Ετικέτες

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Ο γείτονας στηρίζει... Γερμανία και «τορπιλίζει» την Ελλάδα



Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την Ινδονησία όπου βρίσκεται για το «Δημοκρατικό Φόρουμ του Μπαλί », επιτέθηκε εναντίον του των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). «Μου προκαλεί απορίες το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν χρησιμοποιεί τον χρυσό ως διεθνές νόμισμα, ενώ προσφέρει τη βοήθειά του μόνον αφού εξετάσει προς ποια χώρα και πάνω σε ποια βάση», σημείωσε ο Ερντογάν.

Εσπευσε μάλιστα να υπερασπιστεί τη Γερμανία στην αντιπαράθεσή της με το ΔΝΤ.  «Ο γερμανικός λαός αναρωτιέται «γιατί να διοχετεύσω τα λεφτά μου σε χώρες που απέτυχαν να πληρούν τα κριτήρια του Μάαστριχτ; Οι χώρες πρέπει να είναι ικανές να στηρίζονται στα πόδια τους». Όταν εξετάζεις το θέμα από την οπτική του δικαίου, η στάση του γερμανικού λαού είναι σωστή και δίκαιη», είπε ο τούρκος ηγέτης, κολακεύοντας τη γερμανική κοινή γνώμη και τις στερεοτυπικές απόψεις της για τους «τεμπλεληδες του ευρωπαϊκού Νότου» - Ελληνες, Πορτογάλους, Ισπανούς, Ιταλούς κ.ά.  

Κατόπιν έριξε τα «βέλη» του στον ΟΗΕ. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να αποφασίσουν για τις τύχες της ανθρωπότητας. Το ΣΑ και οι άλλοι διεθνείς οργανισμοί είναι αυτοί που απέτυχαν να λύσουν προβλήματα στη Σομαλία, τη Μιανμάρ και τη Συρία», δήλωσε ο Ερντογάν προσθέτοντας ότι επιβάλλεται η αναδιάρθρωση του οργανισμού - προφανώς υπονοώντας ότι η Αγκυρα θα ήθελε να έχει μία αναβαθμισμένη ή και μόνιμη θέση στο ΣΑ.  

«Εκπροσωπούνται όλες οι ήπειροι και όλες οι θρησκείες στο Συμβούλιο Ασφαλείας; Όχι! Άρα θα πρέπει να αλλάξουμε τη στάση μας, αφού οι αποφάσεις που λαμβάνονται [από το Σ.Α.] βασίζονται σε ιδεολογικά κριτήρια», τόνισε ο Ερντογάν που κατέληξε κάνοντας ακόμη μια αμφιλεγόμενη πρόταση : να επιβάλλεται η εσχάτη των ποινών σε ειδικές περιπτώσεις.

«Η ποινή του θανάτου έχει καταργηθεί μεν στην Ευρώπη, αλλά εξακολουθεί να ισχύει στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία και στην Κίνα. Υπάρχουν περιπτώσεις που η ποινή του θανάτου είναι δίκαιη», δήλωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην ποινή φυλάκισης που έχει επιβληθεί στον Νορβηγό Άντερς Μπέριγκ Μπρέιβικ, που δολοφόνησε  77 άτομα τον Ιούλιο του 2011.

«Ρώτησα τους Νορβηγούς, είχα την περιέργεια να μάθω, πώς μπορεί ο δολοφόνος 77 ανθρώπων να μείνει μόνο 21 χρόνια στη φυλακή; Μου απάντησαν ότι δεν θα ξαναβγεί, ότι κάτι θα βρεθεί εναντίον του στο τέλος και ότι θα τον καταδικάσουν για άλλα 21 χρόνια»δήλωσε ο ισλαμιστής Τούρκος πρωθυπουργός.   

Ο Ερντογάν είχε θέσει θέμα επιβολής της εσχάτης των ποινών και πριν από μερικές ημέρες, σε συνάντηση στελεχών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Τουρκία.

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=483600

Ποιος προμηθεύει τη Ρωσία με όπλα;




Η Ρωσία εισάγει οπλισμό σε μέγεθος $100-150 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας εξαγωγών εξοπλισμών («Ροσομπορονέξπορτ») Ανατόλι Ισάικιν. Τι είδους οπλισμό εισάγει η Ρωσία και γιατί; Κυρίως ο λόγος γίνεται για απόκτηση της ξένης τεχνολογίας και των εξαρτημάτων για την παραγωγή των ρωσικών προϊόντων. Τα ξένα ηλεκτρονικά εξαρτήματα χρησιμοποιούνται ευρέως στα ρωσικά όπλα προοριζόμενα για εξαγωγή. Επιπλέον, η Ρωσία αποκτά αυτά τα είδη μηχανημάτων, τα οποία δεν παράγονταν στη χώρα στο παρελθόν. Οι πιο γνωστές συναλλαγές για εισαγωγές όπλων ήταν η απόκτηση των ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Searcher και Bird Eye. Η Ρωσία αναγκάστηκε να εισάγει το συγκεκριμένο είδος τεχνολογίας, επειδή πριν δεν του είχε δώσει την πρέπουσα σημασία. Οι εισαγωγές των ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών αποτέλεσαν κίνητρο για τους ρώσους παραγωγούς, αναγκάζοντάς τους να ενεργοποιήσουν τις έρευνές τους και την ανάπτυξη.

Τι κόλπο σκαρφίστηκαν για να εργάζονται δύο ώρες την εβδομάδα


Τι κόλπο σκαρφίστηκαν για να εργάζονται δύο ώρες την εβδομάδα

Του Αποστολου Λακασα

Εκπαιδευτικός δεν έκανε ούτε μία ώρα μάθημα την εβδομάδα! Κάποιοι άλλοι δεν ξεπερνούσαν τις... δύο. Οργια αργομισθίας ανακάλυψαν σε σχολεία της Βούλας, της Βάρης και της Βουλιαγμένης οι ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης, το πόρισμα των οποίων παρουσιάζει σήμερα η «Κ». Το πόρισμα, 27 σελίδων, του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (με ημερομηνία 23 Οκτωβρίου 2012) αποτελεί καταπέλτη για τις πρακτικές που υιοθετούνταν σε βάθος χρόνου σε σχολεία των συγκεκριμένων περιοχών. Τι έκαναν διευθυντές και καθηγητές υπό την «υψηλή προστασία» αιρετών εκπροσώπων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ανατολικής Αττικής; Η πρακτική τους συνοψίζεται ως εξής:

Ο βίος του δολοφόνου του Ισαάκ >Προκαλεί ο Ερχάν Αρικλί μετά την απελευθέρωσή του από τις Αρχές της Κιργισίας




Φωτογραφία
Ενας από τους έξι καταζητούμενους για την άγρια δολοφονία του Τάσου Ισαάκ στις 11 Αυγούστου 1996 , ο Ερχάν Αρικλί, συνελήφθη στο διεθνές αεροδρόμιο Μάνας της πρωτεύουσας της Κιργισίας, την Μπισκέκ, σε εκτέλεση διεθνούς εντάλματος σύλληψης της Ιντερπόλ. Δύο μέρες μετά από έντονα διαβήματα της τουρκικής πρεσβείας στη χώρα αφέθηκε ελεύθερος, με το δικαστήριο του Sverdlovsk της Κιργισίας να επικαλείται έλλειψη στοιχείων που να δικαιολογούν την περαιτέρω κράτησή του. Ο ίδιος αρνείται κάθε ανάμιξη στη δολοφονία και ισχυρίζεται ότι τη μέρα εκείνη βρισκόταν στη Λευκωσία. Το όλο θέμα προβλήθηκε τόσο στον τουρκικό όσο και στον τ/κ Τύπο, με τους Τούρκους να κάνουν λόγο για ε/κ πλεκτάνη και τον λεγόμενο υπουργό Εξωτερικών Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν να δηλώνει ότι παρακολουθούν το όλο θέμα. Προκλητικότατος ο Αρικλί δήλωσε ότι η ε/κ πλευρά θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να κάνει ό,τι επιθυμεί στην Κεντρική Ασία, υπονοώντας ότι στις τουρκογενείς Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας η Τουρκία έχει το πάνω χέρι. Για τις προσπάθειες και απαίτηση των κυπριακών Αρχών για έκδοσή του ο Αρικλί δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να παραδοθεί, αρκεί να του το ζητήσουν οι λεγόμενες Αρχές του ψευδοκράτους.

Ελλάδα-Γερμανία: ποιος χρωστάει σε ποιον; (1) Η διαγραφή του γερμανικού χρέους στο Λονδίνο το 1953-Ελλάδα-Γερμανία: Ποιος χρωστάει σε ποιον; (2) Οι πιστωτές προστατεύονται, o ελληνικός λαός θυσιάζεται


Ελλάδα-Γερμανία: ποιος χρωστάει σε ποιον; (1) Η διαγραφή του γερμανικού χρέους στο Λονδίνο το 1953

του Ερίκ Τουσέν* 
Υπογραφή της συμφωνίας του Λονδίνου 
στις 27 Φεβρουαρίου 1953
Από το 2010, στις ισχυρότερες χώρες της ζώνης του ευρώ, οι περισσότεροι πολιτικοί ηγέτες, με την υποστήριξη και των μεγάλων μέσων μαζικής ενημέρωσης, εκθειάζουν με πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία)  την  δήθεν γενναιοδωρία τους προς τον ελληνικό λαό και τις άλλες ευάλωτες χώρες στη ζώνη του ευρώ.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, αποκαλούν  «σχέδιο διάσωσης» μια σειρά μέτρων που βουλιάζουν ακόμη περισσότερο τις οικονομίες των χωρών που τα δέχονται και τις οδηγούν σε  μια άνευ προηγουμένου κοινωνική οπισθοδρόμηση, επιστρέφοντας 65 χρόνια πριν.

Ελληνο-Ατλαντικός Πόλεμος. Επιστημονική Φαντασία ή Πραγματικό Γεγονός;




Παραθέτουμε το επίμαχο σημείο από τον Τίμαιο του Πλάτωνα το οποίο αναφέρει τον πόλεμο μεταξύ της Αθήνας και των Ατλάντων σύμφωνα με τις περιγραφές των Αιγύπτιων ιερέων στον Σόλωνα.
Αν και η συντριπτική πλειοψηφία των ιστορικών – ερευνητών το απορρίπτουν ως παραμυθάκι του Πλάτωνα δημιουργείται το εξής ερωτηματικό. Πως είναι δυνατόν άτομα όπως ο Πλάτων που σημάδεψαν τη παγκόσμια φιλοσοφία να έχουν τέτοιες διακυμάνσεις υψηλής νοημοσύνης και βλακείας ώστε να εφευρίσκουν παραμύθια; Αυτός ο τρόπος σκέψης είναι ελάχιστα πειστικός .
Η μήπως είχαν πρόσβαση σε γνώση η οποία έχει «χαθεί» σήμερα; Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα θα δοθεί στο μέλλον.

Η Ελένη του Σεφέρη [Ποίημα και Συζήτηση]



Ελένη, λεπτομέρεια απο αγγείο
Σήμερα, αν και με κάποια καθυστέρηση, η ανάρτηση αυτή θα αφιερωθεί σε ένα από τα πιο γνωστά ποιήματα του Σεφέρη, στην δική του Ελένη, συνεχίζοντας έτσι το αφιέρωμα μας στον μύθο της Ελένης. 








Ο Σεφέρης διαβάζει Σεφέρη



ΤΕΥΚΡΟΣ : ... ἐς γῆν ἐναλίαν Κύπρον, οὗ μ᾿ ἐθέσπισεν 

οἰκεῖν Ἀπόλλων, ὄνομα νησιωτικὸν Σ

αλαμίνα θέμενον τῆς ἐκεῖ χάριν πάτρας

... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...

ΕΛΕΝΗ : Οὐκ ἦλθον ἐς γῆν Τρωάδ᾿, ἀλλ᾿ εἴδωλον ἣν 
... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 
ΑΓΓΕΛΟΣ : Τί φῆς;  Νεφέλης ἀρ᾿ ἄλλως εἴχομεν πόνους πέρι; 
ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ: ΕΛΕΝΗ



«Τ᾿ ἀηδόνια δὲ σ᾿ ἀφήνουνε νὰ κοιμηθεῖς στὶς Πλάτρες.»
Ἀηδόνι ντροπαλό, μὲς στὸν ἀνασασμὸ τῶν φύλλων,
σὺ ποὺ δωρίζεις τὴ μουσικὴ δροσιὰ τοῦ δάσους
στὰ χωρισμένα σώματα καὶ στὶς ψυχὲς
αὐτῶν ποὺ ξέρουν πὼς δὲ θὰ γυρίσουν.
Τυφλὴ φωνὴ ποὺ ψηλαφεῖς μέσα στὴ νυχτωμένη μνήμη
βήματα καὶ χειρονομίες. Δὲ θὰ τολμοῦσα νὰ πῶ φιλήματα,
καὶ τὸ πικρὸ τρικύμισμα τῆς ξαγριεμένης σκλάβας.

«Η Ελένη του Μύθου»



H Ελένη του Antonio Canova
Το μυθικό πρόσωπο της Ελένης είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα στην ελληνική γραμματεία καθώς χαρακτηρίζεται από μια διαρκή και εκπληκτική μεταλλαγή και πλαστικότητα στον χρόνο, από την αρχαιότητα ως την νεοελληνική λογοτεχνία. Είναι αυτή η ιδιαιτερότητα της Ελένης, η πρωτεϊκότητα της μορφής της,  που επιτρέπει στους ποιητές να προβάλουν περισσότερο τις ανάγκες τους παρά τις  ανάγκες του μύθου, μια ιδιαιτερότητα που καθιστά την Ελένη άριστο μέσο τόσο για την καλύτερη κατανόηση των συμβολισμών που οι ποιητές αναγνωρίζουν στο  πρόσωπό της, όσο και για την αντιμετώπιση του μύθου και της ιστορίας γενικότερα. Δεν είναι απορίας άξιο, λοιπόν, πως ο μύθος της Ελένης συγκίνησε τόσους ποιητές και ανάμεσά σε αυτούς τους τον Γ. Ρίτσο και τον Γ. Σεφέρη που έδωσαν δύο αριστουργήματα με τον τίτλο Ελένη. 
Πριν δύο χρόνια, είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ και να αφιερώσω λίγο χρόνο στην μελέτη αυτών των δύο εξαιρετικών ποιημάτων και συγκεκριμένα του τρόπου πρόσληψης του μυθικού προσώπου της Ελένης. Έτσι θα ήθελα πολύ να μοιραστώ σε μια σειρά αναρτήσεων αυτή την προσωπική αναζήτηση του προσώπου της Ελένης όπως το είδα να φωτίζεται από την πένα των δύο μεγάλων ποιητών.

Ρωσία: Ποιος χρηματοδοτεί και χειραγωγεί τις Εξεγέρσεις των Γάτων, Pussy Riots;


Michel Garroté, αρχισυντάκτης της Deuz (Ισραήλ) 
Στις 21 Αυγούστου, στην ανάλυσή μου με τίτλο «Pussy Riot – Η Εξέγερση των Γάτων», προσπάθησα να αποδείξω ότι τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των γαλλικών, μας λένε ό τι θέλουν γι 'αυτά τα κορίτσια που ουρλιάζουν στους καθεδρικούς ναούς, κορίτσια που δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνονται. 
Οι αναγνώστριες και αναγνώστες θα βρουν παρακάτω μια σειρά από πολύ κατατοπιστικές πληροφορίες σχετικά με την κρυφή πλευρά των εξεγερμένων γάτων, και για τη χρηματοδότησή τους.

Το τελικό αποτέλεσμα απο την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό



Αναρτήθηκε από τον/την economikos στο Νοεμβρίου 12, 2012
20121112-005402.jpgΜε 167 “ναι”, 128 “όχι” και 4 “παρών” πέρασε από τη Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2013.
Από αύριο ξεκινά και επισήμως η εφαρμογή των μέτρων..
Περαστικά μας…

Historian Benny Morris has a knack for enraging Israelis of every political stripe




.Morris' research on the 1948 war for independence challenged long-standing Zionist narratives that said Israel was not responsible for the creation of 750,000 Palestinian refugees. He infuriated right-wing Israelis by documenting secret plans to expel Arabs and accounts of massacres and rapes by Jewish forces.