσε, του χάρισαν το παρωνύμιό του.
Αυτοκράτορας στέφθηκε σε ηλικία μόλις 25 ετών κι έφερε έναν αέρα ανανέωσης. Επέτρεψε την κυκλοφορία συγγραμμάτων που είχαν απαγορευθεί κατά τις προηγούμενες βασιλείες, κατήργησε τις δίκες για εθνική προδοσία, έδωσε χάρη στους εξόριστους και βοήθησε όσους είχαν καταστραφεί οικονομικά εξαιτίας του φορολογικού συστήματος.

Θόδωρος Αγγελόπουλος 1935 – 2012


Θόδωρος Αγγελόπουλος
1935 – 2012

Θόδωρος Αγγελόπουλος
Έλληνας σκηνοθέτης του κινηματογράφου με διεθνή προβολή και σημαντικές διακρίσεις. Ο δημιουργός της εμβληματικής ταινίας Ο Θίασος (1974), παραμένει ο σημαντικότερος κινηματογραφιστής, που ανέδειξε η χώρα μας κι ένας από τους σπουδαιότερους του παγκόσμιου κινηματογράφου. Κυρίαρχα θέματα στο φιλιμικό του σύμπαν η μετανάστευση, η επιστροφή στην πατρίδα και η ελληνική ιστορία του 20ου αιώνα.
Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Απριλίου 1935. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο της οδού Αχαρνών στον Άγιο Παντελεήμονα και συνέχισε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Β' Γυμνάσιο Αρρένων, με συμμαθητές γνωστές προσωπικότητες της πνευματικής ζωής της χώρας, όπως ο καθηγητής φιλοσοφίας Χρήστος Γιανναράς, ο δημοσιογράφος και στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος και ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός.

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 24 Ιανουαρίου



μ. Χ.
1837

Ψηφίζεται στην Ελλάδα ο πρώτος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις με ζώα.
1908

Θορυβώδες συλλαλητήριο στα Τρίκαλα. Πιεζόμενοι από τους εφοριακούς να πληρώσουν τους φόρους επιτηδεύματος και οικοδομών, οι κάτοικοι των Τρικάλων προβαίνουν σε διαδήλωση και προξενούν καταστροφές σε δημόσια κτίρια.
1913

Πραγματοποιείται η πρώτη παγκοσμίως πολεμική αποστολή ναυτικής συνεργασίας, στα Δαρδανέλια. Ο υπολοχαγός Μιχαήλ Μουτούσης και ο σημαιοφόρος Αριστείδης Μωραϊτίνης πετούν με υδροπλάνο και καταρτίζουν σχεδιάγραμμα των θέσεων του τουρκικού στόλου, εναντίον του οποίου ρίχνουν τέσσερις βόμβες.