Ετικέτες

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

ΠΑΙΞΕ ΕΝΑΝ ΒΑΓΚΝΕΡ ΡΕ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ



kartesios080214
Δεν έχουν το θεό τους. Ούτε το διάβολό τους έχουν. Τα ξεπέρασαν όλα μέσα στον πανικό τους. Στη σημερινή έκδοση της Frankfurter Allgemeine Zeitung υπάρχει συνέντευξη Στουρνάρα στην οποία «Ο υπουργός αποφεύγει να αποκαλύψει το ακριβές νούμερο του πρωτογενούς πλεονάσματος,

“Κιβωτός”: ένας νεαρός τρελόπαπας άλλαξε τον κόσμο…






ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, Ζηνοδώρου 3 & Καλλικλέους, Τ.Κ. 10442 – ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ. & FAX: +30 210 5141935 ΤΗΛ: +30 210 5141953 e-mail: kivotos5@otenet.gr

Τα πολλαπλά ρεκόρ των Ολυμπιακών του Σότσι

Με ένα πλατύ χαμόγελο η Ελληνίδα σημαιοφόρος, Παναγιώτα Τσακίρη, ηγείται της αποστολής της χώρας μας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι κατά τη χθεσινή τελετή έναρξης.
Παρά το υπέρογκο κόστος της διοργάνωσης στον τομέα της ασφάλειας, οι φόβοι για τρομοκρατική επίθεση δεν σταματούν. Χθες, τουρκικό αεροσκάφος υποχρεώθηκε σε αναγκαστική προσγείωση στην Κωνσταντινούπολη, όταν Ουκρανός επιβάτης απείλησε να πυροδοτήσει βόμβα, αν το αεροπλάνο με 110 άτομα δεν κατευθυνόταν προς το Σότσι. Η απειλή αποδείχθηκε τελικά ψεύτικη.

Οταν οι ξένοι ασελγούσαν στο Μέγιστο ναό του παγκόσμιου πολιτισμού!

Τάσος Κ. Κοντογιαννίδης
akontogiannidis@yahoo.gr
Τον ονόμασαν κόσμημα  της ανθρωπότητας, λαμπηδόνα του πολιτισμού, φάρο του παγκόσμιου ελληνισμού και καύχημα των Ελλήνων. Ο μεγαλοπρεπής τούτος Ναός, ο Παρθενών, είναι πρότυπο αρχιτεκτονικής, αναμφισβήτητο δημιούργημα υψηλής τέχνης, αψευδής μάρτυρας ενός μοναδικού εκθαμβωτικού πολιτισμού, που διαχέεται απο τους πανάρχαιους χρόνους έως σήμερα…

Σαν σήμερα “έφυγε” ο Διονύσιος Σολωμός




Σαν σήμερα έφυγε ο Διονύσιος Σολωμός

Ο Διονύσιος Σολωμός ήταν Έλληνας ποιητής, περισσότερο γνωστός για τη συγγραφή του ποιήματος Ύμνος εις την Ελευθερίαν, οι πρώτες δύο στροφές του οποίου έγιναν ο εθνικός ύμνος των Ελλήνων.
Κεντρικό πρόσωπο της Επτανησιακής σχολής, ο Διονύσιος Σολωμός θεωρήθηκε και θεωρείται ο εθνικός ποιητής των Ελλήνων, όχι μόνον γιατί έγραψε τον Εθνικό Ύμνο, αλλά και γιατί αξιοποίησε την προγενέστερη ποιητική παράδοση (κρητική λογοτεχνία, Δημοτικό τραγούδι) και ήταν ο πρώτος που καλλιέργησε συστηματικά τη δημοτική γλώσσα και άνοιξε τον δρόμο για τη χρησιμοποίησή της στη λογοτεχνία, αλλάζοντας ακόμη περισσότερο τη στάθμη της. Σύμφωνα με τις απόψεις του δημιουργούσε «από τον ρομαντισμό μαζί με τον κλασικισμό ένα ίδος μιχτό, αλλά νόμιμο».

ΜΑ ΠΟΣΕΣ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑΖΕΤΕ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ;



Το Μέγαρο Μαξίμου φιλοξενεί τέτοιους κρατικοδίαιτους πολίτες. Οι περισσότεροι που περνούν την πόρτα του για να εργαστούν, ως επί των πλείστων κομματόσκυλα που εξαργυρώνουν προεκλογικά γραμμάτια, συνήθως απολύονται ή μετατάσσονται μόλις ορκιστεί νέος Πρωθυπουργός, συμπεριβαλομενων και των υπηρεσιακών.

“Γερμανοί νεοναζί βρέθηκαν στη συγκέντρωση για τα Ίμια


Το «παρών» έδωσε ο επικεφαλής της ακροδεξιάς οργάνωσης FNS
Πρωτοκλασάτα στελέχη της ακροδεξιάς οργάνωσης FNS, που διακρίνεται για την ακραία ρητορική της, ταξίδεψαν στην Αθήνα με επικεφαλής τον αρχηγό τους, Ματίας Φίσερ, και παρευρέθησαν στη συγκέντρωση μνήμης της Χρυσής Αυγής για τα Ίμια που διοργάνωσε το προηγούμενο Σάββατο
Απ’ όλα είχε ο μπαχτσές, πορείες, ομιλίες από τους ντόπιους συνεργάτες τους, βόλτες στην Αθήνα και στο Καλαμάκι, επίσκεψη στην Ακρόπολη και «προσκύνημα» στους τάφους των 9.973 στρατιωτών των ναζιστικών στρατευμάτων στο γερμανικό νεκροταφείο Διονύσου – Ραπεντόζας.”
www.olympia.gr

Βρετανοί υπέρ επιστροφής Αμμοχώστου




Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες του Ην. Βασιλείου έστειλαν επιστολή στον Χέιγκ υποστηρίζοντας την επιστροφή της Αμμοχώστου
Επιστολή προς τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Γουϊλιαμ Χέιγκ που αναφέρεται στο θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου απέστειλε, όπως είχε δεσμευθεί, ο πρόεδρος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τιμ Φάρον.

Τα δύο σενάρια των ΗΠΑ για το Κυπριακό



Δύο είναι τα εναλλακτικά σενάρια που έχουν διαμορφώσει οι ΗΠΑ, αναλαμβάνοντας -άτυπα μεν ουσιαστικά δε- ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στην ε/κ και τ/κ πλευρά υποκαθιστώντας τον ΟΗΕ, όσον αφορά τις συνομιλίες για το Κυπριακό που επαναρχίζουν την Τρίτη το πρωί.
Το πρώτο σενάριο προβλέπει διαδικασία-εξπρές και συμφωνία πριν τις Ευρωεκλογές του Μαΐου. Για να συμβεί κάτι τέτοιο απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δημιουργία πιεστικού κλίματος για να κλείσει η διαδικασία μέσα σε τρεις μήνες.

«Άρχισαν τα όργανα» στην Κριμαία-«Χοντραίνει το παιχνίδι»



«Άρχισαν τα όργανα» στην Κριμαία-«Χοντραίνει το παιχνίδι»
Το κοινοβούλιο της  Κριμαίας  ενεργοποιεί διαδικασίες αλλαγής του συντάγματος και έκκλησης βοήθειας από την Ρωσία
 
Μετάφραση – Απόδοση – Σχόλιο Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
 
Το Ανώτατο Συμβούλιο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας απαίτησε αλλαγές στο σύνταγμα της  Κριμαίας και το κοινοβούλιο ετοιμάζεται  να πραγματοποιήσει έκκληση στη Ρωσία για βοήθεια και προστασία.

Έλληνας κατασκευάζει τεχνητό νησί στο Ντάργουιν





Μια ελληνικής ιδιοκτησίας εταιρεία φιλοδοξεί να κατασκευάσει ένα τεχνητό νησί, δίπλα στο λιμάνι του Ντάργουϊν, στη Βόρεια Αυστραλία.


Πρόκειται για την εταιρεία Halikos Group, που θεωρείται από τις κορυφαίες κατασκευαστικές εταιρείες της Northern Territory.

Στην Αν. Μεσόγειο κρίνεται η τύχη ΚΑΙ του Αιγαίου


Του Σάββα Καλεντερίδη
Έχουμε επισημάνει από αυτήν εδώ τη στήλη ότι οι συμφωνίες για την οριοθέτηση της ΑΟΖ αλλά και οι ενεργειακές συμφωνίες που έχει συνάψει η Κυπριακή Δημοκρατία ως κυρίαρχο κράτος με κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες, δημιουργούν συνθήκες που καθιστούν υποχρεωτική την ενεργό εμπλοκή των αντιστοίχων κρατών ΚΑΙ στο ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου, από την οποία θα κριθεί η πορεία και ο τρόπος επίλυσης του Κυπριακού αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί η τουρκική επεκτατικότητα στο Αιγαίο.

Καίνε τα νέα στοιχεία για το μαύρο χρήμα στην Ελβετία

Με χρήματα από τις μίζες για την προμήθεια των TOR-M1 τα οποία διακινήθηκαν μέσω της λιβεριανής εταιρίας Bluebell τροφοδοτήθηκε ο τραπεζικός λογαριασμός της Βίκυς Σταμάτη στην τράπεζα UBS στην Ελβετία.

Το Καζακστάν αλλάζει όνομα για να ξεχωρίσει… από τους φτωχούς “γείτονες”

Να αλλάξει όνομα στο Καζακστάν σκέφτεται ο πρόεδρός της χώρας, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, και, πιο συγκεκριμένα, να κόψει την κατάληξη «-σταν», προκειμένου να διαχωρίσει τη χώρα του από την υπόλοιπη κεντρική Ασία, της οποίας τα άλλα κράτη με την κατάληξη «σταν» είναι βυθισμένα στη φτώχεια.

Τελετή έναρξης Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι: Μια μεγάλη γιορτή με πολλές εκπλήξεις


Αλεξέι Μόσκο
Γεύση από τη ρωσική ιστορία, πολύ μουσική και εξαιρετικό θέαμα θα προσφέρει η αποψινή τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι. Οι διοργανωτές κρατούν επτασφράγιστο μυστικό το πρόγραμμα, ωστόσο, στα ΜΜΕ διέρρευσαν κάποιες λεπτομέρειες. Στον αιώνα του Twitter και του Instagram είναι δύσκολο να μείνουν τα πάντα κρυφά.

10 κόλπα για να αποκτήσει η σχέση σας… ρομαντισμό!

Μαγεία και ρομαντισμός...
δυο λέξεις που μπορούν να απογειώσουν τον έρωτα μέσα σε μια μακροχρόνια σχέση. Μέσα στο κουραστικό 24ωρο και το άγχος, η πλειοψηφία των.ζευγαριών που είτε έχουν παντρευτεί, είτε απλά συγκατοικούν, «χάνει» την ένταση και το πάθος που υπήρχε στα πρώτα ραντεβού. «Ναι» πρόκειται για μια φυσιολογική εξέλιξη… αλλά χωρίς δουλειά δεν γίνεται να κρατηθεί «ζωντανή» μια σχέση. Το “Psychology Today” προτείνει 10 πράξεις αγάπης για να επαναφέρετε το ρομαντισμό στη σχέση σας… χωρίς υπερβολές και λάθος επιλογές!

Kαπνίζετε; Τουλάχιστον αποτοξινωθείτε





Για τους περισσότερους καπνιστές, το κόψιμο του τσιγάρου αποτελεί πραγματικό άθλο. Aν συνεχίζετε όμως να καπνίζετε, μειώστε τις συνέπειες της συνήθειάς σας, ακολουθώντας τις οδηγίες μας. Eίναι γνωστές οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και για να τις αποφύγετε, θα πρέπει να κόψετε τελείως το κάπνισμα. Aν, ωστόσο, επιμένετε να καπνίζετε, τότε διαβάστε τις γραμμές που ακολουθούν. Yπάρχουν ορισμένες ήπιες μέθοδοι που μπορούν να σας βοηθήσουν να περιορίσετε κάπως τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία σας, να συμβάλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού σας από τον καπνό και να τον ενισχύσουν. H ρεφλεξολογία, το μασάζ, η πιεσομετρία και η αρωματοθεραπεία αποτελούν εναλλακτικές μεθόδους που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Κύπρος: το πανάρχαιο νησί του πολιτισμού και του μαρτυρίου


kiprosΑναζητώντας τόσον καιρό τα ίχνη των Ελλήνων σε όλον τον κόσμο, ερχόμενοι σε επαφή, μέσω των άρθρων μας, με την ελληνική κουλτούρα προσαρμοσμένη στον εκάστοτε λαό σε όλον τον πλανήτη, προσπαθήσαμε να σας δώσουμε μία γεύση από το αέναο ταξίδι του Ελληνισμού…

Παραιτήθηκε ο Βρετανός υπουργός Μετανάστευσης επειδή απασχολούσε παράνομη αλλοδαπή




Ο Βρετανός υπουργός Μετανάστευσης Μαρκ Χάρπερ, ο οποίος προωθεί ένα νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει τη σκλήρυνση των προϋποθέσεων υποδοχής των μεταναστών στη Βρετανία, παραιτήθηκε σήμερα επειδή είχε προσλάβει ως οικιακή βοηθό μια μετανάστρια που δεν είχε νόμιμα χαρτιά.

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ ζητά την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα -«Είναι δίκαιο και το σωστό»

8/2/14 | 0 σχόλια | 0 απαντήσεις | 20 εμφανίσεις
Ο Τζορτζ Κλούνεϊ ζητά την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα -«Είναι δίκαιο και το σωστό» [βίντεο]
Υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα τάχθηκε ο Τζορτζ Κλούνεϊ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την τελευταία του ταινία, «Μνημείων άνδρες».

ΞΑΝΘΙΠΠΟΣ Ο ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΟΣ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΣ TON ΑΠΟΘΑΡΡΥΜΕΝΟ ΚΑΡΧΗΔΟΝΙΑΚΟ ΣΤΡΑΤΟ




phalanx
Φάλαγγα μακεδονικού τύπου σε πίνακα του Τζ. Σουμέιτ. Η καρχηδονιακή φάλαγγα του ίδιου τύπου είχε περίπου παρόμοια εμφάνιση, επειδή οι Καρχηδόνιοι είχαν υιοθετήσει μεταξύ άλλων μεγάλο μέρος του ελληνικού εξοπλισμου (copyright: Johny Shumate).
Η  Σπάρτη  απασχολούσε  μισθοφόρους  ήδη  από  την  Αρχαϊκή  εποχή  και  συγκεκριμένα  Κρήτες  τοξότες  (εξάλλου  επρόκειτο  για  Δωριείς  συγγενείς  της).  Από  την  εποχή  του  Πελοποννησιακού  πολέμου  και  περισσότερο  κατά  τη  διάρκεια  της  ηγεμονίας  της, η  Σπάρτη  κατέστη  σημαντική  εργοδότης  μισθοφόρων  από  όλη  την  Ελλάδα, λόγω  του 
περιορισμένου  αριθμού  των  μαχίμων  της. Περισσότερο, όμως, οι  ίδιοι  οι  Σπαρτιάτες  έστελναν  μονάδες  του  στρατού  τους  μαζί  με  έμπειρους  ‘πολέμαρχους’, προκειμένου  να  υπηρετήσουν  ως  μισθοφόροι  άλλων  κρατών, λόγω  των  οικονομικών  προβλημάτων  της  πόλης  τους  τα  οποία  γίνονταν  όλο  και  περισσότερο πιεστικά.  Παρά  την  απώλεια  της   δύναμης  της  μετά  το  368,  η  Σπάρτη  έγινε  μεγάλη  προμηθεύτρια μισθοφόρων, όχι  μόνο  δικών  της  Λακεδαιμονίων  αλλά  και  άλλων  Ελλήνων.  Το  Γύθειο  και  άλλα  λιμάνια  της  χερσονήσου  του  Ταινάρου  (Λακωνία)  έγιναν  κατά  τους  4ο-3ο  αιώνες  π.Χ.,  το  μεγαλύτερο  κέντρο  πρόσληψης  μισθοφόρων  στην  Ελλάδα.  Τα  σώματα  των  Λακεδαιμονίων  μισθοφόρων  αποτελούντο  κυρίως  από  νεοδαμώδεις  (απελεύθερους  είλωτες), άλλους  Έλληνες  και  δευτερευόντως  από  περιοίκους.  Οι  μόνοι  Σπαρτιάτες  αυτών  των σωμάτων  ήταν  ο  αρχηγός  της  αποστολής (ο  οποίος  όμως  μπορούσε  να  είναι  και  ‘υπομείων’  Λακεδαιμόνιος,  δηλαδή  Σπαρτιάτης  που  είχε  απωλέσει  τα  πολιτικά  δικαιώματα  του  για  οικονομικούς  λόγους)  και  λίγοι  ακόμη  διοικητές  ή  στρατιωτικοί  σύμβουλοι.  Οι  αποστολές  των  μισθοφόρων  γίνονταν  μετά  από  ειδική  άδεια  της  Σπάρτης  και  το  κέντρο  αναχώρησης  τους  ήταν  το  Ταίναρο.
 Συνεχίστε  την  ανάγνωση


carthag. armor
Θώρακας  τριλοβικού  τύπου,  μαχίμου  του  καρχηδονιακού  στρατού.  Ο  θώρακας  είναι  οσκικού  τύπου  και  πιθανολογείται  ότι  ανήκε  σε  Οσκο (Ιταλό) μισθοφόρο  της  Καρχηδόνας.  Γενικά  ο  καρχηδονιακός  στρατός  αποτελείτο  σε  μεγάλο  βαθμό  από  μισθοφόρους.
-
Η  παράδοση  των επιτυχημένων  Σπαρτιατών  στρατιωτικών ηγετών  στο  εξωτερικό  είχε  ήδη  αρχίσει  από  τα  μέσα  του  5ου  αιώνα  με  τον  Κλεανδρίδα.  Ο  συγκεκριμένος  Σπαρτιάτης  έγινε  ο  στρατιωτικός  αρχηγός  της  πανελλήνιας  αποικίας  των  Θουρίων  στην  Κάτω  Ιταλία  και  νίκησε  αρκετες  φορές  με  τα στρατηγήματα  του,  τους  ιθαγενείς  ιταλικούς  λαούς (Λευκανοί, Βρούτιοι  κ.α.).  Ομοίως  είναι  γνωστή  η  ηγεσία  του  Γυλίππου,  αρχηγού  της  συρακουσιανής  άμυνας  εναντίον  των  Αθηναίων,  η  οποία  ηγεσία  υπήρξε  καταλυτικός  παράγοντας  για  την  καταστροφή  των  Αθηναίων κατά  την  Σικελική  εκστρατεία (414-3  π.Χ.).  Ο  δε  Κλέαρχος, ένας  ακόμη  σημαντικός  Σπαρτιάτης  που  έδρασε  εκτός  της  πόλης  του,  διοικούσε  τους  «Μυρίους» μισθοφόρους  του  Νεότερου  Κύρου,  «με  το  ξίφος  στο  ένα  του  χέρι  και  το  βακτήριο  στο  άλλο» (Ξενοφών).
Είναι  γνωστή  η  μισθοφορική  δράση  του  Σπαρτιάτη  βασιλέα  Αγησιλάου  και  των  ανδρών  του.  Ειδικά  η  εκστρατεία  του  στην  Αίγυπτο (362  π.Χ.),  απέφερε  στην  Σπάρτη  κέρδη  250  ταλάντων. Ακολούθησαν  οι  αποστολές  του  βασιλιά  Αρχιδάμου  στην  Κάτω  Ιταλία, του  βασιλιά  Λεωνίδα  Β΄  στον  στρατό  του  Σευλεύκου, του  Ακροτάτου  στην  Κάτω  Ιταλία  και  του  Κλεωνύμου.  Ο  τελευταίος  αποβιβάστηκε στον  Τάραντα  με  5.000  Λακεδαιμόνιους  και  άλλους  Έλληνες  μισθοφόρους.  Aρκετοι  ιστορικοί  θεωρούν  ότι  η  συνθήκη  του  303  π.Χ.  ανάμεσα  στην  Ρώμη  και  τον  Τάραντα  οφειλόταν  ακριβώς  στην  παρουσία  του  Κλεωνύμου  και  των  ανδρών  του  στην  παλαιά  σπαρτιατική  αποικία  και  στο  δέος  των  Ρωμαίων  για  τους  περίφημους  Σπαρτιάτες. Ακόμη  και  σε  αυτήν  την  περίοδο  της  κάμψης  της  Σπάρτης, η  φήμη  του  στρατού  της  ήταν  αρκετή  για  να  κάνει  υποχωρητικούς  αντιπάλους  όπως  η  Ρώμη, η  οποία  είχε  ήδη  εξελιχθεί  στην  μεγαλύτερη  ιταλική  δύναμη  έχοντας  συνηθίσει  να  μην  υποχωρεί.  Πιθανώς  ο  Κλεώνυμος  να  ήταν  ο  πρώτος  Σπαρτιάτης  που  πολέμησε  τους  Ρωμαίους.
Sidney ancients
Οπλίτες  σε  πυκνή  τάξη  φάλαγγας,  ενώ  βαδίζουν  για  να  συγκρουσθούν  με  τον  εχθρό.  Οι  Ελληνες  οπλίτες  υπήρξαν  περιζήτητοι  μισθοφόροι  σε  όλη  τη  Μεσόγειο  και  τη  Μέση  Ανατολή  (αναπαράσταση  από  τον  Αυστραλιανό  Σύλλογο  Ιστορικών  Μελετών  Sydney  Ancients).
-
Πρέπει  να  αναφερθούμε  ιδιαίτερα  στη  σπουδαία  και  σε  μεγάλο  βαθμό  λησμονημένη  μορφή  του  Ξανθίππου.  Πρόκειται  για  τον  αναδιοργανωτή  του  στρατού  της  Καρχηδόνας  και  υπεύθυνο  σε  μεγάλο  βαθμό  για  την  επιτυχή  αντίσταση  της  επί  14  χρόνια  στην  ρωμαϊκή  επίθεση  κατά  τον  Α΄  Καρχηδονιακό  πόλεμο  (264-241  π.Χ.).  Το  256,  μετά  τη  ναυτική  ήττα  τους  στον  Έκνομο  και  την  ακόλουθη    ρωμαϊκή  εισβολή  στην  Αφρική,  οι  Καρχηδόνιοι  έστειλαν  αξιωματικούς  τους  στην  Ελλάδα  προκειμένου  να  στρατολογήσουν  μισθοφόρους.  Ένας  από  αυτούς  επέστρεψε  με  ένα  σημαντικό  σώμα  Ελλήνων  μισθοφόρων,  μεταξύ  των  οποίων  βρισκόταν  και  ο  Ξάνθιππος.  Ο  Διόδωρος  αναφέρει  τον  Ξάνθιππο  ως  «Σπαρτιάτη».  Ο  Πολύβιος  είναι  πιο  ακριβής  σχετικά  με  την  καταγωγή  του  και  τον  αναφέρει  ως  «άνδρα  της  Λακωνικής  αγωγής  μετεσχηκότα…»  (32.1).  Αυτό  σημαίνει  ότι  μάλλον  ανήκε  στην  κατηγορία  των  υπομειόνων.  Αποτελεί  ενδεχομένως  και  ισχυρή  ένδειξη  ότι  στάλθηκε  ειδικά  από  τις  σπαρτιατικές  αρχές,  επειδή  συνήθιζαν  να  στέλνουν  σε  υπερπόντιες  αποστολές  Λακεδαιμόνιους  προερχόμενους  από  αυτήν  την  τάξη.  Ισως  η  Σπάρτη  να  ήθελε  να  πλήξει  έτσι  έμμεσα  την  απειλητικότατη  πλέον  Ρώμη, όπως  είχε  πράξει  και  εναντίον  του  Αθηναϊκού  στρατού,  στέλνοντας  τον  Γύλιππο  στις  Συρακούσες  160  περίπου  χρόνια  νωρίτερα.  Ενδεχομένως  επρόκειτο  για  μία  σπαρτιατική  αντίδραση  στη  ρωμαϊκή  κατάκτηση  του  Τάραντα (σπαρτιατικής  αποικίας)  λίγο  νωρίτερα.
carthage_carte
Αναπαράσταση  τμήματος  του  άστεως  της  Καρχηδόνας,  με  το  κυκλικό  πολεμικό  λιμάνι  της  σε  πρώτο  πλάνο.
-
Όταν  o  Ξανθιππος  έφτασε  στην  Καρχηδόνα  και  παρατήρησε  τον  ξεπερασμένο  τρόπο  πολέμου  που  ακολουθούσαν  οι  στρατηγοί  της,  τους  μέμφθηκε  ανοιχτά  για  τους  χειρισμούς  τους,  γεγονός  που  τον  οδήγησε  στο  στρατοδικείο.  Αυτή  η  αντίδραση  του  Σπαρτιάτη  είναι  ένα  ακόμη  ισχυρό  στοιχείο  ότι  δεν  επρόκειτο  για  έναν  απλό  μισθοφόρο  αξιωματικό,  αλλά  για  έναν  στρατιωτικό  σύμβουλο  που  είχε  σταλεί  από  το  σπαρτιατικό  κράτος  και  επομένως  προστατευόταν  από  αυτό.  Η  απερίσπαστη  κριτική  του  Λακεδαιμόνιου  στον  τρόπο  πολέμου  των  καρχηδονίων,  καθώς  και  τα  επιχειρήματα  που  χρησιμοποίησε  κατά  τη  δίκη  του,  κέρδισαν  υπέρ  του  τους  ουσιαστικούς  κυβερνήτες  της  Καρχηδόνας.  Αυτοί  ήταν  το  συμβούλιο  των  Εκατό,  οι  οποίοι  τον  διόρισαν  εντέλει  στρατηγό!  Τον  χειμώνα  του  256/5  π.Χ.,  ο  Ξάνθιππος  αναμόρφωσε  τον  στρατό  της  Καρχηδόνας  με  βάση  τα  ελληνικά  πρότυπα,  φέρνοντας  την  φάλαγγα  και  το  ιππικό  της  σε  υψηλό  επίπεδο  οργάνωσης,  πειθαρχίας  και  μαχητικής  αξίας.  Δίδαξε  στους  Καρχηδόνιους  ακόμη  και  την  ορθή  χρήση  των  ελεφάντων  στο  πεδίο  της  μάχης,  ένα  όπλο  που  οι  Λακεδαιμόνιοι  δεν  χρησιμοποίησαν  ποτέ.  Πιθανολογείται  ότι  ο  Ξάνθιππος  διέθετε  την  εμπειρία  του  πάνω  στην  χρήση  των  ελεφάντων,  επειδή  μάλλον  βρισκόταν  στην  πόλη  του  κατά  την  επίθεση  του  στρατού  του  Πύρρου  εναντίον  της,  το  272.  Πάντως  επρόκειτο  για  επαγγελματία  μισθοφόρο,  οπότε  δεν  αποκλείεται  να  είχε  ήδη  θητεύσει  στους  ελληνιστικούς  στρατούς  της  Ανατολής.  Ο  Ξάνθιππος  έδειξε  τις  ίδιες  ικανότητες  στον  τομέα  της  τακτικής,  όταν  υπό  την  διοίκηση  του,  ο  καρχηδονιακός  στρατός  συνέτριψε  τον  ρωμαϊκό  στην  μάχη  του  Τύνητος  (255  π.Χ.).
Carthage
Ωστόσο,  μετά  τις  μεγάλες  επιτυχίες  του  αναγκάστηκε  να  εγκαταλείψει  την  Καρχηδόνα,  φοβούμενος  για  την  ζωή  του  λόγω  του  φθόνου  που  αυτές  προκάλεσαν  στους  γηγενείς  στρατηγούς.  Η  αναφορά  ότι  οι  τελευταίοι  προσπάθησαν  να  τον  πνίξουν  ή  ότι  το  κατάφεραν  (Ζωναράς,  Αππιανός  κ.α.)  δεν  θεωρείται  έγκυρη  και  ανήκει  στη  μόνιμη  προσπάθεια  των  Ρωμαίων  να  δυσφημούν  τους  Καρχηδόνιους.  Το  245  π.Χ.  ο  Πτολεμαίος  Γ΄  της  Αιγύπτου  διόρισε  διοικητή  μιας  επαρχίας  του  κράτους  του,  έναν  μισθοφόρο  με  το  όνομα  του  Ξανθίππου  και  θεωρείται  ότι  μάλλον  πρόκειται  για  τον  μεγάλο  Λακεδαιμόνιο.  Κατά  το  πιθανότερο, μετά  την  αναχώρηση  του  από  την  καρχηδόνα,  ο  Ξάνθιππος  βρήκε  αμέσως  έναν  πλουσιότερο  εργοδότη  στη  γειτονική  Αίγυπτο (προφανώς  με  την  άδεια  της  Σπαρτης).  Oι  στρατιωτικές  μεταρρυθμίσεις  του  Ξανθίππου  στην  Καρχηδόνα  διατηρήθηκαν  μετά  την  φυγή  του,  και   απέδωσαν  πολύ  μεγαλύτερους  καρπούς.  Ο  Καρχηδόνιος  στρατηγός  Αμίλκας  Βάρκας,  ακολούθησε  πιστά  τα  διδάγματα  του  Λακεδαιμόνιου  και  κυρίως  τα  μετέδωσε  στον  γιο  του  Αννίβα,  έναν  από  τους  μεγαλύτερους  στρατηγούς  της  παγκόσμιας  Ιστορίας.  Ο  τελευταίος  έφερε  τους  Ρωμαίους  στα  πρόθυρα  της  καταστροφής  τριάντα  εννέα  χρόνια  αργότερα…   
-
Περικλης  Δεληγιάννης

Προς ηλιθίους (το ανάγνωσμα)




Οι ηλίθιοι είναι πειρασμός.
Θέτουν ανοήτως θέματα τα οποία ξέρεις πως είναι περιττό να απαντηθούν.
Από την άλλη δεν θέλεις να τα αφήσεις και αναπάντητα.
Ο ηλίθιος φυσικά δεν πρόκειται να καταλάβει.
Όμως καλό είναι να υπάρχει μία απάντηση, μια κι έξω, και ότι καταλάβουν κατάλαβαν.
Μία περιεκτική όσο μπορώ απάντηση για όλους τους ηλίθιους.

Προς ηλιθίους λοιπόν: