Ετικέτες

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Στη Ρόδο κατέπλευσε το αεροπλανοφόρο «Αϊσενχάουερ»



Αναρτήθηκε από τον/την docimastikos στο Ιουλίου 13, 2012
Στη Ρόδο κατέπλευσε το αεροπλανοφόρο «Αϊσενχάουερ»
Στο λιμάνι της Ρόδου κατέπλευσε σήμερα το πρωί το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «Eisenhower», στο πλαίσιο της αποστολής στη Μεσόγειο.
Το αεροπλανοφόρο θα παραμείνει στο νησί για τρεις μέρες και οι 4.100 αξιωματικοί και ναύτες, που υπηρετούν σε αυτό, θα αποβιβαστούν στη Ρόδο. Σήμερα ξεναγήθηκαν στο αεροπλανοφόρο εκπρόσωποι των τοπικών μέσων ενημέρωσης, ενώ αύριο έχει προγραμματιστεί επίσκεψη και ξενάγηση για εκπροσώπους των τοπικών φορέων.
Παράλληλα, θα υπάρξουν εθιμοτυπικές συναντήσεις του κυβερνήτη του αεροπλανοφόρου με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, τον δήμαρχο Ρόδου και τους άλλους εκπροσώπους των τοπικών αρχών, ενώ έχουν προγραμματιστεί αθλητικές εκδηλώσεις. Το «Eisenhower» είχε καταπλεύσει και πριν από τρία χρόνια στο νησί στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ενώ η παρουσία του προσωπικού στο νησί, αναμένεται να λειτουργήσει θετικά και για την τοπική αγορά, σύμφωνα με παράγοντες του νησιού.

Βάσεις 2012: Με κάτω από 10 στα ΑΕΙ, με κάτω από 5 στα ΤΕΙ



Αναρτήθηκε από τον/την docimastikos στο Ιουλίου 13, 2012
Βάσεις 2012: Με κάτω από 10 στα ΑΕΙ, με κάτω από 5 στα ΤΕΙ
Μεγάλη πτώση αναμένεται να σημειωθεί φέτος στις βάσεις εισαγωγής για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας.Με τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται σε ενάμιση μήνα από σήμερα, οι νεότερες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο βαθμός εισαγωγής για τα χαμηλότερα πανεπιστημιακά Τμήματα των πέντε πεδίων θα διαμορφωθεί κάτω από το 10 ενώ για τα ΤΕΙ, αυτός θα φτάσει και το 5.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» οι στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές είναι αυτές που θα έχουν την μεγαλύτερη άνοδο, η οποία αναμένεται να φτάσει και τα 2.500 μόρια, εξαιτίας της μεγάλης μείωσης στις θέσεις των εισακτέων.

Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΥΓΙΗΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ


Προσφάτως προβλήθηκαν ὁρισμένες ἀτεκμηρίωτες καί προκλητικές ἀπόψεις «μοντέρνων» θεολόγων, οἰ ὁποῖοι κατηγοροῦν καί παρερμηνεύουν τή διαχρονική στάση τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας ὑπέρ τοῦ πατριωτισμοῦ και τῆς ἐθνικῆς ταυτότητος. Θεωροῦν ὅτι κακῶς ἀναφερόμαστε στήν Ὀρθοδοξία ὡς στοιχεῖο τῆς πολιτιστικῆς μας ταυτότητος καί ἐπί πλέον λέγουν ὅτι οἱ ἀγῶνες τῆς Ἐκκλησίας ὑπέρ τῆς ἐθνικῆς ἐλευθερίας ὑπῆρξαν μία παρένθεση, ἡ ὁποία πρέπει νά κλείσει..
Ὀρθότατα καί μέ πλούσια ἐπιχειρήματα ἀπήντησε ἤδη ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιῶς κ. Σεραφείμ. Προσωπικά θά ἤθελα ἁπλῶς νά σημειώσω ὁρισμένες ἱστορικές παρατηρήσεις εἰς ἐπίρρωσιν τῶν ἀπόψεων τοῦ Σεβασμιωτάτου.
Ἀπό τήν ἀρχαιότητα ἤδη ὁ Ἡρόδοτος ἔχει παραδεχθεῖ ὅτι ἡ θρησκεία ἀποτελεῖ θεμελιῶδες συστατικό τῆς ταυτότητος ἑνός ἔθνους. Θεωρεῖ ὡς ἑνωτικά στοιχεῖα τῶν διασπασμένων ἑλληνικῶν πόλεων-κρατῶν τήν κοινή καταγωγή, τήν κοινή γλῶσσα, τήν κοινή θρησκεία καί τά ὁμοειδῆ (ὁμότροπα) ἤθη καί ἔθιμα. Ἐξ ἄλλου κατά τίς δύο χιλιετίες τῆς Χριστιανικῆς ζωῆς τοῦ Γένους μας Ἕλληνες καί ξένοι ἔχουν καταγράψει τήν μεγάλη ἐπίδραση τῆς Ὀρθοδοξίας ἐπί τῆς ἐθνικῆς καί πολιτιστικῆς μας ἰδιοπροσωπίας. Ὁ ἀείμνηστος Βρετανός Βυζαντινολόγος Στῆβεν Ράνσιμαν πίστευε ὅτι ὁ Ἑλληνισμός ἐπεβίωσε ἐπί Τουρκοκρατίας κυρίως χάρις στήν σύνδεσή του μέ τόν πνευματικό πλοῦτο τῆς Ὀρθοδοξίας. Ὁ Ζάκ Λακαριέρ, Γάλλος συγγραφεύς πού ἐκοιμήθη πρό ὀλίγων ἐτῶν, σημειώνει: Μέσα στήν Ὀρθοδοξία ὁ Ἕλληνας νιώθει σάν στό σπίτι του. Οἱ ἀγωνιστές τοῦ 1821 σέ ὅλες τίς Ἐθνικές Συνελεύσεις τοῦ Ἀγῶνος ζητοῦν γραπτῶς νά ἰσχύσουν στήν Ἐλεύθερη Ἑλλάδα οἱ Νόμοι τῶν Ὀρθοδόξων Χριστιανῶν Αὑτοκρατόρων, δηλαδή τῶν Βυζαντινῶν. Ὁ δέ πρῶτος Κυβερνήτης μας, ὁ Ἰωάννης Καποδίστριας, ὅταν ἐρωτᾶται ἀπο ξένους ποιόν λαό διοικεῖ, γράφει ὅτι τό Ἑλληνικό Ἔθνος ἀποτελεῖται ἀπό ἐκείνους, οἱ ὁποῖοι πιστεύουμε στήν Ἀνατολική Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία καί ὁμιλοῦμε τήν ἑλληνική γλῶσσα τῶν πατέρων μας.

Η ελληνοαρμενική συμμαχία


Η ελληνοαρμενική συμμαχία

Νίκος Λυγερός

Η ελληνοαρμενική συμμαχία δεν είναι μία ουτοπία, είναι μία ανάγκη που προέρχεται όχι μόνο από την ύπαρξη των γενοκτονιών που έχουμε υποστεί από τη βαρβαρότητα του γενοκτόνου Κεμάλ, αλλά από το πάθος της ελευθερίας και την αγάπη για τη γη μας. Επιπλέον, μέσα στο πλαίσιο της χριστιανοσύνης, έχουμε τόσα κοινά που δεν έχει νόημα να τα μετρήσουμε. Ο αρμενικός λαός δεν είναι ξένος, είναι δικός μας. Και οι δεσμοί που έχουμε μεταξύ μας, είναι δεσμά που μας αναγκάζουν να πράττουμε όχι μόνο ορθολογικά, αλλά πάντα με ανθρώπινη αξιοπρέπεια. 

Και οι δύο λαοί είναι μικροί, αλλά σπάνιοι. Γι’ αυτό και έχουν προσφέρει τόσα πολλά στην Ανθρωπότητα. Δεν μπορούμε λοιπόν να προδώσουμε μια τέτοια φιλία, όποια και να είναι η δικαιολογία. Ο Κεμάλ μάς αποκεφάλισε και τοποθέτησε τα κεφάλια μας το ένα δίπλα στο άλλο. Πληγωθήκαμε με το ίδιο αίμα, δακρύσαμε με τα ίδια δάκρυα, διότι είχαμε τον ίδιο θύτη. Όμως ο βαθύτερος λόγος ήταν η ανθρωπιά των λαών μας. Γι’ αυτό και οι δικοί μας έγιναν θύματα. Πρέπει όμως να καταλάβουμε ότι πολλά από αυτά έγιναν Δίκαιοι με την πάροδο του χρόνου. 

13 Ιουλίου 1922: Η ανελέητη επίθεση των Τούρκων στο Αφιόν Καραχισάρ



ΕκτύπωσηE-mail
13-07-2012 12:13:07
4

Image
Σαν σήμερα, στις 13 Ιουλίου του 1922, σήμανε η αρχή του τέλους για τη Μικρασιατική καταστροφή με τη μεγάλη τουρκική αντεπίθεση στο μέτωπο Αφιόν Καραχισάρ - Εσκί Σεχίρ. Από τον Σεπτέμβριο του 1921 ο κύριος όγκος των δυνάμεων του Ελληνικού στρατού είχε συγκεντρωθεί στο Αφιόν Καραχισάρ. Οι ανώτεροι αξιωματικοί πίστευαν ότι ελέγχοντας αυτή την περιοχή μπορούσαν να ανακόψουν την τροφοδοσία του τουρκικού στρατού, υποτιμώντας τα στρατιωτικά σώματα του Κεμάλ, με αποτέλεσμα να αμεληθεί η άμυνα των συνόρων και η ανώτερη ηγεσία του ελληνικού στρατού να αρχίσει να καταστρώνει σχέδια κατάληψης της Κωνσταντινούπολης.

Παρασκευή & 13, στη σφαίρα της δεισιδαιμονίας...


ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΙΣΤΟΡΙΑ arrow Παρασκευή & 13, στη σφαίρα της δεισιδαιμονίας...

ΕκτύπωσηE-mail
13-07-2012 08:45:19
1
Image

Εδώ και πάρα πολλούς αιώνες η Παρασκευή και 13, είναι η μέρα συνυφασμένη με τους χειρότερους αστικούς μύθους και τη δεισιδαιμονία, ειδικότερα στις αγγλοσαξωνικές χώρες, τις ισπανόφωνες και τη Γερμανία. Σε αυτές τις χώρες ακόμη και σήμερα πολλά κτίρια και ξενοδοχεία δεν διαθέτουν 13ο όροφο και πολλοί δρόμοι δεν έχουν τον αριθμό 13.

Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, ο μύθος προέρχεται από το γεγονός ότι ο δέκατος τρίτος μαθητής του Χριστού ήταν ο Ιούδας.
Η Παρασκευή θεωρείται δυσοίωνη ίσως επειδή τέτοια μέρα σταυρώθηκε ο Χριστός. Για τους μουσουλμάνους όμως είναι γρουσούζικη, επειδή ο Αδάμ και η Εύα έφαγαν τον απαγορευμένο καρπό μέρα Παρασκευή.

Γερτρούδη Μπελ: Η Βρετανή κατάσκοπος που σχεδίασε τα σύνορα του σύγχρονου Ιράκ



ΕκτύπωσηE-mail
12-07-2012 11:10:57
3

Image
Γερτρούδη Μπελ: Αγγλίδα αρχαιολόγος, αραβολόγος, εξερευνήτρια, συγγραφέας, διπλωμάτης και κατάσκοπος, η γυναίκα που σχεδίασε τα σύνορα του σύγχρονου Ιράκ και δημιούργησε το περίφημο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βαγδάτης.

H Γκέρτρουντ Mάργκαρετ Λόθιαν Mπελ (Gertrude Margaret Lowthian Bell) γεννήθηκε στις 14 Ιουλίου 1868 στο Γουάσινγκτον Χολ της κομητείας Ντάραμ της Αγγλίας. H οικογένειά της ήταν πολύ ισχυρή και είχε προοδευτικές απόψεις. Ένας θείος της ήταν βουλευτής του Φιλελεύθερου Κόμματος την εποχή του Ντισραέλι. Η νεαρή Γερτρούδη πραγματοποίησε τις εγκύκλιες σπουδές της στο Queen’s College, ένα ιδιωτικό σχολείο θηλέων στο Λονδίνο και το 1886 έγινε δεκτή κατ’ εξαίρεση στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου σπούδασε ιστορία.

Μη σκοπεύοντας να παντρευτεί, όπως κάθε κορίτσι της καλής κοινωνίας του καιρού της, έμαθε περσικά και το 1892 πήγε στην Περσία (σημερινό Ιράν), όπου ο θείος της ήταν πρεσβευτής της Βρετανίας. Εκεί έγραψε το πρώτο ταξιδιωτικό βιβλίο της «Εικόνες από την Περσία» και μετέφρασε στα αγγλικά τον μυστικιστή πέρση ποιητή Xαφίζ. Τα επόμενα δέκα χρόνια ταξίδεψε επανειλημμένα σε όλη τη Μέση Ανατολή, όπου έζησε για μακρά χρονικά διαστήματα, έμαθε αραβικά (μιλούσε ήδη γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, περσικά και τούρκικα), εξάσκησε την αρχαιολογία, που ήταν πάντα η μεγάλη της αγάπη και στις αρχές του 20ού αιώνα ήταν επικεφαλής σημαντικών αρχαιολογικών αποστολών στη Συρία και στο Ιράκ, για τις οποίες μάλιστα έγραψε στη συνέχεια, δημοφιλή άρθρα

Kλεμανσώ: «Στον Γερμανό μπορείς μόνο να υπαγορεύεις, όχι να διαπραγματεύεσαι!»



ΕκτύπωσηE-mail
11-07-2012 17:06:41
77
 ImageΕυτυχώς υπάρχει και η Ιστορία, για να μας θυμίζει ότι η ανθρωπότητα πολλές φορές επαναλαμβάνει τα λάθη της με μαθηματική ακρίβεια.

«Πιστεύω ακράδαντα αυτό που αναφέρει και η γερμανική ψυχολογία, ότι ο Γερμανός καταλαβαίνει μόνο μέσω εκφοβισμού, ότι δεν είναι γενναιόδωρος, ούτε μετανοεί κατά την διάρκεια διαπραγματεύσεων, ότι θα προσπαθήσει να σε εκμεταλλευτεί με όποιο τρόπο μπορεί και δεν δεσμεύεται ακόμα και να ντροπιαστεί για να κερδίσει, διότι δεν έχει τιμή, υπερηφάνεια ή οίκτο. Για αυτό δεν πρέπει ποτέ να διαπραγματεύεται κανείς με τους Γερμανούς, ούτε να επιδιώκει συμφιλίωση, πρέπει απλά να του υπαγορεύει. Είναι ο μόνος τρόπος για να σε σεβαστεί και για να τον αποτρέψεις από το να σε εξαπατήσει».

Αδριανός: Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας που λάτρευε την Ελλάδα



ΕκτύπωσηE-mail
10-07-2012 01:07:12
16
Image

Πόπλιος Αίλιος Αδριανός (76-138): Από τους σημαντικότερους Ρωμαίους αυτοκράτορες, γνωστός για τα φιλελληνικά του αισθήματα. Γεννήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 76 στην πόλη Ιταλική, κοντά στη σημερινή Σεβίλλη της Ισπανίας. Καταγόταν από την πόλη Αδρία της Ιταλίας (σημερινό Άτρι), εξ ου και το όνομά του Αδριανός. Ήταν γιος συγκλητικού κι εξάδελφος του αυτοκράτορα Τραϊανού. Το πλήρες όνομά του ήταν Πόπλιος Αίλιος Τραϊανός Αδριανός.
 
Έλαβε άρτια εκπαίδευση και από μικρός είχε γνώση της ελληνικής γραμματείας, γι’ αυτό του δόθηκε το προσωνύμιο «Γκρεκούλους» (Ελληνάκι). Επί βασιλείας Δομητιανού, ο Αδριανός κατατάχθηκε στο στρατό και υπηρέτησε στις περιοχές της Γερμανίας, της Πανονίας (σημερινής Ουγγαρίας), διακρίθηκε στους πολέμους κατά των Δακών και Πάρθων, ενώ διετέλεσε κυβερνήτης της Συρίας. Λέγεται ότι συνδύαζε την ελληνική λεπτότητα και τη ρωμαϊκή σταθερότητα.
 
Ο Αδριανός ανέβηκε στο θρόνο το 117, σε ηλικία 41 ετών, με την υποστήριξη του στρατού και της Συγκλήτου. Ήταν ευνοούμενος της Πλωτίνας, συζύγου του εξαδέλφου του Τραϊανού, ο οποίος τον υιοθέτησε και τον έχρισε διάδοχό του. Υπάρχει η άποψη ότι η Πλωτίνα και ο Αδριανός πλαστογράφησαν τα έγγραφο της υιοθεσίας, με σκοπό να πείσουν τη Σύγκλητο ότι ο διάδοχος του θρόνου είχε την υποστήριξη του Τραϊανού.

Σαν σήμερα δημοσιεύτηκε το Μανιφέστο Russell-Einstein για τα πυρηνικά (vid)



ΕκτύπωσηE-mail
09-07-2012 18:58:45
2

Image

Στις 9 Ιουλίου του 1955, εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου, παρουσιάστηκε στο Λονδίνο το Μανιφέστο Russell- Einstein, από τον φιλόσοφο και ειρηνιστή Bertrand Russell. Το Μανιφέστο προέβαλλε την επικινδυνότητα των πυρηνικών όπλων και καλούσε τους ηγέτες του κόσμου να επιδιώξουν ειρηνικά ψηφίσματα για να ανακόψουν τη διεθνή διαμάχη. Το κέιμενο υπέγραφαν έντεκα αναγνωρισμένοι διανοούμενοι και επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και ο Albert Einstein.
Το Μανιφέστο υπήρξε η αφορμή για την πραγματοποίηση της πρώτης από τις «διασκέψεις Pugwash», στο σκοτσέζικο χωριό Pugwash, το 1957, ύστερα από πρωτοβουλία του Καναδού φιλάνθρωπου Cyrus S. Eaton. Θέμα της, όπως και όλων των επόμενων, η Επιστήμη και οι Παγκόσμιες Υποθέσεις.

9 Ιουλίου 1771: Αποκεφαλίστηκε ο νεομάρτυρας Μιχαήλ Μπακνανάς φωνάζοντας "Δεν τουρκεύω"!



ΕκτύπωσηE-mail
09-07-2012 01:10:04
37
Image

Mιχαήλ Μπακνανάς ή Πακνανάς (1753-1771): Κηπουρός από την Αθήνα, που έπεσε θύμα των Τούρκων κατακτητών και αναγορεύτηκε σε νεομάρτυρα από την Εκκλησία.

Γεννήθηκε στην Αθήνα (περιοχή Θησείου) το 1753 από φτωχούς γονείς. Έμεινε αγράμματος κι έγινε κηπουρός, πουλώντας τα προϊόντα του στα χωριά της Αττικής. Κάποια ημέρα, ενώ επέστρεφε στην Αθήνα, συνελήφθη από τους Τούρκους με την κατηγορία ότι προμήθευε με μπαρούτι του Κλέφτες των ορεινών της Αττικής, σε μια περίοδο που υπήρχε επαναστατικός αναβρασμός λόγω των Ορλοφικών. Οδηγήθηκε ενώπιον του καδή και διαμαρτυρήθηκε ότι είχε πέσει θύμα συκοφαντίας. Ο δικαστής δεν τον πίστεψε και τον καταδίκασε σε θάνατο, εκτός και αν δεχόταν να αρνηθεί την πίστη του και να ασπασθεί το Ισλάμ.

8 Ιουλίου 1579: Ανακαλύφθηκε η Παναγία του Καζάν, προστάτιδα της Ρωσίας


8 Ιουλίου 1579: Ανακαλύφθηκε η Παναγία του Καζάν, προστάτιδα της ΡωσίαςΕκτύπωσηE-mail
08-07-2012 15:49:23
17
Image
Η περίφημη Παναγία του Καζάν είναι ιερή θαυματουργή εικόνα, που απεικονίζει το πρόσωπο της Παναγίας να στρέφεται τρυφερά προς τον Υιό Της, ο οποίος βρίσκεται σε όρθια θέση και ευλογεί.Γνωστή και ως «Θεοτόκος του Καζάν» ή «Η Μαύρη Παρθένος του Καζάν», κατέχει περίοπτη θέση στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.
 
Σύμφωνα με την Ιερά Παράδοση, ανακαλύφθηκε στις 8 Ιουλίου 1579 στην πόλη Καζάν της Ρωσίας (πρωτεύουσα σήμερα της Δημοκρατίας του Ταταρστάν) από ένα νεαρό κορίτσι, ονόματι Ματρώνα. Το περιστατικό συνέβη λίγα χρόνια μετά την κατάκτηση της ταταρικής αυτής πόλης από τον Ιβάν Δ' τον Τρομερό (1552). Η εικόνα φυλασσόταν στο Μοναστήρι της Θεοτόκου του Καζάν, που χτίστηκε στο σημείο που βρέθηκε, μέχρι τις 29 Νοεμβρίου 1904, οπότε και εκλάπη.

H Σπιναλόγκα διεκδικεί να γίνει "Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς"


ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΙΣΤΟΡΙΑ arrow H Σπιναλόγκα διεκδικεί να γίνει "Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς"

ΕκτύπωσηE-mail
07-07-2012 10:37:03
4
Image
Το Διαχειριστικό Σχέδιο της Σπιναλόγκας και της ευρύτερης χωρικής ζώνης αναφοράς του μνημείου, παρέδωσε η Ομάδα Εργασίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ/ΤΑΚ) στον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου Δημήτρη Κουνενάκη, ολοκληρώνοντας τα βασικά στάδια της εργασίας για τη σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας της Σπιναλόγκας, ώστε να συμπεριληφθεί στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.

 Το κυριότερο από αυτά που προβλέπει το σχέδιο, είναι η προστασία του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού πλούτου του νησιού αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Απαιτείται, έτσι, η ανάδειξη των ιδιαίτερων πολιτιστικών αξιών της Σπιναλόγκας, η διαφύλαξη της υλικής και άυλης κληρονομιάς του μνημείου και ταυτόχρονα η σύμμετρη ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.

6 Ιουλίου 1785: Όταν "γεννήθηκε" το δολάριο



ΕκτύπωσηE-mail
06-07-2012 10:13:11
11
Image

Το Δολάριο (Dollar) αποτελεί τη νομισματική μονάδα των ΗΠΑ από το 1785. Χάριν συντομίας, απεικονίζεται με το σύμβολο $. Είναι το πιο διαδεδομένο νόμισμα στον κόσμο, καθώς υπολογίζεται ότι το 2005 κυκλοφορούσαν 760 δισεκατομμύρια δολάρια, τα δύο τρίτα των οποίων εκτός ΗΠΑ.
Αμέσως μετά την Αμερικανική Επανάσταση του 1776 το νέο έθνος είχε την ανάγκη ενός ενιαίου νομισματικού συστήματος, καθότι και στις 13 πολιτείες υπήρχαν διαφορετικά νομίσματα... Από το «Γουαμπούν», τη χρηματική μονάδα των ιθαγενών Ινδιάνων, μέχρι το χάρτινο «Κοντινένταλ», που κόπηκε από τους επαναστάτες για τις ανάγκες του αγώνα

Επιστροφή στη Μεσσηνία, στο αρχαιότερο κείμενο της Ευρώπης!



ΕκτύπωσηE-mail
06-07-2012 09:49:14
31
Image


Στην Ίκλαινα Μεσσηνίας, το μέρος στο οποίο με την αρχαιολογική σκαπάνη του έφερε στο φως το αρχαιότερο γραπτό κείμενο της Ευρώπης σε πήλινη πινακίδα, «επιστρέφει» ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μιζούρι-Σεντ Λούις (UMSL), Μιχάλης Κοσμόπουλος, συνοδευόμενος από την ανασκαφική ομάδα του.
Tο γεγονός καταγράφεται στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Archaeology, καθώς και στο ιστολόγιο του Πανεπιστημίου UMSL, που επισημαίνουν ότι, για περισσότερα από 10 χρόνια ο Μιχάλης Κοσμόπουλος κάθε καλοκαίρι εργάζεται κοντά στο μικρό χωριό της νοτιοδυτικής Ελλάδας, μέσα σ’ έναν ελαιώνα.

Μαζί του βρίσκεται και η ανασκαφική του ομάδα, που αποτελείται κυρίως από φοιτητές και εθελοντές, οι οποίοι προβλέπεται να ζήσουν μια ανεπανάληπτη εμπειρία, σύμφωνα με το ιστολόγιο του αμερικανικού Πανεπιστημίου.