Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την Ινδονησία όπου βρίσκεται για το «Δημοκρατικό Φόρουμ του Μπαλί », επιτέθηκε εναντίον του των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). «Μου προκαλεί απορίες το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν χρησιμοποιεί τον χρυσό ως διεθνές νόμισμα, ενώ προσφέρει τη βοήθειά του μόνον αφού εξετάσει προς ποια χώρα και πάνω σε ποια βάση», σημείωσε ο Ερντογάν.
Εσπευσε μάλιστα να υπερασπιστεί τη Γερμανία στην αντιπαράθεσή της με το ΔΝΤ. «Ο γερμανικός λαός αναρωτιέται «γιατί να διοχετεύσω τα λεφτά μου σε χώρες που απέτυχαν να πληρούν τα κριτήρια του Μάαστριχτ; Οι χώρες πρέπει να είναι ικανές να στηρίζονται στα πόδια τους». Όταν εξετάζεις το θέμα από την οπτική του δικαίου, η στάση του γερμανικού λαού είναι σωστή και δίκαιη», είπε ο τούρκος ηγέτης, κολακεύοντας τη γερμανική κοινή γνώμη και τις στερεοτυπικές απόψεις της για τους «τεμπλεληδες του ευρωπαϊκού Νότου» - Ελληνες, Πορτογάλους, Ισπανούς, Ιταλούς κ.ά.
Κατόπιν έριξε τα «βέλη» του στον ΟΗΕ. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να αποφασίσουν για τις τύχες της ανθρωπότητας. Το ΣΑ και οι άλλοι διεθνείς οργανισμοί είναι αυτοί που απέτυχαν να λύσουν προβλήματα στη Σομαλία, τη Μιανμάρ και τη Συρία», δήλωσε ο Ερντογάν προσθέτοντας ότι επιβάλλεται η αναδιάρθρωση του οργανισμού - προφανώς υπονοώντας ότι η Αγκυρα θα ήθελε να έχει μία αναβαθμισμένη ή και μόνιμη θέση στο ΣΑ.
«Εκπροσωπούνται όλες οι ήπειροι και όλες οι θρησκείες στο Συμβούλιο Ασφαλείας; Όχι! Άρα θα πρέπει να αλλάξουμε τη στάση μας, αφού οι αποφάσεις που λαμβάνονται [από το Σ.Α.] βασίζονται σε ιδεολογικά κριτήρια», τόνισε ο Ερντογάν που κατέληξε κάνοντας ακόμη μια αμφιλεγόμενη πρόταση : να επιβάλλεται η εσχάτη των ποινών σε ειδικές περιπτώσεις.
«Η ποινή του θανάτου έχει καταργηθεί μεν στην Ευρώπη, αλλά εξακολουθεί να ισχύει στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία και στην Κίνα. Υπάρχουν περιπτώσεις που η ποινή του θανάτου είναι δίκαιη», δήλωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην ποινή φυλάκισης που έχει επιβληθεί στον Νορβηγό Άντερς Μπέριγκ Μπρέιβικ, που δολοφόνησε 77 άτομα τον Ιούλιο του 2011.
«Ρώτησα τους Νορβηγούς, είχα την περιέργεια να μάθω, πώς μπορεί ο δολοφόνος 77 ανθρώπων να μείνει μόνο 21 χρόνια στη φυλακή; Μου απάντησαν ότι δεν θα ξαναβγεί, ότι κάτι θα βρεθεί εναντίον του στο τέλος και ότι θα τον καταδικάσουν για άλλα 21 χρόνια»δήλωσε ο ισλαμιστής Τούρκος πρωθυπουργός.
Ο Ερντογάν είχε θέσει θέμα επιβολής της εσχάτης των ποινών και πριν από μερικές ημέρες, σε συνάντηση στελεχών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Τουρκία.
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=483600