Ετικέτες

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

«Η Σερβία δεν αναγνωρίζει την πλήρη ανεξαρτησία του Κοσόβου»



Αναρτήθηκε από τον/την arch στο Ιουλίου 11, 2012
Την ανάγκη επίτευξης ομοφωνίας στη Σερβία στο θέμα του Κοσόβου, δηλαδή την υιοθέτηση κοινής θέσης στο ζήτημα των συνόρων πίσω από τα οποία μπορεί να σταθεί η Σερβία και στο βαθμό έως τον οποίο οι προσωρινές αρχές της Πρίστινας θα μπορούν να κυβερνούν, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς.
«Νομίζω ότι ποτέ ξανά δεν θα μπορέσω να είμαι πρόεδρος της Πρίστινας και ότι ούτε ο πρόεδρος των προσωρινών αρχών της Πρίστινας δεν θα γίνει ποτέ πρόεδρος στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα», διεμήνυσε ο κ. Νίκολιτς σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στο δήμο Ζρένιανιν
.
Είναι αναγκαίο να επιτευχθεί συναίνεση στο ζήτημα «τι είναι το Κόσοβο» και στον τρόπο με τον οποίο η Σερβία θα συμπεριφέρεται έναντι του Κοσόβου, εκτίμησε ο πρόεδρο της Σερβίας.
Επιπλέον τόνισε ότι η Σερβία χρειάζεται να υιοθετήσει ενιαία στάση όσον αφορά το βαθμό έως τον οποίο οι προσωρινοί θεσμοί του Κοσόβου θα ασκούν εξουσία στο Κόσοβο και όσον αφορά τα σύνορα πίσω από τα οποία η Σερβία ως κράτος μπορεί να σταθεί.
«Πρέπει ακόμη να δούμε πως θα αντιδράσουμε αν υπάρξουν δυσάρεστα επεισόδια, που θα δείξουν ότι οι θεσμοί της Πρίστινας θέλουν να ασκήσουν εξουσία σε ολόκληρη την επαρχία» υποστήριξε ο κ. Νίκολιτς.
«Η θέση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Κόσοβο, οι σερβικοί θύλακες και οι τέσσερις σερβικοί δήμοι στο βορρά πρέπει να προσδιοριστούν σε σχέση με τους θεσμούς της Πρίστινας, όπως επίσης να διαμορφωθούν η θέση της Σερβίας σε διεθνείς διασκέψεις και οι όροι υπό τους οποίους θα λαμβάνει μέρος», ανέφερε ο κ. Νίκολιτς.
«Πρέπει να αποφασίσουμε ότι «το Κόσοβο είναι δικό μας και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση πρέπει να πάρουν εναία θέση, καθώς μόνον έτσι μπορούμε να είμαστε δυνατοί», είπε.
Σε ερώτηση αν υπάρχουν νέοι όροι που συνδέονται με το Κόσοβο, ο κ. Νίκολιτς τόνισε ότι «δεν μπορούν να αναμένονται νέοι όροι όταν επαναλαμβάνεται συνεχώς η προσδοκία η Σερβία να εδραιώσει καλές σχέσεις με το γειτονικό κράτος του Κοσόβου».
«Εκτός από αυτό δεν χρειάζεται τίποτα να μας σχεδιάζουν ή να μας λένε», ανέφερε.
«Επιθυμία εκείνων που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του Κοσόβου είναι η ανεξαρτησία να είναι πλήρης. Εμείς που δεν το δεχόμαστε και έχουμε εκλεγεί από το λαό δεν θέλουμε ποτέ να πραγματοποιηθεί αυτό» εξήγησε ο κ. Νίκολιτς.
«Αν μείνουμε σε απόσταση χιλιομέτρων μακριά ο ένας από τον άλλο και συζητάμε, από τις συζητήσεις αυτές δεν θα προκύψει τίποτα» εκτίμησε προσθέτοντας ότι το σημαντικό είναι να καθίσουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να επιχειρηθεί προσέγγιση των θέσεων.
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου