Ετικέτες

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

«Ο ιρακινός στρατός είναι σε θέση να ανακαταλάβει τη Μοσούλη»

Posted by spitha80 στο Ιανουαρίου 24, 2015

ΜΟΣΟΥΛΗΟ πρωθυπουργός του Ιράκ Χάινταρ αλ Αμπάντι εκτίμησε σήμερα ότι οι ιρακινές δυνάμεις είναι σε θέση να ανακαταλάβουν τη Μοσούλη, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώρας, από το Ισλαμικό Κράτος

και το μοναδικό εμπόδιο είναι η έλλειψη οδικής σύνδεσης μεταξύ των στρατευμάτων που βρίσκονται κοντά στην πόλη και του υπόλοιπου στρατού.

«Υπάρχουν δικοί μας άνθρωποι στην περιοχή, οι Πεσμεργκά (σ.σ. οι Κούρδοι μαχητές) και Ιρακινοί στρατιώτες. Το μοναδικό πρόβλημα είναι η χερσαία σύνδεση με τις υπόλοιπες ιρακινές δυνάμεις», είπε ο Αμπάντι από το Νταβός της Ελβετίας, όπου συμμετέχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Ο Ιρακινός πρωθυπουργός τόνισε ότι οι δυνάμεις του στρατού μάχονται επί του παρόντος για να διασφαλίσουν την οδική σύνδεση της Μοσούλης με το υπόλοιπο Ιράκ.

Ο επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης του αμερικανικού στρατού (CentCom), ο στρατηγός Λόιντ Όστιν, δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας στην εφημερίδα Γουόλ Στριτ Τζέρναλ ότι οι ΗΠΑ και το Ιράκ ετοιμάζουν μια στρατιωτική επιχείρηση για να ανακαταλάβουν τη Μοσούλη την άνοιξη ή το αργότερο το καλοκαίρι.

«Θα έλεγα ότι μπορεί να εκπλαγούμε. Σε πολλές μάχες με το Ντάες (σ.σ. το αρκτικόλεξο του Ισλαμικού Κράτους στα αραβικά) εκπλαγήκαμε όταν διαπιστώσαμε ότι οι άνδρες του το έβαζαν στα πόδια, δεν πολεμούσαν, κάτι που συνιστά μια αλλαγή στη στρατηγική τους επειδή το ηθικό τους είναι πεσμένο», σημείωσε.

Οι αμερικανοί αεροπορικό βομβαρδισμοί έχουν επικεντρωθεί το τελευταίο διάστημα στη Μοσούλη. Ταυτόχρονα οι Πεσμεργκά έχουν εξαπολύσει επιτυχείς χερσαίες επιθέσεις για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους οδικούς άξονες που ελέγχουν οι τζιχαντιστές κοντά στην πόλη αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου