Ετικέτες

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Today in Military History: April 14, 1205:Battle of Adrianople: Bulgarians Defeat Forces of the Latin Empire, Capture Emperor

, 2015 by Siggurdsson

 
 »
 
Battle of Adrianople: Bulgarians Defeat Forces of the Latin Empire, Capture Emperor
Contemporary painting (artist unknown) of the battle of Adrianople, 1205
Courtesy of paradoxplaza-decline-fall-of-roman-civilization
(Unless otherwise indicated, all illustrations are courtesy of Wikipedia)

Today's spotlight on military history shines on a little known conflict in the aftermath of the sack of Constantinople in the "Fourth Crusade." [Readers wishing to read about that incident should see my two previous posts from April of 2013: siege_of_constantinople and Part II entitled fall_of_constantinople] The victorius Western forces and their Venetian allies divided the shrinking East Roman Empire between them, but still sought to expand their possessions, and to prevent surviving Byzantine forces from recovering what the Westerners had fought for.

Πού ήθελε ο Πλάτων να ιδρύσει την «Πολιτεία» του;


Psyche_Plato9

Κανένα πλατωνικό έργο δεν έχει συζητηθεί περισσότερο από την «Πολιτεία». Πρόκειται για έναν διάλογο περίτεχνο και σύνθετο, στον οποίο ο Σωκράτης περιγράφει μία ιδανική πόλη ή, πιο σωστά, ένα ιδανικό πολίτευμα. Ωστόσο, δεν πρόκειται για οικονομικοπολιτική πρόταση, όπως ξεκαθαρίζεται από την αρχή κιόλας του διαλόγου, αλλά για μία συζήτηση με θέμα την ύψιστη αρετή τη δικαιοσύνη.

Οι πρωταγωνιστές του έργου προσπαθούν να ορίσουν τη δικαιοσύνη ως αρετή της ψυχής και να διαπιστώσουν αν συμφέρει να έχει κάποιος αυτή την αρετή ή αν ο δίκαιος άνθρωπος είναι καταδικασμένος να είναι δυστυχής. Ακούγονται διάφορες θεωρίες περί δικαίου, οι οποίες ήταν δημοφιλείς τότε, και κάποια στιγμή, η παρέα ζητά από τον Σωκράτη να διερευνήσουν το θέμα βαθύτερα. Ο Σωκράτης σκαρφίζεται ένα τέχνασμα, μία μέθοδο, που κατά τη γνώμη του θα τους οδηγήσει ασφαλέστερα σε έναν ορθό ορισμό της δικαιοσύνης:

Από τα νησιώτικα έθιμα





Το άρθρο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Από τα νησιώτικα έθιμα», δημοσιεύτηκε στις 17 Απριλίου του 1905 στην εφημερίδα «Σκριπ».
Σύρε, Μητέρα μ’, στο καλό και στην καλή την ώρα
και μένα να με καρτερής το Σάββατο το βράδυ,
όταν σημαίνουν οι εκκλησιές και ψάλνουν οι παπάδες
τότες και συ, Μαννούλα μου, νάχης χαρές μεγάλες.

Ντάφι Ντακ



Φιγούρα των κινουμένων σχεδίων, που γεννήθηκε στα στούντιο της Warner το 1937. Πρόκειται για μία υστερική μαύρη πάπια, που έφερε την τρέλα στον κόσμο των καρτούν. Μέχρι τότε, στη θεματική των κινουμένων σχεδίων κυριαρχούσαν καθημερινοί χαρακτήρες, όπως ο Μίκυ Μάους.
Ο Ντάφυ Ντακ (Daffy Duck) είναι δημιούργημα του μεγάλου αμερικανού καρτουνίστα Τεξ Έιβερι, που μπόλιασε με τις σουρεαλιστικές πινελιές του τον μικρόκοσμο των χάρτινων ηρώων. Στο σχεδιασμό του έπαιξε σημαντικό ρόλο και μια άλλη μεγάλη προσωπικότητα των κινουμένων σχεδίων, ο Μπομπ Κλάμπετ (Μίκι ΜάουςΠόρκι Πιγκ). Τη φωνή του στον ήρωα «δάνειζε» μέχρι το 1989 ο Μελ Μπλανκ (Μπαγκς Μπάνυ), ο κορυφαίος φωνητικός ηθοποιός στις ΗΠΑ.

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 17 Απριλίου



μ. Χ.
1521

Ο γερμανός θεολόγος Μαρτίνος Λούθηρος, που με τις 95 θέσεις του χώρισε την Ευρώπη σε καθολικούς και διαμαρτυρόμενους, αφορίζεται από την Καθολική Εκκλησία.
1897

Ο Ελληνικός Στρατός σημειώνει στο Βελεστίνο τη μοναδική νίκη του κατά τον ατιμωτικό ελληνοτουρκικό πόλεμο. Των ελληνικών δυνάμεων ηγείται ο ταξίαρχος Σμολένσκης.

Τα άγρια άλογα της Θράκης στη βουλή


aloga-rodopi

Ερώτηση προς τον Υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης με θέμα την προστασία των άγριων αλόγων της Θράκης αλλά και των καλλιεργητών που πλήττονται από την έλλειψη διαχείρισης του πληθυσμού τους κατέθεσαν οι δύο Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Ζεϊμπέκ Χουσεΐν και Στάθης Γιαννακίδης.

Στο κείμενο της ερώτησης, επισημαίνονται τα εξής:

“Στην οροσειρά της Ροδόπης συναντάται ένας από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς άγριων αλόγων του Ελλαδικού χώρου, με συνολικό πληθυσμό που υπερβαίνει τα 250 άτομα. Η συγκεκριμένη φυλή αλόγων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του οικοσυστήματος και της ιστορίας της ορεινής Ξάνθης από την Ομηρική εποχή και είναι συνδεδεμένο με την πολιτιστική και οικονομική ζωή των κατοίκων. Η αλληλεπίδραση του αλόγου με τον άνθρωπο αποτελεί φαινόμενο που εμφανίζεται σε όλες τις πληθυσμιακές πυκνότητες του είδους, όμως είναι περισσότερο συχνή όταν στην περιοχή διαβιούν μεγάλοι πληθυσμοί του είδους και συνδέονται όχι μόνο με την δυναμική του πληθυσμού αλλά και:

The good and the bad from CNN on ISIS fight

Next story »
The good and the bad from CNN on ISIS fight
While it is difficult to say how many foreign volunteers are fighting ISIS, a spokesman for a Kurdish militia fighting against them in Syria -- known as the YPG -- told the New York Times their forces include more than 100 American citizens.
U.S. law enforcement officials say it is illegal to join a Syrian militia.

Γι’ αυτό ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα γίνει ποτέ πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: Ερώτηση βόμβα για τους ναζί στην Ουκρανία!


Ερώτηση προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Μπράβο του.
Κατόπιν της υπερψήφισης δυο ξεχωριστών νόμων στο Ουκρανικό Κοινοβούλιο που αφενός εξομοιώνουν τον Κομμουνισμό με το Ναζισμό και αφετέρου αναγνωρίζουν το ρόλο μιας εθνικιστικής οργάνωσης που για μια περίοδο στηριζόταν από τη Ναζιστική Γερμανία, ο ευρωβουλευτής και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε ερώτηση προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε, αναφορικά με το εάν και κατά πόσον οι εν λόγω νόμοι συνάδουν με αξίες του πολυκομματικού κοινοβουλευτικού συστήματος και του κράτους δικαίου, όπως ορίζονται στην Συμφωνία Σύνδεσης Ε.Ε.-Ουκρανίας.